Dcera zemřela,kdo bude dědit

Právní poradna>Všechny dotazy>Dcera zemřela,kdo bude dědit>
Dotaz
Dcera zemřela,kdo bude dědit
Odpověď od:
Mgr. Vendula Ciběnová
Advokát
Dobrý den, pokud Vaše dcera nesepsala dědickou smlouvu nebo závěť, bude se dědit dle zákonné dědické posloupnosti. Dle zákona bude v první dědické třídě dědit manžel Vaší dcery a její děti (viz ustanovení § 1635 občanského zákoníku). Pokud Vaše dcera nemá děti, případně by děti nedědily, dědili by dle druhé dědické třídy rodiče (tedy Vy a Váš manžel), manžel Vaší dcery a dále ti, kteří žili s Vaší dcerou po dobu jednoho roku před její smrtí ve společné domácnosti a kteří z tohoto důvodu pečovali o společnou domácnost nebo byli odkázáni výživou na zůstavitele (viz ustanovení § 1636 občanského zákoníku). Dále zde jsou další dědické třídy, ale pokud by se dědilo dle první dědické třídy, nebo byste dědila Vy dle druhé dědické třídy, nepřipadaly by ostatní dědické třídy v úvahu. S pozdravem Mgr. Vendula Ciběnová, advokát

Předchozí dotaz

manžel daroval sestře svůj podíl na nemovitosti,který zdědil po matce se slibem ,že mu přenechá být,

Zdravím manžel,před asi 8lety doroval sestře svůj podíl na nemovitosti,který zdědil po matce se slibem ,že mu přenechá být, bohužel k tomuto nedošlo došla jen SMS , že se máme do 14 dní vystěhovat,že být je již prodány,tomuto ještě předcházelo vyhození a znemožnění vstupu do nemovitosti ,kde má dosud trvalý pobyt,a vše zděděné po matce , protože se toho sestra zřekla v jeho prospěch,došlo k úmrtí otce a a ona ho neuvedla na partě a ani nedala vědět, že zemřel u notare řešena pozůstalost obdržel jen finance,které mu vyplatil ústav v kterém se otec nacházel a třetina věci po něm nebyla opět vydána,touto dobou došlo k prodeji nemovitosti a opět bez možnosti si vzít své věci nebo věci po matce a otci prosím o radu zda jde vzít dar zpátky pro nevděk a špatné chování děkuji

Další dotaz

Čeká mě nepěkný rozvod

Dobrý den, během manželství jsem darovací smlouvou ziskala byt, ten je zatížen věcným břemenem, do konce života dárce s ním tedy nebudu moct žádným způsobem nakládat. Čeká mě nepěkný rozvod. Bude tento byt brán při rozvodu v potaz a když to řeknu blbě, "znevýhodní" mě, co se týče majetkového vyrovnání? Děkuji
Mgr. Vendula Ciběnová
Advokát

Nejnovější dotazy:

Soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření

Dobrý den, v opatrovnické věci ohledně styku se synem byl proveden psychologický posudek, který pro mě nedopadl nejlépe a soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření. Na základě toho byl nařízen usnesením psychiatrický posudek. Ale podařilo se mi řízení o styku se synem zvládnout s rozsudkem, že styk se neurčuje Psychiatrický posudek proveden nebyl. Bylo zde vydáno doporučení na asistovaný styk. A můj dotaz zní, jestli kdyby OSPOD či ex či soud vyvolaly v této věci nové řízení, jestli bych se mohl vyhnout psychiatrickému posudku tím, že bych řekl, že se se synem již stýkat nebudu do dospělosti. (jestli bych měl vůbec ten asistovaný styk podstupovat), či je-li jiná možnost se psychiatrickému posudku vyhnout. Děkuji.

Uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně

Dobrý den, uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně, odměnami. Stejně tak bylo postupováno i u dalších zaměstnanců. Dva měsíce tomu tak bylo, nyní se tak neděje. Dostávám pouze hrubou mzdu uvedenou ve smlouvě. Můžu s tím něco udělat?

Po své mamince jsem zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu

Dobrý den, v roce x jsem po svém mamince zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu, jedna je z titulu nevyplaceného majetkového podílu a druhá u titulu nevyplaceného vypořádavacího podílu. Několikrát jsem se emailem i telefonem dotazoval v družstvu, ale nikdy jsem od nich nedostal jinou než ústní odpověď, že "je to promlčeno", nic víc, ani konkrétnější co je promlčeno. Děkuji za odpověď

Dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu

Dobrý den, dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu (prý systémová chyba, až do konečného vyúčtování tvrdili, že mám vše ok). Teď přišel nedoplatek a já je ihned kontaktovala. Jak v tomto případě mohou postupovat? Mohou platbu vymáhat takhle zpětně nebo mě nutit do splátkového kalendáře? Děkuji.

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka"- zasláno v 18:00 hod. Byla prý pověřena ředitelem to sdělit. Mám jako rodič povinnost poslouchat učitele? ze zákona?

Ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle

Dobrý den, ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle. Jde o to, že se věnuji psaní autorských textů a knih. Píšu je cca 5 let a sdílím je na sociální síti. Nyní mi byl jeden z textů ukraden, kdy ten kdo ho vydává za svůj mě slovně napadl a píše lidem o tom, že jsem zloděj apod. jelikož se nejedná o spor mezi sousedy o tom kdo má lepší vlasy, rozhodla jsem se tuhle situaci řešit. Můžu se zeptat jak přesně postupovat, když jde o křivé obvinění a porušení autorských práv? Abych prokázala pravost svého textu a očistila své jméno? Děkuji
Potřebujete pomoc právníka?
Máme pro vás slevu na první dotaz.

Podobné dotazy

Dobrý den, rád bych věděl jak se dělí dědic, když není závět. A jakou váhu má to, že má jeden z dědiců trvalí pobyt v nemovitosti a druhý ne a jde prokázat že platil poplatky za užívání nemovitosti.
do 12 hodin
1.Otec pronajímal garáže v prosinci zemřel, bez závěti. Jeho druhá žena, zřídila nový účet, na jméno své dcery, kam nájmy nyní chodí. Spolu děti neměli., my jsem jeho dcery z prvního manželství. Nyní jsme v dědickém řízení u notáře, jak mají být peníze rozděleny, z nájmů před smrtí i nyní po smrti do SJM či dědictví. Garáže byli v jeho výlučném vlastnictví. 2.Jak mám žádat po notáři aby byli věci zařazeny správně, když vím že udělal chybu?3. Mám právo aby mi notář dal do ruky listiny, které tam manželka donesla a já si je nafotila na mobil? 4.Manželka nás odmítá pustit do dílny pro sepsání movitého majetku, dům jde do dědictví děleno ona a dědici. Dokud neproběhne dědické řízení ? Lze se u Vašich odpovědí opřít o paragrafy, napište je, děkuji?
Bydlím v RD se synem, jeho ženou a dětmi. Mám ještě dceru, která bydlí jinde. RD je můj. Kdyby nedej bože syn zemřel dřív než já, dcera zdědí půl RD (a peníze, pokud nějaké budu mít), a druhou půlku zdědí synovy děti, nebo všechno dědí dcera? A jak v tom případě zabezpečit, aby půlku mého majetku po mé smrti zdedila vnoučata? Dcera deti nemá.
Zdravim, sme slovaci dlhodobo zijuci v CR, narodila sa nam dcera, ktora ma uz SR aj CR rodny list. Ja ako otec mam v CR prechodny pobyt a rad by som vedel nasledujuci postup: - ako moze dcera ziskat trvaly pobyt v CR? - za akych podmienok moze dcera ziskat ceske obcianstvo alebo dvojite?
Dobrý den Před rokem a půl jsem zdědila dům po manželovi ,který zemřel a v domě s námi zůstala bydlet jeho matka. Ona není žádný majitel pozemku ani domu .Bydlí s námi v domě v 1 patře a my bydlíme v 2 patře. Má pouze trvalé bydliště. Pořád vyhrožuje že svým 2 dětem že udělá dluhy ,aby neměli po ní co dědit. Obávám se situace až tchýně zemře že příjde do domu exekuce a pobere majetek ,který patří i mě. Nikdy jsem neměla dluhy a její vyhrožování mě značně znervoznuje. Chci se zeptat zda bude lepší s ní podepsat nějakou nájemní smlouvu aby sme se potom vyhnuly nějaké nepříjemné situaci.
Pokud je mezi manželi uzavřená predmanzelska smlouva, kdo dedi majetek v případě úmrtí jedno z manželů?
do 12 hodin
Dobrý den, dcera zdědila po matce chalupu. Na ní bohužel je břemeno odsouhlasené matkou ve prospěch banky - ručení za úvěr 3,9 mil na dostavbu domu příbuzné osobě. Tato osoba odmítá zrušit břemeno, přestože má dost nemovitostí, aby mohla ručit svým majetkem. Dcera žije v zahraničí a chtěla by chalupu prodat. Lze nějak danou osobu donutit, aby neblokovala prodej chalupy? Např. požadovat finanční měsíční úhradu za toto břemeno?
do 12 hodin
Dobrý den, mohu jako rodič zplnomocnit svojí zletitou dceru, aby mne zastoupila a jednala za svojí mladší sestru (mojí nezletilou dceru) na základní škole?
Dobrý den, může podepsat směnku (bianko) k zajištění úvěru osoba s probíhající insolvencí?
V roce1978 jsme vstoupili do druhého manželství, já Mirosla (85) a Jana (81). Já mám z prvního manželství 1 dceru, manželka 1 syna a 1 dceru. Z druhého manželství děti nemáme. Od roku 1989 máme oddělené hospodaření podle rozdělených kompetencí (manželka strava doma, domácí potřeby, já platím byt, veškeré investice v bytě, dovolené kulturu a sobě obědy v menze). V roce 1992 jsme si pořídili byt do osobního vlasnictví, který jsem platil. V dobré víře jsem nechal zapsat jako vlastníka manželku. V současné době spolu dobře nevycházíme. Ctěl bych se ubezpečit, jak je to s dědickým právem na byt po mém úmrtí. Podle mého názoru nabytí bytu proběhlo v manželství, takže z hlediska vlastnického podílu vlastním polovinu hodnoty bytu, kterou po mém úmrtí by měla zdědit dcera. Byt není zadlužen. Moje otázka zní: je tomu tak anebo se mýlím. V záporném případě prosím o radu, jak bych měl postupovat, aby tomu tak bylo. V kladném případě bych vás požádal o písemné potvrzení, že tomu tak je.
