Při plnění moderátorské činnosti na akci, mi pořadatelkou bylo řečeno, že nechodí moc lidi a nedostanu zaplaceno.

Právní poradna>Všechny dotazy>Při plnění moderátorské činnosti na akci, mi pořadatelkou bylo řečeno, že nechodí moc lidi a nedostanu zaplaceno.>
Dotaz
do 12 hodin
Dobrý den, moderoval jsem akci, na které jsem měl s pořadatelkou sjednanou ústní dohodou odměnu. Při plnění moderátorské činnosti na akci, mi pořadatelkou bylo řečeno, že nechodí moc lidi a vidí to s financemi bledě, šul nul, že mi to raději říká narovinu. V tento okamžik jsem znejistil, že snad pracuji zadarmo a bez ohlášení jsem z akce odjel. Bral jsem to jako porušení naši ústní dohody a tak jsem jednal stejně nejistě. Mezi námi nebyla uzavřena žádná fyzická smlouva s podpisy a domnívám se, že jsem nebyl dostatečně seznámen se svými povinnostmi a právy. - Tedy, co mi hrozí, když takto odjedu. To ani nepočítám, že pořadatelka úkolovala mou přítelkyni, bez nároku na odměnu… Chci se jen zeptat na právní radu, zda po mně mohou vyžadovat nějaké odškodné nebo tak. Moc díky!
Odpověď od:
Mgr. Iva Frišmanová
Advokát
Dobrý den, pokud jste se dohodli, že budete moderovat konkrétní akci po určitou dobu a dostanete za tuto akci zaplaceno, uzavřeli jste dohodu o poskytnutí služby, která je pro obě strany závazná a kterou musí obě strany plnit (bez ohledu na to, zda byla uzavřena ústně nebo písemně). Pokud jste přestal poskytovat službu v rozporu s dohodou a bez důvodu, bude mít pořadatelka nárok na náhradu škody. Nicméně, zákon umožňuje odepřít plnění v případě, že Vám nebude poskytnuto řádné zajištění závazku pořadatelky zaplatit cenu (§ 1912 občanského zákoníku). Jestliže za Vámi pořadatelka přišla a oznámila Vám, že pravděpodobně nedostanete zaplaceno, mohl jste odmítnout poskytnutí služby, právě dle ustanovení § 1912 občanského zákoníku. V takovém případě jste neporušil žádnou svou povinnost a pořadatelka nemá nárok na náhradu škody nebo zaplacení odškodného. Závěrem uvádím, že případné odškodné musí prokázat paní pořadatelka - pokud jste vše řešili ústně, musí ona prokázat, na čem jste se dohodli, jak jste povinnost porušil a jaká ji tím vznikla škoda. V případě absence písemných důkazů bude důkazní situace podstatně snížena a i kdyby jí nárok na odškodné vznikl, není jisté, že by se jí nárok podařilo prokázat před soudem. S pozdravem, Iva Frišmanová, advokát

Předchozí dotaz

Chtěla jsem se zeptat, jak by to bylo s majetkem, zda by se se mnou musel manžel finančně vypořádat a v jaké procentuální výši?

Dobrý den, manžel si počátkem roku našel přítelkyni, se kterou se i intimně stýkal. Nyní mi tvrdí, že jsou pouze kamarádi a nemá zájem se se mnou rozvádět. Já mu však nevěřím a chtěla by jsem manželství ukončit. Máme již zletilé dítě a rodinný dům, ve kterém se synem bydlíme. Dům je psaný na na mě a na manžela. Manžel odejít nechce. Chtěla jsem se zeptat, jak by to bylo s majetkem, zda by se se mnou musel manžel finančně vypořádat a v jaké procentuální výši. A hlavně jestli to že manžel měl v nedávné době milenku, se kterou jak tvrdí, je nyní jen kamarád je dostatečný důvod k rozvodu.

