Má právní nárok na úhradu spoluúčasti na pojištění ode mne provozovatel autopůjčovny?

Právní poradna>Všechny dotazy>Má právní nárok na úhradu spoluúčasti na pojištění ode mne provozovatel autopůjčovny?>
Dotaz
do 6 hodins přílohami
Dobrý den, potřebuji bych vědět, zda-li má právní nárok (dle znění půjčovní smlouvy) na úhradu spoluúčasti na pojištění ode mne provozovatel autopůjčovny, který po mě požaduje platbu ve výši X,- Kč, jelikož jsem na půjčeném vozidle způsobil nehodu. Je-li takový požadavek v souladu se zákonem. Děkuji. S pozdravem
Odpověď od:
Mgr. Jakub Groman
Advokát
Dobrý den, dle mého názoru je ust. odstavce 9 podmínek smlouvy, na které odkazujete, neurčité, jelikož je uvedeno "spoluúčast do X,- Kč", tedy není patrné kolik to je, max. ale X,- Kč. Z tohoto samozřejmě není zjistitelné, jaká by měla být reálná výše spoluúčasti při vzniku škody. Již z tohoto titulu bych považoval toto ustanovení za neplatné, resp. jako by sjednáno nebylo. Nadto je samozřejmě problematické, zda je možné požadovat jakousi spoluúčast v případě např. ukradení vozidla. Mám za to, že nikoliv. Pokud byste na vozidle způsobil škodu svým vlastním zaviněným jednáním, pak za tu samozřejmě odpovědnost nesete i bez tohoto ustanovení, a to v neomezené výši. Pokud má poskytovatel sjednáno pojištění, pak je to spíše benefit pro Vás, neznamená to však, že škodu nakonec nebudete muset hradit např. pojišťovně, která jí bude nahrazovat vlastníku vozidla. Obecně mám tedy za to, že toto ustanovení v praxi nevyvolá zamýšlené účinky.

Předchozí dotaz

Můžu nějak "ošetřit" peníze, které jsem po prodeji domu získala, aby je po mé smrti dostaly jen mé dcery?

Dobrý den, Jsem podruhé vdaná. S bývalým manželem jsem vlastnila X/X rod. domu a ten mě nechtěl vyplatit. Po jeho úmrtí jsme s mými dcerami prodaly dům. Můžu nějak "ošetřit" peníze, které jsem po prodeji domu získala, aby je po mé smrti dostaly jen mé dcery? Děkuji za odpověď

Další dotaz

Máme pozemek na kterém se dělá nový uzemní plán

Dobry den máme pozemek na kterém se dělá nový uzemní plám a přes naší stavební parcelu je navržená mstní komunikace, která nám znehodnocuje stavební parcelu je možné proti tomu bojovat.
Mgr. Jakub Groman
Advokát

Nejnovější dotazy:

Soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření

Dobrý den, v opatrovnické věci ohledně styku se synem byl proveden psychologický posudek, který pro mě nedopadl nejlépe a soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření. Na základě toho byl nařízen usnesením psychiatrický posudek. Ale podařilo se mi řízení o styku se synem zvládnout s rozsudkem, že styk se neurčuje Psychiatrický posudek proveden nebyl. Bylo zde vydáno doporučení na asistovaný styk. A můj dotaz zní, jestli kdyby OSPOD či ex či soud vyvolaly v této věci nové řízení, jestli bych se mohl vyhnout psychiatrickému posudku tím, že bych řekl, že se se synem již stýkat nebudu do dospělosti. (jestli bych měl vůbec ten asistovaný styk podstupovat), či je-li jiná možnost se psychiatrickému posudku vyhnout. Děkuji.

Uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně

Dobrý den, uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně, odměnami. Stejně tak bylo postupováno i u dalších zaměstnanců. Dva měsíce tomu tak bylo, nyní se tak neděje. Dostávám pouze hrubou mzdu uvedenou ve smlouvě. Můžu s tím něco udělat?

Po své mamince jsem zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu

Dobrý den, v roce x jsem po svém mamince zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu, jedna je z titulu nevyplaceného majetkového podílu a druhá u titulu nevyplaceného vypořádavacího podílu. Několikrát jsem se emailem i telefonem dotazoval v družstvu, ale nikdy jsem od nich nedostal jinou než ústní odpověď, že "je to promlčeno", nic víc, ani konkrétnější co je promlčeno. Děkuji za odpověď

Dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu

Dobrý den, dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu (prý systémová chyba, až do konečného vyúčtování tvrdili, že mám vše ok). Teď přišel nedoplatek a já je ihned kontaktovala. Jak v tomto případě mohou postupovat? Mohou platbu vymáhat takhle zpětně nebo mě nutit do splátkového kalendáře? Děkuji.

