Družka nedávno zemřela, ale měla dospělého syna, na kterého podle dědického práva přechází polovina

Právní poradna>Všechny dotazy>Družka nedávno zemřela, ale měla dospělého syna, na kterého podle dědického práva přechází polovina>
Dotaz
Dobrý den, se svojí družkou jsme si koupili napůl pozemky k rekreaci. Družka nedávno zemřela, ale měla dospělého syna, na kterého podle dědického práva přechází polovina. Chtěl bych tu její polovinu odkoupit a chci se zeptat, jestli tu existuje nějaké předkupní právo, aby to nemohl prodat někomu jinému.
Odpověď od:
Mgr. Vendula Ciběnová
Advokát
Dobrý den, bylo-li spoluvlastnictví založeno pořízením pro případ smrti nebo jinou právní skutečností tak, že spoluvlastníci nemohli svá práva a povinnosti od počátku ovlivnit, a převádí-li některý ze spoluvlastníků svůj podíl, mají ostatní spoluvlastníci k podílu po dobu šesti měsíců ode dne vzniku spoluvlastnictví předkupní právo, ledaže spoluvlastník podíl převádí jinému spoluvlastníku nebo svému manželu, sourozenci nebo příbuznému v řadě přímé (viz ustanovení § 1124 odst. 1 občanského zákoníku). V případě, že by se tedy syn Vaší zesnulé družky rozhodl převést svůj spoluvlastnický podíl v době šesti měsíců ode dne, kdy nabyl v rámci dědictví spoluvlastnický podíl, bude Vám svědčit předkupní právo dle ustanovení § 1124 občanského zákoníku, ledaže by to převáděl na svého příbuzného v řadě přímé nebo na manželku. Jestliže by se však syn zesnulé družky rozhodl převést svůj podíl až po uplynutí šestiměsíční lhůty, předkupní právo by Vám již nesvědčilo. S pozdravem Mgr. Vendula Ciběnová, advokát

Předchozí dotaz

Mám podepsat výpověď dohodou z důvodu 1.paragrafu na děti (nemoc) s vysvětlením, že jsem pro firmu s nadále pravděpodobně často nemocnými dětmi nepoužitelná.

DobrýDen, pracuji u firmy od r.2003, nyní mám odpracován 1rok po MD se 2dětmi. Mám podepsat výpověď dohodou z důvodu 1.paragrafu na děti (neštovice) s vysvětlením, že jsem pro firmu s nadále pravděpodobně často nemocnými dětmi nepoužitelná. Ihned vydali inzerát na mé místo a mají již náhradu. Mám ID 1.st. 3měs. odstupné ve výši základu mzdy nerozporují.

Další dotaz

Doteď bylo vše o ústní dohodě (mohl jsem tankovat zdarma), ale majitelka si to rozmyslela

Dobrý den, může majitelka firmy požadovat po svém zaměstnanci zaplacení nafty zpětně od ledna až do dnešního datumu i přes to, že to není uvedeno ve smlouvě? Doteď bylo vše o ústní dohodě (mohl jsem tankovat zdarma), ale majitelka si to rozmyslela a chce to zpětně vše zaplatit.
Mgr. Vendula Ciběnová
Advokát

Nejnovější dotazy:

Soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření

Dobrý den, v opatrovnické věci ohledně styku se synem byl proveden psychologický posudek, který pro mě nedopadl nejlépe a soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření. Na základě toho byl nařízen usnesením psychiatrický posudek. Ale podařilo se mi řízení o styku se synem zvládnout s rozsudkem, že styk se neurčuje Psychiatrický posudek proveden nebyl. Bylo zde vydáno doporučení na asistovaný styk. A můj dotaz zní, jestli kdyby OSPOD či ex či soud vyvolaly v této věci nové řízení, jestli bych se mohl vyhnout psychiatrickému posudku tím, že bych řekl, že se se synem již stýkat nebudu do dospělosti. (jestli bych měl vůbec ten asistovaný styk podstupovat), či je-li jiná možnost se psychiatrickému posudku vyhnout. Děkuji.

Uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně

Dobrý den, uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně, odměnami. Stejně tak bylo postupováno i u dalších zaměstnanců. Dva měsíce tomu tak bylo, nyní se tak neděje. Dostávám pouze hrubou mzdu uvedenou ve smlouvě. Můžu s tím něco udělat?

Po své mamince jsem zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu

Dobrý den, v roce x jsem po svém mamince zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu, jedna je z titulu nevyplaceného majetkového podílu a druhá u titulu nevyplaceného vypořádavacího podílu. Několikrát jsem se emailem i telefonem dotazoval v družstvu, ale nikdy jsem od nich nedostal jinou než ústní odpověď, že "je to promlčeno", nic víc, ani konkrétnější co je promlčeno. Děkuji za odpověď

Dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu

Dobrý den, dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu (prý systémová chyba, až do konečného vyúčtování tvrdili, že mám vše ok). Teď přišel nedoplatek a já je ihned kontaktovala. Jak v tomto případě mohou postupovat? Mohou platbu vymáhat takhle zpětně nebo mě nutit do splátkového kalendáře? Děkuji.

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka"- zasláno v 18:00 hod. Byla prý pověřena ředitelem to sdělit. Mám jako rodič povinnost poslouchat učitele? ze zákona?

Ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle

Dobrý den, ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle. Jde o to, že se věnuji psaní autorských textů a knih. Píšu je cca 5 let a sdílím je na sociální síti. Nyní mi byl jeden z textů ukraden, kdy ten kdo ho vydává za svůj mě slovně napadl a píše lidem o tom, že jsem zloděj apod. jelikož se nejedná o spor mezi sousedy o tom kdo má lepší vlasy, rozhodla jsem se tuhle situaci řešit. Můžu se zeptat jak přesně postupovat, když jde o křivé obvinění a porušení autorských práv? Abych prokázala pravost svého textu a očistila své jméno? Děkuji
Potřebujete pomoc právníka?
Máme pro vás slevu na první dotaz.

