Potřebovala bych pomoc pro správné vyplnění a přípravu darovací smlouvy

Právní poradna>Všechny dotazy>Potřebovala bych pomoc pro správné vyplnění a přípravu darovací smlouvy>
Dotaz
Dobrý den, ráda bych řešila převod 1/2 bytu v rámci rodiny, v 1. skupině (převod matka-dcera). 1/2 bytu již vlastním. Potřebovala bych pomoc notáře pro správné vyplnění a přípravu darovací smlouvy, pro správné podání na ČUZK. Je potřeba podpis u notáře? Nebo stačí ověřený podpis obou účastníků na Czechpointu? Mohli byste mi, prosím, poradit, zda to stačí připravit elektronicky a podpis na Czechpointu a podat sama na ČUZK, nebo je nutné podpis u notáře?Děkuji za informaci a případná doporučení. Děkuji Vám.
Odpověď od:
JUDr. Marcela Kleinbauerová
Advokát
Dobrý den, darovací smlouva nemusí být sepsána ani podepsána u notáře, podpis Vám může ověřit také advokát, nebo si můžete dojít na Czech point podpisy ověřit. Podmínkou pro úspěšný převod spoluvlastnického podílu k bytu je jeho správná definice v darovací smlouvě, a také správně vyhotovený návrh na vklad do katastru nemovitostí. Pokud budete chtít, můžeme Vám darovací smlouvu i návrh na vklad připravit a u Vás potom stačí ověřit podpisy účastníků (pokud jste z Prahy, můžeme se taktéž domluvit na ověření podpisů u nás v kanceláři) a osobně (či doporučenou poštou) předat darovací smlouvu s návrhem na vklad na katastr nemovitostí. Poté se již hradí jen kolek ve výši 2.000,- Kč. S pozdravem JUDr. Marcela Kleinbauerová

Předchozí dotaz

Jaký je postup při zadávání do kontrolního hlášení?

Firma nakoupila materiál v Polsku. My i Polská firma jsme plátci DPH. Na faktuře z Polska není dph vyčíslené. Jaký je postup při zadávání do kontrolního hlášení? Moc děkuji

Další dotaz

Má se přítelkyně bát exekuce?

Dobrý den, bývalému manželovi přítelkyně přišla pohledávka od X na adresu, kde ona bydlí a on tam má dva roky úředně zrušeno trvalé bydliště, jsou rozvedeni přes dva roky. Když volala veritelovi, tak jí bylo řečeno, že ji tam může přijít exekutor. Tohle přece není možné. Adresa, kterou si u veritele nezměnil přece není důležitá. Má se bát exekuce?
JUDr. Marcela Kleinbauerová
Advokát

Nejnovější dotazy:

Soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření

Dobrý den, v opatrovnické věci ohledně styku se synem byl proveden psychologický posudek, který pro mě nedopadl nejlépe a soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření. Na základě toho byl nařízen usnesením psychiatrický posudek. Ale podařilo se mi řízení o styku se synem zvládnout s rozsudkem, že styk se neurčuje Psychiatrický posudek proveden nebyl. Bylo zde vydáno doporučení na asistovaný styk. A můj dotaz zní, jestli kdyby OSPOD či ex či soud vyvolaly v této věci nové řízení, jestli bych se mohl vyhnout psychiatrickému posudku tím, že bych řekl, že se se synem již stýkat nebudu do dospělosti. (jestli bych měl vůbec ten asistovaný styk podstupovat), či je-li jiná možnost se psychiatrickému posudku vyhnout. Děkuji.

Uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně

Dobrý den, uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně, odměnami. Stejně tak bylo postupováno i u dalších zaměstnanců. Dva měsíce tomu tak bylo, nyní se tak neděje. Dostávám pouze hrubou mzdu uvedenou ve smlouvě. Můžu s tím něco udělat?

