Pokud se dočasně jeden z měnželů přesune do nového podnájmu. Může mu to později být přičítáno k horšímu kolizním opatrovníkem

Právní poradna>Všechny dotazy>Pokud se dočasně jeden z měnželů přesune do nového podnájmu. Může mu to později být přičítáno k horšímu kolizním opatrovníkem>
Dotaz
Dobrý den, můj dotaz se týká rodinného práva. Pokud dojde v manželství s malými dětmi k neshodám mezi manželi, pro uklidnění situace se dočasně jeden z měnželů přesune do nového podnájmu, ale vše by nakonec skončilo stejně rozvodem. Může mu to později být přičítáno k horšímu kolizním opatrovníkem při rozhodování o vypořádání svěření dětí do péče, pokud se rodiče nebudou schopni na opatrování dětí dohodnout?
Odpověď od:
Mgr. Veronika Vaňková
Advokát
Děkuji za Váš dotaz. Toto obecně není přičítáno k horšímu jednomu z rodičů, pro kolizního opatrovníka je podstatné, jak jsou rodiče spolu schopni komunikovat ohledně potřeb dětí, jak probíhá styk s dětmi a zda rodič s nímž děti nebydlí přispívá na jejich výživu. OSPOD by se i měl pokusit vést rodiče k dohodě. Odstěhování rodiče ze společné domácnosti má ale jistě dopad na to, že se tomuto rodiči obvykle omezí jeho možnost výchovně působit na děti, protože s nimi nebude sdílet jednu domácnost, je tak velmi důležité, aby se tento rodič s dětmi dále stýkal, o to více jde-li o děti malé. Je velmi důležité, by byl dále styk udržován a dále byl zachován vztah mezi rodičem a dítětem, zejména u malých dětí se tyto vztahy poměrně rychle ochlazují, pokud dítě není s rodičem v kontaktu.

Předchozí dotaz

budeme u notáře projednávat závěť

Dobrý den, budeme u notáře projednávat závěť ve které zesnulý odkázal většinu financí svému vnukovi, který u něj asi bydlel. Částku odkázal dvěma dcerám a ostatním 3 vnukům a jedné vnučce. Jeden vnuk je syn již zemřelého syna. Od notáře jsem dostal dopis , ve kterém mne žádá o vyjádření, zda závěť uznávám za pravou a platnou a o vyjádření k právu nepominutelných dědiců §1642 o.z zda uplatňuji právo na výplatu povinného dílu a případně zda žádám o vypořádání povinného dílu a v jaké výši. Já jsem přítel jedné z dcer, jejíž vnuk u dědy bydlel a zároveň jsem podepsán na závěti jako jeden ze dvou svědků. Mám také plnou moc k zastupování při jednání u notáře ve věci závěti. Otázka 1) Pokud chci, aby byly finance vyplaceny tak jak je uvedeno v závěti, stačí odpovědět, že : Neuplatňuji právo na výplatu povinného dílu nepominutelným dědicům ani nežádám vypořádání povinného dílu? Otázka 2) Je taková možnost, že pokud někdo z nepominutelných dědiců bude chtít povinný díl vyplatit, bude jeho žádost mít přednost před zněním závěti? Děkuji za odpověď.

Další dotaz

v Praze mi bylo z nosiče auta odcizeno elektrokolo PČR kolo našla. Problém je v tom, že nemám v záručním listě číslo rámu,

Dobrý den, v Praze mi bylo z nosiče auta odcizeno elektrokolo PČR kolo našla. Problém je v tom, že nemám v záručním listě číslo rámu, na faktuře také není, kontaktovala jsem prodejce i výrobce bezvýsledně. Policii jsem kolo popsala, jsou tam jiné prvky ( sedlo, gripy, teleskopická sedlovka přichycena el. páskou...).Také mám fotky s kolem. Viděla jsem nalezené kolo na fotce a není pochyb, že kolo je moje. Lze jej získat např. na čestné prohlášení, svědectví jiných osob nebo jinak?Mám baterii, která odcizená nebyla...
Mgr. Veronika Vaňková
Advokát

