Rozvod v KN jsem uveden jenom já

Právní poradna>Všechny dotazy>Rozvod v KN jsem uveden jenom já>
Dotaz
do 12 hodin
Dobrý večer. Před manželstvím jsem pomocí uzavření hypotéky koupil dům. V KN jsem uvedený jako jediný vlastník. Má žena (tehdy přítelkyně) již se mnou žila ve společné domácnosti a vychováváme dceru. Nyní se chci rozvádět, žena tvrdí, že má nárok na 1/2 domu a chce dům prodat a tím získat polovinu peněz. Je nutno podotknout, že má žena po celou dobu manželství nepracovala, je v evidenci ÚP, tudíž do domácnosti nepřiváděla žádný výdělěk. Má tedy nějaký nárok na polovinu nemovitosti?
Odpověď od:
Mgr. Martin Kostrhoun
Advokát
Dobrý den, je rozhodné, kdo dům kupoval, tj. kdo byl kupujícím v kupní smlouvě. Pokud jste to byl pouze Vy, pak je dům Váš. Nárok na 1/2 domu tak manželka nemá, tedy ani na prodej domu a vyplacení 1/2 jeho hodnoty. Za této situace by však manželka měla nárok na vrácení toho, co ze svých peněz na hypotéku před manželstvím splatila (pokud by to uměla spočítat a prokázat). Za dobu manželství by měla pak nárok na vrácení poloviny splátek, které byly na hypotéku při manželství uhrazeny.

Předchozí dotaz

Jak teď postupovat než se vyřídí dědictví .

Dobrý den Mé přítelkyni zemřel otec. Vlastnil byt na který má úvěr. Zajímá nás jak teď postupovat než se vyřídí dědictví . Má ještě bratra v insolvenci se kterým se bude dělit o dědictví . Má teď platit úvěr za zesnulého otce nebo neplatit. A jak je to s placením záloh na energie Díky

Další dotaz

řítel zakoupil auto v Čechách od prodejce. Auto zabavila policie

Dobrý den, mám dotaz přítel zakoupil auto v Čechách od prodejce. Od všeho má kupní smlouvu apod. Auto mu bylo zabaveno policii. Jelikož než koupil auto od prodejce který měl platný technicky průkaz atd. Auto bylo vedeno v Německu jako hledané, jelikož původní majitel zemřel a nedoplatil u německé společnosti leasing. Přítel má teď auto zabavene policii ale má na nej nárok jak on tak i Německa strana. Nevíme jak v tomto případě postupovat.
Mgr. Martin Kostrhoun
Advokát

Nejnovější dotazy:

Soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření

Dobrý den, v opatrovnické věci ohledně styku se synem byl proveden psychologický posudek, který pro mě nedopadl nejlépe a soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření. Na základě toho byl nařízen usnesením psychiatrický posudek. Ale podařilo se mi řízení o styku se synem zvládnout s rozsudkem, že styk se neurčuje Psychiatrický posudek proveden nebyl. Bylo zde vydáno doporučení na asistovaný styk. A můj dotaz zní, jestli kdyby OSPOD či ex či soud vyvolaly v této věci nové řízení, jestli bych se mohl vyhnout psychiatrickému posudku tím, že bych řekl, že se se synem již stýkat nebudu do dospělosti. (jestli bych měl vůbec ten asistovaný styk podstupovat), či je-li jiná možnost se psychiatrickému posudku vyhnout. Děkuji.

Uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně

Dobrý den, uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně, odměnami. Stejně tak bylo postupováno i u dalších zaměstnanců. Dva měsíce tomu tak bylo, nyní se tak neděje. Dostávám pouze hrubou mzdu uvedenou ve smlouvě. Můžu s tím něco udělat?

Po své mamince jsem zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu

Dobrý den, v roce x jsem po svém mamince zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu, jedna je z titulu nevyplaceného majetkového podílu a druhá u titulu nevyplaceného vypořádavacího podílu. Několikrát jsem se emailem i telefonem dotazoval v družstvu, ale nikdy jsem od nich nedostal jinou než ústní odpověď, že "je to promlčeno", nic víc, ani konkrétnější co je promlčeno. Děkuji za odpověď

Dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu

Dobrý den, dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu (prý systémová chyba, až do konečného vyúčtování tvrdili, že mám vše ok). Teď přišel nedoplatek a já je ihned kontaktovala. Jak v tomto případě mohou postupovat? Mohou platbu vymáhat takhle zpětně nebo mě nutit do splátkového kalendáře? Děkuji.

