Zajímá mne, co se stane když dám nájemníkovi smlouvu na dobu neurčitou a za nějakou dobu budu chtít smlouvu vypovědět

Právní poradna>Všechny dotazy> Zajímá mne, co se stane když dám nájemníkovi smlouvu na dobu neurčitou a za nějakou dobu budu chtít smlouvu vypovědět>
Dotaz
Dobrý den, mám zdánlivě banální dotaz, ale vím že nový Občanský zákoník některé věci měnil. Zajímá mne v podstatě to, co se stane když dám nájemníkovi smlouvu na dobu neurčitou a za nějakou dobu budu chtít smlouvu vypovědět. Jaké jsou s tím spojená rizika. Děkuji.
Odpověď od:
Mgr. Daniel Grimm
Advokát
Dobrý den, pokud se jedná o nájem bytu, je pronajímatel v možnostech výpovědi značně limitován. Výpověď lze dát pouze z důvodů vymezených zákonem. Ty stanoví § 2288 občanského zákoníku: "§ 2288 (1) Pronajímatel může vypovědět nájem na dobu určitou nebo neurčitou v tříměsíční výpovědní době, a) poruší-li nájemce hrubě svou povinnost vyplývající z nájmu, b) je-li nájemce odsouzen pro úmyslný trestný čin spáchaný na pronajímateli nebo členu jeho domácnosti nebo na osobě, která bydlí v domě, kde je nájemcův byt, nebo proti cizímu majetku, který se v tomto domě nachází, c) má-li být byt vyklizen, protože je z důvodu veřejného zájmu potřebné s bytem nebo domem, ve kterém se byt nachází, naložit tak, že byt nebude možné vůbec užívat, nebo d) je-li tu jiný obdobně závažný důvod pro vypovězení nájmu. (2) Pronajímatel může vypovědět nájem na dobu neurčitou v tříměsíční výpovědní době i v případě, že a) má být byt užíván pronajímatelem, nebo jeho manželem, který hodlá opustit rodinnou domácnost a byl podán návrh na rozvod manželství, nebo manželství bylo již rozvedeno, b) potřebuje pronajímatel byt pro svého příbuzného nebo pro příbuzného svého manžela v přímé linii nebo ve vedlejší linii v druhém stupni." a § 2291 občanského zákoníku: "§ 2291 (1) Poruší-li nájemce svou povinnost zvlášť závažným způsobem, má pronajímatel právo vypovědět nájem bez výpovědní doby a požadovat, aby mu nájemce bez zbytečného odkladu byt odevzdal, nejpozději však do jednoho měsíce od skončení nájmu. (2) Nájemce porušuje svou povinnost zvlášť závažným způsobem, zejména nezaplatil-li nájemné a náklady na služby za dobu alespoň tří měsíců, poškozuje-li byt nebo dům závažným nebo nenapravitelným způsobem, způsobuje-li jinak závažné škody nebo obtíže pronajímateli nebo osobám, které v domě bydlí nebo užívá-li neoprávněně byt jiným způsobem nebo k jinému účelu, než bylo ujednáno." Z jiných než uvedených důvodů nelze nájem bytu vypovědět, a to ani sjednají-li si to smluvní strany ve smlouvě. K takovému ujednání se pak nepřihlíží. Nejde-li o nájem bytu, ale nebytových prostor, pak lze sjednat i jiné výpovědní důvody. Stejně tak v případě, jedná-li se o podnájem (například družstevního bytu), lze vymezit i další důvody výpovědi.

Předchozí dotaz

Koupil jsem přívěsný vozík za auto

Koupil jsem přívěsný vozík za auto. Majitelem vozíku je pán, který zemřel a jeho syn mi vozík proda, ale myslel si že doklady jsou přepsany na jeho matku,ale není tomu tak. Co je třeba udělat,aby vozík šlo přepsat na mně. Děkuji

Další dotaz

S manželem se rozvádíme, máme si rozdělit peníze.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat ,s manželem se rozvádíme, máme si rozdělit peníze. Manžel mi chce z těchto peněz odečíst nájem za X let, který platil své matce, X 000,- Kč měsíčně, počítač, mobil a zdravou výživu. Já jsem pracovala na méně hodin, manžel na plný úvazek a k tomu provozuje vlastní bar. Má na toto všechno právo? Mnohokrát děkuji za odpověď.
Mgr. Daniel Grimm
Advokát