Další dotaz

Nyní chystáme sňatek a kolaudace proběhne až po sňatku

Dobrý den. Dostal jsem darem od otce pozemek, na kterém jsem postavil dům (stavebníkem jsem pouze já), který jsem z 99% stavěl i financoval sám a cca 1% přítelkyně. Nyní chystáme sňatek a kolaudace proběhne až po sňatku. Můj dotaz zní, zda dům po kolaudaci spadne do SJM, nebo bude patřit pouze vlastníkovi darovaného pozemku, tj. mně. Popřípadě zda varianta SJM automaticky znamená 50% podíl obou, nebo v případě sporu lze určit podíl na základě doložených vkladů. Děkuji
Mgr. Iva Frišmanová
Advokát

Nejnovější dotazy:

Soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření

Dobrý den, v opatrovnické věci ohledně styku se synem byl proveden psychologický posudek, který pro mě nedopadl nejlépe a soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření. Na základě toho byl nařízen usnesením psychiatrický posudek. Ale podařilo se mi řízení o styku se synem zvládnout s rozsudkem, že styk se neurčuje Psychiatrický posudek proveden nebyl. Bylo zde vydáno doporučení na asistovaný styk. A můj dotaz zní, jestli kdyby OSPOD či ex či soud vyvolaly v této věci nové řízení, jestli bych se mohl vyhnout psychiatrickému posudku tím, že bych řekl, že se se synem již stýkat nebudu do dospělosti. (jestli bych měl vůbec ten asistovaný styk podstupovat), či je-li jiná možnost se psychiatrickému posudku vyhnout. Děkuji.

Uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně

Dobrý den, uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně, odměnami. Stejně tak bylo postupováno i u dalších zaměstnanců. Dva měsíce tomu tak bylo, nyní se tak neděje. Dostávám pouze hrubou mzdu uvedenou ve smlouvě. Můžu s tím něco udělat?

Po své mamince jsem zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu

Dobrý den, v roce x jsem po svém mamince zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu, jedna je z titulu nevyplaceného majetkového podílu a druhá u titulu nevyplaceného vypořádavacího podílu. Několikrát jsem se emailem i telefonem dotazoval v družstvu, ale nikdy jsem od nich nedostal jinou než ústní odpověď, že "je to promlčeno", nic víc, ani konkrétnější co je promlčeno. Děkuji za odpověď

Dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu

Dobrý den, dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu (prý systémová chyba, až do konečného vyúčtování tvrdili, že mám vše ok). Teď přišel nedoplatek a já je ihned kontaktovala. Jak v tomto případě mohou postupovat? Mohou platbu vymáhat takhle zpětně nebo mě nutit do splátkového kalendáře? Děkuji.

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka"- zasláno v 18:00 hod. Byla prý pověřena ředitelem to sdělit. Mám jako rodič povinnost poslouchat učitele? ze zákona?

Ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle

Dobrý den, ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle. Jde o to, že se věnuji psaní autorských textů a knih. Píšu je cca 5 let a sdílím je na sociální síti. Nyní mi byl jeden z textů ukraden, kdy ten kdo ho vydává za svůj mě slovně napadl a píše lidem o tom, že jsem zloděj apod. jelikož se nejedná o spor mezi sousedy o tom kdo má lepší vlasy, rozhodla jsem se tuhle situaci řešit. Můžu se zeptat jak přesně postupovat, když jde o křivé obvinění a porušení autorských práv? Abych prokázala pravost svého textu a očistila své jméno? Děkuji
Potřebujete pomoc právníka?
Máme pro vás slevu na první dotaz.