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka"- zasláno v 18:00 hod. Byla prý pověřena ředitelem to sdělit. Mám jako rodič povinnost poslouchat učitele? ze zákona?

Ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle

Dobrý den, ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle. Jde o to, že se věnuji psaní autorských textů a knih. Píšu je cca 5 let a sdílím je na sociální síti. Nyní mi byl jeden z textů ukraden, kdy ten kdo ho vydává za svůj mě slovně napadl a píše lidem o tom, že jsem zloděj apod. jelikož se nejedná o spor mezi sousedy o tom kdo má lepší vlasy, rozhodla jsem se tuhle situaci řešit. Můžu se zeptat jak přesně postupovat, když jde o křivé obvinění a porušení autorských práv? Abych prokázala pravost svého textu a očistila své jméno? Děkuji
Potřebujete pomoc právníka?
Máme pro vás slevu na první dotaz.

Podobné dotazy

Dobrý den, pracuji v domově pro seniory v přímé obslužné péči, jsem 3 měsíce po totální hysterektomii, na mimořádné preventivní prohlídce mám tento zaver: bez zvedání těžkých břemen. Při práci s imobilni klientem spolupracovat s druhou osobou, dočasně. Poté bez omezení. Čemuž se tak děje. Prý jsem práce nezpůsobila' a chtějí mě dočasně preradit na úklid pokud to neprijmu může dojít k výpovědi. Nemyslím si že tento lékařský závěr značí nezpusobilost vykonávat danou práci. Mají na to právo? Děkuji za informace.
do 12 hodin
Dobrý den, měl bych dotaz. půl roku jsem bydlel s kamarádem v bytě (podnájem) Neměl jsem s ním nic podepsané a bydlel tam vesměs zadarmo. Teď mi skončila nájemní smlouva a již nebydlíme spolu. chci se zeptat jde nějakým způsobem požadovat po něm dodatečnou úhradu nájmu? Stylem 50/50 i když jsem s ním nic neměl podepsané? popř jak postupovat?
Dobrý den, mohu se zeptat, jak správně ukončit pracovní poměr se zaměstnancem, který nedoložil doklad o všeobecném vzdělání, které stanoví zákon č. 170/2018 sb. o distribuci pojištění a zajištění nebo jiných právních předpisů? Osoba nedoložila svoje všeobecné znalosti odpovídajícím dokladem (v minulosti vykonávala relevantní praxi na finančním trhu), ale chybí ji k doložení 7 měsíců, tudíž nesplňuje legislativní požadavky pro řádný výkon práce.
do 12 hodin
Dobrý den,mám klienta/daně/...přišla mu výzva ze sociálky k úhradě dluhu dle výkazu nedoplatků za zaměstnance za roky 2008 až 2010.Mezitím proběhla insolvence.Není dluh promlčený?
Dobrý den, od 1.4. pracuji na IČO pro českou firmu v oblasti administrativy, první měsíc jsem vykonávala v místě trvalého pobytu v ČR, od 1.5. pro ně pracuji ze zahraničí a každý měsíc trávím v jiné evropské zemi. Jelikož plánuji být na cestách více jak 6 měsíců, odhlásila jsem se ze zdravotní pojišťovny v ČR, hradím si pouze celoroční cestovní pojištění a sociální pojištění v ČR každý měsíc. Nyní mě zajímá, zda je tento postup v pořádku, nebo je potřeba něco změnit/upravit (hrazení daní v jiných zemích apod). Děkuji.
Dobrý den, chci se zeptat. Sestra má exekuci na plat. Čeká nás dědické řízení. Můžou se věřitele domáhat svého požadavku prodejem zděděné nemovitosti, i když budeme dědit obě dvě stejným dílem? Děkuji za odpověď. S pozdravem
do 12 hodin
Má nájemce povinnost hradit mimo nájemné NEZÚČTOVATELNOU platbu ve výši ***,-Kč za na správu nemovitosti, pojištění nemovitosti, ostatní provozní náklady (není blíže specifikováno)? Lze to po úhradě vymáhat po pronajímateli zpět?