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka"- zasláno v 18:00 hod. Byla prý pověřena ředitelem to sdělit. Mám jako rodič povinnost poslouchat učitele? ze zákona?

Ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle

Dobrý den, ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle. Jde o to, že se věnuji psaní autorských textů a knih. Píšu je cca 5 let a sdílím je na sociální síti. Nyní mi byl jeden z textů ukraden, kdy ten kdo ho vydává za svůj mě slovně napadl a píše lidem o tom, že jsem zloděj apod. jelikož se nejedná o spor mezi sousedy o tom kdo má lepší vlasy, rozhodla jsem se tuhle situaci řešit. Můžu se zeptat jak přesně postupovat, když jde o křivé obvinění a porušení autorských práv? Abych prokázala pravost svého textu a očistila své jméno? Děkuji
Potřebujete pomoc právníka?
Máme pro vás slevu na první dotaz.

Podobné dotazy

Dobrý den, měl bych následující dotaz. Vlastním 1 /2 nemovitosti, druhou polovinu vlastní moje sestra, která se právě rozvedla. Vše nasvědčuje tomu, že se její exmanzel nebude chtít zcela vystěhovat a má v úmyslu se nadále minimálně o víkendech zdržovat v našich prostorách. Trvalé bydliště má její exmanzel na jiné adrese. Obě jejich děti jsou již plnoleté. Jak se mohu minimálně já jako spoluvlastník bránit proti tomu, aby se on zdržoval i po jejich rozvodu na mé polovině domu (např. přespával v části domu, kde má moje sestra byt, spotřebovaval vodu a elektřinu ?
do 12 hodin
Dobrý den, zemřel nám strýc, který byl bezdětný, posledních pár let se stýkal s paní, ale nesdíleli společnou domácnost, každý žil v jiném městě. Oslovila mě nemocnice, že jako synovec (moje matka je švagrová uvedeného strýce) mám vyzvednout osobní věci a stát se vystavitelem pohřbu a dalšího řízení. Telefonoval jsem se synem paní, která se se strýcem stýkala, že si od nich vyzvednu zbytek osobních věcí strýce, ten ale úplně otočil, že nemusím jezdit, že díky tomu, že se jeho maminka stýkala se strýcem déle než 3 roky, mají nárok na dědictví a vše zařídí (původní jeho informace byla, že si mám pro vše přijet). Prosím o sdělení, zda mají nárok jednat jako nejbližší příbuzní , když nežili ve společné domácnosti, a dále jednat v otázce dědictví. My máme v bytě strýce oblečení, prý nás tam pustí jen za přítomnosti policie ČR (slova syna uvedené paní).
do 12 hodin
Asistovaná reprodukce není v České republice umožněna lesbickým párům ani ženám bez partnera. Otcem dítěte počatého umělým oplodněním, které se narodí neprovdané ženě, je muž, který dal k umělému oplodnění souhlas. Co by znamenalo z právního hlediska, pokud by ten souhlas dal sourozenec - bratr ? Jsem single žena, jednalo by se o dárcovské spermie.
Dobrý den, moje bývalá manželka požádala o zvýšení alimentů. Soudkyně si vyžádala potvrzení o příjmu mém a mé přítelkyně, se kterou žiji ve společné domácnosti. Moje přítelkyně ale toto potvrzení odmítá dodat, hrozí mi za to u soudu nějaký postih? Bývalá manželka také vystupuje jako samoživitelka, což neodpovídá pravdě. Taktéž žije se svým přítelem ve společné domácnosti a rozpočet jejich domácnosti je vyšší, než jaký udává. Co s tím mohu dělat?
Hezký den moc prosím o radu otec s mamkou jsou v manželství dům nabýt v manželství a může teď otec z ničeho nic půlku domu prodat?
do 12 hodin
Dobrý den, chtěl bych se zeptat ohledně daní. Žena na rodičovské dovolené uzavře dohodu o provedení práce v telemarketingu. Zaměstnavatel z hrubé mzdy odvádí zdravotní, sociální a daň, je to tak správně, když je žena na rodičovské dovolené? Předem děkuji za odpověď .
Dobry den, rada bych pravni radu pro muze, jak se chovat v pripade manzelskeho vztahu se dvemi detmi, kdy se zena rozhodla ze vztahu odejit, a jiz pred podanim navrhu rozvodu brani muzi ve styku s detmi. Muz se na prani zeny odstehoval do jineho bytu, ovsem najem bytu, kde zije zena s detmi, a vsechny ostatni naklady, plati on, jelikoz je zena nezamestnana. Muzi jde o nejvice korektni chovani, aby zena nemohla cokoliv potencialne vyuzit v jeho neprospech u rozvodoveho soudu. Dekuji.
