lze jen poslat k soudu poslat nějaký papír že chceme navýšit alimenty

Právní poradna>Všechny dotazy>lze jen poslat k soudu poslat nějaký papír že chceme navýšit alimenty >
Dotaz
do 12 hodin
Dobrý den mám prozbu. Mám dcerku která byla svěřena do mé péče . Jejího otce sem kontaktovala že bych potřebovala navisit alimenty. Řek že tet stim problém nemá . A chce to mít potvrzené oficiálně úřadem. Chtěla bych se i zeptat že si lze jen poslat k soudu poslat nějaký papír že chceme navisit alimenty a že stim otec souhlasí . A jeho podpis že si by se to obešlo i bez soudů. Je možné my pomoc sepsat to hezký den
Odpověď od:
Mgr. Hana Wernerová
Advokát
Dobrý den, ano, je možné k soudu podat návrh v podobě dohody, kde bude uvedeno, že jste se navýšení výživného dohodli a oba se podepíšete. Pokud jde o samotné soudní jednání, byla by to v tomto případě pouze formalita, ovšem nelze stoprocentně zajistit, že soud rozhodne bez jednání. Jsou i případy, kdy jsou soudci ochotni dohodu rodičů schválit bez jednání, ale těch je naprosté minimum. Ovšem v případě dohody lze očekávat, že soudní jednání nebude nijak stresující.

Předchozí dotaz

řítel zakoupil auto v Čechách od prodejce. Auto zabavila policie

Dobrý den, mám dotaz přítel zakoupil auto v Čechách od prodejce. Od všeho má kupní smlouvu apod. Auto mu bylo zabaveno policii. Jelikož než koupil auto od prodejce který měl platný technicky průkaz atd. Auto bylo vedeno v Německu jako hledané, jelikož původní majitel zemřel a nedoplatil u německé společnosti leasing. Přítel má teď auto zabavene policii ale má na nej nárok jak on tak i Německa strana. Nevíme jak v tomto případě postupovat.

Další dotaz

Stal jsem se svědkem ťukance na parkovišti.

Stal jsem se svědkem ťukance na parkovišti. Podal jsem přes datovou schránku oznámení na PČR, kde jsem popsal, co jsem viděl a hlavně jsem zmínil, že jsem neměl přímou viditelnost na místo nárazu (myšleno konkrétní místo na voze). Bohužel, v dalším textu jsem použil termín "řidička, která způsobila poškození". Správně by mělo být uvedeno "teoreticky způsobila", neboť vozidlo mohlo být poškozeno již před nehodou. Volal mi policista, že mě může řidička žalovat za křivé obvinění. Je to pravda, nebo by muselo první dojít k mému předvolání a oficiálnímu podání svědectví, kde bych opět udělal stejnou chybu a označil ji stejným způsobem? Mohu se nějak bránit, podat preventivně opravné svědectví nebo něco? Děkuji
Mgr. Hana Wernerová
Advokát

Nejnovější dotazy:

Soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření

Dobrý den, v opatrovnické věci ohledně styku se synem byl proveden psychologický posudek, který pro mě nedopadl nejlépe a soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření. Na základě toho byl nařízen usnesením psychiatrický posudek. Ale podařilo se mi řízení o styku se synem zvládnout s rozsudkem, že styk se neurčuje Psychiatrický posudek proveden nebyl. Bylo zde vydáno doporučení na asistovaný styk. A můj dotaz zní, jestli kdyby OSPOD či ex či soud vyvolaly v této věci nové řízení, jestli bych se mohl vyhnout psychiatrickému posudku tím, že bych řekl, že se se synem již stýkat nebudu do dospělosti. (jestli bych měl vůbec ten asistovaný styk podstupovat), či je-li jiná možnost se psychiatrickému posudku vyhnout. Děkuji.

Uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně

Dobrý den, uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně, odměnami. Stejně tak bylo postupováno i u dalších zaměstnanců. Dva měsíce tomu tak bylo, nyní se tak neděje. Dostávám pouze hrubou mzdu uvedenou ve smlouvě. Můžu s tím něco udělat?

Po své mamince jsem zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu

Dobrý den, v roce x jsem po svém mamince zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu, jedna je z titulu nevyplaceného majetkového podílu a druhá u titulu nevyplaceného vypořádavacího podílu. Několikrát jsem se emailem i telefonem dotazoval v družstvu, ale nikdy jsem od nich nedostal jinou než ústní odpověď, že "je to promlčeno", nic víc, ani konkrétnější co je promlčeno. Děkuji za odpověď

Dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu

Dobrý den, dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu (prý systémová chyba, až do konečného vyúčtování tvrdili, že mám vše ok). Teď přišel nedoplatek a já je ihned kontaktovala. Jak v tomto případě mohou postupovat? Mohou platbu vymáhat takhle zpětně nebo mě nutit do splátkového kalendáře? Děkuji.

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka"- zasláno v 18:00 hod. Byla prý pověřena ředitelem to sdělit. Mám jako rodič povinnost poslouchat učitele? ze zákona?

Ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle

Dobrý den, ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle. Jde o to, že se věnuji psaní autorských textů a knih. Píšu je cca 5 let a sdílím je na sociální síti. Nyní mi byl jeden z textů ukraden, kdy ten kdo ho vydává za svůj mě slovně napadl a píše lidem o tom, že jsem zloděj apod. jelikož se nejedná o spor mezi sousedy o tom kdo má lepší vlasy, rozhodla jsem se tuhle situaci řešit. Můžu se zeptat jak přesně postupovat, když jde o křivé obvinění a porušení autorských práv? Abych prokázala pravost svého textu a očistila své jméno? Děkuji
Potřebujete pomoc právníka?
Máme pro vás slevu na první dotaz.

Podobné dotazy

Dobrý den ptám se za syna: je zletilý, od léta zaměstnaný, soudem má vyměřené výživné, které momentálně na účet nárazově přichází od insolvenčního správce (povinný je v procesu oddlužení). Syn potřebuje zrušit vyplácení výživného - má se s takovou žádostí obrátit na soud, nebo insolvenčního správce (jak tvrdí jeho asistentka)?
do 12 hodin
Mám nájemní smlouvu na byt na 1 rok s tím že měsíc před ukončením doby mám poslat email s mým zájmem pokračovat, ale poslala jsem ho o omylem 14 dní později a pronajímatel odepsal že mám byt do 2 týdnů opustit - jaké právní kroky mám učinit abych to nemusela učinit?
Dobrý den, potřebuji sepsat navrh na zvýšení alimentu pro zletileho? Otec mi platí 2000,- Kč od mých 6 let. Dnes mi je 19 let a potřeby na život se zvyšují. Studují střední školu a určitě půjdu na VŠ. Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, Můj otec zemřel minulý rok v srpnu. Za dva týdny se máme dostavit k notářce ohledně vypořádání dědictví. Dědici je má mamka , já a můj bratr. Můj bratr si nárokuje , že chce u notářky přepsat byt který mělá má mamka a otec ve společném jmění manželů na sebe (kdysi byly nějáka ústní dohoda,že po smrti obou rodičů dostane byt můj bratr a já jsem před pěti lety dostal ornou půdu kde jsem si postavil RD). Byt samozřejmě na něj mamka přepsat nechce , protože by ji kdykoliv nohl nechat vystěhovat , můj bratr je alkoholik a nespolehlivý "člověk". 1) Může si bratr nárokovat vypořádani daru orné půdy , který mi otec dal před pěti lety před svou smrtí? 2) Máme si k notářce brát svého advokáta nebo stačí pouze říct , že přistoupíme na vypořádání pouze vyplacením hotovosti 1/3 majetku otce (byt+auto)? A když s tím nebude souhlasit tak advokáta až k soudu? 3) Bratr se nechal zastupovat svým známým advokátem , ale na plné moci k zastupování má uvedeno špatné datum narození mého otce. Lze ho na začatku jednání u notářky vyloučit pro neplatnost plné moci? Bratr se osobně nedostaví.
do 12 hodin
Dobrý den,dotaz se týká dědického řízení. Nyní zemřel manželův otec, syn z 1.manželství.Otec se znova oženil. Tchýně-macecha s ním nepočítá.Je možné, že notáři nenahlásila?Mohu notáře kontaktovat,nahlasit manžela? A jak a kde?
Dobrý den, půl roku zpátky jsem se seznámil s Ukrajinkou, která žila v ČR a pracovala Nelegálně. Proběhlo pár bližších seznámení a vysadila antikoncepci, aniž bych o tom věděl, protože chtěla dítě. (nebo spíše moje peníze.) Potom odjela s rodiči na Ukrajinu, kde mě ignorovala a nereagovala na žádný kontakt. Začla válka a vrátila se, začla mi psát, že mě dá k soudu, že chce peníze a že mě dá k soudu. Má vůbec nějakou šanci uspět?
do 12 hodin
Prosím o radu. Majitelka psa mi poskytla krytí mé feny za poplatek 15 tis na ruku, zbytek 10 tis že doplatím až budu mít. Fena porodila jedno štěně které toho dne zemřelo. Dostala zánět dělohy a peníze byli použity na léčbu a císařský rez. Majitelka psa mi poslala účet své dcery na který jsem poslala 5 tis. aniž by mne uvědomila že to není její účet. Nechce mi vystavit potvrzení o převzetí částky celkem 20 tis Kč protože čeká až jí doplatím zbývajících 5 tisíc. Odmítla jsem jí zbývající částku doplatit z důvodu jejího chování. Chce na mne podat stížnost u soudu. Jak mám pokračovat dále?
