S manželem máme každý svůj vlastní účet, pokud jeden z nás zemře, zda se do pozůstalosti bude zahrnovat i účet druhého,

Právní poradna>Všechny dotazy>S manželem máme každý svůj vlastní účet, pokud jeden z nás zemře, zda se do pozůstalosti bude zahrnovat i účet druhého, >
Dotaz
Dobrý den, jsem vdaná 18 let a každý máme 2 dospělé děti s předchozích vztahů. S manželem máme každý svůj vlastní účet. Zajímalo by mne, pokud jeden z nás zemře, zda se do pozůstalosti bude zahrnovat i účet druhého, případně investice vzniklé za trvání manželství. Děkuji
Odpověď od:
Mgr. Vít Michel
Advokát
je třeba počítat s tím, že děti zůstavitele (zemřelého), tedy i dospělé, jsou nepominutelnými dědici, a nedědí-li, pak jsou jimi jejich potomci. Děti tedy mají právo na povinný díl z pozůstalosti. To platí i v případě, že zemřelý člověk zanechal závěť. Manžel mezi nepominutelné dědice nepatří, a proto v případě, že na něj nebylo pamatováno v závěti, nic nedědí. Smrtí jednoho z manželů zaniká společné jmění manželů (SJM). Je třeba proto nejprve vypořádat zánik společného jmění a teprve potom dědictví. Podle ustanovení § 1667 občanského zákoníku platí, že pozůstalý manžel nabývá vlastnické právo k movitým věcem, které tvoří základní vybavení rodinné domácnosti, i když není dědicem. Obvyklé vybavení rodinné domácnosti tvoří soubor movitých věcí, které slouží běžně nezbytným životním potřebám rodiny a jejích členů. Přitom není rozhodné, zda jednotlivé věci náleží oběma manželům nebo jen jednomu z nich. Dědicové tak nemohou ihned po úmrtí svého otce přijít do bytu jeho manželky a odnést si například jeho osobní počítač. Musí čekat, až rozhodne notář. Co se týče účtů a investic, pak je zde stejný režim. Oba účty jsou součástí SJM, kdy nejdříve dojde k vypořádání SJM (předpokladem je, že dostanete z těchto účtů polovinu) a o zbylé části se rozhodne v rámci dědického řízení. Je zcela irelevantní na čí jméno z manželů je účet zřízen, neboť od uzavření manželství nabýváte finanční prostředky právě do SJM (výjimkou je zúžení SJM u notáře, což předpokládám nemáte). Po úmrtí manžela a vypořádání společného jmění bude rozhodnuto o dědictví. Dětem zemřelého pak vydáte pouze to, co určí notář. V žádném případě nepůjde o běžné zařízení bytu, ale spíš o věci, které do SJM nepatří, jako osobní dary a získané dědictví, případě věci, které si zemřelý pořídil ještě před vznikem manželství.

Předchozí dotaz

Po uplynutí zákonné doby propadne tato část pozemku státu

Dobrý den. Jsem spolumajitel nemovitosti (pozemku), kde na LV jsou uvedeni nedostatečně identifikovatelní vlastníci. Po uplynutí zákonné doby propadne tato část pozemku státu. Budu mít předkupní právo na odkup, nebo o něj musím zažádat a kde? Děkuji,

Další dotaz

Dobrý den chtěl bych se zeptat tchán nechal přepsat družstevní byt na Manželku,

Dobrý den chtěl bych se zeptat tchán nechal přepsat družstevní byt na Manželku,manželka ho od družstva ještě odkoupila a byt teď prodává a manželky sestra chce po ní peníze ale žádnou smlouvu nemají se sestrou že se musí dělit o majetek tak se chci zeptat zda má nárok na naky podíl když není byt její a dostala ho manželka
Mgr. Vít Michel
Advokát

Nejnovější dotazy:

Soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření

Dobrý den, v opatrovnické věci ohledně styku se synem byl proveden psychologický posudek, který pro mě nedopadl nejlépe a soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření. Na základě toho byl nařízen usnesením psychiatrický posudek. Ale podařilo se mi řízení o styku se synem zvládnout s rozsudkem, že styk se neurčuje Psychiatrický posudek proveden nebyl. Bylo zde vydáno doporučení na asistovaný styk. A můj dotaz zní, jestli kdyby OSPOD či ex či soud vyvolaly v této věci nové řízení, jestli bych se mohl vyhnout psychiatrickému posudku tím, že bych řekl, že se se synem již stýkat nebudu do dospělosti. (jestli bych měl vůbec ten asistovaný styk podstupovat), či je-li jiná možnost se psychiatrickému posudku vyhnout. Děkuji.

Uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně

Dobrý den, uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně, odměnami. Stejně tak bylo postupováno i u dalších zaměstnanců. Dva měsíce tomu tak bylo, nyní se tak neděje. Dostávám pouze hrubou mzdu uvedenou ve smlouvě. Můžu s tím něco udělat?

Po své mamince jsem zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu

Dobrý den, v roce x jsem po svém mamince zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu, jedna je z titulu nevyplaceného majetkového podílu a druhá u titulu nevyplaceného vypořádavacího podílu. Několikrát jsem se emailem i telefonem dotazoval v družstvu, ale nikdy jsem od nich nedostal jinou než ústní odpověď, že "je to promlčeno", nic víc, ani konkrétnější co je promlčeno. Děkuji za odpověď

Dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu

Dobrý den, dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu (prý systémová chyba, až do konečného vyúčtování tvrdili, že mám vše ok). Teď přišel nedoplatek a já je ihned kontaktovala. Jak v tomto případě mohou postupovat? Mohou platbu vymáhat takhle zpětně nebo mě nutit do splátkového kalendáře? Děkuji.

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka"- zasláno v 18:00 hod. Byla prý pověřena ředitelem to sdělit. Mám jako rodič povinnost poslouchat učitele? ze zákona?

Ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle

Dobrý den, ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle. Jde o to, že se věnuji psaní autorských textů a knih. Píšu je cca 5 let a sdílím je na sociální síti. Nyní mi byl jeden z textů ukraden, kdy ten kdo ho vydává za svůj mě slovně napadl a píše lidem o tom, že jsem zloděj apod. jelikož se nejedná o spor mezi sousedy o tom kdo má lepší vlasy, rozhodla jsem se tuhle situaci řešit. Můžu se zeptat jak přesně postupovat, když jde o křivé obvinění a porušení autorských práv? Abych prokázala pravost svého textu a očistila své jméno? Děkuji
Potřebujete pomoc právníka?
Máme pro vás slevu na první dotaz.

