Mám možnost zabránit zaměstnancům vodovodů a kanalizací v používání mého pozemku jako přístupové cesty?

Právní poradna>Všechny dotazy>Mám možnost zabránit zaměstnancům vodovodů a kanalizací v používání mého pozemku jako přístupové cesty?>
Dotaz
Dobrý den. Mám možnost zabránit zaměstnancům vodovodů a kanalizací v používání mého pozemku jako přístupové cesty k vodojemu?Jedná se o trvalý travní porost, v katastru není žádná cesta vyznačená, ani žádné věcné břemeno. Můj pozemek s vodojemem nesousedí (vzdálenost cca150m) a dle katastru je přístupová cesta k vodojemu jinudy. Je ale neudržovaná a zřejmě nesjízdná. Děkuji za odpověď, případně za radu jak postupovat.
Odpověď od:
JUDr. Helena Nutilová Ph.D.
Advokát
Dobrý den, doporučuji Vám prověřit, zda náhodou není veden Váš pozemek v pasportu místních komunikací (měli by Vám jej poskytnout na obecním úřadě na základě žádosti o informace dle zákona o svobodném přístupu k informacím) jako veřejně přístupná účelová komunikace. Dále doporučuji prověřit v platném územním plánu obce, zda Váš pozemek není veden jako veřejné prostranství. Pokud ani jedno z toho neplatí, pak nejste povinna zaměstnancům umožnit přístup na svůj pozemek a můžete jim zabránit ve vstupu např. postavením závory.

Předchozí dotaz

Když by můj rozsudek skončil pokutou a nějakou podmínkou. Tak za jak dlouho si můžu udělat nový zbrojní průkaz?

Dobrý den. Měl bych na Vás dotaz ohledně způsobilosti k nabití zbrojního průkazu. Před cca měsícem a půl jsem byl zadržen za pěstování rostlin konopí v indoor pěstírně. Byla mi provedena domovní prohlídka, při které jsem plně spolupracoval a vše dobrovolně vydal. Měl jsem doma necelé 3kg sušiny + masti+ vybavení indoor pěstírny. Pěstoval jsem pouze za účelem výroby mastí, které mi pomáhají jelikož jsem od narození invalidní a pohybuji se pouze s pomocí berlí nebo na invalidním vozíku. Nikdy předtím jsem nebyl za nic trestný... A jelikož jsem byl od 21 let držitel zbrojního průkazu a přes 11 let aktivní myslivec i vzhledem k mému hendikepu, tak jsem přišel o největší koníček mého života. V podstatě se mi rozpadl celý můj dosavadní život. A jelikož pořádně nerozumím definici zákona o spolehlivosti a bezúhonnosti pro držení zbrojního průkazu, mám na Vás tento dotaz. Když by můj rozsudek skončil pokutou a nějakou podmínkou, v což doufám. Tak za jak dlouho si můžu udělat nový zbrojní průkaz? Děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Další dotaz

manželkou se rozvádím a nyní řešíme SJM.

Dobrý den, s manželkou se rozvádím a nyní řešíme SJM. Manželka má advokátku. Máme spolu ve SJM dům. Něco ze svého účtu (kuchyň, nábytek, zahrada) za trvání manželství financovala ona, něco já. Dům jsme kupovali na půl před svatbou. Dával jsem návrh, že dostane víc, ale chce ještě víc, že prý do toho domu dala víc. Ještě bych se chtěl zeptat, zda je nějaká možnost když rozvodové stání máme září 2022 a já musím podepsat Smlouvu o smlouvě budoucí na koupě mého nového bytu do konce srpna 2022, kde už mám zálohu a který bych chtěl dál financovat z prodeje mé poloviny domu, aby si manželka nedělala nárok (aby to nebylo později napadnutelné) na půlku z tohoto bytu. Moc děkuji.
JUDr. Helena Nutilová Ph.D.
Advokát

Nejnovější dotazy:

Soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření

Dobrý den, v opatrovnické věci ohledně styku se synem byl proveden psychologický posudek, který pro mě nedopadl nejlépe a soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření. Na základě toho byl nařízen usnesením psychiatrický posudek. Ale podařilo se mi řízení o styku se synem zvládnout s rozsudkem, že styk se neurčuje Psychiatrický posudek proveden nebyl. Bylo zde vydáno doporučení na asistovaný styk. A můj dotaz zní, jestli kdyby OSPOD či ex či soud vyvolaly v této věci nové řízení, jestli bych se mohl vyhnout psychiatrickému posudku tím, že bych řekl, že se se synem již stýkat nebudu do dospělosti. (jestli bych měl vůbec ten asistovaný styk podstupovat), či je-li jiná možnost se psychiatrickému posudku vyhnout. Děkuji.

Uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně

Dobrý den, uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně, odměnami. Stejně tak bylo postupováno i u dalších zaměstnanců. Dva měsíce tomu tak bylo, nyní se tak neděje. Dostávám pouze hrubou mzdu uvedenou ve smlouvě. Můžu s tím něco udělat?

Po své mamince jsem zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu

Dobrý den, v roce x jsem po svém mamince zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu, jedna je z titulu nevyplaceného majetkového podílu a druhá u titulu nevyplaceného vypořádavacího podílu. Několikrát jsem se emailem i telefonem dotazoval v družstvu, ale nikdy jsem od nich nedostal jinou než ústní odpověď, že "je to promlčeno", nic víc, ani konkrétnější co je promlčeno. Děkuji za odpověď

Dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu

Dobrý den, dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu (prý systémová chyba, až do konečného vyúčtování tvrdili, že mám vše ok). Teď přišel nedoplatek a já je ihned kontaktovala. Jak v tomto případě mohou postupovat? Mohou platbu vymáhat takhle zpětně nebo mě nutit do splátkového kalendáře? Děkuji.

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka"- zasláno v 18:00 hod. Byla prý pověřena ředitelem to sdělit. Mám jako rodič povinnost poslouchat učitele? ze zákona?

Ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle

Dobrý den, ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle. Jde o to, že se věnuji psaní autorských textů a knih. Píšu je cca 5 let a sdílím je na sociální síti. Nyní mi byl jeden z textů ukraden, kdy ten kdo ho vydává za svůj mě slovně napadl a píše lidem o tom, že jsem zloděj apod. jelikož se nejedná o spor mezi sousedy o tom kdo má lepší vlasy, rozhodla jsem se tuhle situaci řešit. Můžu se zeptat jak přesně postupovat, když jde o křivé obvinění a porušení autorských práv? Abych prokázala pravost svého textu a očistila své jméno? Děkuji
Potřebujete pomoc právníka?
Máme pro vás slevu na první dotaz.

