dotaz se týká dědictví.

Právní poradna>Všechny dotazy> dotaz se týká dědictví.>
Dotaz
Dobrý den, dotaz se týká dědictví. Paní X. měla dva syny a ještě za života odkázala dům jednomu z nich (Y), bez domluvy a vědomí druhého syna. V domě pak společně žila se synem P a jeho manželkou a dětmi. Vyrovnání s druhým bratrem mizivé. Po smrti paní X. zůstala hotovost, kterou syn (Y) spravuje a vyrovnání s bratrem nechystá. Lze obě tyto “křivdy” vyřešit? Jak "darovaný" dům, tak finance?
Odpověď od:
Mgr. Martin Kostrhoun
Advokát
Dobrý den. Co je darováno za života (předpokládám, že o platnosti darování netřeba pochybovat), není předmětem dědictví a obdarovaný nemá žádnou povinnost se ostatním (např. sourozencům) jakkoli "revanšovat". Nicméně za určitých podmínek lze u věcí, které předmětem dědictví jsou (např. zmíněná hotovost) využít institutu započtení na povinný díl, kdy by se tomu, kdo za života něco obdržel, hodnota takového daru započítávala na povinný díl, který má z pozůstalosti obdržet v rámci dědictví. Tedy je možné, že by z věcí (hotovosti) zdědili již jen menší část, protože v jiné části by se mu darovaná nemovitost na díl v dědictví započetla. Pro úplné posouzení, zda je započtení na povinný díl zde možné, by bylo třeba znát konkrétní okolnosti, zejm. kdy k darování nemovitosti došlo.

Předchozí dotaz

Pro dlouhodobé spory se zaměstnavatelem jsem se rozhodla podat výpověď

Dobrý den, pro dlouhodobé spory se zaměstnavatelem jsem se rozhodla k XXX podat výpověď. Od zítřejšího dne bude také práce neschopná, jelikož mám vážné zdravotní potíže. K dnešnímu dni mi skončilo ošetřování na nezletilou dceru, takže mi nemoc navazuje a dnes nebo nejpozději zítra chci odeslat poštou výpověď. Budeme - li předpokládat, že neschopenka bude doručena mému zaměstnavateli do datové schránky zítra v ranních hodinách, ale kolegyně, která obsluhuje datové schránky nebude v práci. Jakým způsobem jsem povinna oznámit zaměstnavateli, že jsem práce neschopná? Dále by mne zajímalo, zda má nějakou rozhodující roli, zda obdrží nejprve neschopenku a posléze výpověď, nebo zda může být doručeno obojí zároveň a zda to pro mě skýtá nějaké výhody, to znamená nějakou ochrannou lhůtu vzhledem k nemoci? Moc Vám děkuji za odpověď a přeji pěkný den.

Další dotaz

Může zaměstnavatel změnit pracovní poměr z doby neurčité na určitou

Dobrý den, prosím o právní pomoc. Může zaměstnavatel změnit pracovní poměr z doby neurčité na určitou? a jak? Zaměstnanci jsou u firmy zhruba X let. Otec se synem. Pěkné platy. Všechny příplatky i přesčasy proplaceny . Otec kradl naftu a byl přistižen. Lze synovi změnit pracovní poměr z doby neurčité na určitou a otce na dohodu propustit? pokud nebude chtít podepsat ,pak můžeme dát §53? děkuji, zítra ráno máme poradu. s pozdravem
Mgr. Martin Kostrhoun
Advokát

Nejnovější dotazy:

Soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření

Dobrý den, v opatrovnické věci ohledně styku se synem byl proveden psychologický posudek, který pro mě nedopadl nejlépe a soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření. Na základě toho byl nařízen usnesením psychiatrický posudek. Ale podařilo se mi řízení o styku se synem zvládnout s rozsudkem, že styk se neurčuje Psychiatrický posudek proveden nebyl. Bylo zde vydáno doporučení na asistovaný styk. A můj dotaz zní, jestli kdyby OSPOD či ex či soud vyvolaly v této věci nové řízení, jestli bych se mohl vyhnout psychiatrickému posudku tím, že bych řekl, že se se synem již stýkat nebudu do dospělosti. (jestli bych měl vůbec ten asistovaný styk podstupovat), či je-li jiná možnost se psychiatrickému posudku vyhnout. Děkuji.

Uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně

Dobrý den, uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně, odměnami. Stejně tak bylo postupováno i u dalších zaměstnanců. Dva měsíce tomu tak bylo, nyní se tak neděje. Dostávám pouze hrubou mzdu uvedenou ve smlouvě. Můžu s tím něco udělat?

Po své mamince jsem zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu

Dobrý den, v roce x jsem po svém mamince zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu, jedna je z titulu nevyplaceného majetkového podílu a druhá u titulu nevyplaceného vypořádavacího podílu. Několikrát jsem se emailem i telefonem dotazoval v družstvu, ale nikdy jsem od nich nedostal jinou než ústní odpověď, že "je to promlčeno", nic víc, ani konkrétnější co je promlčeno. Děkuji za odpověď

Dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu

Dobrý den, dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu (prý systémová chyba, až do konečného vyúčtování tvrdili, že mám vše ok). Teď přišel nedoplatek a já je ihned kontaktovala. Jak v tomto případě mohou postupovat? Mohou platbu vymáhat takhle zpětně nebo mě nutit do splátkového kalendáře? Děkuji.

