Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli se zaplacením zálohy advokátovi bez jakékoliv další smlouvy člověk člověk zavazuje k nějaké pravidelné dlouhodobé spolupráci

Právní poradna>Všechny dotazy>Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli se zaplacením zálohy advokátovi bez jakékoliv další smlouvy člověk člověk zavazuje k nějaké pravidelné dlouhodobé spolupráci >
Dotaz
do 12 hodin
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli se zaplacením zálohy advokátovi bez jakékoliv další smlouvy člověk zavazuje k nějaké pravidelné dlouhodobé spolupráci s advokátem, či jestli je možné spolupráci s daným advokátem kdykoliv ukončit. Děkuji.
Odpověď od:
JUDr. Helena Nutilová Ph.D.
Advokát
Dobrý den, klient je oprávněn smlouvu o poskytování právních služeb vypovědět kdykoliv, a to i bez udání důvodu (§ 20 odst. 4 zákona o advokacii). Nevyčerpanou zálohu by Vám měl advokát vrátit.

Předchozí dotaz

Má oznamovatel TO, který je současně poskozeným, nějaká práva na účinné šetření?

Dobrý den, šetření TO provádí policie podle §158 odt. 1 tr.řádu, tedy podle zákona č. 273/2008 Sb. o Policii České republiky. Má oznamovatel TO, který je současně poskozeným, nějaká práva na účinné šetření? A dají se tato práva nějak konkretizovat ? Děkuji

Další dotaz

Jaký je právní náhled na křivé obvinění z hlediska výše uvedených faktorů?

Dobrý den, jako nejurista chápu křivé obvinění jako poměrně složitou záležitost z hlediska souhry informačních a psychologických faktorů. Jaký je právní náhled na křivé obvinění z hlediska výše uvedených faktorů, Děkuji
JUDr. Helena Nutilová Ph.D.
Advokát

Nejnovější dotazy:

Soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření

Dobrý den, v opatrovnické věci ohledně styku se synem byl proveden psychologický posudek, který pro mě nedopadl nejlépe a soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření. Na základě toho byl nařízen usnesením psychiatrický posudek. Ale podařilo se mi řízení o styku se synem zvládnout s rozsudkem, že styk se neurčuje Psychiatrický posudek proveden nebyl. Bylo zde vydáno doporučení na asistovaný styk. A můj dotaz zní, jestli kdyby OSPOD či ex či soud vyvolaly v této věci nové řízení, jestli bych se mohl vyhnout psychiatrickému posudku tím, že bych řekl, že se se synem již stýkat nebudu do dospělosti. (jestli bych měl vůbec ten asistovaný styk podstupovat), či je-li jiná možnost se psychiatrickému posudku vyhnout. Děkuji.

Uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně

Dobrý den, uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně, odměnami. Stejně tak bylo postupováno i u dalších zaměstnanců. Dva měsíce tomu tak bylo, nyní se tak neděje. Dostávám pouze hrubou mzdu uvedenou ve smlouvě. Můžu s tím něco udělat?

Po své mamince jsem zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu

Dobrý den, v roce x jsem po svém mamince zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu, jedna je z titulu nevyplaceného majetkového podílu a druhá u titulu nevyplaceného vypořádavacího podílu. Několikrát jsem se emailem i telefonem dotazoval v družstvu, ale nikdy jsem od nich nedostal jinou než ústní odpověď, že "je to promlčeno", nic víc, ani konkrétnější co je promlčeno. Děkuji za odpověď

Dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu

Dobrý den, dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu (prý systémová chyba, až do konečného vyúčtování tvrdili, že mám vše ok). Teď přišel nedoplatek a já je ihned kontaktovala. Jak v tomto případě mohou postupovat? Mohou platbu vymáhat takhle zpětně nebo mě nutit do splátkového kalendáře? Děkuji.

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka"- zasláno v 18:00 hod. Byla prý pověřena ředitelem to sdělit. Mám jako rodič povinnost poslouchat učitele? ze zákona?

Ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle

Dobrý den, ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle. Jde o to, že se věnuji psaní autorských textů a knih. Píšu je cca 5 let a sdílím je na sociální síti. Nyní mi byl jeden z textů ukraden, kdy ten kdo ho vydává za svůj mě slovně napadl a píše lidem o tom, že jsem zloděj apod. jelikož se nejedná o spor mezi sousedy o tom kdo má lepší vlasy, rozhodla jsem se tuhle situaci řešit. Můžu se zeptat jak přesně postupovat, když jde o křivé obvinění a porušení autorských práv? Abych prokázala pravost svého textu a očistila své jméno? Děkuji
Potřebujete pomoc právníka?
Máme pro vás slevu na první dotaz.

