Když sepíšu u notáře poslední vůli ve které uvedu, že všechen svůj majetek svěřuji svému vnukovi, jaký podíl dostane syn a manželka?

Právní poradna>Všechny dotazy>Když sepíšu u notáře poslední vůli ve které uvedu, že všechen svůj majetek svěřuji svému vnukovi, jaký podíl dostane syn a manželka?>
Dotaz
do 12 hodin
Dobrý den, chci se prosím zeptat. Když sepíšu u notáře poslední vůli ve které uvedu, že všechen svůj majetek svěřuji svému vnukovi, jaký podíl dostane syn a manželka? Děkuji
Odpověď od:
Mgr. Martin Kostrhoun
Advokát
Dobrý den. Nepominutelným dědicem je syn, nikoli manželka. Manželka tedy nebude mít z pozůstalosti nárok na nic (pozor, po případném úmrtí se bude nejdříve vypořádávat společné jmění, ze kterého manželka - zjednodušeně - dostane polovinu, a teprve zbývající polovina bude předmětem dědictví). Pokud je syn nezletilý, bude mu náležet 3/4 toho, co by měl dostat ze zákona, pokud je zletilý, bude mu náležet 1/4 toho, co by měl dostat ze zákona. Ze zákona má syn dostat 1/2, takže 3/4 z 1/2 (pro případ, že by byl nezletilý) činí 3/8, naopak 1/4 z 1/2 (pro případ, že by byl zletilý) činí 1/8. Tento podíl však dědic nedostává (nenabývá podíl na pozůstalosti), nýbrž mu je tomu odpovídající částka vyplácena v penězích.

Předchozí dotaz

Mam ve sve peci syna. Jde mi o to, ze otec ho dava do druziny.

Dobry den, jsme rozvedeni. Mam ve sve peci syna. Jde mi o to, ze otec ho dava do druziny. Pokud ho nevyzvedava on, tak si napsal na papir kdo bude pripadne syna vyzvedavat. Napsal tam svou pritelkyni. Muze toto i bez meho souhlasu jako zakoneho zastupce? Muze si na papir o vyzvedavani ze skolniho zarizeni napsat koho chce aniz bych ja o tom vedela a odsouhlasila? Dekuji za odpoved.

Další dotaz

Žena musí ukončit pracovní poměr, aby se mohla znovu vrátit do života

Dobrý den, Žena musí ukončit pracovní poměr, aby se mohla znovu vrátit do života. Půl roku se léčí s psychickými problémy, kdy byl spouštěč pracovní prostředí. Nemůže se již tedy do zaměstnání vrátit, aby splnila dvouměsíční lhůtu. Potřebujeme poradit jakou podat výpověď. Děkuji
Mgr. Martin Kostrhoun
Advokát

Nejnovější dotazy:

Soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření

Dobrý den, v opatrovnické věci ohledně styku se synem byl proveden psychologický posudek, který pro mě nedopadl nejlépe a soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření. Na základě toho byl nařízen usnesením psychiatrický posudek. Ale podařilo se mi řízení o styku se synem zvládnout s rozsudkem, že styk se neurčuje Psychiatrický posudek proveden nebyl. Bylo zde vydáno doporučení na asistovaný styk. A můj dotaz zní, jestli kdyby OSPOD či ex či soud vyvolaly v této věci nové řízení, jestli bych se mohl vyhnout psychiatrickému posudku tím, že bych řekl, že se se synem již stýkat nebudu do dospělosti. (jestli bych měl vůbec ten asistovaný styk podstupovat), či je-li jiná možnost se psychiatrickému posudku vyhnout. Děkuji.

Uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně

Dobrý den, uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně, odměnami. Stejně tak bylo postupováno i u dalších zaměstnanců. Dva měsíce tomu tak bylo, nyní se tak neděje. Dostávám pouze hrubou mzdu uvedenou ve smlouvě. Můžu s tím něco udělat?

