Jsem si jista,že jsem vše zaplatila,

Právní poradna>Všechny dotazy>Jsem si jista,že jsem vše zaplatila,>
Dotaz
Jsem upomínána po 11ti letech o zaplacení provizí za zrušené pojistné smlouvy,koncipient mi poslal jen číslo účtu, kam poslat XKč,ale neposlal čísla,ani jména zrušených smluv,ani variabilní symbol k platbám,s tím,že dlužníků je mnoho a není to tedy možné,je tento postup v pořádku?Jsem si jista,že jsem vše zaplatila,nemohu doložit.Z dopisu není jasné,jak k částce došli.Pokud zaplatím,mohou se opět ozvat s dalším požadavkem.Nemělo by tedy být jasné,zač platím?Není 11let promlčecí doba?
Odpověď od:
Mgr. Martin Kostrhoun
Advokát
Dobrý den. Bez znalosti smluv, ze kterých údajná dlužná částka vychází, nelze s jistotou říci, zda je promlčená, či nikoli. Ale ano, 11 let starý dluh napovídá tomu, že by měl být promlčen. Pokud jste si jistá, že jste vše uhradila, doporučoval odepsat jim krátce v tom směru, že máte za to, že jste vše uhradila, pokud si myslí, že ne, tak ať specifikují, z čeho má částka vycházet. Jinak bych čekal na jejich případný další krok a nic nečinil. Pokud si budou skutečně stát za tím, že nárok mají, pak podají žalobu, kde už budou muset specifikovat, z čeho přesně nárok vychází a poté bude možné posoudit, zda mají či nemají nárok a zda je či není promlčen.

Předchozí dotaz

Jsem v důchodu a zároveň pracuji

Dobrý den, mám dotaz, jsem v důchodu a zároveň pracuji, mám smlouvu na dobu neurčitou. Nadřízený chce,abych skončila na konci roku. Musím dát výpověď nebo mi můžou ukončit? Ráda bych tam pracovala dál. Děkuji za odpověď.

Další dotaz

koupil jsem byt. Součástí bytu je i místnost přístupná ze dvoru, která sousedí s mým bytem a chci ji k bytu připojit. Místností prochází odpady majitelů jednotky nad tou místností.

Dobrý den, koupil jsem byt. Součástí bytu je i místnost přístupná ze dvoru, která sousedí s mým bytem a chci ji k bytu připojit. Místností prochází odpady majitelů jednotky nad tou místností. Místnost je zakreslena v plánech jako součást mého bytu. V té místnosti se nachází vchod do nepoužívaného sklepa který není nikde zakreslen a vede pod mým bytem. A jde o to, že jeden obyvatel domu mi tvrdí, že místnost nemohu zavřít, dokuď se nevyřeší sklep, protože je v majetku SVJ. Čí je tedy sklep? Musím se s ostatními členy SVJ dohodnout, nebo tu místnost mohu prostě zavřít a připojit? Musím odpady v té místnosti tolerovat, nebo mohu požadovat jejich odstranění? Děkuji
Mgr. Martin Kostrhoun
Advokát

Nejnovější dotazy:

Soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření

Dobrý den, v opatrovnické věci ohledně styku se synem byl proveden psychologický posudek, který pro mě nedopadl nejlépe a soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření. Na základě toho byl nařízen usnesením psychiatrický posudek. Ale podařilo se mi řízení o styku se synem zvládnout s rozsudkem, že styk se neurčuje Psychiatrický posudek proveden nebyl. Bylo zde vydáno doporučení na asistovaný styk. A můj dotaz zní, jestli kdyby OSPOD či ex či soud vyvolaly v této věci nové řízení, jestli bych se mohl vyhnout psychiatrickému posudku tím, že bych řekl, že se se synem již stýkat nebudu do dospělosti. (jestli bych měl vůbec ten asistovaný styk podstupovat), či je-li jiná možnost se psychiatrickému posudku vyhnout. Děkuji.

Uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně

Dobrý den, uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně, odměnami. Stejně tak bylo postupováno i u dalších zaměstnanců. Dva měsíce tomu tak bylo, nyní se tak neděje. Dostávám pouze hrubou mzdu uvedenou ve smlouvě. Můžu s tím něco udělat?