do 12 hodin
Dobrý den, moji rozvedení rodiče vlastní rovným dílem chalupu na Slovensku. Chalupa by po jejich smrti měla připadnout mně a mojí sestře. Já jsem po dobu dvou let investovala spoustu práce i peněz do rekonstrukce. Je k tomu možno v dědictví nějak přihlédnout? V těchto investicích, pouze z mé strany, bych chtěla pokračovat. Lze nějak předem zajistit, aby k tomu bylo při dědictví přihlédnuto? Sestru jsem chtěla vyplatit, kdyby se chalupa převedla na mě za života rodičů, ale nesouhlasí. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, chcy se z manželem rozvést vůbec se nerozumíme...máme spolu dceru 12 let. manzelstvi trvá od roku 2009.
do 12 hodin
Dobrý den, Bylo mi nabídnuto se zřeknout dědického práva vůči svému dědovi za úplatu. Je tato úplata předmětem nějaké daně? Děkuji
do 12 hodin
dobry den prosim chtela bych.Mamince zamřel syn,obě dědičky přijeli obě dědictví.mezi sebou se dohodli,družka po synoj vezme šechni dluhy a pohledavky na sebe,a maminka jeden podíl z domu po babičce dědictví.soud dědictvi uznal a potvrdil bylo ukončeno v roce 2017.tet se mamince ozvala banka že se má dostavit k soudu kde se bude projednavat pohledavka.mohu uplatnit u soudu narok na promlčecí lhutu a zdraví maminky.děkuji
do 12 hodin
Po matce zdědím jako jediný nemovitosti, ale nechci, aby se to započítalo do SJM. Jak nejlépe to ošetřit?
dobrý den, jak je to s placením alimentů když díte dovrší 26let? Dcera dělá vše proto, aby studovala, co nejdéle kvůli alimentům, lze to navršením 26let zrušit či zažádat, že dcera je už na tolik dospělá, aby chodila ke studiím do práceˇ(ponížit alimenty)
Jde sepsat poslední vůle tak,že odkazi dceři dům s tím,že ho v budoucnu může prodat,ale musí koupit další nemovitost,která vždy bude psaná jen na ni?
Dobrý den, při rozvodu bylo domluveno, že syn (18) bude bydlet ve společné domácnosti o otcem, v jeho domě. Ten mu má hradit náklady na ubytování a stravu. Dcera (18+) bydlela v době rozvodu s chlapcem jinde. Začátkem roku se vrátila domů. Otec i já posíláme dětem pravidelně alimenty. Otec se v prosinci odstěhoval k jiné ženě a od dubna chce po dětech aby si platily provoz domu(elektřinu, stočné, televizu, wifi), dělá to přes 2 000 Kč měsíčně. Dcera má školu, která jí dovoluje chodit na brigádu, má dokonce dvě, takže otci peníze dává. Já jim kupuji jídlo, vařím o víkendu, pomáhám na zahradě. Otec kromě alimentů nic, dokonce jim celý dům a velkou zahradu nechal na starost, nic tam nedělá. V domě bydlí i jeho rodiče, na ty se také vykašlal, také dětem pomáhají. Na stížnost syna, že se mu to nelíbí, mu napsal, že jim provoz platit nebude. Mně se to nelíbí, dcera mu v podstatě vrací alimenty zpět a jeho vůbec nezajímá z čeho žije. Nevím jak to řešit, kam se obrátit. Děkuji za odpověď
do 12 hodin
Dobrý den, dcera bydlela s přítelem se kterým má dítě. Za dobu partnerského vztahu si vzali půjčku, kterou společně utratili za zařízení bytu a věci denní potřeby. Půjčka je napsaná na dceru, protože její partner ma exekuci na plat. Následoval rozchod, je možné nějak přimět bývalého partnera, aby se na splácení finančně podílel? Děkuji
do 12 hodin
Dobrý den, chtěl bych se zeptat dceři které bude teprve za měsíc 18 ukončila studium a je vedena na úřadě práce. Od té doby co ukončila studium jsem přestal platit výživné. Měl bych stále platit?
do 12 hodin
Dobrý den,můj dotaz se týká dědictví:zůstavitelkou byla zanechána závěť,ve které v datu vystavení je chyba ,v závorce rozepsaného roku je rozpor s datem sepsání i kdyz v knize Notářské komoryČR je listina zapsána se stejným datem,jako na závěti,ale bez slovního rozepsání: rok 2021 a na závěti v závorce je rozepsán rok dvatisícesedmnáct,což považuji za značnou chybu. Zůstavitelka neněla děti a byla vdova,ze zákona jsou v první linii dědiců neteře,coz jsem já a moje dvě sestry,pokud by se opomenula závěť. V závěti je uveden jako dědic člověk,kterého zůstavitelka zapsala do závěti jako synovce s címž nemohu souhlasit,protože by musel být mojím a mojích sester bratrem a to není pravda.Zároveň jsou