Byl nám vyměřen doplatek. Částku jsme uhradili. Po dvou letech nám nyní poslali další dopis s výzvou zaplacení úroků

Právní poradna>Všechny dotazy>Byl nám vyměřen doplatek. Částku jsme uhradili. Po dvou letech nám nyní poslali další dopis s výzvou zaplacení úroků>
Dotaz
Před dvěma lety jsme měli ve firmě kontrolu z FU. Byl nám vyměřen doplatek. Částku jsme uhradili a považovali jsme věc za vyřízenou.Po dvou letech nám nyní poslali další dopis s výzvou zaplacení úroků z této částky cca 50%. Je tento postup normální? Má cenu se nějak bránit,nebo je jednání FU v pořádku?
Odpověď od:
Ing. Tomáš Heczko, daňový poradce
Advokát
Dobrý den, v případě doměření daně je mimo penále povinnost uhradit i úrok z prodlení z doměřené částky vypočítaný za každý den prodlení od aktuálně čtvrtého dne po původním dni splatnosti daně až do dne platby doměřené daně. U výše úroků z prodlení záleží na délce doby, kdy nedopkatek vznikl a kdy byla dlužná daň uhrazena, a kterého období se nedoplatek týkal. Podle zákona daňového řádu (č. 280/2009 Sb.) nemá FÚ stanovenou lhůtu, do kdy Vás musí vyrozumět o výši neuhrazeného úroku z prodlení. Ustanovení § 251a odst. 3 uvádí, že Vás FÚ vyrozumí o předpisu úroku z prodlení způsobem podle § 153 odst. 3, je-li úrok předepsán do evidence daní z důvodu, že pominuly podmínky pro jeho další vznik (tzn. že byla uhrazena dlužná daň). Ovšem § 153 odst. 3 uvádí, že FÚ Vás může vhodným způsobem vyrozumět o výši nedoplatku, pokud Vás už dříve vyrozuměl, nemá tuto povinnost. V případě prvního vymáhání nedoplatku má povinnost Vás informovat vždy. Nicméně žádné ustanovení nenařizuje FÚ, do kdy Vám musí případné vyrozumění o výši úroků z prodlení oznámit. Může se stát, že FÚ čekal až úroky z prodlení uhradíte sami a až po delší době Vám zaslal výzvu k úhradě než se uchýlí k případnému vymáhání. Samozřejmě je to nepříjemná situace se uvedenou věc dozvědět až po dvou letech, z hlediska běžného mezilidského jednání se dá říct, že takový postup není asi běžně normální, ale nemohu říct, že by jednání FÚ bylo nezákonné. Proti postupu FÚ je možné podat stížnost, ale to Vás bohužel nezbaví povinnosti uhradit úroky z prodlení, protože úrok z prodlení vzniká ze zákona. Možností je pro Vás zkusit podat žádost o prominutí úroku z prodlení, na základě které Vám může FÚ zcela nebo zčásti úrok z prodlení prominout. Finanční úřad může úrok prominout, přitom zohlední důvody za jakých ke vzniku úroku z prodlení došlo, zda je lze ospravedlnit a také bude zkoumat ekonomické poměry Vaší firmy, které by zakládaly tvrdost uplatněného úroku. Úspěch žádosti o prominutí úroku z prodlení je čistě na posouzení FÚ.

Předchozí dotaz

Predal mi vypoved posledni den pracovni neschopnosti a zaroven v dobe, kdy jsem byla tehotna.

Dobrý den, zamestnavatel zrusil mou pozici jako nadbytecnou. Predal mi vypoved posledni den pracovni neschopnosti a zaroven v dobe, kdy jsem byla tehotna, ale jeste jsrm to nevedela. O tomto vsem jsem zamestnavatele informonala a on ted pripravuje zpetvzeti vypovedi. Pry me necha cele tehotenstvi na prekazkach. A dale tvrdi, ze moje pozice je dale zrusena a ze to na me pocka po rodicovske. Moje dotazy: Je spravne zpetvzeti vypovedi? Slysela jsem pouze o odvolani, to slovo slysim poprve. A druhy dotaz. Opravdu je spravne, ze ta nadbytecnost bude cekat 4 roky na me? Nema nyni zamestnavatel bud to rozhodnuti zrusit nebo vyhodit nejakou jinou kolegyni? Dekujj.

Další dotaz

Mohou měnit úvazek,bez mého vědomí, neinformovanosti?

