Jak teď postupovat než se vyřídí dědictví .

Právní poradna>Všechny dotazy>Jak teď postupovat než se vyřídí dědictví .>
Dotaz
do 12 hodin
Dobrý den Mé přítelkyni zemřel otec. Vlastnil byt na který má úvěr. Zajímá nás jak teď postupovat než se vyřídí dědictví . Má ještě bratra v insolvenci se kterým se bude dělit o dědictví . Má teď platit úvěr za zesnulého otce nebo neplatit. A jak je to s placením záloh na energie Díky
Odpověď od:
Mgr. Hana Wernerová
Advokát
Dobrý den, dědicové se stávají vlastníky či zavázanými ze smluv ke dni úmrtí zůstavitele, a to zpětně až poté, co je dědické řízení pravomocně ukončeno dědickým usnesením. Pokud tedy nyní nebudete hradit splátky úvěru či zálohy, stanete se stejně nakonec dlužníky a budete muset dluh uhradit. Proto doporučuji vše nadále řádně hradit až do ukončení dědického řízení. Pokud je bratr přítelkyně v insolvenci, tak on musí převzít dědický podíl přesně dle zákona, nemůže se dědictví vzdát, pokud je v dědictví více aktiv než pasiv. Tedy zdědí jak polovinu aktiv dědictví, tak polovinu pasiv, které bude muset v rámci insolvence vypořádat.

Předchozí dotaz

Jsem vlastníkem chaty, na které proti mé vůli a proti stanovám organizace, trvale bydlí více než rok bez právního nároku má expřítelkyně

Dobrý den, potřebuji vyklidit nemovitost - chatu neevidovanou v KN umístěnou na pronajatém pozemku zahrádkářské organizace. Jsem vlastníkem chaty, na které proti mé vůli a proti stanovám organizace (není možno trvale obývat) trvale bydlí více než rok bez právního nároku má expřítelkyně - žalovaná. Odeslal jsem předžalobní dohodu k vyklizení nemovitosti na místo trvalého pobytu, kterou žalovaná nevyzvedla. Nyní chci podat žalobu k vyklizení nemovitosti k příslušnému soudu. Chci se dotázat, jaké případně další dokumenty bych měl k žalobě přiložit (přiložím kopie kupní smlouvy, smlouvu k pronájmu pozemku, kopii předžalobní dohody a ofocený vrácený dopis s předžalobní dohodou) a zda soud požaduje ověřené kopie. Chata bohužel není vedena v KN, proto bude zřejmě situace komplikovanější. Děkuji za odpověď

Další dotaz

Rozvod v KN jsem uveden jenom já

Dobrý večer. Před manželstvím jsem pomocí uzavření hypotéky koupil dům. V KN jsem uvedený jako jediný vlastník. Má žena (tehdy přítelkyně) již se mnou žila ve společné domácnosti a vychováváme dceru. Nyní se chci rozvádět, žena tvrdí, že má nárok na 1/2 domu a chce dům prodat a tím získat polovinu peněz. Je nutno podotknout, že má žena po celou dobu manželství nepracovala, je v evidenci ÚP, tudíž do domácnosti nepřiváděla žádný výdělěk. Má tedy nějaký nárok na polovinu nemovitosti?
Mgr. Hana Wernerová
Advokát

Nejnovější dotazy:

Soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření

Dobrý den, v opatrovnické věci ohledně styku se synem byl proveden psychologický posudek, který pro mě nedopadl nejlépe a soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření. Na základě toho byl nařízen usnesením psychiatrický posudek. Ale podařilo se mi řízení o styku se synem zvládnout s rozsudkem, že styk se neurčuje Psychiatrický posudek proveden nebyl. Bylo zde vydáno doporučení na asistovaný styk. A můj dotaz zní, jestli kdyby OSPOD či ex či soud vyvolaly v této věci nové řízení, jestli bych se mohl vyhnout psychiatrickému posudku tím, že bych řekl, že se se synem již stýkat nebudu do dospělosti. (jestli bych měl vůbec ten asistovaný styk podstupovat), či je-li jiná možnost se psychiatrickému posudku vyhnout. Děkuji.

Uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně

Dobrý den, uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně, odměnami. Stejně tak bylo postupováno i u dalších zaměstnanců. Dva měsíce tomu tak bylo, nyní se tak neděje. Dostávám pouze hrubou mzdu uvedenou ve smlouvě. Můžu s tím něco udělat?

Po své mamince jsem zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu

Dobrý den, v roce x jsem po svém mamince zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu, jedna je z titulu nevyplaceného majetkového podílu a druhá u titulu nevyplaceného vypořádavacího podílu. Několikrát jsem se emailem i telefonem dotazoval v družstvu, ale nikdy jsem od nich nedostal jinou než ústní odpověď, že "je to promlčeno", nic víc, ani konkrétnější co je promlčeno. Děkuji za odpověď

Dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu

Dobrý den, dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu (prý systémová chyba, až do konečného vyúčtování tvrdili, že mám vše ok). Teď přišel nedoplatek a já je ihned kontaktovala. Jak v tomto případě mohou postupovat? Mohou platbu vymáhat takhle zpětně nebo mě nutit do splátkového kalendáře? Děkuji.

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka"- zasláno v 18:00 hod. Byla prý pověřena ředitelem to sdělit. Mám jako rodič povinnost poslouchat učitele? ze zákona?

Ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle

Dobrý den, ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle. Jde o to, že se věnuji psaní autorských textů a knih. Píšu je cca 5 let a sdílím je na sociální síti. Nyní mi byl jeden z textů ukraden, kdy ten kdo ho vydává za svůj mě slovně napadl a píše lidem o tom, že jsem zloděj apod. jelikož se nejedná o spor mezi sousedy o tom kdo má lepší vlasy, rozhodla jsem se tuhle situaci řešit. Můžu se zeptat jak přesně postupovat, když jde o křivé obvinění a porušení autorských práv? Abych prokázala pravost svého textu a očistila své jméno? Děkuji
Potřebujete pomoc právníka?
Máme pro vás slevu na první dotaz.

Podobné dotazy

Dobrý den, rád bych věděl jak se dělí dědic, když není závět. A jakou váhu má to, že má jeden z dědiců trvalí pobyt v nemovitosti a druhý ne a jde prokázat že platil poplatky za užívání nemovitosti.
do 12 hodin
1.Otec pronajímal garáže v prosinci zemřel, bez závěti. Jeho druhá žena, zřídila nový účet, na jméno své dcery, kam nájmy nyní chodí. Spolu děti neměli., my jsem jeho dcery z prvního manželství. Nyní jsme v dědickém řízení u notáře, jak mají být peníze rozděleny, z nájmů před smrtí i nyní po smrti do SJM či dědictví. Garáže byli v jeho výlučném vlastnictví. 2.Jak mám žádat po notáři aby byli věci zařazeny správně, když vím že udělal chybu?3. Mám právo aby mi notář dal do ruky listiny, které tam manželka donesla a já si je nafotila na mobil? 4.Manželka nás odmítá pustit do dílny pro sepsání movitého majetku, dům jde do dědictví děleno ona a dědici. Dokud neproběhne dědické řízení ? Lze se u Vašich odpovědí opřít o paragrafy, napište je, děkuji?
Bydlím v RD se synem, jeho ženou a dětmi. Mám ještě dceru, která bydlí jinde. RD je můj. Kdyby nedej bože syn zemřel dřív než já, dcera zdědí půl RD (a peníze, pokud nějaké budu mít), a druhou půlku zdědí synovy děti, nebo všechno dědí dcera? A jak v tom případě zabezpečit, aby půlku mého majetku po mé smrti zdedila vnoučata? Dcera deti nemá.
Dobrý den, Můj otec zemřel minulý rok v srpnu. Za dva týdny se máme dostavit k notářce ohledně vypořádání dědictví. Dědici je má mamka , já a můj bratr. Můj bratr si nárokuje , že chce u notářky přepsat byt který mělá má mamka a otec ve společném jmění manželů na sebe (kdysi byly nějáka ústní dohoda,že po smrti obou rodičů dostane byt můj bratr a já jsem před pěti lety dostal ornou půdu kde jsem si postavil RD). Byt samozřejmě na něj mamka přepsat nechce , protože by ji kdykoliv nohl nechat vystěhovat , můj bratr je alkoholik a nespolehlivý "člověk". 1) Může si bratr nárokovat vypořádani daru orné půdy , který mi otec dal před pěti lety před svou smrtí? 2) Máme si k notářce brát svého advokáta nebo stačí pouze říct , že přistoupíme na vypořádání pouze vyplacením hotovosti 1/3 majetku otce (byt+auto)? A když s tím nebude souhlasit tak advokáta až k soudu? 3) Bratr se nechal zastupovat svým známým advokátem , ale na plné moci k zastupování má uvedeno špatné datum narození mého otce. Lze ho na začatku jednání u notářky vyloučit pro neplatnost plné moci? Bratr se osobně nedostaví.
do 12 hodin
Dobrý den,dotaz se týká dědického řízení. Nyní zemřel manželův otec, syn z 1.manželství.Otec se znova oženil. Tchýně-macecha s ním nepočítá.Je možné, že notáři nenahlásila?Mohu notáře kontaktovat,nahlasit manžela? A jak a kde?
Pokud je mezi manželi uzavřená predmanzelska smlouva, kdo dedi majetek v případě úmrtí jedno z manželů?
do 12 hodin
Kamarádova exmanželka, se kterou se rozvádí vlezla do telefonu a ofotila si konverzace co tam měl ze seznamek s jinými ženami po podání rozvodu, a posílá to dalším lidem. Je to trestní čin?Kamarád se odstěhoval,ex bydlí zatím s dětmi ve SJM bytě,o který se soudí. Kamarád platí celý nájem,ex nechce platit nic. Je možné ji nějak donutit,aby platila aspoň půlku nebo třeba vypnout aspoň vodu, elektřinu,plyn?
Hezký den moc prosím o radu otec s mamkou jsou v manželství dům nabýt v manželství a může teď otec z ničeho nic půlku domu prodat?
do 12 hodin
Dobrý den, moji rozvedení rodiče vlastní rovným dílem chalupu na Slovensku. Chalupa by po jejich smrti měla připadnout mně a mojí sestře. Já jsem po dobu dvou let investovala spoustu práce i peněz do rekonstrukce. Je k tomu možno v dědictví nějak přihlédnout? V těchto investicích, pouze z mé strany, bych chtěla pokračovat. Lze nějak předem zajistit, aby k tomu bylo při dědictví přihlédnuto? Sestru jsem chtěla vyplatit, kdyby se chalupa převedla na mě za života rodičů, ale nesouhlasí. Děkuji za odpověď.