Po své mamince jsem zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu

Dobrý den, v roce x jsem po svém mamince zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu, jedna je z titulu nevyplaceného majetkového podílu a druhá u titulu nevyplaceného vypořádavacího podílu. Několikrát jsem se emailem i telefonem dotazoval v družstvu, ale nikdy jsem od nich nedostal jinou než ústní odpověď, že "je to promlčeno", nic víc, ani konkrétnější co je promlčeno. Děkuji za odpověď

Dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu

Dobrý den, dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu (prý systémová chyba, až do konečného vyúčtování tvrdili, že mám vše ok). Teď přišel nedoplatek a já je ihned kontaktovala. Jak v tomto případě mohou postupovat? Mohou platbu vymáhat takhle zpětně nebo mě nutit do splátkového kalendáře? Děkuji.

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka"- zasláno v 18:00 hod. Byla prý pověřena ředitelem to sdělit. Mám jako rodič povinnost poslouchat učitele? ze zákona?

Ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle

Dobrý den, ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle. Jde o to, že se věnuji psaní autorských textů a knih. Píšu je cca 5 let a sdílím je na sociální síti. Nyní mi byl jeden z textů ukraden, kdy ten kdo ho vydává za svůj mě slovně napadl a píše lidem o tom, že jsem zloděj apod. jelikož se nejedná o spor mezi sousedy o tom kdo má lepší vlasy, rozhodla jsem se tuhle situaci řešit. Můžu se zeptat jak přesně postupovat, když jde o křivé obvinění a porušení autorských práv? Abych prokázala pravost svého textu a očistila své jméno? Děkuji
Potřebujete pomoc právníka?
Máme pro vás slevu na první dotaz.