Dobrý den, kupujeme s manželem dům, již jsme s prodávající stranou podepsali kupní smlouvu, složili peníze do advokátní úschovy a byl podán návrh na vklad do katastru nemovitostí. Před podpisem kupní smlouvy jsme věděli, že dům leží v záplavové oblasti, majitel nás však informoval, že má dům pojištěný i na riziko povodní, takže jsme se s touto informací spokojili a neověřovali, v jakém povodňovém stupni dům leží a přistoupili ke koupi. Nyní jsme však zjistili, že z důvodu záplav, které zde cca před 10 lety proběhly, pojišťovna dům proti povodni nepojistí a že dům se nachází ve 4. povodňovém stupni. Kdybychom tuto informaci obdrželi před uzavřením kupní smlouvy, nepřistoupili bychom na ni. Ráda bych se zeptala, zda máme v této situaci nějakou možnost, jak od smlouvy odstoupit, jak případně postupovat a na co se připravit.
do 6 hodin
Dobrý den, měl bych dotaz. Půl roku jsem bydlel s kamarádem v bytě (podnájem). Neměl jsem s ním nic podepsané a bydlel tam vesměs zadarmo. Teď mi skončila nájemní smlouva a již nebydlíme spolu. chci se zeptat jde nějakým způsobem požadovat po něm dodatečnou úhradu nájmu? Stylem 50/50 i když jsem s ním nic neměl podepsané? popř jak postupovat?
Dobrý den, řešíme novou nájemní smlouvu a v jednom bodě je uvedeno, že si musíme zřídit pojištění domácnosti. Věřím, že je to neplatný bod smlouvy a nemůžu být nucena si pojistit svůj vlastní majetek. Existuje nějaký paragraf nebo zákon na který bych se mohla odvolat. Děkuji.
Dobrý den, Objednali jsme si stavební firmu na rekonstrukci rodinného domu. Platby probíhají průběžně po ukončení nějakého celku dle položkového rozpočtu, který je součást smlouvy. V posledních několika fakturách byla uvedena špatná částka, o které jsme se s firmou přeli (např. vyšší výměra plochy než je skutečnost, položky, které byly hrazeny v předchozí faktuře, atd) Nakonec jsme se domluvili a firma fakturu upravila. Ve smlouvě máme pokutu za pozdní úhradu faktury po uplynutí pěti dnů. Upravenou fakturu jsme uhradili do pěti dnů, ale firma stále tvrdí, že jsme v prodlení, protože počítá termín od prvně zaslané faktury (té chybné, kterou nakonec vystavili znovu). To se mi ale moc nezdá, mají pravdu? Navíc mají několik dní zpoždění s dodávkou dle harmonogramu, který je součástí smlouvy. Ve smlouvě je uvedeno, že prodlením s úhradou faktury se prodlužuje doba pro provedení díla. Mají na to v našem případě nárok? Posledních několik faktur je dle mého názoru záměrně chybně připraveno, protože vědí, že se budeme dohadovat o správnosti faktury a oni tím získají čas. Máme vždy raději uhradit část faktury, který uznáme za správný a pak doplatit zbytek po domluvě, abychom tím neprodlužovali termín úhrady? Předem děkuji za odpověď,
do 12 hodin
Dobrý den. Řeším problém za nezletilého syna , který podepsal kupní smlouvu bez mého vědomí, na automobil. Smlouvu má jen majitel, ne syn. ČKP nyní chce po synovi úhradu za nepojištené vozidlo, i když ještě není přepsáno. POV skončilo a nárokuje ČKP po synovi. Dá se považovat za platnou, když není syn zletilý?
do 12 hodin
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na nahlížení do spisů. Úředník zaslal kopie podkladů poštou. Kopie jsou bohužel nekvalitní. Obzvláště fotografie jsou velice špatné kvality. Některé podklady jsou zkopírovány pouze z části. Nahlížela jsem do spisů již osobně v kanceláři úředníka, ale kvůli obsáhlosti spisu jsem ho nestihla projít celý, načež mi byl spíš zaslán formou nekvalitních kopií a požadavkem o vyjádření se do jednoho týdne. Nemohu kopie podkladů z důvodu špatné kvality posoudit. Jak mohu tuto skutečnost sdělit úředníkovi? Je postup úředníka takto v pořádku? Děkuji.
do 6 hodin
Dobrý den, potřebovala bych poradit ohledně pracovní smlouvy. Manžel je OSVČ ale má sepsanou smlouvu s jednou firmou. Manžel pro tuto firmu již nepracuje a majitel této firmy mu nechce proplatit fakturu s tím, že nemá sjednané pojištění odpovědnosti jak je uvedeno ve smlouvě. Peníze prý pošle, až doložíme pojištění.Potřebovala bych tedy poradit, jak v tomto případě postupovat, pojištění odpovědnosti nám nikdo zpětně nesjedná.