Mam s.r.o. Moldavec zamest. karta 27. Dal jsem mu DPČ, ale nepracuje a ja u nej musim platit odvody aniz by vubec neco vydelal. Opakovane rika, ze bude delat, ale nedela. Nemuzu mu dorucit ani vypoved. Muzu mu dat vypoved okamzite bez 15 denni lhuty?, tak abych uz za nej nemusel nic platit?
Dobrý den, jsem majitelkou bytu ve kterém mám jako nájemníka svého otce. Můj otec vyžaduje zřídit mu věcné břemeno. S tím asi problém nemám, ale ráda bych, aby mi nadále platil nájemné. Je tato možnost proveditelná? A v případě, že by přestal platit nájem, jak se to řeší dál?
Dobrý den, Bylo mi nabídnuto se zřeknout dědického práva vůči svému dědovi za úplatu. Je tato úplata předmětem nějaké daně? Děkuji
do 12 hodin
dobry den prosim chtela bych.Mamince zamřel syn,obě dědičky přijeli obě dědictví.mezi sebou se dohodli,družka po synoj vezme šechni dluhy a pohledavky na sebe,a maminka jeden podíl z domu po babičce dědictví.soud dědictvi uznal a potvrdil bylo ukončeno v roce 2017.tet se mamince ozvala banka že se má dostavit k soudu kde se bude projednavat pohledavka.mohu uplatnit u soudu narok na promlčecí lhutu a zdraví maminky.děkuji
do 12 hodin
Po matce zdědím jako jediný nemovitosti, ale nechci, aby se to započítalo do SJM. Jak nejlépe to ošetřit?
Dobrý den máme se známou ústní dohodu že máme pizzerii a půl psaná jen na jeho jméno,ale vybavení se platilo na půl a zednické práce jsme platily jen my a ještě tam pracujeme a on nás tet chce obřezat o investice a nezaplatit odpracované dny a ještě nás pomlouvá a ponižuje dá se stím něco dělat???
Dobrý den, při rozvodu bylo domluveno, že syn (18) bude bydlet ve společné domácnosti o otcem, v jeho domě. Ten mu má hradit náklady na ubytování a stravu. Dcera (18+) bydlela v době rozvodu s chlapcem jinde. Začátkem roku se vrátila domů. Otec i já posíláme dětem pravidelně alimenty. Otec se v prosinci odstěhoval k jiné ženě a od dubna chce po dětech aby si platily provoz domu(elektřinu, stočné, televizu, wifi), dělá to přes 2 000 Kč měsíčně. Dcera má školu, která jí dovoluje chodit na brigádu, má dokonce dvě, takže otci peníze dává. Já jim kupuji jídlo, vařím o víkendu, pomáhám na zahradě. Otec kromě alimentů nic, dokonce jim celý dům a velkou zahradu nechal na starost, nic tam nedělá. V domě bydlí i jeho rodiče, na ty se také vykašlal, také dětem pomáhají. Na stížnost syna, že se mu to nelíbí, mu napsal, že jim provoz platit nebude. Mně se to nelíbí, dcera mu v podstatě vrací alimenty zpět a jeho vůbec nezajímá z čeho žije. Nevím jak to řešit, kam se obrátit. Děkuji za odpověď
do 12 hodin
Dobrý den, jsem matka a mám 3 leté dítě v plné péči. Otec se setkává s dítětem dle rozsudku soudu. Teď si ho má vzít na 8 denní pobyt. Je povinnost otce informovat mně o místě pobytu syna obzvlášť během zahraniční dovolené? Otec po mně žádá pas, sdělit ale místo pobytu odmítá.Je ze zákona mi to povinnen oznámit?Děkuji
do 12 hodin
Dobrý den, podle soudního rozhodnutí má mít otec dceru na víkend v sude tydny. Ten vychází od 1.7. od 15.00 hodin do 3.7. předání v 17.00 hodin. Je prázdninový režim a otec si určil vyzvednutí od 3.7. v 17.00 hodin do 17.7. do 17.00 hodin kdy si určil 14 dní v kuse. Má na tento víkend od 1.7. pátku do neděle 3.7. nárok? Nebo platí až od 3.7. za odpověď.
do 12 hodin
Dobrý den, chtěl bych se zeptat dceři které bude teprve za měsíc 18 ukončila studium a je vedena na úřadě práce. Od té doby co ukončila studium jsem přestal platit výživné. Měl bych stále platit?
do 12 hodin
Dobrý den,můj dotaz se týká dědictví:zůstavitelkou byla zanechána závěť,ve které v datu vystavení je chyba ,v závorce rozepsaného roku je rozpor s datem sepsání i kdyz v knize Notářské komoryČR je listina zapsána se stejným datem,jako na závěti,ale bez slovního rozepsání: rok 2021 a na závěti v závorce je rozepsán rok dvatisícesedmnáct,což považuji za značnou chybu. Zůstavitelka neněla děti a byla vdova,ze zákona jsou v první linii dědiců neteře,coz jsem já a moje dvě sestry,pokud by se opomenula závěť. V závěti je uveden jako dědic člověk,kterého zůstavitelka zapsala do závěti jako synovce s címž nemohu souhlasit,protože by musel být mojím a mojích sester bratrem a to není pravda.Zároveň jsou dalšími dědici stanoveni dva lidé,rovněž nepatřící do rodiny,kterým zůstavitelka odkazjue byt v Praze 4+1,který bude ohodnocen až po schválení závěti ze strany neteří a chci se zeptat,zda je jejich poviností při ev. uznání platnosti závěti,zda jsou povini určitou finanční částku z bytu neteřím zůstavitelky vyplatit.Zároveň bych prosila o radu,zda je při nesouhlasu se závětí šance na prohlášení její neplatnosti o čemž by samozřejmě musel rozhodnot soud.Nemohu opomenout,že po smtri mojí tety nebyly odevzdány klíče od bytu mojí rodině a užívají majetek,který jim ještě nebyl oficielně předán.V závěru tedy prosím o radu,zda se závětí souhlasit a jaká je šance na její neprávoplatnost,zda jsou moje výše uvedené pochybnosti tj.chybný datum sepsání a chybný rodinný příslušník,atd.dostačující.Děkuji
