Vrátku nepřijali s tím že se jedná o zdravotnickou pomůcku

Právní poradna>Všechny dotazy>Vrátku nepřijali s tím že se jedná o zdravotnickou pomůcku>
Dotaz
Dobrý den, Vrátili jsme bez udání důvodu do 14dnů, dětský inhalátor. Vrátku nepřijali s tím že se jedná o zdravotnickou pomůcku. Přístroj jsme měli zapnutý jednou, nevyhovuje nám hluk a výkon. Tedy odzkoušeli jsme nepoužili. Inhalátor jsme koupili přes internet a vrátili ho ve lhůtě 14dnu.
Odpověď od:
Mgr. Daniel Grimm
Advokát
Dobrý den, pro odpověď na Váš dotaz je stěžejní výklad ustanovení § 1837 písm. g) ObčZ, dle kterého spotřebitel nemůže odstoupit od smlouvy o dodávce zboží v uzavřeném obalu, které spotřebitel z obalu vyňal a z hygienických důvodů jej není možné vrátit. K tomuto je třeba dodat, že toto zákonné ustanovení nepokrývá nemožnost vrácení zboží pouze z hygienických důvodů, nýbrž i důvody zdravotní, neboť i dle právní teorie toto ustanovení cíli k aplikaci ustanovení evropské směrnice zabývajících se taktéž ochranou zdraví. Předpokládám, že ve Vašem případě se jedná o dětský inhalátor, který se nemusí používat pouze při např. alergiích, ale je využitelný i u infekčních nemocí (angína, rýma, covid..) a používá se při dotyku s lidským tělem (ústy, nosem) . Pokud tomu tak opravdu je (což nemohu posuzovat), tak nemožnost vrácení Vašeho inhalátoru dle mého spadá pod výjimku dle výše uvedeného zákonného ustanovení a obchodník nepřijetím inhalátoru zákon neporušil. V tomto případě je pro obchodníka dostatečným důvodem pro nepřijetí zboží i skutečnost, že došlo k pouhému vybalení zboží, a to již z prostého důvodu, že pokud by na straně prodejce muselo dojít k prokazování opravdového použití vybaleného zboží, tak tato zákonná výjimka by naprosto pozbyla smyslu. Totiž s argumentem, že spotřebitel si zboží pouze prohlédl a nepoužil, by pak bylo možné vracet veškerý zdravotnický materiál (anebo třeba i zubní kartáčky), což obecně nemůže být žádoucí. V této souvislosti dodávám, že ani u zdravotnických pomůcek není nemožnost jejich vrácení dána plošně. Bohužel u Vašeho výrobku je důležitým faktorem pro nemožnost jeho vrácení právě skutečnost nezbytnosti kontaktu s lidským tělem, což např. u bezkontaktního teploměru nenastává, a to přestože se jedná rovněž o zdravotnickou pomůcku, tak nemožnost vrácení by pak výše uvedeným zákonným ustanovením dle mého odůvodněna nebyla. S pozdravem, Daniel Grimm

Předchozí dotaz

Před 5 lety když jsem byla u syna v zahraničí, tak má dcera se svým manželem kupovali dvougenerační dům.

Dobrý večer, potřebovala bych poradit ohledně bydlení. Před 5 lety když jsem byla rok u syna v Austrálii, tak má dcera se svým manželem kupovali dvougenerační dům. Ovšem neměli dost peněz, tak se s mým manželem domluvili, prodali náš byt a nás nastěhovali do jednoho bytu v domě. V současné době se dcera rozvádí a její manžel chce abych se odstěhovala Ovšem nechce mě vyplatit, protože nikde není psáno, že jsem spolumajitel, mám v domě jen trvalé bydliště. V příštích dnech odlétám na rok za synem do Austrálie a zeť odemne chce, abych mu každý měsíc posílala X - Kč. Proto bych potřebovala poradit zda mám nárok na vyplacení a zda mu.musim.platit tak vysoký nájem, když tu nebudu. Děkuji.

