Mé babičce kdysi právník poradil, že je vhodné, aby vlastníci nevlastnili ideální polovinu, ale např 51%

Právní poradna>Všechny dotazy>Mé babičce kdysi právník poradil, že je vhodné, aby vlastníci nevlastnili ideální polovinu, ale např 51%>
Dotaz
Dobrý den, můj dotaz se týká spoluvlastnictví nemovitosti. Mé babičce kdysi právník poradil, že je vhodné, aby vlastníci nevlastnili ideální polovinu, ale např. 51% a 49 %. Dle mého názoru nemá vyšší podíl oproti nižšímu žádnou výhodu s výjimkou případného prodeje. Má majoritní vlastnictví nějaké výhody?
Odpověď od:
Mgr. Veronika Vaňková
Advokát
Dobrý den, děkujeme za Váš dotaz. Nadpoloviční podíl v případě spoluvlastnictví věci má dopad na společnou správu věci, kdy zákon stanovuje, že o běžné správě rozhodují spoluvlastníci většinou, tedy o běžní správě poté může rozhodnout nadpoloviční spoluvlastník, který menšinového spoluvlastníka takto přehlasuje. Menšinový spoluvlastník, ale musí být vyrozuměn o potřebě rozhodnout ve věci a musí mít možnost se na tomto rozhodnutí podílet. Pro rozhodování o významných záležitostech (např. podstatné zlepšení nebo zhoršení věci, změna jejího účelu) je poté ze zákona třeba 2/3 většina. Pro zatížení věci, nebo k rozhodnutí omezující práva spoluvlastníku na dobu delší než 10 let je poté třeba souhlas všech spoluvlastníků.

Předchozí dotaz

Manžel v červnu 2020 dostal družstevní podíl na garáž. Mohu se zeptat, jak je to s daní z prijmu prodeje?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Manžel v červnu 2020 dostal družstevní podíl na garáž od svého otce. V září si tuto garáž převedl do osobního vlastnictví. V roce 2021 v březnu ji prodal. Mohu se zeptat, jak je to s daní z prijmu prodeje? Máme znalecký posudek že září 2020 na castku 650 oooKc.Znamená to , že když ji prodal v březnu za 700 000Kc bude dařit pouze 50 000Kc jako zisk nebo bude dařit celou částku? Moc Vam děkuji za odpověď!

Další dotaz

je možné si vysadit na svém pozemku cca 20 cm od sousedovi zdi nízký živý plot.

Dobrý den, je možné si vysadit na svém pozemku cca 20 cm od sousedovi zdi nízký živý plot nebo udělat záhon s květinami? Soused operuje s tím, jak bude opravovat zeď a nebo že mu tam pod zeď budou prorůstat kořeny. Dekuji.
Mgr. Veronika Vaňková
Advokát

Nejnovější dotazy:

Soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření

Dobrý den, v opatrovnické věci ohledně styku se synem byl proveden psychologický posudek, který pro mě nedopadl nejlépe a soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření. Na základě toho byl nařízen usnesením psychiatrický posudek. Ale podařilo se mi řízení o styku se synem zvládnout s rozsudkem, že styk se neurčuje Psychiatrický posudek proveden nebyl. Bylo zde vydáno doporučení na asistovaný styk. A můj dotaz zní, jestli kdyby OSPOD či ex či soud vyvolaly v této věci nové řízení, jestli bych se mohl vyhnout psychiatrickému posudku tím, že bych řekl, že se se synem již stýkat nebudu do dospělosti. (jestli bych měl vůbec ten asistovaný styk podstupovat), či je-li jiná možnost se psychiatrickému posudku vyhnout. Děkuji.

Uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně

Dobrý den, uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně, odměnami. Stejně tak bylo postupováno i u dalších zaměstnanců. Dva měsíce tomu tak bylo, nyní se tak neděje. Dostávám pouze hrubou mzdu uvedenou ve smlouvě. Můžu s tím něco udělat?

