Jsem těhotná, on však dítě nechce, neozývá se

Právní poradna>Všechny dotazy>Jsem těhotná, on však dítě nechce, neozývá se>
Dotaz
Dobrý den, jsem těhotná, miminko čekám se svým prvním přítelem, se kterým jsem chodila v X- ti letech, když jsme se rozešli, neviděli jsme se X let. Teď jsme se po této době potkali a dopadlo to tak, že čekáme miminko. On však dítě nechce, neozývá se. Potřebovala bych se zeptat, jak tuto situaci řešit? Teď a nebo až po narození miminka? Kvůli financím. Děkuji.
Odpověď od:
Mgr. Martin Kostrhoun
Advokát
Dobrý den. Pokud nebude skutečný otec zapsán v rodném listě, je možné podat žalobu na určení otcovství. Skutečný otec tedy dříve nebo později bude určen a základě testů v rámci tohoto řízení. Jakmile bude dítě narozené, má otec povinnost hradit výživné - pokud se na žádném nedomluvíte, opět můžete toto žádat žalobou u soudu. Nevidím výhodu v tom řešit to již nyní - tím spíše, pokud se neozývá. Otázku určení otcovství i výživného bych tedy řešil po narození dítěte. V případě potřeby se na mne můžete obrátit (kostrhoun@akmko.cz 733 229 033).

Předchozí dotaz

Přítel se bude stěhovat do mého bytu

Dobrý den, přítel se bude stěhovat do mého bytu. Tudíž bude měnit i adresu trvalého pobytu. Je pravda, že případné jeho dluhy by přešly i na mne? Jak se zabezpečit, aby v případě rozchodu proběhlo vše hladce? Tzn. jak termín vystěhování, tak případné další náležitosti, které mi možná ani v tuto chvíli nedocházejí. Děkuji

Další dotaz

Mám nárok na část bytu?

Dobrý den bydlím X let u tchýně v bytě s trvalým bydlištěm. Nyni se byt bude přepisovat na manžela ,chci se s ním rozejít ,mám nárok na část bytu, děkuji
Mgr. Martin Kostrhoun
Advokát

Nejnovější dotazy:

Soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření

Dobrý den, v opatrovnické věci ohledně styku se synem byl proveden psychologický posudek, který pro mě nedopadl nejlépe a soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření. Na základě toho byl nařízen usnesením psychiatrický posudek. Ale podařilo se mi řízení o styku se synem zvládnout s rozsudkem, že styk se neurčuje Psychiatrický posudek proveden nebyl. Bylo zde vydáno doporučení na asistovaný styk. A můj dotaz zní, jestli kdyby OSPOD či ex či soud vyvolaly v této věci nové řízení, jestli bych se mohl vyhnout psychiatrickému posudku tím, že bych řekl, že se se synem již stýkat nebudu do dospělosti. (jestli bych měl vůbec ten asistovaný styk podstupovat), či je-li jiná možnost se psychiatrickému posudku vyhnout. Děkuji.

Uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně

Dobrý den, uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně, odměnami. Stejně tak bylo postupováno i u dalších zaměstnanců. Dva měsíce tomu tak bylo, nyní se tak neděje. Dostávám pouze hrubou mzdu uvedenou ve smlouvě. Můžu s tím něco udělat?

Po své mamince jsem zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu

Dobrý den, v roce x jsem po svém mamince zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu, jedna je z titulu nevyplaceného majetkového podílu a druhá u titulu nevyplaceného vypořádavacího podílu. Několikrát jsem se emailem i telefonem dotazoval v družstvu, ale nikdy jsem od nich nedostal jinou než ústní odpověď, že "je to promlčeno", nic víc, ani konkrétnější co je promlčeno. Děkuji za odpověď

Dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu

Dobrý den, dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu (prý systémová chyba, až do konečného vyúčtování tvrdili, že mám vše ok). Teď přišel nedoplatek a já je ihned kontaktovala. Jak v tomto případě mohou postupovat? Mohou platbu vymáhat takhle zpětně nebo mě nutit do splátkového kalendáře? Děkuji.

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka"- zasláno v 18:00 hod. Byla prý pověřena ředitelem to sdělit. Mám jako rodič povinnost poslouchat učitele? ze zákona?

Ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle

Dobrý den, ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle. Jde o to, že se věnuji psaní autorských textů a knih. Píšu je cca 5 let a sdílím je na sociální síti. Nyní mi byl jeden z textů ukraden, kdy ten kdo ho vydává za svůj mě slovně napadl a píše lidem o tom, že jsem zloděj apod. jelikož se nejedná o spor mezi sousedy o tom kdo má lepší vlasy, rozhodla jsem se tuhle situaci řešit. Můžu se zeptat jak přesně postupovat, když jde o křivé obvinění a porušení autorských práv? Abych prokázala pravost svého textu a očistila své jméno? Děkuji
Potřebujete pomoc právníka?
Máme pro vás slevu na první dotaz.