Po své mamince jsem zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu

Dobrý den, v roce x jsem po svém mamince zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu, jedna je z titulu nevyplaceného majetkového podílu a druhá u titulu nevyplaceného vypořádavacího podílu. Několikrát jsem se emailem i telefonem dotazoval v družstvu, ale nikdy jsem od nich nedostal jinou než ústní odpověď, že "je to promlčeno", nic víc, ani konkrétnější co je promlčeno. Děkuji za odpověď

Dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu

Dobrý den, dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu (prý systémová chyba, až do konečného vyúčtování tvrdili, že mám vše ok). Teď přišel nedoplatek a já je ihned kontaktovala. Jak v tomto případě mohou postupovat? Mohou platbu vymáhat takhle zpětně nebo mě nutit do splátkového kalendáře? Děkuji.

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka"- zasláno v 18:00 hod. Byla prý pověřena ředitelem to sdělit. Mám jako rodič povinnost poslouchat učitele? ze zákona?

Ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle

Dobrý den, ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle. Jde o to, že se věnuji psaní autorských textů a knih. Píšu je cca 5 let a sdílím je na sociální síti. Nyní mi byl jeden z textů ukraden, kdy ten kdo ho vydává za svůj mě slovně napadl a píše lidem o tom, že jsem zloděj apod. jelikož se nejedná o spor mezi sousedy o tom kdo má lepší vlasy, rozhodla jsem se tuhle situaci řešit. Můžu se zeptat jak přesně postupovat, když jde o křivé obvinění a porušení autorských práv? Abych prokázala pravost svého textu a očistila své jméno? Děkuji
Potřebujete pomoc právníka?
Máme pro vás slevu na první dotaz.

