Stanovy pro vozíčkáře v aréne

Právní poradna>Všechny dotazy>Stanovy pro vozíčkáře v aréne>
Dotaz
Dobrý den, jsem vozíčkářka bez průkazu ZTP/P pouze ZTP. Můj dotaz zní zda není protiprávní, když O2 aréna si ve svých stanovách pro vstup veřejnosti dává podmínku, že do haly, na místa pro vozík pouští pouze držitele ZTP/P s doprovodem a na standartní místa sice můžu dojet s vozíkem, přesednout si, ale musím vozík složit a odvézt do úschovny ke vchodu. Tím pádem já jako vozíčkářka, která nemá ZTP/P a chtěla by zůstat sedět na vozíku, se  nemůžu účastnit jakékoliv akce pořádané touto firmou. Při dotazu přímo jim mi bylo sděleno, že jako pořadatel si můžou stanovovat svoje podmínky Děkuju
Odpověď od:
JUDr. Helena Nutilová Ph.D.
Advokát
Dobrý den, postup O2 Arény není protiprávní ani protiústavní. Podobně je například zákonem upraveno, že nárok na parkovací průkaz mají osoby, kterým byl přiznán průkaz ZTP nebo ZTP/P podle zákona č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením, v platném znění. Jiné by bylo, pokud byste byla diskriminována jen na základě toho, že jste invalidní. To však není ten případ.

Předchozí dotaz

Přítelkyně vyhrožuje , že mě dá k soudu, pokud nesplatnou pujčku nevrátím hned

Dobrý den. S bývalou přítelkyní máme smlouvu o zápůjčce , termín splatnosti je koncem roka 2023. To vše sepsáno u právníka , podepsáno , razítko. Přítelkyně vyhrožuje , že mě dá k soudu , pošle na mě exekutora atd pokud ji to nevrátím hned. Můj dotaz zní , jestli na tohle má právo a co vše to obnáší kolem toho.

Další dotaz

Může zaměstnavatel pokutovat zaměstnance?

Může zaměstnavatel pokutovat zaměstnance, popř. v jakých případech. Děkuji
JUDr. Helena Nutilová Ph.D.
Advokát

Nejnovější dotazy:

Soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření

Dobrý den, v opatrovnické věci ohledně styku se synem byl proveden psychologický posudek, který pro mě nedopadl nejlépe a soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření. Na základě toho byl nařízen usnesením psychiatrický posudek. Ale podařilo se mi řízení o styku se synem zvládnout s rozsudkem, že styk se neurčuje Psychiatrický posudek proveden nebyl. Bylo zde vydáno doporučení na asistovaný styk. A můj dotaz zní, jestli kdyby OSPOD či ex či soud vyvolaly v této věci nové řízení, jestli bych se mohl vyhnout psychiatrickému posudku tím, že bych řekl, že se se synem již stýkat nebudu do dospělosti. (jestli bych měl vůbec ten asistovaný styk podstupovat), či je-li jiná možnost se psychiatrickému posudku vyhnout. Děkuji.

Uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně

Dobrý den, uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně, odměnami. Stejně tak bylo postupováno i u dalších zaměstnanců. Dva měsíce tomu tak bylo, nyní se tak neděje. Dostávám pouze hrubou mzdu uvedenou ve smlouvě. Můžu s tím něco udělat?

Po své mamince jsem zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu

Dobrý den, v roce x jsem po svém mamince zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu, jedna je z titulu nevyplaceného majetkového podílu a druhá u titulu nevyplaceného vypořádavacího podílu. Několikrát jsem se emailem i telefonem dotazoval v družstvu, ale nikdy jsem od nich nedostal jinou než ústní odpověď, že "je to promlčeno", nic víc, ani konkrétnější co je promlčeno. Děkuji za odpověď

Dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu

Dobrý den, dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu (prý systémová chyba, až do konečného vyúčtování tvrdili, že mám vše ok). Teď přišel nedoplatek a já je ihned kontaktovala. Jak v tomto případě mohou postupovat? Mohou platbu vymáhat takhle zpětně nebo mě nutit do splátkového kalendáře? Děkuji.

