Toto věcné břemeno není zapsáno v katastru nemovistostí, ani nemůže, na nemovitosti je zapsán zákaz zatížení

Právní poradna>Všechny dotazy>Toto věcné břemeno není zapsáno v katastru nemovistostí, ani nemůže, na nemovitosti je zapsán zákaz zatížení>
Dotaz
Dobrý den, vlastním nemovitost, kterou užívá osoba s úředně ověřeným dokumentem o dožití. Toto věcné břemeno není zapsáno v katastru nemovistostí, ani nemůže, na nemovitosti je zapsán zákaz zatížení. Má dotyčný právo nějak dožití vymáhat, když ho budu chtít vystěhovat? Děkuji.
Odpověď od:
JUDr. Helena Nutilová Ph.D.
Advokát
Dobrý den, aby vzniklo věcné břemeno, musí být zapsáno v katastru nemovitostí. V tomto případě věcné břemeno nevzniklo, neboť není zapsáno. Nelze se proto úspěšně domáhat výkonu oprávnění z věcného břemene. Můžete proto podat případně sám žalobu na vyklizení nemovitosti, nechce-li se dotyčný dobrovolně vystěhovat. Před tím doporučuji zaslat dotyčnému prostřednictvím advokáta předžalobní výzvu.

Předchozí dotaz

ex partner mi v zachvatu zurivosti rozbil notebook a mobil

ex partner mi v zachvatu zurivosti rozbil notebook a mobil (to nahradil).v notebooku jsem mela vsechny fotky(od detstvi),scan smluv aj. Mam sanci v pr.kdybych zadala fin. odsk. za nemajet. ujmu?Probihalo zde i dom. nasili (vc. znasilnovani) a tajne nahravani(video i audio)ale to nemam nyni silu otevirat.dekuji.

Další dotaz

podala jsem výpověď dohodou. Chtela jsem vědět jestli mě automaticky běží 2 mesicni výpovědní lhůta

Dobrý den,podala jsem výpověď dohodou, bohužel jsem nechala v podatelně oba papíry takže v ruce nemám nic a nikdo se mi k me vypovedi nevyjádřil. Chtela jsem vědět jestli mě automaticky běží 2 mesicni výpovědní lhůta .Děkuji
JUDr. Helena Nutilová Ph.D.
Advokát

Nejnovější dotazy:

Soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření

Dobrý den, v opatrovnické věci ohledně styku se synem byl proveden psychologický posudek, který pro mě nedopadl nejlépe a soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření. Na základě toho byl nařízen usnesením psychiatrický posudek. Ale podařilo se mi řízení o styku se synem zvládnout s rozsudkem, že styk se neurčuje Psychiatrický posudek proveden nebyl. Bylo zde vydáno doporučení na asistovaný styk. A můj dotaz zní, jestli kdyby OSPOD či ex či soud vyvolaly v této věci nové řízení, jestli bych se mohl vyhnout psychiatrickému posudku tím, že bych řekl, že se se synem již stýkat nebudu do dospělosti. (jestli bych měl vůbec ten asistovaný styk podstupovat), či je-li jiná možnost se psychiatrickému posudku vyhnout. Děkuji.

Uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně

Dobrý den, uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně, odměnami. Stejně tak bylo postupováno i u dalších zaměstnanců. Dva měsíce tomu tak bylo, nyní se tak neděje. Dostávám pouze hrubou mzdu uvedenou ve smlouvě. Můžu s tím něco udělat?

Po své mamince jsem zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu

Dobrý den, v roce x jsem po svém mamince zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu, jedna je z titulu nevyplaceného majetkového podílu a druhá u titulu nevyplaceného vypořádavacího podílu. Několikrát jsem se emailem i telefonem dotazoval v družstvu, ale nikdy jsem od nich nedostal jinou než ústní odpověď, že "je to promlčeno", nic víc, ani konkrétnější co je promlčeno. Děkuji za odpověď

Dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu

Dobrý den, dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu (prý systémová chyba, až do konečného vyúčtování tvrdili, že mám vše ok). Teď přišel nedoplatek a já je ihned kontaktovala. Jak v tomto případě mohou postupovat? Mohou platbu vymáhat takhle zpětně nebo mě nutit do splátkového kalendáře? Děkuji.