Podobné dotazy

Dobrý den,prosím vás měl bych dotaz a potřebovali by jsme s přítelkyní poradit.Jsem muž 38 let a má přítelkyně 39 let.Přítelkyně má z dřívějšího vztahu malého čtyřletého kluka a jeho otec je velmi špatný člověk.Má ruzné trestné záznamy,bral drogy,fetoval,pil alkohol,byl na léčení,ale nic nepomohlo.Je velmi agresivní člověk.Nejeví zájem o toho malého kluka,jen jednou za rok poslal dárky na vánoce.Ale nám jde hlavně o toho malého kluka a nechceme,aby mu takovýto člověk pletl hlavu a měl na něj negativní vliv,třeba i později v životě.Má přítelkyně říkala,že když s ním byla ještě ve vztahu,tak jí napadal jak slovně tak i fyzicky před dětma.To se opakovalo.Na dítě neplatí výživné,výživné platí zatím máma od toho agresora.Prosíme o radu jak máme postupovat.Chtěli bychom zrušit jeho ocovství pokud by tošlo a napsal bych si dítě na sebe jako otec.Děkuji.
do 12 hodin
Dobrý den, podepsal jsem a zaplatil zálohu na solární elektrárnu(ve výši cca 60%), nicméně jsem se posléze dozvěděl na internetu a z TV(Černé ovce) velmi špatné recenze na firmu, termín dodání mají až do konce listopadu 2022. Můj dotaz zní, lze smlouvu vypovědět a vrátit peníze? Podmínky vrácení zálohy nejsou ve smlouvě specifikovány.
Dobrý den, mám problém s nákupem na eshopu. Zakoupil jsem zde tři položky a zaplatil je poté podnikající osobě, která neustále odkládá jakékoliv informace o nich, s tím že se odkazuje na své partnery a že on slouží pouze jako sprostředkovatel. Teď po něm chci storno objednávky, ale furt to odkládá s tím že to musí předat svým parterům a že poté se to bude řešit. A já se chci zeptat jak v tomto případě mám postupovat.
Dobry den.Potrebuji poradit nebo potvrdit,že když jsem v prenajmu, jestli musim platit zalohy na služby v panelaku jako uver,odmeny domovnikovy,a pod..proste fond oprav.V zmluve mam jenom najem+ služby(elektriku,voda,internet.TV).Dekuji za opoved.
do 12 hodin
Dobrý den, jsem živnostník a nyní pracuju na zakázce. Na základě smlouvy jsem dostal zálohu 100tisíc a po dokončení prací by měl být doplatek 160tisíc. Zákazník ale obdržel exekuční příkaz k provedení exekuce přikázáním jiné peněžité pohledávky. Jde o nepřednostní pohledávku. Dostanu nějaký doplatek?
Dobrý den, nevím jak mám se zachovat v situaci, kdy po 15 letech společného života s člověkem ,s kterém mám společně dítě, periodické trpím fyzické a psychické násilí, naposled volala i policie, ale on hned se choval úplně jinak jako slušný pan,a já vypadala jako histerka...policie nic neudělala a odjela. Ten člověk sleduje můj telefon ,smsky,hovory,i když se netelefonuji a telefon leží vedle.. Jsou tomu i svědky. Teď mám par moudrin na obličeje a těle, ale bojím se že v policie mi zase nebudou věřit. Bojím se že bude snažit sebrat u mne dítě. Chci se zachránit svuj život a nevím jak se můžu chránit. Prosím o nějaké rady jak se postupoval v této situaci.
do 6 hodin
Dobrý den, zaplatil jsem zálohu za převzetí restaurace 100 000 ze 400 000 ale nakonec od toho musím kvůli děnní ve světě tzn. Růst cen energii, inflace atd odstoupit. Nikde jsem nic nepodepsal jen jsem poslal peníze na účet. Chci se zeptat zda je možné že tyto peníze už nezískam zpět a pokud ne tak jak bych měl postupovat děkuji.
do 12 hodin
Dobrý den, můj bratr má podnájemní smlouvu od 1.7.2021 na dobu určitou. Od ledna 2022 navýšen nájem(5%) i zálohy na služby(50%). Nyní žádá navýšení od září -nájemné o 20% a zálohy na služby o 100%. Vyúčtování za rok 2021 ještě nedodal i přes opakované písemné žádosti. Je v právu? Mohu se obrátit na advokáta?
Jsem hudební umělec a chystám se natočit hudební videoklip s humorným halloweenským tématem na židovském hřbitově. Je toto nelegální? nebo je to pouze "neetické"? Jde mi o to, zda by mě někdo mohl po zveřejnění videoklipu např. žalovat, nebo zda bych mohl dostat jakýkoliv postih/sankci.
Dobrý den, s ex manzelem jsme rozvedení, dceru mám ve své péči a bydlíme ve spolecném domě, nemáme vyřešené SJM. Zálohy na plyn se mi navýšili, do této doby mi platil ex polovinu, ale momentálně řekl, že je to muj problém. Jak mám postupovat?
Byl jsem dlouhodobě v zahranici a Platil jsem si cestovni pojisteni .V roce 2014 jsem nezaplatit za mesic. VZP však po mě zada uhradu za cely rok 2014+penale z duvodu přerušení continuity.Má na to opravneny narok?