Nejnovější dotazy:

Soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření

Dobrý den, v opatrovnické věci ohledně styku se synem byl proveden psychologický posudek, který pro mě nedopadl nejlépe a soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření. Na základě toho byl nařízen usnesením psychiatrický posudek. Ale podařilo se mi řízení o styku se synem zvládnout s rozsudkem, že styk se neurčuje Psychiatrický posudek proveden nebyl. Bylo zde vydáno doporučení na asistovaný styk. A můj dotaz zní, jestli kdyby OSPOD či ex či soud vyvolaly v této věci nové řízení, jestli bych se mohl vyhnout psychiatrickému posudku tím, že bych řekl, že se se synem již stýkat nebudu do dospělosti. (jestli bych měl vůbec ten asistovaný styk podstupovat), či je-li jiná možnost se psychiatrickému posudku vyhnout. Děkuji.

Uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně

Dobrý den, uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně, odměnami. Stejně tak bylo postupováno i u dalších zaměstnanců. Dva měsíce tomu tak bylo, nyní se tak neděje. Dostávám pouze hrubou mzdu uvedenou ve smlouvě. Můžu s tím něco udělat?

Po své mamince jsem zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu

Dobrý den, v roce x jsem po svém mamince zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu, jedna je z titulu nevyplaceného majetkového podílu a druhá u titulu nevyplaceného vypořádavacího podílu. Několikrát jsem se emailem i telefonem dotazoval v družstvu, ale nikdy jsem od nich nedostal jinou než ústní odpověď, že "je to promlčeno", nic víc, ani konkrétnější co je promlčeno. Děkuji za odpověď

Dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu

Dobrý den, dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu (prý systémová chyba, až do konečného vyúčtování tvrdili, že mám vše ok). Teď přišel nedoplatek a já je ihned kontaktovala. Jak v tomto případě mohou postupovat? Mohou platbu vymáhat takhle zpětně nebo mě nutit do splátkového kalendáře? Děkuji.

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka"- zasláno v 18:00 hod. Byla prý pověřena ředitelem to sdělit. Mám jako rodič povinnost poslouchat učitele? ze zákona?

Ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle

Dobrý den, ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle. Jde o to, že se věnuji psaní autorských textů a knih. Píšu je cca 5 let a sdílím je na sociální síti. Nyní mi byl jeden z textů ukraden, kdy ten kdo ho vydává za svůj mě slovně napadl a píše lidem o tom, že jsem zloděj apod. jelikož se nejedná o spor mezi sousedy o tom kdo má lepší vlasy, rozhodla jsem se tuhle situaci řešit. Můžu se zeptat jak přesně postupovat, když jde o křivé obvinění a porušení autorských práv? Abych prokázala pravost svého textu a očistila své jméno? Děkuji
Potřebujete pomoc právníka?
Máme pro vás slevu na první dotaz.