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka"- zasláno v 18:00 hod. Byla prý pověřena ředitelem to sdělit. Mám jako rodič povinnost poslouchat učitele? ze zákona?

Ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle

Dobrý den, ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle. Jde o to, že se věnuji psaní autorských textů a knih. Píšu je cca 5 let a sdílím je na sociální síti. Nyní mi byl jeden z textů ukraden, kdy ten kdo ho vydává za svůj mě slovně napadl a píše lidem o tom, že jsem zloděj apod. jelikož se nejedná o spor mezi sousedy o tom kdo má lepší vlasy, rozhodla jsem se tuhle situaci řešit. Můžu se zeptat jak přesně postupovat, když jde o křivé obvinění a porušení autorských práv? Abych prokázala pravost svého textu a očistila své jméno? Děkuji
Potřebujete pomoc právníka?
Máme pro vás slevu na první dotaz.

Podobné dotazy

Dobrý den, rád bych věděl jak se dělí dědic, když není závět. A jakou váhu má to, že má jeden z dědiců trvalí pobyt v nemovitosti a druhý ne a jde prokázat že platil poplatky za užívání nemovitosti.
do 12 hodin
Dobrý den,loni jsem zdědila nemovitost a letos chci nemovitost prodat.Potřebují vědět jak je to z daní z prodeje domu,jestli musím mít odhad ceny domů nebo smlouvu za kterou se nemovitost prodává.Děkuji za odpověď
Dobrý den, kolem našeho rodinného baráku se rozhodli postavit několika patrové budovy, podél zahrady. Nikdo se s námi nebavil, jen nás obeslali s informacemi, co se bude dít. Nejdříve slíbili, že budovy budou kolmo a nyní mají být podél, což beze slova změnili. Baráky nám zastíní zahradu, kde jsou okrasné a ovocné stromy. Zároveň přijdeme o veškeré soukromí kvůli blízkosti vysokých baráků. Odkoupili i druhý pozemek, takže budeme mít baráky opravdu kolem dokola, kde budeme, jak v Zoo. Projekt mají schválený, ale nás se nikdo neptal. Dá se s tím něco dělat?
do 12 hodin
Dobrý den, s bývalým manželem jsme prodali nemovitost a kupující uvedli, že našli skrytou vadu na domě. V inzerátu bylo uvedeno, že je všude nová elektřina, zapomněli jsme uvést, že v zadním pokoji jeden rozvod zůstal starý. Neměli jsme v úmyslu nic zamlčovat, kupujícím jsme se snažili před prodejem všechno sdělit. Nyní nás obviňují z úmyslné skryté vady na nemovitosti a požadují snížit cenu o 50.000,-. že tolik stojí oprava a v tom, že je náhrada ušlého zisku z pronájmu jejich bytu, protože se kvůli této opravě nemohou nastěhovat. Dům je zcela funkční a jedná se o jeden starý rozvod v zadním pokoji. Nabídli jsme jim opravu. S tím nesouhlasí a nadále trvají na 50.000,-. Jejich právník nám napsal toto: Opravdu můj klient nestojí o opravu od pana Müllera, a to hned z několika důvodů. Klient již má domluvenou práci od odborníka, který práci řádně odvede a klient od těchto prací bude mít i řádné dokumenty. Tyto práce má již rozjednané, takže přerušením by došlo k porušení smluv ze strany mého klienta, s čímž jsou spojeny smluvní pokuty. Kromě toho, že by pan Müller "opravil starý kabel", tak jsou zde potřeba další zednické práce, které již mému klientovi nikdo hradit nebude. Dále bych chtěl poukázat na fakt, že tyto zjištěné vady, které jsou v rozporu s kupní smlouvou a inzerátem o nemovitosti zakládají mimo jiné i právo na odstoupení od smlouvy ze strany mého klienta. To by pro Vaši