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka"- zasláno v 18:00 hod. Byla prý pověřena ředitelem to sdělit. Mám jako rodič povinnost poslouchat učitele? ze zákona?

Ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle

Dobrý den, ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle. Jde o to, že se věnuji psaní autorských textů a knih. Píšu je cca 5 let a sdílím je na sociální síti. Nyní mi byl jeden z textů ukraden, kdy ten kdo ho vydává za svůj mě slovně napadl a píše lidem o tom, že jsem zloděj apod. jelikož se nejedná o spor mezi sousedy o tom kdo má lepší vlasy, rozhodla jsem se tuhle situaci řešit. Můžu se zeptat jak přesně postupovat, když jde o křivé obvinění a porušení autorských práv? Abych prokázala pravost svého textu a očistila své jméno? Děkuji
Potřebujete pomoc právníka?
Máme pro vás slevu na první dotaz.

Podobné dotazy

Dobrý den, mám problém s nákupem na eshopu. Zakoupil jsem zde tři položky a zaplatil je poté podnikající osobě, která neustále odkládá jakékoliv informace o nich, s tím že se odkazuje na své partnery a že on slouží pouze jako sprostředkovatel. Teď po něm chci storno objednávky, ale furt to odkládá s tím že to musí předat svým parterům a že poté se to bude řešit. A já se chci zeptat jak v tomto případě mám postupovat.
Dobrý den, obracím se na Vás tímto dotazem. Jedná se o stavbu rodinného domu v ochranném pásmu vedení vysokého napětí. Od majitele distribuční soustavy - XX a.s. máme písemný souhlas s umístěním stavby v ochranném pásmu. Stavební úřad ale operuje vyhláškou č. 23/2008 ve znění vyhlášky č. 268/2011, přílohou 3 odst. 5, kde se uvádí, že se nástupní místo a stavba navrhuje a umísťuje mimo ochranné pásmo takovým způsobem, který umožňuje příjezd a provedení zásahu hasičů mimo ochranné pásmo. V našem případě jsou splněny podmínky nástupního místa pro zásah hasičů, příjezd i provedení zásahu mimo ochranné pásmo. Lze tedy za výše uvedených podmínek umístit stavbu do ochranného pásma?
do 12 hodin
Dobrý den v době kdy jsem byla v insolvenčním řízení na mě věřitel podal žalobu za podvod, proběhl soud a já dostal podmínku na půl roku a zaplatit dluh v plném rozsahu jinak vězení, po půl roce mi byla podmínka zrušena, já platil věřiteli dal v insolvenci. Po ukončení insolvence jsem mu zaplatila 30procent a zjistila, že firma už dva roky neexistuje. Musím mu tedy uhradit i teď tu celou část co určil soud nebo mužů za to jít do vězení jak mám postupovat
do 12 hodin
Vyhrál jsem soud, obžalovaný nic nemá,tak že mi nevrátí 130tisíc, a právník po mě chce místo obžalovaného zaplatit služby i když soud to nařídil obžalovanému. Co mám dělat? Děkuji.
Dobrý den. Měl bych na Vás dotaz ohledně způsobilosti k nabití zbrojního průkazu. Před cca měsícem a půl jsem byl zadržen za pěstování rostlin konopí v indoor pěstírně. Byla mi provedena domovní prohlídka, při které jsem plně spolupracoval a vše dobrovolně vydal. Měl jsem doma necelé 3kg sušiny + masti+ vybavení indoor pěstírny. Pěstoval jsem pouze za účelem výroby mastí, které mi pomáhají jelikož jsem od narození invalidní a pohybuji se pouze s pomocí berlí nebo na invalidním vozíku. Nikdy předtím jsem nebyl za nic trestný... A jelikož jsem byl od 21 let držitel zbrojního průkazu a přes 11 let aktivní myslivec i vzhledem k mému hendikepu, tak jsem přišel o největší koníček mého života. V podstatě se mi rozpadl celý můj dosavadní život. A jelikož pořádně nerozumím definici zákona o spolehlivosti a bezúhonnosti pro držení zbrojního průkazu, mám na Vás tento dotaz. Když by můj rozsudek skončil pokutou a nějakou podmínkou, v což doufám. Tak za jak dlouho si můžu udělat nový zbrojní průkaz? Děkuji za odpověď a přeji hezký den.