Dobrý den, Na bazaru přes FB jsem prodala parní mop. Dohodli jsme se na dobirce 1000 Kč. Mop byl mnou nepoužitý, originálně zabalený. Paní mi za dva dny psala, že mop nefunguje. Hned jsem jí vrátila peníze, aby mi mop poslala zpátky. Je to už 2 měsíce a paní mop neposlala. Potřebovala jsem ho vrátit do určitého data, abych ho mohla ještě vyreklamovat. Nemám peníze, ani mop. Mop měl hodnotu 2500 Kč. Jak z ní něco vymoci? Nebo jí alespoň trochu znepříjemnit život?
Hezký den moc prosím o radu otec s mamkou jsou v manželství dům nabýt v manželství a může teď otec z ničeho nic půlku domu prodat?
do 12 hodin
Dobrý den, jsem majitelkou bytu ve kterém mám jako nájemníka svého otce. Můj otec vyžaduje zřídit mu věcné břemeno. S tím asi problém nemám, ale ráda bych, aby mi nadále platil nájemné. Je tato možnost proveditelná? A v případě, že by přestal platit nájem, jak se to řeší dál?
dobry den prosim chtela bych.Mamince zamřel syn,obě dědičky přijeli obě dědictví.mezi sebou se dohodli,družka po synoj vezme šechni dluhy a pohledavky na sebe,a maminka jeden podíl z domu po babičce dědictví.soud dědictvi uznal a potvrdil bylo ukončeno v roce 2017.tet se mamince ozvala banka že se má dostavit k soudu kde se bude projednavat pohledavka.mohu uplatnit u soudu narok na promlčecí lhutu a zdraví maminky.děkuji
do 12 hodin
Dobrý den, synovi je 25 a teď dokončil vysokou školu a oznámil mi, že si podal přihlášku doktorského studia Musím i nadále platit výživné, když u doktorského studia bývá určitý příjem. Děkuji
dobrý den, jak je to s placením alimentů když díte dovrší 26let? Dcera dělá vše proto, aby studovala, co nejdéle kvůli alimentům, lze to navršením 26let zrušit či zažádat, že dcera je už na tolik dospělá, aby chodila ke studiím do práceˇ(ponížit alimenty)
Dobrý den, mám nařízenu exekuci srážkou ze mzdy a jsem otcem nezletilé dcery. Výživné nemám stanoveno. Zajímá mě zda mohu s matkou dítěte uzavřít dohodu o výživném a současně dohodu o srážkách ze mzdy tak, aby jí zaměstnavatel hradil výživné jako přenostní pohledávku ze mzdy?
Vyhrál jsem soud, obžalovaný nic nemá,tak že mi nevrátí 130tisíc, a právník po mě chce místo obžalovaného zaplatit služby i když soud to nařídil obžalovanému. Co mám dělat? Děkuji.
Dobrý den, při rozvodu bylo domluveno, že syn (18) bude bydlet ve společné domácnosti o otcem, v jeho domě. Ten mu má hradit náklady na ubytování a stravu. Dcera (18+) bydlela v době rozvodu s chlapcem jinde. Začátkem roku se vrátila domů. Otec i já posíláme dětem pravidelně alimenty. Otec se v prosinci odstěhoval k jiné ženě a od dubna chce po dětech aby si platily provoz domu(elektřinu, stočné, televizu, wifi), dělá to přes 2 000 Kč měsíčně. Dcera má školu, která jí dovoluje chodit na brigádu, má dokonce dvě, takže otci peníze dává. Já jim kupuji jídlo, vařím o víkendu, pomáhám na zahradě. Otec kromě alimentů nic, dokonce jim celý dům a velkou zahradu nechal na starost, nic tam nedělá. V domě bydlí i jeho rodiče, na ty se také vykašlal, také dětem pomáhají. Na stížnost syna, že se mu to nelíbí, mu napsal, že jim provoz platit nebude. Mně se to nelíbí, dcera mu v podstatě vrací alimenty zpět a jeho vůbec nezajímá z čeho žije. Nevím jak to řešit, kam se obrátit. Děkuji za odpověď
do 12 hodin
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je ještě možné se vyhnout dalšímu soudnímu jednání po tom, co jsme podali odpor proti platebnímu příkazu? Manžel byl předvolán před soud po podání odporu, prý hrozí, že jednání postoupí ke krajskému soudu. Myslíme si, že dluh byl promlčen, ale bohužel nemáme žádné podklady. Nevím, zda jsem srozumitelná.
Dobrý den,byl podán spor k soudu druhou stranou kvůli pŕedkupnímu právu.Vyřešil se smírně ještě před soudním jednáním a spor byl na soudu zrušen.Nyní mám uhradit soudní výlohy já.Jak je to možné,když já jsem k soudu žalobu nepodávala.Děkuji.
Dá se nějak zjistit seznam všech správních řízení nebo soudů kde jsem vystupoval??
Dobrý den, zkusím co nejstručněji, partnerka je rozvedená – skoro tři roky (proběhl soud o děti a status rozvedená) bez majetkového vyrovnání SJM, na které se čeká a nejspíš toto bude muset rozhodnout soud. Návrh k soudu se bude podávat až tento rok na podzim. Partnerka zjistila před dvěma dny, že její bývalý manžel asi před rokem a půl prodal vozidlo a traktor, prodal to kamarádovi a stále věci užívá, proto neměla pochybnost, že takto učinil, obě věci byly v SJM. Bez jejího souhlasu, aniž by partnerce dal polovinu z prodaných věcí nebo nějakým způsobem o tomto informoval. Dopustil se nějakého trestného činu? Případně jak postupovat.