do 6 hodin
V roce1978 jsme vstoupili do druhého manželství, já Mirosla (85) a Jana (81). Já mám z prvního manželství 1 dceru, manželka 1 syna a 1 dceru. Z druhého manželství děti nemáme. Od roku 1989 máme oddělené hospodaření podle rozdělených kompetencí (manželka strava doma, domácí potřeby, já platím byt, veškeré investice v bytě, dovolené kulturu a sobě obědy v menze). V roce 1992 jsme si pořídili byt do osobního vlasnictví, který jsem platil. V dobré víře jsem nechal zapsat jako vlastníka manželku. V současné době spolu dobře nevycházíme. Ctěl bych se ubezpečit, jak je to s dědickým právem na byt po mém úmrtí. Podle mého názoru nabytí bytu proběhlo v manželství, takže z hlediska vlastnického podílu vlastním polovinu hodnoty bytu, kterou po mém úmrtí by měla zdědit dcera. Byt není zadlužen. Moje otázka zní: je tomu tak anebo se mýlím. V záporném případě prosím o radu, jak bych měl postupovat, aby tomu tak bylo. V kladném případě bych vás požádal o písemné potvrzení, že tomu tak je.
do 12 hodin
Dobrý den, já a matka jsme spoluvlastníci ideální poloviny domu a polností. Může jeden z nás prodat, pronajímat, nebo jinak nakládat s vlastní polovinou majetku bez souhlasu toho druhého? Mám předkupní právo?
do 12 hodin
Dobrý den, chcy se z manželem rozvést vůbec se nerozumíme...máme spolu dceru 12 let. manzelstvi trvá od roku 2009.
do 12 hodin
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na vlastnictví manželů. Před manželstvím jsem koupila rodinný dům, který jsem měla ve svém vlastnictví a jsem zapsaná na katastru nemovitostí. O několik let později jsem se vdala a s manželem jsme začali dům opravovat. Museli jsme i refinancovat hypotéku, ve které je manžel uveden jako hlavní ručitel, z důvodu mojí mateřské dovolené. Chtěla bych se zeptat zda i nadále je dům v mém vlastnictví, když jsem ho nabyla před manželstvím a nebo už se stal společným majetkem manželů?
Můj švagr koupil pro svou dceru byt, ve kterém bydlí dcera s přítelem a jejich syn. Původně vlastnila polovinu bytu dcera a polovinu její otec. Nyní nechal otec přepsat svou polovinu na nezletilého vnuka, který tam bydlí. Ráda bych si ověřila, zda může dojít k manipulaci s bytem (např. přepsání na přítele dcery), když rodiče jsou zákonní zástupci syna.
Dobrý den,vlastním polovinu bytu po matce,a druhou polovinu vlastní můj synovec,který byl nyní soudně uznán jako zbaven finanční svéprávnosti.Chtěli jsme byt prodat,co to pro mne znamená,kdo bude rozhodovat o tom,že se může prodat i synovcovo polovina.Bojím se,že to bude zdlouhavé a budu si muset brát právníka?Ještě upřesním,matka každému z nás polovinu bytu dala darem.
do 12 hodin
Dobrý den. Chtěl bych se rozvést, ale nevím jak postupovat a co vše je k tomu zapotřebí. Myslím že manželka nebude souhlasit. Máme dvě plnoleté děti, které s námi již ve společné domácnosti nežijí. Společný majetek nemáme, bydlíme v pronajatém bytě a máme v pronájmu zahradu. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, manžel a já jsme před 6 lety koupili dům na 100% hypoteku a máme spolu maloletou dceru, bohužel koupi baráku se pokazilo manželství, zrekontruovala jsem si barák vlastníma rukama a financema ,nyní se chce rozvést a chce půlku z baráku, já barák rozhodně prodat nechci a nevím jestli z jedné výplaty užívim 2 děti( mám jeste syna z prvního manželství)a hypoteku,můžete mi poradit jak to je v této situaci, děkuji
do 12 hodin
Dobrý den, se svojí družkou jsme si koupili napůl pozemky k rekreaci. Družka nedávno zemřela, ale měla dospělého syna, na kterého podle dědického práva přechází polovina. Chtěl bych tu její polovinu odkoupit a chci se zeptat, jestli tu existuje nějaké předkupní právo, aby to nemohl prodat někomu jinému.