stranu tedy znamenalo, že byste museli uhradit celou kupní cenu domu, a to samozřejmě ještě předtím, než by byla nemovitost přepsána zpátky na Vaši osobu a než byste s ní mohli jakkoliv disponovat. Kromě kupní ceny by zde vznikla mému klientovi i další škoda, která by představovala nemožnost pronájmu nemovitosti, kde nyní bydlí a kde by v případě navrácení nemovitosti musel dále bydlet. Toto by zakládalo mému klientovi právo na náhradu škody ve výši 193.200,-- Kč - klient má již podepsanou nájemní smlouvu od 1. 6. 2022 na 12 měsíců při nájmu 16.100,-- Kč měsíčně. Kromě Kupní ceny byste tedy museli uhradit i tuto částku. Věřím, že dojdeme ke smírnému řešení věci, a to formou slevy z kupní ceny ve výši 50.000,-- Kč. Tato částka může být placena i formou splátek - 5.000,-- Kč měsíčně. My by jsme samozřejmě zednické práce také zaplatili, oni již započali nové úpravy domu a část zdi vybourali a tam našli ten starý kabel. Jinak jsou opravdu v domě nové rozvody, dům je starý po rekonstrukci. Co teď? Děkuji Vám za odpověď.
do 12 hodin
Dobrý den, pokud se zavážu sdržení se řízení po dobu 12 měsíců, mohu po 6 měsících zažádat o vrácení ŘP jako u zákazu řízení? Děkuji za odpověď.
do 12 hodin
Dobrý den, V roce 2002 jsem nabyla nemovitost - byt - v dědickém řízení. Byt byl v družstevním vlastnictví, bez jakýchkoliv závazků. V říjnu 2021 byl byt převeden do mého osobního vlastnictví. Mohu ho letos prodat a bude se na prodej vztahovat osvobození od daně z prodeje jako na nemovitost darovanou? Nebo je to v tomto případě jinak? Děkuji.
Zdravím, soused na chatě má rozpadlý barák a nad naší střechou má zídku, kde jsou volně cihly a břidlice, které k nám dokonce nedávno spadly a mohli i někoho zabít. I po mnoha oslovení jen slibuje a nic zatím neudělal. Budeme dělat 30.7 střechu a nevíme jak ho přinutit konat.
Dobrý den, bývalá přítelkyně mi koupila auto, které normálně užívám. Kupní smlouva, všechno je psané na mě. A ona teď po mě chce, abych ji ho začala splácet nebo že si ho vezme a prodá :( Je to možné?
Dobrý den, mám uzavřeno pojištění na nemovitost, včetně povodní. Nyní jsem v povodňových mapách zjistila, že je nemovitost chybně zakreslena. Ačkoliv by měla být nemovitost v riziku 3., je nyní dle chybné mapy v riziku 1. Pokud by došlo k povodním, bude pojišťovna plnit, nebo mi odbyde s tím, že pojistka byla chybně uzavřena ? Kdo nese odpovědnost ? Děkuji
do 12 hodin
Dobrý den. Je prosím napadnutelná darovací smlouva na nemovitost, pokud je dárce svéprávný, ale ve zdravotní dokumentaci má Alzheimerovu chorobu? Děkuji.
do 12 hodin
Prosím o radu, máme s manželem nemovitost na hypotéku ve SJM a manžel chce nemovitost napsat pouze na mne (manželku). Z předchozího manželství má dvě děti, které o něj nejeví zájem, tak chce předejít, aby po mne děti nechtěli peníze za dům, který jsme si sami vybudovali. Sepsal s ověřeným podpisem darovací smlouvu, bude nám to stačit? Děkuji.
do 12 hodin
