Půjčila jsem známému peníze a už mi je měl vrátit

Právní poradna>Všechny dotazy>Půjčila jsem známému peníze a už mi je měl vrátit>
Dotaz
do 12 hodin
Půjčila jsem známému X kc už mi je měl vrátit ale do teď se jenom výmlouva už mi došla trpělivost tak hledám nějakou cestu jak ty peníze dostat zpět a uvažuji i o trestní oznámení jenom nevím jestli to k čemu bude
Odpověď od:
Mgr. Daniel Grimm
Advokát
Dobrý den, máte k dispozici písemnou smlouvu o zápůjčce případně výpis z účtu nebo příjmový důkaz? Pakliže jste poskytla zápůjčku, máte samozřejmě nárok na její vrácení. Splatnost, případný úrok a další nároky se odvíjí od obsahu smlouvy, případě ze zákona. Byla-li smlouva pouze ústní, máte nárok nad rámec jistiny také na úrok z prodlení. Pokud dlužník odmítá plnit, nezbývá, než mu zaslat předžalobní výzva a následně se obrátit na soud. Trestní oznámení je krajním řešením, a přichází v úvahu, bude-li prokázáno, resp. je-li zde podezření, že si půjčoval s tím, že si musel být vědom, že není schopen zápůjčku vrátit. Navrhuji zaslat dlužníkovi předžalobní výzvu, a odmítne-li zaplatit, podat návrh na vydání elektronického platebního rozkazu. V případně úspěchu ve věci mu soud zároveň uloží nahradit Vám vynaložené náklady, tj. odměnu advokáta.

Předchozí dotaz

Chtěla bych se zeptat zda je legální přeprodávat různé značky pokud s danou značkou nemám smlouvu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda je legální přeprodávat různé značky pokud s danou značkou nemám smlouvu. Konkrétní situace: Pokud bych chtěla prodávat dárkové koše a měla v nich produkty od značek které bych zakoupila v kamenném obchodě nebo na jejich e-shopu, ale neměla bych s těmito značkami smlouvu, tedy nakoupila bych produkty jako zákazník.

Další dotaz

Majitel se bezdůvodně rozhodl, že se máme do konce roku vystěhovat

Dobrý večer, od roku X bydlíme v domě, kde jsme na vlastní náklady zrekonstruovali podkroví (máme doklady) a máme zde pouze trvalý pobyt, žádnou nájemní smlouvu. Nyní se majitel (vlastní rodina) bezdůvodně rozhodl, že se máme do konce roku vystěhovat. Jak se můžeme bránit?
Mgr. Daniel Grimm
Advokát

Nejnovější dotazy:

Soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření

Dobrý den, v opatrovnické věci ohledně styku se synem byl proveden psychologický posudek, který pro mě nedopadl nejlépe a soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření. Na základě toho byl nařízen usnesením psychiatrický posudek. Ale podařilo se mi řízení o styku se synem zvládnout s rozsudkem, že styk se neurčuje Psychiatrický posudek proveden nebyl. Bylo zde vydáno doporučení na asistovaný styk. A můj dotaz zní, jestli kdyby OSPOD či ex či soud vyvolaly v této věci nové řízení, jestli bych se mohl vyhnout psychiatrickému posudku tím, že bych řekl, že se se synem již stýkat nebudu do dospělosti. (jestli bych měl vůbec ten asistovaný styk podstupovat), či je-li jiná možnost se psychiatrickému posudku vyhnout. Děkuji.

Uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně

Dobrý den, uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně, odměnami. Stejně tak bylo postupováno i u dalších zaměstnanců. Dva měsíce tomu tak bylo, nyní se tak neděje. Dostávám pouze hrubou mzdu uvedenou ve smlouvě. Můžu s tím něco udělat?