do 12 hodin
Dobrý den, dcera ukončila studium na střední škole, rok nebude studovat teď je na úřadu práce, a chce nastoupit k studiu v září roku 2024. Mám platit výživné pokud nestuduje a úp.
Dobrý den, jsem matka a mám 3 leté dítě v plné péči. Otec se setkává s dítětem dle rozsudku soudu. Teď si ho má vzít na 8 denní pobyt. Je povinnost otce informovat mně o místě pobytu syna obzvlášť během zahraniční dovolené? Otec po mně žádá pas, sdělit ale místo pobytu odmítá.Je ze zákona mi to povinnen oznámit?Děkuji
do 12 hodin
Dobrý den, podle soudního rozhodnutí má mít otec dceru na víkend v sude tydny. Ten vychází od 1.7. od 15.00 hodin do 3.7. předání v 17.00 hodin. Je prázdninový režim a otec si určil vyzvednutí od 3.7. v 17.00 hodin do 17.7. do 17.00 hodin kdy si určil 14 dní v kuse. Má na tento víkend od 1.7. pátku do neděle 3.7. nárok? Nebo platí až od 3.7. za odpověď.
do 12 hodin
Dobrý den , pracovala jsem na DPP , kde ze dne na den majitelka uzavřela výdejnu balíků , kde mi předem neinformovala . Za květen mi neposlala výplatu , výpověď , mzdový list, výplatnice . V emailech mi vyhrožuje , že nevyhraji , nic nepošle . Před týden jsem ji zaslala výzvu k zaplacení , jinak se obrátím na soud . Jelikož se mnou nekomunikuje , budu potřebovat k soudu předžalobni výzvu sepsanou advokátem . Můžete mi prosím pomoci ? Nemohu si dovolit platit drahé služby za právní služby . Děkuji
Dobrý den, přítel se rozešel s partnerkou, ale ta mu sdělila, že je těhotná. Upletla to na něj. S ní být nechce, je zlá, vydírá a manipuluje s ním skrz těhotenství, aby byla zabezpečena. Jak může přítel z této situace vybruslit?Může se zříci dítěte? Bude muset platit alimenty?Děkuji
Ukončení platby výživného? a) vím že musí rozhodnout soud b) syn 28 let už ukončil studium VŠ a dál nechce studovat tedy ukončil smysluplnou přípravu na budoucí povoláním c) dostává 210 Euro a toho nenutí jít do stálé práce a proto jen dělá brigády a nic víc (to není stálá práce) Otázka: Mohu i tak požádat soud o součinnost a zrušení rozsudku při řešení tohoto problému ?.. Nemám jak na něj působit (jen sms) a matka nemá důvod při výši 200 Eu jej někam posílat a na Slovensko to je dost peněz. Tedy platí-li, že cca 300-400 je průměr plat.
do 12 hodin
Dobry den.Obracim se na vas s otazkou kolik smi mesicne opatrovanec utratit ze sveho mesicniho inv. duchodu vy vysi 15000 kc,je-li soudem omezen ve zpusobilosti k pravnim ukonum?(zbaven svepravnosti).Rozsudkem soudu byl opatrovanec omezen tak,ze neni schopen hospodarit s castkou prevysujici 40000 kc mesicne.Dekuji
Dobrý deň, Som Slovenský občan, žijúci v Čr.( trvalý pobyt v ČR). S bývalou manželkou mám dieťa. ( manželka i dcera majú slovenské občianstvo). Manželka i dieťa už plnoleté žijú tiež v čr. Posledný súd na alimenty bol na Slovensko v roku 2005. V tej dobe som dostal výpočet alimentov. Keď som sa presťahoval do ČR, postupne som alimenty dobrovolne zvyšoval. Teraz sa ozvala matka dieťaťa, že chce alimenty navýšiť. Inak ma dá k súdu. Môj dotaz je, kde ma môže dať manželka, alebo sieťa k súdu? Na Slovensku? Alebo v ČR?
do 12 hodin
na konci června jsem si založila datovou schránku FO. Pak mi ale přišel dopis od soudu poštou, celý měsíc jsem byla v zahraničí. Pravděpodobně se jedná o rozsudek ve věci TŘ, kde jsem zúčastněnou osobou, soudní jednání bylo v červnu, nebyla jsem předvolána a jednání se neúčastnila, přišlo mi předtím vyrozumění a usnesení.
do 12 hodin
Dobrý den, potřebovala bych sepsat dohodu svěření dítěte matce z důvodu, kojení a starostlivosti a má zázemí, pije po dvou hodinách. , jiného bydliště otce, otec ještě studuje takže na výživném jsme se ještě nedomluvili, děkuji
Dobrý den. Chtěl by se zeptat. Na dceru, která neudělala maturitu a zapomněla se přihlásit k opravným zkouškám v září, plátím alimenty. Jelikož jí dle mého soudu končí status studenta. Buď se přihlásí na pracovní úřad anebo si najde práci. Musím platit dál alimenty? A jak postupovat v případě, že chci alimenty zrušit nebo snížit. Já přišel o práci a dcera mě nenavštěvuje ani moc nekomunikuje. Děkuji
