V době, kdy byl otec ještě zaměstnán, nasekal dluhy v bance, nyní nebude schopen z důchodu platit

Právní poradna>Všechny dotazy>V době, kdy byl otec ještě zaměstnán, nasekal dluhy v bance, nyní nebude schopen z důchodu platit>
Dotaz
do 12 hodin
Dobrý den, otec je prokázaný těžký autista a alkoholik. V době, kdy byl ještě zaměstnán, nasekal dluhy v bance, nyní nebude schopen z důchodu platit splátky v bance + nájem, stejně tak není schopen z peněz důchodu alespoň částečně hradit své závazky, místo toho všechny peníze utrácí za svou závislost. Jak se můžeme jako děti bránit, aby jeho dluhy nespadly na nás. Děkuji za odpověď.
Odpověď od:
JUDr. Milan Palásek, Ph.D.
Advokát
Dobrý den, děkujeme za Váš dotaz. Pakliže je Váš otec předlužen a není schopen splácet svoje závazky, doporučil bych Vám předně projednat s otcem podání návrhu na oddlužení. Podmínky oddlužení se podstatně zjednodušily, přičemž v rámci oddlužení by otci nenarůstalo příslušenství dluhů a při splnění oddlužení by došlo k zániku neuhrazených částí dluhů. Zároveň bych, pokud má Váš otec uvedené zdravotní problémy, zvážil podání návrhu na omezení svéprávnosti, čímž by se dalo do značné míry v rámci prevence zabránit dalšímu narůstání dluhů. S výše uvedenými právními kroky a se zpracováním příslušných podání Vám v případě Vašeho zájmu v rámci poradny Verdikto rádi pomůžeme. K Vašemu dotazu uvádím, že za trvání života Vaše otce vážou jeho dluhy výhradně Vašeho otce a věřitelé tak nemohou po Vás ničeho požadovat. Po smrti Vašeho otce však přechází na dědice nejen majetek, ale i dluhy zůstavitele. V rámci zákonné ochrany dědiců můžete případně dědictví přímo odmítnout, v takovém případě se dědicem nestáváte a majetek a dluhy přechází na další dědice, pokud však další dědicové nejsou, tak na stát. O právu odmítnout dědictví budete poučena v rámci dědického řízení, a to společně s poučením o tom, co tvoří aktiva a pasiva pozůstalosti. Druhou variantou, kterou je možné využít, je učinění tzv. výhrady soupisu. V takovém případě se udělá podrobný soupis a ocenění veškerého majetku z pozůstalosti, přičemž následně pak dědic hradí dluhy po zůstaviteli pouze do výše aktiv. Zjednodušeně řečeno, při výhradě soupisu nezaplatí na dluzích více, než z pozůstalosti dostane. Pokud však máte za to, že je Váš otec předlužen a jeho majetek dluhy nemůže pokrýt, je určitě podstatně jednodušší a levnější využít odmítnutí dědictví. S pozdravem JUDr. Milan Palásek, Ph.D.

Předchozí dotaz

Reklamace uznána s tím, že máme vrátit i sako a vybrat si jiný model

Dobrý den, koupen oblek, kalhoty zežmolkovaly. Reklamace uznána s tím, že máme vrátit i sako a vybrat si jiný model obleku. Výměna/oprava není možná. Manželovi jiný oblek z aktuální nabídky nesedí. Můžu požadovat vrácení peněz nebo se domluvit na koupi jiného typu oblečení? Na co se právně odkazovat?

Další dotaz

Je možné, že nám nemocnice nebo úřady nedaly vědět hned po tatinkově smrti?

