Chci se informovat ohledně spolupodnájmu, s přítelkyní jsme se rozešli a ona zůstala bydlet na mnou opuštěném bytě

Právní poradna>Všechny dotazy>Chci se informovat ohledně spolupodnájmu, s přítelkyní jsme se rozešli a ona zůstala bydlet na mnou opuštěném bytě>
Dotaz
Dobrý den. Chci se informovat ohledně spolupodnájmu, s přítelkyní jsme se rozešli a ona zůstala bydlet na mnou opuštěném bytě, jak se dá vyvázat ze spolupodnájmu. Děkuji za informaci.
Odpověď od:
Mgr. Vít Michel
Advokát
z Vašeho dotazu přímo nevyplývá, zda se jedná o „spolubydlení“ či „společný nájem.“ První případ je jistě jednodušší, kdy se jedná o situaci, kdy každý z nájemníků má svou vlastní smlouvu, a tedy i svůj nájemní vztah, ze kterého každé straně plynou práva a povinnosti individuálně. V takovém případě není problém beze všeho od nájemní smlouvy odstoupit, pokud tato předmětnou možnost umožňuje. Naopak o společném nájmu hovoříme v momentě, kdy jednu nájemní smlouvu uzavře s pronajímatelem více osob na straně nájemců. Těm vznikají podpisem smlouvy společná práva a povinnosti. Společní nájemci mohou rovně užívat celý byt i související prostory. A právě proto výpověď ze společného nájmu mohou dát pouze všichni nájemníci společně. Možností je rovněž dohoda smluvních stran, že některý ze společných nájemců pouze vystoupí ze stávajícího smluvního vztahu a druhý bude pokračovat v nájemním vztahu sám

Předchozí dotaz

Dobrý den chtěl bych se zeptat tchán nechal přepsat družstevní byt na Manželku,

Dobrý den chtěl bych se zeptat tchán nechal přepsat družstevní byt na Manželku,manželka ho od družstva ještě odkoupila a byt teď prodává a manželky sestra chce po ní peníze ale žádnou smlouvu nemají se sestrou že se musí dělit o majetek tak se chci zeptat zda má nárok na naky podíl když není byt její a dostala ho manželka

Další dotaz

Má k tomu všechny doklady, ale malý technický průkaz má ustrizeny roh s tím,

Dobrý den, manžel koupil na Slovensku od Slováka motorku. Má k tomu všechny doklady, ale malý technický průkaz má ustrizeny roh s tím, že je to na Slovensku uz odhlášené. Když volal v ČR na registr vozidel tvrdí mu, že mu to nemohou přihlásit, protože je technicky průkaz neplatný. V zákonech jsem nenašla definici "poškozený technicky průkaz" a co to konkrétně znamená. Je to jen "buzerace" od úředníků nebo to opravdu přihlásit nejde? Případně záleží na urednikovi? Stejně doklady vezmou a vyhodí a vystaví nové. Jsme z toho nešťastní. Předem děkuji za odpověď.
Mgr. Vít Michel
Advokát

Nejnovější dotazy:

Soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření

Dobrý den, v opatrovnické věci ohledně styku se synem byl proveden psychologický posudek, který pro mě nedopadl nejlépe a soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření. Na základě toho byl nařízen usnesením psychiatrický posudek. Ale podařilo se mi řízení o styku se synem zvládnout s rozsudkem, že styk se neurčuje Psychiatrický posudek proveden nebyl. Bylo zde vydáno doporučení na asistovaný styk. A můj dotaz zní, jestli kdyby OSPOD či ex či soud vyvolaly v této věci nové řízení, jestli bych se mohl vyhnout psychiatrickému posudku tím, že bych řekl, že se se synem již stýkat nebudu do dospělosti. (jestli bych měl vůbec ten asistovaný styk podstupovat), či je-li jiná možnost se psychiatrickému posudku vyhnout. Děkuji.

Uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně

Dobrý den, uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně, odměnami. Stejně tak bylo postupováno i u dalších zaměstnanců. Dva měsíce tomu tak bylo, nyní se tak neděje. Dostávám pouze hrubou mzdu uvedenou ve smlouvě. Můžu s tím něco udělat?

Po své mamince jsem zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu

Dobrý den, v roce x jsem po svém mamince zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu, jedna je z titulu nevyplaceného majetkového podílu a druhá u titulu nevyplaceného vypořádavacího podílu. Několikrát jsem se emailem i telefonem dotazoval v družstvu, ale nikdy jsem od nich nedostal jinou než ústní odpověď, že "je to promlčeno", nic víc, ani konkrétnější co je promlčeno. Děkuji za odpověď

Dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu

Dobrý den, dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu (prý systémová chyba, až do konečného vyúčtování tvrdili, že mám vše ok). Teď přišel nedoplatek a já je ihned kontaktovala. Jak v tomto případě mohou postupovat? Mohou platbu vymáhat takhle zpětně nebo mě nutit do splátkového kalendáře? Děkuji.

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka"- zasláno v 18:00 hod. Byla prý pověřena ředitelem to sdělit. Mám jako rodič povinnost poslouchat učitele? ze zákona?

Ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle

Dobrý den, ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle. Jde o to, že se věnuji psaní autorských textů a knih. Píšu je cca 5 let a sdílím je na sociální síti. Nyní mi byl jeden z textů ukraden, kdy ten kdo ho vydává za svůj mě slovně napadl a píše lidem o tom, že jsem zloděj apod. jelikož se nejedná o spor mezi sousedy o tom kdo má lepší vlasy, rozhodla jsem se tuhle situaci řešit. Můžu se zeptat jak přesně postupovat, když jde o křivé obvinění a porušení autorských práv? Abych prokázala pravost svého textu a očistila své jméno? Děkuji
Potřebujete pomoc právníka?
Máme pro vás slevu na první dotaz.