Podobné dotazy

Mám nájemní smlouvu na byt na 1 rok s tím že měsíc před ukončením doby mám poslat email s mým zájmem pokračovat, ale poslala jsem ho o omylem 14 dní později a pronajímatel odepsal že mám byt do 2 týdnů opustit - jaké právní kroky mám učinit abych to nemusela učinit?
Bydlím v RD se synem, jeho ženou a dětmi. Mám ještě dceru, která bydlí jinde. RD je můj. Kdyby nedej bože syn zemřel dřív než já, dcera zdědí půl RD (a peníze, pokud nějaké budu mít), a druhou půlku zdědí synovy děti, nebo všechno dědí dcera? A jak v tom případě zabezpečit, aby půlku mého majetku po mé smrti zdedila vnoučata? Dcera deti nemá.
Dobrý den, Můj otec zemřel minulý rok v srpnu. Za dva týdny se máme dostavit k notářce ohledně vypořádání dědictví. Dědici je má mamka , já a můj bratr. Můj bratr si nárokuje , že chce u notářky přepsat byt který mělá má mamka a otec ve společném jmění manželů na sebe (kdysi byly nějáka ústní dohoda,že po smrti obou rodičů dostane byt můj bratr a já jsem před pěti lety dostal ornou půdu kde jsem si postavil RD). Byt samozřejmě na něj mamka přepsat nechce , protože by ji kdykoliv nohl nechat vystěhovat , můj bratr je alkoholik a nespolehlivý "člověk". 1) Může si bratr nárokovat vypořádani daru orné půdy , který mi otec dal před pěti lety před svou smrtí? 2) Máme si k notářce brát svého advokáta nebo stačí pouze říct , že přistoupíme na vypořádání pouze vyplacením hotovosti 1/3 majetku otce (byt+auto)? A když s tím nebude souhlasit tak advokáta až k soudu? 3) Bratr se nechal zastupovat svým známým advokátem , ale na plné moci k zastupování má uvedeno špatné datum narození mého otce. Lze ho na začatku jednání u notářky vyloučit pro neplatnost plné moci? Bratr se osobně nedostaví.
do 12 hodin
Dobrý den, ziji sama se dvemi nezletilymi detmi. Jsem na Uradu prace, pobiram prispevek na bydleni a hmotnou nouzi. Muj pritel s nami nezije ani se nijak financne nepodili. Chceme se vzit, ale s tim, ze nadále budeme bydlet zvlášť a prijmy budeme mit taktez oddeleny, to hodlame rešit předmanželskou smlouvou, proste vše oddeleně. Mám v takovém případě případě pořád nárok na výše zmíněné příspěvky? Přítel není otcem mých dětí. Velmi děkuji za odpověď.
Koupil jsem před 5 dny jako právnická osoba (s.r.o.) software na 3 elektronické pokladny, které mám ve svém vlastnictví. Platil jsem jsem 3x software, 1x instalace a 1x pronájem správy na dalku (placeno čtvrtletně. Program i společnost je neschopná a chtěl bych zakoupený software vrátit. Je to prosím možné a jak?
do 12 hodin
Dobry den, rada bych pravni radu pro muze, jak se chovat v pripade manzelskeho vztahu se dvemi detmi, kdy se zena rozhodla ze vztahu odejit, a jiz pred podanim navrhu rozvodu brani muzi ve styku s detmi. Muz se na prani zeny odstehoval do jineho bytu, ovsem najem bytu, kde zije zena s detmi, a vsechny ostatni naklady, plati on, jelikoz je zena nezamestnana. Muzi jde o nejvice korektni chovani, aby zena nemohla cokoliv potencialne vyuzit v jeho neprospech u rozvodoveho soudu. Dekuji.
do 6 hodin
Dobrý den.Zdědili jsme dům ve kterém má právo na dožití maminka mého manžela,která je v domově pro seniory.Není schopná se sama o sebe postarat a do domu se už bohužel nevrátí. Mám dotaz.chceme dům prodat,nemáme dost času ani financí,aby jsme dům udržovali,nechceme ho prodat s věcným břemenem.Je možné přepsat její bydlení a dožití u nás doma?