Po své mamince jsem zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu

Dobrý den, v roce x jsem po svém mamince zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu, jedna je z titulu nevyplaceného majetkového podílu a druhá u titulu nevyplaceného vypořádavacího podílu. Několikrát jsem se emailem i telefonem dotazoval v družstvu, ale nikdy jsem od nich nedostal jinou než ústní odpověď, že "je to promlčeno", nic víc, ani konkrétnější co je promlčeno. Děkuji za odpověď

Dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu

Dobrý den, dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu (prý systémová chyba, až do konečného vyúčtování tvrdili, že mám vše ok). Teď přišel nedoplatek a já je ihned kontaktovala. Jak v tomto případě mohou postupovat? Mohou platbu vymáhat takhle zpětně nebo mě nutit do splátkového kalendáře? Děkuji.

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka"- zasláno v 18:00 hod. Byla prý pověřena ředitelem to sdělit. Mám jako rodič povinnost poslouchat učitele? ze zákona?

Ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle

Dobrý den, ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle. Jde o to, že se věnuji psaní autorských textů a knih. Píšu je cca 5 let a sdílím je na sociální síti. Nyní mi byl jeden z textů ukraden, kdy ten kdo ho vydává za svůj mě slovně napadl a píše lidem o tom, že jsem zloděj apod. jelikož se nejedná o spor mezi sousedy o tom kdo má lepší vlasy, rozhodla jsem se tuhle situaci řešit. Můžu se zeptat jak přesně postupovat, když jde o křivé obvinění a porušení autorských práv? Abych prokázala pravost svého textu a očistila své jméno? Děkuji
Potřebujete pomoc právníka?
Máme pro vás slevu na první dotaz.