Podobné dotazy

Dobrý den, měl bych následující dotaz. Vlastním 1 /2 nemovitosti, druhou polovinu vlastní moje sestra, která se právě rozvedla. Vše nasvědčuje tomu, že se její exmanzel nebude chtít zcela vystěhovat a má v úmyslu se nadále minimálně o víkendech zdržovat v našich prostorách. Trvalé bydliště má její exmanzel na jiné adrese. Obě jejich děti jsou již plnoleté. Jak se mohu minimálně já jako spoluvlastník bránit proti tomu, aby se on zdržoval i po jejich rozvodu na mé polovině domu (např. přespával v části domu, kde má moje sestra byt, spotřebovaval vodu a elektřinu ?
do 12 hodin
Pronajala jsem byt v RD manželům s nezletilou dcerou na dobu určitou. Mezitím mě kontaktovali zájemci o odkoupení RD a já jsem s tím souhlasila. Smlouva skončila dne xx.xx.xxxx s tím, že ji prodloužím o pár týdnů, protože paní je dost nemocná. Mezitím s budoucími novými majiteli vyřizujeme nutné formality. Jaký bude mít vliv na nového vlastníka možnost, že nájemci nebudou mít snahu se vystěhovat? Mohu při prodloužení smlouvy využít ještě doložku vykonatelnosti? Případně jak to udělat?
Dobrý den, píši ohledně reklamace kočáru. 1. reklamace (střecha), 2. r. (koš a korbička) 3. (sportovní sed, koš) vše z důvodu vyšisování. Mám právo na vrácení peněz? Tvrdí mi že pokaždé reklamuji něco jiného, ale je to jeden kočár a pokaždé stejná vada. Děkuji Smíšková
Dobrý den, manželka si našla jiného přítele. V tom by takový problém nebyl, ale nesouhlasím s tím, aby na sociálních sítích zveřejňoval fotky mých nezletilých dětí. Dá s tím prosím něco dělat?
Dobrý den, já a matka jsme spoluvlastníci ideální poloviny domu a polností. Může jeden z nás prodat, pronajímat, nebo jinak nakládat s vlastní polovinou majetku bez souhlasu toho druhého? Mám předkupní právo?
do 12 hodin
Zdravím, soused na chatě má rozpadlý barák a nad naší střechou má zídku, kde jsou volně cihly a břidlice, které k nám dokonce nedávno spadly a mohli i někoho zabít. I po mnoha oslovení jen slibuje a nic zatím neudělal. Budeme dělat 30.7 střechu a nevíme jak ho přinutit konat.
Dobrý den mám dítě 16 let ve své péči. Otec jen návštěvní dny Má právo rozhodovat o jiném pobytu dítěte i zmeny návštěv doktora bez mého vědomi ? Mám možnost zabránit jeho jednání ? Dcera ho poslechne vytěži z této situace . Děkuji
do 12 hodin
Můj švagr koupil pro svou dceru byt, ve kterém bydlí dcera s přítelem a jejich syn. Původně vlastnila polovinu bytu dcera a polovinu její otec. Nyní nechal otec přepsat svou polovinu na nezletilého vnuka, který tam bydlí. Ráda bych si ověřila, zda může dojít k manipulaci s bytem (např. přepsání na přítele dcery), když rodiče jsou zákonní zástupci syna.
Dobrý den,vlastním polovinu bytu po matce,a druhou polovinu vlastní můj synovec,který byl nyní soudně uznán jako zbaven finanční svéprávnosti.Chtěli jsme byt prodat,co to pro mne znamená,kdo bude rozhodovat o tom,že se může prodat i synovcovo polovina.Bojím se,že to bude zdlouhavé a budu si muset brát právníka?Ještě upřesním,matka každému z nás polovinu bytu dala darem.
do 12 hodin
Dobry den, mel bych dotaz ohledne fakturace do zahranici (USA) a jak je to s DPH a "reverse charge". Jsem platce DPH a fakturuji jineho platce DPH v USA. Na svych fakturach vyplnuji vzdy 0% DPH, ale vsiml jsem si, ze mi chybi dovetek o "reverse charge". Je povinne mit ve fakture neco jako "Invoice is in the reverse charge mode. The buyer is obligated to fill in the VAT amounts and pay the tax", pripadne, jak velky problem je tuto poznamku (omylem) neuvadet?
do 12 hodin