Podobné dotazy

Na základě notářského řízení mám vyplatit jednu čtvrtinu hodnoty bytu druhému zůstaviteli. Je na to nějaký řád?
do 12 hodin
Dobrý den, vdaná jsem 29let. Vztah manžela (je jedináček, otec již nežije) se svou matkou asi tak: zavolá jí 2x ročně, když jede na sraz třídy (1x za 2-3 roky) staví se u ní. Matka - bez většího zájmu o naši rodinu. Neléčená alkoholička. Nyní nesamostatná, na lůžku v ústavu. Manžel má tetu (sestra jeho matky) a bratrance. Teta (i bratranec) se o matku manžela starala více, bydlí blíže. Manžel byl s tetou (s ní dobré vztahy) v ústavu za svou matkou. Matka bydlí v garsonce, kam se už nevrátí. Na dotaz, co bude s bytem, nedostal odpověď ani od matky (mluvila z cesty), ani od tety(vyhýbala se odpovědi). Má podezření, že matka garsonku již nemá, má ji bratrance. Může manžela matka vydědit, aniž by to věděl? Co když ji darovala? Může získat manžel garsonku zpět? Nebo alespoň nějaké vyplacení? Co má dělat?
Dobry den, rada bych pravni radu pro muze, jak se chovat v pripade manzelskeho vztahu se dvemi detmi, kdy se zena rozhodla ze vztahu odejit, a jiz pred podanim navrhu rozvodu brani muzi ve styku s detmi. Muz se na prani zeny odstehoval do jineho bytu, ovsem najem bytu, kde zije zena s detmi, a vsechny ostatni naklady, plati on, jelikoz je zena nezamestnana. Muzi jde o nejvice korektni chovani, aby zena nemohla cokoliv potencialne vyuzit v jeho neprospech u rozvodoveho soudu. Dekuji.
do 6 hodin
Dobrý den, já a matka jsme spoluvlastníci ideální poloviny domu a polností. Může jeden z nás prodat, pronajímat, nebo jinak nakládat s vlastní polovinou majetku bez souhlasu toho druhého? Mám předkupní právo?
do 12 hodin
Dobrý den, Můžete mi poradit? Syn má zablokovaný účet exekutorem, dlužnou částku už zaplatil před 6 týdny. První část v jeden den a druhou polovinu druhý den. Co má udělat, aby mu byl účet odblokován?
Na mém pozemku mám podzemní přípojku kanalizace a nadzemní přípojku elektrické energie od sousedova domu. Historicky tato situace vznikla před několika desetiletími, kdy mí rodiče v rámci dobrých sousedských vztahů, tímto sousedům vyhověli. Generace odešly, odešly i dobré sousedské vztahy. Dnes chci stavět v těch místech obytný dům a tyto instalace mi zavazí. Mohlo časem vzniknout dnešním majitelům sousedního domu, nějaké právo toto na mém pozemku mít a užívat? Žádné věcné břemeno neexistuje.
Manželka je nemocná a zároven ji končí zkušební doba může dát výpověd když je na neschopence ? a kolik by brala kdybyse uschopnila a přihlásila se na ůřad práce plat měla cca 18000 třiměsíce zpět a u předchozího zaměstnavatele 30000 ,dva roky zpátky.
Koupili jsme byt ihned po převodu do osobního vlastnictví. Původní majitel je členem BD, pro nás už platí SVJ. Ve fondu oprav BD je cca 2,5 milionu (50 tisíc za náš byt), které se teď převádí do SVJ tak, že se pošlou na účet člena BD a on jej obratem vloží na účet SVJ. Peníze z BD ale půjdou původnímu majiteli a my prý SVJ budeme muset zaplatit ze svého. Jde se tomu vyhnout? Stanovy 1:1 kopírují zákon.
Prosím o radu, máme s manželem nemovitost na hypotéku ve SJM a manžel chce nemovitost napsat pouze na mne (manželku). Z předchozího manželství má dvě děti, které o něj nejeví zájem, tak chce předejít, aby po mne děti nechtěli peníze za dům, který jsme si sami vybudovali. Sepsal s ověřeným podpisem darovací smlouvu, bude nám to stačit? Děkuji.
do 12 hodin
Dobrý den, mojí mamky přítel mi daroval dům s tím že on tam má věčné břemeno, moje mamka tam má trvalý pobyt. Vzhledem k mamky přítele zdravotnímu stavu a mamky dluhům to dál na mě ... Bohužel jsme se s mamkou nepohodli a on to chce zpět. S mamkou jsme se již udobřili ale pořád to chce zpátky, nemám k mamce citový vztah a on se když by se stalo že by umřel že ji vyhodim. Což v úmyslu nemám ... Nikdy jsem od nich nic nedostala, celý život jsem žila na ulici domů jsem se bála chodit mamka mě teď poslední dobou měla jen pro peníze když jsem neposlala tak jsem byla ta špatná. Ona ho podváděla ubližovala mu psychicky, on ji fyzicky. Nemám k mamce tudíž už citový vztah za všechno co mi udělala .. zaplatila jsem za ní dluhy v hodnotě přes 50 000 Kč. Nabídka jsem ji že bych kdyby něco a prodával se dům tak bych ji dala 200 000 Kč. Já teď nevím co mám očekávat pokud to mamky přítel k soudu. Děkuji za odpověď