Dobrý den, v roce 2019 jsem se rozvedl, v březnu 2019 rozvod nabyl právní moci. Na všem jsme se při rozvodu dohodli, dítě, výživné i majetkové vyrovnání. Sepsali jsme smlouvu a nemovitost(chalupa) mi připadla a bývalou manželku jsem vyplatil, ale do 3 let jsem na KN nevložil změnu, aby ze SJM bylo vlastnictví výhradně mé. Na nemovitost je ještě zástavní právo KB - hypotéka. Jak mám nyní postupovat když jsem propásl zákonnou lhůtu pro vklad na KN?Děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěl bych se rozvést. před 27 lety jsem dostal od rodičů barák, který jsme společně přestavěli. Investice v té době cca 500000,-. V listu vlastnictví jsem uveden jen já a moje matka a brácha jako věcné břemeno. Z čeho musím manželku vyplatit.
Dobrý den , už cca třetím rokem řeším převod nemovitosti s bývalou přítelkyní. Je to 5 let co jsme jsme si spolu našli nemovitost . Já si na sebe vzal hypotéku a ona úvěr ze stavebního spoření. Po třech letech jsme se rozešli a ex přítelkyně chce finanční vyrovnání . Na jaký obnos peněz má nárok když jsem celou hypotéku platil já ,úvěru já ji po rozchodu zbavil a ona zaplatila i s úroky max 300000 Kč . Děkuji
Dobrý den, manžel a já jsme před 6 lety koupili dům na 100% hypoteku a máme spolu maloletou dceru, bohužel koupi baráku se pokazilo manželství, zrekontruovala jsem si barák vlastníma rukama a financema ,nyní se chce rozvést a chce půlku z baráku, já barák rozhodně prodat nechci a nevím jestli z jedné výplaty užívim 2 děti( mám jeste syna z prvního manželství)a hypoteku,můžete mi poradit jak to je v této situaci, děkuji
do 12 hodin
Má nájemce povinnost hradit mimo nájemné NEZÚČTOVATELNOU platbu ve výši ***,-Kč za na správu nemovitosti, pojištění nemovitosti, ostatní provozní náklady (není blíže specifikováno)? Lze to po úhradě vymáhat po pronajímateli zpět?
Bývalá nájemnice ani po 4 měsících nezaplatila konečné vyúčtování. Jak ho po ní můžem vymáhat, když neznáme její současnou adresu?
Dobry den, prosim o radu: jsem majitel nemovitosti a chci ji vypujcit druhe osobe s tim, ze tato osoba by byla opravnena nemovitost pronajmout treti osobe za uplatu. Vynos z pronajmu by byl vynosem druhe osoby, tj. osoby ktere nemovitost pujcuji. A to vcetne danove povinnosti, tj. dan bych neodvedl ja jako majitel nemovitosti, ale dan z prijmu z pronajmu by odvedla druha osoba jako pronajimatel. Je takovy model mozny? Lze pouzit smlouvu o vypujcce a tam toto specifikovat? Dekuji!
Zdravím manžel,před asi 8lety doroval sestře svůj podíl na nemovitosti,který zdědil po matce se slibem ,že mu přenechá být, bohužel k tomuto nedošlo došla jen SMS , že se máme do 14 dní vystěhovat,že být je již prodány,tomuto ještě předcházelo vyhození a znemožnění vstupu do nemovitosti ,kde má dosud trvalý pobyt,a vše zděděné po matce , protože se toho sestra zřekla v jeho prospěch,došlo k úmrtí otce a a ona ho neuvedla na partě a ani nedala vědět, že zemřel u notare řešena pozůstalost obdržel jen finance,které mu vyplatil ústav v kterém se otec nacházel a třetina věci po něm nebyla opět vydána,touto dobou došlo k prodeji nemovitosti a opět bez možnosti si vzít své věci nebo věci po matce a otci prosím o radu zda jde vzít dar zpátky pro nevděk a špatné chování děkuji
do 12 hodin
Dobrý den, prosím o sdělení, zda je údaj v Katastru nemovitostí - způsob ochrany nemovitostí - závazný. Respektive, pokud je zde napsáno "nejsou evidovány žádné způsoby ochrany", může požadovat Národní památkový ústav nějaká omezení či regulativy?
do 12 hodin