do 6 hodin
Vyjimka neplaceni dani z prodeje nemovitosti:,,Prodej za účelem zajištění bytové potřeby,,plati to aj ked je zajisteni byt. potreby ve Francii?napr:Prodej bytu v ČR se ziskem a nasledny nakup bytu ve Francii.Platim dan?
Dobry den Platím vyživné zletilé dceři i 16 leté dceři , býv. manželovi měsíčně. Při rozvodu jsme se dohodli, že na mimořádné výdaje budem přispívat 1/2, býv. manžel má dcery v plné péči a s dcerami se vůbec nestýkám protože nechtějí. Jsem povinna platit mimořádné výdaje? Býv. manžel je po mě chce, na učebnice, koleje vysoké a střední školy našich dcer. Děkuji za odpověď
do 12 hodin
Dobrý den, mám problém doma s přítelkyní, která nepracuje a já živím její 3 děti a ji samotnou. Dělá mi i přesto doma peklo a když se ozvu, občas i hlasitěji, tak to hodně schytam, kolikrát i fyzicky, několikrát i krev. Policii, kterou vždy přivolat ona vše řeší pouze tak, že mne vykaze z domu, kde platím nájem. Bez obvinění, bez důkazů, bez toho aby něco vyšetřování.. Prostě jste chlap tak vypadnete. Jak se mohu tomuto postupu bránit?ted sedím v dešti a zimě před domem a jsou z druhé strany klíče a já nemohu do domu, kde platím nájem. Pokud je někdo online prosím o pomoc..
do 6 hodin
Manželka koupila po svém rozvodu byt do os. vlastnictví. Po té jsme se vzali a jsme spolu v manželství a společné domácnosti 12 let. Má dvě dospělé děti. V případě její smrti, jaký bych měl dědický nárok na tento byt? A dědí část také její děti? Děkuji.
Dobrý den, potřebovala bych sepsat dohodu svěření dítěte matce z důvodu, kojení a starostlivosti a má zázemí, pije po dvou hodinách. , jiného bydliště otce, otec ještě studuje takže na výživném jsme se ještě nedomluvili, děkuji
Dobrý den. Chtěl by se zeptat. Na dceru, která neudělala maturitu a zapomněla se přihlásit k opravným zkouškám v září, plátím alimenty. Jelikož jí dle mého soudu končí status studenta. Buď se přihlásí na pracovní úřad anebo si najde práci. Musím platit dál alimenty? A jak postupovat v případě, že chci alimenty zrušit nebo snížit. Já přišel o práci a dcera mě nenavštěvuje ani moc nekomunikuje. Děkuji
Dobrý den,9 rodinných příslušníků v rámci dědictví zdědilo nemovitost. Pak proběhla nedobrovolná dražba na podíl jednoho z nich, vydražena byla bohužel třetí osobou.Majitelé chtějí prodej a "nový" majitel začal dělat problémy. Existuje titul, kde lze napadnout neplatnost dražby?
Dobry den, manzel zemrel v den me vyplaty,notarka zapsala do dedictvi zustatek i na mem uctu. Bohuzel jsem jiz rok v insolvenci a spravce bude samozrejme chtit vydat zisk z dedictvi, ale ja jsem z te vyplaty zila, ty penize jiz nemam. Jam mam postupovat? Dekuji.
Dcera zemřela,kdo bude dědit
Dobrý den, otec nabyl byt po rozvodu s maminkou. Poté se znovu oženil a napsal byt na svou druhou ženu s podmínkou dožití. Mám jako syn po otcově smrti na byt právo? Děkuji
do 12 hodin
Dobrý den! Můj dotaz zní: jaká je sazba dědické daně v první skupině, tedy například matka - syn nebo matka - vnuk? Typické dědictví: nemovitost, byt v osobním vlastnictví nebo družstevní podíl. Laickým pohledem do snadno dostupných veřejných zdrojů se zdá být odpověď jasná: žádná daň se neplatí. Nicméně v mém okolí jsou lidé, kteří tvrdí, že dědili a platili. V čem může být háček?
do 6 hodin
Dobrý den, nevím ani jak správně formulovat otázku. Chci si pronajmout restauraci od svého otce a vzít si podnikatelskou půjčku na částečnou rekonstrukci. Jak se poté řeší při dědickém řízení nebo případném vyplácení sourozenců to, že jsem třeba ***kč investoval do rekonstrukce majetku otce. Logicky by měli o tu částku dostat méně peněz. Jak se to řeší? Děkuji.
Chci část svého majetku odkázat nezletilým vnoučatům. Kdo může být určen jako správce jejich dědictví do doby jejich zletilosti ?
do 12 hodin
Dobrý den,po náhlém úmrtí otce řešíme dědictví,kdy polovinu baráku vlastnil otec a polovinu vlastní matka.Jsme dvě dcery a chtěly bychom se dědictví po otci vzdát ve prospěch matky.Dotaz je,zda a jaké finanční náklady by vznikly matce,jako jediné dědičce?
Dobrý den, jak se prosím dá předejít tomu, aby můj partner a i naše děti jednou nezdědily dluhy, které mají partnerovy rodiče? S matkou se neviděl cca 20 let. S otcem se občas vidí. Předem děkuji za odpověď,