Podobné dotazy

Bude lépe, když rodiče nechají celý dům přepsat na mě jako na syna anebo když se stanu vedle nich dalším majitelem? Co je výhodnější z hlediska financí a dědictví?
Dobrý den. Se synem provozujeme ubytování v rodinném domě. Jsme kvůli financím už rok ve sporu. Bez jeho souhlasu jsem darovala ukrajinským dětem 4 částečně poškozené válendy a vzala jsem k sobě povlečení a pár drobností, které jsem zakoupila, aby se neztrácely, protože skříně nezamyká. Před našimi dlouhodobými hosty i novými rozvíjí pomlouvačnou kampaň, nazývá mě zlodějem, až mají obavu o své osobní věci. Nikdy jsem nikomu nic neukradla a jeho jednání silně poškozuje mojí pověst. Zvažuji žalobu.
Myslivecký spolek má stanovy , jejich nedílnou součástí je provozní řád . Může na členské schůzi , přijmout rozhodnutí , které je v rozporu s ustanovením provozního řádu ? Nebo musí prvně na řádné schůzi změnit ustanovení provozního řádu ? Na členské schůzi se přijímá nadpoloviční většinou přitomných, Stanovy a provozní řád schvaluje většina všech členů
Dobrý den, mám na Vás dotaz čeká mě rozvod manželství. Chci se Vás zeptat ohledně rozdělení dohody majetku SJM. Máme společně dům na hypotéku, avšak jeden druhého nemůžeme vyplatit. Chceme dům nechat pro děti. Když se rozvedeme může se sepsat dohoda kdy se majetek rozdělí na půl dům se bude splácet do konce hypotéky. V katastru bude mít každý svoji polovinu a udělá se věcné břemeno s přepisem na děti?
do 12 hodin
Dobrý den, mám dotaz. Za manželství jsme pořídili byt. Vlastnictví psané pouze na ex. Já vedená jako spoludluznik. Loni rozvod, vypořádání majetku proběhlo dohodou. Z bytu jsem neměla nic. Rozdělení sjm. Nyní mi ex oznámil, že nemá prostředky na vyvazani z hypotéky, i když to byla jedna z podmínek v dohodě. (firma kde pracuje je v insolovenci).. Jak by to bylo v případě neplacení hypotéky z jeho strany?
Dobrý den. Moje matka s manželem si pořídili byt ve SJM Manželství uzavřeli v roce 1986,byt později.V loňském roce začal mít otčím zdravotní problémy, hlavně demencí. Proto skončil na LDN.Jeho bratr toho využil a dal mu podepsat, že mu odkazuje byt i nějaké pozemky, které zdědil.Mel s sebou asi i nějakého právníka.Letos o Velikonocích otčím zemřel.Od notářky se mamka dozvěděla, že nic dědit nebude, jen jeho bratr.Potrebuji radu, hlavně co se týká bytu. Dá se to nějak zneplatnit nebo bude mamka mít s ním byt napůl?On by tam nejraději nastěhoval svou vnučku.Mamce je 76let a je z celé situace zoufalá,nic jiného nevlastní.
Dobrý den, jsem profi hudebník. Kamarád mi vymyslel umělecké jméno, které chci zaregistrovat jako Ochr. zn. Mám s kamarádem, který mé jméno vymyslel podepsat nějakou smlouvu? Nevěřím mu, že si nebude nárokovat v budoucnu finance. Popřípadě jakou smlovu- přesný název.
Dobrý den, mám nařízenu exekuci srážkou ze mzdy a jsem otcem nezletilé dcery. Výživné nemám stanoveno. Zajímá mě zda mohu s matkou dítěte uzavřít dohodu o výživném a současně dohodu o srážkách ze mzdy tak, aby jí zaměstnavatel hradil výživné jako přenostní pohledávku ze mzdy?
Mám smlouvu DPČ s agenturou. Měl jsem objednanou a potvrzenou směnu pracovním výkazem od 6 do 18 hodin ve firmě v Brně. V 05.47 mě vrátný nevpustil do objektu s tím, že má příkaz dnes přijmout 7 brigádníků a dost a na mě se tedy nedostalo. Domnívam se, že jde o překážku v práci na straně zaměstnavatele s nárokem na 80 proc.ušlé mzdy.
Bývalá přítelkyně mě zmanipulovala,abych si vzal úvěr, kterým se zaplatili její nebankovní půjčky. Smluvní dohoda byla, že se sepíše písemná dohoda ověřená notářem a její sestra jí bude ručit. Po půl roce mě opustila a dohodu nemám a její sestra odmítla být ručitelem. Navíc mě to chce dál splácet, i když bylo dohodnuto, jinak. Veškeré důkazy o platbách je v mé bance i to jak zapírá mám v tel. Mesengru. Chtěl bych podat tresne oznameni a zalobu. Děkuji za radu.