Pan X založil s dalšími lidmi spolek, nechali ho zapsat do veřejného rejstříku a vzápětí po té činnost ustala a na spolek zapomněli. Nyní dostal výzvu od městského soudu k doložení všech listin, účetnictví atd. k činnosti spolku. To udělat nejde, protože nic takového nemají, nemají ani sepsané stanovy. Spolek dostal status nečinný. Co má tedy soudu dodat? Případně jak spolek zrušit?
do 12 hodin
Dobrý den, s manželkou se rozvádíme, protože jsem se bez jejího vědomí zadlužil. Máme jedno roční dítě a v únoru se má narodit druhé. Můj měsíční čistý příjem je kolem 60ti tisíc. Zkoušíme rozvod dohodou. Manželka požaduje výživně 20 tisíc. 20 tisíc mám splátky úvěrů a ještě si budu muset hledat nájem. Je výše výživného adekvátní? Nebyla by řešením pro mne insolvence?Děkuji
Dobrý den, otec nabyl byt po rozvodu s maminkou. Poté se znovu oženil a napsal byt na svou druhou ženu s podmínkou dožití. Mám jako syn po otcově smrti na byt právo? Děkuji
do 12 hodin
Dobrý den, mám otázku.Patří odstupné ze zaměstnání do průměrného čistého výdělku?Jde mi o výpočet výživného ,které se vypočítává z průměrného měsíčního výdělku.
Existuje lhůta, do kdy musí soud rozhodnout o návrhu na zrušení předběžného opatřeni? Mám PO na strpění průjezdu přes pozemek a protistrana podala návrh na zrušení. Mohu pozdržet vybrání z DS na 10 dnů(soud chce, abych se k tomu vyjádřil)?
Dcera záměrně nedokoncila SŠ a nechce dělat jinou. Chodí jen na brigády pracovat nechce. Chce abych platila výživné prý je to pohodlnější. Co s tím? Nemám peněz na zbyt.
Dobrý den, nevím ani jak správně formulovat otázku. Chci si pronajmout restauraci od svého otce a vzít si podnikatelskou půjčku na částečnou rekonstrukci. Jak se poté řeší při dědickém řízení nebo případném vyplácení sourozenců to, že jsem třeba ***kč investoval do rekonstrukce majetku otce. Logicky by měli o tu částku dostat méně peněz. Jak se to řeší? Děkuji.
Dobrý den,po náhlém úmrtí otce řešíme dědictví,kdy polovinu baráku vlastnil otec a polovinu vlastní matka.Jsme dvě dcery a chtěly bychom se dědictví po otci vzdát ve prospěch matky.Dotaz je,zda a jaké finanční náklady by vznikly matce,jako jediné dědičce?
Dobrý den. Synovi bude letos v říjnu 18 let. Ještě další rok bude chodit do školy. Je mi jasné, že má syn nárok na výživné od svého otce dokud nepřestane studovat, i když už je plnoletý. Problém je v tom, že už několik let se mnou ani se synem bývalý manžel nekomunikuje a o syna se vůbec nezajímá. Potřebovali bychom, prosím, poradit a přimět exmanžela platit výživné synovi dál.
Ke svému domu jezdím přes pozemek souseda (dle soudního rozhodnutí). Soused má na svém pozemku umístěnou kameru, kterou si mě filmuje. Je protiprávní, když mu před svým přejezdem kameru zakryju a po přejezdu zase odkryju?
Dobrý večer měl bych na vás dotaz...s bývalou přítelkyni máme syna ve střídavé péči, před dvěma měsíci jsme měli soud,kde se řešilo plánování prázdnin. Matka dítěte u soudu nesdělila nic o vycestování syna mimo ČR. Když byl syn u mě na prázdninách jsem matce psal jestli mají v plánu během zbytku prázdnin vycestovat mimo ČR,odpověď zněla (kdyby jsme nějak jely budu tě i formovat). Pak jsem předal syna do konce prázdnin zpět k matce.V pátek v 19:10 mi došla SMS s oznámením že se synem odjíždí do Chorvatska.Vice informací nemám i přes můj nesouhlas vím že se v Chorvatsku nachází...Chtěl bych se vás zeptat jak mám dále postupovat když matka nerespektovala můj nesouhlas a přesto vycestovala s ním synem...děkuji za odpověď
Dobry den. Chceme se s ex domluvit na vysi alimentu na 2 deti. Podle tabulek si priblizny rozsah castky vyhledam. Vim ze se to lisi dle rozhodnuti soudce, ale mate nejakou svou radu ci zkusenost? Je snazsi se domluvit na vyssi castce stim ze tam bude zahrnuto vse co k alimentum zhruba patri nebo klidne nizsi stim ze nektere vydaje si k placeni rozdelime (napr. ja klukovi skolu+obedy, ona holce skolku....)? Dekuji za odpoved