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka"- zasláno v 18:00 hod. Byla prý pověřena ředitelem to sdělit. Mám jako rodič povinnost poslouchat učitele? ze zákona?

Ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle

Dobrý den, ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle. Jde o to, že se věnuji psaní autorských textů a knih. Píšu je cca 5 let a sdílím je na sociální síti. Nyní mi byl jeden z textů ukraden, kdy ten kdo ho vydává za svůj mě slovně napadl a píše lidem o tom, že jsem zloděj apod. jelikož se nejedná o spor mezi sousedy o tom kdo má lepší vlasy, rozhodla jsem se tuhle situaci řešit. Můžu se zeptat jak přesně postupovat, když jde o křivé obvinění a porušení autorských práv? Abych prokázala pravost svého textu a očistila své jméno? Děkuji
Potřebujete pomoc právníka?
Máme pro vás slevu na první dotaz.

Podobné dotazy

Dobrý den, prosím o radu, jestli mohu sama zařídit očkování proti Covid 19 pro mé syny 8 a 10 let bez souhlasu otce. Jsme od r. 2019 rozvedeni a podle Rozsudku soudu jsou oba synové svěřeni po rozvodu manželství rodičů do mé péče.
Dobrý den ptám se za syna: je zletilý, od léta zaměstnaný, soudem má vyměřené výživné, které momentálně na účet nárazově přichází od insolvenčního správce (povinný je v procesu oddlužení). Syn potřebuje zrušit vyplácení výživného - má se s takovou žádostí obrátit na soud, nebo insolvenčního správce (jak tvrdí jeho asistentka)?
do 12 hodin
Dobrý den, mám na Vas velkou prosbu. Ze zdr. důvodu v rodině byli naší synové doma a měli velky pocet zmeškaných hodin. Pozvali mě do školy s tím že absenci synů oznámí na OSPOD. Byli ve škole ale informováni o důvodu proč synové ve škole nejsou.1.ma škola povinnost či pravomoc nahlasovani vysoke absence (nebo je to věc dobrovolná a podléhá domluvě s rodicem). 2.muze škola zakázat komunikaci přes komunikační kanály, jako je SMS a whatsapp a nebrat v potaz kupř. omluvenku či jinou konverzaci rodiče se školou a výhradně trvat na kominakci nyní přes Bakaláře?
Dobrý den, zemřel nám strýc, který byl bezdětný, posledních pár let se stýkal s paní, ale nesdíleli společnou domácnost, každý žil v jiném městě. Oslovila mě nemocnice, že jako synovec (moje matka je švagrová uvedeného strýce) mám vyzvednout osobní věci a stát se vystavitelem pohřbu a dalšího řízení. Telefonoval jsem se synem paní, která se se strýcem stýkala, že si od nich vyzvednu zbytek osobních věcí strýce, ten ale úplně otočil, že nemusím jezdit, že díky tomu, že se jeho maminka stýkala se strýcem déle než 3 roky, mají nárok na dědictví a vše zařídí (původní jeho informace byla, že si mám pro vše přijet). Prosím o sdělení, zda mají nárok jednat jako nejbližší příbuzní , když nežili ve společné domácnosti, a dále jednat v otázce dědictví. My máme v bytě strýce oblečení, prý nás tam pustí jen za přítomnosti policie ČR (slova syna uvedené paní).
do 12 hodin
Na základě notářského řízení mám vyplatit jednu čtvrtinu hodnoty bytu druhému zůstaviteli. Je na to nějaký řád?
do 12 hodin
Dobrý den, Jde o moji babičku (matku mé matky). Nikdy s ní v naší rodině nebyly dobré vztahy a ani se sousedy je neměla. Došlo to až tak daleko, že jí rodiče koupili byt, protože po hádce se sousedy v jejím domě žít nemohla. Její dům byl ještě za života obou prarodičů darován mé matce a to bez práva dožití. Má matka před 4 lety zemřela a dům v dědickém řízení zdědil můj otec po vzájemné dohodě se mnou. Od té doby se o babičku stará i když k ní už nemá žádné vazby. V bytě ji nechal, nemají spolu smlouvu a platí jen směšný nájem. Babička má mimo mé zemřelé matky i syna, který bydlí stovky km daleko a o matku nejeví zájem i přes několik upozornění, že by se o ní měl postarat. Babička mého otce denně telefonicky následně i osobně terorizuje, do pečovatelského zařízení nechce, protože si užívá pohodlí a levného ubytování, dochází k ní charita. Je nějaká právní možnost aby se syn o matku postaral? (o vyživovací povinnost zde nejde). Pokud ne,jak byste situaci řešili? Děkuji.