Podobné dotazy

Dobry den. Potrebuji poradit se skodnou udalosti. Ja jako ridic kamionu jsem cirka pred 4 mi mesici zpusobil skodu na tahaci , kdy na dalnici predemnou autu ktere me predjizdelo uletel blatnik a vletel mi do narazniku kamionu. Naraznik je lehce praskli , moje firma to hodila za hlavu a zadne skodne po me nechteli ted ale kdyz sem podal vypoved tak ji po me chteji uhradit. Dotaz zni jestli na to maji pravo ? A po 4 mesicich ? Zadny zaznam o nehode neni , vinik kteremu blatnik odletel ujel , dohodu o hmotne odpovednosti sem podepisoval pri nastupu do zamestnani. Jak se zachovat v teto situaci ?
do 12 hodin
Dobrý den, jsem vlastníkem rekreačního objektu (chata), která je postavena, ve svahu, v CHKO. Přes pozemek souseda (ve svahu nad našim pozemkem) vede příjezdová cesta (zpevněná cesta) k dalším chatám. Soused má na svém pozemku v Katastru nemovitostí zapsáno věcné břemeno chůze a jízdy, ale cesta není zaměřena a vyznačena. V této chvíli chce soused přesunout cestu na hranici s našim pozemkem. Vzhledem k tomu, že je vše situováno ve svahu a soused předpokládá zpevnění pouze hlínou, kameny a železničními pražci, máme obavy, že bude docházet k posunu svahu a při podmáčení i možnému zřícení. Mám nějakou obranu resp. platí pro tuto stavbu dodržení 2 m vzdálenosti od hranice pozemku? Neměl by mít na tuto stavbu stavební povolení?
do 12 hodin
Dobrý den, starosta již rok chce prodat místní komunikaci 3. třídy svému známému. Na konci cesty mám garáž a septik.Pokusil se zrušit označení komunikace,protože konec cesty je 2 metry široký,tudíž prý nesplňuje parametry místní komunikace. Nyní mi poslali dopis,že dostanu věcné břemeno přístupu pouze,když podepíšu souhlas s prodejem veřejné komunikace.Prodej se uskutečnil před rokem,kdy se jednalo stále o komunikaci místní třídy. Mohou mě takto vydírat? Mohou cestu prodat bez mého podpisu,pokud mi zastupitelstvo schválilo břemeno již před rokem?
Dobrý večer,prosím Vás o pomoc.Mám domek s pozemkem. Pozemek mám oplocený ale né celý,asi 2m za oplocení je ještě můj pozemek a lidi si tam už před lety vyšlapali cestičku jako že chodí kolem řeky a zkracují si cestu přes můj pozemek.Bohužel mi i vandalové ničí plot a vykonávají potřebu a odhazují odpadky.Chtěla jsem si tam dát zábranu aby to nebylo průchozí,vedle mě je oficiální obecní cesta,tak můžou lidé chodit tamtudy.Ale bylo mi řečeno od starosty že to musím nechat průchozí když si tam lidé vyšlapali cestu a že si tam nesmím dát zábranu i kdyžje to můj pozemek.Prosím co s tím mohu dělat,už jsem zoufalá.Moc děkuji za pomoc.
Dobrý den, můj otec mě před lety vyhodil z rodného domu a zrušil mi následně trvalý pobyt. Bez náhrady, bez oznámení. Já se tam chci vrátit, ale on mi souhlas nedá. Jak se tam mohu vrátit zpátky a bydlet tam?
Dobrý den, moc zdravíme. Rádi bychom Vás poprosili o právní radu ohledně věčného břemene. Máme rodinný dům a k němu vede příjezdová cesta na cizím pozemku, na kterém je vytvořeno v náš prospěch věčně břemeno právo chůze a jízdy. Před pár lety se změnil majitel pozemku s ten nám teď začal komplikovat život. Nedokáže přijmout fakt, že máme na jeho pozemku věčné břemeno a dokonce nás obviňuje, že on jenom platí daně a cestu užíváme my. Už několikrát se stalo, že zaparkoval auto na počátku příjezdové cesty a blokoval nám výjezd -vjezd Na upozornění, že nemá právo nám blokovat jedinou příjezdovou cestu nám sdělil, že mu máme říct když budeme potřebovat vyjet a on s autem uhne. Měla jsem zato, že věčné břemeno znamená že nás prostě blokovat nesmí v žádném případě. Přece není možné aby jsme za ním pokaždé když tam pak stojí chodili pro "schválení" aby jsme mohli vyjet. Nemluvě o tom, že blokuje takto i případný přístup bezpečnostních složek. Dalším problém je, že chová ovce a ty přehání po této příjezdové cestě, kterou jsme vybudovali na vlastní náklady a nechává je schválně na cestě postávat a pást Nemáme nic proti tomu aby je po cestě přehnal na pastvinu, ale nechceme aby nám bránily využívat příjezdovou cestu v rámci věčného břemene. Dokonce jednou nastal