Dobrý den. Mám dotaz ohledně majetku. Před 19 lety lety jsem dostala dům po babičce. Před 12 lety jsem se vdala a díky manželovi se opravil dům. Vzali jsme si hypotéku. Střecha, okna a fasáda. Darovala jsem mu polovinu domů a myslela si, že spolu zůstaneme navždy. Jenže z manžela se vyklubal manipulátor a já se s ním Před rokem rozvedla. Teď řešíme majetek. Nemám peníze, abych ho vyplatila. Dal k prodeji polovinu domu. Já bydlím nahoře se synem z prvního manželství a dole moje máma. Teď v jeho polovině. Chci se zeptat, může mě bez mého vědomí vystěhovat mé osobní věci zezdola ,maminky osobní věci a druhého syna věci? Druhý syn má dole pokoj, ale už bydlí sám. Jestli to může udělat bez soudního rozhodnutí. Chtěla bych vědět co můžu já a on, právně. Mrzí mě, že nemá kousek slušnosti. Já jsem se tu narodila a mojí hloupostí jsem přišla o půl domu. Chtěla jsem si vzít hypotéku.
do 12 hodin
Dobrý den, potřebovala bych sepsat dohodu svěření dítěte matce z důvodu, kojení a starostlivosti a má zázemí, pije po dvou hodinách. , jiného bydliště otce, otec ještě studuje takže na výživném jsme se ještě nedomluvili, děkuji
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat ohledně vyhlášky obce na zákaz volného pobíhání zvířat v obci. Mám na svém pozemku za velkými vraty psa, který se sám ven nedostane, bohužel se někdy stane, že k nám chodí cizí děti si psa hladit bez mého vědomí, při odchodu ale už nezavřou vrata a pes uteče. Nebo uteče hned co vrata otevřou. Na obci mi stále mávají vyhláškou před nosem, že mi pes nesmí probíhat po obci a že mi budou dávat pokuty, protože to je ,,bojové plemeno, které by někomu mohlo ublížit. Je vina na mé straně, nebo nikoli ? Kdo by nesl vinu, kdyby nedej bože pes opravdu někoho napadl? Nebo nějaké jiné zvíře ?Předem děkuji za odpověď
Dobrý den,po náhlém úmrtí otce řešíme dědictví,kdy polovinu baráku vlastnil otec a polovinu vlastní matka.Jsme dvě dcery a chtěly bychom se dědictví po otci vzdát ve prospěch matky.Dotaz je,zda a jaké finanční náklady by vznikly matce,jako jediné dědičce?
Dobrý den Obvinila jsem někoho z prodeje mariuhany,policisté se mnou v tu chvili nic nesepisovali a když jsem byla vypovídat na stanici tak jsem řekla,že to není pravda že jsem si to vymyslela. Nevěří mi a vyhrožují vším možným a prý budu obviněna z křivé výpovědi. Prosím o odpověď a jak se mám zachovat.
do 12 hodin
Dobrý den, měla bych dotaz. Před více lety mi zemřel tatínek a po smrti jsem se zřekla jedné čtvrtiny rodinného domu ve prospěch bratra. Tento dům byl rozdělen na polovinu maminky a polovinu bratra. Nyní přišel bratr s návrhem ,že si nechá dům přepsat pouze na sebe. Maminka s tím souhlasí. Maminka je umístěna v domě pro seniory a v domě tudíž nebydlí. Vše kolem maminky zařizuji já. Mohu s tím něco dělat, mohu nesouhlasit s přepisem domu. Děkuji za odpověď
do 12 hodin
Dobrý večer. Před manželstvím jsem pomocí uzavření hypotéky koupil dům. V KN jsem uvedený jako jediný vlastník. Má žena (tehdy přítelkyně) již se mnou žila ve společné domácnosti a vychováváme dceru. Nyní se chci rozvádět, žena tvrdí, že má nárok na 1/2 domu a chce dům prodat a tím získat polovinu peněz. Je nutno podotknout, že má žena po celou dobu manželství nepracovala, je v evidenci ÚP, tudíž do domácnosti nepřiváděla žádný výdělěk. Má tedy nějaký nárok na polovinu nemovitosti?
do 12 hodin
Dobrý den chtěl bych se zeptat tchán nechal přepsat družstevní byt na Manželku,manželka ho od družstva ještě odkoupila a byt teď prodává a manželky sestra chce po ní peníze ale žádnou smlouvu nemají se sestrou že se musí dělit o majetek tak se chci zeptat zda má nárok na naky podíl když není byt její a dostala ho manželka
do 12 hodin
Syn zadlužen a bydlí u nás v domě .Trvale je hlášen na městském úřadě v jiném městě .Máme se obávat exekuce ?Jak se toto řeší ?
do 12 hodin
Dobrý den. Prosím o radu, kde získám informace o tom, jak bude naloženo s majetkem NIV, který po uplynutí zákonné doby převezme stát. Vlastníme ideální polovinu parcely a máme zájem o odkoupení i druhé poloviny. Tu však vlastní NIV. Bude nám nabídnuta možnost odkoupit tuto část, nebo můžeme zažádat o přímý odprodej?