dalšími dědici stanoveni dva lidé,rovněž nepatřící do rodiny,kterým zůstavitelka odkazjue byt v Praze 4+1,který bude ohodnocen až po schválení závěti ze strany neteří a chci se zeptat,zda je jejich poviností při ev. uznání platnosti závěti,zda jsou povini určitou finanční částku z bytu neteřím zůstavitelky vyplatit.Zároveň bych prosila o radu,zda je při nesouhlasu se závětí šance na prohlášení její neplatnosti o čemž by samozřejmě musel rozhodnot soud.Nemohu opomenout,že po smtri mojí tety nebyly odevzdány klíče od bytu mojí rodině a užívají majetek,který jim ještě nebyl oficielně předán.V závěru tedy prosím o radu,zda se závětí souhlasit a jaká je šance na její neprávoplatnost,zda jsou moje výše uvedené pochybnosti tj.chybný datum sepsání a chybný rodinný příslušník,atd.dostačující.Děkuji
do 6 hodin
Můj švagr koupil pro svou dceru byt, ve kterém bydlí dcera s přítelem a jejich syn. Původně vlastnila polovinu bytu dcera a polovinu její otec. Nyní nechal otec přepsat svou polovinu na nezletilého vnuka, který tam bydlí. Ráda bych si ověřila, zda může dojít k manipulaci s bytem (např. přepsání na přítele dcery), když rodiče jsou zákonní zástupci syna.
Dobrý den vloni jsem se vdala a s manželem jsme sepsali předmanželskou smlouvu.Manžel vlastní dům ve kterém bydlíme.V případě rozvodu je mi vše jasné ale jak to je v případě manželova úmrtí? Každý máme z předešlého manželství dvě děti a já bych nerada zůstala bez střechy nad hlavou.
do 12 hodin
Dobry den Platím vyživné zletilé dceři i 16 leté dceři , býv. manželovi měsíčně. Při rozvodu jsme se dohodli, že na mimořádné výdaje budem přispívat 1/2, býv. manžel má dcery v plné péči a s dcerami se vůbec nestýkám protože nechtějí. Jsem povinna platit mimořádné výdaje? Býv. manžel je po mě chce, na učebnice, koleje vysoké a střední školy našich dcer. Děkuji za odpověď
do 12 hodin
Manželka koupila po svém rozvodu byt do os. vlastnictví. Po té jsme se vzali a jsme spolu v manželství a společné domácnosti 12 let. Má dvě dospělé děti. V případě její smrti, jaký bych měl dědický nárok na tento byt? A dědí část také její děti? Děkuji.
Dobrý den , zemřel můj otec. Pozůstalostní řízení se odehrálo bez mojí účasti , pouze za přítomnosti jeho manželky a také ,možná její dcery , rád bych věděl zda je toto možné obnovit a v případě ,že ano jak postupovat. Děkuji
Dobrý den. Chtěl by se zeptat. Na dceru, která neudělala maturitu a zapomněla se přihlásit k opravným zkouškám v září, plátím alimenty. Jelikož jí dle mého soudu končí status studenta. Buď se přihlásí na pracovní úřad anebo si najde práci. Musím platit dál alimenty? A jak postupovat v případě, že chci alimenty zrušit nebo snížit. Já přišel o práci a dcera mě nenavštěvuje ani moc nekomunikuje. Děkuji
Dobrý den,9 rodinných příslušníků v rámci dědictví zdědilo nemovitost. Pak proběhla nedobrovolná dražba na podíl jednoho z nich, vydražena byla bohužel třetí osobou.Majitelé chtějí prodej a "nový" majitel začal dělat problémy. Existuje titul, kde lze napadnout neplatnost dražby?
Dobrý den,moje dcera platí velkou hypotéku a momentálně by měla být na mateřské (11měsíců dítě).Nastoupila na nižší úvazek.Obě pracujeme ve zdravotnictví o hlídání se střídáme.Jelikož jí házejí klacky pod nohy,chtěla bych jí pomoci.Chtěla bych se zeptat,do důchodu mám ještě 4 roky,co by bylo pro mě lepší,snížit úvazek,nebo jít do předčasnýho důchodu?Podotýkám jsem 40let u lůžka a dcera má možnost nastoupit na místo kde pracovala a nabídli jí velice výhodné podmínky,ale bohužel je to s dojížděním.
Dobry den, manzel zemrel v den me vyplaty,notarka zapsala do dedictvi zustatek i na mem uctu. Bohuzel jsem jiz rok v insolvenci a spravce bude samozrejme chtit vydat zisk z dedictvi, ale ja jsem z te vyplaty zila, ty penize jiz nemam. Jam mam postupovat? Dekuji.
Dobrý den , zemřel my táta byt my daroval před 3 roky měl užívací právo , v bytě žije jeho manželka , a já bych chtěla aby šel do bytu můj syn , nevím jak můžu postupovat aby se manželka táty odstěhovala díky
do 12 hodin
Dobrý den . Našla jsem brigádu na DPP, ale vyšoupli mě z ÚP, že musím mít DPČ. Jaké jsou výhody a nevýhody pro mě na DPP a DPČ, když je výdělek přes 20 tisíc měsíčně. Mám dceru na studiích. Děkuji