Dobrý den, mám dotaz. Jsem v registru vyloučených osob ze nesmím hrát v casimech a jedno casino mě i přes to zaregistrovalo a umožnilo mi hrát na hracích automatech. Prohrál jsem spoustu peněz a já bych chtěl vědět jestli bych po nich mohl zadat náhradu když mi umožnili hrát i když mám zákonem daný zákaz hraní. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, mám dotaz ohledně koupě nemovitosti. V dubnu jsme s manželkou podepsali rezervační smlouvu na dům. Do dnes nemáme kupní smlouvu - majitelé nám zatajili, že je potřeba zřídit věcné břemeno k sousedce. Dozvěděli jsme se o tom při odhadu kupované nemovitosti. Do dnes jsme situaci neřešili, protože nám bylo přislíbeno vyřešení a zapsání věcného břemena na katastr. Zároveň v této době byla námi kupovaná nemovitost zatížena jiným věcným břemenem bez našeho vědomí. Není toto podvod ? Případně jak danou situaci řešit.
Dobrý den, jsem jednou rozvedený a znovu jsem se oženil - 2 roky nové manželství. Nyní chce manželka koupit nemovitost a nevíme, jak to udělat, aby mé děti z prvního manželství v případě dědictví po mě neměli nárok na tuto nemovitost. Stačí, když jí manželka koupí ze svých zdrojů, za peníze z vyrovnání majetku z prvního manželství a bude psaná na katastru jako jediný majitel, nebo je nutné ještě doplnit nějakým dokumentem. Děkuji
Dobrý den, rozhodla jsem se odejít od manžela a ústně jsme se dohodli na tom, že mu dám svou polovinu domu s pozemkem a další nemovitosti s tím že mi slíbil že tyto nemovitosti přenechá dětem. Bohužel situace je jiná . Manžel se odstěhoval do zahraničí se svou přítelkyní a svým dětem nepřenechal nic a ani do budoucna tak nechce učinit . Dcera se musela vystěhovat z domu a manžel teď dům pronajímá dům cizím lidem. Mohu požadovat vrácení daru?
do 12 hodin
Dobrý den, zdědila jsem podíl na nemovitosti, ve které ale nepřebývám, ale v předmětné nemovitosti mám stále trvalé bydliště. Chtěla bych však provádět namátkové kontroly této nemovitosti (mám obavy o její stav, spoluvlastník ji využívá). Mám právo kdykoliv vstoupit do nemovitosti, kde mám vlastnický podíl? Musím návštěvu nahlašovat? Můžu v předmětné nemovitosti přespat? Může se mnou v nemovitosti přespat i přítel? Může mi spoluvlastník nějak zabránit ke vstupu (např. výměna zámku)? Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, v září by měla rozdělená nemovitost - rodinný dům na půl. Půlku vlastní moje žena a půlku její nevlastní nezletilý bratr zastoupený jeho matkou. Co dělat, pokud se tam bratr se svou matkou a "nevlastním" otcem nastěhují bez našeho souhlasu a nebo zamezí nám tam přístup. Kdo má do nemovitosti oprávněný přístup? Bojíme se , že je odtamtud pak již nikdo nevystěhuje, protože doposud žijí v městském přiděleném bytě a obáváme se poničení nemovitosti.
do 12 hodin
Dobrý den, Kupujeme s manželem nemovitost. Většinou platí on z vlastních zdrojů, zbytek platíme z půjčky kde jsem spoludluznikem. Advokát realitky chce aby jsem podepsala souhlas že nemovitost bude ve výlučné vlastnictví manžela. Vypadá mi to divně, když jsme spoludluzniky. Děkuji
do 12 hodin
Dobrý den. Z manželovy výplaty je strhávána fixní srážka jeho insolvenčnímu správci, která ale správci nedošla, byť z výplatní pásky je stržená a správce ji vymáhá aktuálně po nás. Jak se prosím nyní zachovat? Zaslat, nezaslat? Neradi bychom přišli o dvojitou částku. Děkuji
do 12 hodin