Další dotaz

S přítelem se chceme vzít a chceme oddělené jmeni manzelu.,

Dobrý den. S přítelem se chceme vzít a chceme oddělené jmeni manzelu., Před svatbou jsme koupili auto za X tis ( já do něj investovala Y tis.pritel XY tis.ale je psané na pritele) Je možné dát do společného jmění manželů pouze toto auto?
Mgr. Daniel Grimm
Advokát

Nejnovější dotazy:

Soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření

Dobrý den, v opatrovnické věci ohledně styku se synem byl proveden psychologický posudek, který pro mě nedopadl nejlépe a soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření. Na základě toho byl nařízen usnesením psychiatrický posudek. Ale podařilo se mi řízení o styku se synem zvládnout s rozsudkem, že styk se neurčuje Psychiatrický posudek proveden nebyl. Bylo zde vydáno doporučení na asistovaný styk. A můj dotaz zní, jestli kdyby OSPOD či ex či soud vyvolaly v této věci nové řízení, jestli bych se mohl vyhnout psychiatrickému posudku tím, že bych řekl, že se se synem již stýkat nebudu do dospělosti. (jestli bych měl vůbec ten asistovaný styk podstupovat), či je-li jiná možnost se psychiatrickému posudku vyhnout. Děkuji.

Uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně

Dobrý den, uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně, odměnami. Stejně tak bylo postupováno i u dalších zaměstnanců. Dva měsíce tomu tak bylo, nyní se tak neděje. Dostávám pouze hrubou mzdu uvedenou ve smlouvě. Můžu s tím něco udělat?

Po své mamince jsem zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu

Dobrý den, v roce x jsem po svém mamince zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu, jedna je z titulu nevyplaceného majetkového podílu a druhá u titulu nevyplaceného vypořádavacího podílu. Několikrát jsem se emailem i telefonem dotazoval v družstvu, ale nikdy jsem od nich nedostal jinou než ústní odpověď, že "je to promlčeno", nic víc, ani konkrétnější co je promlčeno. Děkuji za odpověď

Dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu

Dobrý den, dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu (prý systémová chyba, až do konečného vyúčtování tvrdili, že mám vše ok). Teď přišel nedoplatek a já je ihned kontaktovala. Jak v tomto případě mohou postupovat? Mohou platbu vymáhat takhle zpětně nebo mě nutit do splátkového kalendáře? Děkuji.

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka"- zasláno v 18:00 hod. Byla prý pověřena ředitelem to sdělit. Mám jako rodič povinnost poslouchat učitele? ze zákona?

Ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle

Dobrý den, ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle. Jde o to, že se věnuji psaní autorských textů a knih. Píšu je cca 5 let a sdílím je na sociální síti. Nyní mi byl jeden z textů ukraden, kdy ten kdo ho vydává za svůj mě slovně napadl a píše lidem o tom, že jsem zloděj apod. jelikož se nejedná o spor mezi sousedy o tom kdo má lepší vlasy, rozhodla jsem se tuhle situaci řešit. Můžu se zeptat jak přesně postupovat, když jde o křivé obvinění a porušení autorských práv? Abych prokázala pravost svého textu a očistila své jméno? Děkuji
Potřebujete pomoc právníka?
Máme pro vás slevu na první dotaz.