Dobrý den Odstěhoval jsem se že společné domácnosti.Jiz *** měsíce žiju s novou partnerkou.Oba vedeme řádný život a máme zaměstnání. Ještě jsem neřešil rozvod.V manželství mám nezletilou dceru. Mam otázku zda si můžu dceru vzít k sobě na prázdniny i když s tím její matka nesouhlasi.(nemáme vyřešeno žádnou dohodou a přes moji snahu se domluvit se mnou její matka nekomunikuje) Může si její matka klást podmínku ,že v té době kdy budu mít dceru u sebe ,nesmí s náma být má nová partnerka a vídat se s mojí dcerou? Jakou mám povinnost oznámit manželce že si dceru beru aby nemohla třeba na policii hlásit únos dítěte.Nechci dceru odvézt do zahraničí jednalo by se o pobyt v ČR Děkuji za odpověď
do 6 hodin
Chci část svého majetku odkázat nezletilým vnoučatům. Kdo může být určen jako správce jejich dědictví do doby jejich zletilosti ?
do 12 hodin
Dobrý den,po náhlém úmrtí otce řešíme dědictví,kdy polovinu baráku vlastnil otec a polovinu vlastní matka.Jsme dvě dcery a chtěly bychom se dědictví po otci vzdát ve prospěch matky.Dotaz je,zda a jaké finanční náklady by vznikly matce,jako jediné dědičce?
Dobrý den, jak se prosím dá předejít tomu, aby můj partner a i naše děti jednou nezdědily dluhy, které mají partnerovy rodiče? S matkou se neviděl cca 20 let. S otcem se občas vidí. Předem děkuji za odpověď,
Dobrý den potřeboval bych poradit ohledně dědictví moje matka se svým bratrem přijali dědictví a on neplatí dluhy( za 4 měsíce nic nezaplatil) které s ním přijal teď prodávají byt na který si i on dělá nárok. Lze ho z důvodu neplnění podmínek vyloučit z nároku na dědictví ?
Musí informovat právní zastupce o umrtí otce pozustalé potomky,ze všech manželských vstahu?
do 12 hodin
Dobrý den, mám dceru 6 měsíců a nechci, aby se stýskala s mou tchýní. Tchýně ke mě nemá dobrý vztah a o mou dceru se nezajimala až doteď, kdy si vyžaduje, aby ji manžel vozil k ní domů. Může si tchýně zažádat o styk s mojí dcerou soudně nebo co vše může podniknout pro to, aby ji mohla vídat? Dá se právně z mojí strany zakázat styk, popřípadě z jakého důvodu? Mohl by byt duvod výhružky nebo urážky z její strany, strany její dcery a sestry? Jsem z toho psychicky na dne. Nebo dá se upravit styk na určité dny a za přítomnosti manžela, mě nebo sociální pracovnice (asistovaný styk za pomoci pracovnice OSPOD)? Co je reálné reseni a jak to v takových případech chodí? Předem děkuji za odpověď.
do 6 hodin
Dobrý den chtěl bych se zeptat co když problémového syna dospělého chci odhlásit ze své adresy já otec vlastník nemovitosti který byl vyřazen z UPrace a nechci aby zůstal na ulici práci nemá děkuji.
Dobrý den, mám přítelkyni na Slovensku. Je to svobodná matka dvou nezletilých dcer, přičemž u jedné z nich jsem zapsán v RL jako otec a nese moje příjmení. Chtěly bychom spolu žít a tvořit rodinu i s druhou dcerou u nás na Moravě. Její otec však s odstěhováním dcerky souhlasit nebude. Otec nemá soudně stanovené výživné, ale matce přispívá a navštěvuje ji. Co v takovém případě dělat?
Jsem hudební umělec a chystám se natočit hudební videoklip s humorným halloweenským tématem na židovském hřbitově. Je toto nelegální? nebo je to pouze "neetické"? Jde mi o to, zda by mě někdo mohl po zveřejnění videoklipu např. žalovat, nebo zda bych mohl dostat jakýkoliv postih/sankci.
Dobrý den, s manželem spolu nežijeme, ale nejsme rozvedeni. Zůstal bydlet v našem domě, jehož jsem spoluvlastníkem (SJM). Máme dítě ve střídavé péči, žádné alimenty si nevyplácíme. Mám z právního hlediska nějaký nárok na příspěvek na mé bydlení, když on zůstal v našem domě a já přispívám na bydlení jinde? Děkuji
Jak ma otec narok vídat se se svou dcerou ,při určování výživného se před soudem dohodli že to nechaji na domluvě ale od té doby co se matka dcery vdala to nefunguje, alimenty syn platí,zaměstnání ma ,zázemí pro dceru také,jak je to s vánocemi,prázdninami a jiné dekuji
do 12 hodin
Dobrý den, dcera plnoletá, která žije s matkou, dostudovala střední školu. Údajně nemůže najít práci, ale ani nemá snahu nahlásit se na úřad práce. Jsem z toho rozhořčený a mám největší chuť ji přestat platit alimenty, abych jí ke jejim "povinnostem" přinutil. Samozřejmě, je to má dcera, nechci jí o nic připravit, ale zlobí mě to. Když bych přestal platit a ona to dala k soudu, mám nějakou šanci "neprohrát" ? Děkuji za Váš názor, či radu.
Dobrý den, mamka nedávno zemřela. Moje Babička již vdova je bohužel také nemocná a v případě její smrti by celé dědictví získala její druhá a teď jediná dcera (moje teta)? Nebo by dědil ještě někdo jiný. Svou otázku směřuji k tomu jestli bychom měli nárok na část dědictví i když je mamka už po smrti, která by jinak měla nárok na 50% dědictví.
