potřebuji poradit s pozemkem v památkové oblasti kde stojí kulna kterou mi památkový úřad nechce dovolit demolovat

Právní poradna>Všechny dotazy>potřebuji poradit s pozemkem v památkové oblasti kde stojí kulna kterou mi památkový úřad nechce dovolit demolovat>
Dotaz
Dobrý den potřebuji poradit s pozemkem v památkové oblasti kde stojí kulna kterou mi památkový úřad nechce dovolit demolovat kulna má schnily nosný trám obavám se o moji rodinu. Děti si tam chodí hrát mám obavu o jejich zdraví.
Odpověď od:
Mgr. Lucie Neuvirtová
Advokát
Dobrý den, ve Vašem případě bude potřeba pátrat přesně po odůvodnění, proč památkový úřad nedal k demolici kladné stanovisko. Důvod bude buďto v charakteru území (podle zákona č. 20/1987 Sb., o státní památkové péči jsou jako hlavní chráněná území rozlišovány „památkové rezervace“ a „památkové zóny“; památkové rezervace mají ještě přísnější ochranu a jsou chráněny jako celek a jakákoliv změna se posuzuje ve vztahu k celku, tj. zda by ve vztahu k celku změnila charakter, proč je území památkově chráněno). Nebo může být důvodem kůlna jako taková, protože je chráněna jako objekt, pak by byla označována za „kulturní památku“. Pokud by šlo o památkovou rezervaci nebo památkovou zónu, pak bude pravděpodobně existovat opatření obecné povahy vydané krajským úřadem, které bude stanovovat povinnosti vlastníka. Pokud by šlo o kulturní památku, pak přímo § 9 zákona o státní památkové péči stanoví, že vlastník objektu je povinen udržovat ho v dobrém stavu a chránit ji před ohrožením, poškozením, znehodnocením nebo odcizením. Zároveň podle § 12byste jako vlastník kulturní památky byl povinen ohlásit obecnímu úřadu ohrožení, které objektu hrozí. Výše uvedeným mířím k tomu, že pokud, jak uvádíte, je porušena statika stavby, můžete nechat zpracovat statický posudek, který buďto doporučí demolici, případně zpracuje doporučené sanační řešení. Nicméně podle charakteru území to může dopadnout tak, že kůlna nebude až tak důležité a památkový úřad dá přednost ochraně jiných hodnot. Nebo bohužel budete mít povinnost kůlnu opravit. V případě povinnosti opravy lze zahájit vyjednávání se stavebním úřadem a památkovým úřadem na částečném financování z veřejných zdrojů. S pozdravem, Mgr. Lucie Neuvirtová

Předchozí dotaz

Po pár měsících jsem si vše rozmyslel a chci penize vrátit

Poslal jsem synovi X kč na jeho účet .Po pár měsících jsem si vše rozmyslel a chci penize vrátit. Mam na nej podat trestni oznámení za zcizení mých peněz.

Další dotaz

Jsem důchodce a budu se ženit

Pěkný den. Moje situace je vcelku obecně známá a propíraná, ale i tak bych chtěl mít jasno. Jsem důchodce a budu se ženit. Moje dcera z předešlého manželství studuje vysokou školu. Platím ji alimenty, což je na můj důchod víc jak 20%. A teď jádro věci. Když se ožením a ona se to nějakým nedopatřením dozví, může žádat navýšení alimentů? Dá se tomu nějak předejít?!
Mgr. Lucie Neuvirtová
Advokát

Nejnovější dotazy:

Soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření

Dobrý den, v opatrovnické věci ohledně styku se synem byl proveden psychologický posudek, který pro mě nedopadl nejlépe a soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření. Na základě toho byl nařízen usnesením psychiatrický posudek. Ale podařilo se mi řízení o styku se synem zvládnout s rozsudkem, že styk se neurčuje Psychiatrický posudek proveden nebyl. Bylo zde vydáno doporučení na asistovaný styk. A můj dotaz zní, jestli kdyby OSPOD či ex či soud vyvolaly v této věci nové řízení, jestli bych se mohl vyhnout psychiatrickému posudku tím, že bych řekl, že se se synem již stýkat nebudu do dospělosti. (jestli bych měl vůbec ten asistovaný styk podstupovat), či je-li jiná možnost se psychiatrickému posudku vyhnout. Děkuji.

Uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně

Dobrý den, uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně, odměnami. Stejně tak bylo postupováno i u dalších zaměstnanců. Dva měsíce tomu tak bylo, nyní se tak neděje. Dostávám pouze hrubou mzdu uvedenou ve smlouvě. Můžu s tím něco udělat?