Po své mamince jsem zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu

Dobrý den, v roce x jsem po svém mamince zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu, jedna je z titulu nevyplaceného majetkového podílu a druhá u titulu nevyplaceného vypořádavacího podílu. Několikrát jsem se emailem i telefonem dotazoval v družstvu, ale nikdy jsem od nich nedostal jinou než ústní odpověď, že "je to promlčeno", nic víc, ani konkrétnější co je promlčeno. Děkuji za odpověď

Dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu

Dobrý den, dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu (prý systémová chyba, až do konečného vyúčtování tvrdili, že mám vše ok). Teď přišel nedoplatek a já je ihned kontaktovala. Jak v tomto případě mohou postupovat? Mohou platbu vymáhat takhle zpětně nebo mě nutit do splátkového kalendáře? Děkuji.

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka"- zasláno v 18:00 hod. Byla prý pověřena ředitelem to sdělit. Mám jako rodič povinnost poslouchat učitele? ze zákona?

Ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle

Dobrý den, ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle. Jde o to, že se věnuji psaní autorských textů a knih. Píšu je cca 5 let a sdílím je na sociální síti. Nyní mi byl jeden z textů ukraden, kdy ten kdo ho vydává za svůj mě slovně napadl a píše lidem o tom, že jsem zloděj apod. jelikož se nejedná o spor mezi sousedy o tom kdo má lepší vlasy, rozhodla jsem se tuhle situaci řešit. Můžu se zeptat jak přesně postupovat, když jde o křivé obvinění a porušení autorských práv? Abych prokázala pravost svého textu a očistila své jméno? Děkuji
Potřebujete pomoc právníka?
Máme pro vás slevu na první dotaz.