Nejnovější dotazy:

Soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření

Dobrý den, v opatrovnické věci ohledně styku se synem byl proveden psychologický posudek, který pro mě nedopadl nejlépe a soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření. Na základě toho byl nařízen usnesením psychiatrický posudek. Ale podařilo se mi řízení o styku se synem zvládnout s rozsudkem, že styk se neurčuje Psychiatrický posudek proveden nebyl. Bylo zde vydáno doporučení na asistovaný styk. A můj dotaz zní, jestli kdyby OSPOD či ex či soud vyvolaly v této věci nové řízení, jestli bych se mohl vyhnout psychiatrickému posudku tím, že bych řekl, že se se synem již stýkat nebudu do dospělosti. (jestli bych měl vůbec ten asistovaný styk podstupovat), či je-li jiná možnost se psychiatrickému posudku vyhnout. Děkuji.

Uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně

Dobrý den, uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně, odměnami. Stejně tak bylo postupováno i u dalších zaměstnanců. Dva měsíce tomu tak bylo, nyní se tak neděje. Dostávám pouze hrubou mzdu uvedenou ve smlouvě. Můžu s tím něco udělat?

Po své mamince jsem zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu

Dobrý den, v roce x jsem po svém mamince zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu, jedna je z titulu nevyplaceného majetkového podílu a druhá u titulu nevyplaceného vypořádavacího podílu. Několikrát jsem se emailem i telefonem dotazoval v družstvu, ale nikdy jsem od nich nedostal jinou než ústní odpověď, že "je to promlčeno", nic víc, ani konkrétnější co je promlčeno. Děkuji za odpověď

Dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu

Dobrý den, dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu (prý systémová chyba, až do konečného vyúčtování tvrdili, že mám vše ok). Teď přišel nedoplatek a já je ihned kontaktovala. Jak v tomto případě mohou postupovat? Mohou platbu vymáhat takhle zpětně nebo mě nutit do splátkového kalendáře? Děkuji.

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka"- zasláno v 18:00 hod. Byla prý pověřena ředitelem to sdělit. Mám jako rodič povinnost poslouchat učitele? ze zákona?

Ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle

Dobrý den, ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle. Jde o to, že se věnuji psaní autorských textů a knih. Píšu je cca 5 let a sdílím je na sociální síti. Nyní mi byl jeden z textů ukraden, kdy ten kdo ho vydává za svůj mě slovně napadl a píše lidem o tom, že jsem zloděj apod. jelikož se nejedná o spor mezi sousedy o tom kdo má lepší vlasy, rozhodla jsem se tuhle situaci řešit. Můžu se zeptat jak přesně postupovat, když jde o křivé obvinění a porušení autorských práv? Abych prokázala pravost svého textu a očistila své jméno? Děkuji
Potřebujete pomoc právníka?
Máme pro vás slevu na první dotaz.