Dobrý den, Na bazaru přes FB jsem prodala parní mop. Dohodli jsme se na dobirce 1000 Kč. Mop byl mnou nepoužitý, originálně zabalený. Paní mi za dva dny psala, že mop nefunguje. Hned jsem jí vrátila peníze, aby mi mop poslala zpátky. Je to už 2 měsíce a paní mop neposlala. Potřebovala jsem ho vrátit do určitého data, abych ho mohla ještě vyreklamovat. Nemám peníze, ani mop. Mop měl hodnotu 2500 Kč. Jak z ní něco vymoci? Nebo jí alespoň trochu znepříjemnit život?
Dobrý den. Můj syn je ve škole ve třídě šikanován jeho spolužákem. Šikanu jsem oznámila vedení školy a požádala školu o prošetření a nastavení bezpečnostních opatření aby se šikanu neopakovala a syn mohl bez problémů dál chodit do školy. Syn zatím zůstává doma, než se věc prošetří. Navíc se do školy bojí. Vím že je moje povinnost, aby řádně plnil školní docházku, ale zároveň si myslím, že mám jako rodič i další povinosti ho chránit. Navíc mi selský rozum říká, že pokud mi ho někde mlátí a hrozí mu zdravotní a hlavně psychická ujma, tak ho tam nemám posílat, i když se jedná o školu. Je toto nějak ošetřeno zákonem? Jak dlouho může zůstat případně doma a jak mám syna dál chránit aby nedošlo k další újmě? Děkuji
do 12 hodin
Dobrý den, já a matka jsme spoluvlastníci ideální poloviny domu a polností. Může jeden z nás prodat, pronajímat, nebo jinak nakládat s vlastní polovinou majetku bez souhlasu toho druhého? Mám předkupní právo?
do 12 hodin
Dobrý den, Můžete mi poradit? Syn má zablokovaný účet exekutorem, dlužnou částku už zaplatil před 6 týdny. První část v jeden den a druhou polovinu druhý den. Co má udělat, aby mu byl účet odblokován?
Dobrý den, pokud mě zaměstnavatel převede na jinou práci a sníží mzdu o 4 tarifní třídy což je cca 12000, je možné se dožadovat vyrovnání mzdy?
Dobrý den chtěla jsem se zeptat když mám syna ve své péči .A kdyby jel z mýma rodičema na dovolenou k moři. Tak je potřeba i souhlas druhého rodiče. Nebo bude stačit můj souhlas. Když syna mám v péčí jen já ? Děkuji
do 12 hodin
Dobrý den, prosím o odpovědi na následující dotazy ohledně rozvodu - jde o nesporný rozvod, manželka souhlasí. - máme 3 dospělé děti (nejmladší nar. 1995), jejich rodné listy předpokládám nejsou potřeba dokládat - oddací list dodám - pokud jde o majetkové vyrovnání, máme v roce 2014 uzavřenou "dohodu o rozdělení budoucího majetku" - nevím, jak se správně nazývá, jde o to že kdo si od jejího podepsání co pořídí bude jen jeho; je třeba ji doložit, nebo stačí do návrhu napsat, že jsme se dohodli a protože žádný společný majetek nemáme, majetkové vyrovnání řešit nebudeme? - jako souhlas manželky stačí na konci žádosti její podpis vedle mého? - mohu Vám poslat koncept žádosti kvůli její kontrole z formálního hlediska?
Dobrý večer, já a můj syn máme domek každý půlku. Syn chce prodat svoji půlku a já ne. Je možné aby prodal svoji půlku bez mého povoleni.
do 12 hodin
Dobrý den, syn si vzal půjčku ze SS ČSOB, 600000,-,z tohozaplatil 130000,- provizi, aby vůbec půjčku dostal. 300000,- půjčil kamarádovi (žijící v nájmu a přihlášen na Obecním úřadě, a v exekuci) -dohodli se ústně, že kamarád bude splácet 5000,-Kč měsíčně( to je stanovená splátka z banky), co mám dělat? Matka syna.
Dobrý den, prosím o radu ohledně dědického řízení po zemřelém otci. Na schůzce s paní notářkou jsem uvedl, že jsem byl krátce ve spojení s případným dědicem. Jde o mého bratra, kterého jsem nikdy neviděl , a který mě cca před 5 lety jednorázově zkontaktoval přes sociální síť. V současnosti nejsme v žádném kontaktu. Je mojí povinností, pokud mne o to paní notářka požádala, abych ho kvůli dědictví zkontaktoval? Notářce se ho nedaří dohledat. Má prý trvalý pobyt na úřadu. Děkuji.
Tchyně mně, mému synovi a manželovi umožnila v r. 2010 bydlení na své chatě. Po několika letech v r.2019 chatu darovala druhému synovi a ten udělal manželovi věcné břemeno po smrti Tchyně (2020). Manžel v 11/2021 zemřel. A švagr se mně a syna snaží do 15 dnů vystěhovat a na obecní úřad podal návrh na zrušení trvalého pobytu. Jaké mám možnosti. Vše bylo bez smluv pouze ústně.
