ex partner mi v zachvatu zurivosti rozbil notebook a mobil

Právní poradna>Všechny dotazy>ex partner mi v zachvatu zurivosti rozbil notebook a mobil>
Dotaz
ex partner mi v zachvatu zurivosti rozbil notebook a mobil (to nahradil).v notebooku jsem mela vsechny fotky(od detstvi),scan smluv aj. Mam sanci v pr.kdybych zadala fin. odsk. za nemajet. ujmu?Probihalo zde i dom. nasili (vc. znasilnovani) a tajne nahravani(video i audio)ale to nemam nyni silu otevirat.dekuji.
Odpověď od:
Mgr. Iva Frišmanová
Advokát
Dobrý den, nárok na náhradu nemajetkové újmy vzniká pouze v případě stanoveném zákonem a nespojuje se automaticky s jakýmkoliv poškozením věci. Ve Vašek případě ale zničením věci došlo i ke zničení fotek, což může být považováno za narušení soukromí a za takový zásah máte nárok na náhradu nemajetkové újmy. Nárok na náhradu nemajetkové újmy máte i v případě pokud Vám byla způsobena újmy úmyslně z touhy ničit, ublížit a nebo z jiné pohnutky zvlášť zavrženíhodné. Jestliže Vám bývalý partner rozbil notebook v záchvatu zuřivosti, vzniká vám nárok na náhradu nemajetkové újmy i z tohoto důvodu. Ze zaslaných informací ovšem odhadnout konkrétní výši nemajetkové ujmy, na kterou byste měla nárok. Výše nemajetkové újmy se určuje individuálně s ohledem na všechny okolnosti případu. Nedojde-li k dohodě, určí výši nemajetkové újmy dle svého uvážení soud. S pozdravem, Iva Frišmanová, advokát

Předchozí dotaz

Mám v práci podepsanou hmotnou odpovědnost za společenský sál.

Dobrý den, potřebovala bych radu ohledně pracovního práva. Mám v práci podepsanou hmotnou odpovědnost za společenský sál, v němž je i technika. /přesně nevím cca 3 mil./. Díky nezodpovědnosti kolegyně se nyní řešilo, že do sálu nebude kolegyně, která odpovědnost nemá vstupovat - brala si klíče a dělala soukromé akce v sále bez mého vědomí. Vyšlo nařízení ředitele, že všechny akce budou na smlouvu, i když budou zdarma. Nyní je ředitel mimo, mi bylo řečeno zástupkyní, že co si dovoluju, že smlouvy nebudou a že jsme kolegyně, tak bude chodit do sálu kdykoliv bude chtít. Jak se mám dále bránit? Co je třeba mít písemně? Dle mého názoru není možné, abych nesla hmotnou odpovědnost za sál já, když zaměstnavatel mi neumožní tento prostor hlídat.

Další dotaz

Toto věcné břemeno není zapsáno v katastru nemovistostí, ani nemůže, na nemovitosti je zapsán zákaz zatížení

Dobrý den, vlastním nemovitost, kterou užívá osoba s úředně ověřeným dokumentem o dožití. Toto věcné břemeno není zapsáno v katastru nemovistostí, ani nemůže, na nemovitosti je zapsán zákaz zatížení. Má dotyčný právo nějak dožití vymáhat, když ho budu chtít vystěhovat? Děkuji.
Mgr. Iva Frišmanová
Advokát

Nejnovější dotazy:

Soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření

Dobrý den, v opatrovnické věci ohledně styku se synem byl proveden psychologický posudek, který pro mě nedopadl nejlépe a soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření. Na základě toho byl nařízen usnesením psychiatrický posudek. Ale podařilo se mi řízení o styku se synem zvládnout s rozsudkem, že styk se neurčuje Psychiatrický posudek proveden nebyl. Bylo zde vydáno doporučení na asistovaný styk. A můj dotaz zní, jestli kdyby OSPOD či ex či soud vyvolaly v této věci nové řízení, jestli bych se mohl vyhnout psychiatrickému posudku tím, že bych řekl, že se se synem již stýkat nebudu do dospělosti. (jestli bych měl vůbec ten asistovaný styk podstupovat), či je-li jiná možnost se psychiatrickému posudku vyhnout. Děkuji.

Uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně

Dobrý den, uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně, odměnami. Stejně tak bylo postupováno i u dalších zaměstnanců. Dva měsíce tomu tak bylo, nyní se tak neděje. Dostávám pouze hrubou mzdu uvedenou ve smlouvě. Můžu s tím něco udělat?

Po své mamince jsem zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu

Dobrý den, v roce x jsem po svém mamince zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu, jedna je z titulu nevyplaceného majetkového podílu a druhá u titulu nevyplaceného vypořádavacího podílu. Několikrát jsem se emailem i telefonem dotazoval v družstvu, ale nikdy jsem od nich nedostal jinou než ústní odpověď, že "je to promlčeno", nic víc, ani konkrétnější co je promlčeno. Děkuji za odpověď

Dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu

Dobrý den, dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu (prý systémová chyba, až do konečného vyúčtování tvrdili, že mám vše ok). Teď přišel nedoplatek a já je ihned kontaktovala. Jak v tomto případě mohou postupovat? Mohou platbu vymáhat takhle zpětně nebo mě nutit do splátkového kalendáře? Děkuji.