Dobrý den, mám přítelkyni na Slovensku. Je to svobodná matka dvou nezletilých dcer, přičemž u jedné z nich jsem zapsán v RL jako otec a nese moje příjmení. Chtěly bychom spolu žít a tvořit rodinu i s druhou dcerou u nás na Moravě. Její otec však s odstěhováním dcerky souhlasit nebude. Otec nemá soudně stanovené výživné, ale matce přispívá a navštěvuje ji. Co v takovém případě dělat?
Jak ma otec narok vídat se se svou dcerou ,při určování výživného se před soudem dohodli že to nechaji na domluvě ale od té doby co se matka dcery vdala to nefunguje, alimenty syn platí,zaměstnání ma ,zázemí pro dceru také,jak je to s vánocemi,prázdninami a jiné dekuji
do 12 hodin
Dobrý den, zajímalo by mě, zda si mě jako občanku ČR může předvolat jako svědka slovenský soud doporučeným dopisem - zda by o tom neměl vědět nějaký česky úřad. Dále by mě zajímalo, jak se dokládá útrata za cestu k soudu (benzín/hotel…) Pěkný den,
Dobrý den Mé přítelkyni zemřel otec. Vlastnil byt na který má úvěr. Zajímá nás jak teď postupovat než se vyřídí dědictví . Má ještě bratra v insolvenci se kterým se bude dělit o dědictví . Má teď platit úvěr za zesnulého otce nebo neplatit. A jak je to s placením záloh na energie Díky
do 12 hodin
Dobrý den,mám v péči dceru .Dcera teď byla 2 měsíce u její matky na prázdninách, musí mi za ty dva měsíce poslat jeji máma alimenty, které má danne soudem?Děkuji za odpověď.
do 12 hodin
Dobrý den, mám syna ve věku 15 let ve střídavé péči a on chce přejít do mojí výhradní péče. S tím ale nesouhlasí bývalá žena, takže se chci obrátit na soud. Dotaz zní: Jestli má soud nějakou zákonnou lhůtu na vyrozumění od data podání, dále jak dlouho asi trvá, než k jednání dojde a jestli jsou nějaké webové stránky se vzorem, jaké má mít toto podání náležitosti.
Syn odmítá chodit k otci. Zatím jsem ho vždy premluvila, ale pokaždé říká, že tam být nechce, že si s tátou nerozumí, ze ho psychicky depta. Soudem je určený styk jeden den v týdnu a ob víkend. Může už se v tomto věku dítě rozhodnout, že se s otcem nebude stykat? Přihlédne případný soud k jeho názoru? S otcem není možná domluva, na styku trvá a mysli si, že syna manipuluji. To ale není pravda, jsme od sebe léta a vždy k němu syn chodil.
Dobrý den. S přítelem spolu máme 2 děti, po narození prvního dítěte jsme se rozešli a soudně jsme si stanovili alimenty. Přítel si mezi tím zazadal o insolvenci, přičemž jsem dostávala Alimenty od ins. správce.Po roce jsme k sobě opět našli cestu ,ale alimenty jsme nezrusili a pobiram jej dal. Nejsme úplně v dobré finanční situaci při mé mateřské a jeho insolvenci. A má otázka zní, "jestli i přes tuhle situaci se s přítelem můžeme vzít" a nadále pobírat alimenty aniž by to bylo nějak proti právní, nebo na to mohl soud popř přijít pokud bychom se vzali. Děkuji za odpověď. S pozdravem
do 12 hodin
Pěkný den. Moje situace je vcelku obecně známá a propíraná, ale i tak bych chtěl mít jasno. Jsem důchodce a budu se ženit. Moje dcera z předešlého manželství studuje vysokou školu. Platím ji alimenty, což je na můj důchod víc jak 20%. A teď jádro věci. Když se ožením a ona se to nějakým nedopatřením dozví, může žádat navýšení alimentů? Dá se tomu nějak předejít?!
Dobrý den, pokud uhradim exekuci, může ještě dovolací soud zrušit původní rozsudek a nařídit vrácení plnění v exekuci. Myslím dovolání proti rozhodnutí Městského soudu ohledně rozsudku.
Dobrý den. Potřebuji poradit ohledně rozvodu. V manželství jsme X let a máme dítě. Skoro rok bydlíme zvlášť a manžel platí alimenty podle ústní domluvě a chce rozvod. Jsem cizinka a on taky. Tady nemám rodinu ani byt, s pronájmem nějakou dobu pomáhal, ale dál už nechce. Má vysoký příjem. Chtěla bych vědět jaké alimenty můžu dostávat na dítě, a jestli můžu i na sebe a do kdy. Děkuji.
do 12 hodin
Dobrý den, zemřela mi matka kde žila s otcem v rodinném domě. Zajímalo by mne jak bude probíhat d. řízení kde otec dům odkázal bratrovi a zda mám nárok na část dědictví. Dekuji