Dobrý den. Mám dotaz ohledně majetku. Před 19 lety lety jsem dostala dům po babičce. Před 12 lety jsem se vdala a díky manželovi se opravil dům. Vzali jsme si hypotéku. Střecha, okna a fasáda. Darovala jsem mu polovinu domů a myslela si, že spolu zůstaneme navždy. Jenže z manžela se vyklubal manipulátor a já se s ním Před rokem rozvedla. Teď řešíme majetek. Nemám peníze, abych ho vyplatila. Dal k prodeji polovinu domu. Já bydlím nahoře se synem z prvního manželství a dole moje máma. Teď v jeho polovině. Chci se zeptat, může mě bez mého vědomí vystěhovat mé osobní věci zezdola ,maminky osobní věci a druhého syna věci? Druhý syn má dole pokoj, ale už bydlí sám. Jestli to může udělat bez soudního rozhodnutí. Chtěla bych vědět co můžu já a on, právně. Mrzí mě, že nemá kousek slušnosti. Já jsem se tu narodila a mojí hloupostí jsem přišla o půl domu. Chtěla jsem si vzít hypotéku.
do 12 hodin
Obracím se na Vás s tímto problémem: Syn je zaměstnanec stavební společnosti s r.o. Tato spolecnost změnila kompletně vedení. Ví se jen, že spol. měla dlouhodobé problémy.Pred pandemii to byla velmi prosperující spol. Minulý měsíc syn neobdržel výplatu (to se nikdy nestalo, vždy byla výplata včas na úctě). Jak má postupovat? Ma podat žalobu na zaměstnavatele a zároveň výpověď dle parametrů? Má se hlásit na Up a kdy? Můžete poradit, jak má postupovat a v jakém pořadí! Děkuji předem
do 12 hodin
Dobrý den, máme s.r.o. a jsme 3 osoby. Obchodní podíly a funkce jsou rozděleny takto: 1. Jednatel, 34% 2. Společník 33% 3. Společník 33% V tuto chvíli se 1 společník konečně rozhodl, že už ve firmě nechce pokračovat a rád by bezúplatně vystoupil s firmy (dohodou). Dále i neplnil podmínky firmy a byl několikrát napomenut. Zajímá mě jak to bude s jeho obchodním podílem, mám jako jednatel firmy s nejvyšším podílem nárok rozhodovat o převodu podílu ? Nebo může podíl přepsat klidně jen na druhého společníka ? Jsem trochu v nejistote, protoze jsou rodina a myslim si ze bude chtit svuj podil predat cely pouze druhemu spolecnikovi, coz je pro me riziko, protoze bude mit nejvyssi podil. Cela firma byl muj napad od zacatku, veskere veci interni je moje zasluha a nerad bych aby me to ted spalilo. Dekuji za informace s prevedenim podilu jake tam jsou moznosti
Dobrý den mám dotaz zapomněla sem přijet se ubytovat na chatu paní po mě vyžaduje poplatek zaplatit 70 procent jenže já sem nic nepodepsala o uzavření pobytu a ani sem paní neposlala žádnou zálohu může tedy po mě požadovat abych zaplatila 70 procent s celé částky když není nic černé na bílém?
do 12 hodin
Dobrý den, během manželství jsem darovací smlouvou ziskala byt, ten je zatížen věcným břemenem, do konce života dárce s ním tedy nebudu moct žádným způsobem nakládat. Čeká mě nepěkný rozvod. Bude tento byt brán při rozvodu v potaz a když to řeknu blbě, "znevýhodní" mě, co se týče majetkového vyrovnání? Děkuji
Dobrý den. Mám dotaz ohledně nároku na finanční vyrovnání: Můj otec daroval byt mému bratrovi bez mého vědomí, Mám nárok na finanční vyrovnání z ceny nemovitosti nebo nedostanu nic?
Dobrý večer, chtěla bych se zeptat.Mame 10.leteho syna s bývalým přítelem.Vse probíhalo v pořádku.O péči jsme se domlouvali,nic nebylo určeno soudem.Syn byl týden u mne a týden u otce nebo jeho rodičů. Našla jsem si nového přítele a změnila zaměstnání na ranní směnu s tím, že nebudu nebo nemusím využívat pomoc jeho rodičů při týdenním cyklu směnové práce.Toto se mu přestalo líbit a začal vyhrožovat, že syna budu nadále dávat k jeho rodičům i když v tu chvíli bude v cizině.Jinak si soudně vyžádá syna do výhradní péče.Mam bydlení, stabilní práci, žádné exekuce,dluhy, nepiji,o syna se řádně starám.Chtela bych se tedy zeptat,je vůbec možné,aby mohl dostat výhradní péči?A je možné,aby byl syn při soudní dohodě o střídavou péči svěřen (umístěn)k jeho rodičům v otcově nepřítomnosti (v cizině) Děkuji za odpověď
Dobry den mam prosím dotaz manžel bydlí se mnou v byte nájemním smlouva je na mě manzel tam neni uveden a nema zde trvaly pobyt je mozne ho hned vystehovat a jeste si tam nastehoval dospeleho syna manzel ani jeho syn neprispivaji na domacnost ani korunu ja platim vse prosim o radu
Dobrý den. Řeším problém za nezletilého syna , který podepsal kupní smlouvu bez mého vědomí, na automobil. Smlouvu má jen majitel, ne syn. ČKP nyní chce po synovi úhradu za nepojištené vozidlo, i když ještě není přepsáno. POV skončilo a nárokuje ČKP po synovi. Dá se považovat za platnou, když není syn zletilý?