Mám chalupu. Získala jsem jí darovací smlouvou od matky a otčíma. Otčím je alkoholik a hrozily mu exekuce, tak jsem chtěla pomoct, aby o chalupu, ve které žili, nepřišli. Matka před šesti lety umřela a otčím tam stále žije, má tam trvalé bydliště ale žádnou smlouvu, kromě elektřiny nic neplatí i přesto, že bylo ústně domluveno, že já budu platit daň z nemovitosti a on vše ostatní. Ráda bych nějaký nájem nebo vystěhování. V obci pořád něco dluží a je mi už trapně, že mi volá starosta..
Dobrý den potřeboval bych poradit ohledně dědictví moje matka se svým bratrem přijali dědictví a on neplatí dluhy( za 4 měsíce nic nezaplatil) které s ním přijal teď prodávají byt na který si i on dělá nárok. Lze ho z důvodu neplnění podmínek vyloučit z nároku na dědictví ?
Dobrý den, mám přítelkyni na Slovensku. Je to svobodná matka dvou nezletilých dcer, přičemž u jedné z nich jsem zapsán v RL jako otec a nese moje příjmení. Chtěly bychom spolu žít a tvořit rodinu i s druhou dcerou u nás na Moravě. Její otec však s odstěhováním dcerky souhlasit nebude. Otec nemá soudně stanovené výživné, ale matce přispívá a navštěvuje ji. Co v takovém případě dělat?
Dobrý den, Kupujeme s manželem nemovitost. Většinou platí on z vlastních zdrojů, zbytek platíme z půjčky kde jsem spoludluznikem. Advokát realitky chce aby jsem podepsala souhlas že nemovitost bude ve výlučné vlastnictví manžela. Vypadá mi to divně, když jsme spoludluzniky. Děkuji
do 12 hodin
Pred časem mi na dobirku dorazilo zbozi. Nyni po me prodejce vymaha penize, ze jsem udajne nezaplatila. Prepravce mi ale zbozi vydal a ja na 99% platila v hotovosti. Je to davno a nemam uschovany potvrzeni o platbe. Jsem v pravu? Musim ja dokazovat, ze jsem platila, kdyz mi bylo zbozi predano? Dekuji.
Dobrý den, dcera plnoletá, která žije s matkou, dostudovala střední školu. Údajně nemůže najít práci, ale ani nemá snahu nahlásit se na úřad práce. Jsem z toho rozhořčený a mám největší chuť ji přestat platit alimenty, abych jí ke jejim "povinnostem" přinutil. Samozřejmě, je to má dcera, nechci jí o nic připravit, ale zlobí mě to. Když bych přestal platit a ona to dala k soudu, mám nějakou šanci "neprohrát" ? Děkuji za Váš názor, či radu.
Dobrý den, mamka nedávno zemřela. Moje Babička již vdova je bohužel také nemocná a v případě její smrti by celé dědictví získala její druhá a teď jediná dcera (moje teta)? Nebo by dědil ještě někdo jiný. Svou otázku směřuji k tomu jestli bychom měli nárok na část dědictví i když je mamka už po smrti, která by jinak měla nárok na 50% dědictví.
Dobrý den, budeme u notáře projednávat závěť ve které zesnulý odkázal většinu financí svému vnukovi, který u něj asi bydlel. Částku odkázal dvěma dcerám a ostatním 3 vnukům a jedné vnučce. Jeden vnuk je syn již zemřelého syna. Od notáře jsem dostal dopis , ve kterém mne žádá o vyjádření, zda závěť uznávám za pravou a platnou a o vyjádření k právu nepominutelných dědiců §1642 o.z zda uplatňuji právo na výplatu povinného dílu a případně zda žádám o vypořádání povinného dílu a v jaké výši. Já jsem přítel jedné z dcer, jejíž vnuk u dědy bydlel a zároveň jsem podepsán na závěti jako jeden ze dvou svědků. Mám také plnou moc k zastupování při jednání u notáře ve věci závěti. Otázka 1) Pokud chci, aby byly finance vyplaceny tak jak je uvedeno v závěti, stačí odpovědět, že : Neuplatňuji právo na výplatu povinného dílu nepominutelným dědicům ani nežádám vypořádání povinného dílu? Otázka 2) Je taková možnost, že pokud někdo z nepominutelných dědiců bude chtít povinný díl vyplatit, bude jeho žádost mít přednost před zněním závěti? Děkuji za odpověď.
Dobrý den mám prozbu. Mám dcerku která byla svěřena do mé péče . Jejího otce sem kontaktovala že bych potřebovala navisit alimenty. Řek že tet stim problém nemá . A chce to mít potvrzené oficiálně úřadem. Chtěla bych se i zeptat že si lze jen poslat k soudu poslat nějaký papír že chceme navisit alimenty a že stim otec souhlasí . A jeho podpis že si by se to obešlo i bez soudů. Je možné my pomoc sepsat to hezký den
do 12 hodin
Syn odmítá chodit k otci. Zatím jsem ho vždy premluvila, ale pokaždé říká, že tam být nechce, že si s tátou nerozumí, ze ho psychicky depta. Soudem je určený styk jeden den v týdnu a ob víkend. Může už se v tomto věku dítě rozhodnout, že se s otcem nebude stykat? Přihlédne případný soud k jeho názoru? S otcem není možná domluva, na styku trvá a mysli si, že syna manipuluji. To ale není pravda, jsme od sebe léta a vždy k němu syn chodil.
Dobrý den Prosím o radu jak vyřešit vrácení vozidla. Půjčil jsem k užívání auto švagrové s tím, že si bude platit pojištění a dočasně jej užívat než se auto zruší. Pojištění ale neplatí a auto nechce vrátit. Auto se momentálně nachází v Rakousku a švagrová trpí psychickou poruchou, kterou momentálně neléčí proto se s ní nedá komunikovat. Pojištění propadlo ke dni X. Jakým spůsobem nejlépe postupovat. Děkuji s pozdravem