Podobné dotazy

Jaké jsou přesně kroky notáře který řeší dědictví a má k dispozici listinu o vyděděni jednoho potomka a zároveň odkazuje vše druhému potomkovi. Bude vyděděného potomka kontaktovat a i mu předkládat listinu ?Nebo ho jen muže obeznámit dopisem? Rozhodne notář podle závěti s vydědenim i když s tím nebude souhlasit vyďeděný potomek?
do 12 hodin
1.Otec pronajímal garáže v prosinci zemřel, bez závěti. Jeho druhá žena, zřídila nový účet, na jméno své dcery, kam nájmy nyní chodí. Spolu děti neměli., my jsem jeho dcery z prvního manželství. Nyní jsme v dědickém řízení u notáře, jak mají být peníze rozděleny, z nájmů před smrtí i nyní po smrti do SJM či dědictví. Garáže byli v jeho výlučném vlastnictví. 2.Jak mám žádat po notáři aby byli věci zařazeny správně, když vím že udělal chybu?3. Mám právo aby mi notář dal do ruky listiny, které tam manželka donesla a já si je nafotila na mobil? 4.Manželka nás odmítá pustit do dílny pro sepsání movitého majetku, dům jde do dědictví děleno ona a dědici. Dokud neproběhne dědické řízení ? Lze se u Vašich odpovědí opřít o paragrafy, napište je, děkuji?
Dobrý den, *Mám dotaz, zda je potřeba k návrhu na rozvod manželství dát i nějaký formulář ohledně vyrovnání majetku i v případě, že každý z manželů má své osobní auto psané na sebe,půjčky psané každý na sebe,ale nemají společnou žádnou nemovitost,nebo jestli to stačí jen nějak připsat do návrhu na rozvod manželství, obě strany se dohodli, že si každý ponechá své auto a bude platit dluhy na své jméno? *Dále ohledně dětí, jsou plnolete a pracující, musí se někde uvádět? *Ověření podpisů: zda musí být ověřené podpisy na jednom z návrhů,který se posílá na soud,na kterém bude vylepeny kolek,nebo jestli se podpisy na návrhu neověřují a ověří se pouze podpisy na kopii oddaciho listu?
do 12 hodin
Dobrý den,dotaz se týká dědického řízení. Nyní zemřel manželův otec, syn z 1.manželství.Otec se znova oženil. Tchýně-macecha s ním nepočítá.Je možné, že notáři nenahlásila?Mohu notáře kontaktovat,nahlasit manžela? A jak a kde?
Dobrý den chtěla jsem se zeptat když mám syna ve své péči .A kdyby jel z mýma rodičema na dovolenou k moři. Tak je potřeba i souhlas druhého rodiče. Nebo bude stačit můj souhlas. Když syna mám v péčí jen já ? Děkuji
do 12 hodin
Dobrý den, prosím o odpovědi na následující dotazy ohledně rozvodu - jde o nesporný rozvod, manželka souhlasí. - máme 3 dospělé děti (nejmladší nar. 1995), jejich rodné listy předpokládám nejsou potřeba dokládat - oddací list dodám - pokud jde o majetkové vyrovnání, máme v roce 2014 uzavřenou "dohodu o rozdělení budoucího majetku" - nevím, jak se správně nazývá, jde o to že kdo si od jejího podepsání co pořídí bude jen jeho; je třeba ji doložit, nebo stačí do návrhu napsat, že jsme se dohodli a protože žádný společný majetek nemáme, majetkové vyrovnání řešit nebudeme? - jako souhlas manželky stačí na konci žádosti její podpis vedle mého? - mohu Vám poslat koncept žádosti kvůli její kontrole z formálního hlediska?
Dobrý den, prosím o radu v tomto případě: ráda bych si zřídila web, který by fungoval jako affiliate od booking, invia apod. Tedy něco jako vyhledávač zájezdů, hotelů. Jakou živnost by bylo na tento web třeba? Může se to brát jako inzertní web? Nebo by bylo třeba mít živnost v oblasti cestovního ruchu a nebo stačí zprostředkovatelská činnost respektive uzavřit Smlouvu o zprostředkování? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, budeme u notáře projednávat závěť ve které zesnulý odkázal většinu financí svému vnukovi, který u něj asi bydlel. Částku odkázal dvěma dcerám a ostatním 3 vnukům a jedné vnučce. Jeden vnuk je syn již zemřelého syna. Od notáře jsem dostal dopis , ve kterém mne žádá o vyjádření, zda závěť uznávám za pravou a platnou a o vyjádření k právu nepominutelných dědiců §1642 o.z zda uplatňuji právo na výplatu povinného dílu a případně zda žádám o vypořádání povinného dílu a v jaké výši. Já jsem přítel jedné z dcer, jejíž vnuk u dědy bydlel a zároveň jsem podepsán na závěti jako jeden ze dvou svědků. Mám také plnou moc k zastupování při jednání u notáře ve věci závěti. Otázka 1) Pokud chci, aby byly finance vyplaceny tak jak je uvedeno v závěti, stačí odpovědět, že : Neuplatňuji právo na výplatu povinného dílu nepominutelným dědicům ani nežádám vypořádání povinného dílu? Otázka 2) Je taková možnost, že pokud někdo z nepominutelných dědiců bude chtít povinný díl vyplatit, bude jeho žádost mít přednost před zněním závěti? Děkuji za odpověď.