Podobné dotazy

Dobrý den, jsem vlastníkem rekreačního objektu (chata), která je postavena, ve svahu, v CHKO. Přes pozemek souseda (ve svahu nad našim pozemkem) vede příjezdová cesta (zpevněná cesta) k dalším chatám. Soused má na svém pozemku v Katastru nemovitostí zapsáno věcné břemeno chůze a jízdy, ale cesta není zaměřena a vyznačena. V této chvíli chce soused přesunout cestu na hranici s našim pozemkem. Vzhledem k tomu, že je vše situováno ve svahu a soused předpokládá zpevnění pouze hlínou, kameny a železničními pražci, máme obavy, že bude docházet k posunu svahu a při podmáčení i možnému zřícení. Mám nějakou obranu resp. platí pro tuto stavbu dodržení 2 m vzdálenosti od hranice pozemku? Neměl by mít na tuto stavbu stavební povolení?
do 12 hodin
Dobrý den, starosta již rok chce prodat místní komunikaci 3. třídy svému známému. Na konci cesty mám garáž a septik.Pokusil se zrušit označení komunikace,protože konec cesty je 2 metry široký,tudíž prý nesplňuje parametry místní komunikace. Nyní mi poslali dopis,že dostanu věcné břemeno přístupu pouze,když podepíšu souhlas s prodejem veřejné komunikace.Prodej se uskutečnil před rokem,kdy se jednalo stále o komunikaci místní třídy. Mohou mě takto vydírat? Mohou cestu prodat bez mého podpisu,pokud mi zastupitelstvo schválilo břemeno již před rokem?
Dobrý den. Nedávno jsem půjčil 8000kč známému. Jelikož to vypadá, že peníze dle domluvy nevrátí. Byli přítomni dva svědci... Chtěl bych se zeptat, o jaké zákony se dá opírat a případně z trestního práva vymáhat náhradu. Je vůbec toto zákonem pokryté?
do 6 hodin
Dobrý večer,prosím Vás o pomoc.Mám domek s pozemkem. Pozemek mám oplocený ale né celý,asi 2m za oplocení je ještě můj pozemek a lidi si tam už před lety vyšlapali cestičku jako že chodí kolem řeky a zkracují si cestu přes můj pozemek.Bohužel mi i vandalové ničí plot a vykonávají potřebu a odhazují odpadky.Chtěla jsem si tam dát zábranu aby to nebylo průchozí,vedle mě je oficiální obecní cesta,tak můžou lidé chodit tamtudy.Ale bylo mi řečeno od starosty že to musím nechat průchozí když si tam lidé vyšlapali cestu a že si tam nesmím dát zábranu i kdyžje to můj pozemek.Prosím co s tím mohu dělat,už jsem zoufalá.Moc děkuji za pomoc.
Dítě, 14 let, vytvořilo nelichotivou prezentaci a vyvěsilo ji na TikToku. Škola se rozhodla podat trestní oznámení za pomluvu. Jaký může může být postih dítěte? Popřípadě jak je možno toto dítě bránit?
Dobrý den, moc zdravíme. Rádi bychom Vás poprosili o právní radu ohledně věčného břemene. Máme rodinný dům a k němu vede příjezdová cesta na cizím pozemku, na kterém je vytvořeno v náš prospěch věčně břemeno právo chůze a jízdy. Před pár lety se změnil majitel pozemku s ten nám teď začal komplikovat život. Nedokáže přijmout fakt, že máme na jeho pozemku věčné břemeno a dokonce nás obviňuje, že on jenom platí daně a cestu užíváme my. Už několikrát se stalo, že zaparkoval auto na počátku příjezdové cesty a blokoval nám výjezd -vjezd Na upozornění, že nemá právo nám blokovat jedinou příjezdovou cestu nám sdělil, že mu máme říct když budeme potřebovat vyjet a on s autem uhne. Měla jsem zato, že věčné břemeno znamená že nás prostě blokovat nesmí v žádném případě. Přece není možné aby jsme za ním pokaždé když tam pak stojí chodili pro "schválení" aby jsme mohli vyjet. Nemluvě o tom, že blokuje takto i případný přístup bezpečnostních složek. Dalším problém je, že chová ovce a ty přehání po této příjezdové cestě, kterou jsme vybudovali na vlastní náklady a nechává je schválně na cestě postávat a pást Nemáme nic proti tomu aby je po cestě přehnal na pastvinu, ale nechceme aby nám bránily využívat příjezdovou cestu v rámci věčného břemene. Dokonce jednou nastal případ, že se mamince, která bydlí ve stejné vesnici udělalo po operaci špatně, já jsem za ní spěchala a