Podobné dotazy

Dobrý den, musí být dražební vyhláška nebo informace o dražbě uvedeny v insolvenčním rejstříku,my nic nedostáli jen obyčejný dopis ani ne měsíc před dražbou s informacemi o prohlídkách a den konání dražby.
Dobrý den,prosím vás měl bych dotaz a potřebovali by jsme s přítelkyní poradit.Jsem muž 38 let a má přítelkyně 39 let.Přítelkyně má z dřívějšího vztahu malého čtyřletého kluka a jeho otec je velmi špatný člověk.Má ruzné trestné záznamy,bral drogy,fetoval,pil alkohol,byl na léčení,ale nic nepomohlo.Je velmi agresivní člověk.Nejeví zájem o toho malého kluka,jen jednou za rok poslal dárky na vánoce.Ale nám jde hlavně o toho malého kluka a nechceme,aby mu takovýto člověk pletl hlavu a měl na něj negativní vliv,třeba i později v životě.Má přítelkyně říkala,že když s ním byla ještě ve vztahu,tak jí napadal jak slovně tak i fyzicky před dětma.To se opakovalo.Na dítě neplatí výživné,výživné platí zatím máma od toho agresora.Prosíme o radu jak máme postupovat.Chtěli bychom zrušit jeho ocovství pokud by tošlo a napsal bych si dítě na sebe jako otec.Děkuji.
do 12 hodin
Pracuji aktuálně jako zaměstnanec na HPP. Reálně však dlouhodobě vykonávám činnost pro jinou firmu, která si outsourcuje služby od mého zaměstnavatele. Chtěl bych se ucházet o místo přímo u dané firmy (přednostně jako OSVČ, popřípadě na HPP), u které reálně činnost vykonávám, neboť to bude pro mně finančně i kariérně výhodnější. Je to z pohledu práva v pořádku, nebo se dopustím nekalé obchodní praktiky, nebo dokonce zneužité know-how? Pracuji jako programátor a nemám žádné "tajné" firemní informace, všechny mé znalosti jsou postaveny na základě veřejných informací dostupných na internetu.
Dobrý den. Jsem rozvedená a bydlím v rodinném domě s bývalým manželem.Oba jsme vlastníci nemovitosti. Oba máme 2+1. Bývalý manžel žije ve svém bytě asi 5 let s přítelkyní. Kdyby se s ním něco stalo má jeho přítelkyně nějaký nárok na dědictví ? Spolu s bývalým manželem máme 3 děti.
do 12 hodin
Dobrý den, mám dotaz dnes jsem byla na pracovním pohovoru a majitel firmy mi dal vyplnit dotazník, kde chtěl rodné číslo, jméno, jméno za svobodna, číslo účtu, email, adresu, místo narození. Rozhodla jsem se, že do zaměstnání nenastoupím.Tudíž mu zůstanou veškeré mé informace o mé osobě. Podepisovala jsem GDPR. Mám se obávat, že by mohl nějakým způsobem zneužít mé informace? Půjčka atd. K sepsání smlouvy o nástupu do práce nedošlo.
Dobrý den, moje bývalá manželka požádala o zvýšení alimentů. Soudkyně si vyžádala potvrzení o příjmu mém a mé přítelkyně, se kterou žiji ve společné domácnosti. Moje přítelkyně ale toto potvrzení odmítá dodat, hrozí mi za to u soudu nějaký postih? Bývalá manželka také vystupuje jako samoživitelka, což neodpovídá pravdě. Taktéž žije se svým přítelem ve společné domácnosti a rozpočet jejich domácnosti je vyšší, než jaký udává. Co s tím mohu dělat?
Dobry den, chtel bych se zeptst prosim, s pritelkyni cekamem miminko. Vcera jsme se s pritelkyni pohadali a asi nejspis rozesli na dobro. Zacala mi rikat jak se dite narodi ze ho nepoznam nikdy a ze se nekam odstehuje a zmeni si cislo abych ji nemohl kontaktovat a dohledat. Jeji rodne cislo,jmeno znam. A zajímalo by me jestli by tohle udelala a odstehovala se a ja nevedel kam. Muzu soudni cestou si ji nechat najit abych mel moznost k diteti? Nebo jsem uplne bez sance? Dekuji
do 6 hodin
