Podepsala jsem v notář.řízení dohodu o vypořádání dědictví po zemřelmé otci

Právní poradna>Všechny dotazy>Podepsala jsem v notář.řízení dohodu o vypořádání dědictví po zemřelmé otci>
Dotaz
Dobrý den podepsala jsem v notář.řízení dohodu o vypořádání dědictví po zemřelmé otci. Nyní mám výhrady k výši odhadní ceny stavby RD a pozemku Jeví se mi velmi podhodnocený. Mohu upatnit odvolani aneb jak mám postupovat. Děkuji
Odpověď od:
JUDr. Helena Nutilová Ph.D.
Advokát
Dobrý den, uzavřená dohoda o vypořádání dědictví může být za řízení změněna, odvolána nebo nahrazena novou dohodou, a to i během odvolacího řízení, dokud odvolací soud ve věci nerozhodl. Změna dohody, její odvolání nebo nahrazení novou dohodou jsou možné jen se souhlasem všech dědiců, kteří ji uzavřeli. Doporučuji Vám podat odvolání proti usnesení o schválení dohody. Šance na úspěch tu je, pokud budou se změnou souhlasit i ostatní dědici.

Předchozí dotaz

V současnosti jsem na RD

Dobrý den, ráda bych se poradila ohledně pracovního práva. V současnosti jsem na RD s termínem do X. Dítěti budou X roky X, tedy myslím, že jsem v lhůtě do X let dítěte, kdy mi má zaměstnavatel držet pracovní místo. Při mém aktivním kontaktování nadřízeného a HR oddělení mi bylo sděleno, že není místo a bylo mi navrhnuto prodloužit RD, nebo ukončit dohodou. Odpověděla jsem že preferuji ukončení, jelikož prodlužovat již nechci (prodlužovala jsem RD již 2x, jelikož mi bylo pokaždé řečeno, že zrovna není místo, proto jsem dávala i HR prostor na vyřešení situace do X let mého dítěte). Jelikož mám v pondělí s HR setkáni, ráda bych se na schůzi důsledně připravila, abychom znala své maximální možnosti. Děkuji. S pozdravem

Další dotaz

Byl jsem v exekuci a proto je hypotéka na dnes mou ženu

Dobrý večer, byl jsem v exekuci a proto je hypotéka na dnes mou ženu. Vše jsem platil a platím já a dnes bych rád měl záruku mnou vložených peněz. Co přichází v úvahu, aniž by se změnila námi /mou ženou zafixovana úroková sazba. Smlouva o vložených penězích ? Či společné jmění manželů? Zapsání přes banku do katastru? Hledáme levnou variantu bez hýbání s úrokem. Děkuji za odpověď.
JUDr. Helena Nutilová Ph.D.
Advokát

Nejnovější dotazy:

Soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření

Dobrý den, v opatrovnické věci ohledně styku se synem byl proveden psychologický posudek, který pro mě nedopadl nejlépe a soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření. Na základě toho byl nařízen usnesením psychiatrický posudek. Ale podařilo se mi řízení o styku se synem zvládnout s rozsudkem, že styk se neurčuje Psychiatrický posudek proveden nebyl. Bylo zde vydáno doporučení na asistovaný styk. A můj dotaz zní, jestli kdyby OSPOD či ex či soud vyvolaly v této věci nové řízení, jestli bych se mohl vyhnout psychiatrickému posudku tím, že bych řekl, že se se synem již stýkat nebudu do dospělosti. (jestli bych měl vůbec ten asistovaný styk podstupovat), či je-li jiná možnost se psychiatrickému posudku vyhnout. Děkuji.

Uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně

Dobrý den, uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně, odměnami. Stejně tak bylo postupováno i u dalších zaměstnanců. Dva měsíce tomu tak bylo, nyní se tak neděje. Dostávám pouze hrubou mzdu uvedenou ve smlouvě. Můžu s tím něco udělat?

Po své mamince jsem zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu

Dobrý den, v roce x jsem po svém mamince zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu, jedna je z titulu nevyplaceného majetkového podílu a druhá u titulu nevyplaceného vypořádavacího podílu. Několikrát jsem se emailem i telefonem dotazoval v družstvu, ale nikdy jsem od nich nedostal jinou než ústní odpověď, že "je to promlčeno", nic víc, ani konkrétnější co je promlčeno. Děkuji za odpověď

Dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu

Dobrý den, dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu (prý systémová chyba, až do konečného vyúčtování tvrdili, že mám vše ok). Teď přišel nedoplatek a já je ihned kontaktovala. Jak v tomto případě mohou postupovat? Mohou platbu vymáhat takhle zpětně nebo mě nutit do splátkového kalendáře? Děkuji.

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka"- zasláno v 18:00 hod. Byla prý pověřena ředitelem to sdělit. Mám jako rodič povinnost poslouchat učitele? ze zákona?

Ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle

Dobrý den, ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle. Jde o to, že se věnuji psaní autorských textů a knih. Píšu je cca 5 let a sdílím je na sociální síti. Nyní mi byl jeden z textů ukraden, kdy ten kdo ho vydává za svůj mě slovně napadl a píše lidem o tom, že jsem zloděj apod. jelikož se nejedná o spor mezi sousedy o tom kdo má lepší vlasy, rozhodla jsem se tuhle situaci řešit. Můžu se zeptat jak přesně postupovat, když jde o křivé obvinění a porušení autorských práv? Abych prokázala pravost svého textu a očistila své jméno? Děkuji
Potřebujete pomoc právníka?
Máme pro vás slevu na první dotaz.

Podobné dotazy

Jaké jsou přesně kroky notáře který řeší dědictví a má k dispozici listinu o vyděděni jednoho potomka a zároveň odkazuje vše druhému potomkovi. Bude vyděděného potomka kontaktovat a i mu předkládat listinu ?Nebo ho jen muže obeznámit dopisem? Rozhodne notář podle závěti s vydědenim i když s tím nebude souhlasit vyďeděný potomek?
do 12 hodin
1.Otec pronajímal garáže v prosinci zemřel, bez závěti. Jeho druhá žena, zřídila nový účet, na jméno své dcery, kam nájmy nyní chodí. Spolu děti neměli., my jsem jeho dcery z prvního manželství. Nyní jsme v dědickém řízení u notáře, jak mají být peníze rozděleny, z nájmů před smrtí i nyní po smrti do SJM či dědictví. Garáže byli v jeho výlučném vlastnictví. 2.Jak mám žádat po notáři aby byli věci zařazeny správně, když vím že udělal chybu?3. Mám právo aby mi notář dal do ruky listiny, které tam manželka donesla a já si je nafotila na mobil? 4.Manželka nás odmítá pustit do dílny pro sepsání movitého majetku, dům jde do dědictví děleno ona a dědici. Dokud neproběhne dědické řízení ? Lze se u Vašich odpovědí opřít o paragrafy, napište je, děkuji?
Dobrý den,prosím vás měl bych dotaz a potřebovali by jsme s přítelkyní poradit.Jsem muž 38 let a má přítelkyně 39 let.Přítelkyně má z dřívějšího vztahu malého čtyřletého kluka a jeho otec je velmi špatný člověk.Má ruzné trestné záznamy,bral drogy,fetoval,pil alkohol,byl na léčení,ale nic nepomohlo.Je velmi agresivní člověk.Nejeví zájem o toho malého kluka,jen jednou za rok poslal dárky na vánoce.Ale nám jde hlavně o toho malého kluka a nechceme,aby mu takovýto člověk pletl hlavu a měl na něj negativní vliv,třeba i později v životě.Má přítelkyně říkala,že když s ním byla ještě ve vztahu,tak jí napadal jak slovně tak i fyzicky před dětma.To se opakovalo.Na dítě neplatí výživné,výživné platí zatím máma od toho agresora.Prosíme o radu jak máme postupovat.Chtěli bychom zrušit jeho ocovství pokud by tošlo a napsal bych si dítě na sebe jako otec.Děkuji.
do 12 hodin
Dobrý den, podepsal jsem a zaplatil zálohu na solární elektrárnu(ve výši cca 60%), nicméně jsem se posléze dozvěděl na internetu a z TV(Černé ovce) velmi špatné recenze na firmu, termín dodání mají až do konce listopadu 2022. Můj dotaz zní, lze smlouvu vypovědět a vrátit peníze? Podmínky vrácení zálohy nejsou ve smlouvě specifikovány.
Dobrý den, Můj otec zemřel minulý rok v srpnu. Za dva týdny se máme dostavit k notářce ohledně vypořádání dědictví. Dědici je má mamka , já a můj bratr. Můj bratr si nárokuje , že chce u notářky přepsat byt který mělá má mamka a otec ve společném jmění manželů na sebe (kdysi byly nějáka ústní dohoda,že po smrti obou rodičů dostane byt můj bratr a já jsem před pěti lety dostal ornou půdu kde jsem si postavil RD). Byt samozřejmě na něj mamka přepsat nechce , protože by ji kdykoliv nohl nechat vystěhovat , můj bratr je alkoholik a nespolehlivý "člověk". 1) Může si bratr nárokovat vypořádani daru orné půdy , který mi otec dal před pěti lety před svou smrtí? 2) Máme si k notářce brát svého advokáta nebo stačí pouze říct , že přistoupíme na vypořádání pouze vyplacením hotovosti 1/3 majetku otce (byt+auto)? A když s tím nebude souhlasit tak advokáta až k soudu? 3) Bratr se nechal zastupovat svým známým advokátem , ale na plné moci k zastupování má uvedeno špatné datum narození mého otce. Lze ho na začatku jednání u notářky vyloučit pro neplatnost plné moci? Bratr se osobně nedostaví.
