Nevědomky potvrdil rezervaci u dvou možností v podobných termínech

Právní poradna>Všechny dotazy>Nevědomky potvrdil rezervaci u dvou možností v podobných termínech>
Dotaz
Syn zkoušel v létě hledat dovolenou v kempu. Nevědomky potvrdil rezervaci u dvou možností v podobných termínech. U jedné dovolené zadal email otce, který není příliš používán a u druhé dovolené starý společný email. Nyní nám přišel email s informací , že věc byla předána vymahačské společnosti v Rakousku. Na dotaz o co se jedná, nám bylo vysvětleno, že jsme obdrželi již dříve 2 upomínky emailem, že jsme objednali 2 dovolené a nepřijeli ani nezaplatili. Následně jsme tedy emaily dohledali. (ikdybychom emailové schránky užívali pravidelně emailům z neznámé adresy a v cizím jazyce bychom nevěnovali pozornost, tvářily se jako spam). Existuje nějaká možnost , aby objednávka dovolených od dítěte byla neplatná??? Požadovaná úhrada dovolené by pro nás byla zcela likvidační. Jednalo se o kemp v Chorvatsku. Situaci jsme se snažili aktivně řešit, nejdříve byli zcela nekompromisní, poté po týdnu svolili k tomu, abychom zaplatili jednu dovolenou. I tak je to pro nás příliš drahé. máme nějakou možnost?
Odpověď od:
Mgr. Daniel Grimm
Advokát
Dobrý den, Občanský zákoník k tomuto říká: „má se za to, že každý nezletilý, který nenabyl plné svéprávnosti, je způsobilý k právním jednáním co do povahy přiměřeným rozumové a volní vyspělosti nezletilých jeho věku“ (§ 31).A dále § 32: „Udělil-li zákonný zástupce nezletilému, který nenabyl plné svéprávnosti, ve shodě se zvyklostmi soukromého života souhlas k určitému právnímu jednání nebo k dosažení určitého účelu, je nezletilý schopen v mezích souhlasu sám právně jednat, pokud to není zákonem zvlášť zakázán.“ Z tohoto tedy vyplývá, že každé jednání nezletilého musí být podrobeno úvaze, zda tento nezletilý má k určitému právnímu jednání dostatečnou svéprávnost, tedy musí být posouzeno, zda takové právní jednání je co do povahy přiměřené rozumové a volní vyspělosti nezletilých téhož věku. Taktéž sehrává roli otázka, zda k tomuto jednání udělil souhlas zákonný zástupce. Pokud bychom dospěli k závěru, že konkrétní jednání nezletilé osoby rozumové a volní vyspělosti nezletilého téhož věku neodpovídá, tak by se uplatnilo pravidlo dle ustanovení § 581 ObčZ, dle kterého „není-li osoba plně svéprávná, je neplatné právní jednání, ke kterému není způsobilá.“ Zde bych dodal, že ani rozumová vyspělost nezletilého téhož věku neplatí absolutně, protože zcela jistě existují případy, kdy i nezletilý konkrétního věku může být méně rozumově vyspělý než jiné osoby téhož věku, což také by bylo omžné u soudu prokazovat. Přestože otázka dostatečnosti rozumové vyspělosti Vašeho syna (14 let) nemůže být jednoznačně zodpovězena (toto bude vždy na úvaze soudu v konkrétním případě), osobně se domnívám, že 14-letá osoba by obecně neměla být natolik rozumově vyspělá, aby byla způsobilá k uzavření smlouvy na dovolenou za několik desítek tisíc Kč. Totiž pokud bychom se na to dívali z hlediska dopadů (finanční otázka, vzdálenost, přeprava atd.), tak osoba ve věku 14 let nemusí být schopna všechny tyto aspekty domyslet. S ohledem na tuto skutečnost bych tedy doporučoval prodejci písemně namítnout neplatnost takto uzavřené smlouvy, což by mohlo být odůvodněno právě neschopností 14ti leté osoby právně jednat v takovémto rozsahu. Ovšem zůstává však nezodpovězenou otázkou, kde Váš syn tuto smlouvu uzavřel, resp. právem kterého státu by se uzavřena smlouva řídí, když vymahačská společnost je dle Vašeho sdělení z Rakouska. I v tomto ohledu se však domnívám, že neplatnost právního jednání nezpůsobilou osobou je napříč Evropou upravena podobně, tedy nemyslím si, že takovéto jednání by bylo neplatné pouze v ČR. Nad rámec výše uvedeného bych dodal, že důkazní břemeno bude na straně prodejce, který pouze obtížně bude prokazovat, kdo smlouvu vlastně uzavřel a to s ohledem na Vámi uvedené nejasnosti v emailech. Toto může být dalším z důvodů, proč by bylo možno předpokládat, že svůj nárok "nepožene" až před soud. S pozdravem, Daniel Grimm