Podobné dotazy

Dobrý den, Jde o moji babičku (matku mé matky). Nikdy s ní v naší rodině nebyly dobré vztahy a ani se sousedy je neměla. Došlo to až tak daleko, že jí rodiče koupili byt, protože po hádce se sousedy v jejím domě žít nemohla. Její dům byl ještě za života obou prarodičů darován mé matce a to bez práva dožití. Má matka před 4 lety zemřela a dům v dědickém řízení zdědil můj otec po vzájemné dohodě se mnou. Od té doby se o babičku stará i když k ní už nemá žádné vazby. V bytě ji nechal, nemají spolu smlouvu a platí jen směšný nájem. Babička má mimo mé zemřelé matky i syna, který bydlí stovky km daleko a o matku nejeví zájem i přes několik upozornění, že by se o ní měl postarat. Babička mého otce denně telefonicky následně i osobně terorizuje, do pečovatelského zařízení nechce, protože si užívá pohodlí a levného ubytování, dochází k ní charita. Je nějaká právní možnost aby se syn o matku postaral? (o vyživovací povinnost zde nejde). Pokud ne,jak byste situaci řešili? Děkuji.
Dobry den. Prosim o radu jak na darovaci smlouvu notebooku pro potreby vyuky od babicky ( treti osoby ) do vylucneho vlastnictvi sve nezletile vnucce aby notebook byl ochranen proti exekuci rodicu. Podepise dite ?Dekuji
Dobrý den, potřeboval bych, poradit jak právně ošetřit vztah mezi mnou jako, člověkem který financuje nahrávání CD a není autorem hudby a textů , tak abych měl zajištěný podíl na případných budoucích výnosech.
Snažím se ze svého s r.o. vytáhnout peníze do vlastní kapsy při zachování výhody s.r.o. Mám s.r.o., řekněme s názvem A. Vyplácím si DPP 10000Kč/měs. a DPČ 3499 Kč/měs. Tedy bez soczdrav. Jen DPFO mínus případná sleva na dani. Rád bych tento krok zopakoval u své nové firmy B, přičemž 100% příjmů firmy B pochází od firmy A, a to v cenách obvyklých. Moje otázka je, zda by mohl tuto vlastnickou strukturu FÚ úspěšně napadnout a považovat moje vyplácení DPP z firmy B, jako účelové obcházení daně (15% DPFO vs. 19%DPPO + 15% podíl na zisku nebo zaměstnání sebe na HPP a odvádění soczdrav a DPFO), protože zatímco u firmy A jsou příjmy od různých firem, tak firma B má jediného odběratele (firmu A) a platí jednomu zaměstnanci DPP. Pomineme zákaz konkurence. Pokud by takové vyplácení DPP bylo průchozí, měnilo by něco na věci, kdyby vznikla firma C,D,E... Jde mi právě jen o těch 15% DPFO, které jdou do nákladů.
Vyhrál jsem soud, obžalovaný nic nemá,tak že mi nevrátí 130tisíc, a právník po mě chce místo obžalovaného zaplatit služby i když soud to nařídil obžalovanému. Co mám dělat? Děkuji.
Dobrý den, prosím o radu ohledně dědického řízení po zemřelém otci. Na schůzce s paní notářkou jsem uvedl, že jsem byl krátce ve spojení s případným dědicem. Jde o mého bratra, kterého jsem nikdy neviděl , a který mě cca před 5 lety jednorázově zkontaktoval přes sociální síť. V současnosti nejsme v žádném kontaktu. Je mojí povinností, pokud mne o to paní notářka požádala, abych ho kvůli dědictví zkontaktoval? Notářce se ho nedaří dohledat. Má prý trvalý pobyt na úřadu. Děkuji.
Poslal jsem přes email potenciálními zaměstnavateli kopii OP a ŘP, protože je vyžadoval k přípravě smlouvy. Už týden se neozval. Je běžné žádat o kopie? Jak mám zabránit případnému zneužití?
Dobrý den, prosím o radu co dělat, kdyť mi domů neustale lezou příbuzní a pobývají i nekolik dní. Ja jsem zásadně proti. Jedná se o otcovu sestru a jejího manžela. Otec v lednu zemrel. Jeho polovinu domu zdědím já. Dědické řízení stále běží. Druhá polivina je babičky. Babicka si tam svojí dceru také nepřeje. Předem děkuji
do 12 hodin
Dobrý den, nevím ani jak správně formulovat otázku. Chci si pronajmout restauraci od svého otce a vzít si podnikatelskou půjčku na částečnou rekonstrukci. Jak se poté řeší při dědickém řízení nebo případném vyplácení sourozenců to, že jsem třeba ***kč investoval do rekonstrukce majetku otce. Logicky by měli o tu částku dostat méně peněz. Jak se to řeší? Děkuji.
Dobrý den, potřebovala bych radu ohledně pracovního práva. Mám v práci podepsanou hmotnou odpovědnost za společenský sál, v němž je i technika. /přesně nevím cca 3 mil./. Díky nezodpovědnosti kolegyně se nyní řešilo, že do sálu nebude kolegyně, která odpovědnost nemá vstupovat - brala si klíče a dělala soukromé akce v sále bez mého vědomí. Vyšlo nařízení ředitele, že všechny akce budou na smlouvu, i když budou zdarma. Nyní je ředitel mimo, mi bylo řečeno zástupkyní, že co si dovoluju, že smlouvy nebudou a že jsme kolegyně, tak bude chodit do sálu kdykoliv bude chtít. Jak se mám dále bránit? Co je třeba mít písemně? Dle mého názoru není možné, abych nesla hmotnou odpovědnost za sál já, když zaměstnavatel mi neumožní tento prostor hlídat.
do 12 hodin