do 12 hodin
Dobrý den,prosím jak je to s bytem koupeným v manželství,za finance které jsem získala prodejem vyhradne meho bytu,který jsem mela za svobodna.dekuji
Rozešla se semnou přítelkyně a dohoda kterou připravila se mi moc nezdá chtěl bych dohodu výhodnou pro obě strany bez nějakých možných budoucích problému. Máme dvě děti 3 a 6 let
do 12 hodin
Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o radu. Soused rok neseče svůj pozemek. Jsou tam dvoumetrové kopřivy, bodláky a tráva,kde se množí různí živočichové a ti mi ničí moji zahradu. Snažila jsem se se sousedem domluvit, ale marně. Už si nevím rady, jak ho donutit, aby alespoň 2x do roka svůj pozemek posekal. Prosím o radu.
Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem. Manžel by si chtěl osvojit nezletilého syna,kterého mám z prvního manželství. Biologicky otec zemřel. Loňského roku jsem podepsala Dohodu s jeho matkou o styku s vnukem. Tuto dohodu od ledna letošního roku matka bývalého nedodrzela(již za vnukem neprijela). Mezitím si vsugerovala,že vnuk není jejího zesnulého syna(mám podloženo SMS zprávami). Teď se zase chce se synem potkat. Zajímalo by mne,zda-li osvojenim úplně zanikne vztah s ní a mého syna?Jelikoz jsem cetla,ze osvojenim zanikaji veskera prava a povinnosti k puvodni rodině.Předem děkuji za odpověď. Hezký den
do 6 hodin
Dobrý den, potřebuji vyklidit nemovitost - chatu neevidovanou v KN umístěnou na pronajatém pozemku zahrádkářské organizace. Jsem vlastníkem chaty, na které proti mé vůli a proti stanovám organizace (není možno trvale obývat) trvale bydlí více než rok bez právního nároku má expřítelkyně - žalovaná. Odeslal jsem předžalobní dohodu k vyklizení nemovitosti na místo trvalého pobytu, kterou žalovaná nevyzvedla. Nyní chci podat žalobu k vyklizení nemovitosti k příslušnému soudu. Chci se dotázat, jaké případně další dokumenty bych měl k žalobě přiložit (přiložím kopie kupní smlouvy, smlouvu k pronájmu pozemku, kopii předžalobní dohody a ofocený vrácený dopis s předžalobní dohodou) a zda soud požaduje ověřené kopie. Chata bohužel není vedena v KN, proto bude zřejmě situace komplikovanější. Děkuji za odpověď
do 12 hodin
Byla mi doručena pohledávka ze strany fitness centra za členské poplatky, za dceru jsem však podepisoval pouze časově omezený vstup. V přeposlané smlouvě však figuruje můj podpis, ale nejsou uvedeny žádné osobní doklady (OP, r.č.), nesedí adresa, email a nevlastním kopii smlouvy. Domnívám se, že se jedná o klamnou praktiku. Co je zásadní pro doložení platnosti smlouvy, jaké nezbytnosti musí obsahovat? Díky!
Od dcery se odstěhoval manžel k jiné ženě. Pokud se nedohodnou na BSM je možné žádat o vypořádání soud i za trvání manželství, nebo až po rozvodu, případně do jaké doby po rozvodu. Děkuji
Dobrý den, v létě letošního roku jsem podala Návrh na rozvod manželství, jako navrhovatelka. Po 30 letec manželství. Od manžela jsem se odstěhovala již před nejakou dobou. Manžel nijak nereagoval, neprojevil žádnou reakci. Děti máme již dospělé a z domu. Od soudu přišlo již předvolání k rozvodu. Po jeho obdržení manžel psal SMS, že by chtěl abych se vrátila zpět. Já na rozvodu trvám. Nyní však mám pochybnost, zda budeme rozvedeni, když zatím nemáme dohodu o vypořádání majetku. Máme dost velký majetek a jistě dohoda nebude jednoduchá. Nevím jak manžel u rozvodu, zda se bude chtít rozvést, nejedná se o rozvod dohodou. Můžete poradit?