musela jsem čekat, až ovce cestu před autem uvolní. Nechci si ani představovat situaci, že by k nám potřebovala dojet sanitka atd. I přesto, že jsme ho na to upozornili, nechává ovce při přehánění na cestě takto stále. Další problém je údržba příjezdové cesty. Manžel cestu kosí, ted jsme dosypávali na vlastní náklady v rámci renovace štěrkem. Skoro pokaždé když cestu tedy nějak udržujeme za námi přijde s tím, že se mu to nelíbí a klade různé požadavky co můžeme a nemůžeme dělat. Otázky tedy zní... 1. Máme právo na bezpodmínečný ničím neomezený přístup po příjezdové cestě po jeho pozemku, který je vázaný na našem věčné břemeno práva chůze a jízdy ? Nebo nás může nějakým způsobem v právu jako vlastník pozemku omezit? 2. Máme právo na údržbu cesty tak aby mohla být podle břemene práva chůze a jízdy využíváná? A musíme mu tyto úkony pokaždé hlásit ? Chceme s ním zkusit jednat písemně a oficiálně ho vyzvat k respektování našeho věčné břemene a práv z něho vyplývajících. A proto bychom potřebovali právní stanovisko pro argumentaci.
Dobrý den. Jako majitel pozemku, přes který vede přístupová cesta na další dvě parcely, mám podepsat smlouvu o zřízení věc.břemene-služebnosti stezky a cesty. Mohu poprosit o specifikaci negativních dopadů v případě přistoupení k takové smlouvě? Mám na mysli např. náklady spojené s opravami a údržbou, zodpovědnost za bezpečnost pohybu osob, povinnost zachování schůdnosti apod. Cesta je přírodní terén na odlehlém místě se slepým koncem v chatové oblasti. Děkuji
Řidič 60+ let (nespáchal nikdy trestný čin či přestupek) dne 12.6. 2022 při řízení pod vlivem alkoholu, při dechové zkoušce naměřeno 2 promile, nezavinil dopravní nehodu, nezpůsobil škodu ani žádné zranění. K činu se plně doznal při výslechu dne 13.6. 2022. Číslo spisu bylo přiděleno. K rozhodnutí soudu zatím nedošlo. Prosím o radu: Lze podat návrh na podmíněné odložení podání návrhu na potrestání dle ust. § 179g odst. 1 trestního řádu když už bylo přiděleno číslo jednací? Co se stane, pokud státní zástupce namísto podání návrhu na potrestání rozhodne o tom, že se podání návrhu na potrestání odkládá a v usnesení stanoví délku zkušební doby (nejvíce 5 let? Či jaká je v souvislosti s výše uvedeným činem obvyklá?) a podezřelý ve stanovené zkušební době spáchá trestní čin či přestupek v jakékoliv oblasti (?majetkové, proti životnímu prostředí, při řízení – např. nepřiměřená rychlost?? Obecně nebezpečný čin?) Jaký bude další postup? Kdy lze trestní stíhání obnovit?
do 12 hodin
Dobrý den, na webu policie se píše, že místně příslušný policejní orgán je ten, v jehož územním obvodu byl trestný čin spáchán anebo v jehož obvodu podezřelá osoba bydlí. Pak se tvrdí, že trestní oznámení je možné podat kdekoliv a poté je předáno místně příslušnému policejnímu orgánu. Rád bych věděl, jaký je právní pohled na následující situaci. Osoba X bydlící v místě A podá trestní oznámení na osobu Y, která bydlí v místě B. Osoba Y podá vysvětlení v místě A, a poté je spis ukončen, nepotvrdilo se, že by byl spáchán trestný čin. Osoba Y podá v místě B trestní oznámení pro křivé obvinění na osobu X. Avšak její trestní oznámení posuzuje policejní orgán v místě B, který přiznává, že má k dispozici jen část spisu z místa A, nepožaduje podání vysvětlení od osoby X a ad hoc rozhodne o odložení věci. Na státní zastupitelství se podá podnět k přezkoumání postupu policie. Je možmé ho po podání doplnit ? Děkuji za odpověd.
do 12 hodin
Bohužel minulá odpověď míjí dotaz. Trestní oznámení je podáno v Praze (tam se údajný čin stal a tam bydlí oznamovatel TO), poté je TO odloženo. Údajný podezřelý, bydlící v Hradci Králové, podává TO v HK pro křivé obvinění z činu, který se stal v Praze. Hradecká policie, bez znalosti věci, TO odloží. Jaký je na to právní pohled?
do 12 hodin