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka"- zasláno v 18:00 hod. Byla prý pověřena ředitelem to sdělit. Mám jako rodič povinnost poslouchat učitele? ze zákona?

Ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle

Dobrý den, ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle. Jde o to, že se věnuji psaní autorských textů a knih. Píšu je cca 5 let a sdílím je na sociální síti. Nyní mi byl jeden z textů ukraden, kdy ten kdo ho vydává za svůj mě slovně napadl a píše lidem o tom, že jsem zloděj apod. jelikož se nejedná o spor mezi sousedy o tom kdo má lepší vlasy, rozhodla jsem se tuhle situaci řešit. Můžu se zeptat jak přesně postupovat, když jde o křivé obvinění a porušení autorských práv? Abych prokázala pravost svého textu a očistila své jméno? Děkuji
Potřebujete pomoc právníka?
Máme pro vás slevu na první dotaz.

Podobné dotazy

Dobrý den, má smysl se hádat s developerem?Máme uzavřenou SoSBK na výstavbu domu. Realizace neprobíhá dle nás dle smlouvy. Vše nějak obhájí. Mě trápí, že jsme v pasti, ale bojím se, že případné dohadování prodlouží předání domu.
Dobrý den, dostal jsem se do sporu o neuhrazení faktury (nesouhlasím s některými vyúčtovanými položkami). Celá komunikace probíhala přes mail a v žádném nebylo jasně napsáno kolik a za jakou službu platím a ani přímo odsouhlaseno. Chtěl bych se zeptat, zda je to vymahatelné.
Jaké jsou sankce za používání objektu v rozporu s vydaným kolaudačním rozhodnutím? Jedná se o ubytovnu, kde se malý sál předělal na pokoje, takže došlo k navýšení počtu lůžek. Tahle úprava nebyla kolaudována. Jak postupuje SÚ, kdyby se o této záležitosti dozvěděl?
Dobry den,nasel jsem si pritelkyni ktera mela byt za 1 600 000kc.Zili jsme spolu 3 roky a pak jsme se vzali.Po roce jsme se rozhodli prestehovat do noveho tak jsme ten byt prodali za 5000 000doplatily hypoteku a se zbytkem jsme si uz jako manzele koupily novou nemovitost.Vzali jsme si hypoteku 600 000kc a nejake penize jsme meli spolecne.Pani dotoho dala asi 4 500 000kc a ja asi 1 500 000kc.Chci se zeptat kdyz by jsme se rozvedli jestli se vse deli stejnym dilem.Moc dekuju za odpoved
do 12 hodin
Když bych náhodou někdy "podal" dvěma nezletilým osobám dva balíčky cigaret (každému jeden). Jednalo by se o přestupek nebo již trestný čin? V této situaci bych však nebyl prodejce. Po jaké době by byl tento čin promlčen? Jaký by mi případně hrozil právní postih, kdyby k tomuto došlo?
do 12 hodin
Dobrý den, řešíme následující problém: Objednali jsme v textilní továrně výrobu plavek. Při odsouhlasování vzorků jsme řešili všívání cedulek. Ze strany továrny bylo doporučeno všívání navrch, což jsme neakceptovali a 2x v mailu zdůraznili, že chceme cedulky všívat DO švů. Po obdržení hotové zakázky jsme zjistili, že našili cedulky v rozporu s naším zadáním - tedy navrch. Jak máme prosím v takovém případě postupovat?
Dobrý den, dcera bydlela s přítelem se kterým má dítě. Za dobu partnerského vztahu si vzali půjčku, kterou společně utratili za zařízení bytu a věci denní potřeby. Půjčka je napsaná na dceru, protože její partner ma exekuci na plat. Následoval rozchod, je možné nějak přimět bývalého partnera, aby se na splácení finančně podílel? Děkuji
do 12 hodin
Dobrý den Ráda bych se zeptala, rozešla jsem se po 18 letech s partnerem. Máme spolu dvě děti, po vzájemné dohodě jsme se nikdy nevzali. Nic neproběhlo soudem, na všem jsme se více méně v závěru dohodli. Děti žijí se mnou. V době vztahu koupil partner byt a začal podnikat. Dotaz tedy zní, opravdu nemám nárok na nic, protože jsme nebyli manželé? V současné době mi expartner prodává byt, kde jsme žili za skoro 3násobnou cenu, než ho tenkrát kupoval. Byt je psán pouze na něj.
do 12 hodin
Chystám se na žádost o rozvod (máme 2 školní děti). Obávám se manželovy reakce. Je něco, co je dobré si připravit před tím, než mu rozvod oznámím, kdyby s ním nebyla rozumná řeč a chtěl mi to hodně znepříjemnit?