Dobrý den, včera mi napsala dlouholetá přítelkyně od mého tatínka, že ten před 9 dny zemřel. Žádné detaily. Tatínek mě vychovával od X let, měla jsem jeho jméno, přestože nebyl biologický. Můj bratr je jeho biologický. Bohužel jsme se delší dobu nestýkali a nic víc nevíme. Je možné, že nám nemocnice nebo úřady nedaly vědět hned po tatinkově smrti? Jak má teď můj bráška postupovat? Moc děkuji za odpověď.
JUDr. Milan Palásek, Ph.D.
Advokát

Nejnovější dotazy:

Soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření

Dobrý den, v opatrovnické věci ohledně styku se synem byl proveden psychologický posudek, který pro mě nedopadl nejlépe a soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření. Na základě toho byl nařízen usnesením psychiatrický posudek. Ale podařilo se mi řízení o styku se synem zvládnout s rozsudkem, že styk se neurčuje Psychiatrický posudek proveden nebyl. Bylo zde vydáno doporučení na asistovaný styk. A můj dotaz zní, jestli kdyby OSPOD či ex či soud vyvolaly v této věci nové řízení, jestli bych se mohl vyhnout psychiatrickému posudku tím, že bych řekl, že se se synem již stýkat nebudu do dospělosti. (jestli bych měl vůbec ten asistovaný styk podstupovat), či je-li jiná možnost se psychiatrickému posudku vyhnout. Děkuji.

Uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně

Dobrý den, uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně, odměnami. Stejně tak bylo postupováno i u dalších zaměstnanců. Dva měsíce tomu tak bylo, nyní se tak neděje. Dostávám pouze hrubou mzdu uvedenou ve smlouvě. Můžu s tím něco udělat?

Po své mamince jsem zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu

Dobrý den, v roce x jsem po svém mamince zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu, jedna je z titulu nevyplaceného majetkového podílu a druhá u titulu nevyplaceného vypořádavacího podílu. Několikrát jsem se emailem i telefonem dotazoval v družstvu, ale nikdy jsem od nich nedostal jinou než ústní odpověď, že "je to promlčeno", nic víc, ani konkrétnější co je promlčeno. Děkuji za odpověď

Dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu

Dobrý den, dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu (prý systémová chyba, až do konečného vyúčtování tvrdili, že mám vše ok). Teď přišel nedoplatek a já je ihned kontaktovala. Jak v tomto případě mohou postupovat? Mohou platbu vymáhat takhle zpětně nebo mě nutit do splátkového kalendáře? Děkuji.

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka"- zasláno v 18:00 hod. Byla prý pověřena ředitelem to sdělit. Mám jako rodič povinnost poslouchat učitele? ze zákona?

Ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle

Dobrý den, ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle. Jde o to, že se věnuji psaní autorských textů a knih. Píšu je cca 5 let a sdílím je na sociální síti. Nyní mi byl jeden z textů ukraden, kdy ten kdo ho vydává za svůj mě slovně napadl a píše lidem o tom, že jsem zloděj apod. jelikož se nejedná o spor mezi sousedy o tom kdo má lepší vlasy, rozhodla jsem se tuhle situaci řešit. Můžu se zeptat jak přesně postupovat, když jde o křivé obvinění a porušení autorských práv? Abych prokázala pravost svého textu a očistila své jméno? Děkuji
Potřebujete pomoc právníka?
Máme pro vás slevu na první dotaz.