Předchozí dotaz

Moje žena pracuje jako chůva

Dobrý den, Měl bych na Vás dotaz. Moje žena pracuje jako chůva. Nově její nadřízená chce po ní psát týdenní plány, které má psát ve volném čase, tudíž bez proplacení mzdy za čas, který nad psaním těchto plánů stráví. Podle její nadřízené je to takhle v pořádku. Opravdu si tohle nadřízená může dovolit? Existuje popřípadě nějaký paragraf v zákoníku práce, o který by se moje manželka mohla opřít? Děkuji za odpověď S pozdravem

Další dotaz

Vlastnim byt v osobním vlastnictví, pod správou SVJ

Dobrý den, Dovolte mi prosím, obrátit se na vás s následujícím dotazem. Vlastnim byt v osobním vlastnictví, pod správou SVJ. Tento byt pronajímám. (1 osobě) S nájemcem jsem si odsouhlasila, že na 5 měsíců pronajme byt 2 osobám (podnájem) , v době jeho nepřítomnosti. Musím SVJ nahlásit jména a adresy těchto osob, i když já mám smlouvu jen s nájemcem? Chtěla jsem jen zvýšit počet osob v evidenčním listů, ale SVJ, data podnájemníků ode mě vyžaduje. Děkuji.
Mgr. Daniel Grimm
Advokát

Nejnovější dotazy:

Soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření

Dobrý den, v opatrovnické věci ohledně styku se synem byl proveden psychologický posudek, který pro mě nedopadl nejlépe a soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření. Na základě toho byl nařízen usnesením psychiatrický posudek. Ale podařilo se mi řízení o styku se synem zvládnout s rozsudkem, že styk se neurčuje Psychiatrický posudek proveden nebyl. Bylo zde vydáno doporučení na asistovaný styk. A můj dotaz zní, jestli kdyby OSPOD či ex či soud vyvolaly v této věci nové řízení, jestli bych se mohl vyhnout psychiatrickému posudku tím, že bych řekl, že se se synem již stýkat nebudu do dospělosti. (jestli bych měl vůbec ten asistovaný styk podstupovat), či je-li jiná možnost se psychiatrickému posudku vyhnout. Děkuji.

Uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně

Dobrý den, uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně, odměnami. Stejně tak bylo postupováno i u dalších zaměstnanců. Dva měsíce tomu tak bylo, nyní se tak neděje. Dostávám pouze hrubou mzdu uvedenou ve smlouvě. Můžu s tím něco udělat?

Po své mamince jsem zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu

Dobrý den, v roce x jsem po svém mamince zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu, jedna je z titulu nevyplaceného majetkového podílu a druhá u titulu nevyplaceného vypořádavacího podílu. Několikrát jsem se emailem i telefonem dotazoval v družstvu, ale nikdy jsem od nich nedostal jinou než ústní odpověď, že "je to promlčeno", nic víc, ani konkrétnější co je promlčeno. Děkuji za odpověď

Dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu

Dobrý den, dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu (prý systémová chyba, až do konečného vyúčtování tvrdili, že mám vše ok). Teď přišel nedoplatek a já je ihned kontaktovala. Jak v tomto případě mohou postupovat? Mohou platbu vymáhat takhle zpětně nebo mě nutit do splátkového kalendáře? Děkuji.