do 12 hodin
Manžel podniká v budově, kterou nyní přestavujeme. Budeme je znovu zapisovat do katastru. Máme dvě děti a tuto budovu bychom chtěli napsat na ně, ale manžel v budově chce dále podnikat. Musí platit nájem dětem?
Prosím o radu, máme s manželem nemovitost na hypotéku ve SJM a manžel chce nemovitost napsat pouze na mne (manželku). Z předchozího manželství má dvě děti, které o něj nejeví zájem, tak chce předejít, aby po mne děti nechtěli peníze za dům, který jsme si sami vybudovali. Sepsal s ověřeným podpisem darovací smlouvu, bude nám to stačit? Děkuji.
do 12 hodin
Dobrý den, Naše společnost má zájem se hlásit do veřejné zakázky na Slovensku jako kvalifikovaný poddodavatel (budeme zajišťovat některé kvalifikační předpoklady). Chtěli bychom se zeptat, jaké jsou naše povinnosti či smluvní závazky v případě, kdy hlavní dodavatel nebude schopen dodávku dokončit (například zbankrotuje či jiné důvody). Smluvní závazky budeme mít pouze s hlavním dodavatelem, nikoli objednatelem díla. Předem díky za odpověď
do 12 hodin
Bratři sdědili rozh.soudu v 50% podíl.spoluvl.mimo jiné 3 os.vozy.Tyto si rozdělili do os.užívání.Posléze si každý své prodali (příbuzným,bez KS,nyní je užívají),hotovost si každý ponechal s tím, že vzhledem k nemoci staršího je na DI oba převedou později na kupce, po dohodě s nimi.Manželův bratr vzápětí na to náhle zemřel.Jak tu situaci řešit?
Dobrý den, dostala jsem peníze na účet na ucel bytu (koupě) později, coz nikde není poznamenáno, tj nemame mezi sebou žádnou smlouvu o půjčce. Nicmene s daným člověkem jsem nic nepodepsala, jen obdržela sumu na účet ale s popiskem v bankovnictvi půjčka. Je tato částka dohledatelna?
do 12 hodin
Dobrý den Ráda bych se zeptala, rozešla jsem se po 18 letech s partnerem. Máme spolu dvě děti, po vzájemné dohodě jsme se nikdy nevzali. Nic neproběhlo soudem, na všem jsme se více méně v závěru dohodli. Děti žijí se mnou. V době vztahu koupil partner byt a začal podnikat. Dotaz tedy zní, opravdu nemám nárok na nic, protože jsme nebyli manželé? V současné době mi expartner prodává byt, kde jsme žili za skoro 3násobnou cenu, než ho tenkrát kupoval. Byt je psán pouze na něj.
do 12 hodin
Psychiatr mi nechal zabavit ŘP za to že mám diagnózu alkoholik. Jestli dobře chápu &84 odst. 3 zákona, tak by neměl řídit jen alkoholik neschopný řídit. Problém je v tom že já jim ještě v abstinenčních příznacích nevědomky podepsal že buď se půjdu ústavně léčit, nebo mi ŘP vezmou. Léčbu jsem pak odmítl. Šel by napadnout podpis že jsem byl ještě napůl mimo, nechat si udělat posudek dopravního psychologa a ŘP zachránit?
Dobrý den, rád bych se zeptal na otázku ohledně nutné obrany se zbraní. Pokud mě útočník již nevyprovokovaně fyzicky napadl(kopnutím) a běžel za mnou s teleskopickým obuškem, ale díky bicyklu jsem mu byl schopný ujet, je možné se v teoretické situaci opět nevyprovokovaného útoku, která je pro mě bezvýchodná - tedy útěk je buď neúspěšný nebo nemožný, bránit výhružkou použití zbraně, případně pak jejím použitím ještě předtím, než mě s obuškem praští? Případně je tato obrana možná jen potom, co mě s ním praští a nebo z hlediska práva není v ČR teleskopický obušek považován jako smrtící zbraň a s palnou zbraní se tedy proti němu bránit nemohu vůbec? Děkuji předem za odpověď.