Podobné dotazy

Dobrý den, před lety jsem založil jako pomoc kamarádovi v nouzi aby mu nesahali na plat když měl nejaké dávne exekuce. Nastupovali jsme spolu do jedné firmy a bydleli spolu nejakou dobu. A po letech odešel z práce a účet dostal do mínusu. Já jako zakladatel netušil že to jde bez podpisu v bance. V exekuci nejsem ale nevím jak postupovat dál banka to poslal jine společnosti. Z toho kamaráda se stal kriminálnik a nebavíme se
Dobrý den Před rokem a půl jsem zdědila dům po manželovi ,který zemřel a v domě s námi zůstala bydlet jeho matka. Ona není žádný majitel pozemku ani domu .Bydlí s námi v domě v 1 patře a my bydlíme v 2 patře. Má pouze trvalé bydliště. Pořád vyhrožuje že svým 2 dětem že udělá dluhy ,aby neměli po ní co dědit. Obávám se situace až tchýně zemře že příjde do domu exekuce a pobere majetek ,který patří i mě. Nikdy jsem neměla dluhy a její vyhrožování mě značně znervoznuje. Chci se zeptat zda bude lepší s ní podepsat nějakou nájemní smlouvu aby sme se potom vyhnuly nějaké nepříjemné situaci.
Koupil jsem před 5 dny jako právnická osoba (s.r.o.) software na 3 elektronické pokladny, které mám ve svém vlastnictví. Platil jsem jsem 3x software, 1x instalace a 1x pronájem správy na dalku (placeno čtvrtletně. Program i společnost je neschopná a chtěl bych zakoupený software vrátit. Je to prosím možné a jak?
do 12 hodin
Dobrý den, jsem v pracovní neschopnosti a ke 30.9.2022 mám nárok na starobní důchod. Musím dát výpověď v zaměstnání 2 měsíce tedy v červenci a nebo můžu marodit dál a pak ukončit pracovní poměr a zažádat o důchod?
Dobrý den.Zdědili jsme dům ve kterém má právo na dožití maminka mého manžela,která je v domově pro seniory.Není schopná se sama o sebe postarat a do domu se už bohužel nevrátí. Mám dotaz.chceme dům prodat,nemáme dost času ani financí,aby jsme dům udržovali,nechceme ho prodat s věcným břemenem.Je možné přepsat její bydlení a dožití u nás doma?
do 12 hodin
Dobry den chci se zeptat jsem v insolvenci a chtel bych si ponechat bydleni mam na nej hypoteku ale insolvencni spravce rozhodl o prodeji s hypotecni bankou je nejaka moznost si nemovitost ponechat nebo uz je na reseni pozde
Dobrý den, můj muž je z Nového Zélandu a díky Covidu, zavřeným hranicím a nízkému příjmu v ČR (nepokryje jeho náklady na NZ) se dostal do dluhů. Chceme tedy odletět na NZ, aby znovu mohl rozjet podnikání a vyřešit dluhy. Na to budeme potřebovat cca rok. Můj zaměstnavatel mi nejprve nabídl po tu dobu zmrazení smlouvy, ale nyní od toho ustoupili a chtějí, abych dala výpověď. Já ale výpověď dát nechci, určitě se chci vrátit. Argument šéfové je, že i když by mě chtěli, firma by na mě doplácela. Je to ale tak? Jaké mám možnosti řešení, co bych mohla vedení navrhnout?
Dobrý den. Polsky kolega je jednatelem v české společnosti. Muže koupit sluzebni dodávku na své polské doklady? Autobazar odmítl prodat auto s tím, ze banka nepřijme jeho doklady a nebude financovat spotřebitelský úvěr. Dodávka bude společnosti. Děkuji.
do 12 hodin
Dobrý den, zkoušeli jsme různé registrace na seznamkách. Ty vždy vyžadovaly zaplacení VIP-při pokusech přes platební kartu vždy bankou při posledním kroku odmítnuto. Požadoval jsem tím záležitost za ukončenou, když nedošlo k připsání VIP, ale nyní mi chodí připomínka platby s odvoláním na soud od Auer Witte Thiel Advokáti Bayerstraße 27 D-80335 Mnichov. Děkuji za případnou pomoc