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka"- zasláno v 18:00 hod. Byla prý pověřena ředitelem to sdělit. Mám jako rodič povinnost poslouchat učitele? ze zákona?

Ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle

Dobrý den, ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle. Jde o to, že se věnuji psaní autorských textů a knih. Píšu je cca 5 let a sdílím je na sociální síti. Nyní mi byl jeden z textů ukraden, kdy ten kdo ho vydává za svůj mě slovně napadl a píše lidem o tom, že jsem zloděj apod. jelikož se nejedná o spor mezi sousedy o tom kdo má lepší vlasy, rozhodla jsem se tuhle situaci řešit. Můžu se zeptat jak přesně postupovat, když jde o křivé obvinění a porušení autorských práv? Abych prokázala pravost svého textu a očistila své jméno? Děkuji
Potřebujete pomoc právníka?
Máme pro vás slevu na první dotaz.

Podobné dotazy

V roce *** jsem koupil automobil *** v autoservisu v *** - prý auto od autorizovaného servisu *** z Německa, prověřený vůz, nehavarované - mám ofocený inzerát. Letos jsem zjistil, že vozidlo je po totálce v Německu. Mám nějakou možnost se bránit?
Dobrý den, zajímá mne, jestli mi může nadřízená naplánovat dovolenou na celý rok? A může mi ji upravovat po čas roku jak se to zaměstnavateli hodí i když mi to neoznámí písemně? (Pracuji v nepřetržitém provozu, 12ky, denní i noční jako pracovník v sociálních službách)
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, jak se prodlužuje zkušební doba. Pracuji v nepravidelnem režimu. Zkušební doba měla uplynout 30.4.,ale byla jsem nemocná. Jednalo se o 10 kalendářnich dní, z toho 5 bylo pracovních. Kdy tedy zkušební doba skončí?
do 12 hodin
V práci, dne 7.4. mi muž schválně zapískal píšťalou přímo do levého ucha. Už měsíc mám kvůli tomu v uchu Tinnitus a bolesti. Mám zprávu z nemocnice i doznání dotyčného emailem. Mám nárok na odškodnění a kolik? Děkuji.
Dobrý den, V rámci mé bakalářské práce vznikla knížka - učebnice. Podle zákona o vysokých školách má být nyní má práce zveřejněna na webu, což však omezuje mé autorské právo - vydání učebnice. Existuje nějaká možnost, jak docílit nezveřejnění práce na déle než 3 roky umožněné zákonem?
Dobrý den, chtěl bych se zeptat ohledně daní. Žena na rodičovské dovolené uzavře dohodu o provedení práce v telemarketingu. Zaměstnavatel z hrubé mzdy odvádí zdravotní, sociální a daň, je to tak správně, když je žena na rodičovské dovolené? Předem děkuji za odpověď .
Dobry den chci se zeptat jsem v insolvenci a chtel bych si ponechat bydleni mam na nej hypoteku ale insolvencni spravce rozhodl o prodeji s hypotecni bankou je nejaka moznost si nemovitost ponechat nebo uz je na reseni pozde
Dobry den, Syn (28let) má v V mém bytě dosud trvalé bydliště, ale již zde několik let nebydlí. Ma exekuci a myslim ze prisel opraci. Je nejaka moznost mu bez jeho souhlasu zrusit trvale bydliste? A pokud by doslo az na exekucni prilaz majetku ten svuj ochranit? Dekuji
Dobrý den, Mám 40 dní dovolené, pracovní poměr končí k 31.8. Poměrná část dovolené tedy matematicky činí 26,666 dne. Má zaměstnavatel právo dovolenou zaokrouhlit na celé dny dolů, tj. 26 dní?
Dobrý den, zkoušeli jsme různé registrace na seznamkách. Ty vždy vyžadovaly zaplacení VIP-při pokusech přes platební kartu vždy bankou při posledním kroku odmítnuto. Požadoval jsem tím záležitost za ukončenou, když nedošlo k připsání VIP, ale nyní mi chodí připomínka platby s odvoláním na soud od Auer Witte Thiel Advokáti Bayerstraße 27 D-80335 Mnichov. Děkuji za případnou pomoc