Dobrý den, řeším koupi bytu a chci odstoupit od nájemní a kupní smlouvy. Platím za byt nájem který neužívám. Při odstranění kuchyňské linky a podlah jsem zjistila že byt je v dezolátním stavu. Chci odstoupit a vrátit byt. Již jsem zaplatila 2 nájmy. A už nechci pokračovat.
do 12 hodin
Dobrý den, bratranec si chce na naši nemovitost napsat sídlo podnikatelské činnosti. Chci se tedy zeptat, když mu dám souhlas s umístěním sídla na naši nemovitost a on by měl třeba v budoucnu dluhy, jestli mi nehrozí nějaké problémy, například exekuce? Děkuji,
do 12 hodin
Dobry den, pritel se soudi o barak na ktery plati hypoteku. Ma predmanzelskou smlouvu na pozemek a dum je na pul s byvalou manzelkou.Ona ho odmita do domu pustit.Chtela jsem se zeptat kdybychom se vzali mohli bychom dum uzivat i my dva bez toho aby na nas volala policii?
do 6 hodin
Dobrý den, potřebuji vyklidit nemovitost - chatu neevidovanou v KN umístěnou na pronajatém pozemku zahrádkářské organizace. Jsem vlastníkem chaty, na které proti mé vůli a proti stanovám organizace (není možno trvale obývat) trvale bydlí více než rok bez právního nároku má expřítelkyně - žalovaná. Odeslal jsem předžalobní dohodu k vyklizení nemovitosti na místo trvalého pobytu, kterou žalovaná nevyzvedla. Nyní chci podat žalobu k vyklizení nemovitosti k příslušnému soudu. Chci se dotázat, jaké případně další dokumenty bych měl k žalobě přiložit (přiložím kopie kupní smlouvy, smlouvu k pronájmu pozemku, kopii předžalobní dohody a ofocený vrácený dopis s předžalobní dohodou) a zda soud požaduje ověřené kopie. Chata bohužel není vedena v KN, proto bude zřejmě situace komplikovanější. Děkuji za odpověď
do 12 hodin
Zakaz bydleni v dome kde jsem investoval hodne penez do renovace.Instalace plynu,nova elektricka instalace.Instalace SAT,Instalace Internet.Pritelkyne zemrela,dum prevzal syn.Navrat penez za tyto investice podle zakona bezduvodneho obohaceni.
do 12 hodin
soukromý pozemek s nemovitostí hned sousedící se zahradou obce dala jsem si žádost na odkoupení obecní části zahrady obec schválila odkup dle zákona vyvěšeno na úřední desce i internet po uplynutí zákonné lhůty souhlas s prodejem mám i písemně ozval se ted vlastník zbylého pozemku s nemovitostí má nárok napadnout původní rozhodnutí obce
Dobrý den, zajímalo by mě právní řešení hypotetické situace. Manžel A je majitelem bytu, manžel B zakáže rodičům manžela A vstup do bytu s tvrzením, že je to jeho domov a že si to nepřeje. Děkuji
Dobrý den, chtěli bychom s manželkou darovat synovi nemovitost, na kterou ještě budem asi 7 let splácet hypotéku. Je možné to zohlednit v darovací smlouvě tak, aby po doplacení hypotéky přešla nemovitost na syna?
Zdravím Sousedi se na mě domluvili a podali na mě tr. oznámení,že jsem řídil auto,momentálně mám zákaz.Nejsou ani nemůžou být zádné důkazy,jen ta jejich domluva,nemáme tu dobré vztahy.Teď přišlo vyrozumění od samosoudu,prodloužili mi zákaz(18měs)+ nějaká podmínka.Já ale neřídil,poraďte prosím.
Dobrý den . Prosím o pomoc umřela mi maminka po tezké nemoci bohuzel se nestihl prepsat barak na me na syna sem jediny dedic jen se chci zeptat kolik procent z nemovitosti je dan dekuji