Dobrý den,v květnu jsem dostala ve škole úvazek, že budu učit cjl, dej. Mela jsem to v písemné podobě,pod tím datum, zástupce, ředitele.V srpnu začal pri.tyden,a najednou jsem přes systém zjistila, že mi vzali hod.cestiny a dali neap.obcanku.Ohradila jsem se, ze takto ne.Mohou měnit úvazek,bez mého vědomí, neinformovanosti? Děkuji.
Ing. Tomáš Heczko, daňový poradce
Advokát

Nejnovější dotazy:

Soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření

Dobrý den, v opatrovnické věci ohledně styku se synem byl proveden psychologický posudek, který pro mě nedopadl nejlépe a soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření. Na základě toho byl nařízen usnesením psychiatrický posudek. Ale podařilo se mi řízení o styku se synem zvládnout s rozsudkem, že styk se neurčuje Psychiatrický posudek proveden nebyl. Bylo zde vydáno doporučení na asistovaný styk. A můj dotaz zní, jestli kdyby OSPOD či ex či soud vyvolaly v této věci nové řízení, jestli bych se mohl vyhnout psychiatrickému posudku tím, že bych řekl, že se se synem již stýkat nebudu do dospělosti. (jestli bych měl vůbec ten asistovaný styk podstupovat), či je-li jiná možnost se psychiatrickému posudku vyhnout. Děkuji.

Uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně

Dobrý den, uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně, odměnami. Stejně tak bylo postupováno i u dalších zaměstnanců. Dva měsíce tomu tak bylo, nyní se tak neděje. Dostávám pouze hrubou mzdu uvedenou ve smlouvě. Můžu s tím něco udělat?

Po své mamince jsem zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu

Dobrý den, v roce x jsem po svém mamince zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu, jedna je z titulu nevyplaceného majetkového podílu a druhá u titulu nevyplaceného vypořádavacího podílu. Několikrát jsem se emailem i telefonem dotazoval v družstvu, ale nikdy jsem od nich nedostal jinou než ústní odpověď, že "je to promlčeno", nic víc, ani konkrétnější co je promlčeno. Děkuji za odpověď

Dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu

Dobrý den, dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu (prý systémová chyba, až do konečného vyúčtování tvrdili, že mám vše ok). Teď přišel nedoplatek a já je ihned kontaktovala. Jak v tomto případě mohou postupovat? Mohou platbu vymáhat takhle zpětně nebo mě nutit do splátkového kalendáře? Děkuji.

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka"- zasláno v 18:00 hod. Byla prý pověřena ředitelem to sdělit. Mám jako rodič povinnost poslouchat učitele? ze zákona?

Ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle

Dobrý den, ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle. Jde o to, že se věnuji psaní autorských textů a knih. Píšu je cca 5 let a sdílím je na sociální síti. Nyní mi byl jeden z textů ukraden, kdy ten kdo ho vydává za svůj mě slovně napadl a píše lidem o tom, že jsem zloděj apod. jelikož se nejedná o spor mezi sousedy o tom kdo má lepší vlasy, rozhodla jsem se tuhle situaci řešit. Můžu se zeptat jak přesně postupovat, když jde o křivé obvinění a porušení autorských práv? Abych prokázala pravost svého textu a očistila své jméno? Děkuji
Potřebujete pomoc právníka?
Máme pro vás slevu na první dotaz.

