Je možné převod domu nějak napadnout?

Právní poradna>Všechny dotazy>Je možné převod domu nějak napadnout?>
Dotaz
do 12 hodin
Dobrý den, letos v lednu mi zemřel otec. Bohužel za svého života přepsal dům na ženu, která s ním bydlela. K převodu došlo cca čtyři měsíce před jeho smrtí, kdy už na tom nebyl dobře fyzicky. Léčil se s rakovinou, takže žádná psychická nemoc, možná stařecká demence. My jsme se o převodu dozvěděli až po jeho smrti, kdy jsme nebyli ani pozváni k notářskému vyřízení. Na dotaz notáře nám bylo sděleno, že otec zemřel bez majetku s dluhem, který byl umořen jeho úmrtím. Vztahy jsme měli v pořádku, tak se chci zeptat, zda je možné převod domu nějak napadnout, nebo nemá cenu se do toho pouštět. Děkuji
Odpověď od:
Mgr. Jakub Groman
Advokát
Dobrý den, převod domu je možné prakticky napadnout pouze právě z důvodu Vámi zmiňované hypotetické psychické nemoci (duševního stavu), ideálně pak takové nemoci, která určitým způsobem omezuje svéprávnost dárce (zůstavitele), což by demence být mohla. V důsledku toho by pak darovací smlouva byla neplatná. Prokázat tento stav je však velmi složité a pokud se zůstavitel vyložené neléčil, nedisponujete množstvím lékařských zpráv či jiných důkazů, pak je šance na úspěch takové námitky velmi malá. Zvažte tedy, zda máte k dispozici relevantní důkazy, zda chcete situaci řešit a zda by případně nebylo možné vyřešit věc mimosoudní dohodou.

Předchozí dotaz

Mohu zadat v tak kratke dobe od rozsudku o upravu vyzivneho

Dobry den. Dotaz zni, mam s byvalou zenou od brezna tohoto roku soudem ustavenou stridavou peci. Na dceru platim vyzivne ve vysi dane odhadem soudu, nicmene manzelka na muj navrh plati vyzivne nizsi nez by mela. Nicmene k prihlednutim k soucasne ekonomicke situaci je vyse jejiho vyzivneho pro mne nedostacujici, manzelka navic byla zvolena do rady obce s financnim prijmem a dale jako statnimu zamestnanci ji byl zvysen plat. Mohu zadat v tak kratke dobe od rozsudku o upravu vyzivneho? Dekuji

Další dotaz

Chtěl bych se zeptat ohledně výživného na dítě

Dobrý den, chtěl bych se zeptat ohledně výživného na dítě. Platím matce dítěte výživné, ta se mezi čase vdala, s manželem ma další. Ovlivňuje to nějak placení výživného na dítě co platím? Slyšel jsem že ano, že nemusím platit když je vdaná... Shodou okolností žádá navýšení výživného... Prosím o radu. Děkuji.
Mgr. Jakub Groman
Advokát

Nejnovější dotazy:

Soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření

Dobrý den, v opatrovnické věci ohledně styku se synem byl proveden psychologický posudek, který pro mě nedopadl nejlépe a soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření. Na základě toho byl nařízen usnesením psychiatrický posudek. Ale podařilo se mi řízení o styku se synem zvládnout s rozsudkem, že styk se neurčuje Psychiatrický posudek proveden nebyl. Bylo zde vydáno doporučení na asistovaný styk. A můj dotaz zní, jestli kdyby OSPOD či ex či soud vyvolaly v této věci nové řízení, jestli bych se mohl vyhnout psychiatrickému posudku tím, že bych řekl, že se se synem již stýkat nebudu do dospělosti. (jestli bych měl vůbec ten asistovaný styk podstupovat), či je-li jiná možnost se psychiatrickému posudku vyhnout. Děkuji.

Uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně

Dobrý den, uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně, odměnami. Stejně tak bylo postupováno i u dalších zaměstnanců. Dva měsíce tomu tak bylo, nyní se tak neděje. Dostávám pouze hrubou mzdu uvedenou ve smlouvě. Můžu s tím něco udělat?