Po své mamince jsem zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu

Dobrý den, v roce x jsem po svém mamince zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu, jedna je z titulu nevyplaceného majetkového podílu a druhá u titulu nevyplaceného vypořádavacího podílu. Několikrát jsem se emailem i telefonem dotazoval v družstvu, ale nikdy jsem od nich nedostal jinou než ústní odpověď, že "je to promlčeno", nic víc, ani konkrétnější co je promlčeno. Děkuji za odpověď

Dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu

Dobrý den, dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu (prý systémová chyba, až do konečného vyúčtování tvrdili, že mám vše ok). Teď přišel nedoplatek a já je ihned kontaktovala. Jak v tomto případě mohou postupovat? Mohou platbu vymáhat takhle zpětně nebo mě nutit do splátkového kalendáře? Děkuji.

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka"- zasláno v 18:00 hod. Byla prý pověřena ředitelem to sdělit. Mám jako rodič povinnost poslouchat učitele? ze zákona?

Ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle

Dobrý den, ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle. Jde o to, že se věnuji psaní autorských textů a knih. Píšu je cca 5 let a sdílím je na sociální síti. Nyní mi byl jeden z textů ukraden, kdy ten kdo ho vydává za svůj mě slovně napadl a píše lidem o tom, že jsem zloděj apod. jelikož se nejedná o spor mezi sousedy o tom kdo má lepší vlasy, rozhodla jsem se tuhle situaci řešit. Můžu se zeptat jak přesně postupovat, když jde o křivé obvinění a porušení autorských práv? Abych prokázala pravost svého textu a očistila své jméno? Děkuji
Potřebujete pomoc právníka?
Máme pro vás slevu na první dotaz.