Podobné dotazy

Dobrý den, podepsal jsem a zaplatil zálohu na solární elektrárnu(ve výši cca 60%), nicméně jsem se posléze dozvěděl na internetu a z TV(Černé ovce) velmi špatné recenze na firmu, termín dodání mají až do konce listopadu 2022. Můj dotaz zní, lze smlouvu vypovědět a vrátit peníze? Podmínky vrácení zálohy nejsou ve smlouvě specifikovány.
Dobrý den, pracuji v domově pro seniory v přímé obslužné péči, jsem 3 měsíce po totální hysterektomii, na mimořádné preventivní prohlídce mám tento zaver: bez zvedání těžkých břemen. Při práci s imobilni klientem spolupracovat s druhou osobou, dočasně. Poté bez omezení. Čemuž se tak děje. Prý jsem práce nezpůsobila' a chtějí mě dočasně preradit na úklid pokud to neprijmu může dojít k výpovědi. Nemyslím si že tento lékařský závěr značí nezpusobilost vykonávat danou práci. Mají na to právo? Děkuji za informace.
do 12 hodin
Pracuji aktuálně jako zaměstnanec na HPP. Reálně však dlouhodobě vykonávám činnost pro jinou firmu, která si outsourcuje služby od mého zaměstnavatele. Chtěl bych se ucházet o místo přímo u dané firmy (přednostně jako OSVČ, popřípadě na HPP), u které reálně činnost vykonávám, neboť to bude pro mně finančně i kariérně výhodnější. Je to z pohledu práva v pořádku, nebo se dopustím nekalé obchodní praktiky, nebo dokonce zneužité know-how? Pracuji jako programátor a nemám žádné "tajné" firemní informace, všechny mé znalosti jsou postaveny na základě veřejných informací dostupných na internetu.
Dobrý den, Na bazaru přes FB jsem prodala parní mop. Dohodli jsme se na dobirce 1000 Kč. Mop byl mnou nepoužitý, originálně zabalený. Paní mi za dva dny psala, že mop nefunguje. Hned jsem jí vrátila peníze, aby mi mop poslala zpátky. Je to už 2 měsíce a paní mop neposlala. Potřebovala jsem ho vrátit do určitého data, abych ho mohla ještě vyreklamovat. Nemám peníze, ani mop. Mop měl hodnotu 2500 Kč. Jak z ní něco vymoci? Nebo jí alespoň trochu znepříjemnit život?
Dobrý den, můj otec mě před lety vyhodil z rodného domu a zrušil mi následně trvalý pobyt. Bez náhrady, bez oznámení. Já se tam chci vrátit, ale on mi souhlas nedá. Jak se tam mohu vrátit zpátky a bydlet tam?
Dobrý den, měla jsem autonehodu kterou my zavinil druhý řidič, z té nehody mám naraženou ruku s velkou bolestivostí a opuchlostí tudíž nemohu vykonávat práci ve které jsem pouhých 6 měsíců, jsem na neschopence kterou my napsala obvodní lékařka a po 10 dnech mám přijít na kontrolu ,ale do toho my volal dopraní inspektorát který chce abych podepsala papíry o trestné činnosti viníka nebo že to s mým souhlasem ukončí a budu muset vymáhat peníze po viníkovy sama , v této situaci jsem poprvé nic takového nezažila a tech 10 dní co budu doma taky nemůžu být zadarmo co mám dělat .
do 6 hodin
Dobrý den, v našem SVJ odstoupili členové výboru a nový výbor nebyl zvolen (v domě je 12 bytových jednotek). Jsem povinna jako většinový vlastník vykonávat/přijmout funkci předsedy SVJ? Jsem vlastníkem 2 bytů. Funkci předsedy nechci vykonávat.
Dobrý den, jsem voják a řeším problematiku s uměleckou činností. Dle 221/1999 Sb. Zákon o VZP, HLAVA I., § 47, odst. (3) smí voják vykonávat činnost vědeckou, pedagogickou, publicistickou, literární, uměleckou a správu vlastního majetku. Chtěl bych se zeptat, zda-li TVORBA vlastních videí na serveru YouTube spadá do umělecké činnosti, a zda mohu z této činnosti pobírat finanční odměnu. Díky!
Dobry den.Potrebuji poradit nebo potvrdit,že když jsem v prenajmu, jestli musim platit zalohy na služby v panelaku jako uver,odmeny domovnikovy,a pod..proste fond oprav.V zmluve mam jenom najem+ služby(elektriku,voda,internet.TV).Dekuji za opoved.
do 12 hodin