Po své mamince jsem zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu

Dobrý den, v roce x jsem po svém mamince zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu, jedna je z titulu nevyplaceného majetkového podílu a druhá u titulu nevyplaceného vypořádavacího podílu. Několikrát jsem se emailem i telefonem dotazoval v družstvu, ale nikdy jsem od nich nedostal jinou než ústní odpověď, že "je to promlčeno", nic víc, ani konkrétnější co je promlčeno. Děkuji za odpověď

Dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu

Dobrý den, dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu (prý systémová chyba, až do konečného vyúčtování tvrdili, že mám vše ok). Teď přišel nedoplatek a já je ihned kontaktovala. Jak v tomto případě mohou postupovat? Mohou platbu vymáhat takhle zpětně nebo mě nutit do splátkového kalendáře? Děkuji.

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka"- zasláno v 18:00 hod. Byla prý pověřena ředitelem to sdělit. Mám jako rodič povinnost poslouchat učitele? ze zákona?

Ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle

Dobrý den, ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle. Jde o to, že se věnuji psaní autorských textů a knih. Píšu je cca 5 let a sdílím je na sociální síti. Nyní mi byl jeden z textů ukraden, kdy ten kdo ho vydává za svůj mě slovně napadl a píše lidem o tom, že jsem zloděj apod. jelikož se nejedná o spor mezi sousedy o tom kdo má lepší vlasy, rozhodla jsem se tuhle situaci řešit. Můžu se zeptat jak přesně postupovat, když jde o křivé obvinění a porušení autorských práv? Abych prokázala pravost svého textu a očistila své jméno? Děkuji
Potřebujete pomoc právníka?
Máme pro vás slevu na první dotaz.