Dobrý den. Chtěl bych se zeptat, jak je to s dědictvím po zemřelém, který měl potomky ale ještě stále je žijící rodič zemřelého? V jaké linii se rodič nachází ohledně dědictví? Děkuji.
Dobrý den, řeším dědictví své nezletilé dcery umřel jí otec a bojím se abych neudělala něco špatně.Je zde i druhý dědit z druhého vstahu.V dědictví je barák a auto.Z druhou maminkou by jsme to chtěly prodat a dětem uložit peníze na účet nebo koupit byt.Barák co je v dědictví není v dobrém stavu a ani jedna nemáme prostředky jak se o něj starat.
do 12 hodin
Koupila jsem materiál na zateplení domu cca xxx kc ,pracovník firmy špatně vypocetl množství materialu a teď musíme dokoupit v letošních cenách a platit znovu i dopravu.Reklamovala jsem to a domluvili jsme se na loňských cenách ,bez dopravy a sleva za více náklady 25% a teď to neplatí,jak se mohu domoci škody,která mi vznikla,špatnou práci odborného pracovníka firmy?
Dobrý den, zemřela mi matka kde žila s otcem v rodinném domě. Zajímalo by mne jak bude probíhat d. řízení kde otec dům odkázal bratrovi a zda mám nárok na část dědictví. Dekuji
Dobrý den, letos v lednu mi zemřel otec. Bohužel za svého života přepsal dům na ženu, která s ním bydlela. K převodu došlo cca čtyři měsíce před jeho smrtí, kdy už na tom nebyl dobře fyzicky. Léčil se s rakovinou, takže žádná psychická nemoc, možná stařecká demence. My jsme se o převodu dozvěděli až po jeho smrti, kdy jsme nebyli ani pozváni k notářskému vyřízení. Na dotaz notáře nám bylo sděleno, že otec zemřel bez majetku s dluhem, který byl umořen jeho úmrtím. Vztahy jsme měli v pořádku, tak se chci zeptat, zda je možné převod domu nějak napadnout, nebo nemá cenu se do toho pouštět. Děkuji
do 12 hodin
Dobrý den, chtěl bych se zeptat ohledně výživného na dítě. Platím matce dítěte výživné, ta se mezi čase vdala, s manželem ma další. Ovlivňuje to nějak placení výživného na dítě co platím? Slyšel jsem že ano, že nemusím platit když je vdaná... Shodou okolností žádá navýšení výživného... Prosím o radu. Děkuji.
Dobry den maminka je v dedickem rizeni sestra ma dluch muze exekutor zabavit veci kdyz probiha dedicke rizeni kdyz sestra podepsala plnou moc ze se vzdava dedickeho rizeni muze exekutor prijit a brat veci dekuju za odpoved
Mám syna . Jeho otec ,můj bývalý manžel umřel letos v březnu . Můj syn je jeho jediný potomek ,žádné jiné děti ani manželku nemá . Můj syn by měl zdědit byt a auto,ale nemůže být dědické řízení neboť ještě nebylo zjištěno datum úmrtí . Můžeme využívat toto dědictví i před dědickým řízení? . Děkuji za odpověď
Zemřel mi přítel po 21letech společného života, všechno zdědili jeho dcery -druzstevni byt,auto a dali mi naše pejsky k adopci, přišla jsem o všechno milované.Ted mně chtěj vyhodit z bytu beze všeho
Dobrý den, chci se zeptat, od května jsem se rozvedla, syna mám v péči,, jelikož kde teď bydlíme není mé rodné město a s otcem nejsme za dobré, prodávám dům a chci se odstěhovat pryč z města kde bydlí otec dítěte. Teď otec vyhrožuje, že chce syna do střídavé péče, a že udělá vše proto aby syna udrzel v daném městě, a že se nikam stěhovat nebude. Potřebovala bych radu jak postupovat. Dekuji
Dobrý den. Chtěla bych se nechat rozvést dceru mám svěřenou do péče manžel neplatí výživné už to řeší právník a exekutor, podala jsem na policii i trestné oznámení. Chtěla bych se zeptat co všechno k rozvodu potřebují vím že vyplněnou žádost, rodný list dítěte, rozsudek o svěření do péče, oddací list. Mám přikládat ještě něco? Mají třeba nájemní smlouvu kde žiju nebo nějaké potvrzení že nemáme žádný společný majetek? A jestli se platí 2000kč kolek nebo jestli je nějaká změna? Tím že manžel neplatí tak ty peníze chybí tak se mi nedaří uspořit na kolek. Děkuji za odpověď.
Dobry den, muž, o kterého se starám a u něhož bydlím, mi nabídl bezplatný pronájem jednoho ze svých domku na 30 let (hradit mám symbolickou korunu a samozřejmě energie, vodu, opravy…) pronájem má pokračovat hlavně po jeho smrti. Bude smlouva po jeho smrti platná? Mohou mne jeho dědici smlouvu vypovědět případně dle svého uvážení navýšit nájem? Co by bylo se smlouvou v případě, ze by dědici objekt prodali? Predem děkuji za odpověď.
do 6 hodin
Dobrý den, moje babička s dědou, mají tři děti. Jedním z nich je můj tatínek. Situace je taková, že můj tatínek v lednu umřel, a v srpnu umřel i jeho tatínek (můj děda). Já mám pouze jednu sestru a maminku. Dědictví po mém tatínkovi je vyřešené (všeho jsme se se sestrou vzdaly ve prospěch maminky). Nyní budeme řešit dědictví po dědovi. Závět žádnou nezanechal. Majetek je v SJM. Bude se dědit byt, chata a auto. Chtěla bych vědět zda já i moje sestra máme nárok na dědictví (za našeho zemřelého tatínka) a jaký podíl v % budeme dědit.