případ, že se mamince, která bydlí ve stejné vesnici udělalo po operaci špatně, já jsem za ní spěchala a musela jsem čekat, až ovce cestu před autem uvolní. Nechci si ani představovat situaci, že by k nám potřebovala dojet sanitka atd. I přesto, že jsme ho na to upozornili, nechává ovce při přehánění na cestě takto stále. Další problém je údržba příjezdové cesty. Manžel cestu kosí, ted jsme dosypávali na vlastní náklady v rámci renovace štěrkem. Skoro pokaždé když cestu tedy nějak udržujeme za námi přijde s tím, že se mu to nelíbí a klade různé požadavky co můžeme a nemůžeme dělat. Otázky tedy zní... 1. Máme právo na bezpodmínečný ničím neomezený přístup po příjezdové cestě po jeho pozemku, který je vázaný na našem věčné břemeno práva chůze a jízdy ? Nebo nás může nějakým způsobem v právu jako vlastník pozemku omezit? 2. Máme právo na údržbu cesty tak aby mohla být podle břemene práva chůze a jízdy využíváná? A musíme mu tyto úkony pokaždé hlásit ? Chceme s ním zkusit jednat písemně a oficiálně ho vyzvat k respektování našeho věčné břemene a práv z něho vyplývajících. A proto bychom potřebovali právní stanovisko pro argumentaci.
Dobrý den, jedná se mi o nesporný rozvod. Nežijeme spolu už asi 5 let a nemáme žádný společný majetek. Stačí v tomto případě uvézt v návrhu na rozvod něco jako "manželé prohlašují, že nemají žádný společný majetek k vyrovnání"?
do 12 hodin
Dostal jsem za ůkol zjistit jak sepsat návrh na věcné břemeno. Máme v zahrádkářské osadě, společnou elektřinu a vodu a potřebujeme zabezpečit trvalý přístup k těmto rozvaděčům pro uživatele. Prosím o info jak postupovat, případně jestli smlouvy vypracujete a za jakou cenu.
Dobrý den, potřebuji radu ohledně koupě bytu který je ve vlastnictví města. Byl nám nabídnut odkup městského bytu který máme v pronájmu už 30 roků. Byl nám přidělen v roce 1989 v havarijním stavu tak jsme udělaly celkovou rekonstrukci ,zednické práce, elektroinstalace, vodoinstalace, vše se souhlasem bytového družstva. Bohužel už nemáme žádné doklady jen podepsané svědectví lidí o stavu a vykonaných úpravách. BD nemá žádné doklady. A tak požadujeme zohlednění prodejní ceny . Máme nějakou šanci?
do 12 hodin
Dobrý den. Jako majitel pozemku, přes který vede přístupová cesta na další dvě parcely, mám podepsat smlouvu o zřízení věc.břemene-služebnosti stezky a cesty. Mohu poprosit o specifikaci negativních dopadů v případě přistoupení k takové smlouvě? Mám na mysli např. náklady spojené s opravami a údržbou, zodpovědnost za bezpečnost pohybu osob, povinnost zachování schůdnosti apod. Cesta je přírodní terén na odlehlém místě se slepým koncem v chatové oblasti. Děkuji
Dobrý den. Zahradní chata 18 m2 , podsklepená ...atd. v osobním vlastnictví v zahrádkářské osadě je postavena na pronajatém pozemku od úřadu městské části. Bohužel v Metropolitním plánu je pozemek navržen pro výstavbu a osada má být zrušena. Chata je v evidenci na Katastru nemovitostí .! V případě zrušení pronájmu pozemku /a vynuceného "zbourání" chaty je možno požadovat náhradu ???
Chceme se rozvest s manzelkou(nesporny rozvod). Vzali jsme se v Ukrajine, pote jsem dostal obcanstvi a ona ma trvaly pobyt CR. Bydlime v CR spolu 6 let, jak bysme meli spravne postupovat behem rozvodu? Deti nemame.
Dobrý den, rád bych se zeptal a získal od vás právní vyjádření k jednomu bodu ve smlouvě. Dle mého výstupní klauzule. Chci vědět, jestli mohu začít podnikat v podobném - stejném oboru s tím, že nevyzradím žádné kontakty, nepoužiju žádnou strategii, která byla vytvořena majitelem, atp. Přikládám bod ze smlouvy.
do 12 hodins přílohami
Dobrý den, prosím o sdělení, zda je údaj v Katastru nemovitostí - způsob ochrany nemovitostí - závazný. Respektive, pokud je zde napsáno "nejsou evidovány žádné způsoby ochrany", může požadovat Národní památkový ústav nějaká omezení či regulativy?
do 12 hodin
Dobrý den bydlím v podnájmu sám ale trvalý pobyt mám jinde. Byl jsem na nemocenské a později na UP. Mohu žádat o příspěvek na bydlení za nových podmínek které ted schválil stát a případně co proto udělat? Děkuji