S otcem dítěte máme dohodu o styku s dítětem. Není dana rozsudkem soudu. Rozsudkem soudu bylo jen výživné a svěření dítěte do me výlučne péče. Dohoda o styku s dítětem byla sepsána podepsaná otcem v březnu 2022, od té doby ji otec nedodrzoval. Údajně čekal na rozsudek soudu. Ale styk s dítětem nebylo dáno rozsudkem soudu. Soud byl v červnu 2022. Chci se zeptat, odkdy tedy tato dohoda o styku byla v platnosti. Po podepsání nebo až po soudu, i když styk s dítětem nebo dáno rozsudkem soudu, ale na nás.
Dobry den. Dotaz zni, mam s byvalou zenou od brezna tohoto roku soudem ustavenou stridavou peci. Na dceru platim vyzivne ve vysi dane odhadem soudu, nicmene manzelka na muj navrh plati vyzivne nizsi nez by mela. Nicmene k prihlednutim k soucasne ekonomicke situaci je vyse jejiho vyzivneho pro mne nedostacujici, manzelka navic byla zvolena do rady obce s financnim prijmem a dale jako statnimu zamestnanci ji byl zvysen plat. Mohu zadat v tak kratke dobe od rozsudku o upravu vyzivneho? Dekuji
do 12 hodin
Dobrý den, letos v lednu mi zemřel otec. Bohužel za svého života přepsal dům na ženu, která s ním bydlela. K převodu došlo cca čtyři měsíce před jeho smrtí, kdy už na tom nebyl dobře fyzicky. Léčil se s rakovinou, takže žádná psychická nemoc, možná stařecká demence. My jsme se o převodu dozvěděli až po jeho smrti, kdy jsme nebyli ani pozváni k notářskému vyřízení. Na dotaz notáře nám bylo sděleno, že otec zemřel bez majetku s dluhem, který byl umořen jeho úmrtím. Vztahy jsme měli v pořádku, tak se chci zeptat, zda je možné převod domu nějak napadnout, nebo nemá cenu se do toho pouštět. Děkuji
do 12 hodin
Dobrý den, chtěl bych se zeptat ohledně výživného na dítě. Platím matce dítěte výživné, ta se mezi čase vdala, s manželem ma další. Ovlivňuje to nějak placení výživného na dítě co platím? Slyšel jsem že ano, že nemusím platit když je vdaná... Shodou okolností žádá navýšení výživného... Prosím o radu. Děkuji.
Dobrý den, chci se zeptat, od května jsem se rozvedla, syna mám v péči,, jelikož kde teď bydlíme není mé rodné město a s otcem nejsme za dobré, prodávám dům a chci se odstěhovat pryč z města kde bydlí otec dítěte. Teď otec vyhrožuje, že chce syna do střídavé péče, a že udělá vše proto aby syna udrzel v daném městě, a že se nikam stěhovat nebude. Potřebovala bych radu jak postupovat. Dekuji
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,můj otec byl před X lety obdarován domem od své matky. Pote byla sepsána dohoda, že otec musí vyplatit svého bratra X Kč do 1 roka po smrti jejich matky ale obdarovaný otec zemřel, tak mě zajímá když ze zákona zdedim onen darovaný dům jako jeho dcera , jestli je má povinnost té výplaty X Kč pro otcova bratra dle jejich sepsané dohody." Otec je povinen vyplatit svého bratra do 1 roka po smrti jejich matky. Ale jejich matka stále žije. Dekuji
do 12 hodins přílohami
Dobrý den,chci se zeptat můj otec byl obdarován domem od své matky před X lety a byla sepsána dohoda o vyplacení otcova bratra X Kč do roka po smrti jejich matky.Otec zemřel takže se ptám nejspíš povinos výplaty přechází na mě jako otcova dcera.Jejich matka žije a chce vyplatu z té dohody pro druhého syna zrušit za jeho velmi hrubé chování.V dohodě je že můj otec má vyplatit bratra .Jenomže jejich matka, po smrti obdarovaného syna chce zrušit výplatu.Staci sepsat závěť že ruší dohodu k vyplacení druhého syna ,který měl být do budoucna vyplacen mým zesnulým otcem,momentálně nelze přepisovat níc ,protože není moje dědictví uzavřené ale otcova matka je stará X let .Ptám se jestli do budoucna sepsanou závěti zruší dohodu při které byla účastník s mým otcem.Dekuji doufám že to z mého popisu porozumíte.Dekuji
do 12 hodin
Dobrý den, prosím o právní pomoc. Může zaměstnavatel změnit pracovní poměr z doby neurčité na určitou? a jak? Zaměstnanci jsou u firmy zhruba X let. Otec se synem. Pěkné platy. Všechny příplatky i přesčasy proplaceny . Otec kradl naftu a byl přistižen. Lze synovi změnit pracovní poměr z doby neurčité na určitou a otce na dohodu propustit? pokud nebude chtít podepsat ,pak můžeme dát §53? děkuji, zítra ráno máme poradu. s pozdravem
do 6 hodin