Po své mamince jsem zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu

Dobrý den, v roce x jsem po svém mamince zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu, jedna je z titulu nevyplaceného majetkového podílu a druhá u titulu nevyplaceného vypořádavacího podílu. Několikrát jsem se emailem i telefonem dotazoval v družstvu, ale nikdy jsem od nich nedostal jinou než ústní odpověď, že "je to promlčeno", nic víc, ani konkrétnější co je promlčeno. Děkuji za odpověď

Dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu

Dobrý den, dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu (prý systémová chyba, až do konečného vyúčtování tvrdili, že mám vše ok). Teď přišel nedoplatek a já je ihned kontaktovala. Jak v tomto případě mohou postupovat? Mohou platbu vymáhat takhle zpětně nebo mě nutit do splátkového kalendáře? Děkuji.

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka"- zasláno v 18:00 hod. Byla prý pověřena ředitelem to sdělit. Mám jako rodič povinnost poslouchat učitele? ze zákona?

Ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle

Dobrý den, ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle. Jde o to, že se věnuji psaní autorských textů a knih. Píšu je cca 5 let a sdílím je na sociální síti. Nyní mi byl jeden z textů ukraden, kdy ten kdo ho vydává za svůj mě slovně napadl a píše lidem o tom, že jsem zloděj apod. jelikož se nejedná o spor mezi sousedy o tom kdo má lepší vlasy, rozhodla jsem se tuhle situaci řešit. Můžu se zeptat jak přesně postupovat, když jde o křivé obvinění a porušení autorských práv? Abych prokázala pravost svého textu a očistila své jméno? Děkuji
Potřebujete pomoc právníka?
Máme pro vás slevu na první dotaz.