Navštívila mě paní z FÚ,chtěla jednat se mnou u mě doma anebo na FÚ v rámci vyhledávací činnosti a podala mi pouze korespondenční lístek s razítkem FÚ,jejím jménem a telefonem, ohledně domluvení schůzky na FÚ.Chce po mně info a nájem. smlouvy.U mně se jedná pouze o pronájem malých prostor s začátkem nájmu v r.2021. Daň. Přiznání mám v pořádku od externí účetní.Je to správný a zákonný postup zaměstnankyně FÚ?Není potřeba,abych dostala oficiální dopis z FÚ?Jak zjistím,že je to opravdu nařízeno a vysledky pro FÚ a není to nějaká levota a zvědavost ze strany exmanžela,aby tak zjistil z jistých důvodů mé příjmy (např.únik informací z FÚ přes jeho známou osobu)? Mohu nespolupracovat a schůzku odmítnout či nepodat informace?Co by to pro mě znamenalo?Mám velké podezření,že informace budou využity a sloužit exmanželovi.Všechno jde.
Dobrý den, může podepsat směnku (bianko) k zajištění úvěru osoba s probíhající insolvencí?
Dobrý den, zajimalo by mne pokud uplatňují paušální Dan, jestli můžeme jako rodina ziskat přídavek na dítě a případně jakým způsobem. Přítelkyně je na rodičovské dovolené a já jsem OSVČ uplatnujici paušální daň.
Dobrý den, bývalá přítelkyně mi koupila auto, které normálně užívám. Kupní smlouva, všechno je psané na mě. A ona teď po mě chce, abych ji ho začala splácet nebo že si ho vezme a prodá :( Je to možné?
Potřebuji posoudit, zda smlouva mezi mnou a přítelkyní bude platná v případě sporu. Je možné se vzdát podílu, nebo musí být smlouva formulována jinak? Například, že bude podíl darován pomocí darovací smlouvy? Je potřeba stanovit do kdy? UPŘESNĚNÍ: Polovina nemovitosti mi byla smluvně darována od přítelkyně, ale chceme ošetřit výši vyplácení při rozchodu. Prosím o písemnou odpověď. Děkuji.
s přílohami
Dobrý den , už cca třetím rokem řeším převod nemovitosti s bývalou přítelkyní. Je to 5 let co jsme jsme si spolu našli nemovitost . Já si na sebe vzal hypotéku a ona úvěr ze stavebního spoření. Po třech letech jsme se rozešli a ex přítelkyně chce finanční vyrovnání . Na jaký obnos peněz má nárok když jsem celou hypotéku platil já ,úvěru já ji po rozchodu zbavil a ona zaplatila i s úroky max 300000 Kč . Děkuji
Rozešla se semnou přítelkyně a dohoda kterou připravila se mi moc nezdá chtěl bych dohodu výhodnou pro obě strany bez nějakých možných budoucích problému. Máme dvě děti 3 a 6 let
do 12 hodin
Dobrý den, mám přítelkyni na Slovensku, je to svobodná matka 3,5 leté dcery. Chtěla by se přistěhovat za mnou na Moravu. Obáváme se, že otec dítěte bude dělat problém a nebude s tím souhlasit. Jsou nějaká řešení? Co například sňatek, pomohlo by to k přestěhovani .
Dcera zemřela,kdo bude dědit
Jak má vypadat výpověď z nájmu uplynutím doby ze strany pronajímatele, prosím? Co má obsahovat? Musíme uvádět důvod? Nájemci končí smlouva k ***, byla na dobu určitou a rádi bychom smlouvu již nadále neprodlužovali. Smlouva obsahuje dodatek o možném automatickém prodloužení, pokud by nás o tom nájemce informoval. Ovšem my již chceme smlouvu ukončit. Nevadí v tomto typu výpovědi, že již není splněna 3-měsíční výpovědní lhůta, že ano? Rádi bychom nájemci dali v nejbližší době vědět ze slušnosti, aby měl alespoň 2 měsíce na hledání nového bydlení a vystěhování se, o výpovědi ho budeme informovat slovně a rovněž i písemně, důvod uvádět nechceme (jeden z důvodu je, že nájemce si do bytu pořídil kočky a psi, nesmírně se tím dům vybydlel, často jsou všude výkaly - pomočené stěny, výkaly na schodech, parapetech atd.. ovšem nechceme se dohadovat a proto tento důvod bychom neradi uváděli, také bychom rádi byt uvolnili dceři, ale jak píši, spíše důvody uvádět nechceme, bereme to jako naši věc) . Bude to v pořádku? Děkujeme.
Dobrý den, syn se před necelým rokem rozešel s přítelkyní,neustále se dohadují(soud,mediátorka),ještě nemají rozsudek.Bývalá synova přítelkyně odmítá styk vnuka i s námi, prarodiči.Rádi bychom ho vídali,ale nevíme,kam se obrátit.
do 12 hodin
Dobrý den, prodal jsem auto za běžnou tržní cenu, které bylo dovezeno z Německa po 4měsícíh přijel nový majitel, že auto je bourané a že chce vrátit auto nebo nereálnou slevu jinak to dá k soudu ve smlouvě nemám psáno že auto je nebourané nebo bourané ve všech dostupných historiich není o nehodě informace. Jaké má šasnce na úspěch? Děkuji