Podobné dotazy

Dobrý den, za měsíc únor 2022 mi zaměstnavatel vyplatil část mzdy 11.4.2022 a druhou část až 19.4.2022. Mohu uplatnit okamžité zrušení pracovního poměru podle paragrafu 56 zákoníku práce?
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, jak se prodlužuje zkušební doba. Pracuji v nepravidelnem režimu. Zkušební doba měla uplynout 30.4.,ale byla jsem nemocná. Jednalo se o 10 kalendářnich dní, z toho 5 bylo pracovních. Kdy tedy zkušební doba skončí?
do 12 hodin
Od roku 2003 jsem nájemníkem družstevního bytu a do konce tohoto roku budu mít v OV. Poté družstvo zanikne. Kdy budu moci byt prodat tak, abych se vyhnul placení daně z příjmu, neprodám-li ho ještě letos?
Dobrý den, Chtěla jsem se zeptat, dne 24.04.2022 jsem podepsala smlouvu o výkonu činnosti animátora, kterou budu vykonávat od 15.06.2022 do 31.08. 2020. Ve smlouvě v části Doba trvání smlouvy, výpověď smlouvy je uvedeno: 1. tato smlouva se uzavřena na dobu určitou, a to do 30.09.2022 3. Animátor je oprávněn smlouvu kdykoliv vypovědět s účinností ke konci kalendářního měsíce následujícího po měsíci, v němž byla výpověď doporučena. Ze zdravotních důvodů (při konzultaci) mi bylo doporučeno nevycestovat a chtěla bych v tom případě odstoupit od smlouvy nebo podat výpověď bez výpovědní lhůty.
do 12 hodin
Dobrý večer.Pracuji v soukromém stomatologickém centru jako zubní instrumenářka, máme tam 3 ordinace, 3 lékaře a 3 sestry. Vedoucí lékař se rozhodl(se svolením zaměstnavatele), že nám změní pracovní dobu,aniž by to se sestrami prokonzultoval. Lékaři s tím souhlasí, sestry nikoliv. Můžou nám změnit pracovní dobu bez našeho souhlasu (do teď ranní-potom ranní a odpolední), když to nijak nenarušvalo chod kliniky (40 hod týdně)? Popřípadě jestli nám můžou dát výpověď, když neuposlechneme?
Může praqcovní smlouva na dobu určitou obsahovat zkušební dobu 3 měsíce? Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, dostal jsem se do sporu o neuhrazení faktury (nesouhlasím s některými vyúčtovanými položkami). Celá komunikace probíhala přes mail a v žádném nebylo jasně napsáno kolik a za jakou službu platím a ani přímo odsouhlaseno. Chtěl bych se zeptat, zda je to vymahatelné.
Dobrý den, syn je po těžké autonehodě 8 let.Ma invalidní důchod st.2 z psychiatrické indikace.Pije nadměrně alkohol, do chráněné dílny kde je zaměstnán chodí jen když se mu chce. Začal si brát půjčky u nebankovních společností, které samozřejmě nesplácí.Doma nám krade věci i peníze. Je na nás agresivní, sprostě nám nadává. Bydlíme v RD,máme strach, aby jsme o něj nepřišli. Majitel domu jsem já, on zde má trvalé bydliště. Některé půjčky jsem za něho zaplatila, ale nejde to stále. Potřebujeme poradit, co můžeme dělat. Děkuji
Dobrý den! Jsem nájemník obecního bytu, který sousedí s domem v soukromém vlastnictví. Jeho obyvatelé nás neustále obtěžují hlukem, pravidelně voláme městskou policii. Bohužel správce domu nemá zájem tuto situaci řešit ani zjednat pořádek. Jsme zoufalí a nevíme co dělat.
do 12 hodin
Pracuji jako asistent pedagoga,mám smlouvu na dobu určitou,platnou ještě rok.Chci ukončit pracovní poměr ,abych mohla od září nastoupit na jinou školu.Musi mi normálně zaměstnavatel poslat mzdu za dva měsíce -červenec,srpen-za práázdniny, abych nezůstala během dvouměsíční výpovědní doby bez finančních prostředků?
do 12 hodin
Dobrý den, kupujeme byt v zahraničí přes známou RK. Nám připadá kupní i rezervační smlouva v pořádku. Je možné, že i přes to, by v některé ze smluv mohl být nějaký “háček”? Na co v těchto smlouvách dávat největší pozor? Děkuji.
do 12 hodin
Dobrý den, Naše společnost má zájem se hlásit do veřejné zakázky na Slovensku jako kvalifikovaný poddodavatel (budeme zajišťovat některé kvalifikační předpoklady). Chtěli bychom se zeptat, jaké jsou naše povinnosti či smluvní závazky v případě, kdy hlavní dodavatel nebude schopen dodávku dokončit (například zbankrotuje či jiné důvody). Smluvní závazky budeme mít pouze s hlavním dodavatelem, nikoli objednatelem díla. Předem díky za odpověď