Podobné dotazy

Dobrý den, Můj otec zemřel minulý rok v srpnu. Za dva týdny se máme dostavit k notářce ohledně vypořádání dědictví. Dědici je má mamka , já a můj bratr. Můj bratr si nárokuje , že chce u notářky přepsat byt který mělá má mamka a otec ve společném jmění manželů na sebe (kdysi byly nějáka ústní dohoda,že po smrti obou rodičů dostane byt můj bratr a já jsem před pěti lety dostal ornou půdu kde jsem si postavil RD). Byt samozřejmě na něj mamka přepsat nechce , protože by ji kdykoliv nohl nechat vystěhovat , můj bratr je alkoholik a nespolehlivý "člověk". 1) Může si bratr nárokovat vypořádani daru orné půdy , který mi otec dal před pěti lety před svou smrtí? 2) Máme si k notářce brát svého advokáta nebo stačí pouze říct , že přistoupíme na vypořádání pouze vyplacením hotovosti 1/3 majetku otce (byt+auto)? A když s tím nebude souhlasit tak advokáta až k soudu? 3) Bratr se nechal zastupovat svým známým advokátem , ale na plné moci k zastupování má uvedeno špatné datum narození mého otce. Lze ho na začatku jednání u notářky vyloučit pro neplatnost plné moci? Bratr se osobně nedostaví.
do 12 hodin
Dobrý den Před rokem a půl jsem zdědila dům po manželovi ,který zemřel a v domě s námi zůstala bydlet jeho matka. Ona není žádný majitel pozemku ani domu .Bydlí s námi v domě v 1 patře a my bydlíme v 2 patře. Má pouze trvalé bydliště. Pořád vyhrožuje že svým 2 dětem že udělá dluhy ,aby neměli po ní co dědit. Obávám se situace až tchýně zemře že příjde do domu exekuce a pobere majetek ,který patří i mě. Nikdy jsem neměla dluhy a její vyhrožování mě značně znervoznuje. Chci se zeptat zda bude lepší s ní podepsat nějakou nájemní smlouvu aby sme se potom vyhnuly nějaké nepříjemné situaci.
Dobrý den,dotaz se týká dědického řízení. Nyní zemřel manželův otec, syn z 1.manželství.Otec se znova oženil. Tchýně-macecha s ním nepočítá.Je možné, že notáři nenahlásila?Mohu notáře kontaktovat,nahlasit manžela? A jak a kde?
Pokud je mezi manželi uzavřená predmanzelska smlouva, kdo dedi majetek v případě úmrtí jedno z manželů?
do 12 hodin
Hezký den moc prosím o radu otec s mamkou jsou v manželství dům nabýt v manželství a může teď otec z ničeho nic půlku domu prodat?
do 12 hodin
Dobrý den, jsem majitelkou bytu ve kterém mám jako nájemníka svého otce. Můj otec vyžaduje zřídit mu věcné břemeno. S tím asi problém nemám, ale ráda bych, aby mi nadále platil nájemné. Je tato možnost proveditelná? A v případě, že by přestal platit nájem, jak se to řeší dál?
Dobrý den, při rozvodu bylo domluveno, že syn (18) bude bydlet ve společné domácnosti o otcem, v jeho domě. Ten mu má hradit náklady na ubytování a stravu. Dcera (18+) bydlela v době rozvodu s chlapcem jinde. Začátkem roku se vrátila domů. Otec i já posíláme dětem pravidelně alimenty. Otec se v prosinci odstěhoval k jiné ženě a od dubna chce po dětech aby si platily provoz domu(elektřinu, stočné, televizu, wifi), dělá to přes 2 000 Kč měsíčně. Dcera má školu, která jí dovoluje chodit na brigádu, má dokonce dvě, takže otci peníze dává. Já jim kupuji jídlo, vařím o víkendu, pomáhám na zahradě. Otec kromě alimentů nic, dokonce jim celý dům a velkou zahradu nechal na starost, nic tam nedělá. V domě bydlí i jeho rodiče, na ty se také vykašlal, také dětem pomáhají. Na stížnost syna, že se mu to nelíbí, mu napsal, že jim provoz platit nebude. Mně se to nelíbí, dcera mu v podstatě vrací alimenty zpět a jeho vůbec nezajímá z čeho žije. Nevím jak to řešit, kam se obrátit. Děkuji za odpověď
do 12 hodin
Dobrý den, jsem matka a mám 3 leté dítě v plné péči. Otec se setkává s dítětem dle rozsudku soudu. Teď si ho má vzít na 8 denní pobyt. Je povinnost otce informovat mně o místě pobytu syna obzvlášť během zahraniční dovolené? Otec po mně žádá pas, sdělit ale místo pobytu odmítá.Je ze zákona mi to povinnen oznámit?Děkuji
do 12 hodin
Dobrý den, podle soudního rozhodnutí má mít otec dceru na víkend v sude tydny. Ten vychází od 1.7. od 15.00 hodin do 3.7. předání v 17.00 hodin. Je prázdninový režim a otec si určil vyzvednutí od 3.7. v 17.00 hodin do 17.7. do 17.00 hodin kdy si určil 14 dní v kuse. Má na tento víkend od 1.7. pátku do neděle 3.7. nárok? Nebo platí až od 3.7. za odpověď.
