Jsme čtyři spoluvlastníci

Právní poradna>Všechny dotazy>Jsme čtyři spoluvlastníci>
Dotaz
Dobrý den, potřebujeme prodat byt v osobním vlastnictví. Jsme čtyři spoluvlastníci. Jeden z nás dělá potíže. Vlastní 1/6 podílu. Může se prodej uskutečnit i bez jeho souhlasu?
Odpověď od:
Mgr. Jakub Groman
Advokát
Dobrý den, ano, předkupní právo mezi spoluvlastníky již neplatí, vyjma situací, kdy jste nemovitost nabyli např. v pozůstalosti v době 6 měsíců před prodejem. Pokud tedy nemovitost vlastníte déle jak 6 měsíců nebo jste ji nenabyli v pozůstalosti, pak se nemusíte předkupním právem zabývat. Prodat tedy můžete své podíly i bez tohoto jednoho podílu. kupní cena však bude samozřejmě nižší než v případě, kdy by došlo k prodeji celé nemovitosti, jelikož spoluvlastnictví výrazně snižuje hodnotu nemovitosti. Lze tedy předpokládat, že naleznete kupce, který Vám nabídne poměrně nízkou cenu. Pokud byste chtěli prodat nemovitost za cenu tržní, bylo by nutné buď přesvědčit spoluvlastníka k prodeji nebo se domáhat jeho spoluvlastnického podílu soudně, získat nemovitost jako celek a tu následně prodat. Toto je proces trvající obvykle 1-3 roky. Zkuste tedy zvážit prodej podílu, případně se pokuste znovu se spoluvlastníkem dohodnout. Někdy pomůže předžalobní výzva od advokáta s vyčíslením případných nákladů.

Předchozí dotaz

je uvedení ve smlouvě (vyšší moc)" opodstatněným uplatněním vyšší moci ze strany developera

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda-li je formulace textu "v tuto chvíli počítáme s dokončením dle uzavřených smluv o dílo s přihlédnutím k bodu X (vyšší moc)" opodstatněným uplatněním vyšší moci ze strany developera Děkuji

Další dotaz

Soused má na svém pozemku umístěnou kameru, kterou si mě filmuje

Ke svému domu jezdím přes pozemek souseda (dle soudního rozhodnutí). Soused má na svém pozemku umístěnou kameru, kterou si mě filmuje. Je protiprávní, když mu před svým přejezdem kameru zakryju a po přejezdu zase odkryju?
Mgr. Jakub Groman
Advokát

Nejnovější dotazy:

Soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření

Dobrý den, v opatrovnické věci ohledně styku se synem byl proveden psychologický posudek, který pro mě nedopadl nejlépe a soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření. Na základě toho byl nařízen usnesením psychiatrický posudek. Ale podařilo se mi řízení o styku se synem zvládnout s rozsudkem, že styk se neurčuje Psychiatrický posudek proveden nebyl. Bylo zde vydáno doporučení na asistovaný styk. A můj dotaz zní, jestli kdyby OSPOD či ex či soud vyvolaly v této věci nové řízení, jestli bych se mohl vyhnout psychiatrickému posudku tím, že bych řekl, že se se synem již stýkat nebudu do dospělosti. (jestli bych měl vůbec ten asistovaný styk podstupovat), či je-li jiná možnost se psychiatrickému posudku vyhnout. Děkuji.

Uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně

Dobrý den, uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně, odměnami. Stejně tak bylo postupováno i u dalších zaměstnanců. Dva měsíce tomu tak bylo, nyní se tak neděje. Dostávám pouze hrubou mzdu uvedenou ve smlouvě. Můžu s tím něco udělat?

Po své mamince jsem zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu

Dobrý den, v roce x jsem po svém mamince zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu, jedna je z titulu nevyplaceného majetkového podílu a druhá u titulu nevyplaceného vypořádavacího podílu. Několikrát jsem se emailem i telefonem dotazoval v družstvu, ale nikdy jsem od nich nedostal jinou než ústní odpověď, že "je to promlčeno", nic víc, ani konkrétnější co je promlčeno. Děkuji za odpověď

Dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu

Dobrý den, dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu (prý systémová chyba, až do konečného vyúčtování tvrdili, že mám vše ok). Teď přišel nedoplatek a já je ihned kontaktovala. Jak v tomto případě mohou postupovat? Mohou platbu vymáhat takhle zpětně nebo mě nutit do splátkového kalendáře? Děkuji.