Podobné dotazy

Mám nájemní smlouvu na byt na 1 rok s tím že měsíc před ukončením doby mám poslat email s mým zájmem pokračovat, ale poslala jsem ho o omylem 14 dní později a pronajímatel odepsal že mám byt do 2 týdnů opustit - jaké právní kroky mám učinit abych to nemusela učinit?
Dobrý den, mám dotaz dnes jsem byla na pracovním pohovoru a majitel firmy mi dal vyplnit dotazník, kde chtěl rodné číslo, jméno, jméno za svobodna, číslo účtu, email, adresu, místo narození. Rozhodla jsem se, že do zaměstnání nenastoupím.Tudíž mu zůstanou veškeré mé informace o mé osobě. Podepisovala jsem GDPR. Mám se obávat, že by mohl nějakým způsobem zneužít mé informace? Půjčka atd. K sepsání smlouvy o nástupu do práce nedošlo.
Dobry den, chtel bych se zeptst prosim, s pritelkyni cekamem miminko. Vcera jsme se s pritelkyni pohadali a asi nejspis rozesli na dobro. Zacala mi rikat jak se dite narodi ze ho nepoznam nikdy a ze se nekam odstehuje a zmeni si cislo abych ji nemohl kontaktovat a dohledat. Jeji rodne cislo,jmeno znam. A zajímalo by me jestli by tohle udelala a odstehovala se a ja nevedel kam. Muzu soudni cestou si ji nechat najit abych mel moznost k diteti? Nebo jsem uplne bez sance? Dekuji
do 6 hodin
Prosím o radu. Majitelka psa mi poskytla krytí mé feny za poplatek 15 tis na ruku, zbytek 10 tis že doplatím až budu mít. Fena porodila jedno štěně které toho dne zemřelo. Dostala zánět dělohy a peníze byli použity na léčbu a císařský rez. Majitelka psa mi poslala účet své dcery na který jsem poslala 5 tis. aniž by mne uvědomila že to není její účet. Nechce mi vystavit potvrzení o převzetí částky celkem 20 tis Kč protože čeká až jí doplatím zbývajících 5 tisíc. Odmítla jsem jí zbývající částku doplatit z důvodu jejího chování. Chce na mne podat stížnost u soudu. Jak mám pokračovat dále?
Dobrý den, Na bazaru přes FB jsem prodala parní mop. Dohodli jsme se na dobirce 1000 Kč. Mop byl mnou nepoužitý, originálně zabalený. Paní mi za dva dny psala, že mop nefunguje. Hned jsem jí vrátila peníze, aby mi mop poslala zpátky. Je to už 2 měsíce a paní mop neposlala. Potřebovala jsem ho vrátit do určitého data, abych ho mohla ještě vyreklamovat. Nemám peníze, ani mop. Mop měl hodnotu 2500 Kč. Jak z ní něco vymoci? Nebo jí alespoň trochu znepříjemnit život?
Dobrý den, máme problém se zedníkem. Nedodělal práci za kterou dostal zaplaceno a nechce nám vrátit peníze. Chce si pozvat na posouzení soudního znalce. Jsme povinni ho pustit na náš pozemek? Jak dále postupovat abychom své peníze dostali zpět.
Dobrý den chtěla bych se zeptat co dělat v situaci, kdy nemám prostředky na zaplacení exekuce a exekutor požaduje okamžité zaplacení dluhu.
do 12 hodin
Dobrý den v době kdy jsem byla v insolvenčním řízení na mě věřitel podal žalobu za podvod, proběhl soud a já dostal podmínku na půl roku a zaplatit dluh v plném rozsahu jinak vězení, po půl roce mi byla podmínka zrušena, já platil věřiteli dal v insolvenci. Po ukončení insolvence jsem mu zaplatila 30procent a zjistila, že firma už dva roky neexistuje. Musím mu tedy uhradit i teď tu celou část co určil soud nebo mužů za to jít do vězení jak mám postupovat
do 12 hodin
Řidič 60+ let (nespáchal nikdy trestný čin či přestupek) dne 12.6. 2022 při řízení pod vlivem alkoholu, při dechové zkoušce naměřeno 2 promile, nezavinil dopravní nehodu, nezpůsobil škodu ani žádné zranění. K činu se plně doznal při výslechu dne 13.6. 2022. Číslo spisu bylo přiděleno. K rozhodnutí soudu zatím nedošlo. Prosím o radu: Lze podat návrh na podmíněné odložení podání návrhu na potrestání dle ust. § 179g odst. 1 trestního řádu když už bylo přiděleno číslo jednací? Co se stane, pokud státní zástupce namísto podání návrhu na potrestání rozhodne o tom, že se podání návrhu na potrestání odkládá a v usnesení stanoví délku zkušební doby (nejvíce 5 let? Či jaká je v souvislosti s výše uvedeným činem obvyklá?) a podezřelý ve stanovené zkušební době spáchá trestní čin či přestupek v jakékoliv oblasti (?majetkové, proti životnímu prostředí, při řízení – např. nepřiměřená rychlost?? Obecně nebezpečný čin?) Jaký bude další postup? Kdy lze trestní stíhání obnovit?