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,můj otec byl před X lety obdarován domem od své matky. Pote byla sepsána dohoda, že otec musí vyplatit svého bratra X Kč do 1 roka po smrti jejich matky ale obdarovaný otec zemřel, tak mě zajímá když ze zákona zdedim onen darovaný dům jako jeho dcera , jestli je má povinnost té výplaty X Kč pro otcova bratra dle jejich sepsané dohody." Otec je povinen vyplatit svého bratra do 1 roka po smrti jejich matky. Ale jejich matka stále žije. Dekuji
do 12 hodins přílohami
Dobrý den,chci se zeptat můj otec byl obdarován domem od své matky před X lety a byla sepsána dohoda o vyplacení otcova bratra X Kč do roka po smrti jejich matky.Otec zemřel takže se ptám nejspíš povinos výplaty přechází na mě jako otcova dcera.Jejich matka žije a chce vyplatu z té dohody pro druhého syna zrušit za jeho velmi hrubé chování.V dohodě je že můj otec má vyplatit bratra .Jenomže jejich matka, po smrti obdarovaného syna chce zrušit výplatu.Staci sepsat závěť že ruší dohodu k vyplacení druhého syna ,který měl být do budoucna vyplacen mým zesnulým otcem,momentálně nelze přepisovat níc ,protože není moje dědictví uzavřené ale otcova matka je stará X let .Ptám se jestli do budoucna sepsanou závěti zruší dohodu při které byla účastník s mým otcem.Dekuji doufám že to z mého popisu porozumíte.Dekuji
do 12 hodin
Dobrý den, umřel mi tatínek. Dědictví se týká maminky, mne, a mé sestry. Taky mého bratra, který bohužel už před lety taky umřel. Zůstaly po něm syn a dcera. Můj dotaz...bere se při dědickém řízení v potaz, že ani jeden z bratrových dětí se źádným způsobem nezajímaly o prarodiče. ?Jestli vůbec žijí, jestli něco potřebují atd?Ani nevíme kde bydlí? Je nějaký.způsob, jak je z dědického řízení vyřadit? Děkuji za Vaši odpověď
do 12 hodin
Dobrý den, zemřel mi táta a běží dědické řízení. Táta napsal závěť, kde mám zdědit nemovitost. Vzhledem k problémům s nájemcem, potřebuji dát výpověď z nájmu. Ve smlouvě je uvedeno, že pokud nedám výpověď do XXXX, tak se sml. prodlužuje o rok. Ale to já nechci. Mohu dát výpověď, i když neskončilo dědické řízení? Jak se postupuje v tomto případě? Děkuji za odpověď
do 12 hodin
Dobrý den, prosím o právní pomoc. Může zaměstnavatel změnit pracovní poměr z doby neurčité na určitou? a jak? Zaměstnanci jsou u firmy zhruba X let. Otec se synem. Pěkné platy. Všechny příplatky i přesčasy proplaceny . Otec kradl naftu a byl přistižen. Lze synovi změnit pracovní poměr z doby neurčité na určitou a otce na dohodu propustit? pokud nebude chtít podepsat ,pak můžeme dát §53? děkuji, zítra ráno máme poradu. s pozdravem
do 6 hodin
Dobrý den, chci se prosím zeptat, můj děda bez vědomí své manželky převádí veškeré finance, které za celý život vydělal na svého vnuka, manželka nemá povědomí o výši financí. Předpokládám, že je vše společné jmění manželů? Je možné, že po jeho smrti bude chtít vykonavatel dědictví tyto finance vrátit, aby je zahrnul do dědictví? Je nějaká lhůta? Děkuji
do 6 hodin
Dobrý večer. Jsem těhotná a blíží se termín porodu. Otec dítěte tvrdí že otec není a o ani jednoho z nás nejeví zájem za celou dobu se ani nezeptal zda je malý v pořádku a místo toho mě poslal na potrat takže budu požadovat testy otcovství a alimenty vše přes soud ale jeho maminka chce aby si dítě brali někdy na hlídání i když se nezajímají takže netuším jak si to představující komunikace s nimi moc nefunguje oba dva jsou arogantní a povýšení ale je nějaká šance aby soud nedovolil popřípadě střídavou péči jen ještě chci objasnit mně ani otci nebylo ještě 18 a moje maminka bude ho mít do mích 18 v opatrovnictví
Dobrý den, jsem těhotná, miminko čekám se svým prvním přítelem, se kterým jsem chodila v X- ti letech, když jsme se rozešli, neviděli jsme se X let. Teď jsme se po této době potkali a dopadlo to tak, že čekáme miminko. On však dítě nechce, neozývá se. Potřebovala bych se zeptat, jak tuto situaci řešit? Teď a nebo až po narození miminka? Kvůli financím. Děkuji.
Dobrý den, Žiji tři roky s přítelkyní, která má syna z původního vztahu. S bio otcem je to trochu těžší neboť se moc nemá k výchově syna ( kromě alimentů, které po něm ani nechceme). Biologický otec nás kontaktoval s tím ze se vzdá otcovství. Můžete nám prosím poradit jak dále postupovat, ideálně jestli existuje rychla cesta, chceme totiž vyrazit do zahraničí. Jaké jsou dle ČR legislativy postupy ?
do 12 hodin
