Rozvedla jsem se v ČLR a potřebuji toto cizí rozhodnutí nechat uznat u NS

Právní poradna>Všechny dotazy>Rozvedla jsem se v ČLR a potřebuji toto cizí rozhodnutí nechat uznat u NS>
Dotaz
Dobrý den, rozvedla jsem se v ČLR a potřebuji toto cizí rozhodnutí nechat uznat u NS. Na rozvodu i dělení majetku jsme se oba dohodli, děti nemáme. V ČLR rozvod proběhl na matrice. Místní dokumenty mám superlegalizované a po návratu domů je nechám přeložit. Ostatní dokumenty které NS vyžaduje mám kompletní. Chci se zeptat, jestli se u takového uznání může vyskytnout nějaký problém, nebo proběhne automaticky po podání žádosti a předložení patřičných dokumentů? A jak ideálně vyplnit "návrh na uznání", hlavně část "údaje o rozvodu", je důležité zmiňovat, kdo podal žádost, jak dlouho jsme spolu nežili a z jakých důvodů jsme se rozvedli atd.?
Odpověď od:
Mgr. Silvia Hříbková
Advokát
Dobrý den. Podmínkami pro uznání rozhodnutí jsou a) právní moc cizího rozhodnutí, b) neexistence některého z taxativně vymezených důvodů pro odepření uznání a c) okolnost, že skutkový základ byl zjištěn způsobem vyhovujícím příslušným ustanovením českého právního řádu. K návrhu na uznání cizího rozhodnutí je třeba připojit následující dokumenty: a) cizí rozhodnutí, o jehož uznání jde, a to v originálu nebo v ověřeném opisu, v úplném znění, včetně odůvodnění s doložkou právní moci, b) doklad potvrzující české státní občanství navrhovatele či jiného účastníka původního řízení, c) oddací list o uzavření manželství, jehož se rozhodnutí týká. Pokud doložíte veškeré doklady dle zákona, měl by soud rozhodnout bez nařízení jednání. Samozřejmě nemůžu posoudit, zda máte správně zkompletované všechny doklady, jelikož jsem podklady k Vaší věci neviděla. V čem bych viděla potenciální komplikaci je skutečnost, že pokud to správně chápu, tak nemáte rozsudek soudu o rozvodu, ale pouze nějaký záznam z matriky? Skutkové okolnosti Vašeho rozvodu by měly být uvedeny v rozsudku o rozvodu, případně pokud rozsudek o rozvodu v tomto směru odkazuje na návrh na zahájení řízení nebo protokol (myslí se v ČLN), tak je potřeba tyto dokumenty přiložit taky. Na stránkách Nevyššího soudu je vzor podání, to bych Vám doporučovala vyplnit, mimo jiné se tam vyplňují rovněž údaje o rozvodu - je potřeba napsat tam vše, co je ve vzoru požadováno, tj.: Stručné údaje o rozvodu (neplatnosti) manželství, kdo podal návrh/žalobu, od kdy manželé spolu nežili a zda sdíleli společnou domácnost, z jakých důvodů k rozhodnutí o rozvodu (neplatnosti) manželství došlo, zda se v manželství narodily děti, zda byly v době rozhodnutí o rozvodu (neplatnosti) manželství ještě nezletilé (pokud ano, uveďte jejich jména a data narození), a jak bylo rozhodnuto o jejich výchově a výživě pro dobu po zániku manželství. V případě jakýchkoliv doplňujících dotazů jsem k dispozici. Přeji příjemný den.

Předchozí dotaz

Soud určil žalovanému, aby mně uhradil soudní výlohy

Dobrý den, soud určil žalovanému, aby mně uhradil soudní výlohy. Odpovídající částka byla z jeho účtu na můj účet zaslána, avšak bez specifikace. Na mé dotazy, zda se jedná o platbu za soudní výlohy nereaguje. Splnil žalovaný z právního hlediska ?rozhodnutí soudu? Děkuji.

Další dotaz

Může dítě v 15 letech bydlet samostatně, tedy nikoliv u rodičů?