Babička převedla svůj družstevní byt na moje jméno. Mělo to a má jediný význam, aby sme až babička zemře nemoseli platit za dědické řízení. Napsaná jako vlastník i moja manželka ,Podle zákona je to správně protože sme manželé. Sourozencům to vadí. Ona o tom ví a všeho co souvisí s bytem babičky sa vzdává ve prospěch nás pěti sourozenců dětí babičky. Dotaz: Co když zemřu já dřív než babička , nezavře si tím cestu k dědictví po mě.
do 12 hodin
Dobrý den, babička nám před necelými dvěmi lety darovala dům na základě darovací smlouvy. V darovací smlouvě je i reálné břemeno - obdarování jsou povinni se o dárce postarat - obstarání léků, zajištění doprovodu k lékaři, obstarání běžných nákupu a to od okamžiku, kdy si o to dárce požádá. Babička se rozhodla, že si teď v sobotu zavolá a my ji v pondělí odvezeme po doktorech a nebere ohledy na to, že oba obdarování jsme v práci. Když jsme řekli, že doprovod obstarame ale nebudeme to my, vyhrožuje, že je to porušení, a že ji nemůžeme stresovat jízdou s cizím člověkem. Snaží se o to, abychom toto břemeno porušili. Na co má v takovém případě nárok? Můžu si ze dne na den zavolat bez předchozí domluvy, když se nejedná o akutní stav?
do 12 hodin
Dobrý den, někdy v roce 2003 jsem podala trestní oznámení za ublížení na zdraví. Dle vyrozumění policie byl spisový materiál předán, pro podezření ze spáchání ublížení na zdraví Okresnímu ředitelství Policie ČR. Následně mi byl zaslán Okresním zastupitelstvím dopis o obvinění jmenovaného pro - trestný čin výtržnictví a trestný čin ublížení na zdraví. Mimo tohoto vyrozumění o podání obžaloby od státního zástupce nemám žádné informace o pokračování v dané záležitosti. Ptám se tedy zda je možné ověření co se s obžalobou stalo a případný postup? Dále zda v tomto případě vznikl nárok na vymáhání odškodnění za průtahy? Děkuji za odpověď
Dědeček a babička postavili před X lety dům, rozvedli se, ale neprovedli majetkové vypořádání. Jsou stále bezpodíloví spoluvlastníci. Dědeček se znovu oženil. Nyní chce řešit majetek a v budoucím děd.řízení upřednostnit 1 vnučku. Jakou formou to může udělat? Babička s tím nesouhlasí. Může svou část domu darovat za života či sepsat závěť ve prospěch 1 vnučky? Má závěť přednost před děděním ze zákona? Jak by se nemovitost dělila (zůstali by: babička bezpodílový spoluvlastník, 2. manželka, 1 dcera z 1.manželství, 2 vnučky po zesnulém synovi). Děkuji.
do 12 hodin
Dobrý večer, prosím o názor týkající se zahájení topné sezóny v BD. Vyhláška č. 194/2007 Sb. , par. 2, odst. 1 až 4 popisuje jasně podmínky zahájení topné sezóny. Dnes vedení družstva navrhlo, že o počátku zahájení topné sezóny budeme hlasovat. Není tento postup protizákonný? Děkuji
do 12 hodin
Dobrý den, moje babička chce na mne jako svého vnuka odkázat v případě její smrti byt s podmínkou že její dceru / mojí matku tak nechám dožít. Jak mám prosím dál postupovat, aby závěť byla nenapadnutelná?
Dobrý den. Mám takový dotaz. Pronajímal jsem restauraci na dobu určitou, a to na pět let, nájem podle smlouvy skončil. Nájemce restauraci bez mého vědomí opustil někdy v polovině června, prostory a vybavení mi nepředal a od té doby je restaurace uzamčena. Mohu do restaurace jakožto majitel objektu násilně vstoupit? A co s jeho případnými movitými věcmi, pokud tam nějaké zanechal? Nájemce mi dluží za několik nájmů. Není možno ho kontaktovat, telefony nebere na emaily neodpovídá a adresu znám pouze, kde původně bydlel, a to je u jeho rodičů. Na tuto adresu jsem mu na dlužné částky poslal doporučeně předžalobní výzvu. Zatím žádná reakce. Předem děkuji za odpověď na dvě výše uvedené otázky. S pozdravem
do 12 hodin
Dobrý den, zaměstnavatel chce zaměstnankyni (mou dceru) přeřadit z pozice vedoucí na pozici řadové prodavačky kvůli manku při inventuře + jí ho strhne z platu. Dcera je s chováním zaměstnavatele dlouhodobě nespokojená, chce co nejdřív rozvázat pracovní poměr. Případný nový zaměstnavatel na ni nemůže čekat 2 měsíce, původní nepřistoupí na dohodu o kratší výpovědní lhůtě. Je možnost, jak situaci řešit? Děkuji za odpověď, zdravím.
Dohodli jsme se na nesporném rozvodu. Je možné, u právnika, rozdělit majetek dříve než proběhne soud?tnz. manžel si vezme hypotéku, vyplatí mě a ja si koupim byt?
do 12 hodin
Dobry den, potreboval bych doporucit rodinneho pravnika v Praze. Nedobrovolne mi pritelkyne odvezla dceru do ruska, delal mi stalking a jeji rodina v rusku tvrdi, ze nejsem otec s chteji mi ji upne sebrat
Dobrý den, prosím o názor v této věci: V naší obci byl v loňském roce dodělán veřejný vodovod. Aby obec nepřišla o dotaci, je třeba, aby se k odběru připojilo co nejvíce lidí (alespoň 80 % žadatelů). Nyní je nám nabízena smlouva s odloženou působností s tím, že pokud se k odběru nepřihlásíme, smlouva po 2 letech automaticky zanikne bez dalšího. O připojení neuvažujeme, a to ani za 2 roky. Vyplývají pro nás z toho nějaké další závazdky?
do 12 hodin