Dobrý den , pracovala jsem na DPP , kde ze dne na den majitelka uzavřela výdejnu balíků , kde mi předem neinformovala . Za květen mi neposlala výplatu , výpověď , mzdový list, výplatnice . V emailech mi vyhrožuje , že nevyhraji , nic nepošle . Před týden jsem ji zaslala výzvu k zaplacení , jinak se obrátím na soud . Jelikož se mnou nekomunikuje , budu potřebovat k soudu předžalobni výzvu sepsanou advokátem . Můžete mi prosím pomoci ? Nemohu si dovolit platit drahé služby za právní služby . Děkuji
Neproplacena mzda za květen - jaké mám moznosti
do 12 hodin
Potřebuji poradit ohledně emailingu. Poskytujeme specializovanou individuální službu výhradně pro firemní zákazníky. Jedná se o skriptování automatizačních úloh. Nejčastěji se jedná o zpracování strukturovaných dat mezi dodavateli a odběrateli na úrovni firem, automatizované strojové překlady strukturovaných dat a dokumentů apod. Služba nemá komoditní charakter ani pevnou cenu z důvodu své individuální povahy. Službu je možné objednat pouze po vzájemné komunikaci požadavků i vzdáleně (kvalifikovaný elektronický podpis nebo fyzický podpis + pošta), ale je k ní vždy potřeba uzavřít smlouvu o dílo s individuálním postupem realizace a individuální cenou. Službu není možné koupit na dálku "jedním klinutím", protože nevím co budu realizovat. Nejčastějším příjemcem této služby jsou firmy, které mají internetové obchody nebo velkoobchody. Rád bych kontaktoval potenciální zákazníky prostřednictvím emailu, který získám ve veřejné databázi ( z jejich webových stránek). Cílem e-mailu není získat zakázku, ale zjistit, zda takové služby firemní zákazník vůbec potřebuje. Žádné odkazy na webové stránky nebo jakoukoliv nabídku. Potřebuji pouze informace od firem. Z emailu se nedá odhlásit, protože se jedná o prostý a jednorázový e-mail. Tedy není nikde databáze k opakovanému zasílání nějakých nabídek. Mělo by se jednat o obdobu cold callingu, který má zjišťovací charakter a prakticky to má pro adresáta výhodu nereagovat nebo email řešit až bude mít čas anebo chuť email řešit. Předpokládá se zasílání do 20 e-mailů/den. A moje otázka je, zda takový e-mail, lze považovat za hromadný e-mail služeb informační společnosti, tedy zakázané obchodní sdělení na cizí emailovou adresu, či nikoliv. Důvod mého dotazu je, že ÚOOÚ řeší na svém webu prakticky jen situaci, kdy se e-mailem zasílá nějaká nabídka s odkazem k nákupu na webu odesílatele.
Dobrý den, považuje se souhlas v emailu za uzavření právního jednání? Psala jsem si se společností ohledně prodeje pozemku a napsala jsem doslova "Tím pádem bych s vámi chtěla uzavřít kupní smlouvu na koupi pozemku - půdy, parcela č. ... v KÚ ..., okrese ..." Poslali mi návrh velmi nevýhodné smlouvy pro mě, kterou nechci podepsat. Mají právo po mě něco požadovat (např.kompenzaci nákladů, atd.)? Pokud ano, co s tím můžu dělat? Děkuji
do 12 hodin
Dobry den, uzavrela jsem smlouvu v *** na hubnouci program, nebyla jsem jiz po prvni schuzce spokojena a tak jsem jim mailem smlouvu rusila, oni za mesic napsali,ze nesouhlasi a nyni nereaguji. Prosim co mam udelat, abych dostala zbytek penez zpet a ukoncila smlouvu? V priloze zasilam kopii smlouvy a maily Dekuji moc
do 12 hodin