Dobrý večer. Jsem těhotná a blíží se termín porodu. Otec dítěte tvrdí že otec není a o ani jednoho z nás nejeví zájem za celou dobu se ani nezeptal zda je malý v pořádku a místo toho mě poslal na potrat takže budu požadovat testy otcovství a alimenty vše přes soud ale jeho maminka chce aby si dítě brali někdy na hlídání i když se nezajímají takže netuším jak si to představující komunikace s nimi moc nefunguje oba dva jsou arogantní a povýšení ale je nějaká šance aby soud nedovolil popřípadě střídavou péči jen ještě chci objasnit mně ani otci nebylo ještě 18 a moje maminka bude ho mít do mích 18 v opatrovnictví
Jsem upomínána po 11ti letech o zaplacení provizí za zrušené pojistné smlouvy,koncipient mi poslal jen číslo účtu, kam poslat XKč,ale neposlal čísla,ani jména zrušených smluv,ani variabilní symbol k platbám,s tím,že dlužníků je mnoho a není to tedy možné,je tento postup v pořádku?Jsem si jista,že jsem vše zaplatila,nemohu doložit.Z dopisu není jasné,jak k částce došli.Pokud zaplatím,mohou se opět ozvat s dalším požadavkem.Nemělo by tedy být jasné,zač platím?Není 11let promlčecí doba?
Dobrý den, Žiji tři roky s přítelkyní, která má syna z původního vztahu. S bio otcem je to trochu těžší neboť se moc nemá k výchově syna ( kromě alimentů, které po něm ani nechceme). Biologický otec nás kontaktoval s tím ze se vzdá otcovství. Můžete nám prosím poradit jak dále postupovat, ideálně jestli existuje rychla cesta, chceme totiž vyrazit do zahraničí. Jaké jsou dle ČR legislativy postupy ?
do 12 hodin
Dobrý den, soud určil žalovanému, aby mně uhradil soudní výlohy. Odpovídající částka byla z jeho účtu na můj účet zaslána, avšak bez specifikace. Na mé dotazy, zda se jedná o platbu za soudní výlohy nereaguje. Splnil žalovaný z právního hlediska ?rozhodnutí soudu? Děkuji.
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat jestli se dá zjistit jestli mi bylo vybráno spoření,který mi otec od narozeni platil do X let. Jenze mě je dnes skoro X let a já vím na 100% že jsem nic nevybírala páč jsem se to dozvěděla defakto až dnes,že mi otec sporil. Da se to dohledat kam přišli ty peníze? Otec snama nežil od mých X let. Dekuji
do 12 hodin
Dobrý den, řešíme situaci, kdy se firma mého otce ocitla v problémech a nejspíš se dostane brzy do insolvence. Firma má od banky nafinancované nějaké úvěry, za které můj otec ručí směnkou no svoji osobu. Můj otec vlastní na sebe, jako na občana dva byty, které jsou v zástavě. Zbývá na nich doplatit nějaký úvěr u jiné bankyza. Nyní se snaží byty prodat, ale nedaří se. Pokud se nepodaří byty prodat a firma se dostane do insolvence, tak je zabaví banka. Je možné přepsat nemovitosti na mě (na syna) s tím, že převezmu úvěr a vyhneme se tak zabavení bytů? Děkuji za odpověď
Chci přepsat svůj dům na vnučku. Otázka zní pokud by se ji něco stalo má nárok na dědictví po ni její otec se kterým nežije ani nezila ve společně domácnosti výživné platil nestykaji se její matka tj moje dcera určitě ano rozhodly jsme se to dat ji samozřejmě s bremenem nebo ještě něco nemáme zapomenout děkuji
do 12 hodin
Dobrý den, mám dotaz. Bydlím s přítelkyní, která má 3 letého kluka z předchozího vztahu. Jeho bio otec ho nevídá ( platí však alimenty). My chceme vyrazit do ciziny, pracovně, kariérně. Poprosili jsme otce o souhlas vycestování dítěte. Ten nám však vydat nechce. Jaké máme pravomoce a jak se můžeme bránit ? Nebot nám to brání kariérně růst a nabídnout dětem lepší životní podmínky.
Dobry den, chtěla jsem se zeptat… Hledáme bydlení a sešla jsem se s realiťačkou, byt byl v pohodě a tak jsem se sní domluvila a podepsala rezervační poplatek a poslala ji X,-Kč. Paní mi vlastně řekla ze nájemní smlouvu se mnou bude dělat jiná firma pod kterou to majitel má, ta paní mi teda smlouvu poslala a tam uz byl problém.. ve smlouvě vlastně bylo ze se bude platit i nějaký administrativni poplatek , pojištění atd. Což mi o tom vůbec realitačka neřekla. Takže tohle jsem odmítla s tím ze smlouvu nepodepíšeme. Ovšem paní realiťačka se mnou přestala komunikovat po té co jsem po ni chtěla vrátit ten rezervační poplatek, psala jsem i té paní z té druhé firmy a též se mnou uz nekomunikuji, dneska jsem zažádala banku aby poslali zadost o vracení peněz s tím ze bych se i obrátila na PČR. Jaké jsou pro nás teď možnosti. A jim to projít… děkuji
do 6 hodin