do 12 hodin
Dobrý den, jsem vozíčkářka bez průkazu ZTP/P pouze ZTP. Můj dotaz zní zda není protiprávní, když O2 aréna si ve svých stanovách pro vstup veřejnosti dává podmínku, že do haly, na místa pro vozík pouští pouze držitele ZTP/P s doprovodem a na standartní místa sice můžu dojet s vozíkem, přesednout si, ale musím vozík složit a odvézt do úschovny ke vchodu. Tím pádem já jako vozíčkářka, která nemá ZTP/P a chtěla by zůstat sedět na vozíku, se  nemůžu účastnit jakékoliv akce pořádané touto firmou. Při dotazu přímo jim mi bylo sděleno, že jako pořadatel si můžou stanovovat svoje podmínky Děkuju
Dobrý den. Chci se zeptat půjčila jsem cizímu člověku 200tis. S ústní dohodou že mi je vrátí do týdne.Měl je použít pracovně na materiál to se nestalo naházel je do automatu a od počátku neměl v úmyslu je vracet.Je živnostník a má insolvenci.Na policii jsem nebyla.Co mohu udělat abych peníze získala zpět.Důkaz mám jeho zprávy a výpis z účtu.Děkuji
do 12 hodin
Dobrý den, má člověk právo vyslovit osobní hodnoticí postoj vůči reakci státního zástupce na podnět? Děkuji
Dobrý den, prosím včera jsem podepsala kupní smlouvu na infra lehátko v hodnotě X kč.Jsem v dlouhodobé pracovní neschopnosti a dnes jsem obdržela výpověď ze zaměstnání po 26 letech. Prosím , nevím co a jak bude, potřebuji od kupní smlouvy odstoupit. Prosím, jak to mám udělat. S pozdravem
do 12 hodin
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, když jsem ve zkušební tří měsíční době, jestli mi může zaměstnavatel nařídit přesčasy každý týden osm hodin po dobu tří až pěti měsíců, pokud ano jak se člověk proti nedělaní přesčasů může bránit? Děkuji za odpověd.
Dobrý den, mám následující problém. Před nějakým časem jsem se seznámil s jistou dámou, již v důchodu, která přišla s tím, že bych jí mohl zařídit trvalý pobyt u mne. Jsem majitel bytové jednotky (zapsaný v katastru). Naše vztahy jsou problematické, chci se tedy poradit. V minulosti nebyl trvalý pobyt vlastnickým právem, to asi platí i nadále. Můj dotaz zní, zda v případě, kdy již tato dáma bude mít trvalý pobyt a my se rozejdeme, resp. ji odejdu z mého teritoria, budu povinen jí zajistit jiné bydlení či nikoliv, zda bude možné trvalý pobyt zrušit,... Předem děkuji za jakoukoliv odpověď.
do 12 hodin
Dobrý den , zaplatila jsem mě advokátce zálohu na majetkové vyrovnání X Kč , nakonec dne se s manželem dohodli a její služby nebudu potřebovat. Mám nárok na vyučtování zálohy , co pro mě udělala a navrácení zbytku zálohy ?Je velice rázná a mám obavy .Velice Vám děkuji za odpověď
Dobrý den, v dubnu jsme si nechali zaměřit pozemek, který jsme chtěli koupit od OÚ. Zaplatili jsme geodetovi zálohu s tím, že zbytek doplatíme po předání plánků. Od té doby nám nebere telefon a neodpovídá na emaily. Jak máme dál pokračovat, když chceme zpět zálohu?
Koupily jsme auto a auto po nekolik km porucha motoru servis za minimálně cca 40 tisíc s tím že vyjádření servisu bylo že porucha je tím že se do auta tankovalo dlouhodobě něco špatného...my ho máme 3 tydny a stalo nás hodně peněz a ještě nám nedělá službu..obrátil jsem se na prodávajícího a ten bez reakce kde to nějak řešit aby prodávající dál nějakou kompenzaci ?? Díky
do 12 hodin
S firmou mám podepsanou smlouvu o dílo na zhotovení zimní zahrady. Uhradil jsem zálohu ve výši 70%. Termín realizace je nejpozději do XXX, firma již nyní ví, že termín nesplní a nabízí mi instalaci zahrady v roce 2023. S tím já nesouhlasím. Žádám o posouzení přiložené smlouvy, zda mohu z důvodu nesplnění termínu od smlouvy odstoupit a požadovat vrácení celé zálohy.
do 12 hodins přílohami
Potýkáme se s problémem, kdy má sousední restaurace odvod VZT z kuchyně namířený přímo k nám do oken do bytu, který vlastníme. Jelikož se jedná o velmi vytíženou restauraci, jsou zápachy značné od 11 hod až do noci a nemůžeme vůbec větrat. Orgány Stavebního úřadu a Hygieny se vyjádřili, že je z jejich strany vše v pořádku a nemohou s tím nic dělat. Jejich restaurace a VZT jsou desítky let řádně kolaudované a není možné proti kolaudaci již dávat námitku. Filtry VZT mají také údajně pravidelně revizi. Provozovatelé byli původně vstřícní a chtěli situaci řešit, nicméně jsou jakékoliv úpravy komínu náročné i z hlediska povolení památkářů a dále již nejsou ochotni situaci s námi řešit.