do 12 hodin
Může mi zaměstnavatel nařídit náhradní volno za přesčas místo mzdy?
do 12 hodin
Jsem hudební umělec a chystám se natočit hudební videoklip s humorným halloweenským tématem na židovském hřbitově. Je toto nelegální? nebo je to pouze "neetické"? Jde mi o to, zda by mě někdo mohl po zveřejnění videoklipu např. žalovat, nebo zda bych mohl dostat jakýkoliv postih/sankci.
Stal jsem se svědkem ťukance na parkovišti. Podal jsem přes datovou schránku oznámení na PČR, kde jsem popsal, co jsem viděl a hlavně jsem zmínil, že jsem neměl přímou viditelnost na místo nárazu (myšleno konkrétní místo na voze). Bohužel, v dalším textu jsem použil termín "řidička, která způsobila poškození". Správně by mělo být uvedeno "teoreticky způsobila", neboť vozidlo mohlo být poškozeno již před nehodou. Volal mi policista, že mě může řidička žalovat za křivé obvinění. Je to pravda, nebo by muselo první dojít k mému předvolání a oficiálnímu podání svědectví, kde bych opět udělal stejnou chybu a označil ji stejným způsobem? Mohu se nějak bránit, podat preventivně opravné svědectví nebo něco? Děkuji
do 12 hodin
Dobrý den, mám nárok na odstupné když ztratím pracovní způsobilost ze zdrav. důvodu k práci.Není to vlivem prac.úrazu ani nemoci z povolání.Pokud mě zameštnavatel vytvoří nové prac.místo,které odpov mému zdrav.stavu musím jej přijmout?
Dobrý den,mám dotaz, ve výkupu zbernych surovin, pan při výkupu za zboží místo X za kylo se mu posunula desetina čárka, a za jedem kilogram my dal Y ,teď po třech měsících si to všiml a chce vrátit rozdíl má na to právo děkuji za odpověď.
do 12 hodin
Dobrý den, před třemi lety jsem získal u akreditovaného kurzu Pragomedika osvědčení jako řidič-záchranář. Splnil jsem všechny zákonné podmínky pro absolování kurzu a zakončil jsem ho závěrečnou zkouškou před komisí. Na samém pracovišti co jsem ted zaměstnán pracuje i garant (což jsem nevěděl před nástupem) již zmíněného kurzu a občas asi podle nálady nám(více řidičů kteří dělali kurz u Pragomediky) jestli se to tak dá říci vyhrožuje že nám sebere osvědčení. Múže se tak stát? Je to docela stresující slyšet tyto slova . Děkuji
do 12 hodin
Dobrý den, moje babička chce na mne jako svého vnuka odkázat v případě její smrti byt s podmínkou že její dceru / mojí matku tak nechám dožít. Jak mám prosím dál postupovat, aby závěť byla nenapadnutelná?
Dobry den, aktuálně jsem na RD, kterou jsem si prodloužila do února 2023. Synovi ale budou 3 roky v říjnu a zaměstnavatel mě nedávno kontaktoval, jak to vypadá s mým nástupem, ale ze aktuálně je moje pozice obsazena a nemají žádné volné místo a zda muzu být ještě doma do uplynutí prodlouzeneho rodicaku. Podotýkám, ze mám smlouvu na neurčito. Vím, ze kdybych teď řekla, ze nastoupim a neměli by pro mě místo, muzu dostat výpověď s tříměsíčním odstupným a dvouměsíční výpovědní lhůtou, je to tak? Teď mi jde o to, jestli když přikyvnu na to, ze zůstanu doma, mám i po uplynutí 3 let věku dítěte nárok na odstupné v případě výpovědi od zamestance? Nebo se mnou můžou takříkajíc ,,vybehnout”? Jak se mám zachovat v takové situaci? Děkuji