Prosím potřebovala bych uzavřít s expřítelem dohodu o finančním vyrovnání za dobu vztahu.Dohodli jsme se na částce 105000,- Kč kterou mu vyplatím do 3 let. Částka není půjčka, ale částka třeba za dovolenou, benzín apod. za dobu vztahu.
Správce majetku nesvéprávné postižené osoby má zájem pronajmout nemovitost na bydlení, jejíž majitelem je postižený. Má se platba za nájem posílat na účet správce nebo na účet majitele (nesvéprávné postižené osoby)?
Dobrý den, dostala jsem peníze na účet na ucel bytu (koupě) později, coz nikde není poznamenáno, tj nemame mezi sebou žádnou smlouvu o půjčce. Nicmene s daným člověkem jsem nic nepodepsala, jen obdržela sumu na účet ale s popiskem v bankovnictvi půjčka. Je tato částka dohledatelna?
do 12 hodin
Dobrý den, byl jsem podveden stavitelem, měl udělat stavební práce na zahradě ale vylákal ze mě peníze na materiál s tím, že je již zaplacený. Materiál zaplacený není a dodán nebyl a peníze také nejsou. Vše mám podloženo pouze sms komunikací, jelikož stavitel je můj synovec. Peníze byli převedeny z účtu na účet stavitele s poznámkou"peníze na koupi materiálu". Bylo podáno trestní oznámení, ale bylo odloženo. Půjdu podat námitku na výsledek na státní zastupitelství, ale rád bych podal i žalobu, případně návrh na exekuci.
do 12 hodin
Dobrý den, máme s.r.o. a jsme 3 osoby. Obchodní podíly a funkce jsou rozděleny takto: 1. Jednatel, 34% 2. Společník 33% 3. Společník 33% V tuto chvíli se 1 společník konečně rozhodl, že už ve firmě nechce pokračovat a rád by bezúplatně vystoupil s firmy (dohodou). Dále i neplnil podmínky firmy a byl několikrát napomenut. Zajímá mě jak to bude s jeho obchodním podílem, mám jako jednatel firmy s nejvyšším podílem nárok rozhodovat o převodu podílu ? Nebo může podíl přepsat klidně jen na druhého společníka ? Jsem trochu v nejistote, protoze jsou rodina a myslim si ze bude chtit svuj podil predat cely pouze druhemu spolecnikovi, coz je pro me riziko, protoze bude mit nejvyssi podil. Cela firma byl muj napad od zacatku, veskere veci interni je moje zasluha a nerad bych aby me to ted spalilo. Dekuji za informace s prevedenim podilu jake tam jsou moznosti
Dobrý den jak mám prokázat bývalému manželovi společné peníze když od rozvodu nemám konečný stav účtu. A dobře vím že peníze vybíral a prodával náš společný majetek. Začal to dělat už rok před rozvodem. Na je ho účet jsem nemohla. A soud o vypořádání teprve je v jednání. Od rozvodu ještě nejsou 3 roky.
Dobrý den. Žil jsme s pritelkyni cca 4roky ve společně domácnosti. Téměř veškeré finanční záležitosti odcházeli z mého účtu. Chci se zeptat jestli je možnost vracení alespoň části výdajů které jsem vynaložil. A to v těch případech kdy je evidentní ze peníze byly použity na opravu nemovitosti případně byly jejím jménem poslány na její účet. Dekuji za odpoved
do 12 hodin
Dobrý den, zajímalo by mě, jestli v případě, že bydlím s přítelem, ale jeho trvalé bydliště je napsané jinde než moje, jestli přesto můžeme být bráni jako druh a družka? Jde o to, že on má dluhy a já žiji s dětmi s předchozího manželství, takže se bojím, aby někdo nemohl vymáhat jeho dluhy i po mě a jak případnou situaci ošetřit, abych měla jistotu, že v budoucnu nezaplatím dluhy, které nejsou moje. Děkuji
V podnájemní smlouvě (družstevní byt) je uveden termín platby nájemného do 25. předchozího měsíce? Podnájemník neplatí v termínu. Je-li tento termín uveden chybně je smlouva platná? Dojde-li k soudnímu sporu znevýhodňuje chybný termín pronajímatele?
Bratr měl exekuci, již ji zaplatil. Exekutor mu zablokoval účet, dal exekuci na plat a též exekuci na byt kvůli čtyřiceti tisícům. Nepřijde mi to přiměřené, dočetla jsem se, že exekuce na byt se dává, až když je předpoklad, že se exekuce nevymuze jinak a bere se v úvahu i velikost exekuce a hodnota bytu. Exekuce by určitě byla uhrazena srážkami že mzdy a penězi, které byly na účtu. Zajímá mě jestli měl exekutor nárok dát exekuci na byt, protože bych chtěla na exekutora podat stížnost. Děkuji za odpověď
Prodej domu. Jsme partneři. Máme společný účet, kam chodily od nás obou peníze a platil se dům, proto se peníze z prodeje dělí na půl, to je v pořádku. Pak mám, ale svůj účet, kde byly prokazatelně pouze mé finance a mám i fa z kterých je poznat, že to bylo použito do domu. Při prodeji: mám nárok na tyto peníze v celé výši nebo i tyto peníze (investice) musím dělit na polovinu?