do 12 hodin
Dobrý den. Synovi bude letos v říjnu 18 let. Ještě další rok bude chodit do školy. Je mi jasné, že má syn nárok na výživné od svého otce dokud nepřestane studovat, i když už je plnoletý. Problém je v tom, že už několik let se mnou ani se synem bývalý manžel nekomunikuje a o syna se vůbec nezajímá. Potřebovali bychom, prosím, poradit a přimět exmanžela platit výživné synovi dál.
Dobrý den, měla bych dotaz ohledně nároku na majetek při rozchodu. S partnerem jsem žila ve společné domácnosti 10 let, máme spolu syna a partner má z předchozího manželství dva syny ve střídavé péči. Chtěla bych se zeptat, jestli mám nárok na nějaký majetek při rozchodu. Nebo jak se v dnešní době posuzuje vztah druh družka. Děkuji
Dobrý den, mám dotaz ohledně rodiny mého syna. Žijí s manželkou odděleně a mají 7 měsíční dcerku. Žádost o rozvod není podaná. Matka žije s dcerou u svých rodičů. Syn by chtěl malou mít častěji u sebe. Má matka povinnost mu ji po nějakou dobu dát? Ona nechce, že na něho není malá zvyklá. Musí ji vidět pouze venku v kočárku a za přítomnosti matky. Jaká má práva otec dítěte a jak by měl postupovat? My jako prarodiče ji tedy nevidíme téměř vůbec.
do 12 hodin
Dobrý večer měl bych na vás dotaz...s bývalou přítelkyni máme syna ve střídavé péči, před dvěma měsíci jsme měli soud,kde se řešilo plánování prázdnin. Matka dítěte u soudu nesdělila nic o vycestování syna mimo ČR. Když byl syn u mě na prázdninách jsem matce psal jestli mají v plánu během zbytku prázdnin vycestovat mimo ČR,odpověď zněla (kdyby jsme nějak jely budu tě i formovat). Pak jsem předal syna do konce prázdnin zpět k matce.V pátek v 19:10 mi došla SMS s oznámením že se synem odjíždí do Chorvatska.Vice informací nemám i přes můj nesouhlas vím že se v Chorvatsku nachází...Chtěl bych se vás zeptat jak mám dále postupovat když matka nerespektovala můj nesouhlas a přesto vycestovala s ním synem...děkuji za odpověď
Dobry den, tatinek bydli v jednom dome se synem. Tatinek se potrebuje prestehovat a dum prodat. Co se synem, ktery nechce odejit. Dum je napsany jen na otce. Syn tam ma trvale bydliste. Jake mame moznosti? Dekuji.
Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem. Manžel by si chtěl osvojit nezletilého syna,kterého mám z prvního manželství. Biologicky otec zemřel. Loňského roku jsem podepsala Dohodu s jeho matkou o styku s vnukem. Tuto dohodu od ledna letošního roku matka bývalého nedodrzela(již za vnukem neprijela). Mezitím si vsugerovala,že vnuk není jejího zesnulého syna(mám podloženo SMS zprávami). Teď se zase chce se synem potkat. Zajímalo by mne,zda-li osvojenim úplně zanikne vztah s ní a mého syna?Jelikoz jsem cetla,ze osvojenim zanikaji veskera prava a povinnosti k puvodni rodině.Předem děkuji za odpověď. Hezký den
do 6 hodin
Dobrý den, mám syna který je zletilý. Žije se mnou, s dcerou a s mým přítelem v rodinném domě, který vlastním já. Syn mi přestal dávat peníze, vyhrožuje příteli, roznáší o něm lživé informace a já se ho začínám bát. Je možné ho vystěhovat? Děkuji za odpověď
do 12 hodin
Dobrý den, jsem vdaná 18 let a každý máme 2 dospělé děti s předchozích vztahů. S manželem máme každý svůj vlastní účet. Zajímalo by mne, pokud jeden z nás zemře, zda se do pozůstalosti bude zahrnovat i účet druhého, případně investice vzniklé za trvání manželství. Děkuji
Syn odmítá chodit k otci. Zatím jsem ho vždy premluvila, ale pokaždé říká, že tam být nechce, že si s tátou nerozumí, ze ho psychicky depta. Soudem je určený styk jeden den v týdnu a ob víkend. Může už se v tomto věku dítě rozhodnout, že se s otcem nebude stykat? Přihlédne případný soud k jeho názoru? S otcem není možná domluva, na styku trvá a mysli si, že syna manipuluji. To ale není pravda, jsme od sebe léta a vždy k němu syn chodil.
Dobrý den, na online skupině o mě paní píše že týrám zvířata a že u nás žili v hrozných podmínkách. Přitom to vůbec není pravda a paní z toho dělá něco co není. A píšou mi cizí lidé z té skupiny a nadávají mi. Můžu podat trestní oznámení na paní ? Jako pomluva na internetu.