do 12 hodin
Dobrý den, manžela nedávno nabourali a auto je na odpis. Řidič, který nehodu způsobil neměl řidičské oprávnění a měl alkohol v krvi. Chtěla bychom se zeptat zda pojišťovna musí uhradit manželovi náklady spojené s odtahovou službou a dále zda nějak zohlední při platbě pojistné události i plně natankovanou nádrž a dálniční známku. Děkuji
Byl jsem dlouhodobě v zahranici a Platil jsem si cestovni pojisteni .V roce 2014 jsem nezaplatit za mesic. VZP však po mě zada uhradu za cely rok 2014+penale z duvodu přerušení continuity.Má na to opravneny narok?
do 12 hodin
Dobrý den, v noci z pátku na sobotu jsem byl napaden neznámým pachatelem před vchodem do diskotéky. S útočníkem jsem se pohadal, bohužel si nepamatuji kvůli čemu, což ho vyprovokovalo a udeřil mě 2x pěstí do obličeje, způsobil mi zlomeninu nosu a uštípnul mi kus zubu. Jelikož jsem byl pod vlivem alkoholu, nepamatuji si kvůli čemu hádka vznikla. Útočníka sice neznám ale vím jak vypadal. Jakou roli bude při podání trestního oznámení hrát to, že jsem byl pod vlivem alkoholu a jakou roli to bude hrát u vyplacení úrazového pojištění?
do 12 hodin
Stal jsem se svědkem ťukance na parkovišti. Podal jsem přes datovou schránku oznámení na PČR, kde jsem popsal, co jsem viděl a hlavně jsem zmínil, že jsem neměl přímou viditelnost na místo nárazu (myšleno konkrétní místo na voze). Bohužel, v dalším textu jsem použil termín "řidička, která způsobila poškození". Správně by mělo být uvedeno "teoreticky způsobila", neboť vozidlo mohlo být poškozeno již před nehodou. Volal mi policista, že mě může řidička žalovat za křivé obvinění. Je to pravda, nebo by muselo první dojít k mému předvolání a oficiálnímu podání svědectví, kde bych opět udělal stejnou chybu a označil ji stejným způsobem? Mohu se nějak bránit, podat preventivně opravné svědectví nebo něco? Děkuji
do 12 hodin
Jsem autor obrazů, nemám ŽL, ani jsem se zatím nepřihlásil k DIČ, prodávám je přes aukční síň (která si něco odečte a zbytek mi zaplatí na účet). Občas něco prodám přátelům. Prosím jak je to s daněmi z příjmu? Zdravotní pojištění si hradím. díky
Dobrý den Prosím o radu jak vyřešit vrácení vozidla. Půjčil jsem k užívání auto švagrové s tím, že si bude platit pojištění a dočasně jej užívat než se auto zruší. Pojištění ale neplatí a auto nechce vrátit. Auto se momentálně nachází v Rakousku a švagrová trpí psychickou poruchou, kterou momentálně neléčí proto se s ní nedá komunikovat. Pojištění propadlo ke dni X. Jakým spůsobem nejlépe postupovat. Děkuji s pozdravem
Dobrý den, Při stanovení schválení invalidního důchodu mi nezapočítali nezaplacené dny pojištění OSVČ , je toto možné když jim dluh splácím insolvenci děkuji
Jsem upomínána po 11ti letech o zaplacení provizí za zrušené pojistné smlouvy,koncipient mi poslal jen číslo účtu, kam poslat XKč,ale neposlal čísla,ani jména zrušených smluv,ani variabilní symbol k platbám,s tím,že dlužníků je mnoho a není to tedy možné,je tento postup v pořádku?Jsem si jista,že jsem vše zaplatila,nemohu doložit.Z dopisu není jasné,jak k částce došli.Pokud zaplatím,mohou se opět ozvat s dalším požadavkem.Nemělo by tedy být jasné,zač platím?Není 11let promlčecí doba?
Dobrý den, rád bych se informoval ohledně zodpovědnosti za škodu na vozidle jiného provozovatele. Já OSVČ jsem na mokré vozovce dostal Aquaplaning a způsobil škodu na zapůjčeném vozidle. Vozidlo bohužel mělo nevyhovující pneumatiky a pojišťovna neuznala plnění. Smlouva o provozování vozidla nebyla sjednána. Mám povinnost hradit škodu ? Děkuji