Podobné dotazy

Bude lépe, když rodiče nechají celý dům přepsat na mě jako na syna anebo když se stanu vedle nich dalším majitelem? Co je výhodnější z hlediska financí a dědictví?
Dobrý den. Se synem provozujeme ubytování v rodinném domě. Jsme kvůli financím už rok ve sporu. Bez jeho souhlasu jsem darovala ukrajinským dětem 4 částečně poškozené válendy a vzala jsem k sobě povlečení a pár drobností, které jsem zakoupila, aby se neztrácely, protože skříně nezamyká. Před našimi dlouhodobými hosty i novými rozvíjí pomlouvačnou kampaň, nazývá mě zlodějem, až mají obavu o své osobní věci. Nikdy jsem nikomu nic neukradla a jeho jednání silně poškozuje mojí pověst. Zvažuji žalobu.
Dobrý den, jsem profi hudebník. Kamarád mi vymyslel umělecké jméno, které chci zaregistrovat jako Ochr. zn. Mám s kamarádem, který mé jméno vymyslel podepsat nějakou smlouvu? Nevěřím mu, že si nebude nárokovat v budoucnu finance. Popřípadě jakou smlovu- přesný název.
Dobrý den,prosím jak je to s bytem koupeným v manželství,za finance které jsem získala prodejem vyhradne meho bytu,který jsem mela za svobodna.dekuji
Dobrý den. Půjčil jsem kamarádovi ***kc. Sepsali jsme u právníka dlužní úpis, nechali ověřit podpis. Vše sepsane jal by mělo být. Chci se zeptat na to že splatnost dluhu byla do května tohoto roku ale zatím dluh splacen nebyl. Čekám až prodá dotyčný nemovist ze které by mi měl peníze vrátit. Můžu ještě čekat nebo bych měl situaci řešit když je už po datumu splatnosti? Dluh jsme sepsali v říjnu 2021.
Dobrý den, jsem jednou rozvedený a znovu jsem se oženil - 2 roky nové manželství. Nyní chce manželka koupit nemovitost a nevíme, jak to udělat, aby mé děti z prvního manželství v případě dědictví po mě neměli nárok na tuto nemovitost. Stačí, když jí manželka koupí ze svých zdrojů, za peníze z vyrovnání majetku z prvního manželství a bude psaná na katastru jako jediný majitel, nebo je nutné ještě doplnit nějakým dokumentem. Děkuji
Dobrý den, moderoval jsem akci, na které jsem měl s pořadatelkou sjednanou ústní dohodou odměnu. Při plnění moderátorské činnosti na akci, mi pořadatelkou bylo řečeno, že nechodí moc lidi a vidí to s financemi bledě, šul nul, že mi to raději říká narovinu. V tento okamžik jsem znejistil, že snad pracuji zadarmo a bez ohlášení jsem z akce odjel. Bral jsem to jako porušení naši ústní dohody a tak jsem jednal stejně nejistě. Mezi námi nebyla uzavřena žádná fyzická smlouva s podpisy a domnívám se, že jsem nebyl dostatečně seznámen se svými povinnostmi a právy. - Tedy, co mi hrozí, když takto odjedu. To ani nepočítám, že pořadatelka úkolovala mou přítelkyni, bez nároku na odměnu… Chci se jen zeptat na právní radu, zda po mně mohou vyžadovat nějaké odškodné nebo tak. Moc díky!
do 12 hodin
Dobrý den, Koupil jsem automobil po prvním majiteli a po roce jsem ho prodal do autobazaru.Po roce se ozval prodejce,že nový majitel vozu vrací automobil z právního hlediska(auto v exekuci na prvního majitele).A oznamují mi odstoupení od kupní smlouvy a vrácení peněz.Nevím jestli ručím za prodej auta,když jsem nic nevěděl a je to už 4.majitel vozu.Já exekuce žádné nemám,takže by to někdo měl řešit s exekutorem a dlužníkem?První majitel má již exekuce cca 10 let.
do 12 hodin
Dobrý den Mé přítelkyni zemřel otec. Vlastnil byt na který má úvěr. Zajímá nás jak teď postupovat než se vyřídí dědictví . Má ještě bratra v insolvenci se kterým se bude dělit o dědictví . Má teď platit úvěr za zesnulého otce nebo neplatit. A jak je to s placením záloh na energie Díky
do 12 hodin
Koupila jsem materiál na zateplení domu cca xxx kc ,pracovník firmy špatně vypocetl množství materialu a teď musíme dokoupit v letošních cenách a platit znovu i dopravu.Reklamovala jsem to a domluvili jsme se na loňských cenách ,bez dopravy a sleva za více náklady 25% a teď to neplatí,jak se mohu domoci škody,která mi vznikla,špatnou práci odborného pracovníka firmy?
Dobrý den po úmrtí manžela,nebyla vyplacena poslední výplata.Zaměstnavatel prý čeká na potvrzení od notáře,ale notářka říkala, že k tomu mi má sloužit USNESENÍ, abych vyřešila pár věcí po manželovi.Na internetu jsem se dočetla, že se ani na vyřízení dědictví nemusí čekat... teď už ho tedy mám ale.
do 12 hodin
Dobrý den, chci se prosím zeptat, můj děda bez vědomí své manželky převádí veškeré finance, které za celý život vydělal na svého vnuka, manželka nemá povědomí o výši financí. Předpokládám, že je vše společné jmění manželů? Je možné, že po jeho smrti bude chtít vykonavatel dědictví tyto finance vrátit, aby je zahrnul do dědictví? Je nějaká lhůta? Děkuji
do 6 hodin
Bylo zahájeno jednání o uložení pokuty na inspektorátu práce. Na základě nahlášení byv. zaměstnance zahájil IP kontrolu, BYL vytknout nedostatek i přesto, že se vše opravilo a sjednala se náprava je teď zahájení řízení IP vyhrožuje pokutou nekolik milionu apod. Nevím tomu hlavu a už ani patu. Úřad práce chce to doložíme. Inspektorát práce to vyhodnotí jako chybu... soud dá pokutu a teď i inspektorát. Kde to jsme?
do 12 hodin
Dobrý den,jsem 3/4 vlastník bytové nemovitosti.Chtěla bych rekonstruovat byt určený k nájmu.Nemůžu se s dalším spoluvlastníkem dohodnout na financování.Můžu začít rekonstrukci bez jeho souhlasu a poté 1/4 financí vymáhat?Děkuji