Dobrý den, lhal jsem policejnímu vyšetřovateli jako svědek v trestní věci znásilnění ženy v zájmu této ženy, kterou jsem měl rád, aby nepřišla k ještě větší újmě, případně o život. Na podezřelého ze spáchání tohoto činu, který s ní žil ve společné domácnosti, nebylo i pro pozdní oznámení této poškozené a nedostatek důkazů uvalena vyšetřovací vazba. V době mého podání vysvětlení jako svědka mi byla i po poučení známa skutečnost přečinu Křivé výpovědi, zvláště na dotaz vyšetřovatele, zda s poškozenou udržují intimní vztah. Tuto skutečnost stejně jako poškozená jsme zapřeli, i po trestním oznámení neměla kam z jejich domácnosti odejít. Pro odůvodněnou žárlivost by ji mohl následně ještě více ublížit. Dotaz: Zda tento můj argument obstojí před soudem, obával jsem se o zdraví a život poškozené, protože již v průběhu tohoto počátečního vyšetřování podle $ 158 tr. řádu bylo zřejmé, že nebude podezřelý omezen na svobodě. V současné době bude podezřelému sděleno obvinění a já se již chci v tomto stadiu vyšetřování k této lži přiznat, aby bylo celé vyšetřování objektivnější. Poškozená již žije skrytě bez případně hrozby. Jakou sankcí, prosím mohu očekávat ?
do 12 hodin
Manželka koupila po svém rozvodu byt do os. vlastnictví. Po té jsme se vzali a jsme spolu v manželství a společné domácnosti 12 let. Má dvě dospělé děti. V případě její smrti, jaký bych měl dědický nárok na tento byt? A dědí část také její děti? Děkuji.
Dobrý den,prosím jak je to s bytem koupeným v manželství,za finance které jsem získala prodejem vyhradne meho bytu,který jsem mela za svobodna.dekuji
Dobrý den. Mám dotaz ohledně majetku. Před 19 lety lety jsem dostala dům po babičce. Před 12 lety jsem se vdala a díky manželovi se opravil dům. Vzali jsme si hypotéku. Střecha, okna a fasáda. Darovala jsem mu polovinu domů a myslela si, že spolu zůstaneme navždy. Jenže z manžela se vyklubal manipulátor a já se s ním Před rokem rozvedla. Teď řešíme majetek. Nemám peníze, abych ho vyplatila. Dal k prodeji polovinu domu. Já bydlím nahoře se synem z prvního manželství a dole moje máma. Teď v jeho polovině. Chci se zeptat, může mě bez mého vědomí vystěhovat mé osobní věci zezdola ,maminky osobní věci a druhého syna věci? Druhý syn má dole pokoj, ale už bydlí sám. Jestli to může udělat bez soudního rozhodnutí. Chtěla bych vědět co můžu já a on, právně. Mrzí mě, že nemá kousek slušnosti. Já jsem se tu narodila a mojí hloupostí jsem přišla o půl domu. Chtěla jsem si vzít hypotéku.
do 12 hodin
Přítel je v exekuci z minulého manželství.. Může se ženit aniž by jeho současná partnetka byla nějak ohrožena?
Dobrý den, pokud spolu manželé od data "xy" prokazatelně nebydlí, jak bude při rozvodu naloženo s jejich SJM právě od data rozluky po rozsudek o vypořádání SJM (míněno finance, účty, příjmy, výdaje atp.). Lze utrácet či spíše šetřit? Budou soudem vyhodnoceny příjmy a výdaje na účtech a kreditní položky (nadbytek) na účtu "majetnějšího" manžela rozděleny 1/2? Manželství je bezdětné. Jak je to prosím s vypořádáním hypotéky jednoho z manželů, kterou tento nabyl v době před vznikem manželství (výhradně na jeho nemovitost, jejíž je jediným majitelem), ale byla částečně splácena v době manželství, tedy ze SJM, kdy do rodinného rozpočtu přispíval i druhý manžel. Má v době SJM "přispívající" manžel při soudním vypořádání SJM nárok na 1/2 hypotečních vkladů za období manželství?
Dobrý den,po náhlém úmrtí otce řešíme dědictví,kdy polovinu baráku vlastnil otec a polovinu vlastní matka.Jsme dvě dcery a chtěly bychom se dědictví po otci vzdát ve prospěch matky.Dotaz je,zda a jaké finanční náklady by vznikly matce,jako jediné dědičce?