do 12 hodin
Musí informovat právní zastupce o umrtí otce pozustalé potomky,ze všech manželských vstahu?
do 12 hodin
Dobrý den chtěl bych se zeptat co když problémového syna dospělého chci odhlásit ze své adresy já otec vlastník nemovitosti který byl vyřazen z UPrace a nechci aby zůstal na ulici práci nemá děkuji.
Jsem hudební umělec a chystám se natočit hudební videoklip s humorným halloweenským tématem na židovském hřbitově. Je toto nelegální? nebo je to pouze "neetické"? Jde mi o to, zda by mě někdo mohl po zveřejnění videoklipu např. žalovat, nebo zda bych mohl dostat jakýkoliv postih/sankci.
Dobrý den, s manželem spolu nežijeme, ale nejsme rozvedeni. Zůstal bydlet v našem domě, jehož jsem spoluvlastníkem (SJM). Máme dítě ve střídavé péči, žádné alimenty si nevyplácíme. Mám z právního hlediska nějaký nárok na příspěvek na mé bydlení, když on zůstal v našem domě a já přispívám na bydlení jinde? Děkuji
Vlastním s přítelkyní byt, každý 1/2. V případě rozchodu se domluvíme, že prozatím zůstanu v daném bytě bydlet. Musím hradit přítelkyni poměrný nájem i když jí nebráním, aby dál dočasně bydlela se mnou ve společné domácnosti? Jak to je s placením služeb a elektřinou (smlouva je na přítelkyni). Může je přestat platit a odpojit mě? Např. kvůli pozdějším neshodám. Ta 1/2 bytu mi byla darována od přítelkyně a ještě to nebude 1 rok. Obávám se, že si najde nějaký důvod, jak chtít dostat dar zpět pro nevděk. Jsou pravidla, čeho se nesmím dopustit? Nemám v plánu se k ní chovat špatně. Přítelkyně se chce rozejít se mnou a žádná nevěra neproběhla. Rozchod chce čistě kvůli rozdílným názorům.
Dobrý den, pokud zákazník objedná výrobek-3D tisk, má právo i na 3D data (výkres)? Fakturován je i vývoj výrobku, kde však není specifikováno nic konkrétního. Vývojem je myšleno přivedení výrobku do funkční podoby. Děkuji
do 12 hodin
Dobrý den mám problém s přítelkyní asi se budeme rozcházet manželé nejsme. Máme spolu být na půl i hypotéku přítelkyně neprospívala na hypotéku ani na rekonstrukci bytu ani na služby ani korunu . Tak sem se chtěl zeptat jestli má nárok na nějakou finanční část z bytu . Kdyby po rozchodu chtěl přepsat vše na mě .
do 12 hodin
Dobrý den, zajímalo by mě, jestli můžou být v zastupitelstvu obce manželé. Dekuji
Dobrý den. S bývalou přítelkyní máme smlouvu o zápůjčce , termín splatnosti je koncem roka 2023. To vše sepsáno u právníka , podepsáno , razítko. Přítelkyně vyhrožuje , že mě dá k soudu , pošle na mě exekutora atd pokud ji to nevrátím hned. Můj dotaz zní , jestli na tohle má právo a co vše to obnáší kolem toho.
Dobrý den, na jednom z našich pracovišť, kde se střídáme, jsem neustále terčem dehonestujících a nepravdivých informací, pro které dotyční nemají důkazy, bohužel asi nikdo z kolegů neřekne, co slyšel. Každopádně mám několik fotek výroků, které o mne vyvěšují na nástěnce v kanceláři. Na koho se mám obrátit a jak řešit situaci? Jelikož terčem útoku je napadán i můj zdravotní stav, nehodlám to dále snášet, ale nevím, jak dál, vedení firmy za to nemůže a v žádném případě ho do sporu nechci zatahovat. Bohužel neumím přiložit fotografie pracovní nástěnky, kde se část informací nachází, ráda zaplatím za konzultaci dle Vašich pokynů.
Dobrý den, chtěla bych se informovat na postup při odstranění exekuce z veřejného obchodního rejstříku (tak aby tam nebyla zmínka ani historicky). Jedná se o exekuci, která byla ukončena, v úplném výpisu je sice napsáno, že je vymazána, ale je tam o ní zmínka. Děkuji.
do 12 hodin
Dobry den, potreboval bych doporucit rodinneho pravnika v Praze. Nedobrovolne mi pritelkyne odvezla dceru do ruska, delal mi stalking a jeji rodina v rusku tvrdi, ze nejsem otec s chteji mi ji upne sebrat