Podobné dotazy

Koupil jsem pozemek pod garáží ale samotná stavba má jiného vlastníka. Kolik mohu požadovat po vlatníkovi za pronájem pozemku na kterém stojí jeho garáž. Cena za kterou jsem pozemek koupil je 240000kč. Pozemek je stavební-smíšené obytné. Děkuji
Zdravim, sme slovaci dlhodobo zijuci v CR, narodila sa nam dcera, ktora ma uz SR aj CR rodny list. Ja ako otec mam v CR prechodny pobyt a rad by som vedel nasledujuci postup: - ako moze dcera ziskat trvaly pobyt v CR? - za akych podmienok moze dcera ziskat ceske obcianstvo alebo dvojite?
Dobrý den. Se synem provozujeme ubytování v rodinném domě. Jsme kvůli financím už rok ve sporu. Bez jeho souhlasu jsem darovala ukrajinským dětem 4 částečně poškozené válendy a vzala jsem k sobě povlečení a pár drobností, které jsem zakoupila, aby se neztrácely, protože skříně nezamyká. Před našimi dlouhodobými hosty i novými rozvíjí pomlouvačnou kampaň, nazývá mě zlodějem, až mají obavu o své osobní věci. Nikdy jsem nikomu nic neukradla a jeho jednání silně poškozuje mojí pověst. Zvažuji žalobu.
Po rozvodu nám zůstala chata v osobním vlastnictví. Bývalý manžel zemřel.Mam obavy co bude dál. Existuje nějaká smlouva, která zajišťuje pocit bezpečí?
do 12 hodin
Dobrý den!Namalovala jsem soubor vykladacich a senekoučovacích karet,cca 150 ks a napsala k nim brožůrku.Jako autor kreseb i textů jsem tyto karty vydala . Vše profesionálně,je to už hotový výrobek.Jedná se mi o to,jestli můžu tyto vzorky posílat různě po světě do knižních nakladatelství,které vy případně měly zájem o spolupráci ve formě vlastního nákladu a distribuce,aniž bych se mohla obávat,že mi nápad a karty někdo ukradne?Popřípadě,co mám udělat pro to,abych nemusela mít obavy vzorek poslat?
do 12 hodin
Zdravím, soused na chatě má rozpadlý barák a nad naší střechou má zídku, kde jsou volně cihly a břidlice, které k nám dokonce nedávno spadly a mohli i někoho zabít. I po mnoha oslovení jen slibuje a nic zatím neudělal. Budeme dělat 30.7 střechu a nevíme jak ho přinutit konat.
Dobrý den, syn je po těžké autonehodě 8 let.Ma invalidní důchod st.2 z psychiatrické indikace.Pije nadměrně alkohol, do chráněné dílny kde je zaměstnán chodí jen když se mu chce. Začal si brát půjčky u nebankovních společností, které samozřejmě nesplácí.Doma nám krade věci i peníze. Je na nás agresivní, sprostě nám nadává. Bydlíme v RD,máme strach, aby jsme o něj nepřišli. Majitel domu jsem já, on zde má trvalé bydliště. Některé půjčky jsem za něho zaplatila, ale nejde to stále. Potřebujeme poradit, co můžeme dělat. Děkuji
Dobrý den, zkoušeli jsme různé registrace na seznamkách. Ty vždy vyžadovaly zaplacení VIP-při pokusech přes platební kartu vždy bankou při posledním kroku odmítnuto. Požadoval jsem tím záležitost za ukončenou, když nedošlo k připsání VIP, ale nyní mi chodí připomínka platby s odvoláním na soud od Auer Witte Thiel Advokáti Bayerstraße 27 D-80335 Mnichov. Děkuji za případnou pomoc
Dobrý den. Majitel pozemku na kterém stojí má garáž mi v lednu 2021 zvýšil nájem o 9%. Dnes oznámil, že od června zvyšuje nájem o dalších 15%. Má na takové zvýšení právo a pokud ano, od kdy musím zvýšený nájem platit? Písemnou nájemní smlouvu nemáme uzavřenou. Děkuji.
Zdravím. Může mi zaměstnavatel strhnout prémie/mzdu, pokud trpím astigmatismusem ? Např. Že zaměním krabice podobných čísel (323 za 328) ? Už mi tím hrozí že pokud ještě něco zkazím strhne mi všechny prémie na 3 měsíce.
Dobrý den. Sousedovi zasahuje strom cca 1,5 metru na střechu naší stodoly. Dotýká se jí a ve větru mlátí o střechu a zeď. Rovněž že stromu padají plody, které končí v svodu dešťové vody a musí se čistit. Po mnohém napomenutí strom nechává stejný. Vždy řekne, že ho po úrodě ostříhá, ale příští rok je to zase stejné. Můžu strom ostříhat? Rovněž si postavil přímo u stěny stodoly suchý záchod. Ten se dotýká zdi a zapáchá k nám na dvůr. Stodola je podsklepená, tak mám obavu z prosakování do sklepa. Dá se to nějak napadnout?
do 12 hodins přílohami
Dobrý den mám zaplacený zájezd na Kypr od cestovní kanceláře. Mám zaplacenou celou částku. Odlet planovaný 28.7.2022 návrat 4.8.2022 ale zhoršili se podmínky ohledně covidu a tak bych rád odstoupil od smlouvy. Mám obavy že budu muset po příletu do karanteny jak na Kypru tak po přítetu do České republiky. Jaký mě čeká postih od cestovní kanceláře. Děkuji
do 12 hodin
Chystám se na žádost o rozvod (máme 2 školní děti). Obávám se manželovy reakce. Je něco, co je dobré si připravit před tím, než mu rozvod oznámím, kdyby s ním nebyla rozumná řeč a chtěl mi to hodně znepříjemnit?
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat ohledně vyhlášky obce na zákaz volného pobíhání zvířat v obci. Mám na svém pozemku za velkými vraty psa, který se sám ven nedostane, bohužel se někdy stane, že k nám chodí cizí děti si psa hladit bez mého vědomí, při odchodu ale už nezavřou vrata a pes uteče. Nebo uteče hned co vrata otevřou. Na obci mi stále mávají vyhláškou před nosem, že mi pes nesmí probíhat po obci a že mi budou dávat pokuty, protože to je ,,bojové plemeno, které by někomu mohlo ublížit. Je vina na mé straně, nebo nikoli ? Kdo by nesl vinu, kdyby nedej bože pes opravdu někoho napadl? Nebo nějaké jiné zvíře ?Předem děkuji za odpověď