Dobrý den, Může dítě v 15 letech bydlet samostatně, tedy nikoliv u rodičů? Nemám na mysli internát, ale třeba byt v podnájmu, který platí rodiče. Pokud je taková situace možná, jaká přináší rizika?
Mgr. Silvia Hříbková
Advokát

Nejnovější dotazy:

Soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření

Dobrý den, v opatrovnické věci ohledně styku se synem byl proveden psychologický posudek, který pro mě nedopadl nejlépe a soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření. Na základě toho byl nařízen usnesením psychiatrický posudek. Ale podařilo se mi řízení o styku se synem zvládnout s rozsudkem, že styk se neurčuje Psychiatrický posudek proveden nebyl. Bylo zde vydáno doporučení na asistovaný styk. A můj dotaz zní, jestli kdyby OSPOD či ex či soud vyvolaly v této věci nové řízení, jestli bych se mohl vyhnout psychiatrickému posudku tím, že bych řekl, že se se synem již stýkat nebudu do dospělosti. (jestli bych měl vůbec ten asistovaný styk podstupovat), či je-li jiná možnost se psychiatrickému posudku vyhnout. Děkuji.

Uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně

Dobrý den, uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně, odměnami. Stejně tak bylo postupováno i u dalších zaměstnanců. Dva měsíce tomu tak bylo, nyní se tak neděje. Dostávám pouze hrubou mzdu uvedenou ve smlouvě. Můžu s tím něco udělat?

Po své mamince jsem zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu

Dobrý den, v roce x jsem po svém mamince zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu, jedna je z titulu nevyplaceného majetkového podílu a druhá u titulu nevyplaceného vypořádavacího podílu. Několikrát jsem se emailem i telefonem dotazoval v družstvu, ale nikdy jsem od nich nedostal jinou než ústní odpověď, že "je to promlčeno", nic víc, ani konkrétnější co je promlčeno. Děkuji za odpověď

Dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu

Dobrý den, dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu (prý systémová chyba, až do konečného vyúčtování tvrdili, že mám vše ok). Teď přišel nedoplatek a já je ihned kontaktovala. Jak v tomto případě mohou postupovat? Mohou platbu vymáhat takhle zpětně nebo mě nutit do splátkového kalendáře? Děkuji.

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka"- zasláno v 18:00 hod. Byla prý pověřena ředitelem to sdělit. Mám jako rodič povinnost poslouchat učitele? ze zákona?

Ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle

Dobrý den, ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle. Jde o to, že se věnuji psaní autorských textů a knih. Píšu je cca 5 let a sdílím je na sociální síti. Nyní mi byl jeden z textů ukraden, kdy ten kdo ho vydává za svůj mě slovně napadl a píše lidem o tom, že jsem zloděj apod. jelikož se nejedná o spor mezi sousedy o tom kdo má lepší vlasy, rozhodla jsem se tuhle situaci řešit. Můžu se zeptat jak přesně postupovat, když jde o křivé obvinění a porušení autorských práv? Abych prokázala pravost svého textu a očistila své jméno? Děkuji
Potřebujete pomoc právníka?
Máme pro vás slevu na první dotaz.