Dobrý den, mohu se zeptat, jak správně ukončit pracovní poměr se zaměstnancem, který nedoložil doklad o všeobecném vzdělání, které stanoví zákon č. 170/2018 sb. o distribuci pojištění a zajištění nebo jiných právních předpisů? Osoba nedoložila svoje všeobecné znalosti odpovídajícím dokladem (v minulosti vykonávala relevantní praxi na finančním trhu), ale chybí ji k doložení 7 měsíců, tudíž nesplňuje legislativní požadavky pro řádný výkon práce.
do 12 hodin
Dobrý den, Měl jsem nehodu na motorce. Řidič transportéru mi nedal prednost a já skončil s otevřenou zlomeninou paty v nemocnici.Velice pravděpodobně budu mít trvale následky. Nemám svoji pojistku, takže doufám, že dostanu co nejvíc od pojišťovny řidiče transportéru. Jak mám teď postupovat? Mám dát policii přístup do me složky aby mohli případ pořádně zhodnotit. Sice pracuji jako product manager z kanceláře ale jsem v nové práci teprve týden, takže ji nejsem schopen samostatně vykonávat. Mám si vyřešit právníka?
Dobrý den, mám dotaz ohledně toho že mi můj bývalý přítel daroval elektroniku v hodnotě asi 200 000 Kč. Teď když jsme se rozešli, chce vše vrátit zpět. Já mu to vrátit nechci a on chce na mě podat trestní oznámení. Nemám žádnou darovací smlouvu, věci jsou v mém bytě a on je chce zpět. Platil vše přes svůj účet. Má právo na navrácení věci?
do 12 hodin
Po roce PN chci ukončit pracovní poměr dohodou z důvodů zdravotních. Současný stav mě nedovoluje vykonávat svou práci.Příští rok jdu do důchodu. Nechci se zaměstnavatelem žádné problémy a vše v klidu vyřešit. Dík za radu
do 12 hodin
Dobrý den , dnes sem koupila vozidlo v AAA AUTO , po určitém zjištění, jsem vozidlo chtěla vrátit,ale bazar mi nechce vrátit peníze a nabízí mi jen výměnu vozu. Auto vlastním pár hodin. Chtěla sem vrátit peníze a koupit vůz jinde. Společnost mi řekla , že to tak u nich funguje a že pokud si u nich auto jiné nevyberu , tak si peníze nechají dokud se nenajde vhodné auto pro mě. Mohou toto udělat ! Děkuji
Dobrý den, jak mohu odstoupit od smlouvy o výkonu funkce jednatele, pokud ještě nejsem zapsaná v obchodním rejstříku? Našla jsem info o 1 měsíci od doručení valné hromadě/společníkovi. Děkuji
Dobrý den, prodal jsem auto za běžnou tržní cenu, které bylo dovezeno z Německa po 4měsícíh přijel nový majitel, že auto je bourané a že chce vrátit auto nebo nereálnou slevu jinak to dá k soudu ve smlouvě nemám psáno že auto je nebourané nebo bourané ve všech dostupných historiich není o nehodě informace. Jaké má šasnce na úspěch? Děkuji
do 12 hodin
Dobrý den, své známé jsem půjčil peníze, část formou směnky. Podléhá nějakým způsobem dani z příjmů, pokud mi peníze vrátí? A pokud je vrátí včetně úroků z prodlení? Záleží na určité částce? Jsem zaměstnanec (jediný můj příjem). Děkuji.
Zakaz bydleni v dome kde jsem investoval hodne penez do renovace.Instalace plynu,nova elektricka instalace.Instalace SAT,Instalace Internet.Pritelkyne zemrela,dum prevzal syn.Navrat penez za tyto investice podle zakona bezduvodneho obohaceni.
do 12 hodin
Dobrý den. Je nějaká maximální zákonná lhůta pro vydání maturitního vysvědčení v podzimním termínu? Vydání vysvědčení potřebuji do 3 pracovních dnů, ale vydat mi ho chtějí až 21.09. Maturitu jsem složil 8.9.2022.
Dobrý den, Chtěla bych se zeptat zda-li nám vedení našeho podniku může zkrátit hodiny? Ve smlouvě máme napsáno, že pracovní doba činí 40 hodin týdně. V dalším odstavci máme práce přesčas a tam je napsáno ,,zaměstnanec je povinen v případě provozní potřeby zaměstnavatele vykonávat prescasove práce a práce v sobotu a v neděli,, rozumím tomu dobře že máme mít od pondělí do pátku 40 hodin a práce v sobotu jsou hodiny navíc? Nebo má být 40 hodin od pondělí do soboty ?
do 12 hodin