Dobrý den, mojí mamky přítel mi daroval dům s tím že on tam má věčné břemeno, moje mamka tam má trvalý pobyt. Vzhledem k mamky přítele zdravotnímu stavu a mamky dluhům to dál na mě ... Bohužel jsme se s mamkou nepohodli a on to chce zpět. S mamkou jsme se již udobřili ale pořád to chce zpátky, nemám k mamce citový vztah a on se když by se stalo že by umřel že ji vyhodim. Což v úmyslu nemám ... Nikdy jsem od nich nic nedostala, celý život jsem žila na ulici domů jsem se bála chodit mamka mě teď poslední dobou měla jen pro peníze když jsem neposlala tak jsem byla ta špatná. Ona ho podváděla ubližovala mu psychicky, on ji fyzicky. Nemám k mamce tudíž už citový vztah za všechno co mi udělala .. zaplatila jsem za ní dluhy v hodnotě přes 50 000 Kč. Nabídka jsem ji že bych kdyby něco a prodával se dům tak bych ji dala 200 000 Kč. Já teď nevím co mám očekávat pokud to mamky přítel k soudu. Děkuji za odpověď
Dobrý den, Naše společnost má zájem se hlásit do veřejné zakázky na Slovensku jako kvalifikovaný poddodavatel (budeme zajišťovat některé kvalifikační předpoklady). Chtěli bychom se zeptat, jaké jsou naše povinnosti či smluvní závazky v případě, kdy hlavní dodavatel nebude schopen dodávku dokončit (například zbankrotuje či jiné důvody). Smluvní závazky budeme mít pouze s hlavním dodavatelem, nikoli objednatelem díla. Předem díky za odpověď
do 12 hodin
Chci podat na ins. správkyni trestní oznámení pro vydírání. Pobírám menší důchod, pro schválení oddlužení jsem potřeboval poskytovatele důchodu. správkyně spočítala částku na 1500,-Kč měsíčně(myslím si, že už tehdy nás natáhla o víc než bylo nutné)byl jsem rád že mi schválili oddl. později mi bylo 3 x přidáno na důchodě!!!Žádal jsem ať spočítá nový dar-snížení).stále mi vyhrožovala, že případné snížení daru , může mít nakonec výsledek neschválení oddl. Teď se soudu chválila, že z mého dárce vytáhla navíc!!! proti mé vůli i dárce cca 10.000Kč Díky
Psychiatr mi nechal zabavit ŘP za to že mám diagnózu alkoholik. Jestli dobře chápu &84 odst. 3 zákona, tak by neměl řídit jen alkoholik neschopný řídit. Problém je v tom že já jim ještě v abstinenčních příznacích nevědomky podepsal že buď se půjdu ústavně léčit, nebo mi ŘP vezmou. Léčbu jsem pak odmítl. Šel by napadnout podpis že jsem byl ještě napůl mimo, nechat si udělat posudek dopravního psychologa a ŘP zachránit?
Dobrý den, rád bych se zeptal na otázku ohledně nutné obrany se zbraní. Pokud mě útočník již nevyprovokovaně fyzicky napadl(kopnutím) a běžel za mnou s teleskopickým obuškem, ale díky bicyklu jsem mu byl schopný ujet, je možné se v teoretické situaci opět nevyprovokovaného útoku, která je pro mě bezvýchodná - tedy útěk je buď neúspěšný nebo nemožný, bránit výhružkou použití zbraně, případně pak jejím použitím ještě předtím, než mě s obuškem praští? Případně je tato obrana možná jen potom, co mě s ním praští a nebo z hlediska práva není v ČR teleskopický obušek považován jako smrtící zbraň a s palnou zbraní se tedy proti němu bránit nemohu vůbec? Děkuji předem za odpověď.
Dobrý den,mám klienta/daně/...přišla mu výzva ze sociálky k úhradě dluhu dle výkazu nedoplatků za zaměstnance za roky 2008 až 2010.Mezitím proběhla insolvence.Není dluh promlčený?
Dobry den.Obracim se na vas s otazkou kolik smi mesicne opatrovanec utratit ze sveho mesicniho inv. duchodu vy vysi 15000 kc,je-li soudem omezen ve zpusobilosti k pravnim ukonum?(zbaven svepravnosti).Rozsudkem soudu byl opatrovanec omezen tak,ze neni schopen hospodarit s castkou prevysujici 40000 kc mesicne.Dekuji