Jsem spoluvlastník domu (X bytú) s mou sestrou. Sestra chce dům prodat, já nikoli. Jak rozdělit polovinu domu,aby popř.sestra svou polovinu prodala,já mohl být vlastník?
do 12 hodin
Dobry den,zijeme více nez 20 let jako druh a druzka v byte,ktery byl mestsky a pred 3roky jsme jako celek zalozili druzstvo,odkoupili byty a splacime formou najmu.Nyni jsem vztah ukoncila a chtela bych se z bytu odstehovat.Jak by vypadalo vyrovnani,kdyz bych druhovi byt ponechala a chtela vyplatit aby to bylo spravedlive.Z ceho se vypocitava castka,postup.Ve smlouve na byt jsme od sameho zacatku uvedeni oba dva.Dekuji za odpoved
Dobrý den, potřeboval bych poradit. Když si na internetu stáhnu soubor (např. knihu v PDF), který někdo dal zdarma ke stažení a následně tento soubor např. někomu přeprodám jedná se v tomto případě o nějaké porušování zákona? I když jsem já sám tuto (zřejmě nelegální) kopii nepořídil? Předem děkuji
Dobrý den , chtěli bychom do Stanov ustanovit , že nelze kumulovat funkce ve spolcích se stejným profesním zaměřením . Opozice tvrdí , že toto je protiústavní a diskriminační . My máme za to ,že nynější spolky se stejným profesním zaměřením zastupuje jinou část profese 1/ my zastupujeme všechny odborníky a to jak OSVČ , tak jejich zaměstnance , tak zaměstnance ve státní správě 2 /druhý spolek zastupuje jen OSVČ 3 /třetí spolek zastupuje všechny ale i v jiném rezortu A už z této podstaty se možný zástupce vedení spolku musí dostat do rozporu ,pokud by byl zároveň ve vedení jiného spolku . Děkuji za právní náhled , jd e. nám hlavně o názor , že je tento požadavek diskriminační a proti dobrým mravům .
do 12 hodin
Dobrý večer, potřebuji poradit ohledně majetku.Po svatbě,před téměř 20 lety jsme s manželem dostali darem dům od jeho rodičů,každý polovinu.Tchyně má v domě věcné břemeno.Nyní se rozvádíme a tchyně mě chce o moji polovinu domu připravit,vzít dar zpět.Nikdy jsem jí ublížila,vždy pomáhala,byla jsem taková její služka.Má právo na to vzít dar zpět?
do 12 hodin
Dobrý den, před půl rokem jsme koupili družstevní byt. Hned po koupi se ukazal první problém, který byl hlasité klepani v trubkach. Dále pak začala vlhnout podlaha a zdi. Objevila se plíseň. Jedna se o přízemní byt. Vlhké zdi řeší družstvo skoro 3 měsíce, ale stále nenašli příčinu. Dále pak jsme zjistili, ze je nefunkční topeni. Nemohlo by se jednat o tzv. skryté vady? O klepani původní majitel dokonce věděl, což máme podložené i e-mailem, ale neinformoval nás o tom před podpisem. Co se bude dít v případě, že bude vada v podobě vlhké podlahy a zdi nebo klepani neopravitelná? V bytě není vhodné bydlet, když jsou plesnivé zdi a podlaha. Je nějaká možnost odstoupit od smlouvy? Nebo je možnost, ze by si družstvo byt odkoupilo zpět? Děkuji moc za odpověď.
do 12 hodin
Majitel přes 40 let nejevil zájem a ani se nestaral o pozemek kolem domu v soukromém vlastnictví. O tento pozemek se starali vlastníci domu a v současné době po nich nárokuje nájem, nebo odkoupení pozemku. Má na toto právo ? Nelze použít Derelikci nemovitosti ?
Dobrý den chci se zeptat, jestli mám možnost pronajmout byt na základě toho , že jsem většinovým vlastníkem. Vlastním X %bytové jednotky , bratr vlastní zbylých X % bytu. Mezi náma není žádná komunikace, rozhodla jsem se ho písemně kontaktovat o pronájmu, kde by mu odcházela odpovídající procentní částka z nájmu nebo o možnosti odkoupení jeho části podílu. Potřebovala bych tedy vědět, jestli mohu pronajmout byt i bez jeho souhlasu. Děkuji za odpověď
do 12 hodin
Je možné, aby majitel velkostatkář prodal celou parcelu jinému i když věděl , že mi nový bezohledný majitel může koukat do mé chaty ze 2m ? Neexistuje v tomto případě předkupní právo ? Oba dva situaci znali !! Děkuji.