Dobrý den, po 16-ti letém společném soužití jsme se s manželem vzali. Každý jsme měli svůj vlastní účet a tak to zůstává i v manželství. Bydlíme v rodinném domě, který si manžel koupil, ještě před naším spolužitím. Vlastní ještě další nemovitosti. Z předchozích manželství má 3 dospělé děti, já dvě. Zajímalo by mne, jak by se postupovalo v případě dědictví ze zákona, jestli by do dědického řízení byly zahrnuty i finance toho druhého a jak by se dělil nemovitý majetek. Předem děkuji.
Dobrý den. Žil jsme s pritelkyni cca 4roky ve společně domácnosti. Téměř veškeré finanční záležitosti odcházeli z mého účtu. Chci se zeptat jestli je možnost vracení alespoň části výdajů které jsem vynaložil. A to v těch případech kdy je evidentní ze peníze byly použity na opravu nemovitosti případně byly jejím jménem poslány na její účet. Dekuji za odpoved
do 12 hodin
Dobrý den, jsem jednou rozvedený a znovu jsem se oženil - 2 roky nové manželství. Nyní chce manželka koupit nemovitost a nevíme, jak to udělat, aby mé děti z prvního manželství v případě dědictví po mě neměli nárok na tuto nemovitost. Stačí, když jí manželka koupí ze svých zdrojů, za peníze z vyrovnání majetku z prvního manželství a bude psaná na katastru jako jediný majitel, nebo je nutné ještě doplnit nějakým dokumentem. Děkuji
Dobrý den, měla bych dotaz. Před více lety mi zemřel tatínek a po smrti jsem se zřekla jedné čtvrtiny rodinného domu ve prospěch bratra. Tento dům byl rozdělen na polovinu maminky a polovinu bratra. Nyní přišel bratr s návrhem ,že si nechá dům přepsat pouze na sebe. Maminka s tím souhlasí. Maminka je umístěna v domě pro seniory a v domě tudíž nebydlí. Vše kolem maminky zařizuji já. Mohu s tím něco dělat, mohu nesouhlasit s přepisem domu. Děkuji za odpověď
do 12 hodin
Dobrý den. Mám připravenou žádost o rozvod. Manželka slíbila, že bude souhlasit, ale teď to nechce podepsat, že si to rozmyslela. Nežijeme spolu již 3 roky a žiji s jinou ženou. Jak mám postupovat, dá se to i bez jejího souhlasu? Děkuji
S manželem jsme před sńatkem uzavřeli před manželskou smlouvu spočívající v režimu oddělených jmění. Manžel zemřel,dědictví bylo vypořádáno. Má nárok jeho dcera z předcházejícího manželství nárok v nějaké linii po mně. Děkuji
Od dcery se odstěhoval manžel k jiné ženě. Pokud se nedohodnou na BSM je možné žádat o vypořádání soud i za trvání manželství, nebo až po rozvodu, případně do jaké doby po rozvodu. Děkuji
Je mozne i po uzavreni manzelstvi rozdelit spolecny majetek tak, jako by tomu bylo pred uzavrenim manzelstvi pomoci predmanzelske smlouvy? Za predpokladu souhlasu manzelky i manzela. Bude potom majetek oddeleny a druhemu nevznikne pravni narok na cast majetku napr. pri rozvodu?
Dobrý den. Prosím o radu, kde získám informace o tom, jak bude naloženo s majetkem NIV, který po uplynutí zákonné doby převezme stát. Vlastníme ideální polovinu parcely a máme zájem o odkoupení i druhé poloviny. Tu však vlastní NIV. Bude nám nabídnuta možnost odkoupit tuto část, nebo můžeme zažádat o přímý odprodej?
Jsem spoluvlastník domu (X bytú) s mou sestrou. Sestra chce dům prodat, já nikoli. Jak rozdělit polovinu domu,aby popř.sestra svou polovinu prodala,já mohl být vlastník?
do 12 hodin
Dobrý večer, potřebuji poradit ohledně majetku.Po svatbě,před téměř 20 lety jsme s manželem dostali darem dům od jeho rodičů,každý polovinu.Tchyně má v domě věcné břemeno.Nyní se rozvádíme a tchyně mě chce o moji polovinu domu připravit,vzít dar zpět.Nikdy jsem jí ublížila,vždy pomáhala,byla jsem taková její služka.Má právo na to vzít dar zpět?
do 12 hodin
Dobrý den, naše sousedka nám chce darovat zahradu.Žije sama a děti nemá. Nyní je nemocná a my se ženou o ní pečujeme. Jak je to s daněním takového převodu. Děkuji
do 12 hodin
Chci přepsat svůj dům na vnučku. Otázka zní pokud by se ji něco stalo má nárok na dědictví po ni její otec se kterým nežije ani nezila ve společně domácnosti výživné platil nestykaji se její matka tj moje dcera určitě ano rozhodly jsme se to dat ji samozřejmě s bremenem nebo ještě něco nemáme zapomenout děkuji
do 12 hodin