Dobrý den, budeme u notáře projednávat závěť ve které zesnulý odkázal většinu financí svému vnukovi, který u něj asi bydlel. Částku odkázal dvěma dcerám a ostatním 3 vnukům a jedné vnučce. Jeden vnuk je syn již zemřelého syna. Od notáře jsem dostal dopis , ve kterém mne žádá o vyjádření, zda závěť uznávám za pravou a platnou a o vyjádření k právu nepominutelných dědiců §1642 o.z zda uplatňuji právo na výplatu povinného dílu a případně zda žádám o vypořádání povinného dílu a v jaké výši. Já jsem přítel jedné z dcer, jejíž vnuk u dědy bydlel a zároveň jsem podepsán na závěti jako jeden ze dvou svědků. Mám také plnou moc k zastupování při jednání u notáře ve věci závěti. Otázka 1) Pokud chci, aby byly finance vyplaceny tak jak je uvedeno v závěti, stačí odpovědět, že : Neuplatňuji právo na výplatu povinného dílu nepominutelným dědicům ani nežádám vypořádání povinného dílu? Otázka 2) Je taková možnost, že pokud někdo z nepominutelných dědiců bude chtít povinný díl vyplatit, bude jeho žádost mít přednost před zněním závěti? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, pokud zákazník objedná výrobek-3D tisk, má právo i na 3D data (výkres)? Fakturován je i vývoj výrobku, kde však není specifikováno nic konkrétního. Vývojem je myšleno přivedení výrobku do funkční podoby. Děkuji
do 12 hodin
Dobrý den Mé přítelkyni zemřel otec. Vlastnil byt na který má úvěr. Zajímá nás jak teď postupovat než se vyřídí dědictví . Má ještě bratra v insolvenci se kterým se bude dělit o dědictví . Má teď platit úvěr za zesnulého otce nebo neplatit. A jak je to s placením záloh na energie Díky
do 12 hodin
Dobrý den,mám v péči dceru .Dcera teď byla 2 měsíce u její matky na prázdninách, musí mi za ty dva měsíce poslat jeji máma alimenty, které má danne soudem?Děkuji za odpověď.
do 12 hodin
Dobrý den. Chci se informovat ohledně spolupodnájmu, s přítelkyní jsme se rozešli a ona zůstala bydlet na mnou opuštěném bytě, jak se dá vyvázat ze spolupodnájmu. Děkuji za informaci.
Babička převedla svůj družstevní byt na moje jméno. Mělo to a má jediný význam, aby sme až babička zemře nemoseli platit za dědické řízení. Napsaná jako vlastník i moja manželka ,Podle zákona je to správně protože sme manželé. Sourozencům to vadí. Ona o tom ví a všeho co souvisí s bytem babičky sa vzdává ve prospěch nás pěti sourozenců dětí babičky. Dotaz: Co když zemřu já dřív než babička , nezavře si tím cestu k dědictví po mě.
do 12 hodin
Dobrý den, zajímalo by mě, jestli můžou být v zastupitelstvu obce manželé. Dekuji
Dobrý den. Dcera přestoupila do soukromé školy, kde jí byla slíbena distanční on-line výuka přes google učebny. Po obdržení školného škola přestala komunikovat. Dcera dosud nemá přístup do učeben, na maily nikdo nereaguje, telefon nezvedají, žádná výuka neprobíhá. Jet do školy momentálně nemůžeme, žijeme v zahraničí. Jak můžeme postupovat? Děkuji a přeji hezký den.
Můj kamarád 55let mi za života přenechal penzijní spoření cca do 50000.ze po jeho smrti jsou peníze moje.coz mam papírově doloženo.ted měsíc po smrtí se mi ozvala jeho přítelkyně s kterou jen žil a chce po mě ty peníze vrátit.Musim ji je dát když je bližší rodina ona?predem děkuji
do 12 hodin
Dobrý den. Chtěl bych se zeptat, jak je to s dědictvím po zemřelém, který měl potomky ale ještě stále je žijící rodič zemřelého? V jaké linii se rodič nachází ohledně dědictví? Děkuji.
S bývalým manželem se v současné chvíli soudíme o svěření dcery do péče. Doposud jsem měla dceru v péči já a on měl rozšířený styk. Teď chce střídavou péči, v současné chvíli ji máme na zkoušku. Ovšem dcera takto není spokojená a mne zajímá jak mám postupovat při dalším stání?
Dobrý den, moje babička chce na mne jako svého vnuka odkázat v případě její smrti byt s podmínkou že její dceru / mojí matku tak nechám dožít. Jak mám prosím dál postupovat, aby závěť byla nenapadnutelná?
Dobrý den, řeším dědictví své nezletilé dcery umřel jí otec a bojím se abych neudělala něco špatně.Je zde i druhý dědit z druhého vstahu.V dědictví je barák a auto.Z druhou maminkou by jsme to chtěly prodat a dětem uložit peníze na účet nebo koupit byt.Barák co je v dědictví není v dobrém stavu a ani jedna nemáme prostředky jak se o něj starat.
do 12 hodin
