Zajímalo by mne, jaká mi hrozí trestní odpovědnost v případě, že opravuji elektrokolběžky

Právní poradna>Všechny dotazy>Zajímalo by mne, jaká mi hrozí trestní odpovědnost v případě, že opravuji elektrokolběžky>
Dotaz
Dobrý den, jsem zaměstnancem servisu elektrických koloběžkek. Zajímalo by mne, jaká mi hrozí trestní odpovědnost v případě, že se stane např. dopravní nehoda a prokáže se, že chyba byla na základě např. špatně provedeného servisu, jde mi především kdo je trestně odpovědný (zaměstnanec, zaměstnavatel) za újmu na zdraví/smrt. Díky, hezký den.
Odpověď od:
Mgr. Hana Wernerová
Advokát
Dobrý den, v tomto případě neřešíte trestní odpovědnost, ale občanskoprávní odpovědnost za újmu na zdraví. Tedy odškodnění poškozenému. Pokud by bylo prokázáno, že chyba byla pouze a jen v koloběžce, jste odpovědný jako zaměstnavatel Vy, nikoliv Váš zaměstnanec. Ten by pak odpovídal Vám jako zaměstnavateli, ovšem za celé odškodnění pouze v případě, že by bylo prokázáno, že hrubě porušil své povinnosti zaměstnance v takové míře, že vada byla zjevná. Např. pokud by byl v práci opilý a koloběžku zrovna servisoval. A takové hrubé porušení pracovněprávních povinností byste musel svému zaměstnanci prokázat.

Předchozí dotaz

před dvěma lety jsem prodala auto na plnou moc, ale k přepisu nedošlo. Kupující ho prodal dál.

Dobrý den, před dvěma lety jsem prodala auto na plnou moc, ale k přepisu nedošlo. Kupující ho prodal dál. Mohu to hlásit policii jako krádež?i když ani nevím kde auto je , děkuji

Další dotaz

jak by se postupovalo v případě dědictví ze zákona, jestli by do dědického řízení byly zahrnuty i finance toho druhého a jak by se dělil nemovitý majetek.

Dobrý den, po 16-ti letém společném soužití jsme se s manželem vzali. Každý jsme měli svůj vlastní účet a tak to zůstává i v manželství. Bydlíme v rodinném domě, který si manžel koupil, ještě před naším spolužitím. Vlastní ještě další nemovitosti. Z předchozích manželství má 3 dospělé děti, já dvě. Zajímalo by mne, jak by se postupovalo v případě dědictví ze zákona, jestli by do dědického řízení byly zahrnuty i finance toho druhého a jak by se dělil nemovitý majetek. Předem děkuji.
Mgr. Hana Wernerová
Advokát

Nejnovější dotazy:

Soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření

Dobrý den, v opatrovnické věci ohledně styku se synem byl proveden psychologický posudek, který pro mě nedopadl nejlépe a soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření. Na základě toho byl nařízen usnesením psychiatrický posudek. Ale podařilo se mi řízení o styku se synem zvládnout s rozsudkem, že styk se neurčuje Psychiatrický posudek proveden nebyl. Bylo zde vydáno doporučení na asistovaný styk. A můj dotaz zní, jestli kdyby OSPOD či ex či soud vyvolaly v této věci nové řízení, jestli bych se mohl vyhnout psychiatrickému posudku tím, že bych řekl, že se se synem již stýkat nebudu do dospělosti. (jestli bych měl vůbec ten asistovaný styk podstupovat), či je-li jiná možnost se psychiatrickému posudku vyhnout. Děkuji.

Uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně

Dobrý den, uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně, odměnami. Stejně tak bylo postupováno i u dalších zaměstnanců. Dva měsíce tomu tak bylo, nyní se tak neděje. Dostávám pouze hrubou mzdu uvedenou ve smlouvě. Můžu s tím něco udělat?

Po své mamince jsem zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu

Dobrý den, v roce x jsem po svém mamince zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu, jedna je z titulu nevyplaceného majetkového podílu a druhá u titulu nevyplaceného vypořádavacího podílu. Několikrát jsem se emailem i telefonem dotazoval v družstvu, ale nikdy jsem od nich nedostal jinou než ústní odpověď, že "je to promlčeno", nic víc, ani konkrétnější co je promlčeno. Děkuji za odpověď

Dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu

Dobrý den, dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu (prý systémová chyba, až do konečného vyúčtování tvrdili, že mám vše ok). Teď přišel nedoplatek a já je ihned kontaktovala. Jak v tomto případě mohou postupovat? Mohou platbu vymáhat takhle zpětně nebo mě nutit do splátkového kalendáře? Děkuji.

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka"- zasláno v 18:00 hod. Byla prý pověřena ředitelem to sdělit. Mám jako rodič povinnost poslouchat učitele? ze zákona?

Ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle

Dobrý den, ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle. Jde o to, že se věnuji psaní autorských textů a knih. Píšu je cca 5 let a sdílím je na sociální síti. Nyní mi byl jeden z textů ukraden, kdy ten kdo ho vydává za svůj mě slovně napadl a píše lidem o tom, že jsem zloděj apod. jelikož se nejedná o spor mezi sousedy o tom kdo má lepší vlasy, rozhodla jsem se tuhle situaci řešit. Můžu se zeptat jak přesně postupovat, když jde o křivé obvinění a porušení autorských práv? Abych prokázala pravost svého textu a očistila své jméno? Děkuji
Potřebujete pomoc právníka?
Máme pro vás slevu na první dotaz.

Podobné dotazy

V roce *** jsem koupil automobil *** v autoservisu v *** - prý auto od autorizovaného servisu *** z Německa, prověřený vůz, nehavarované - mám ofocený inzerát. Letos jsem zjistil, že vozidlo je po totálce v Německu. Mám nějakou možnost se bránit?
Zdravim, sme slovaci dlhodobo zijuci v CR, narodila sa nam dcera, ktora ma uz SR aj CR rodny list. Ja ako otec mam v CR prechodny pobyt a rad by som vedel nasledujuci postup: - ako moze dcera ziskat trvaly pobyt v CR? - za akych podmienok moze dcera ziskat ceske obcianstvo alebo dvojite?
Dobrý den, dělám na vedlejší živnost malé programátorské projekty - weby, mobilní aplikace atd. Nyní jsem fakturoval do Slovenska v eurech. Uvedl jsem cenu 1425 euro při kurzu 25.263 za euro. Je to i na faktuře uvedené. Zákazník mi sice poslal 1425 euro, ale při kurzu 23,676 za euro. Tudíž mi přišlo asi o 2500 korun méně. Koho je tohle chyba a můžu to nějak řešit? Fakturuji takhle do zahraničí poprvé, takže se opravdu ptám jako úplný lajk, tudíž pochopím, že to může být klidně má chyba. Případně jak tomuto předejít?
Dobrý den, prosím o sdělení, zda zaměstnavatel má povinnost u svých pracovníků/zaměstnanců pracujících na dohodu o provedení práce evidovat začátky a konce směn (jak tomu je u zaměstnanců v pracovním poměru), nebo zda stačí, aby u "dohodářů" evidoval "pouze" počet odpracovaných hodin nějakého časovéhp úseku, např. během jednoho dne nebo během 1 kalendářního měsíce. Stanovisko prosím odůvodnit.
do 12 hodin
Zdravím, soused na chatě má rozpadlý barák a nad naší střechou má zídku, kde jsou volně cihly a břidlice, které k nám dokonce nedávno spadly a mohli i někoho zabít. I po mnoha oslovení jen slibuje a nic zatím neudělal. Budeme dělat 30.7 střechu a nevíme jak ho přinutit konat.
Dobrý den, zaměstnancem byla dána výpověď z PP § 50, dne 27. 4. Následně 31. 5., už ve výpovědní lhůtě dal zaměstnavatel zaměstnanci výtku a srazil k 1. 6. osobní ohodnocení. Je tento postup správný, může se zaměstnanec nějak bránit, plyne z výpov. lhůty nějaká ochrana? Děkuji za informaci
Zdravím. Může mi zaměstnavatel strhnout prémie/mzdu, pokud trpím astigmatismusem ? Např. Že zaměním krabice podobných čísel (323 za 328) ? Už mi tím hrozí že pokud ještě něco zkazím strhne mi všechny prémie na 3 měsíce.
Dobrý den,můj dotaz se týká dědictví:zůstavitelkou byla zanechána závěť,ve které v datu vystavení je chyba ,v závorce rozepsaného roku je rozpor s datem sepsání i kdyz v knize Notářské komoryČR je listina zapsána se stejným datem,jako na závěti,ale bez slovního rozepsání: rok 2021 a na závěti v závorce je rozepsán rok dvatisícesedmnáct,což považuji za značnou chybu. Zůstavitelka neněla děti a byla vdova,ze zákona jsou v první linii dědiců neteře,coz jsem já a moje dvě sestry,pokud by se opomenula závěť. V závěti je uveden jako dědic člověk,kterého zůstavitelka zapsala do závěti jako synovce s címž nemohu souhlasit,protože by musel být mojím a mojích sester bratrem a to není pravda.Zároveň jsou dalšími dědici stanoveni dva lidé,rovněž nepatřící do rodiny,kterým zůstavitelka odkazjue byt v Praze 4+1,který bude ohodnocen až po schválení závěti ze strany neteří a chci se zeptat,zda je jejich poviností při ev. uznání platnosti závěti,zda jsou povini určitou finanční částku z bytu neteřím zůstavitelky vyplatit.Zároveň bych prosila o radu,zda je při nesouhlasu se závětí šance na prohlášení její neplatnosti o čemž by samozřejmě musel rozhodnot soud.Nemohu opomenout,že po smtri mojí tety nebyly odevzdány klíče od bytu mojí rodině a užívají majetek,který jim ještě nebyl oficielně předán.V závěru tedy prosím o radu,zda se závětí souhlasit a jaká je šance na její neprávoplatnost,zda jsou moje výše uvedené pochybnosti tj.chybný datum sepsání a chybný rodinný příslušník,atd.dostačující.Děkuji