do 12 hodin
Dobrý den, mohu se zeptat, jak správně ukončit pracovní poměr se zaměstnancem, který nedoložil doklad o všeobecném vzdělání, které stanoví zákon č. 170/2018 sb. o distribuci pojištění a zajištění nebo jiných právních předpisů? Osoba nedoložila svoje všeobecné znalosti odpovídajícím dokladem (v minulosti vykonávala relevantní praxi na finančním trhu), ale chybí ji k doložení 7 měsíců, tudíž nesplňuje legislativní požadavky pro řádný výkon práce.
do 12 hodin
Dobrý den, chci se zeptat. Sestra má exekuci na plat. Čeká nás dědické řízení. Můžou se věřitele domáhat svého požadavku prodejem zděděné nemovitosti, i když budeme dědit obě dvě stejným dílem? Děkuji za odpověď. S pozdravem
do 12 hodin
Dobrý den, objednal jsem si od firmy dodání dveří a oken na RD. Zaslal jsem firmě výpis stavebních otvorů, kde byly jasně zapsané i rozměry vchodových dveří. Paní mi zpět zaslala k odsouhlasení okna, dveře, které jsem po překontrolování odsouhlasil a nechal Zadat do výroby. Při montáži se zjistilo, že dodali jiný rozměr dveří než který byl v projektové dokumentaci. Nyní po mě firma chce zaplatit jak špatně vyrobené dveře, tak i nové 1/2 ceny. S tím, že mi nikdo neoznámil, že mění velikost vstupu dveří z 197cm na 184cm. Nyní se ohánějí mým souhlasem k výrobě. Mám šanci na to aby uznali chybu nebo budu muset zaplatit i druhé dveře? S pozdravem
do 12 hodin
Dobrý den, Rád bych se zeptal ohledně dohody o rekvalifikaci sjednanou se zaměstnavatelem, kde jsem se zavázal setrvat ve firmě po dobu dvou let. Ve smlouvě jsem se zavázal k tomu že když odejdu dřív tak zaplatím rekvalifikační kurzy v plné výši. Jde mi o to že ty kurzy byli z části hrazené Evropskou unií a přijde mi jako nesmysl abych mu zaplatil i to co dostal od Evropské unie na ty kurzy. Když se mu o tom zmíním, tak se semnou o tom nehodlá bavit. Jak mohu teď postupovat? Mám nějakou šanci že zaplatím jen ty náklady které do toho opravdu vložil? Děkuji za odpověď
do 12 hodin
Dobrý den, byl jsem podveden stavitelem, měl udělat stavební práce na zahradě ale vylákal ze mě peníze na materiál s tím, že je již zaplacený. Materiál zaplacený není a dodán nebyl a peníze také nejsou. Vše mám podloženo pouze sms komunikací, jelikož stavitel je můj synovec. Peníze byli převedeny z účtu na účet stavitele s poznámkou"peníze na koupi materiálu". Bylo podáno trestní oznámení, ale bylo odloženo. Půjdu podat námitku na výsledek na státní zastupitelství, ale rád bych podal i žalobu, případně návrh na exekuci.
do 12 hodin
Dobrý den, v dubnu r. 2021 mi byl odebrán ŘP z důvodu alkoholu. Byla jsem souzena, ŘP byl vrácen, pokuta zaplacena, ale na výpisu mám zkušební dobu do dubna 2023. Kdy mohu požádat soud o výmaz? Děkuji
Dobrý den mám dotaz zapomněla sem přijet se ubytovat na chatu paní po mě vyžaduje poplatek zaplatit 70 procent jenže já sem nic nepodepsala o uzavření pobytu a ani sem paní neposlala žádnou zálohu může tedy po mě požadovat abych zaplatila 70 procent s celé částky když není nic černé na bílém?
do 12 hodin
Dobrý den, potřebovala bych poradit. Přítel koupil dovolenou pro nás dva . Nabídl se, že ji zaplatí a zaplatil ji. Nahlásil ji na moje jméno, což mi neřekl. A tvrdil mi,že ji pojistil proti všemu co šlo i aby ji šlo zrušit. S přítelem jsem se rozešla. Chce po mě, abych zaplatila svojí půlku. Co mi poradíte?
do 6 hodin
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na nahlížení do spisů. Úředník zaslal kopie podkladů poštou. Kopie jsou bohužel nekvalitní. Obzvláště fotografie jsou velice špatné kvality. Některé podklady jsou zkopírovány pouze z části. Nahlížela jsem do spisů již osobně v kanceláři úředníka, ale kvůli obsáhlosti spisu jsem ho nestihla projít celý, načež mi byl spíš zaslán formou nekvalitních kopií a požadavkem o vyjádření se do jednoho týdne. Nemohu kopie podkladů z důvodu špatné kvality posoudit. Jak mohu tuto skutečnost sdělit úředníkovi? Je postup úředníka takto v pořádku? Děkuji.
do 6 hodin