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka"- zasláno v 18:00 hod. Byla prý pověřena ředitelem to sdělit. Mám jako rodič povinnost poslouchat učitele? ze zákona?

Ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle

Dobrý den, ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle. Jde o to, že se věnuji psaní autorských textů a knih. Píšu je cca 5 let a sdílím je na sociální síti. Nyní mi byl jeden z textů ukraden, kdy ten kdo ho vydává za svůj mě slovně napadl a píše lidem o tom, že jsem zloděj apod. jelikož se nejedná o spor mezi sousedy o tom kdo má lepší vlasy, rozhodla jsem se tuhle situaci řešit. Můžu se zeptat jak přesně postupovat, když jde o křivé obvinění a porušení autorských práv? Abych prokázala pravost svého textu a očistila své jméno? Děkuji
Potřebujete pomoc právníka?
Máme pro vás slevu na první dotaz.

Podobné dotazy

Dobrý den potřebuji poradit, máme se sestrou každý polovinu domu. Otec umřel matka je vécne břemeno. Sestra bez oznámení dělá úpravy vně i okolo domu jež nejsou potřeba.domluva s ní není možná.ja pracuji ona je v důchodu.co mám dělat
do 12 hodin
Po rozvodu nám zůstala chata v osobním vlastnictví. Bývalý manžel zemřel.Mam obavy co bude dál. Existuje nějaká smlouva, která zajišťuje pocit bezpečí?
do 12 hodin
Dobrý den, V roce 2002 jsem nabyla nemovitost - byt - v dědickém řízení. Byt byl v družstevním vlastnictví, bez jakýchkoliv závazků. V říjnu 2021 byl byt převeden do mého osobního vlastnictví. Mohu ho letos prodat a bude se na prodej vztahovat osvobození od daně z prodeje jako na nemovitost darovanou? Nebo je to v tomto případě jinak? Děkuji.
dobrý den, jak je to s placením alimentů když díte dovrší 26let? Dcera dělá vše proto, aby studovala, co nejdéle kvůli alimentům, lze to navršením 26let zrušit či zažádat, že dcera je už na tolik dospělá, aby chodila ke studiím do práceˇ(ponížit alimenty)
Dobrý den, řešíme změnu podílů v sro. Firma má nyní 3 společníky, podíly rozdělené 70/20/10%. Chceme odebrat 2 společníky s podíly 20/10% a přidat nového společníka. Nově by byli 2 společníci a každý s podílem 50%. Lze tyto změny realizovat naráz? Nebo nejprve přepsat minoritní podíly na společníka s 70% a pak přidat do sro nového společníka? Co je nejrychlejší / nejlevnější varianta? Děkuji.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na vlastnictví manželů. Před manželstvím jsem koupila rodinný dům, který jsem měla ve svém vlastnictví a jsem zapsaná na katastru nemovitostí. O několik let později jsem se vdala a s manželem jsme začali dům opravovat. Museli jsme i refinancovat hypotéku, ve které je manžel uveden jako hlavní ručitel, z důvodu mojí mateřské dovolené. Chtěla bych se zeptat zda i nadále je dům v mém vlastnictví, když jsem ho nabyla před manželstvím a nebo už se stal společným majetkem manželů?
Dobrý den, máme s.r.o. a jsme 3 osoby. Obchodní podíly a funkce jsou rozděleny takto: 1. Jednatel, 34% 2. Společník 33% 3. Společník 33% V tuto chvíli se 1 společník konečně rozhodl, že už ve firmě nechce pokračovat a rád by bezúplatně vystoupil s firmy (dohodou). Dále i neplnil podmínky firmy a byl několikrát napomenut. Zajímá mě jak to bude s jeho obchodním podílem, mám jako jednatel firmy s nejvyšším podílem nárok rozhodovat o převodu podílu ? Nebo může podíl přepsat klidně jen na druhého společníka ? Jsem trochu v nejistote, protoze jsou rodina a myslim si ze bude chtit svuj podil predat cely pouze druhemu spolecnikovi, coz je pro me riziko, protoze bude mit nejvyssi podil. Cela firma byl muj napad od zacatku, veskere veci interni je moje zasluha a nerad bych aby me to ted spalilo. Dekuji za informace s prevedenim podilu jake tam jsou moznosti