Dobrý den, letos v lednu mi zemřel otec. Bohužel za svého života přepsal dům na ženu, která s ním bydlela. K převodu došlo cca čtyři měsíce před jeho smrtí, kdy už na tom nebyl dobře fyzicky. Léčil se s rakovinou, takže žádná psychická nemoc, možná stařecká demence. My jsme se o převodu dozvěděli až po jeho smrti, kdy jsme nebyli ani pozváni k notářskému vyřízení. Na dotaz notáře nám bylo sděleno, že otec zemřel bez majetku s dluhem, který byl umořen jeho úmrtím. Vztahy jsme měli v pořádku, tak se chci zeptat, zda je možné převod domu nějak napadnout, nebo nemá cenu se do toho pouštět. Děkuji
do 12 hodin
Dobry den maminka je v dedickem rizeni sestra ma dluch muze exekutor zabavit veci kdyz probiha dedicke rizeni kdyz sestra podepsala plnou moc ze se vzdava dedickeho rizeni muze exekutor prijit a brat veci dekuju za odpoved
Mám syna . Jeho otec ,můj bývalý manžel umřel letos v březnu . Můj syn je jeho jediný potomek ,žádné jiné děti ani manželku nemá . Můj syn by měl zdědit byt a auto,ale nemůže být dědické řízení neboť ještě nebylo zjištěno datum úmrtí . Můžeme využívat toto dědictví i před dědickým řízení? . Děkuji za odpověď
Zemřel mi přítel po 21letech společného života, všechno zdědili jeho dcery -druzstevni byt,auto a dali mi naše pejsky k adopci, přišla jsem o všechno milované.Ted mně chtěj vyhodit z bytu beze všeho
dobrý den, chceme darovat s manželem dceři dům, jaká bude výše darovací daně? dům má hodnotu cca 20 mil.
Dobrý den, dcera je na mateřské dovolené s roční dcerou, mají dům ve SJM. Její manžel ma milenku se kterou chce žít ale rozvádět se nechce, dělá dceři scény a neustále mění rozhodnutí na kterém se domluví ohledně soužití nebo péče o děti či placení výživného. Jednou jí s dětmi vyhodil z domu, že může jít do bytu, který vlastníme my jako její rodiče. Ráda bych se zeptala jak od něho získat peníze za nájem našeho bytu dceři, když nejsou rozvedeni a dcera je na mateřské, aby si zároveň zeť nemyslel, že tím je odproštěn od platby nájemného, protože je to naše dcera. Děkuji za radu. V.
do 12 hodin
Dobry den, muž, o kterého se starám a u něhož bydlím, mi nabídl bezplatný pronájem jednoho ze svých domku na 30 let (hradit mám symbolickou korunu a samozřejmě energie, vodu, opravy…) pronájem má pokračovat hlavně po jeho smrti. Bude smlouva po jeho smrti platná? Mohou mne jeho dědici smlouvu vypovědět případně dle svého uvážení navýšit nájem? Co by bylo se smlouvou v případě, ze by dědici objekt prodali? Predem děkuji za odpověď.
do 6 hodin
Dobrý den, moje babička s dědou, mají tři děti. Jedním z nich je můj tatínek. Situace je taková, že můj tatínek v lednu umřel, a v srpnu umřel i jeho tatínek (můj děda). Já mám pouze jednu sestru a maminku. Dědictví po mém tatínkovi je vyřešené (všeho jsme se se sestrou vzdaly ve prospěch maminky). Nyní budeme řešit dědictví po dědovi. Závět žádnou nezanechal. Majetek je v SJM. Bude se dědit byt, chata a auto. Chtěla bych vědět zda já i moje sestra máme nárok na dědictví (za našeho zemřelého tatínka) a jaký podíl v % budeme dědit.
Dobrý den, umřel mi tatínek. Dědictví se týká maminky, mne, a mé sestry. Taky mého bratra, který bohužel už před lety taky umřel. Zůstaly po něm syn a dcera. Můj dotaz...bere se při dědickém řízení v potaz, že ani jeden z bratrových dětí se źádným způsobem nezajímaly o prarodiče. ?Jestli vůbec žijí, jestli něco potřebují atd?Ani nevíme kde bydlí? Je nějaký.způsob, jak je z dědického řízení vyřadit? Děkuji za Vaši odpověď
do 12 hodin
Dobrý den, zemřel mi táta a běží dědické řízení. Táta napsal závěť, kde mám zdědit nemovitost. Vzhledem k problémům s nájemcem, potřebuji dát výpověď z nájmu. Ve smlouvě je uvedeno, že pokud nedám výpověď do XXXX, tak se sml. prodlužuje o rok. Ale to já nechci. Mohu dát výpověď, i když neskončilo dědické řízení? Jak se postupuje v tomto případě? Děkuji za odpověď
do 12 hodin
Dobrý den, chci se prosím zeptat, můj děda bez vědomí své manželky převádí veškeré finance, které za celý život vydělal na svého vnuka, manželka nemá povědomí o výši financí. Předpokládám, že je vše společné jmění manželů? Je možné, že po jeho smrti bude chtít vykonavatel dědictví tyto finance vrátit, aby je zahrnul do dědictví? Je nějaká lhůta? Děkuji
do 6 hodin