Dobrý den. Mám dotaz jak je to nyní se splácením exekuce. Když nyní zaplatím celou jistinu, poběží úroky dál, nebo se úročení zastaví?
Dobrý den, v Praze mi bylo z nosiče auta odcizeno elektrokolo PČR kolo našla. Problém je v tom, že nemám v záručním listě číslo rámu, na faktuře také není, kontaktovala jsem prodejce i výrobce bezvýsledně. Policii jsem kolo popsala, jsou tam jiné prvky ( sedlo, gripy, teleskopická sedlovka přichycena el. páskou...).Také mám fotky s kolem. Viděla jsem nalezené kolo na fotce a není pochyb, že kolo je moje. Lze jej získat např. na čestné prohlášení, svědectví jiných osob nebo jinak?Mám baterii, která odcizená nebyla...
Dobrý den mám prozbu. Mám dcerku která byla svěřena do mé péče . Jejího otce sem kontaktovala že bych potřebovala navisit alimenty. Řek že tet stim problém nemá . A chce to mít potvrzené oficiálně úřadem. Chtěla bych se i zeptat že si lze jen poslat k soudu poslat nějaký papír že chceme navisit alimenty a že stim otec souhlasí . A jeho podpis že si by se to obešlo i bez soudů. Je možné my pomoc sepsat to hezký den
do 12 hodin
Má neteř je po insolvenci a nyní na ni byla podána exekuce na zaplacení směnky z roku 2016,která nebyla v insolvenčním řízení uvedena.Lze exekuci uplatnit?
do 12 hodin
Dobrý den koupil jsem starší dům a je tam skrýtá závada komínů budu platit X můj dotaz zní či můžu požadovat od původního majitelé náhradu zaplacení komínů
Dobrý den. Má byt evidována v katastru nemovitosti drevena zahradní chatka (do 25m2 plochá, do 5 m výška, nepodsklepena)? Pokud ne prosim uvést číslo paragrafu ktery toto potvzuje. Chatka stojí na pozemku zahrádkářské kolonie.
Dobrý den, při objednávce na e-shopu jsem omylem zadala špatné tel. číslo. Balíček jsem zaplatila online. Majitel telefonního čísla pak přes link v sms změnil místo doručení k němu domů a nechal si ho. Hodnota byla přes 5tisíc. Znám jeho jméno a telefon. Jaký je ideální další postup, pokud nereaguje na sms ani telefon? Připadá mi, že si vlastně vědomě přivlastnil mou věc (i když mou blbostí). Děkuji, s pozdravem
do 12 hodin
prodal jsem nákladní vozidlo. Kupní cena stanovena na xx,- s tím, že xx,- bude zaplaceno v hotovosti při odběru auta ( tak se i stalo) a zbývající částka bude do x dní zaslána na můj účet. Takto byla vystavena i faktura, kupní smlouva není. Splatnost nedodržena, kupující přestal komunikovat. Z neoficiálního zdroje jsem se dozvěděl, že došlo ke zničení vozidla vlivem přetížení. Auto je stále psáno na mne, bylo domluveno, že převod proběhne až po úplném zaplacení. Co mohu dělat, pro legální vymožení dlužné částky? Jsem stále majitelem vozu? Přešlo vlastnické právo na kupujícího?
do 12 hodin
Stvrzenka pro obchodníka z platebního terminálu - jak dlouho firma musí tento doklad uchovávat a jak je povinna jej likvidovat? Můžeme jen vyhodit do odpadu? na stvrzence není viditelné celé číslo karty.
Dobrý den, potřebuji bych vědět, zda-li má právní nárok (dle znění půjčovní smlouvy) na úhradu spoluúčasti na pojištění ode mne provozovatel autopůjčovny, který po mě požaduje platbu ve výši X,- Kč, jelikož jsem na půjčeném vozidle způsobil nehodu. Je-li takový požadavek v souladu se zákonem. Děkuji. S pozdravem
do 6 hodins přílohami
Dobry den, chtěla jsem se zeptat… Hledáme bydlení a sešla jsem se s realiťačkou, byt byl v pohodě a tak jsem se sní domluvila a podepsala rezervační poplatek a poslala ji X,-Kč. Paní mi vlastně řekla ze nájemní smlouvu se mnou bude dělat jiná firma pod kterou to majitel má, ta paní mi teda smlouvu poslala a tam uz byl problém.. ve smlouvě vlastně bylo ze se bude platit i nějaký administrativni poplatek , pojištění atd. Což mi o tom vůbec realitačka neřekla. Takže tohle jsem odmítla s tím ze smlouvu nepodepíšeme. Ovšem paní realiťačka se mnou přestala komunikovat po té co jsem po ni chtěla vrátit ten rezervační poplatek, psala jsem i té paní z té druhé firmy a též se mnou uz nekomunikuji, dneska jsem zažádala banku aby poslali zadost o vracení peněz s tím ze bych se i obrátila na PČR. Jaké jsou pro nás teď možnosti. A jim to projít… děkuji
do 6 hodin