Dobrý den, chci pronajímat byt, ale abych nemusela odvádět daně, je možné pronajímat být za 1korunu, kdyby to bylo uvedeno ve smlouvě. A ještě, kdybych pronajímala obchod, který je v domě a měla bych smlouvu na 1 korunu. Kdyby náhodou přišla kontrola z FÚ, je to podezřelé nebo nějakým způsobem napadnutelné? Děkuji.
Dobrý den, firma ve které pracuji se bude v říjnu tohoto roku stěhovat na jiné místo a mě toto stěhování nevyhovuje, proto jsem si s předstihem našel jinou práci a tak to oznámil v zaměstnání. Se stávajícím zaměstnavatelem sme se domluvili na dřívějším datumu odchodu z práce než je výpovědní lhůta (nový zaměstnavatel chce co nejrychlejší nástup do práce). A tak mě zajímá jestli mám nárok na odstupné nebo ne?Děkuji
do 12 hodin
Dobrý den, Jsem s partnerem několik let, před osmi lety jsem si brala hypotéku sama na sebe, ale majitelé na katastru jsme oba dva. Teď se chceme rozejít. Jak to je s vyplacením? Ráda bych si ji nechala a v bytě zůstala, ale budu vyplácet partnera polovinou bytu? Nebo pouze vyplácet za dobu, kdy jsme spláceli hypotéku spolu? Jelikož mi na ni přispíval? Hypotéku budu splácet ještě 16 let. Děkuji moc za infornaci.
do 12 hodin
Dobrý den, měla bych dotaz ohledně nároku na majetek při rozchodu. S partnerem jsem žila ve společné domácnosti 10 let, máme spolu syna a partner má z předchozího manželství dva syny ve střídavé péči. Chtěla bych se zeptat, jestli mám nárok na nějaký majetek při rozchodu. Nebo jak se v dnešní době posuzuje vztah druh družka. Děkuji
Dobrý den, jak se prosím dá předejít tomu, aby můj partner a i naše děti jednou nezdědily dluhy, které mají partnerovy rodiče? S matkou se neviděl cca 20 let. S otcem se občas vidí. Předem děkuji za odpověď,
Dobrý den Chci se zeptat jak mám postupovat správně Chci se rozvést z manželem Má problém z alkoholem a hazardem,a tým způsobuje nám finanční problémy:( Občas trpím domácí násilí ... Mám doma malou dceru Jsem Ukrajinka, mám tady přechodné pobyt Moc se v zákonech ne vyznávám... A ještě taková otázka, mužů se z malou odstěhovat do jiného bytů? Může mne v tom bránit? Děkuji za odpověď Hezký den
Cca tři měsíce žiji s partnerem ve společné domácnosti. Partner má s bývalou partnerkou dvě malé děti . Jak je to s výpočtem výše alimentů? Započítávají se do příjmu partnera také moje příjmy? Jakým způsobem? Jak by to bylo v případě uzavření manželství? Je možné toto a můj osobní majetek (movitý i finanční) ošetřit předmanželskou smlouvou tak, aby nepodléhal společné jmění?
do 12 hodin
Dobrý deň, sme slovenská rodina žijúca v ČR. Máme tu dve maloleté deti. Chcela by som sa opýtať že chcela by som partnera opustiť a bojím sa toho že by mi robil problémy že by nechcel ísť so mnou tie doklady vybaviť alebo že by ma udal niekde na urad a prišla by som o deti. Šlo by to vybaviť aj bez neho?
Dobrý den, zemřela mi matka kde žila s otcem v rodinném domě. Zajímalo by mne jak bude probíhat d. řízení kde otec dům odkázal bratrovi a zda mám nárok na část dědictví. Dekuji
Dobry den, muj soused se na me obratil s prozbou o vedeni vodovodu prez muj pozemek a zrizeni smlouvy věcného břemene - služebnosti na pozemku. Zajimalo by me jake nevyhody tato smouva obnasi a jak cely proces probiha.
do 12 hodin
Dobrý den, prosím o radu. Probíhá rekonstrukce/výstavba bytů nad mým, při které došlo k závadám typu prošlápnutý strop ke mně, zatékající voda stropem do mého bytu. Poničené SDK v místnostech, plesnivějící koupelna. Stavitel přislíbil nápravu po ukončení stavby, ale v st.deníku zápis není, můj nepodepsal a nereaguje na žádosti o vysoušeč a termíny opravy. Jakým způsobem mohu řešit? Děkuji!
Dobrý den, prosím o konzultaci z prac.práva. Pracuji v ČR v s.r.o. od mezinárodní firmy. Prodává naše oddělení jiné firmě. Našel jsem,že závazky a smlouvy přecházejí v nového zaměstnavatele a nepohorším si (plat,dovolena). Nový zaměstnavatel chce s námi podepsat nové pracovní smlouvy. Otazka: Kdybych na tuto smlouvu nepřistoupil, náleží mi odstupné a výpovědní doba? Jaký to je paragraf ze ZP?