Dobrý den, řeším problém s hrobem. (2 rodiny, které mají nevlastní příbuzenský vztah) Nájemní smlouva je na jednoho nájemce, který se mnou odmítá komunikovat. Bylo mi sděleno, že nájem má na rok a pak ho prodá. Nabídla jsem odkup, ale bez odezvy. Chtěla bych se zeptat, je nějaká možnost být připsána na nájemní smlouvu, když prokáži, že ostatky jsou moji přímí příbuzní? Děkuji,
do 12 hodin
Dobrý den, mému příteli chodí pomluvy a urážky o me na email, odesílatel samozřejmě vytvořil falešný e-mail. Kontaktovala jsem policii, pokusí se dotyčného dohledat. Chci se zeptat, jaká mám práva proti tomuto člověku, pokud se ho podaří vypátrat.
Dobrý den, pracuji ve školství a jedna ukrajinská matka mě začala urážet, osočila mě z šikany dcery a ukrajinofobie. Veškeré bezdůvodné slovní napadení od matky mám v mailu. Paní na mě podala oficiální stížnost u ředitelky školy. Chtěla bych se zeptat, zda mám kontaktovat nějakého právníka, aby mě v daném jednání zastupoval. Jelikož bych chci od dané paní omluvu. Děkuji za radu
Dobrý den, před půl rokem jsme koupili družstevní byt. Hned po koupi se ukazal první problém, který byl hlasité klepani v trubkach. Dále pak začala vlhnout podlaha a zdi. Objevila se plíseň. Jedna se o přízemní byt. Vlhké zdi řeší družstvo skoro 3 měsíce, ale stále nenašli příčinu. Dále pak jsme zjistili, ze je nefunkční topeni. Nemohlo by se jednat o tzv. skryté vady? O klepani původní majitel dokonce věděl, což máme podložené i e-mailem, ale neinformoval nás o tom před podpisem. Co se bude dít v případě, že bude vada v podobě vlhké podlahy a zdi nebo klepani neopravitelná? V bytě není vhodné bydlet, když jsou plesnivé zdi a podlaha. Je nějaká možnost odstoupit od smlouvy? Nebo je možnost, ze by si družstvo byt odkoupilo zpět? Děkuji moc za odpověď.
do 12 hodin
Dobrý den,stavitel,zodpovědný za vady v mém bytě způsobené jeho výstavbou nade mnou uznává veškeré opravy, které požaduji, ale není ochotný potvrdit vše písemně do mailu, či whatsappu. Vypisuje pouze do stavebního deníku.Je to dostačující pro případné vymáhání oprav a jejich termínů? Děkuji.
Dobrý den chci se zeptat, jestli mám možnost pronajmout byt na základě toho , že jsem většinovým vlastníkem. Vlastním X %bytové jednotky , bratr vlastní zbylých X % bytu. Mezi náma není žádná komunikace, rozhodla jsem se ho písemně kontaktovat o pronájmu, kde by mu odcházela odpovídající procentní částka z nájmu nebo o možnosti odkoupení jeho části podílu. Potřebovala bych tedy vědět, jestli mohu pronajmout byt i bez jeho souhlasu. Děkuji za odpověď
do 12 hodin
Dobrý den, v dubnu jsme si nechali zaměřit pozemek, který jsme chtěli koupit od OÚ. Zaplatili jsme geodetovi zálohu s tím, že zbytek doplatíme po předání plánků. Od té doby nám nebere telefon a neodpovídá na emaily. Jak máme dál pokračovat, když chceme zpět zálohu?
Dobry den. Zacali my do emailu chodit spravy ze sem se zaregistgroval v nejaky seznamce a ze pri mam zaplatit za to nejakou dluznou castku. Nereagoval sem na to ,ale neprestava to a stale sa my vyhrazaju sudom. Odpisal som im ze som sa nikde neregistroval a oni my poslali nejaky vypis kde je moje meno,adresa ,ale osobne udaje ako je rok narodenia vobec nesedi. Podotykam ze som nikdy nic nikde nepodepsal. Podle nich im dluzim, X,-kc. Mam se necoho obavat ??
Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka"- zasláno v 18:00 hod. Byla prý pověřena ředitelem to sdělit. Mám jako rodič povinnost poslouchat učitele? ze zákona?