Dobry den.Obracim se na vas s otazkou kolik smi mesicne opatrovanec utratit ze sveho mesicniho inv. duchodu vy vysi 15000 kc,je-li soudem omezen ve zpusobilosti k pravnim ukonum?(zbaven svepravnosti).Rozsudkem soudu byl opatrovanec omezen tak,ze neni schopen hospodarit s castkou prevysujici 40000 kc mesicne.Dekuji
Dobrý den, v dubnu 2020 jsem předal autoservisu vůz k repaci podvozku. Jelikož jej nebyli schopni dokončit ani v řijnu 2020, domluvili jsme se i na utěsnění motoru a předání v dubnu 2021. Od dubna 2021poslouchám vytáčky a pomalu je rozšiřován seznam oprav a to včetně o takové, které jsem předtím neobjednal. Asi chápete, že auto stále nemám. Stojí mě to spoustu nervů a komplikací. Aktuálně řešíme smlouvu o dílo, kterou bych Vám rád zaslal k okomentování. Byla mi slíbena sleva 15 % na práce a další, které by nejspíš neměly chybět.
do 12 hodins přílohami
DobrýDen, pracuji u firmy od r.2003, nyní mám odpracován 1rok po MD se 2dětmi. Mám podepsat výpověď dohodou z důvodu 1.paragrafu na děti (neštovice) s vysvětlením, že jsem pro firmu s nadále pravděpodobně často nemocnými dětmi nepoužitelná. Ihned vydali inzerát na mé místo a mají již náhradu. Mám ID 1.st. 3měs. odstupné ve výši základu mzdy nerozporují.
Dobrý den, jak je to prosím v případě nevěry -při rozvodu? Může manžel nárokovat děti do své péče?Nebo skoro vždy jdou do péče matky? Manžel vydírá že to vybalí v případě sporného rozvodu.Chtěla bych děti do výlučné péče s rozšířeným stykem a on do střídavé.
Manželka koupila po svém rozvodu byt do os. vlastnictví. Po té jsme se vzali a jsme spolu v manželství a společné domácnosti 12 let. Má dvě dospělé děti. V případě její smrti, jaký bych měl dědický nárok na tento byt? A dědí část také její děti? Děkuji.
Dobrý den, Měl jsem nehodu na motorce. Řidič transportéru mi nedal prednost a já skončil s otevřenou zlomeninou paty v nemocnici.Velice pravděpodobně budu mít trvale následky. Nemám svoji pojistku, takže doufám, že dostanu co nejvíc od pojišťovny řidiče transportéru. Jak mám teď postupovat? Mám dát policii přístup do me složky aby mohli případ pořádně zhodnotit. Sice pracuji jako product manager z kanceláře ale jsem v nové práci teprve týden, takže ji nejsem schopen samostatně vykonávat. Mám si vyřešit právníka?
Dobrý den, prosím o radu. S manželem nežiji 1,5 roku. Společný byt ve SJM využívá on spolu s našimi dospělými dětmi. Ráda bych se rozvedla, myslím že by mi i podepsal dohodu - jen zatím neplánujeme byt prodat a majetkově se vyrovnat, dokud tam děti bydlí. Je možné se rozvést a nemít vyřízené majetkové vyrovnání? Nebo je potřeba při rozvodu mít sepsána pravidla jak naložíme se společným majetkem? Děkuji.
Bývala mi nadavala v sms více nadávek ,Ja ji za to taky nadával ale později v sms a ona mě nahlásila na policii jako ze jen ja nadaval , kteří to kvalifikovali jako přestupek co mám dělat? Bránit se u komise a ukázat sms ze ona začala nadávat, anebo jít taky na policii
do 12 hodin
Žijeme v nesezdaném partnerství a máme dvě děti. Bydlíme v rodinném domě, který je v mém výhradním vlastnictví. Partnerka si našla milence. Chci ji z domu vystěhovat a nastavit střídavou péči. Se střídavou péčí slovně souhlasila. Partnerka se ale odmítá vystěhovat a požaduje, abych jí zakoupil byt. Nechce bydlet v nájemním bytě, nechce akceptovat příspěvek na nájemné. Mohu ji nechat soudně vystěhovat bez nároku na jakékoliv odstupné ? Jak v tomto případě bude soud postupovat pokud máme dvě děti ?