Manžel podal žádost o rozvod, kterou jsme ale stáhli. Jeho právní zástupkyně napsala, že falšuji jeho podpisy. Přitom to není pravda a ví to i manžel. Navíc bych si nedovolila otevřít jeho doporučený dopis, jako to udělal on a mně ho vůbec nepředal. Co mám dělat?
Dobry den. Stačí na plné moci neověřený podpis? Text plně moci: Já ,podepsána ........,zmocňují svou dceru.......... k uzavření pacht.smlouvy .... (údaje o parcele) a převzetí pachtovneho. Datum Podpis
do 12 hodin
Může se při podpisu smlouvy o koupi pozemku jeden z manželů tohoto pozemku vzdát a smlouvu podepíše pouze jeden a bude jediným majitelem ? Pokud ano, co je třeba doložit při podpisu.
do 12 hodin
Dobrý den, před cca 2 lety jsem půjčila známé. Slibovala, že peníze vrátí, ale už rok nekomunikuje. Bohužel nemám žádnou smlouvu, pouze v sms mám příslib od ní. Stačí to k tomu abych z ní mohla peníze dostat právní formou? Děkuji
Dobrý den, letos v lednu mi zemřel otec. Bohužel za svého života přepsal dům na ženu, která s ním bydlela. K převodu došlo cca čtyři měsíce před jeho smrtí, kdy už na tom nebyl dobře fyzicky. Léčil se s rakovinou, takže žádná psychická nemoc, možná stařecká demence. My jsme se o převodu dozvěděli až po jeho smrti, kdy jsme nebyli ani pozváni k notářskému vyřízení. Na dotaz notáře nám bylo sděleno, že otec zemřel bez majetku s dluhem, který byl umořen jeho úmrtím. Vztahy jsme měli v pořádku, tak se chci zeptat, zda je možné převod domu nějak napadnout, nebo nemá cenu se do toho pouštět. Děkuji
do 12 hodin
Dobrý den, po dohodě s manželem chceme nechat zúžit SJM, a to převodem domu na mě. Můj dotaz, je nutný notářský zápis nebo si mohu dohodu sepsat sama a nechat u notáře pouze ověřit pravost podpisu? děkuji
do 12 hodin
Situace: jsme tri bratři, dnes jsme byli u maminky na domluvu ohledně dedictvi. Maminka vlastni pouze jednu nemovitost, kterou chce odkazat nejmladsimu synovi. Ostatnim majetkem nedisponuje. A chce jeste za sveho zivota, aby my dva zbyli bratri se zrekli teto nemovitosti ve prospech nejmladsiho bratra. Bohuzel ja jsem v Ceske republice jednou za pul roku a vim, ze budeme muset navstivit notare (nejspis). To ted nestihneme. Ale myslite, ze by v soucasne situaci, kdy jsme se jen tak uvnitr rodiny dohodli, tak pro klid duse maminky, podepsali mezi nami dokument, kde se shodujeme na tomto postupu? Nez to zoficializujeme u notare. Napr. smlouva/cestne prohlaseni, ze se vzdavame domu ve prospech nejmladsiho bratra?
do 6 hodin
Dobrý den, naše sousedka nám chce darovat zahradu.Žije sama a děti nemá. Nyní je nemocná a my se ženou o ní pečujeme. Jak je to s daněním takového převodu. Děkuji
do 12 hodin
Dobrý den, koupila jsem auto, kupní smlouvu bohužel nemám, peníze jsem poslala paní převodem na účet pod výrobní značkou auta. Během cca 2 týdnů jsem zjistila, že auto má hromadu skrytých závad a chtěla jsem po majiteli řešení, pan mi napsal, že si auto vezme zpět, už to jsou 2 měsíce a pan se stále nemá k vrácení peněz a převodu auta zpět na svoji paní, na kterou bylo auto psané. Je nějaká šance na vymáhání peněz a převodu? Děkuji a přeji hezký den,
Dobrý den, prosím o radu. Prodali jsme auto s tím, že byla sepsána kupní smlouva. OkPo pěti dnech kupující zavolal, že auto nechal prohlédnout, a že byla nalezena špatná řídící jednotka, tak že požaduje X Kč zpět na opravu. Peníze jsme převedli a pan přestal komunikovat. Nereagoval na zprávy ani telefonáty. Poslaly jsme mu tedy dodatek ke smlouvě o převodu X Kč a ověřenou plnou moc pro převod. On najednou volal, že chce vrátit peníze a přivézt auto zpět. Jsou to tři týdny od podpisu smlouvy.
do 12 hodin
Dobrý den, chci se prosím zeptat. Když sepíšu u notáře poslední vůli ve které uvedu, že všechen svůj majetek svěřuji svému vnukovi, jaký podíl dostane syn a manželka? Děkuji
do 12 hodin
Dobrý den,mám dotaz ohledně ověření podpisu. Synovec je pracovně v Mexicu a my by jsme potřebovali jeho ověřenou plnou moc na převod auta. Je nějaká jiná možnost, než ověření na velvyslanectví? Třeba datovou schránkou. Děkuji za odpověď
Dobrý den podepsala jsem v notář.řízení dohodu o vypořádání dědictví po zemřelmé otci. Nyní mám výhrady k výši odhadní ceny stavby RD a pozemku Jeví se mi velmi podhodnocený. Mohu upatnit odvolani aneb jak mám postupovat. Děkuji