Dobrý den, v dubnu 2020 jsem předal autoservisu vůz k repaci podvozku. Jelikož jej nebyli schopni dokončit ani v řijnu 2020, domluvili jsme se i na utěsnění motoru a předání v dubnu 2021. Od dubna 2021poslouchám vytáčky a pomalu je rozšiřován seznam oprav a to včetně o takové, které jsem předtím neobjednal. Asi chápete, že auto stále nemám. Stojí mě to spoustu nervů a komplikací. Aktuálně řešíme smlouvu o dílo, kterou bych Vám rád zaslal k okomentování. Byla mi slíbena sleva 15 % na práce a další, které by nejspíš neměly chybět.
do 12 hodins přílohami
Bývalá přítelkyně mě zmanipulovala,abych si vzal úvěr, kterým se zaplatili její nebankovní půjčky. Smluvní dohoda byla, že se sepíše písemná dohoda ověřená notářem a její sestra jí bude ručit. Po půl roce mě opustila a dohodu nemám a její sestra odmítla být ručitelem. Navíc mě to chce dál splácet, i když bylo dohodnuto, jinak. Veškeré důkazy o platbách je v mé bance i to jak zapírá mám v tel. Mesengru. Chtěl bych podat tresne oznameni a zalobu. Děkuji za radu.
do 12 hodin
Dobrý den, Měl jsem nehodu na motorce. Řidič transportéru mi nedal prednost a já skončil s otevřenou zlomeninou paty v nemocnici.Velice pravděpodobně budu mít trvale následky. Nemám svoji pojistku, takže doufám, že dostanu co nejvíc od pojišťovny řidiče transportéru. Jak mám teď postupovat? Mám dát policii přístup do me složky aby mohli případ pořádně zhodnotit. Sice pracuji jako product manager z kanceláře ale jsem v nové práci teprve týden, takže ji nejsem schopen samostatně vykonávat. Mám si vyřešit právníka?
Dobrý den,moje dcera platí velkou hypotéku a momentálně by měla být na mateřské (11měsíců dítě).Nastoupila na nižší úvazek.Obě pracujeme ve zdravotnictví o hlídání se střídáme.Jelikož jí házejí klacky pod nohy,chtěla bych jí pomoci.Chtěla bych se zeptat,do důchodu mám ještě 4 roky,co by bylo pro mě lepší,snížit úvazek,nebo jít do předčasnýho důchodu?Podotýkám jsem 40let u lůžka a dcera má možnost nastoupit na místo kde pracovala a nabídli jí velice výhodné podmínky,ale bohužel je to s dojížděním.
Po roce PN chci ukončit pracovní poměr dohodou z důvodů zdravotních. Současný stav mě nedovoluje vykonávat svou práci.Příští rok jdu do důchodu. Nechci se zaměstnavatelem žádné problémy a vše v klidu vyřešit. Dík za radu
do 12 hodin
Dobrý den. Půjčil jsem kamarádovi ***kc. Sepsali jsme u právníka dlužní úpis, nechali ověřit podpis. Vše sepsane jal by mělo být. Chci se zeptat na to že splatnost dluhu byla do května tohoto roku ale zatím dluh splacen nebyl. Čekám až prodá dotyčný nemovist ze které by mi měl peníze vrátit. Můžu ještě čekat nebo bych měl situaci řešit když je už po datumu splatnosti? Dluh jsme sepsali v říjnu 2021.
Dobrý den, rozvádím se a řešíme majetkové vyrovnání. Postavili jsme s manželem dům, vzali si hypotéku. Manžel mě z domu vyplatil a já nechala svůj podíl domu napsat na něj. Bohužel mě nemůže vyvázat z hypotéky, protože nemá pro banku dostatečně vysoké příjmy. Hypotéku bude splácet jen on. Potřebuju vědět, jaká mi hrozí rizika, kdyby hypotéku přestal splácet. Může mi banka pak obstavit můj majetek? Nebo by banka chtěla prodat jen daný dům a nemovitost v zástavě, což je manželův další byt? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, jak se prosím dá předejít tomu, aby můj partner a i naše děti jednou nezdědily dluhy, které mají partnerovy rodiče? S matkou se neviděl cca 20 let. S otcem se občas vidí. Předem děkuji za odpověď,