Dobrý den.S manželkou máme 2 děti.Máme byt koupený od jejích rodičů ještě před svatbou. Během manželství byl přikoupen druhý byt a jsou propojeny a máme jeden velký byt. Financován byl z účtu syna kam manželky rodiče vložili peníze. Já platím nájem a energie od té doby co jsme spolu a předělávání jsem taky dělal já. Bohužel manželka si našla mladšího. Chce vychovat děti a dělat jako že nic před dětmi. Mě se to ,ale nazamlouvá vůbec. Chtěl bych vědět jak by se řešilo vyrovnání, protože já bohužel nemám kam jít. Tak by mě zajímalo jak se řeší tyto věci, protože vím, že k dohodě asi určitě nedojde. Díky za informaci
Dobrý den, rozhodla jsem se odejít od manžela a ústně jsme se dohodli na tom, že mu dám svou polovinu domu s pozemkem a další nemovitosti s tím že mi slíbil že tyto nemovitosti přenechá dětem. Bohužel situace je jiná . Manžel se odstěhoval do zahraničí se svou přítelkyní a svým dětem nepřenechal nic a ani do budoucna tak nechce učinit . Dcera se musela vystěhovat z domu a manžel teď dům pronajímá dům cizím lidem. Mohu požadovat vrácení daru?
do 12 hodin
Dobrý den bydlím v podnájmu sám ale trvalý pobyt mám jinde. Byl jsem na nemocenské a později na UP. Mohu žádat o příspěvek na bydlení za nových podmínek které ted schválil stát a případně co proto udělat? Děkuji
Je při rozvodu bez zjišťování příčin nutno mít dohodu o vypořádání majetku, když jsme žádného společného majetku během manželství nenabyli? Právě to bude rok. Každý máme svůj příjem, své účty. Už spolu ani nebydlíme.
Od dcery se odstěhoval manžel k jiné ženě. Pokud se nedohodnou na BSM je možné žádat o vypořádání soud i za trvání manželství, nebo až po rozvodu, případně do jaké doby po rozvodu. Děkuji
Dobrý den, otec je prokázaný těžký autista a alkoholik. V době, kdy byl ještě zaměstnán, nasekal dluhy v bance, nyní nebude schopen z důchodu platit splátky v bance + nájem, stejně tak není schopen z peněz důchodu alespoň částečně hradit své závazky, místo toho všechny peníze utrácí za svou závislost. Jak se můžeme jako děti bránit, aby jeho dluhy nespadly na nás. Děkuji za odpověď.
do 12 hodin
Dobrý den, chtěla bych se zeptat.Máme s manželem z předešlého manželství každý 2 děti.U notáře jsme sepsali závěť, že až po smrti nás obou budou dědit půlkou moje a druhou půlkou jeho děti.Mě by zajímalo zda se do závěti dá zadat, která půlka pozemku komu z nich případne.Dcera si totiž koupila pozemek vedle nás,tak je pochopitelné, že by chtěla pozemek z té strany. Děkuji za odpověď
Dobrý deň, sme slovenská rodina žijúca v ČR. Máme tu dve maloleté deti. Chcela by som sa opýtať že chcela by som partnera opustiť a bojím sa toho že by mi robil problémy že by nechcel ísť so mnou tie doklady vybaviť alebo že by ma udal niekde na urad a prišla by som o deti. Šlo by to vybaviť aj bez neho?
S otcem dítěte máme dohodu o styku s dítětem. Není dana rozsudkem soudu. Rozsudkem soudu bylo jen výživné a svěření dítěte do me výlučne péče. Dohoda o styku s dítětem byla sepsána podepsaná otcem v březnu 2022, od té doby ji otec nedodrzoval. Údajně čekal na rozsudek soudu. Ale styk s dítětem nebylo dáno rozsudkem soudu. Soud byl v červnu 2022. Chci se zeptat, odkdy tedy tato dohoda o styku byla v platnosti. Po podepsání nebo až po soudu, i když styk s dítětem nebo dáno rozsudkem soudu, ale na nás.