Manželka, se kterou bych se rád rozvedl, mne obvinila z fyzického napadení dcery a dále lékaři po telefonu uvedla, že jí údajně dcera řekla, že v nepřítomnosti matky dceru biji pěstmi. Dcera na dotaz policie toto vyvrátila. Na sociálce to pak vyvrátili obě dvě, ale policie má zápis, ve kterém lékařka píše, že jí toto bylo manželkou sděleno. Nakonec policie případ ukončila, ač jsem policii i lékařku žádal, aby se věc prošetřila. Já ale žiju v neustálém napětí, čeho je schopna manželka použít - křivá obvinění, pomluvy, jen aby mne zdiskreditovala. Jaký czela konkrétní krom mám učinit na svoji obranu, bojím se, že podobné útoky se od manželky mohou opakovat. Existuje cokoli, co by manželku v těchto lžích zastavilo?
Dobrý den, zaměstnavatel chce zaměstnankyni (mou dceru) přeřadit z pozice vedoucí na pozici řadové prodavačky kvůli manku při inventuře + jí ho strhne z platu. Dcera je s chováním zaměstnavatele dlouhodobě nespokojená, chce co nejdřív rozvázat pracovní poměr. Případný nový zaměstnavatel na ni nemůže čekat 2 měsíce, původní nepřistoupí na dohodu o kratší výpovědní lhůtě. Je možnost, jak situaci řešit? Děkuji za odpověď, zdravím.
Dobrý den, Jsem podruhé vdaná. S bývalým manželem jsem vlastnila X/X rod. domu a ten mě nechtěl vyplatit. Po jeho úmrtí jsme s mými dcerami prodaly dům. Můžu nějak "ošetřit" peníze, které jsem po prodeji domu získala, aby je po mé smrti dostaly jen mé dcery? Děkuji za odpověď
Dobrý den, Prosím o radu. Osoba, která není v pribuzenskem vztahu mi odkázala veškerý svůj majetek. Lze, odmítmout dědictví a zrušit závěť za života dotyčného, když on není schopen toto vykonat? Je možné odmítnout dědictví po smrti dotyčného na dálku, aniž bych musela čekat na předvolání k notáři? Je možné část majetku odmítnout? Nejde o dluhy. Děkuji.
Mám dotaz, zda můžou přejít dluhy z dcery na matku v případě dceřiného úmrtí, popřípadě exekuce za neplacené zdravotní pojištění a pokuty, nebydlí a nezdržuje se na trvalém místě pobyty matky. Je možné se oficiálně dcery zřeknout?
Zdedila jsem 1/2 domu, do kterého majitel 2/2 domu bez mého souhlasu a vědomi ubytoval svého syna i s trvalým bydlištěm. Mohu nějak nájemníka vystěhovat ? Jak postupovat?
do 12 hodin
Dobrý den, zemřela mi maminka a probíhá dědické řízení ve kterém jsem já+sestra+tatínek. Mezi movité věci patří byt, auto a garáž. Máme se tohoto dědictví se sestrou zřeknout a nechat vše tatínkovi, který by potom mohl věci darovat nebo si dědictví se sestrou nechat? Je pak možné např. byt přepsat na vnučku? Děkuji
Co přesně musím udělat, když mám 2 dospělé děti a chci, aby dědilo jedno, protože druhé dítě má exekuci..Jak to udělat, aby u druhého z dětí, které má exekuci dědilo jeho dítě, tedy vnuk. Jde o to, aby se dědictví nedostalo do rukou exekutorům. Děkuji
Dobrý den, manžel měl včera jednání u notáře ohledně dědictví. Je závěť X/X druhý dědic a X/X manžel. Byt a chatu chtěli společně prodat a peníze rozdělit. Včera druhý dědic přišel s návrhem na vyplacení s čímž manžel souhlasil a navrhl splatnost X měsíců. Za chvíli jdou podepsat protokol k notářce. Myslím si správně, že dal X měsíců na to, aby si druhý zajistil finanční prostředky, které poukáže na účet manžela a až poté se stane vlastníkem nemovitostí (bude moci prodávat, pronajímat)? U notářky se to prý neřešilo a bojím se, aby on s nemovitostmi nemohl manipulovat ještě před výplatou. Co by měl zápis u notáře obsahovat, aby bylo jasné, že vlastníkem nemovitostí bude až po splacení závazku vůči mému manželovi? Bojím se, aby druhý dědic splátku neodkládal. Je přeci jeho věc, kdy se mu nemovitosti povede prodat a za kolik, nebo si je ponechá. Nebo je jedinou možností uplatnit "zástavní právo"? Děkuji
do 12 hodin
Zdravím měl bych dotaz jedná se o mou dceru seznámila se s mladíkem žili spolu asi 4 roky pak si mladík vzal hypotéku a postavil na klíč dům na pozemku jeho táty a bydlel tam s mou dcerou rok ,jo maji spolu dvouroční dítě a včera jí řekl že už ji nemiluje ať se sebere a jde pryč z baráku i s dítětem ptám se má dcera nějaký nárok na odškodnění děkuji za odpověď
do 12 hodin
Dobrý den, Chtěla bych se zeptat jak dál pokračovat .V dědickém řízení manžel se svou sestrou zdědil pozemek . Ale po dědickém řízení se ozval jeho strýc který se domáhá pozemku ,který mu prý jeho otec prodal . Při v kladu na kastru mu žádost zamítl s tím ,že k tomu nemá potřebné dokumenty . Nyni nás oběsila a čeká naše rozhodnutí.Byla bych ráda kdyby jste mi poradili jak dál pokračovat cou odepsat na jeho poslány dopis . děkuji
do 12 hodin