do 12 hodin
Prosím potřebovala bych uzavřít s expřítelem dohodu o finančním vyrovnání za dobu vztahu.Dohodli jsme se na částce 105000,- Kč kterou mu vyplatím do 3 let. Částka není půjčka, ale částka třeba za dovolenou, benzín apod. za dobu vztahu.
Dobrý den, měl bych dotaz: poskytl jsem známému na nějakou dobu pokoj k bydlení bohužel mě neřekl že má exekuce. Před třemi dny přišel exekutor a odnesl i nějaké mé věci. V tu dobu jsem byl bohužel pracovně v zahraničí. Je nějaká možnost získání svých věci zpět ?
do 12 hodin
Nájemník užívá byt a porušil své povinnosti: nezaplatil 2 x nájem + poplatky za služby, 1x nájem. Nájemník nepřevzal tři doporučeně zaslané tzv. předžalobní výzvy. V mailu že je četl. Je drzý a nezvedá telefon. Když nyní zašlu výpověď s 3 měsíční výpovědní lhůtou a příští měsíc opět nezaplatí nájem + poplatky, mohu pak zaslat výpověď okamžitou do 1 měsíce?
Dobrý den, plánuji vybudovat eshop pro prodej umění a pro tyto účely jsem založil s.r.o. Sortiment bude od různých umělců a potřebuji poradit právní formu, kterou ideálně zvolit. Některé kamenné galerie fungují tak, že si dílo zakoupí a následně prodají za svou cenu, ale některé zase formou komisního prodeje. Cílem je mít dílo u umělce v ateliéru dokud se neprodá, zároveň chci mít jistotu, že dílo neprodá jiným způsobem a neobejde mě, ale kupovat si jej nechci. Chci působit spíše jako prostředník. Jakou formu zvolit i s ohledem na spotřebitele? A jak do toho celého zapadá DPH a jeho placení, když je umělec plátce resp. neplátce? Děkuji.
Dobrý den, mám v nové nájemní smlouvě: Smluvní strany se dohodly, že Nájemci nenáleží úrok z Jistoty a Nájemce se jakýchkoli úroků z Jistoty tímto předem vzdává. Je to vůbec platné a neruší tento bod občanský zákoník?
Dobrý den, byla mi vystavena exekuce, tu jsem zaplatila ale nestihla jsem to do 30 dnů. Chci se zeptat zda mám nárok na vrácení nějakých peněz ze zaplacené exekuce. Dočetla jsem se že v některých případech se vrací určitá část peněz zpět. Děkuji
Dobrý den, dělala jsem jako prodavačka pak jsem dostala nabídku dělat vedoucí na zaskok na 1 rok, mam smlouvu na prodavcku na dobu neurčitou a jako vedoucí na rok. Bohužel zanedlouho to bude rok a já dostala výpověď , kterou jsem musela podepsat dohodou. Takže za měsíc odcházím bez odstupného a ani s dvouměsíční výpovědní dobou. Jde s tím něco dělat. Děkuji za odpoveď
Dobrý den,zajímá mne jedna věc,jak poznám že mne někdo udal at už za přestupek či trestný čin?Případně za jak dlouho od doby udání? Například sexuální obtěžování,kolik roků je promlčecí doba a jaké bývají tresty za tento přestupek/trestný čin?A je nějaký rozdíl mezi sexuálním obtěžováním nezletilé a zletilé a jaké jsou tresty a promlčecí doby?Děkuji
do 12 hodin
Chtěla bych se zeptat jestli je možné uzavřít dodatek k pracovní smlouvě ohledně většího množství přesčasových hodin než je v zákoníku práce. Pracuji ve zdravotnictví s nepřetržitým provozem. Děkuji za info
Dobrý den, přes RK jsem pronajímala šest bytů. Pak jsem s RK ukončila Smlouvu o správcovství s tím, že si budu správu zajišťovat sama. RK měla Smlouvy o nájmu s nájemníky na dobu neurčitou. Jelikož jim budu psát Smlouvy o nájmu nové (aktualizace Smluv, zvýšení nájmu o 20 %, apod.) chci se zeptat, zda nájemníkům také mohu změnit dobu neurčitou na dobu určitou. Děkuji
do 12 hodin
Dobrý den, na můj dotaz na obec, jakou mají pracovní dobu - délku v měsíci zaměstnanci mimo úřad, tedy v dělnických profesích, pracujících na údržbě obce, mi bylo starostkou odpovězeno, že pracovní doba je pružná a nebylo mi ani sděleno, kolik je to hodin v měsíci. Udivilo mne, že takoví zaměstnanci obce mají pružnou pracovní dobu. Děkuji,
do 12 hodin