Dopustil jsem se trestného činu v tom směru že napadl bývalého přítele kamarádky kterou opqkovane napadl . Mně bohužel jsem měl skrat a napadl jsem ho s ujmout na zdravi
do 12 hodin
Dcera záměrně nedokoncila SŠ a nechce dělat jinou. Chodí jen na brigády pracovat nechce. Chce abych platila výživné prý je to pohodlnější. Co s tím? Nemám peněz na zbyt.
Dobrý den, jsem zaměstnancem servisu elektrických koloběžkek. Zajímalo by mne, jaká mi hrozí trestní odpovědnost v případě, že se stane např. dopravní nehoda a prokáže se, že chyba byla na základě např. špatně provedeného servisu, jde mi především kdo je trestně odpovědný (zaměstnanec, zaměstnavatel) za újmu na zdraví/smrt. Díky, hezký den.
Dobrý den, zdědila jsem podíl na nemovitosti, ve které ale nepřebývám, ale v předmětné nemovitosti mám stále trvalé bydliště. Chtěla bych však provádět namátkové kontroly této nemovitosti (mám obavy o její stav, spoluvlastník ji využívá). Mám právo kdykoliv vstoupit do nemovitosti, kde mám vlastnický podíl? Musím návštěvu nahlašovat? Můžu v předmětné nemovitosti přespat? Může se mnou v nemovitosti přespat i přítel? Může mi spoluvlastník nějak zabránit ke vstupu (např. výměna zámku)? Předem děkuji za odpověď.
Dobry den. Chtěla bych vědět,kdo může sepsat smlouvu o odkupu pozemků pod domem,který stojí svoji polovinou na pozemku dvou vlastníků. Dekuji
do 12 hodin
Zdravím, mám nájemní smlouvu na byt na dobu určitou. Stehuju se do jiného města za prací, potřebuji ukončit nájem dříve než je ve smlouvě. Dotaz zní, musím dokládat pronajímateli pracovní smlouvu nebo něco podobného?
Dobrý den, někdy v roce 2003 jsem podala trestní oznámení za ublížení na zdraví. Dle vyrozumění policie byl spisový materiál předán, pro podezření ze spáchání ublížení na zdraví Okresnímu ředitelství Policie ČR. Následně mi byl zaslán Okresním zastupitelstvím dopis o obvinění jmenovaného pro - trestný čin výtržnictví a trestný čin ublížení na zdraví. Mimo tohoto vyrozumění o podání obžaloby od státního zástupce nemám žádné informace o pokračování v dané záležitosti. Ptám se tedy zda je možné ověření co se s obžalobou stalo a případný postup? Dále zda v tomto případě vznikl nárok na vymáhání odškodnění za průtahy? Děkuji za odpověď
Dobrý den, mému příteli chodí pomluvy a urážky o me na email, odesílatel samozřejmě vytvořil falešný e-mail. Kontaktovala jsem policii, pokusí se dotyčného dohledat. Chci se zeptat, jaká mám práva proti tomuto člověku, pokud se ho podaří vypátrat.
Zdravím, můj podřízený si neplní své povinnosti, mě několikrát sprostě urazil a vyhrožoval mi, že mi rozbije držku.Moji nadřízení tvrdí, že je to má vina. Jak mám prosím sepsat žalobu na svého podřízeného a komu ji předat?
Dobrý den, přihlásila jsem se na kurz pro instruktory jógy, který začíná xxxx. Ze zdravotních důvodů, kvůli rekonvalescenci po komplikované operaci, se výuky nebudu moci zúčastnit. Jsem na nemocenské a ještě dlouho budu. Operace byla plánovaná, přecenila jsem rychlost hojení a nedomyslela to. Storno podmínky na webu organizátora uvádějí, že po 21. dnu před začátkem programu není vrácení poplatku možné. Má organizátor na toto právo? Dá se nějak odvolávat na zdravotní stav? Předem děkuji za odpověď a zdravím Vás.
Dobrý den. Má byt evidována v katastru nemovitosti drevena zahradní chatka (do 25m2 plochá, do 5 m výška, nepodsklepena)? Pokud ne prosim uvést číslo paragrafu ktery toto potvzuje. Chatka stojí na pozemku zahrádkářské kolonie.
Dobrý den, rozvedla jsem se s manželem před nekolika lety a vyplatil mi čast z nemovitosti(rodinnejo domu) na který jsme měli častečně hypotéku. Vyplatil mě pouze část z rodinneho domu, ale z pozemku na kterém roddinny dum stojí mi částku nevyplatil. Mám nárok žadat zpětně o částku jen z pozemku na kterém dum stoji? Máme mezi sebou smlouvu o rozšíření rozsahu společného jmění manželu jako notářsky zápis ověřený notářem.dekuji
Dobrý den , zaplatila jsem mě advokátce zálohu na majetkové vyrovnání X Kč , nakonec dne se s manželem dohodli a její služby nebudu potřebovat. Mám nárok na vyučtování zálohy , co pro mě udělala a navrácení zbytku zálohy ?Je velice rázná a mám obavy .Velice Vám děkuji za odpověď
Zdravím Vás. před 18 lety jsem byla odsouzená. Nyní mám VOŠ+VŠ zaměřené na bezpečnost a vztah ke střelbě. Mohu mít zbrojní průkaz a přihlásit se do střeleckého klubu, kde chtějí bezúhonnost? Děkuji Vám.
Dobrý den koupil jsem ojetý vůz ve společnosti XXX. r.v. XX.Samozrejme vím že ojetý vůz chce investice.Vuz jsem projel i si ho prohlédl,na ojetinu se mi zdál v pořádku.Po několika týdnech a hlavně při jízdě do kopce motor vaří a stráci se chladící kapalina, objevil jsem v ni prasklinu.Dalsi problém je v hustém kouři a nepravidelném chodu motoru mám obavu že se dostává voda do motoru, což by mohlo časem skončit i zničením motoru,tato závada se při jízdě z autobazaru neprojevila, až při jízdě do kopce.Myslim si že cena je neúměrná stavu vozidla a mám hrůzu z toho v jakém stavu motor opravdu je, jestli není prasklé těsnění pod hlavou nebo dokonce popraskaný blok motoru.Muzete mi prosím poradit? Děkuji
do 6 hodin