Podobné dotazy

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Otevíráme nový autoservis. Máme zde plničku automatických převodovek (výměna olejů apod.) bohužel je to v tomto docela zapeklité. Protože se může při výměně zničit převodovk automatická a nebo naopak lépe bude řadit. Nejde to ovlivnit mechanikem, je to podle vozidla jak je to vše nastavené apod.. Potřebovali bychom v tomto případě dát podepsat lidém papír (dokument), kteří si budou nechávat vyměňovat olej v automatu aby jsme byli krytí, kdyby se cokoli stalo.. mohli byste nám prosím poradit, jak by se to dalo sepsat? děkuji moc
do 12 hodin
Dobry den, chtela bych se zeptat zda je povinnost hlasit rozvod zamestnavateli. Deti jsou dospele, nestuduji, zadna uleva na dani neni uplatnovana.
do 12 hodin
Dobrý den, měla jsem autonehodu kterou my zavinil druhý řidič, z té nehody mám naraženou ruku s velkou bolestivostí a opuchlostí tudíž nemohu vykonávat práci ve které jsem pouhých 6 měsíců, jsem na neschopence kterou my napsala obvodní lékařka a po 10 dnech mám přijít na kontrolu ,ale do toho my volal dopraní inspektorát který chce abych podepsala papíry o trestné činnosti viníka nebo že to s mým souhlasem ukončí a budu muset vymáhat peníze po viníkovy sama , v této situaci jsem poprvé nic takového nezažila a tech 10 dní co budu doma taky nemůžu být zadarmo co mám dělat .
do 6 hodin
Půjčila jsem peníze kamarádovi na opravení auta, on však přestal splácet a furt se jen vymlouvá proč nemůže splátku poslat. Nemáme sepsaný žádný papír o půjčce, mám však zprávy ve kterých je téměř vše vypsáno. Jak dostat peníze zpět?
do 12 hodin
Dobrý den, chcy se z manželem rozvést vůbec se nerozumíme...máme spolu dceru 12 let. manzelstvi trvá od roku 2009.
do 12 hodin
Dobrý den, jedná se mi o nesporný rozvod. Nežijeme spolu už asi 5 let a nemáme žádný společný majetek. Stačí v tomto případě uvézt v návrhu na rozvod něco jako "manželé prohlašují, že nemají žádný společný majetek k vyrovnání"?
do 12 hodin
Dobrý den, V roce 2011 se manžel rozvedl se svou 1. ženou, vyplatil ji z bytu částkou ve stejné výši jako byla cena bytu a vzal si na to úvěr. Začali jsme spolu žít a společně splácet úvěr, v roce 2012 jsme spolu koupili byt na úvěr (byt psán na oba a úvěr také). 2013 byla svatba a v roce 2016 jsme úvěry sloučili. Dluh splácen společně, jeden byt psán na oba, druhý stále jen na manžela. Plat jsem měla slušný a ze společných peněz jsme platili také život jeho syna ve střídavé péči. Máme spolu nyní syna a chci se rozvést. Mam v tomto případě nárok stále pouze na jednu polovinu bytu, který je psán na oba nebo společným splácením i na polovinu druhého, který je psán pouze na manžela? Děkuji za odpověď
Dobrý den, zkusím co nejstručněji, partnerka je rozvedená – skoro tři roky (proběhl soud o děti a status rozvedená) bez majetkového vyrovnání SJM, na které se čeká a nejspíš toto bude muset rozhodnout soud. Návrh k soudu se bude podávat až tento rok na podzim. Partnerka zjistila před dvěma dny, že její bývalý manžel asi před rokem a půl prodal vozidlo a traktor, prodal to kamarádovi a stále věci užívá, proto neměla pochybnost, že takto učinil, obě věci byly v SJM. Bez jejího souhlasu, aniž by partnerce dal polovinu z prodaných věcí nebo nějakým způsobem o tomto informoval. Dopustil se nějakého trestného činu? Případně jak postupovat.
do 12 hodin
Dobrý den, v roce 2019 jsem se rozvedl, v březnu 2019 rozvod nabyl právní moci. Na všem jsme se při rozvodu dohodli, dítě, výživné i majetkové vyrovnání. Sepsali jsme smlouvu a nemovitost(chalupa) mi připadla a bývalou manželku jsem vyplatil, ale do 3 let jsem na KN nevložil změnu, aby ze SJM bylo vlastnictví výhradně mé. Na nemovitost je ještě zástavní právo KB - hypotéka. Jak mám nyní postupovat když jsem propásl zákonnou lhůtu pro vklad na KN?Děkuji za odpověď.