Dobrý den, přihlásila jsem se na kurz pro instruktory jógy, který začíná xxxx. Ze zdravotních důvodů, kvůli rekonvalescenci po komplikované operaci, se výuky nebudu moci zúčastnit. Jsem na nemocenské a ještě dlouho budu. Operace byla plánovaná, přecenila jsem rychlost hojení a nedomyslela to. Storno podmínky na webu organizátora uvádějí, že po 21. dnu před začátkem programu není vrácení poplatku možné. Má organizátor na toto právo? Dá se nějak odvolávat na zdravotní stav? Předem děkuji za odpověď a zdravím Vás.
Dobrý den, lze v žádosti o přezkum vyřízení podání na KSZ vyjádřit nedůvěru policii a OSZ v místě A a požádat, aby šetření TO bylo postoupeno do místa B? Děkuji
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli se zaplacením zálohy advokátovi bez jakékoliv další smlouvy člověk zavazuje k nějaké pravidelné dlouhodobé spolupráci s advokátem, či jestli je možné spolupráci s daným advokátem kdykoliv ukončit. Děkuji.
do 12 hodin
Dobrý den, po podání na KSZ se zjistí, že v jedné větě chybí slovo a v druhé větě místo nebyla má být byla. Je možná oprava ? Jesliže ano, jaké jsou formální náležitosti opravy? Děkuji.
Dobrý den, mám následující problém. Před nějakým časem jsem se seznámil s jistou dámou, již v důchodu, která přišla s tím, že bych jí mohl zařídit trvalý pobyt u mne. Jsem majitel bytové jednotky (zapsaný v katastru). Naše vztahy jsou problematické, chci se tedy poradit. V minulosti nebyl trvalý pobyt vlastnickým právem, to asi platí i nadále. Můj dotaz zní, zda v případě, kdy již tato dáma bude mít trvalý pobyt a my se rozejdeme, resp. ji odejdu z mého teritoria, budu povinen jí zajistit jiné bydlení či nikoliv, zda bude možné trvalý pobyt zrušit,... Předem děkuji za jakoukoliv odpověď.
do 12 hodin
Máme v podniku X nárok na benefit (není ve smlouvě)-naturálie a příspěvek na dov. Podmínkou je nebýt v PN.za předešlý rok. Pro důchodce je podminka jiná-odpracov.hodiny. V podniku jsou i lidé se zdrav.postižením ( nemoc z povolání a invalidé), pro ty jsou tyto kritéria nesplnitelné. Zejména pro mě -zjištěná nemoc z pov.-astma. V rizik.obdobích nesmím dle KPL na pracovišti být ,.takže jsem v PN na profesní astma a to jest -žně -zeměd.alergeny a na jaře (ostatni pyly ). Není to už diskriminace ? Děkuji
Dobrý den, ráda bych se poradila ohledně pracovního práva. V současnosti jsem na RD s termínem do X. Dítěti budou X roky X, tedy myslím, že jsem v lhůtě do X let dítěte, kdy mi má zaměstnavatel držet pracovní místo. Při mém aktivním kontaktování nadřízeného a HR oddělení mi bylo sděleno, že není místo a bylo mi navrhnuto prodloužit RD, nebo ukončit dohodou. Odpověděla jsem že preferuji ukončení, jelikož prodlužovat již nechci (prodlužovala jsem RD již 2x, jelikož mi bylo pokaždé řečeno, že zrovna není místo, proto jsem dávala i HR prostor na vyřešení situace do X let mého dítěte). Jelikož mám v pondělí s HR setkáni, ráda bych se na schůzi důsledně připravila, abychom znala své maximální možnosti. Děkuji. S pozdravem
Potýkáme se s problémem, kdy má sousední restaurace odvod VZT z kuchyně namířený přímo k nám do oken do bytu, který vlastníme. Jelikož se jedná o velmi vytíženou restauraci, jsou zápachy značné od 11 hod až do noci a nemůžeme vůbec větrat. Orgány Stavebního úřadu a Hygieny se vyjádřili, že je z jejich strany vše v pořádku a nemohou s tím nic dělat. Jejich restaurace a VZT jsou desítky let řádně kolaudované a není možné proti kolaudaci již dávat námitku. Filtry VZT mají také údajně pravidelně revizi. Provozovatelé byli původně vstřícní a chtěli situaci řešit, nicméně jsou jakékoliv úpravy komínu náročné i z hlediska povolení památkářů a dále již nejsou ochotni situaci s námi řešit.