Dobrý den, lhal jsem policejnímu vyšetřovateli jako svědek v trestní věci znásilnění ženy v zájmu této ženy, kterou jsem měl rád, aby nepřišla k ještě větší újmě, případně o život. Na podezřelého ze spáchání tohoto činu, který s ní žil ve společné domácnosti, nebylo i pro pozdní oznámení této poškozené a nedostatek důkazů uvalena vyšetřovací vazba. V době mého podání vysvětlení jako svědka mi byla i po poučení známa skutečnost přečinu Křivé výpovědi, zvláště na dotaz vyšetřovatele, zda s poškozenou udržují intimní vztah. Tuto skutečnost stejně jako poškozená jsme zapřeli, i po trestním oznámení neměla kam z jejich domácnosti odejít. Pro odůvodněnou žárlivost by ji mohl následně ještě více ublížit. Dotaz: Zda tento můj argument obstojí před soudem, obával jsem se o zdraví a život poškozené, protože již v průběhu tohoto počátečního vyšetřování podle $ 158 tr. řádu bylo zřejmé, že nebude podezřelý omezen na svobodě. V současné době bude podezřelému sděleno obvinění a já se již chci v tomto stadiu vyšetřování k této lži přiznat, aby bylo celé vyšetřování objektivnější. Poškozená již žije skrytě bez případně hrozby. Jakou sankcí, prosím mohu očekávat ?
do 12 hodin
Dobrý den. Měla bych dotaz. Lze požádat soud o výmaz z trestního rejstříku dříve ,než mám nárok?Existuje nějaká výjimka? Jde mi o práci,kde vyžadují TR čistý a já moc o tuto práci stojím. Děkuji
Dobrý den, před měsícem došlo ke zvyšování mezd kvůli inflaci. Bohužel já a další dvě kolegyně přidáno nedostaly, protože dříve jsme změnily pozici a nedošlo ke změně platů. při změně pozice nedošlo ke snížení platů prý z dobré vůle firmy, a teď je to argument proč u nás nedošlo k inflačnímu zvýšení mzdy. Má na to firma právo? Odbory se k situaci staví laksně.
do 12 hodin
Dobrý den, mám dotaz ohledně toho že mi můj bývalý přítel daroval elektroniku v hodnotě asi 200 000 Kč. Teď když jsme se rozešli, chce vše vrátit zpět. Já mu to vrátit nechci a on chce na mě podat trestní oznámení. Nemám žádnou darovací smlouvu, věci jsou v mém bytě a on je chce zpět. Platil vše přes svůj účet. Má právo na navrácení věci?
do 12 hodin
Dobrý den. Mám možnost zabránit zaměstnancům vodovodů a kanalizací v používání mého pozemku jako přístupové cesty k vodojemu?Jedná se o trvalý travní porost, v katastru není žádná cesta vyznačená, ani žádné věcné břemeno. Můj pozemek s vodojemem nesousedí (vzdálenost cca150m) a dle katastru je přístupová cesta k vodojemu jinudy. Je ale neudržovaná a zřejmě nesjízdná. Děkuji za odpověď, případně za radu jak postupovat.
Dobrý den. Minulého roku v říjnu jsem potkal náhodnou známou. Před několika dny mi začala tvrdit že toho října ji vypadla zubní korunka po setkání se mnou. Prý v důsledku líbání. Hrozí mu v případě trestního oznámení stíhání za ublížení na zdravý? Je vůbec možné aby ho policie přijala jako důvodné?
do 12 hodin
Zdravím manžel,před asi 8lety doroval sestře svůj podíl na nemovitosti,který zdědil po matce se slibem ,že mu přenechá být, bohužel k tomuto nedošlo došla jen SMS , že se máme do 14 dní vystěhovat,že být je již prodány,tomuto ještě předcházelo vyhození a znemožnění vstupu do nemovitosti ,kde má dosud trvalý pobyt,a vše zděděné po matce , protože se toho sestra zřekla v jeho prospěch,došlo k úmrtí otce a a ona ho neuvedla na partě a ani nedala vědět, že zemřel u notare řešena pozůstalost obdržel jen finance,které mu vyplatil ústav v kterém se otec nacházel a třetina věci po něm nebyla opět vydána,touto dobou došlo k prodeji nemovitosti a opět bez možnosti si vzít své věci nebo věci po matce a otci prosím o radu zda jde vzít dar zpátky pro nevděk a špatné chování děkuji
do 12 hodin
Dobrý den. Z manželovy výplaty je strhávána fixní srážka jeho insolvenčnímu správci, která ale správci nedošla, byť z výplatní pásky je stržená a správce ji vymáhá aktuálně po nás. Jak se prosím nyní zachovat? Zaslat, nezaslat? Neradi bychom přišli o dvojitou částku. Děkuji