Dobrý den, prosím o radu, kterými konkrétními zákonnými ustanoveními a argumenty mohu oponovat ortodontistce, která mě odmítá informovat a komentovat průběh a změny mé léčby, že nesmí ignorovat mé právo na informace (co proč dělá, jaký je další postup, co mají zvolené metody za účel) a vysvětlování aktuálního stavu. Děkuji.
Dobrý večer,já a má přítelkyně jsme vlastníci bytu v osobním vlastnictví.Před lety jsme ho koupili společně ona s větším vkladem na katastru nemovitosti je zapsáno vlastnictví takto :Ona 2/3 já 1/3 .Bohužel nás vztah vyšuměl a sice spolu žijeme jako spolubydlici s platbami za nájem a služby napůl .Já jelikož už mezi námi nic není bych chtěl byt prodat ona nechce že mě prý za 15 let vyplatí já přesto trvám na prodáni bytu jehož cena vzrostla.Dá se jí nějak právně donutit aby se byt prodal ?
do 12 hodin
Dobrý den, na online skupině o mě paní píše že týrám zvířata a že u nás žili v hrozných podmínkách. Přitom to vůbec není pravda a paní z toho dělá něco co není. A píšou mi cizí lidé z té skupiny a nadávají mi. Můžu podat trestní oznámení na paní ? Jako pomluva na internetu.
Dobrý den, ziju s manželem v jeho bytě, který ma v osobním vlastnictví 14 let, již 15 let ho ma na hypotéku, 10 let jsme manžele a tudíž platíme hypotéku společně, rok teď po fixaci u jiné banky vidím stav hypotéky i ve svém bankovnictví. Nyní se chceme rozvést a mě zajímá, zda mohu požadovat nějaké finanční prostředky za byt,
Dobrý den ,s kamarádem jsme na jednom domě kde se dělá rekonstrukce,poničili zateplení fasády,okna apod.cca škoda za 400tis ale to si řekl majitel.Skoda bude nižší jak bude udělám posudek.Jaky postich to bude pro nás mít.Dekuji
do 12 hodin
Jaké náležitosti musí obsahovat darovací smlouva na pozemek ve výlučném vlastnictví manželky do výlučného vlastnictví manželovi? (např. explicitní info, že jde o manželku a manžela, explicitní odkaz na část CLV, kde jsou věc. břemena, ...)? Může žádost na vklad do katastru přes elektronický formulář na www.cuzk.cz podat Obdarovaný nebo musí žádost vždy podávat Dárce.
do 12 hodin
Dobry den máme pozemek na kterém se dělá nový uzemní plám a přes naší stavební parcelu je navržená mstní komunikace, která nám znehodnocuje stavební parcelu je možné proti tomu bojovat.
do 12 hodin
Dobrý večer, stolař mi už X měsíců dělá schody a do dnes je nemám hotové i přes to, že termín byl do konce února, dá se proti tomu nějak bránit a žádat nějakou náhradu?? Díky
do 12 hodin
Pronajala jsem byt, nájemce přestal platit. Výpověď, nájemce zanechal byt v dezolátním stavu, zničené koberce, rozbitý WC, umyvadlo, poškozená vana, nevymalovaný byt. Zanechal vše. včetně osobních věcí. Zmizel. V bytě byl odpojený plyn. Dá se s tím něco dělat?
do 12 hodin
Dobrý den, v roce x jsem po svém mamince zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu, jedna je z titulu nevyplaceného majetkového podílu a druhá u titulu nevyplaceného vypořádavacího podílu. Několikrát jsem se emailem i telefonem dotazoval v družstvu, ale nikdy jsem od nich nedostal jinou než ústní odpověď, že "je to promlčeno", nic víc, ani konkrétnější co je promlčeno. Děkuji za odpověď