Dobrý den, dcera je na mateřské dovolené s roční dcerou, mají dům ve SJM. Její manžel ma milenku se kterou chce žít ale rozvádět se nechce, dělá dceři scény a neustále mění rozhodnutí na kterém se domluví ohledně soužití nebo péče o děti či placení výživného. Jednou jí s dětmi vyhodil z domu, že může jít do bytu, který vlastníme my jako její rodiče. Ráda bych se zeptala jak od něho získat peníze za nájem našeho bytu dceři, když nejsou rozvedeni a dcera je na mateřské, aby si zároveň zeť nemyslel, že tím je odproštěn od platby nájemného, protože je to naše dcera. Děkuji za radu. V.
do 12 hodin
Dobrý den, prosím o radu. Manžel se chce rozvést a aby dostal děti do péče, chce použít video, kde jsem doma opilá. Tyto videa má 2 za celý rok. Chce ze mě udělat alkoholika, pokud nepřistoupím na jeho podmínky. Nevím jak se mám bránit. A bojím se, že na základě těchto videií mohu přijít soudně o děti. Je to možné? Děkuji
Dobrý den, pro dlouhodobé spory se zaměstnavatelem jsem se rozhodla k XXX podat výpověď. Od zítřejšího dne bude také práce neschopná, jelikož mám vážné zdravotní potíže. K dnešnímu dni mi skončilo ošetřování na nezletilou dceru, takže mi nemoc navazuje a dnes nebo nejpozději zítra chci odeslat poštou výpověď. Budeme - li předpokládat, že neschopenka bude doručena mému zaměstnavateli do datové schránky zítra v ranních hodinách, ale kolegyně, která obsluhuje datové schránky nebude v práci. Jakým způsobem jsem povinna oznámit zaměstnavateli, že jsem práce neschopná? Dále by mne zajímalo, zda má nějakou rozhodující roli, zda obdrží nejprve neschopenku a posléze výpověď, nebo zda může být doručeno obojí zároveň a zda to pro mě skýtá nějaké výhody, to znamená nějakou ochrannou lhůtu vzhledem k nemoci? Moc Vám děkuji za odpověď a přeji pěkný den.
Dobrý den, ráda bych se poradila ohledně pracovního práva. V současnosti jsem na RD s termínem do X. Dítěti budou X roky X, tedy myslím, že jsem v lhůtě do X let dítěte, kdy mi má zaměstnavatel držet pracovní místo. Při mém aktivním kontaktování nadřízeného a HR oddělení mi bylo sděleno, že není místo a bylo mi navrhnuto prodloužit RD, nebo ukončit dohodou. Odpověděla jsem že preferuji ukončení, jelikož prodlužovat již nechci (prodlužovala jsem RD již 2x, jelikož mi bylo pokaždé řečeno, že zrovna není místo, proto jsem dávala i HR prostor na vyřešení situace do X let mého dítěte). Jelikož mám v pondělí s HR setkáni, ráda bych se na schůzi důsledně připravila, abychom znala své maximální možnosti. Děkuji. S pozdravem
Dobrý den podepsala jsem v notář.řízení dohodu o vypořádání dědictví po zemřelmé otci. Nyní mám výhrady k výši odhadní ceny stavby RD a pozemku Jeví se mi velmi podhodnocený. Mohu upatnit odvolani aneb jak mám postupovat. Děkuji
Dobrý den, mám dotaz. Bydlím s přítelkyní, která má 3 letého kluka z předchozího vztahu. Jeho bio otec ho nevídá ( platí však alimenty). My chceme vyrazit do ciziny, pracovně, kariérně. Poprosili jsme otce o souhlas vycestování dítěte. Ten nám však vydat nechce. Jaké máme pravomoce a jak se můžeme bránit ? Nebot nám to brání kariérně růst a nabídnout dětem lepší životní podmínky.
Dobrý den, zemřela nám maminka (tatínka ještě máme), jsme 4 sourozenci. Rodiče vlastnili v SMJ družstevní podíl. Jak se dědí tento podíl? Musí tatínek vyplácet nás děti, nebo automaticky vše zůstane jemu a děti vyplácet nemusí.