do 12 hodin
Dobrý den vloni jsem se vdala a s manželem jsme sepsali předmanželskou smlouvu.Manžel vlastní dům ve kterém bydlíme.V případě rozvodu je mi vše jasné ale jak to je v případě manželova úmrtí? Každý máme z předešlého manželství dvě děti a já bych nerada zůstala bez střechy nad hlavou.
do 12 hodin
Dobrý den , zemřel můj otec. Pozůstalostní řízení se odehrálo bez mojí účasti , pouze za přítomnosti jeho manželky a také ,možná její dcery , rád bych věděl zda je toto možné obnovit a v případě ,že ano jak postupovat. Děkuji
Dobrý den, potřebovala bych sepsat dohodu svěření dítěte matce z důvodu, kojení a starostlivosti a má zázemí, pije po dvou hodinách. , jiného bydliště otce, otec ještě studuje takže na výživném jsme se ještě nedomluvili, děkuji
Dobrý den , zemřel my táta byt my daroval před 3 roky měl užívací právo , v bytě žije jeho manželka , a já bych chtěla aby šel do bytu můj syn , nevím jak můžu postupovat aby se manželka táty odstěhovala díky
do 12 hodin
Dcera zemřela,kdo bude dědit
Dobrý den, otec nabyl byt po rozvodu s maminkou. Poté se znovu oženil a napsal byt na svou druhou ženu s podmínkou dožití. Mám jako syn po otcově smrti na byt právo? Děkuji
do 12 hodin
Dobrý den, nevím ani jak správně formulovat otázku. Chci si pronajmout restauraci od svého otce a vzít si podnikatelskou půjčku na částečnou rekonstrukci. Jak se poté řeší při dědickém řízení nebo případném vyplácení sourozenců to, že jsem třeba ***kč investoval do rekonstrukce majetku otce. Logicky by měli o tu částku dostat méně peněz. Jak se to řeší? Děkuji.
Dobrý den,po náhlém úmrtí otce řešíme dědictví,kdy polovinu baráku vlastnil otec a polovinu vlastní matka.Jsme dvě dcery a chtěly bychom se dědictví po otci vzdát ve prospěch matky.Dotaz je,zda a jaké finanční náklady by vznikly matce,jako jediné dědičce?
Musí informovat právní zastupce o umrtí otce pozustalé potomky,ze všech manželských vstahu?
do 12 hodin
Dobrý den, mám přítelkyni na Slovensku. Je to svobodná matka dvou nezletilých dcer, přičemž u jedné z nich jsem zapsán v RL jako otec a nese moje příjmení. Chtěly bychom spolu žít a tvořit rodinu i s druhou dcerou u nás na Moravě. Její otec však s odstěhováním dcerky souhlasit nebude. Otec nemá soudně stanovené výživné, ale matce přispívá a navštěvuje ji. Co v takovém případě dělat?
Dobrý den, mamka nedávno zemřela. Moje Babička již vdova je bohužel také nemocná a v případě její smrti by celé dědictví získala její druhá a teď jediná dcera (moje teta)? Nebo by dědil ještě někdo jiný. Svou otázku směřuji k tomu jestli bychom měli nárok na část dědictví i když je mamka už po smrti, která by jinak měla nárok na 50% dědictví.
Dobrý den Mé přítelkyni zemřel otec. Vlastnil byt na který má úvěr. Zajímá nás jak teď postupovat než se vyřídí dědictví . Má ještě bratra v insolvenci se kterým se bude dělit o dědictví . Má teď platit úvěr za zesnulého otce nebo neplatit. A jak je to s placením záloh na energie Díky
do 12 hodin
Dobrý den mám prozbu. Mám dcerku která byla svěřena do mé péče . Jejího otce sem kontaktovala že bych potřebovala navisit alimenty. Řek že tet stim problém nemá . A chce to mít potvrzené oficiálně úřadem. Chtěla bych se i zeptat že si lze jen poslat k soudu poslat nějaký papír že chceme navisit alimenty a že stim otec souhlasí . A jeho podpis že si by se to obešlo i bez soudů. Je možné my pomoc sepsat to hezký den
do 12 hodin
Babička převedla svůj družstevní byt na moje jméno. Mělo to a má jediný význam, aby sme až babička zemře nemoseli platit za dědické řízení. Napsaná jako vlastník i moja manželka ,Podle zákona je to správně protože sme manželé. Sourozencům to vadí. Ona o tom ví a všeho co souvisí s bytem babičky sa vzdává ve prospěch nás pěti sourozenců dětí babičky. Dotaz: Co když zemřu já dřív než babička , nezavře si tím cestu k dědictví po mě.
do 12 hodin
Syn odmítá chodit k otci. Zatím jsem ho vždy premluvila, ale pokaždé říká, že tam být nechce, že si s tátou nerozumí, ze ho psychicky depta. Soudem je určený styk jeden den v týdnu a ob víkend. Může už se v tomto věku dítě rozhodnout, že se s otcem nebude stykat? Přihlédne případný soud k jeho názoru? S otcem není možná domluva, na styku trvá a mysli si, že syna manipuluji. To ale není pravda, jsme od sebe léta a vždy k němu syn chodil.