do 6 hodin
Dopustil jsem se trestného činu v tom směru že napadl bývalého přítele kamarádky kterou opqkovane napadl . Mně bohužel jsem měl skrat a napadl jsem ho s ujmout na zdravi
do 12 hodin
Dobrý den, naše společnost zaměstnala několik zaměstnanců formou příležitostné činnosti. Při kontrole po nás požadují datumy narození zaměstnanců, které jsme na smlouvu neuvedli. Problém je, že po ukončení byly veškeré osobní údaje skartovány a vymazány, kvůli GDPR. Je datum narození u tohoto typu smlouvy nutný? Velice děkuji za odpověď.
do 12 hodin
Dobrý den, jak lze ukončit pracovní poměr, pokud reálným důvodem odchodu je šikanování ze strany majitele, tak abych po 12 letech ve výkonné pozici nepřišel alespoň o odstupně? Majitel se chová a vystupuje už léta jako psychopat (a to vůči všem zaměstnancům) a tedy pokud není jeho, tak jakákoli debata s ním je nemožná. Svou silou a mocí je schopen udělat cokoliv, aby zaměstnance psychycky zničil (většinou jde o lži a vyfabulované konspirace o kterých následně přesvědčuje okolí, které mu ale nijak neoponuje, nakolik ho zná a je často v identické situaci). Jaké jsou možnosti ukončení takové spolupráce, tak abych za svou poctivu robotu dostal alespoň to, na co mám podle zákoníku práce nárok?
Zdravím, mám nájemní smlouvu na byt na dobu určitou. Stehuju se do jiného města za prací, potřebuji ukončit nájem dříve než je ve smlouvě. Dotaz zní, musím dokládat pronajímateli pracovní smlouvu nebo něco podobného?
Může zaměstnavatel rozvázat pracovní poměr ve zkušební době se zaměstnancem, když má zaměstnanec ošetřovné na dítě?
do 12 hodin
Dobrý den, někdy v roce 2003 jsem podala trestní oznámení za ublížení na zdraví. Dle vyrozumění policie byl spisový materiál předán, pro podezření ze spáchání ublížení na zdraví Okresnímu ředitelství Policie ČR. Následně mi byl zaslán Okresním zastupitelstvím dopis o obvinění jmenovaného pro - trestný čin výtržnictví a trestný čin ublížení na zdraví. Mimo tohoto vyrozumění o podání obžaloby od státního zástupce nemám žádné informace o pokračování v dané záležitosti. Ptám se tedy zda je možné ověření co se s obžalobou stalo a případný postup? Dále zda v tomto případě vznikl nárok na vymáhání odškodnění za průtahy? Děkuji za odpověď
Dobrý den. Jsem obecní zaměstnanec. Pracuji jako dělník. A dělám vše co je potřeba v obci. Úprava veřejných prostranství. úklid, sekání trávy atd. Nyní se jedné ze skupin státních zaměstnanců od 1.9.2022 zvýšil plat o 10%. Týká se i mne toto zvýšení.
Dobrý den potřebuji poradit s pozemkem v památkové oblasti kde stojí kulna kterou mi památkový úřad nechce dovolit demolovat kulna má schnily nosný trám obavám se o moji rodinu. Děti si tam chodí hrát mám obavu o jejich zdraví.
Dobrý večer,budu se rozvádět manželka je předseda družstva mám na něco nárok děkuji za odpověď
do 12 hodin
Dobrý den, na můj dotaz na obec, jakou mají pracovní dobu - délku v měsíci zaměstnanci mimo úřad, tedy v dělnických profesích, pracujících na údržbě obce, mi bylo starostkou odpovězeno, že pracovní doba je pružná a nebylo mi ani sděleno, kolik je to hodin v měsíci. Udivilo mne, že takoví zaměstnanci obce mají pružnou pracovní dobu. Děkuji,
do 12 hodin
Zdravím, můj podřízený si neplní své povinnosti, mě několikrát sprostě urazil a vyhrožoval mi, že mi rozbije držku.Moji nadřízení tvrdí, že je to má vina. Jak mám prosím sepsat žalobu na svého podřízeného a komu ji předat?