Dobrý den,mám dotaz, ve výkupu zbernych surovin, pan při výkupu za zboží místo X za kylo se mu posunula desetina čárka, a za jedem kilogram my dal Y ,teď po třech měsících si to všiml a chce vrátit rozdíl má na to právo děkuji za odpověď.
do 12 hodin
Dobrý den. Přítel chce po rozchodu vrátit dárky, které mi daroval. Já po něm zpět nic nechci. Vzhledem k tomu, že mi neustále vypisuje, nadává a různě vyhrožuje rozhodla jsem se mu skoro vše vrátit, kromě mobilního telefonu, který mám už skoro rok. Co se výhrůžek týče už jsem kontaktovala i bbk s udáním na policii vyčkávám, protože už mi psal i to, že zaplatil někomu, aby mi chodil zvonit na dům. Mám i zprávy kde píše, že si mám věci nechat. V telefonu mám všechny osobní věci, bankovnictví atd. On není ve finanční tísni, že by musel věci prodat, sám mi napsal, že vrácené věci stejně vyhodí do kontejneru (zprávu mám uloženou). Moc děkuji za radu.
Dobrý den, zaměstnavatel nám oznámil že firma končí mezitím odpojili elektřinu z důvodu dluhu tudíž jsem nemohli vykonávat práci švadlen stále ještě nemáme výplatu za srpen majitel nekomunikuje .Prosím jak napsat výpověd aby to bylo v pořádku.
Dobrý den, potřeboval bych poradit. Když si na internetu stáhnu soubor (např. knihu v PDF), který někdo dal zdarma ke stažení a následně tento soubor např. někomu přeprodám jedná se v tomto případě o nějaké porušování zákona? I když jsem já sám tuto (zřejmě nelegální) kopii nepořídil? Předem děkuji
Dobry den ziju v zahranici a jsem predvolan na polici k vyslechu uz jsem v patrani na internetu kvuly tomu ze my byla vyzva zaslana na adresu na ktery nebydlim v Ceske republice..moje otazka je muze me advokat splnou moci zastoupit bez me pritomnosti ze by vlasne odhajce sel na ten vyslech za me dekuji.
do 12 hodin
Mám zahradu v osobním vlastnictví a půjčila jsem ji kamarádce pro slepice a teď chce po mně zaplatit že tam udělali nový plot Xm2 dlouhý před Xlety dělaly ten plot a cenu si mám zjistit na internetu a chce to hned děkuji za radu
do 12 hodin
Dobrý den, náš zaměstnanec nastupuje do vězení a s majitelem se dohodli o rozvázání pracovního poměru, kde chtějí, aby byl uveden důvod, tedy nástup do výkonu trestu. Je to takto v pořádku z právního hlediska? Zaměstnanec chtěl dát výpověď, ale výpovědní dobu bude již ve vězení. Děkuji
Dobrý den po úmrtí manžela,nebyla vyplacena poslední výplata.Zaměstnavatel prý čeká na potvrzení od notáře,ale notářka říkala, že k tomu mi má sloužit USNESENÍ, abych vyřešila pár věcí po manželovi.Na internetu jsem se dočetla, že se ani na vyřízení dědictví nemusí čekat... teď už ho tedy mám ale.
do 12 hodin
Dobrý den, Žena musí ukončit pracovní poměr, aby se mohla znovu vrátit do života. Půl roku se léčí s psychickými problémy, kdy byl spouštěč pracovní prostředí. Nemůže se již tedy do zaměstnání vrátit, aby splnila dvouměsíční lhůtu. Potřebujeme poradit jakou podat výpověď. Děkuji
Dobrý den, pracuji na HPP, kde vykonávám práci v obchodním oddělení potravinářského podniku. Chtěla bych si přivydělávat živností v oblasti DDD, na které mám zkoušky. Nicméně bych tuto službu chtěla pro začátek dělat pro svého současného zaměstnavatele. Lze takto provozovat živnost s fakturací ( pro začátek) pro jednoho zákazníka, u kterého jsem zaměstnaná na HPP, aby se nejednalo o schwarzsystem? Děkuji.
Dobrý den,synovec si způsobil v zaměstanání pracovní úraz.Musel na operaci a dlouhodobě byl v pracovní neschopnosti.Po ukončení PN mu byla lékařem dosavadní práce zakázána a zaměstnavatel mu nabídl práci obdobnou.Tu on odmítl s tím,že nemůže vykonávat práci ve stoje tak ,jako doposud.V příloze zasílám způsob ukončení a lékařskou zprávu.Podle mého má nárok na 12-ti měsíční odstupné.
s přílohami