Můj kamarád 55let mi za života přenechal penzijní spoření cca do 50000.ze po jeho smrti jsou peníze moje.coz mam papírově doloženo.ted měsíc po smrtí se mi ozvala jeho přítelkyně s kterou jen žil a chce po mě ty peníze vrátit.Musim ji je dát když je bližší rodina ona?predem děkuji
do 12 hodin
Dobrý den, moje babička chce na mne jako svého vnuka odkázat v případě její smrti byt s podmínkou že její dceru / mojí matku tak nechám dožít. Jak mám prosím dál postupovat, aby závěť byla nenapadnutelná?
Dobrý den, zemřela mi matka kde žila s otcem v rodinném domě. Zajímalo by mne jak bude probíhat d. řízení kde otec dům odkázal bratrovi a zda mám nárok na část dědictví. Dekuji
Dobrý den, ráda bych řešila převod 1/2 bytu v rámci rodiny, v 1. skupině (převod matka-dcera). 1/2 bytu již vlastním. Potřebovala bych pomoc notáře pro správné vyplnění a přípravu darovací smlouvy, pro správné podání na ČUZK. Je potřeba podpis u notáře? Nebo stačí ověřený podpis obou účastníků na Czechpointu? Mohli byste mi, prosím, poradit, zda to stačí připravit elektronicky a podpis na Czechpointu a podat sama na ČUZK, nebo je nutné podpis u notáře?Děkuji za informaci a případná doporučení. Děkuji Vám.
Dobrý den, po dohodě s manželem chceme nechat zúžit SJM, a to převodem domu na mě. Můj dotaz, je nutný notářský zápis nebo si mohu dohodu sepsat sama a nechat u notáře pouze ověřit pravost podpisu? děkuji
do 12 hodin
Dobrý den, chci se zeptat, od května jsem se rozvedla, syna mám v péči,, jelikož kde teď bydlíme není mé rodné město a s otcem nejsme za dobré, prodávám dům a chci se odstěhovat pryč z města kde bydlí otec dítěte. Teď otec vyhrožuje, že chce syna do střídavé péče, a že udělá vše proto aby syna udrzel v daném městě, a že se nikam stěhovat nebude. Potřebovala bych radu jak postupovat. Dekuji
Dobry den, muž, o kterého se starám a u něhož bydlím, mi nabídl bezplatný pronájem jednoho ze svých domku na 30 let (hradit mám symbolickou korunu a samozřejmě energie, vodu, opravy…) pronájem má pokračovat hlavně po jeho smrti. Bude smlouva po jeho smrti platná? Mohou mne jeho dědici smlouvu vypovědět případně dle svého uvážení navýšit nájem? Co by bylo se smlouvou v případě, ze by dědici objekt prodali? Predem děkuji za odpověď.
do 6 hodin
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,můj otec byl před X lety obdarován domem od své matky. Pote byla sepsána dohoda, že otec musí vyplatit svého bratra X Kč do 1 roka po smrti jejich matky ale obdarovaný otec zemřel, tak mě zajímá když ze zákona zdedim onen darovaný dům jako jeho dcera , jestli je má povinnost té výplaty X Kč pro otcova bratra dle jejich sepsané dohody." Otec je povinen vyplatit svého bratra do 1 roka po smrti jejich matky. Ale jejich matka stále žije. Dekuji
do 12 hodins přílohami
Dobrý den, naše sousedka nám chce darovat zahradu.Žije sama a děti nemá. Nyní je nemocná a my se ženou o ní pečujeme. Jak je to s daněním takového převodu. Děkuji
do 12 hodin
Dobrý den,chci se zeptat můj otec byl obdarován domem od své matky před X lety a byla sepsána dohoda o vyplacení otcova bratra X Kč do roka po smrti jejich matky.Otec zemřel takže se ptám nejspíš povinos výplaty přechází na mě jako otcova dcera.Jejich matka žije a chce vyplatu z té dohody pro druhého syna zrušit za jeho velmi hrubé chování.V dohodě je že můj otec má vyplatit bratra .Jenomže jejich matka, po smrti obdarovaného syna chce zrušit výplatu.Staci sepsat závěť že ruší dohodu k vyplacení druhého syna ,který měl být do budoucna vyplacen mým zesnulým otcem,momentálně nelze přepisovat níc ,protože není moje dědictví uzavřené ale otcova matka je stará X let .Ptám se jestli do budoucna sepsanou závěti zruší dohodu při které byla účastník s mým otcem.Dekuji doufám že to z mého popisu porozumíte.Dekuji
do 12 hodin