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat jestli se dá zjistit jestli mi bylo vybráno spoření,který mi otec od narozeni platil do X let. Jenze mě je dnes skoro X let a já vím na 100% že jsem nic nevybírala páč jsem se to dozvěděla defakto až dnes,že mi otec sporil. Da se to dohledat kam přišli ty peníze? Otec snama nežil od mých X let. Dekuji
do 12 hodin
Dobrý den, Prosím o radu. Osoba, která není v pribuzenskem vztahu mi odkázala veškerý svůj majetek. Lze, odmítmout dědictví a zrušit závěť za života dotyčného, když on není schopen toto vykonat? Je možné odmítnout dědictví po smrti dotyčného na dálku, aniž bych musela čekat na předvolání k notáři? Je možné část majetku odmítnout? Nejde o dluhy. Děkuji.
Dobrý den, řešíme situaci, kdy se firma mého otce ocitla v problémech a nejspíš se dostane brzy do insolvence. Firma má od banky nafinancované nějaké úvěry, za které můj otec ručí směnkou no svoji osobu. Můj otec vlastní na sebe, jako na občana dva byty, které jsou v zástavě. Zbývá na nich doplatit nějaký úvěr u jiné bankyza. Nyní se snaží byty prodat, ale nedaří se. Pokud se nepodaří byty prodat a firma se dostane do insolvence, tak je zabaví banka. Je možné přepsat nemovitosti na mě (na syna) s tím, že převezmu úvěr a vyhneme se tak zabavení bytů? Děkuji za odpověď
Dobrý večer, byl jsem v exekuci a proto je hypotéka na dnes mou ženu. Vše jsem platil a platím já a dnes bych rád měl záruku mnou vložených peněz. Co přichází v úvahu, aniž by se změnila námi /mou ženou zafixovana úroková sazba. Smlouva o vložených penězích ? Či společné jmění manželů? Zapsání přes banku do katastru? Hledáme levnou variantu bez hýbání s úrokem. Děkuji za odpověď.
do 12 hodin
Zdedila jsem 1/2 domu, do kterého majitel 2/2 domu bez mého souhlasu a vědomi ubytoval svého syna i s trvalým bydlištěm. Mohu nějak nájemníka vystěhovat ? Jak postupovat?
do 12 hodin
Dobrý den, mám dotaz. Bydlím s přítelkyní, která má 3 letého kluka z předchozího vztahu. Jeho bio otec ho nevídá ( platí však alimenty). My chceme vyrazit do ciziny, pracovně, kariérně. Poprosili jsme otce o souhlas vycestování dítěte. Ten nám však vydat nechce. Jaké máme pravomoce a jak se můžeme bránit ? Nebot nám to brání kariérně růst a nabídnout dětem lepší životní podmínky.
Bylo zahájeno jednání o uložení pokuty na inspektorátu práce. Na základě nahlášení byv. zaměstnance zahájil IP kontrolu, BYL vytknout nedostatek i přesto, že se vše opravilo a sjednala se náprava je teď zahájení řízení IP vyhrožuje pokutou nekolik milionu apod. Nevím tomu hlavu a už ani patu. Úřad práce chce to doložíme. Inspektorát práce to vyhodnotí jako chybu... soud dá pokutu a teď i inspektorát. Kde to jsme?
do 12 hodin
Dobrý den, zemřela mi maminka a probíhá dědické řízení ve kterém jsem já+sestra+tatínek. Mezi movité věci patří byt, auto a garáž. Máme se tohoto dědictví se sestrou zřeknout a nechat vše tatínkovi, který by potom mohl věci darovat nebo si dědictví se sestrou nechat? Je pak možné např. byt přepsat na vnučku? Děkuji
Co přesně musím udělat, když mám 2 dospělé děti a chci, aby dědilo jedno, protože druhé dítě má exekuci..Jak to udělat, aby u druhého z dětí, které má exekuci dědilo jeho dítě, tedy vnuk. Jde o to, aby se dědictví nedostalo do rukou exekutorům. Děkuji
Dobrý den, manžel měl včera jednání u notáře ohledně dědictví. Je závěť X/X druhý dědic a X/X manžel. Byt a chatu chtěli společně prodat a peníze rozdělit. Včera druhý dědic přišel s návrhem na vyplacení s čímž manžel souhlasil a navrhl splatnost X měsíců. Za chvíli jdou podepsat protokol k notářce. Myslím si správně, že dal X měsíců na to, aby si druhý zajistil finanční prostředky, které poukáže na účet manžela a až poté se stane vlastníkem nemovitostí (bude moci prodávat, pronajímat)? U notářky se to prý neřešilo a bojím se, aby on s nemovitostmi nemohl manipulovat ještě před výplatou. Co by měl zápis u notáře obsahovat, aby bylo jasné, že vlastníkem nemovitostí bude až po splacení závazku vůči mému manželovi? Bojím se, aby druhý dědic splátku neodkládal. Je přeci jeho věc, kdy se mu nemovitosti povede prodat a za kolik, nebo si je ponechá. Nebo je jedinou možností uplatnit "zástavní právo"? Děkuji
do 12 hodin
Dobrý den, Chtěla bych se zeptat jak dál pokračovat .V dědickém řízení manžel se svou sestrou zdědil pozemek . Ale po dědickém řízení se ozval jeho strýc který se domáhá pozemku ,který mu prý jeho otec prodal . Při v kladu na kastru mu žádost zamítl s tím ,že k tomu nemá potřebné dokumenty . Nyni nás oběsila a čeká naše rozhodnutí.Byla bych ráda kdyby jste mi poradili jak dál pokračovat cou odepsat na jeho poslány dopis . děkuji
do 12 hodin