Dobrý den, prosím o radu ohledně inzerování mého vozu na internetovém portálu Bazoš.cz. Vůz jsem tam inzeroval za částku 250 tisíc korun a nakonec se mi ozval jeden pán, že by měl zájem. Proběhla tedy prohlídka u něj před domem a auto se mu líbilo. Poté jsme se rozešli s tím, že si dáme vědět a natož mi přišla sms, že by vůz koupil za 235 tisíc korun. O tom jsem nebyl 100% přesvědčený, ale napsal jsem mu, že 235 je minimum. Domluvili jsme se tedy na další prohlídce s jeho mechanikem, na kterou jsem musel přes celé město a ta nakonec neproběhla z důvodu jeho nepřítomnosti. Poté jsme se domluvili na jiném termínu, který nakonec dopadnul a prohlídka proběhla. Na autě se pár věcí našlo a on stále trval na výše uvedené ceně s tím, že pokud se oprava dané chyby přehoupne nad 10 tisíc korun, tak se o ni podělíme. Na to všechno jsem řekl, že se rozmyslím a dám mu vědět, protože se mi tento návrh stále nelíbil a čekal jsem, že se může stále ozvat někdo, kdo dá mnou původně požadovanou vyšší cenu. Pán akceptoval můj čas na rozmyšlenou s tím, že si ofotí velký TP, aby mohl případně vytvořit smlouvu. O pár dní později se mi na voze na dálnici projevila daná závada a já ho informoval o tom, že vůz v daném stavu prodávat nebudu, důvodem jsou také finance. Pán ale ihned obrátil, že to bude řešit soudně, protože se jednalo o veřejnou nabídku a nemohu odstoupit od smlouvy, když jsem mu navíc v SMS potvrdil, že cena 233k je minimum. Přijde mi to zvláštní a chtěl bych si ověřit, zda mám právo z prodeje odstoupit, když jsem nic písemně nepodepsal. Jsou jeho výhružky soudem adekvátní? Děkuji předem za odpověď.
do 6 hodin
Chystám se na žádost o rozvod (máme 2 školní děti). Obávám se manželovy reakce. Je něco, co je dobré si připravit před tím, než mu rozvod oznámím, kdyby s ním nebyla rozumná řeč a chtěl mi to hodně znepříjemnit?
Dobrý den,mám klienta/daně/...přišla mu výzva ze sociálky k úhradě dluhu dle výkazu nedoplatků za zaměstnance za roky 2008 až 2010.Mezitím proběhla insolvence.Není dluh promlčený?
Dobrý den, jak je to prosím v případě nevěry -při rozvodu? Může manžel nárokovat děti do své péče?Nebo skoro vždy jdou do péče matky? Manžel vydírá že to vybalí v případě sporného rozvodu.Chtěla bych děti do výlučné péče s rozšířeným stykem a on do střídavé.
Chceme se rozvest s manzelkou(nesporny rozvod). Vzali jsme se v Ukrajine, pote jsem dostal obcanstvi a ona ma trvaly pobyt CR. Bydlime v CR spolu 6 let, jak bysme meli spravne postupovat behem rozvodu? Deti nemame.
Dobrý den, prosím o radu. S manželem nežiji 1,5 roku. Společný byt ve SJM využívá on spolu s našimi dospělými dětmi. Ráda bych se rozvedla, myslím že by mi i podepsal dohodu - jen zatím neplánujeme byt prodat a majetkově se vyrovnat, dokud tam děti bydlí. Je možné se rozvést a nemít vyřízené majetkové vyrovnání? Nebo je potřeba při rozvodu mít sepsána pravidla jak naložíme se společným majetkem? Děkuji.
Dobrý den, během manželství jsem darovací smlouvou ziskala byt, ten je zatížen věcným břemenem, do konce života dárce s ním tedy nebudu moct žádným způsobem nakládat. Čeká mě nepěkný rozvod. Bude tento byt brán při rozvodu v potaz a když to řeknu blbě, "znevýhodní" mě, co se týče majetkového vyrovnání? Děkuji
Dobrý den jak mám prokázat bývalému manželovi společné peníze když od rozvodu nemám konečný stav účtu. A dobře vím že peníze vybíral a prodával náš společný majetek. Začal to dělat už rok před rozvodem. Na je ho účet jsem nemohla. A soud o vypořádání teprve je v jednání. Od rozvodu ještě nejsou 3 roky.
Stavím dům, jehož druhá polovina má jiného majitele. Tento pán se zhostil stavby společné základové desky. Jelikož jsem si teprve vyřizovala úvěr podepsala jsem mu papír, že mu dlužím 250tis. - za práci a materiál (což ale v uznání dluhu specifikováno nebylo.) Nyní jsem zjistila, že deska je udělaná špatně a je na ni použito dvakrát tolik materiálu než bylo třeba. Jak nyní situaci řešit, chtít podepsat dodatečně smlouvu o dílo( neměli jsme) a pak desku reklamovat? A když nebude chtít podepsat smlouvu?
Dobrý den, dostala jsem se do tíživé rodinné situace a potřebovala bych prosím poradit. Má sestra má dluhy u nebankovních společností, bydlí společně s matkou, kde mají trvalé bydliště. Nemají spolu žádný dokument. Je to dům o dvou bytech. Pracuje. K 31.8. ji matka vyzvala, aby se odstěhovala. Sestra nechce odejít. Otázka č. 1)Může se sestra nějak právně ohánět, nebo jako nemajitel ničeho nemá na nic právo? 2)Existuje nějaký dokument na souhlas s přehlášením TP? Kam se po žádosti na přehlášení matkou sestra má přihlásit nově, když asi půjde na ulici? Předem děkuji za odpověď.