Dobrý den, koupila jsem auto, kupní smlouvu bohužel nemám, peníze jsem poslala paní převodem na účet pod výrobní značkou auta. Během cca 2 týdnů jsem zjistila, že auto má hromadu skrytých závad a chtěla jsem po majiteli řešení, pan mi napsal, že si auto vezme zpět, už to jsou 2 měsíce a pan se stále nemá k vrácení peněz a převodu auta zpět na svoji paní, na kterou bylo auto psané. Je nějaká šance na vymáhání peněz a převodu? Děkuji a přeji hezký den,
Dobrý den, prosím o radu. Prodali jsme auto s tím, že byla sepsána kupní smlouva. OkPo pěti dnech kupující zavolal, že auto nechal prohlédnout, a že byla nalezena špatná řídící jednotka, tak že požaduje X Kč zpět na opravu. Peníze jsme převedli a pan přestal komunikovat. Nereagoval na zprávy ani telefonáty. Poslaly jsme mu tedy dodatek ke smlouvě o převodu X Kč a ověřenou plnou moc pro převod. On najednou volal, že chce vrátit peníze a přivézt auto zpět. Jsou to tři týdny od podpisu smlouvy.
do 12 hodin
Dobrý den, prosím o právní pomoc. Může zaměstnavatel změnit pracovní poměr z doby neurčité na určitou? a jak? Zaměstnanci jsou u firmy zhruba X let. Otec se synem. Pěkné platy. Všechny příplatky i přesčasy proplaceny . Otec kradl naftu a byl přistižen. Lze synovi změnit pracovní poměr z doby neurčité na určitou a otce na dohodu propustit? pokud nebude chtít podepsat ,pak můžeme dát §53? děkuji, zítra ráno máme poradu. s pozdravem
do 6 hodin
Dobrý večer. Jsem těhotná a blíží se termín porodu. Otec dítěte tvrdí že otec není a o ani jednoho z nás nejeví zájem za celou dobu se ani nezeptal zda je malý v pořádku a místo toho mě poslal na potrat takže budu požadovat testy otcovství a alimenty vše přes soud ale jeho maminka chce aby si dítě brali někdy na hlídání i když se nezajímají takže netuším jak si to představující komunikace s nimi moc nefunguje oba dva jsou arogantní a povýšení ale je nějaká šance aby soud nedovolil popřípadě střídavou péči jen ještě chci objasnit mně ani otci nebylo ještě 18 a moje maminka bude ho mít do mích 18 v opatrovnictví
Dobrý den, Žiji tři roky s přítelkyní, která má syna z původního vztahu. S bio otcem je to trochu těžší neboť se moc nemá k výchově syna ( kromě alimentů, které po něm ani nechceme). Biologický otec nás kontaktoval s tím ze se vzdá otcovství. Můžete nám prosím poradit jak dále postupovat, ideálně jestli existuje rychla cesta, chceme totiž vyrazit do zahraničí. Jaké jsou dle ČR legislativy postupy ?
do 12 hodin
Dobrý den,mám dotaz ohledně ověření podpisu. Synovec je pracovně v Mexicu a my by jsme potřebovali jeho ověřenou plnou moc na převod auta. Je nějaká jiná možnost, než ověření na velvyslanectví? Třeba datovou schránkou. Děkuji za odpověď
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat jestli se dá zjistit jestli mi bylo vybráno spoření,který mi otec od narozeni platil do X let. Jenze mě je dnes skoro X let a já vím na 100% že jsem nic nevybírala páč jsem se to dozvěděla defakto až dnes,že mi otec sporil. Da se to dohledat kam přišli ty peníze? Otec snama nežil od mých X let. Dekuji
do 12 hodin
Dobrý den, Jsem podruhé vdaná. S bývalým manželem jsem vlastnila X/X rod. domu a ten mě nechtěl vyplatit. Po jeho úmrtí jsme s mými dcerami prodaly dům. Můžu nějak "ošetřit" peníze, které jsem po prodeji domu získala, aby je po mé smrti dostaly jen mé dcery? Děkuji za odpověď
Dobrý den, řešíme situaci, kdy se firma mého otce ocitla v problémech a nejspíš se dostane brzy do insolvence. Firma má od banky nafinancované nějaké úvěry, za které můj otec ručí směnkou no svoji osobu. Můj otec vlastní na sebe, jako na občana dva byty, které jsou v zástavě. Zbývá na nich doplatit nějaký úvěr u jiné bankyza. Nyní se snaží byty prodat, ale nedaří se. Pokud se nepodaří byty prodat a firma se dostane do insolvence, tak je zabaví banka. Je možné přepsat nemovitosti na mě (na syna) s tím, že převezmu úvěr a vyhneme se tak zabavení bytů? Děkuji za odpověď
Dobrý den, mám dotaz. Bydlím s přítelkyní, která má 3 letého kluka z předchozího vztahu. Jeho bio otec ho nevídá ( platí však alimenty). My chceme vyrazit do ciziny, pracovně, kariérně. Poprosili jsme otce o souhlas vycestování dítěte. Ten nám však vydat nechce. Jaké máme pravomoce a jak se můžeme bránit ? Nebot nám to brání kariérně růst a nabídnout dětem lepší životní podmínky.