Podobné dotazy

Dnes jsem nalila nezletilé víno, obsah alkoholu 8,5%. Jednalo se o nastrčenou slečnu ČOI. Slečny jsem se pouze zeptala, zda je skutečně 18ti letá, občanku jsem si nakonec nevyžádala. Jednalo se o první pochybení. Další body kontroly byly v pořádku, jaká mně hrozí pokuta? Děkuji za odpověď
do 12 hodin
Dobrý den, ráda bych se informovala o rozsahu kontrol prováděných zaměstavatelem. Při odchodu i v průběhu pracovní doby ukazujeme osobni tašky i kabelky, taktéž jsou nám kontrolovány skřínky, bez našeho vědomí aniž bychom u toho byli. Teď ale zaměstavatel přišel s tím, že má právo se podívat i do vozidla, kterým jsme přijeli do práce, což se mi zdá už přes čáru. Ráda bych tedy znala, kde kontrola zaměsnanců dle nějakého zákona končí. Děkuji.
Dobrý den. Jsem rozvedená a bydlím v rodinném domě s bývalým manželem.Oba jsme vlastníci nemovitosti. Oba máme 2+1. Bývalý manžel žije ve svém bytě asi 5 let s přítelkyní. Kdyby se s ním něco stalo má jeho přítelkyně nějaký nárok na dědictví ? Spolu s bývalým manželem máme 3 děti.
do 12 hodin
Prosím o radu. Majitelka psa mi poskytla krytí mé feny za poplatek 15 tis na ruku, zbytek 10 tis že doplatím až budu mít. Fena porodila jedno štěně které toho dne zemřelo. Dostala zánět dělohy a peníze byli použity na léčbu a císařský rez. Majitelka psa mi poslala účet své dcery na který jsem poslala 5 tis. aniž by mne uvědomila že to není její účet. Nechce mi vystavit potvrzení o převzetí částky celkem 20 tis Kč protože čeká až jí doplatím zbývajících 5 tisíc. Odmítla jsem jí zbývající částku doplatit z důvodu jejího chování. Chce na mne podat stížnost u soudu. Jak mám pokračovat dále?
Dobrý den. Chci se prosím zeptat ohledně toho zda si majitelka bytu může narokovat něco z předplatku nebo musí mi navratit celou častku? Za rok 2020 jsem dostal po roce a půl vyučtovaní s tím že na něm je častka 14tisic a z toho jsem dostal jenom 5 tisic. Co jsem koukal ve starý smlouvě tak není tam nikde o tom zmínka.
do 12 hodin
Dobrý den,chci Vás požádat o kontrolu výpovědi,kterou chci podat jako zaměstnanec. Vzhledem k tomu,že se zaměstnavatel dostal do exekuce a finančních problémů,rozhodl jsem se podat výpověď dohodou,kterou zaměstnavatel odmítl.Podal jsem tedy výpověď s dvouměsíční výpovědní lhůtou.Následně mi zaměstnavatel, již nevyplatil mzdu a to ani do 15 dnů po uplynutí doby po její splatnosti, stanovených zákoníkem práce. Z tohoto důvodu,jsem se rozhodl,znovu podat výpověď okamžitou.Žádám Vás tedy o kontrolu výpovědi a též o kontrolu postupu,konkrétně tedy,zda-li mohu podat další výpověď,když jsem již jednu podal.
s přílohami
Dobrý den, měla jsem autonehodu kterou my zavinil druhý řidič, z té nehody mám naraženou ruku s velkou bolestivostí a opuchlostí tudíž nemohu vykonávat práci ve které jsem pouhých 6 měsíců, jsem na neschopence kterou my napsala obvodní lékařka a po 10 dnech mám přijít na kontrolu ,ale do toho my volal dopraní inspektorát který chce abych podepsala papíry o trestné činnosti viníka nebo že to s mým souhlasem ukončí a budu muset vymáhat peníze po viníkovy sama , v této situaci jsem poprvé nic takového nezažila a tech 10 dní co budu doma taky nemůžu být zadarmo co mám dělat .
do 6 hodin
Dobrý den, V roce 2011 se manžel rozvedl se svou 1. ženou, vyplatil ji z bytu částkou ve stejné výši jako byla cena bytu a vzal si na to úvěr. Začali jsme spolu žít a společně splácet úvěr, v roce 2012 jsme spolu koupili byt na úvěr (byt psán na oba a úvěr také). 2013 byla svatba a v roce 2016 jsme úvěry sloučili. Dluh splácen společně, jeden byt psán na oba, druhý stále jen na manžela. Plat jsem měla slušný a ze společných peněz jsme platili také život jeho syna ve střídavé péči. Máme spolu nyní syna a chci se rozvést. Mam v tomto případě nárok stále pouze na jednu polovinu bytu, který je psán na oba nebo společným splácením i na polovinu druhého, který je psán pouze na manžela? Děkuji za odpověď
Prosím potřebovala bych uzavřít s expřítelem dohodu o finančním vyrovnání za dobu vztahu.Dohodli jsme se na částce 105000,- Kč kterou mu vyplatím do 3 let. Částka není půjčka, ale částka třeba za dovolenou, benzín apod. za dobu vztahu.