co znamená u vodního zákona paragraf 51 odst.c) slova strpět " po předchozím projednání s nimi" průchod souseda na mém pozemku, když jsem s ním nic neprojednala
do 12 hodin
Dobrý den, řeším dědictví své nezletilé dcery umřel jí otec a bojím se abych neudělala něco špatně.Je zde i druhý dědit z druhého vstahu.V dědictví je barák a auto.Z druhou maminkou by jsme to chtěly prodat a dětem uložit peníze na účet nebo koupit byt.Barák co je v dědictví není v dobrém stavu a ani jedna nemáme prostředky jak se o něj starat.
do 12 hodin
Rozvádím se,manžel mi nechce vydat sušičku.Kupovala se z mých peněz (hotově),které jsem vybrala z účtu.tvrdí,že když má fakturu na jeho jméno,je tudíž jeho.já mám doklad jen výpis z mého účtu s vybranou částkou.v té době jsme již manželé byli.
do 12 hodin
Dobrý den, po podání na KSZ se zjistí, že v jedné větě chybí slovo a v druhé větě místo nebyla má být byla. Je možná oprava ? Jesliže ano, jaké jsou formální náležitosti opravy? Děkuji.
Dobrý den, dotaz se týká dědictví. Paní X. měla dva syny a ještě za života odkázala dům jednomu z nich (Y), bez domluvy a vědomí druhého syna. V domě pak společně žila se synem P a jeho manželkou a dětmi. Vyrovnání s druhým bratrem mizivé. Po smrti paní X. zůstala hotovost, kterou syn (Y) spravuje a vyrovnání s bratrem nechystá. Lze obě tyto “křivdy” vyřešit? Jak "darovaný" dům, tak finance?
Zdravím Vás. před 18 lety jsem byla odsouzená. Nyní mám VOŠ+VŠ zaměřené na bezpečnost a vztah ke střelbě. Mohu mít zbrojní průkaz a přihlásit se do střeleckého klubu, kde chtějí bezúhonnost? Děkuji Vám.
Dobrý den, soud určil žalovanému, aby mně uhradil soudní výlohy. Odpovídající částka byla z jeho účtu na můj účet zaslána, avšak bez specifikace. Na mé dotazy, zda se jedná o platbu za soudní výlohy nereaguje. Splnil žalovaný z právního hlediska ?rozhodnutí soudu? Děkuji.
Dobrý den, potřebovala bych Vaší radu. Moji mamince je X let. Momentálně musí řešit problém se sousedkou, která si koupila domek vedle maminky a která se domáhá chodit přes její pozemek. Vím,že existuje jakási cesta služebnosti . Sousedka si ale koupila domek v roce X s tím,že má přístup z druhé strany domku,je to na vesnici v kopci. Všichni tam mají zhoršený přístup i příjezd k domům. No a mamince přišel najednou dopis od advokáta paní sousedky,že by chtěla odkoupit část pozemku, aby mohli chodit pohodlněji,než z té druhé strany. Ale maminka nechce pozemek prodat a ani si nepřeje, aby tam sousedka chodila (chodila by vlastně přes její dvorek). Myslíte si,že máme nějakou šanci se nějak bránit? Paní sousedka chce podat žalobu a bylo nám řečeno že má na to právo chtít chodit a dokonce jezdit přes maminky pozemek?! Sousedka se nikdy nepokoušela s maminkou domluvit a to to má 20 kroků, je taková hodně zvláštní. Maminka si s povolením dala na hranici svého pozemku plot,který se udělal vyndavací, kdyby bylo potřeba, třeba stěhovat, nebo něco těžkého dostat k sousedce. Protože z té druhé strany mají úzkou uličku. Asi sama usoudila že jsme to udělali schválně, ale maminka si tam ten plot dala ještě, když tam nikdo nebydlel, protože předchozí soused byl velice agresivní, tak se bála aby se tam nenastěhovali další zlý lidi. A povolení na to má. Je to takové komplikované celé, ale myslíte, že má maminka taky nějaké právo na to,žádat, že si nepřeje aby tudy sousedka chodila? Moc děkuji za Vaše rady.
Co přesně musím udělat, když mám 2 dospělé děti a chci, aby dědilo jedno, protože druhé dítě má exekuci..Jak to udělat, aby u druhého z dětí, které má exekuci dědilo jeho dítě, tedy vnuk. Jde o to, aby se dědictví nedostalo do rukou exekutorům. Děkuji
Přístup k výpisům z účtu SVJ vs. ochrana osobních údajů. Jsme malé SVJ (do 10 členů), pověřené vlastnictví jsme outsourcovali profesionální firmě. Nedávno firma přišla s požadavkem na navýšení plateb. Členům SVJ se to nezdá, rádi bychom prošli výpisy účtu SVJ, zažádali jsme tedy o zaslání emailem. Firma toto odmítá s ohledem na porušení ochrany soukromých údajů (č. účtu členů SVJ), nabízí pouze fyzické nahlédnutí. Je možné toto nějak řešit? Můžeme případně na společné schůzi odhlasovat svolení s nahlížením na účet?
do 12 hodin