Podobné dotazy

Potřebuji se zeptat ohledně dědictví, můj Deda zanechal poslední vůli a prohlášení o vydedeni mého otce pro marnotratnost, notarka mi řekla ze díky tomu vydedeni dostanu otcovo povinny díl Ja ? Kolik je to ? Je to 1/4 ? Notarka mi dále tvrdí ze ten díl je jen z peněz na ucte ve hře je ještě nemovitost, která je odkazana ve vůli mě, ale notarce se nelíbí podmínky ve vůli a uvažuje o zneplatnení, je ten díl i z toho domu ? Děkuji
Jaké jsou přesně kroky notáře který řeší dědictví a má k dispozici listinu o vyděděni jednoho potomka a zároveň odkazuje vše druhému potomkovi. Bude vyděděného potomka kontaktovat a i mu předkládat listinu ?Nebo ho jen muže obeznámit dopisem? Rozhodne notář podle závěti s vydědenim i když s tím nebude souhlasit vyďeděný potomek?
do 12 hodin
1.Otec pronajímal garáže v prosinci zemřel, bez závěti. Jeho druhá žena, zřídila nový účet, na jméno své dcery, kam nájmy nyní chodí. Spolu děti neměli., my jsem jeho dcery z prvního manželství. Nyní jsme v dědickém řízení u notáře, jak mají být peníze rozděleny, z nájmů před smrtí i nyní po smrti do SJM či dědictví. Garáže byli v jeho výlučném vlastnictví. 2.Jak mám žádat po notáři aby byli věci zařazeny správně, když vím že udělal chybu?3. Mám právo aby mi notář dal do ruky listiny, které tam manželka donesla a já si je nafotila na mobil? 4.Manželka nás odmítá pustit do dílny pro sepsání movitého majetku, dům jde do dědictví děleno ona a dědici. Dokud neproběhne dědické řízení ? Lze se u Vašich odpovědí opřít o paragrafy, napište je, děkuji?
Dobrý den,dotaz se týká dědického řízení. Nyní zemřel manželův otec, syn z 1.manželství.Otec se znova oženil. Tchýně-macecha s ním nepočítá.Je možné, že notáři nenahlásila?Mohu notáře kontaktovat,nahlasit manžela? A jak a kde?
Jde sepsat poslední vůle tak,že odkazi dceři dům s tím,že ho v budoucnu může prodat,ale musí koupit další nemovitost,která vždy bude psaná jen na ni?
Dobrý den vloni jsem se vdala a s manželem jsme sepsali předmanželskou smlouvu.Manžel vlastní dům ve kterém bydlíme.V případě rozvodu je mi vše jasné ale jak to je v případě manželova úmrtí? Každý máme z předešlého manželství dvě děti a já bych nerada zůstala bez střechy nad hlavou.
do 12 hodin
Dobrý den, potřebovala bych sepsat dohodu svěření dítěte matce z důvodu, kojení a starostlivosti a má zázemí, pije po dvou hodinách. , jiného bydliště otce, otec ještě studuje takže na výživném jsme se ještě nedomluvili, děkuji
Dobrý den. Půjčil jsem kamarádovi ***kc. Sepsali jsme u právníka dlužní úpis, nechali ověřit podpis. Vše sepsane jal by mělo být. Chci se zeptat na to že splatnost dluhu byla do května tohoto roku ale zatím dluh splacen nebyl. Čekám až prodá dotyčný nemovist ze které by mi měl peníze vrátit. Můžu ještě čekat nebo bych měl situaci řešit když je už po datumu splatnosti? Dluh jsme sepsali v říjnu 2021.
Dobry den. Chtěla bych vědět,kdo může sepsat smlouvu o odkupu pozemků pod domem,který stojí svoji polovinou na pozemku dvou vlastníků. Dekuji
do 12 hodin
Dobrý den, budeme u notáře projednávat závěť ve které zesnulý odkázal většinu financí svému vnukovi, který u něj asi bydlel. Částku odkázal dvěma dcerám a ostatním 3 vnukům a jedné vnučce. Jeden vnuk je syn již zemřelého syna. Od notáře jsem dostal dopis , ve kterém mne žádá o vyjádření, zda závěť uznávám za pravou a platnou a o vyjádření k právu nepominutelných dědiců §1642 o.z zda uplatňuji právo na výplatu povinného dílu a případně zda žádám o vypořádání povinného dílu a v jaké výši. Já jsem přítel jedné z dcer, jejíž vnuk u dědy bydlel a zároveň jsem podepsán na závěti jako jeden ze dvou svědků. Mám také plnou moc k zastupování při jednání u notáře ve věci závěti. Otázka 1) Pokud chci, aby byly finance vyplaceny tak jak je uvedeno v závěti, stačí odpovědět, že : Neuplatňuji právo na výplatu povinného dílu nepominutelným dědicům ani nežádám vypořádání povinného dílu? Otázka 2) Je taková možnost, že pokud někdo z nepominutelných dědiců bude chtít povinný díl vyplatit, bude jeho žádost mít přednost před zněním závěti? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, ráda bych řešila převod 1/2 bytu v rámci rodiny, v 1. skupině (převod matka-dcera). 1/2 bytu již vlastním. Potřebovala bych pomoc notáře pro správné vyplnění a přípravu darovací smlouvy, pro správné podání na ČUZK. Je potřeba podpis u notáře? Nebo stačí ověřený podpis obou účastníků na Czechpointu? Mohli byste mi, prosím, poradit, zda to stačí připravit elektronicky a podpis na Czechpointu a podat sama na ČUZK, nebo je nutné podpis u notáře?Děkuji za informaci a případná doporučení. Děkuji Vám.
Situace: jsme tri bratři, dnes jsme byli u maminky na domluvu ohledně dedictvi. Maminka vlastni pouze jednu nemovitost, kterou chce odkazat nejmladsimu synovi. Ostatnim majetkem nedisponuje. A chce jeste za sveho zivota, aby my dva zbyli bratri se zrekli teto nemovitosti ve prospech nejmladsiho bratra. Bohuzel ja jsem v Ceske republice jednou za pul roku a vim, ze budeme muset navstivit notare (nejspis). To ted nestihneme. Ale myslite, ze by v soucasne situaci, kdy jsme se jen tak uvnitr rodiny dohodli, tak pro klid duse maminky, podepsali mezi nami dokument, kde se shodujeme na tomto postupu? Nez to zoficializujeme u notare. Napr. smlouva/cestne prohlaseni, ze se vzdavame domu ve prospech nejmladsiho bratra?
do 6 hodin
Dobrý den podepsala jsem v notář.řízení dohodu o vypořádání dědictví po zemřelmé otci. Nyní mám výhrady k výši odhadní ceny stavby RD a pozemku Jeví se mi velmi podhodnocený. Mohu upatnit odvolani aneb jak mám postupovat. Děkuji