Zdědila jsem 1/4 nemovitosti. Další 1/8 jsem koupila za trvání manželství, ale smlouvou jen na mé jméno, v Katastru nemovitostí jsem uvedena jako majitelka 3/8. Zbývajících 5/8 jsme pak koupili s manželem společně do SJM. Domnívám se, že i ta 1/8 je v SJM, i když tak není zapsaná v katastru. Ráda bych, aby manžel i v katastru vlastnil 1/2. Jak to provést? Mám mu darovat Darovací smlouvou (ověřené podpisy) polovinu z mých 3/8? Přestože je 1/16 jeho (v SJM), i když nezapsaná? Zápis pak bude, že 5/8 je SJM a 3/16 já a 3/16 manžel. Ale to není tak úplně pravda, protože 1/16 je jeho v SJM, i když není zapsaná v katastru. Správně by mělo být - 3/4 v SJM a 1/8 moje a 1/8 manžela v podílovém vlastnictví. Ale jak to zařídit? Nakonec to asi bude jedno, jak to bude zapsané, ale ráda bych, aby to bylo po právní stránce správně. Děkuji.
Lze zřídit služebnost nebo právo stavby na pozemku ,na kterém je zřízeno zástavní právo (půjčka peněz). V katastru nemovitostí je zástavní právo zapsané. Může se to nějak obejít soudním jednáním?
Dobrý den. Má byt evidována v katastru nemovitosti drevena zahradní chatka (do 25m2 plochá, do 5 m výška, nepodsklepena)? Pokud ne prosim uvést číslo paragrafu ktery toto potvzuje. Chatka stojí na pozemku zahrádkářské kolonie.
Dobrý den , obracím se na vás s prosbou o radu a eventuelně i zastupování v případném sporu. Pracoval jsem u živnostníka jako OSVČ . Manuální práce, montáže stínící techniky. Minulý týden jsem po sprostém jednání mého zaměstnavatele odešel ze dne na den. Žádnou pracovní smlouvu jsme spolu uzavřenou písemně neměli. Fakturoval jsem hodinovou mzdu X kč. , a bokem dostával X Kč,- měsíčně na odvody. Zatím to vypadá , že mi nechce bývalý zaměstnavatel vyplatit poslední dvě výplaty. Faktury které vyhotovuji mají být zaplaceny hotově na ruku. Žádný výdajový doklad jsem nikdy nepodepisoval, a výplata i přes různá zpoždění bývala vyplacena, až dodnes. Prosím o radu ohledně dalšího postupu. Děkuji
do 12 hodin
Dobrý den, mám následující problém. Před nějakým časem jsem se seznámil s jistou dámou, již v důchodu, která přišla s tím, že bych jí mohl zařídit trvalý pobyt u mne. Jsem majitel bytové jednotky (zapsaný v katastru). Naše vztahy jsou problematické, chci se tedy poradit. V minulosti nebyl trvalý pobyt vlastnickým právem, to asi platí i nadále. Můj dotaz zní, zda v případě, kdy již tato dáma bude mít trvalý pobyt a my se rozejdeme, resp. ji odejdu z mého teritoria, budu povinen jí zajistit jiné bydlení či nikoliv, zda bude možné trvalý pobyt zrušit,... Předem děkuji za jakoukoliv odpověď.
do 12 hodin
Půjčila jsem známému X kc už mi je měl vrátit ale do teď se jenom výmlouva už mi došla trpělivost tak hledám nějakou cestu jak ty peníze dostat zpět a uvažuji i o trestní oznámení jenom nevím jestli to k čemu bude
do 12 hodin
Dobrý večer, od roku X bydlíme v domě, kde jsme na vlastní náklady zrekonstruovali podkroví (máme doklady) a máme zde pouze trvalý pobyt, žádnou nájemní smlouvu. Nyní se majitel (vlastní rodina) bezdůvodně rozhodl, že se máme do konce roku vystěhovat. Jak se můžeme bránit?
Dobrý den, mám otázku ohledně ukončení frančízingové smlouvy a dluhu, který má moje firma s.r.o. vůči korporaci, se kterou jsem spolupracovala. Mám s.r.o., která ukončila frančízingovou spolupráci s firmouX., zůstal tam neuhrazený závazek , mé s.r.o od té doby nevykazuje žádnou podnikatelskou činnost a nemá žádný majetek, jsem jednatel. Musím jako fyzická osoba uhradit dluh za s.r.o.? Jsem momentálně na úřadu práce, práci jsem zatím nenašla. Jak mohu v tomto případě postupovat? Děkuji,
Dobrý den, otec mého dospělého syna prodává dům, ve kterém má syn trvalý pobyt. Dům je zatížen hypotékou. Pokud se dům prodá, má syn nárok na nějaký podíl z prodeje domu? Není spoluvlastníkem domu, má v něm pouze trvalý pobyt. Děkuji.
do 12 hodin
Bydlíme v nájemním bytě a majitel domu nám znemožnil ukládání odpadu do popelnic, které uzamknul. Máme v domě trvalý pobyt a řádně platíme městu za odpady. Má na takové jednání právo? Máme povinnost zajistit si svou popelnici? Děkujeme