Dobrý den, chtěli bychom s manželkou darovat synovi nemovitost, na kterou ještě budem asi 7 let splácet hypotéku. Je možné to zohlednit v darovací smlouvě tak, aby po doplacení hypotéky přešla nemovitost na syna?
Dobrý den, pracuji ve školství a jedna ukrajinská matka mě začala urážet, osočila mě z šikany dcery a ukrajinofobie. Veškeré bezdůvodné slovní napadení od matky mám v mailu. Paní na mě podala oficiální stížnost u ředitelky školy. Chtěla bych se zeptat, zda mám kontaktovat nějakého právníka, aby mě v daném jednání zastupoval. Jelikož bych chci od dané paní omluvu. Děkuji za radu
Dobrý den, s bývalou přítelkyní máme X letého syna. Měli jsme domluvené a sepsané že budu posílat synovy každý měsíc X kč. Potřebovala to na sociálku ohledně příspěvku. Syna jsem navštěvoval denně a co potřeboval jsem kupoval. Dnes mi napsala že chce syna do své péče soudně ohledně hmotné nouzi. moc nechápu o co ji jde a jaké mám práva můžete mi poradit děkuji.
do 12 hodin
Omlouvám se paní doktorce, ale zapomněl jsem se optat, zda existuje nějaká lhůta pro žádost o přezkoumání vyřízení podání. Děkuji
Dobrý den, řeším dědictví své nezletilé dcery umřel jí otec a bojím se abych neudělala něco špatně.Je zde i druhý dědit z druhého vstahu.V dědictví je barák a auto.Z druhou maminkou by jsme to chtěly prodat a dětem uložit peníze na účet nebo koupit byt.Barák co je v dědictví není v dobrém stavu a ani jedna nemáme prostředky jak se o něj starat.
do 12 hodin
Dobrý den, po podání na KSZ se zjistí, že v jedné větě chybí slovo a v druhé větě místo nebyla má být byla. Je možná oprava ? Jesliže ano, jaké jsou formální náležitosti opravy? Děkuji.
Mám syna . Jeho otec ,můj bývalý manžel umřel letos v březnu . Můj syn je jeho jediný potomek ,žádné jiné děti ani manželku nemá . Můj syn by měl zdědit byt a auto,ale nemůže být dědické řízení neboť ještě nebylo zjištěno datum úmrtí . Můžeme využívat toto dědictví i před dědickým řízení? . Děkuji za odpověď
Dobrý den. S manželkou máme syna. Náš vztah uplně přestal fungovat a budeme se rozvádět. Žadost o rozvod není zatím podána z žádné strany. Bydlíme ted v bytě manželčiných rodičů , kde mám nahlášen trvalý pobyt. Do konce roku jsme se měli stěhovat do většího bytu , který patří také manželčiným rodičům. Manželka mi oznámila , že stěhovat se bude sama s naším synem již do týdne a že ho můžu kdykoliv vídat. A její rodiče mě nechají bydlet ve stávajícím bytě do konce roku , než si najdu podnájem. Nevím vlastně co mám dělat. Jde mi hlavně o syna , který vlastně bude spát jinde než já. Bez nějakého soudního , právního rozhodnutí. Jak jsem psal , žádost o rozvod nebyla ještě ani podána.
do 12 hodin
Dobrý den, chci se zeptat, od května jsem se rozvedla, syna mám v péči,, jelikož kde teď bydlíme není mé rodné město a s otcem nejsme za dobré, prodávám dům a chci se odstěhovat pryč z města kde bydlí otec dítěte. Teď otec vyhrožuje, že chce syna do střídavé péče, a že udělá vše proto aby syna udrzel v daném městě, a že se nikam stěhovat nebude. Potřebovala bych radu jak postupovat. Dekuji
Dobrý den, zdědila jsem dům po otci ve kterém žil s přítelkyní více jak deset let, má zřejmě tedy právo bydlet jako by měla nájemní smlouvu. Nyní si nemohu dovolit udržovat dům ( vše k rekonstrukci) a potřebuji dům prodat. Paní má zažádáno o domov seniorů, protože její zdravotní stav to již vyžaduje ( snížená mobilita ). O tuto paní se nemohu starat a její dcera nejeví zájem. Paní mi zatím platí jen inkaso a nyní po mě požaduje nájemní smlouvu, aby si mohla podat žádost o příspěvek na bydlení, protože i to inkaso nezvládne. Já o nájemní smluvu ale nemám zájem, protože dům nechci a nemohu držet. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat, jak paní vystěhovat v rámci nějaké doby? Zda opravdu sepsat nájemní smlouvu, či je to beze smlouvy, tak jak to je nyní pro mě jednodušší? S paní máme korektní vztahy, ale obávám se, že by odmítala dům opustit. Mám totiž dojem, že pronajímatel je vždy bit, i když je v zoufalé situaci. Děkuji,
do 12 hodin