Jsem najemce bytu, jeho majitel mi oznamuje že navyšuje nájemné o více než 50%. A začíná to platit za měsíc. Posledni smlouva byla podepsána na dobu jednoho roku a ukončila v březnu . Nic od té doby se nepodepisovalo. A dal se bydlelo s tím že se předpokládalo ze smlouva se prolongovala na na další rok za stejných podmínek . Ve smlouvě bylo propsano ze neoznámi-li pronajímatel nájemníkovi o změnu nájem se prodlouží . Snad na cenu nájemného se to také vztahuje.?
Dobrý den, spravuji ve firmě docházkový systém a chtěl bych v tom mít pro jednou jasno. Smí se zaokrouhlovat příchody a odchody zaměstnanců? Např. Příchod 06:01 se zaokrouhlí na 06:05. Odchod 15:34 se zaokrouhlí na 15:30. Vím, že někde takováto zaokrouhlení využívají. Smí se takové zaokrouhlení použít s argumentem, že ono zaokrouhlení je doba než zaměstnance dorazí na pracoviště? Nebo se zaokrouhlovat smí pouze ve prospěch zaměstnance? Platí stejná pravidla i pro případné zaokrouhlení odpracované doby na konci měsíce?
do 12 hodin
Dobrý den, v roce X jsem byl napaden a bylo mi způsobeno těžké zranění s dobou léčení delší než 6 měsíců. Pachatel byl odsouzen ke třem rokům odnětí svobody nepodminěně a k náhradě za nemajetkovou újmu ve výši cca 100 000 Kč. Obžalovaný se odvolal a trest mu byl odložem podníněně na zkušební dobu a obžalovanému ukládá ,aby ve zkušební době podmíněného odsouzení podle svých sil uhradil způsobenou škodu. Dosud jsem ještě žádnou finanční částku neobdržel a vím, že do konce trestu zbývá ještě asi jeden rok. Sdělte mi prosím jaké jsou možnosti vymáhání pokud mi do konce trestu nebude částka vyplacena a jaká je pravděpodobnost úspěchu. Děkuji S pozdravem
do 12 hodin
prosím o informaci, zda je dostatečný "termín" pro ukončení pracovního poměru na dobu určitou - uvedeno ve smlouvě takto: po dobu mateřské dovolené pí........ není uveden žádný datum.
Dobrý den, nemohu se dohodnout s byvalym najemnikem na konecnem vyúčtování. Složenou kauci jsem pouzila na vymalbu a opravy v bytě, což nechce uznat, a pozaduje, aby z teto kauce byl zaplacen nedoplatek, ktery mel za energie. S tim pochopitelně nesouhlasim. Jakymi pravidly se pouziti kauci ridi? Děkuji.
Dobrý den. Mám takový dotaz. Pronajímal jsem restauraci na dobu určitou, a to na pět let, nájem podle smlouvy skončil. Nájemce restauraci bez mého vědomí opustil někdy v polovině června, prostory a vybavení mi nepředal a od té doby je restaurace uzamčena. Mohu do restaurace jakožto majitel objektu násilně vstoupit? A co s jeho případnými movitými věcmi, pokud tam nějaké zanechal? Nájemce mi dluží za několik nájmů. Není možno ho kontaktovat, telefony nebere na emaily neodpovídá a adresu znám pouze, kde původně bydlel, a to je u jeho rodičů. Na tuto adresu jsem mu na dlužné částky poslal doporučeně předžalobní výzvu. Zatím žádná reakce. Předem děkuji za odpověď na dvě výše uvedené otázky. S pozdravem
do 12 hodin
Dobrý den, s nájemníkem jsme se písemně dohodli na ukončení nájmu bytu. Nájemník byt opustil a poslal mi SMS s dotazem kam mi má dát klíče . Po odeslání této SMS přestal komunikovat a klíče mi nepředal. Teď nevím, jestli musím nájemníka najít a převzít od něj klíče nebo jestli mohu byt otevřít a dále s ním nakládat.
Dobrý den, nájemník nám dluží nájem za X měsíců. Celkem kolem X tis. V době , kdy jsem mu poslala výpověď z nájmu pro zvlášť závažné porušení porušení povinnosti, dlužil jen za X měsíců. Dopis nepřevzal a včera jsem ho dostala zpět. Chci se tedy zeptat, jak postupovat dál. V dopisu jsem uvedla, že má nejdéle do měsíce od obdržení dopisu byt předat a také, že může vznést proti výpovědi námitku atd. Jedná se o Mongolce, takže domluva není moc možná a samozřejmě se chceme neplatícího nájemníka zbavit a nějak se domoci peněz, protože po vyúčtování předpokládám, že bude částka mnohem vyšší.
do 12 hodin
Zdedila jsem 1/2 domu, do kterého majitel 2/2 domu bez mého souhlasu a vědomi ubytoval svého syna i s trvalým bydlištěm. Mohu nějak nájemníka vystěhovat ? Jak postupovat?
do 12 hodin