Dobrý den, řeším dědictví své nezletilé dcery umřel jí otec a bojím se abych neudělala něco špatně.Je zde i druhý dědit z druhého vstahu.V dědictví je barák a auto.Z druhou maminkou by jsme to chtěly prodat a dětem uložit peníze na účet nebo koupit byt.Barák co je v dědictví není v dobrém stavu a ani jedna nemáme prostředky jak se o něj starat.
do 12 hodin
Dobrý den mám dotaz žiju s matkou v rodinném domě, máme zde neshody oba máme polovinu baráku.Mám dva bratry kteří se pletou do našich problémů jak to mohu řešit?
do 12 hodin
V roce 2021 jsem zdědila nemovitost po sestře. V roce 2022 jsem nemovitosti prodala. Dotazem na finančním úřadě mě bylo sděleno, že nebudu platit daň z příjmu, jelikož to bylo dědictví po sestře. Prosím o sdělení, zda tato informace byla správná, nerada bych měla nějaké potíže.
Dobrý den, přítel si ode mě bude půjčovat peníze. Bude je investovat do baráku, který je v jeho vlastnictví. Dohodli jsme se, že mi je vrátí v pouze v případě rozchodu či úmrtí. Chtěla jsem to vyřešit dlužním úpisem, ale ten musí obsahovat datum, do kdy bude půjčka splacena.. jak to prosím vyřešit, abych v případě nenadálých okolností o peníze nepřišla.
Je majitel (prodávající) nemovitosti povinen sdělit kupujícímu, že v době vyřizování prodeje této nemovitosti odsouhlasil ještě jako soused projekt výstavby budovy, která svoji výškou tento dům poškodila?Kupující neměl šanci pak do výstavby nikterak zasáhnout i když se budova postavila za 2 roky a to proto,že mu kupující naschvál tuto informaci zamlčel. Lze žádat po prodávajícím odškodnění?
Bratr s manželkou a tetou jsou vlastníci nemovitosti.Já s matkou jsme se v dědickém řízení podílu zřekli v jeho prospěch.Matka má v chalupě břemeno na doživotí. Dnes chodí o dvou francouzských holích a syn jí nechce dát klíče od druhého vchodu,kudy to má blíž k dceři.Syn se o matku nestará. Pečující je dcera.Klíče od nemovitosti jí odmítá dát.
Dobrý den,jsem 3/4 vlastník bytové nemovitosti.Chtěla bych rekonstruovat byt určený k nájmu.Nemůžu se s dalším spoluvlastníkem dohodnout na financování.Můžu začít rekonstrukci bez jeho souhlasu a poté 1/4 financí vymáhat?Děkuji
Dobrý den, manžel měl včera jednání u notáře ohledně dědictví. Je závěť X/X druhý dědic a X/X manžel. Byt a chatu chtěli společně prodat a peníze rozdělit. Včera druhý dědic přišel s návrhem na vyplacení s čímž manžel souhlasil a navrhl splatnost X měsíců. Za chvíli jdou podepsat protokol k notářce. Myslím si správně, že dal X měsíců na to, aby si druhý zajistil finanční prostředky, které poukáže na účet manžela a až poté se stane vlastníkem nemovitostí (bude moci prodávat, pronajímat)? U notářky se to prý neřešilo a bojím se, aby on s nemovitostmi nemohl manipulovat ještě před výplatou. Co by měl zápis u notáře obsahovat, aby bylo jasné, že vlastníkem nemovitostí bude až po splacení závazku vůči mému manželovi? Bojím se, aby druhý dědic splátku neodkládal. Je přeci jeho věc, kdy se mu nemovitosti povede prodat a za kolik, nebo si je ponechá. Nebo je jedinou možností uplatnit "zástavní právo"? Děkuji
do 12 hodin
Zdravím měl bych dotaz jedná se o mou dceru seznámila se s mladíkem žili spolu asi 4 roky pak si mladík vzal hypotéku a postavil na klíč dům na pozemku jeho táty a bydlel tam s mou dcerou rok ,jo maji spolu dvouroční dítě a včera jí řekl že už ji nemiluje ať se sebere a jde pryč z baráku i s dítětem ptám se má dcera nějaký nárok na odškodnění děkuji za odpověď
do 12 hodin