Dobrý den, Dne XXX měl syn manželky s vozidlem XX nehodu. Jel v obci za vozidlem X, které asi zapomnělo odbočit a najednou začalo prudce brzdit a doleva se otáčet. Pršelo, bylo mokro a syn brzdil a snažil se vozidlu vyhnout zleva a protože tam již nebylo místo, do levé části vozidla před sebou svojí pravou částí naboural. Ve vozidle X jeli manželé, nikomu se nic nestalo. Řidič měl na místě prohlásit, že se chtěl otočit a že ho neviděl. Sepsali Záznam , podle kterého se jedno vozidlo otáčelo a druhé neubrzdilo a do prvního bouchlo. Večer jsme se synem online nehodu nahlásili na pojistovnu a chtěli využít plnění z doplňkového pojištění nezaviněné nehody. Ještě ten večer se syn dotazoval druhého účastníka nehody, zda již nehodu své pojišťovně nahlásil své pojišťovně , a ten mu sdělil, že nehodu musí nahlásit pouze syn, protože je viník ... Tak jsme při hlášení nehody uvedli, že druhá strana vinu nyní popírá. Dnes, synovi volala z pojišťovny nějaká paní, že pojišťovně ohlásil nehodu i druhý účastník a jako viníka označil našeho syna. To bych vše i chápal, to vše vychází z rozhodnutí vlády, že se nehody do 100 000 Kč nemusí hlásit policii a účastníci se dohodnout vždy nemusí. Rozumím i tomu, že se ani pojišťovny na viníkovi neshodnou, ale že pojišťovna vlastnímu klientovi oznámí, že ze Záznamu o nehodě se viník nedá jednoznačně určit a doporučí, aby nahlášení pojistné události z doplňkového pojištění nezaviněné nehody stáhl a požádal o hrazení opravy z havarijního pojištění a také počítal se snížením bonusu, mi připadá hodně za čarou! A to jim navíc vůbec nevadí, že se druhý účastník neobrací na svou pojišťovnu, ale přímo na pojišťovnu konkurenční! Vzhledem k tomu, že ze záznamu nehody jasně vyplývá, že se vozidlo na silnici otáčelo, a ze střetu vozidel je více než zřejmé že řidič tohoto vozidla ohrozil vozidlo za ním jedoucí (§24, resp. §21 zák. 361/2000Sb.), je podle mě viník více než zřejmý. Můžete nám prosím poradit a doporučit další postup, nebo pro nás ve věci něco udělat? Děkuji, s pozdravem,
do 12 hodins přílohami
Bratr s manželkou a tetou jsou vlastníci nemovitosti.Já s matkou jsme se v dědickém řízení podílu zřekli v jeho prospěch.Matka má v chalupě břemeno na doživotí. Dnes chodí o dvou francouzských holích a syn jí nechce dát klíče od druhého vchodu,kudy to má blíž k dceři.Syn se o matku nestará. Pečující je dcera.Klíče od nemovitosti jí odmítá dát.
Dobry den, jsme rozvedeni. Mam ve sve peci syna. Jde mi o to, ze otec ho dava do druziny. Pokud ho nevyzvedava on, tak si napsal na papir kdo bude pripadne syna vyzvedavat. Napsal tam svou pritelkyni. Muze toto i bez meho souhlasu jako zakoneho zastupce? Muze si na papir o vyzvedavani ze skolniho zarizeni napsat koho chce aniz bych ja o tom vedela a odsouhlasila? Dekuji za odpoved.
do 12 hodin
Dobrý den, Žiji tři roky s přítelkyní, která má syna z původního vztahu. S bio otcem je to trochu těžší neboť se moc nemá k výchově syna ( kromě alimentů, které po něm ani nechceme). Biologický otec nás kontaktoval s tím ze se vzdá otcovství. Můžete nám prosím poradit jak dále postupovat, ideálně jestli existuje rychla cesta, chceme totiž vyrazit do zahraničí. Jaké jsou dle ČR legislativy postupy ?
do 12 hodin
Dobrý den. Před měsícem mi policista sdělil, že mi zemřel syn v Holandsku. Vyřídila jsem zpopelnění a měla by mi přijít urna. Teď jsem se ale dočetla v článku, že přijetím urny a zpopelněním na mě přejdou jeho dluhy. I kdyby nic jiného, měl exekuci za neplacení výživného na dceru. Přitom já se starám již 8 let o vnuka, protože ho měl původně v péči právě syn (měli děti rozdělené a matka ho nechtěla), ale pak u něj propukla schizofrenie a už se o něj nemohl starat. Byla jsem za lékařem, ale bylo mi řečeno, že pokud nespáchá pod vlivem nemoci trestný čin, nemohou ho bez jeho souhlasu zavřít do ústavu. Už tak je to pro mne těžké a teď mám řešit ještě toto. Dá se nějak zříct dědictví a přitom mít možnost převzít urnu a uložit ho v kolumbární schránce? Nebudu dělat žádný oficiální pohřeb. Předem děkuji za odpověď.
do 12 hodin