do 12 hodin
Dobrý den, v noci z pátku na sobotu jsem byl napaden neznámým pachatelem před vchodem do diskotéky. S útočníkem jsem se pohadal, bohužel si nepamatuji kvůli čemu, což ho vyprovokovalo a udeřil mě 2x pěstí do obličeje, způsobil mi zlomeninu nosu a uštípnul mi kus zubu. Jelikož jsem byl pod vlivem alkoholu, nepamatuji si kvůli čemu hádka vznikla. Útočníka sice neznám ale vím jak vypadal. Jakou roli bude při podání trestního oznámení hrát to, že jsem byl pod vlivem alkoholu a jakou roli to bude hrát u vyplacení úrazového pojištění?
do 12 hodin
Dobrý den, bydlíme v podnájmu a při revitalizaci domu došlo k zatčení bytu střechou. Následkem opakovaného deště došlo k poškození zařízení bytu, které jsme si pořídili v průběhu bydlení. Byt se stal neobyvatelným, já dosud i se svým přítelem bydlím u rodičů. Pronajímatel bytu byl o vzniku události informován, telefonicky i fotodokumentací. Domluvili jsme se na neplacení nájemného, platíme pouze služby. Nicméně ani po 3 měsících není byt připraven k bydlení, čeká se na montáž kuchyňské linky. Chtěli jsme odstoupit od smlouvy a vrácení jistiny, kterou jsme zaplatili při podpisu smlouvy, ale to pronajímatel odmítá, že musíme dodržet 3 měsíční dobu jak bylo ujednáno. Zároveň jsme požadovali náhradu škody na našem majetku, po pojišťovně, která řešila škodou událost za SVJ, ale ta s námi nekomunikuje. Můžeme požadovat škodu po pronajímateli? Děkuji
Dobrý den, na online skupině o mě paní píše že týrám zvířata a že u nás žili v hrozných podmínkách. Přitom to vůbec není pravda a paní z toho dělá něco co není. A píšou mi cizí lidé z té skupiny a nadávají mi. Můžu podat trestní oznámení na paní ? Jako pomluva na internetu.
Dobrý den, jsem jednou z poškozených společností X, v současné době jsme dostali vyrozumění, kde soudce rozhodl, zvolit si zmocněnce, s tím, že pokud si zmocněnce nezvolím nemohu uplatňovat v trestním řízení svá procesní práva.
Poslal jsem synovi X kč na jeho účet .Po pár měsících jsem si vše rozmyslel a chci penize vrátit. Mam na nej podat trestni oznámení za zcizení mých peněz.
Dobrý den, již dvakrát mě kontaktovala policie s tím, že jsem jednomu muži poničila auto. Poprvé to bylo s tím, že jsem mu na dveře napsala vulgární vzkaz, podruhé se jednalo o to, ze jsem mu nasypala písek do nádrže. Ani jednu věc jsem neudělala, bydlím již v jiném městě než on. Ten dotyčný měl vztah s mou mamkou a tak to vypadá, ze buď já nebo ona se mu chceme mstít, ani jedna z nás to neudělala. Chceme s matkou podat trestní oznámení za křivé obvinění nebo za pomluvu. Je to možné? Předem moc děkuji za odpověď. S pozdravem
Dobrý den, sepsali jsme stížnost na našeho pana ředitele školy do rukou hejtmana. Pan ředitel nyní chce podat trestní oznámení pro pomluvu s tím, že dle jeho slov je vše ve stížnosti jen lež. Jenže to tak bohužel není. Stížnost byla sepsána anonymně, protože v minulosti se již stalo, že dostal informacez krajského úřadu, kdo stížnost podal a následně donutil dotyčné kolegy ze školy odejít. Může vůbec podat trestní oznámení na stížnost na kterou máme nárok a chtít po policii, aby se zjistilo kdo ji poslal? Děkujeme za pomoc.
Dobrý den, potřebovala bych poradit, co napsat do návrhu na podmíněné zastavení trestního stíhání. měla jsem dopravní nehodu, kterou jsem zavinila a spolujezdec s nabouraného vozidla měl zranění na dobu léčby delší než 7 dnů. Nyní je celý spis u státního zástupce. S poškozeným jsem se finančně vyrovnala a omluvila, mám čistý trestní rejstřík, čistou kartu řidiče, stálé zaměstnání. Děkuji předem
Dobrý den, mam nárok na vrácení penez nebo trestní oznámení když nebyla uzavřena smlouva , jde o herní server , platby a konverzace mám jde o více než 10 tisíc Děkuji