Dobrý den, chci pronajímat byt, ale abych nemusela odvádět daně, je možné pronajímat být za 1korunu, kdyby to bylo uvedeno ve smlouvě. A ještě, kdybych pronajímala obchod, který je v domě a měla bych smlouvu na 1 korunu. Kdyby náhodou přišla kontrola z FÚ, je to podezřelé nebo nějakým způsobem napadnutelné? Děkuji.
před 5 lety na mě přítelkyně napsali byt dohodli jsme se ze o s ho koupi a Ja ho cely zrekonstruuji rozdělíme se pul na pul, kupní cena byla tehdy 80 tis od obce, rekonstrukce každé místnosti stala cca 50 tis ale ona si našla milence a když sem to zjistil říká ze najednou ze není můj a mám ho vrátit Ja tam normálně bydlím platil vše , zatepluju uhlím v zimě, nevim jak se mám zachovat , je to taky muj byt , nemáme darovací smlouvu nic, muzu o ten byt přijít ? Nebo nemela by mě při nejhorším vyplatit půlku bytu, co muzu dělat a co muže ona děkuji
Dobrý den, naše společnost zaměstnala několik zaměstnanců formou příležitostné činnosti. Při kontrole po nás požadují datumy narození zaměstnanců, které jsme na smlouvu neuvedli. Problém je, že po ukončení byly veškeré osobní údaje skartovány a vymazány, kvůli GDPR. Je datum narození u tohoto typu smlouvy nutný? Velice děkuji za odpověď.
do 12 hodin
Dobry den. Chceme se s ex domluvit na vysi alimentu na 2 deti. Podle tabulek si priblizny rozsah castky vyhledam. Vim ze se to lisi dle rozhodnuti soudce, ale mate nejakou svou radu ci zkusenost? Je snazsi se domluvit na vyssi castce stim ze tam bude zahrnuto vse co k alimentum zhruba patri nebo klidne nizsi stim ze nektere vydaje si k placeni rozdelime (napr. ja klukovi skolu+obedy, ona holce skolku....)? Dekuji za odpoved
Dobrý den. Z manželovy výplaty je strhávána fixní srážka jeho insolvenčnímu správci, která ale správci nedošla, byť z výplatní pásky je stržená a správce ji vymáhá aktuálně po nás. Jak se prosím nyní zachovat? Zaslat, nezaslat? Neradi bychom přišli o dvojitou částku. Děkuji
do 12 hodin
Dobrý den, v roce X jsem byl napaden a bylo mi způsobeno těžké zranění s dobou léčení delší než 6 měsíců. Pachatel byl odsouzen ke třem rokům odnětí svobody nepodminěně a k náhradě za nemajetkovou újmu ve výši cca 100 000 Kč. Obžalovaný se odvolal a trest mu byl odložem podníněně na zkušební dobu a obžalovanému ukládá ,aby ve zkušební době podmíněného odsouzení podle svých sil uhradil způsobenou škodu. Dosud jsem ještě žádnou finanční částku neobdržel a vím, že do konce trestu zbývá ještě asi jeden rok. Sdělte mi prosím jaké jsou možnosti vymáhání pokud mi do konce trestu nebude částka vyplacena a jaká je pravděpodobnost úspěchu. Děkuji S pozdravem
do 12 hodin
zemřel můj manžel, Napsali jsme oba závěť již v roce X podepsanou dvěma cizími paní. V té době to bylo možné, podpis 2 cizích lidí a nás manžela a mě. Jak to bude s dědictvím, manžel měl sestru s kterou se nestýkal a je již po smrti. Můžete mi říci, jak to bude dál ? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, přítel vlastní pozemek, na kterém chceme stavět rodinný dům. Pozemek není možné převést do spoluvlastnictví (darovaný jeho rodinou, která si to nepřeje). Stavět chceme částečně z naspořených peněz nás obou a z hypotéky také psané na oba. Pochopila jsem, že dům musí být v jeho vlastnictví. Na jaké vypořádání mám právo pokud se rozejdeme? Změnila by se moje pozice, pokud bychom se před stavbou vzali? Co můžeme udělat, abych se dostala alespoň do částečně férové pozice?
Dobrý den. S přítelem se chceme vzít a chceme oddělené jmeni manzelu., Před svatbou jsme koupili auto za X tis ( já do něj investovala Y tis.pritel XY tis.ale je psané na pritele) Je možné dát do společného jmění manželů pouze toto auto?
do 12 hodin
Dobrý den. Na šéfa přišlo udání o zaměstnávání ukrajinců na černo. Přišla kontrola, něco zjistili a já podepsala, že se k tomu vyjadřovat nechci. Jenže teď mě označili za povinnou osobu a pozvali k sobě. Mohu se držet své původní výpovědi a mlčet. Děkuji
do 12 hodin
Dobrý den, tohoto roku na jaře u mě byla zahájena daňová kontrola za roky XXX-XXX s výsledkem doměření daně ve výši X tis Kč. Daň, penále i úroky jsem ihned uhradila, s FÚ spolupracovala. I tak na mě bylo podáno trestní oznámení na policii, které bylo zahájeno mým výslechem v tomto týdnu. Mé dotazy zní: 1) Na jaký výsledek se nejspíš připravit? Mám čistý TR, bezproblémový člověk. 2) Kam všude se ještě může FÚ obrátit? Mám počítat, že se ozve s doplacením pojištění i ČSSZ a pojišťovna? Děkuji