Jsem asistent pedagoga na dohodu. Smlouvu mám jen do konce června. Pochopila jsem že dohodou je letní čas zkrácen a obešel se tak nárok na 12 měsíců pro pedagogické pracovníky. Je to zákonné? Nebo se mám možnost bránit? Smlouvu jsem bohužel již podepsala.
S otcem dítěte máme dohodu o styku s dítětem. Není dana rozsudkem soudu. Rozsudkem soudu bylo jen výživné a svěření dítěte do me výlučne péče. Dohoda o styku s dítětem byla sepsána podepsaná otcem v březnu 2022, od té doby ji otec nedodrzoval. Údajně čekal na rozsudek soudu. Ale styk s dítětem nebylo dáno rozsudkem soudu. Soud byl v červnu 2022. Chci se zeptat, odkdy tedy tato dohoda o styku byla v platnosti. Po podepsání nebo až po soudu, i když styk s dítětem nebo dáno rozsudkem soudu, ale na nás.
Dobrý den, po dohodě s manželem chceme nechat zúžit SJM, a to převodem domu na mě. Můj dotaz, je nutný notářský zápis nebo si mohu dohodu sepsat sama a nechat u notáře pouze ověřit pravost podpisu? děkuji
do 12 hodin
Dobrý den,chci se zeptat můj otec byl obdarován domem od své matky před X lety a byla sepsána dohoda o vyplacení otcova bratra X Kč do roka po smrti jejich matky.Otec zemřel takže se ptám nejspíš povinos výplaty přechází na mě jako otcova dcera.Jejich matka žije a chce vyplatu z té dohody pro druhého syna zrušit za jeho velmi hrubé chování.V dohodě je že můj otec má vyplatit bratra .Jenomže jejich matka, po smrti obdarovaného syna chce zrušit výplatu.Staci sepsat závěť že ruší dohodu k vyplacení druhého syna ,který měl být do budoucna vyplacen mým zesnulým otcem,momentálně nelze přepisovat níc ,protože není moje dědictví uzavřené ale otcova matka je stará X let .Ptám se jestli do budoucna sepsanou závěti zruší dohodu při které byla účastník s mým otcem.Dekuji doufám že to z mého popisu porozumíte.Dekuji
do 12 hodin
Rozvadime se s manzelkou. Manzelka uz jak mesic se odstehovala. Nemame s tim problem, dohodli jsme se mezi sebou na vsem. Co ted mam delat pravnicky pro ten rozvod abych to ukoncit cele? Jaky postup?
Dobrý den, chci se prosím zeptat, můj děda bez vědomí své manželky převádí veškeré finance, které za celý život vydělal na svého vnuka, manželka nemá povědomí o výši financí. Předpokládám, že je vše společné jmění manželů? Je možné, že po jeho smrti bude chtít vykonavatel dědictví tyto finance vrátit, aby je zahrnul do dědictví? Je nějaká lhůta? Děkuji
do 6 hodin
Dobrý den, jsem těhotná, miminko čekám se svým prvním přítelem, se kterým jsem chodila v X- ti letech, když jsme se rozešli, neviděli jsme se X let. Teď jsme se po této době potkali a dopadlo to tak, že čekáme miminko. On však dítě nechce, neozývá se. Potřebovala bych se zeptat, jak tuto situaci řešit? Teď a nebo až po narození miminka? Kvůli financím. Děkuji.
Dohodli jsme se na nesporném rozvodu. Je možné, u právnika, rozdělit majetek dříve než proběhne soud?tnz. manžel si vezme hypotéku, vyplatí mě a ja si koupim byt?
do 12 hodin
Měl jsem tetu, ona neměla vlastní děti, žila sama, pomáhal jsem ji v hospodaření. X měsíce zpátky umřela let. Byla na mně sepsaná závět. Poslední par let teta měla problémy s paměti a domnívám si že mohla sepsat novou závět na cizí lidi. Jak mám postupovat?
Dobrý den,jsem 3/4 vlastník bytové nemovitosti.Chtěla bych rekonstruovat byt určený k nájmu.Nemůžu se s dalším spoluvlastníkem dohodnout na financování.Můžu začít rekonstrukci bez jeho souhlasu a poté 1/4 financí vymáhat?Děkuji
Dobrý den, s manželem se chceme rozvádět, dohodli jsme se na nesporném rozvodu, manželé jsme rok a čtvrt, ale již přes půl roku spolu nežijeme. Na majetkovém vyrovnání jsme se dohodli bez problémů a děti nemáme. Chtěla bych se zeptat, jak postupovat a jaké dokumenty případně potřebuji zhotovit? Děkuji
do 12 hodin