do 12 hodin
Dobrý den,dotaz se týká dědického řízení. Nyní zemřel manželův otec, syn z 1.manželství.Otec se znova oženil. Tchýně-macecha s ním nepočítá.Je možné, že notáři nenahlásila?Mohu notáře kontaktovat,nahlasit manžela? A jak a kde?
Dobrý den, řešíme novou nájemní smlouvu a v jednom bodě je uvedeno, že si musíme zřídit pojištění domácnosti. Věřím, že je to neplatný bod smlouvy a nemůžu být nucena si pojistit svůj vlastní majetek. Existuje nějaký paragraf nebo zákon na který bych se mohla odvolat. Děkuji.
Je při rozvodu bez zjišťování příčin nutno mít dohodu o vypořádání majetku, když jsme žádného společného majetku během manželství nenabyli? Právě to bude rok. Každý máme svůj příjem, své účty. Už spolu ani nebydlíme.
Dobrý den, budeme u notáře projednávat závěť ve které zesnulý odkázal většinu financí svému vnukovi, který u něj asi bydlel. Částku odkázal dvěma dcerám a ostatním 3 vnukům a jedné vnučce. Jeden vnuk je syn již zemřelého syna. Od notáře jsem dostal dopis , ve kterém mne žádá o vyjádření, zda závěť uznávám za pravou a platnou a o vyjádření k právu nepominutelných dědiců §1642 o.z zda uplatňuji právo na výplatu povinného dílu a případně zda žádám o vypořádání povinného dílu a v jaké výši. Já jsem přítel jedné z dcer, jejíž vnuk u dědy bydlel a zároveň jsem podepsán na závěti jako jeden ze dvou svědků. Mám také plnou moc k zastupování při jednání u notáře ve věci závěti. Otázka 1) Pokud chci, aby byly finance vyplaceny tak jak je uvedeno v závěti, stačí odpovědět, že : Neuplatňuji právo na výplatu povinného dílu nepominutelným dědicům ani nežádám vypořádání povinného dílu? Otázka 2) Je taková možnost, že pokud někdo z nepominutelných dědiců bude chtít povinný díl vyplatit, bude jeho žádost mít přednost před zněním závěti? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, můj dotaz se týká rodinného práva. Pokud dojde v manželství s malými dětmi k neshodám mezi manželi, pro uklidnění situace se dočasně jeden z měnželů přesune do nového podnájmu, ale vše by nakonec skončilo stejně rozvodem. Může mu to později být přičítáno k horšímu kolizním opatrovníkem při rozhodování o vypořádání svěření dětí do péče, pokud se rodiče nebudou schopni na opatrování dětí dohodnout?
Od dcery se odstěhoval manžel k jiné ženě. Pokud se nedohodnou na BSM je možné žádat o vypořádání soud i za trvání manželství, nebo až po rozvodu, případně do jaké doby po rozvodu. Děkuji
Dobrý den, prosím o radu. Chci odvolat dar pro nevděk, ale obdarovaný již nemovitost nevlastní. V mezidobí ji převedl. Jak by měla znít žaloba, nárok a kolik by činil soudní poplatek. Děkuji.
Dobrý den, ráda bych řešila převod 1/2 bytu v rámci rodiny, v 1. skupině (převod matka-dcera). 1/2 bytu již vlastním. Potřebovala bych pomoc notáře pro správné vyplnění a přípravu darovací smlouvy, pro správné podání na ČUZK. Je potřeba podpis u notáře? Nebo stačí ověřený podpis obou účastníků na Czechpointu? Mohli byste mi, prosím, poradit, zda to stačí připravit elektronicky a podpis na Czechpointu a podat sama na ČUZK, nebo je nutné podpis u notáře?Děkuji za informaci a případná doporučení. Děkuji Vám.
Situace: jsme tri bratři, dnes jsme byli u maminky na domluvu ohledně dedictvi. Maminka vlastni pouze jednu nemovitost, kterou chce odkazat nejmladsimu synovi. Ostatnim majetkem nedisponuje. A chce jeste za sveho zivota, aby my dva zbyli bratri se zrekli teto nemovitosti ve prospech nejmladsiho bratra. Bohuzel ja jsem v Ceske republice jednou za pul roku a vim, ze budeme muset navstivit notare (nejspis). To ted nestihneme. Ale myslite, ze by v soucasne situaci, kdy jsme se jen tak uvnitr rodiny dohodli, tak pro klid duse maminky, podepsali mezi nami dokument, kde se shodujeme na tomto postupu? Nez to zoficializujeme u notare. Napr. smlouva/cestne prohlaseni, ze se vzdavame domu ve prospech nejmladsiho bratra?
do 6 hodin
Dobrý den, chci se prosím zeptat. Když sepíšu u notáře poslední vůli ve které uvedu, že všechen svůj majetek svěřuji svému vnukovi, jaký podíl dostane syn a manželka? Děkuji
do 12 hodin