Dobrý den, spravuji ve firmě docházkový systém a chtěl bych v tom mít pro jednou jasno. Smí se zaokrouhlovat příchody a odchody zaměstnanců? Např. Příchod 06:01 se zaokrouhlí na 06:05. Odchod 15:34 se zaokrouhlí na 15:30. Vím, že někde takováto zaokrouhlení využívají. Smí se takové zaokrouhlení použít s argumentem, že ono zaokrouhlení je doba než zaměstnance dorazí na pracoviště? Nebo se zaokrouhlovat smí pouze ve prospěch zaměstnance? Platí stejná pravidla i pro případné zaokrouhlení odpracované doby na konci měsíce?
do 12 hodin
Může zaměstnavatel pokutovat zaměstnance, popř. v jakých případech. Děkuji
Dobrý den, přihlásila jsem se na kurz pro instruktory jógy, který začíná xxxx. Ze zdravotních důvodů, kvůli rekonvalescenci po komplikované operaci, se výuky nebudu moci zúčastnit. Jsem na nemocenské a ještě dlouho budu. Operace byla plánovaná, přecenila jsem rychlost hojení a nedomyslela to. Storno podmínky na webu organizátora uvádějí, že po 21. dnu před začátkem programu není vrácení poplatku možné. Má organizátor na toto právo? Dá se nějak odvolávat na zdravotní stav? Předem děkuji za odpověď a zdravím Vás.
Po koupi auta z autobazaru se po 4 týdnech vyskytla porucha. Auto jsme nechali prohlédnout a opravit v nejbližším servise. Po uhrazení opravy jsme kontaktovali autobazar a celou věc reklamovali. Reklamace nám však byla zamítnuta z důvodu nesprávného postupu.
do 12 hodin
Dobrý den, chtěla bych Vás touto cestou požádat o právní radu. Porazila jsem chodce při výjezdu z vedlejší na hlavní silnici. Chodec nebyl na přechodu pro chodce a byl ve vozovce. Po zavolání policie nadýchal pán 1,7 promile. Pán zde mohl jít po chodníku i po nedalekém přechodu. Bohužel má chyba byla ta, že jsem ho přehlédla. Zajímalo by mne, jaký závěr z toho plyne a jaké to pro mne bude mít následky. U mne byla dechová zkouška i test na omamné látky negativní.
do 12 hodin
Dobrý den, náš zaměstnanec nastupuje do vězení a s majitelem se dohodli o rozvázání pracovního poměru, kde chtějí, aby byl uveden důvod, tedy nástup do výkonu trestu. Je to takto v pořádku z právního hlediska? Zaměstnanec chtěl dát výpověď, ale výpovědní dobu bude již ve vězení. Děkuji
Dd, jako zaměstnavatel poskytujeme mimo jiné zamestnancum bezurocne pujcky. Poskytli jsme X tis bezurocne pujcky zamestnanci, ktery dal bohuzel vypoved a nestacil zapujcku splatit. Z tohoto duvodu jsme mu pri ukonceni pracovniho pomeru vystavili smenku na uvedenou castku. Bohuzel zapujcku nezaplatil dosud a ani nema snahu o nejakou domluvu na splatky apod. bohuzel se dostal do mnoha exekuci a je nam znama situace, ze neni " kde brat ". jak z neho muzeme vymoci uveenou zapujcku ? jak mame pouzit podepsanou smenku ? děkuji za Vasi vstricnost a odpoved
Zdravím Vás. před 18 lety jsem byla odsouzená. Nyní mám VOŠ+VŠ zaměřené na bezpečnost a vztah ke střelbě. Mohu mít zbrojní průkaz a přihlásit se do střeleckého klubu, kde chtějí bezúhonnost? Děkuji Vám.
Dobrý den, odvezl jsem svoje auto do LPG servisu, kvůli nefunkčnímu plynu pořád přepíná na benzín. Z toho servisu mi zničehonic volají že jim auto nejde nastartovat ať si pro něj přijedu a zovolám odtahovku a nechám ho převézt do normálního servisu.. Můžou mi takhle vrátit auto v ještě horším stavu než bylo?
do 12 hodin
Koupily jsme auto a auto po nekolik km porucha motoru servis za minimálně cca 40 tisíc s tím že vyjádření servisu bylo že porucha je tím že se do auta tankovalo dlouhodobě něco špatného...my ho máme 3 tydny a stalo nás hodně peněz a ještě nám nedělá službu..obrátil jsem se na prodávajícího a ten bez reakce kde to nějak řešit aby prodávající dál nějakou kompenzaci ?? Díky
do 12 hodin
Dobrý den, dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu (prý systémová chyba, až do konečného vyúčtování tvrdili, že mám vše ok). Teď přišel nedoplatek a já je ihned kontaktovala. Jak v tomto případě mohou postupovat? Mohou platbu vymáhat takhle zpětně nebo mě nutit do splátkového kalendáře? Děkuji.
do 12 hodin