Plánujeme dovoz z Maroka v paritě DDP. Dodavatel / exporter potvrzuje, že v ceně bude vše zahrnuto. Jake dokumenty bychom měli obdržet (požadovat) od prodejce, které prokazují, že clo i DPH bylo při vstupu do EU (vstupem bude Španělsko) uhrazeno a my při dovozu zboží pouze vyložíme do našeho skladu bez dalšího papírovaní. Jsme neplátci DPH.
Dobrý den, dá se někde zjistit zda konkrétní osoba měla někdy v minulosti soud, popřípadě s kým? Podrobnosti nepotřebuji, jen zda něco proběhlo. Děkuji.
do 6 hodin
Jsme manželé 10 roků, Bydlíme zatím stále na společné stejné adrese a chtěli bychom řešit náš rozvod jako "nesporný rozvod". Je možné uvést u obou stejnou adresu i když jako "manželé" spolu již nežijeme?
Dobrý den, s ex manzelem jsme rozvedení, dceru mám ve své péči a bydlíme ve spolecném domě, nemáme vyřešené SJM. Zálohy na plyn se mi navýšili, do této doby mi platil ex polovinu, ale momentálně řekl, že je to muj problém. Jak mám postupovat?
Dobrý den,podala jsem výpověď dohodou, bohužel jsem nechala v podatelně oba papíry takže v ruce nemám nic a nikdo se mi k me vypovedi nevyjádřil. Chtela jsem vědět jestli mě automaticky běží 2 mesicni výpovědní lhůta .Děkuji
Dobrý den. Můžete prosím poradit jak je to se střídáním pracovní náplně a pracoviště během 1 směny? Je pravda, že musí během směny proběhnout 3x změna.
do 12 hodin
Dobrý den, existuje možnost u vypořádání manželů při rozvodu, aby oboum manželům po rozvodu zůstal i nadále podíl u družstevního bytu na dobu neurčitou. Ani jeden z manželů nemá na vyrovnání toho druhého, přičemž jeden bude byt dál obývat a druhý o podíl nechce přijít. Děkuji
Od dcery se odstěhoval manžel k jiné ženě. Pokud se nedohodnou na BSM je možné žádat o vypořádání soud i za trvání manželství, nebo až po rozvodu, případně do jaké doby po rozvodu. Děkuji
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je možné sepsat smlouvu na zúžení společného jmění manželů, v případě, že ja podnikám a chtěla bych, aby se manzel vzdal nároku na zisk me soukromé zubní ordinace. Jsem OSVČ. Manzel říkal, ze mi papíry podepíše. Děkuji Tišťanová
Dobrý den, v létě letošního roku jsem podala Návrh na rozvod manželství, jako navrhovatelka. Po 30 letec manželství. Od manžela jsem se odstěhovala již před nejakou dobou. Manžel nijak nereagoval, neprojevil žádnou reakci. Děti máme již dospělé a z domu. Od soudu přišlo již předvolání k rozvodu. Po jeho obdržení manžel psal SMS, že by chtěl abych se vrátila zpět. Já na rozvodu trvám. Nyní však mám pochybnost, zda budeme rozvedeni, když zatím nemáme dohodu o vypořádání majetku. Máme dost velký majetek a jistě dohoda nebude jednoduchá. Nevím jak manžel u rozvodu, zda se bude chtít rozvést, nejedná se o rozvod dohodou. Můžete poradit?
Dobrý den, bývalý manžel mojí sestry ještě před jejich rozvodem odešel z domu, který zdědil po svém otci k nové přítelkyni. Po rozvodu zůstala moje sestra i se dětmi, které soud přiřkl jí, bydlet v jeho domě. Nyní se tento její bývalý manžel chce od jeho nové partnerky odstěhovat do svého domu a sestru odtud vyhání. Dnes vyměnil zámky u dveří (dostala informaci do práce od souseda smskou). Může toto provést v její nepřítomnosti? Co její věci, co má uvnitř domu, může s nimi on jakkoliv nakládat? Děkuji. S pozdravem
do 6 hodin
Dobrý den. Potřebuji poradit ohledně rozvodu. V manželství jsme X let a máme dítě. Skoro rok bydlíme zvlášť a manžel platí alimenty podle ústní domluvě a chce rozvod. Jsem cizinka a on taky. Tady nemám rodinu ani byt, s pronájmem nějakou dobu pomáhal, ale dál už nechce. Má vysoký příjem. Chtěla bych vědět jaké alimenty můžu dostávat na dítě, a jestli můžu i na sebe a do kdy. Děkuji.
do 12 hodin
Dobry den, jsme rozvedeni. Mam ve sve peci syna. Jde mi o to, ze otec ho dava do druziny. Pokud ho nevyzvedava on, tak si napsal na papir kdo bude pripadne syna vyzvedavat. Napsal tam svou pritelkyni. Muze toto i bez meho souhlasu jako zakoneho zastupce? Muze si na papir o vyzvedavani ze skolniho zarizeni napsat koho chce aniz bych ja o tom vedela a odsouhlasila? Dekuji za odpoved.
do 12 hodin