Dobrý den, potřebovala bych Vaší radu. Moji mamince je X let. Momentálně musí řešit problém se sousedkou, která si koupila domek vedle maminky a která se domáhá chodit přes její pozemek. Vím,že existuje jakási cesta služebnosti . Sousedka si ale koupila domek v roce X s tím,že má přístup z druhé strany domku,je to na vesnici v kopci. Všichni tam mají zhoršený přístup i příjezd k domům. No a mamince přišel najednou dopis od advokáta paní sousedky,že by chtěla odkoupit část pozemku, aby mohli chodit pohodlněji,než z té druhé strany. Ale maminka nechce pozemek prodat a ani si nepřeje, aby tam sousedka chodila (chodila by vlastně přes její dvorek). Myslíte si,že máme nějakou šanci se nějak bránit? Paní sousedka chce podat žalobu a bylo nám řečeno že má na to právo chtít chodit a dokonce jezdit přes maminky pozemek?! Sousedka se nikdy nepokoušela s maminkou domluvit a to to má 20 kroků, je taková hodně zvláštní. Maminka si s povolením dala na hranici svého pozemku plot,který se udělal vyndavací, kdyby bylo potřeba, třeba stěhovat, nebo něco těžkého dostat k sousedce. Protože z té druhé strany mají úzkou uličku. Asi sama usoudila že jsme to udělali schválně, ale maminka si tam ten plot dala ještě, když tam nikdo nebydlel, protože předchozí soused byl velice agresivní, tak se bála aby se tam nenastěhovali další zlý lidi. A povolení na to má. Je to takové komplikované celé, ale myslíte, že má maminka taky nějaké právo na to,žádat, že si nepřeje aby tudy sousedka chodila? Moc děkuji za Vaše rady.
Dobrý den, otec mého dospělého syna prodává dům, ve kterém má syn trvalý pobyt. Dům je zatížen hypotékou. Pokud se dům prodá, má syn nárok na nějaký podíl z prodeje domu? Není spoluvlastníkem domu, má v něm pouze trvalý pobyt. Děkuji.
do 12 hodin
Co přesně musím udělat, když mám 2 dospělé děti a chci, aby dědilo jedno, protože druhé dítě má exekuci..Jak to udělat, aby u druhého z dětí, které má exekuci dědilo jeho dítě, tedy vnuk. Jde o to, aby se dědictví nedostalo do rukou exekutorům. Děkuji
Dobrý den, s manželem se chceme rozvádět, dohodli jsme se na nesporném rozvodu, manželé jsme rok a čtvrt, ale již přes půl roku spolu nežijeme. Na majetkovém vyrovnání jsme se dohodli bez problémů a děti nemáme. Chtěla bych se zeptat, jak postupovat a jaké dokumenty případně potřebuji zhotovit? Děkuji
do 12 hodin
Dobry den, chtěla jsem se zeptat… Hledáme bydlení a sešla jsem se s realiťačkou, byt byl v pohodě a tak jsem se sní domluvila a podepsala rezervační poplatek a poslala ji X,-Kč. Paní mi vlastně řekla ze nájemní smlouvu se mnou bude dělat jiná firma pod kterou to majitel má, ta paní mi teda smlouvu poslala a tam uz byl problém.. ve smlouvě vlastně bylo ze se bude platit i nějaký administrativni poplatek , pojištění atd. Což mi o tom vůbec realitačka neřekla. Takže tohle jsem odmítla s tím ze smlouvu nepodepíšeme. Ovšem paní realiťačka se mnou přestala komunikovat po té co jsem po ni chtěla vrátit ten rezervační poplatek, psala jsem i té paní z té druhé firmy a též se mnou uz nekomunikuji, dneska jsem zažádala banku aby poslali zadost o vracení peněz s tím ze bych se i obrátila na PČR. Jaké jsou pro nás teď možnosti. A jim to projít… děkuji
do 6 hodin
Dobrý den. V době manželství má žena mému synovi zřídila pojištění se spořením.Po rozvodu jsem tam posílal peníze já z mého účtu.Před nedávnem synovi napsala,ať ji pošle plnou moc ,že to zruší. Peníze si však ponechala. Smlouvu jsem neviděl, ale ona je určitě disponent,ale potřeboval bych vědět, zda-li má na to odkupné právo, přez to ,že jsem to prokazatelně platil já. Děkuji za odpověď
do 12 hodin
Dobrý den, v opatrovnické věci ohledně styku se synem byl proveden psychologický posudek, který pro mě nedopadl nejlépe a soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření. Na základě toho byl nařízen usnesením psychiatrický posudek. Ale podařilo se mi řízení o styku se synem zvládnout s rozsudkem, že styk se neurčuje Psychiatrický posudek proveden nebyl. Bylo zde vydáno doporučení na asistovaný styk. A můj dotaz zní, jestli kdyby OSPOD či ex či soud vyvolaly v této věci nové řízení, jestli bych se mohl vyhnout psychiatrickému posudku tím, že bych řekl, že se se synem již stýkat nebudu do dospělosti. (jestli bych měl vůbec ten asistovaný styk podstupovat), či je-li jiná možnost se psychiatrickému posudku vyhnout. Děkuji.
do 12 hodin