Dobrý den, zajímalo by mě, jestli v případě, že bydlím s přítelem, ale jeho trvalé bydliště je napsané jinde než moje, jestli přesto můžeme být bráni jako druh a družka? Jde o to, že on má dluhy a já žiji s dětmi s předchozího manželství, takže se bojím, aby někdo nemohl vymáhat jeho dluhy i po mě a jak případnou situaci ošetřit, abych měla jistotu, že v budoucnu nezaplatím dluhy, které nejsou moje. Děkuji
Dobrý den, pokud si dlužník najme advokáta, musím řešit dluh s ním (já - fyzická osoba) nebo ho mohu ignorovat a řešit dluh nadále jen s dlužníkem? Prosím i o argumentaci nějakým paragrafem. Děkuji.
do 12 hodin
Dobrý den, můj dotaz se týká rodinného práva. Pokud dojde v manželství s malými dětmi k neshodám mezi manželi, pro uklidnění situace se dočasně jeden z měnželů přesune do nového podnájmu, ale vše by nakonec skončilo stejně rozvodem. Může mu to později být přičítáno k horšímu kolizním opatrovníkem při rozhodování o vypořádání svěření dětí do péče, pokud se rodiče nebudou schopni na opatrování dětí dohodnout?
Dobrý den, děda pobírá starob. důchod a příspěvek na péči (I). Z důchodu mu stát strhává kvůli dřívějším dluhům určitou část. Nicméně má už velké zdravotní problémy a sám se o sebe nepostará, takže mamka si ho asi vezme k sobě domů = změna trvalého pobytu. Můj dotaz zní: je ohrozena matka, tedy jako jediný vlastník nemovitosti (je vdova), kam by se děda stehoval (měnil si na tuto adresu trvalý pobyt). Aby mamka nebyla těmi dluhy ohrožena a nevtrhli ji domů exekutoři.
do 12 hodin
Dobry den, v staré práci jsem měl končit ke dni 30.X.Y.,ale šel jsem do nove práce od 1.X.Y. na plny úvazek. Teďkom mi v staré prací vyhrozuji dluhem na zdravotním pojištění,ikdyž pojištovna řika že nemužu mit dluh. Ta Firma řika že je pry povinna odvadět za mě danně ikdyž jsem zaměstnat ve vice firmach co mam dělat? jak se proti nim branit?
Dobrý den, pro dlouhodobé spory se zaměstnavatelem jsem se rozhodla k XXX podat výpověď. Od zítřejšího dne bude také práce neschopná, jelikož mám vážné zdravotní potíže. K dnešnímu dni mi skončilo ošetřování na nezletilou dceru, takže mi nemoc navazuje a dnes nebo nejpozději zítra chci odeslat poštou výpověď. Budeme - li předpokládat, že neschopenka bude doručena mému zaměstnavateli do datové schránky zítra v ranních hodinách, ale kolegyně, která obsluhuje datové schránky nebude v práci. Jakým způsobem jsem povinna oznámit zaměstnavateli, že jsem práce neschopná? Dále by mne zajímalo, zda má nějakou rozhodující roli, zda obdrží nejprve neschopenku a posléze výpověď, nebo zda může být doručeno obojí zároveň a zda to pro mě skýtá nějaké výhody, to znamená nějakou ochrannou lhůtu vzhledem k nemoci? Moc Vám děkuji za odpověď a přeji pěkný den.
Dobrý den, mám otázku ohledně ukončení frančízingové smlouvy a dluhu, který má moje firma s.r.o. vůči korporaci, se kterou jsem spolupracovala. Mám s.r.o., která ukončila frančízingovou spolupráci s firmouX., zůstal tam neuhrazený závazek , mé s.r.o od té doby nevykazuje žádnou podnikatelskou činnost a nemá žádný majetek, jsem jednatel. Musím jako fyzická osoba uhradit dluh za s.r.o.? Jsem momentálně na úřadu práce, práci jsem zatím nenašla. Jak mohu v tomto případě postupovat? Děkuji,