poslal jsem kopii OP a ŘP, protože je vyžadoval k přípravě smlouvy. Je běžné žádat o kopie? Jak mám zabránit případnému zneužití?

Právní poradna>Všechny dotazy>poslal jsem kopii OP a ŘP, protože je vyžadoval k přípravě smlouvy. Je běžné žádat o kopie? Jak mám zabránit případnému zneužití? >
Dotaz
Poslal jsem přes email potenciálními zaměstnavateli kopii OP a ŘP, protože je vyžadoval k přípravě smlouvy. Už týden se neozval. Je běžné žádat o kopie? Jak mám zabránit případnému zneužití?
Odpověď od:
JUDr. Bc. Monika Ježková
Advokát
Dobrý den, obecně platí, že není třeba zasílat k přípravě smlouvy kopii OP předem. Nikdy není k prokázání zaměstnance třeba zasílat i kopii ŘP. Veškeré údaje se dají dopsat na osobním jednání bez nutnosti kopírování daných dokladů. Nicméně dobrovolné zaslání kopií vlastních průkazů totožnosti není protizákonné. Společnost ***, může v souladu s 5. Článkem GDPR shromažďovat jen nezbytně nutné údaje a žádné další, takže dle mého názoru není oprávněna shromažďovat Vaše osobní údaje z kopie ŘP a samotná kopie OP je diskutabilní. Můžete tedy požadovat od dané společnosti výmaz Vašich údajů, které nezbytně nutně nepotřebují a žádat po nich dokument prokazující výmaz Vašich údajů. Když by Vaše údaje zneužili nebo přeprodali, jednalo by se samozřejmě o trestný čin v souvislosti se zneužitím těchto citlivých údajů. Celou situaci můžete z důvodu opatrnosti nahlásit i na Policii. Hezký den!

Předchozí dotaz

Žádala jsem obec o poskytnutí kontejnerů na likvidaci, ta však po dlouhém dohadování poskytla pouze jeden

Dobrý den, obec mi prodala pozemek, na kterém je nelegální skládka o které vědělo. Žádala jsem obec o poskytnutí kontejnerů na likvidaci, ta však po dlouhém dohadování poskytla pouze jeden kontejner. Po odstranění viditelného odpadu jsem zjistila, že skládka je obrovského rozsahu cca 2 m pod zem a na ploše min. 1500m2. Obec nechce skládku, která vznikla za doby jejich vlastnictví odstranit s odůvodněním, že nemají finanční prostředky. Jak se mohu bránit. Při koupi pozemku jsem o skládce nevěděla, pouze jsem se domnívala, že se jedná o nepořádek na povrchu pozemku, který je malého rozsahu a lze jej bez větších problémů odstranit. Děkuji za radu, jak ve věci dále postupovat.

Další dotaz

Má dcera být do ukončení stáže jako osoba bez zd. příjmů a hradit pouze ZP, nebo se na dva měsíce registrovat na ÚP? A co dál? Děkuji.

Dcera ukončila VŠ. Od října nastupuje na 4 měs. na stáž v zahr. - poskytla VŠ jako absolventce. Po dobu stáže nebude mít žádný příjem a zaměstná se až po ukončení stáže. Má do ukončení stáže být jako osoba bez zd. příjmů a hradit pouze ZP, nebo se na dva měsíce registrovat na ÚP? A co dál? Děkuji.
JUDr. Bc. Monika Ježková
Advokát

Nejnovější dotazy:

Soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření

Dobrý den, v opatrovnické věci ohledně styku se synem byl proveden psychologický posudek, který pro mě nedopadl nejlépe a soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření. Na základě toho byl nařízen usnesením psychiatrický posudek. Ale podařilo se mi řízení o styku se synem zvládnout s rozsudkem, že styk se neurčuje Psychiatrický posudek proveden nebyl. Bylo zde vydáno doporučení na asistovaný styk. A můj dotaz zní, jestli kdyby OSPOD či ex či soud vyvolaly v této věci nové řízení, jestli bych se mohl vyhnout psychiatrickému posudku tím, že bych řekl, že se se synem již stýkat nebudu do dospělosti. (jestli bych měl vůbec ten asistovaný styk podstupovat), či je-li jiná možnost se psychiatrickému posudku vyhnout. Děkuji.

Uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně

Dobrý den, uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně, odměnami. Stejně tak bylo postupováno i u dalších zaměstnanců. Dva měsíce tomu tak bylo, nyní se tak neděje. Dostávám pouze hrubou mzdu uvedenou ve smlouvě. Můžu s tím něco udělat?

Po své mamince jsem zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu

Dobrý den, v roce x jsem po svém mamince zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu, jedna je z titulu nevyplaceného majetkového podílu a druhá u titulu nevyplaceného vypořádavacího podílu. Několikrát jsem se emailem i telefonem dotazoval v družstvu, ale nikdy jsem od nich nedostal jinou než ústní odpověď, že "je to promlčeno", nic víc, ani konkrétnější co je promlčeno. Děkuji za odpověď

Dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu

Dobrý den, dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu (prý systémová chyba, až do konečného vyúčtování tvrdili, že mám vše ok). Teď přišel nedoplatek a já je ihned kontaktovala. Jak v tomto případě mohou postupovat? Mohou platbu vymáhat takhle zpětně nebo mě nutit do splátkového kalendáře? Děkuji.

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka"- zasláno v 18:00 hod. Byla prý pověřena ředitelem to sdělit. Mám jako rodič povinnost poslouchat učitele? ze zákona?

Ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle

Dobrý den, ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle. Jde o to, že se věnuji psaní autorských textů a knih. Píšu je cca 5 let a sdílím je na sociální síti. Nyní mi byl jeden z textů ukraden, kdy ten kdo ho vydává za svůj mě slovně napadl a píše lidem o tom, že jsem zloděj apod. jelikož se nejedná o spor mezi sousedy o tom kdo má lepší vlasy, rozhodla jsem se tuhle situaci řešit. Můžu se zeptat jak přesně postupovat, když jde o křivé obvinění a porušení autorských práv? Abych prokázala pravost svého textu a očistila své jméno? Děkuji
Potřebujete pomoc právníka?
Máme pro vás slevu na první dotaz.

Podobné dotazy

Dobrý den, potřeboval bych, poradit jak právně ošetřit vztah mezi mnou jako, člověkem který financuje nahrávání CD a není autorem hudby a textů , tak abych měl zajištěný podíl na případných budoucích výnosech.
Snažím se ze svého s r.o. vytáhnout peníze do vlastní kapsy při zachování výhody s.r.o. Mám s.r.o., řekněme s názvem A. Vyplácím si DPP 10000Kč/měs. a DPČ 3499 Kč/měs. Tedy bez soczdrav. Jen DPFO mínus případná sleva na dani. Rád bych tento krok zopakoval u své nové firmy B, přičemž 100% příjmů firmy B pochází od firmy A, a to v cenách obvyklých. Moje otázka je, zda by mohl tuto vlastnickou strukturu FÚ úspěšně napadnout a považovat moje vyplácení DPP z firmy B, jako účelové obcházení daně (15% DPFO vs. 19%DPPO + 15% podíl na zisku nebo zaměstnání sebe na HPP a odvádění soczdrav a DPFO), protože zatímco u firmy A jsou příjmy od různých firem, tak firma B má jediného odběratele (firmu A) a platí jednomu zaměstnanci DPP. Pomineme zákaz konkurence. Pokud by takové vyplácení DPP bylo průchozí, měnilo by něco na věci, kdyby vznikla firma C,D,E... Jde mi právě jen o těch 15% DPFO, které jdou do nákladů.
Dobrý den, zkoušeli jsme různé registrace na seznamkách. Ty vždy vyžadovaly zaplacení VIP-při pokusech přes platební kartu vždy bankou při posledním kroku odmítnuto. Požadoval jsem tím záležitost za ukončenou, když nedošlo k připsání VIP, ale nyní mi chodí připomínka platby s odvoláním na soud od Auer Witte Thiel Advokáti Bayerstraße 27 D-80335 Mnichov. Děkuji za případnou pomoc
Dobrý den, před zhruba 2 týdny mi přišla vyzva k podání vysvětlení podle § 158 odst. 7 trestního řádu. Dnešním dnem jsem byla podat vysvětlení kdy jsem prvotně potřebovala zjistit o co se jedna a poté se rozhodnout. Odmítla jsem tedy vypovídat. Jedna se o situaci, seznámila jsem se před nějakým časem na internetu na stránkách livechatu s klukem který do mě byl zamilovaný a jas v tu chvíli byla ve finanční tísni. Nejdříve neznal moje prave jméno ale chtěl me podpořit finančně tak mi poslal peníze. Potom jsme se nějak seznámili více a já potřebovala finančně pomoci. On mi pomohl a ja protože jsem nějakou dobu neměla na vracení jsem se vymlouvala po sms atd ze jsem nemocná a hospitalizovana atd. On potom úplně přestal komunikovat. Nyní mi přišlo prave toto predvolani. Celková částka kterou mu dlužím je necelých 71.000. Je to asi týden zpatky co jsem se mu sama ozvala sa tim ze mám na to mu to vrátit zdas se můžeme tedy sejít. On řekl ze ano a potom ze jede na dovolenou a tři dny volna které měl zase nevyhovovaly mě protože bydlíme přes půl republiky. Jde mi o to, zda to mohu nějak zastavit třeba tim ze mu teda ty peníze pošlu všechny nazpět, případně jak tedy dal postupovat , vůbec nevím co mám dělat, protože jsem četla ze se TO nedá vzít zpět. Předem velice děkuji.
do 6 hodin
Dobrý den, prosím o radu ohledně dědického řízení po zemřelém otci. Na schůzce s paní notářkou jsem uvedl, že jsem byl krátce ve spojení s případným dědicem. Jde o mého bratra, kterého jsem nikdy neviděl , a který mě cca před 5 lety jednorázově zkontaktoval přes sociální síť. V současnosti nejsme v žádném kontaktu. Je mojí povinností, pokud mne o to paní notářka požádala, abych ho kvůli dědictví zkontaktoval? Notářce se ho nedaří dohledat. Má prý trvalý pobyt na úřadu. Děkuji.
Dobrý deň, Som Slovenský občan, žijúci v Čr.( trvalý pobyt v ČR). S bývalou manželkou mám dieťa. ( manželka i dcera majú slovenské občianstvo). Manželka i dieťa už plnoleté žijú tiež v čr. Posledný súd na alimenty bol na Slovensko v roku 2005. V tej dobe som dostal výpočet alimentov. Keď som sa presťahoval do ČR, postupne som alimenty dobrovolne zvyšoval. Teraz sa ozvala matka dieťaťa, že chce alimenty navýšiť. Inak ma dá k súdu. Môj dotaz je, kde ma môže dať manželka, alebo sieťa k súdu? Na Slovensku? Alebo v ČR?
do 12 hodin
Dobrý den. Měla bych dotaz. Lze požádat soud o výmaz z trestního rejstříku dříve ,než mám nárok?Existuje nějaká výjimka? Jde mi o práci,kde vyžadují TR čistý a já moc o tuto práci stojím. Děkuji
Dobrý večer, chtěla bych se zeptat.Mame 10.leteho syna s bývalým přítelem.Vse probíhalo v pořádku.O péči jsme se domlouvali,nic nebylo určeno soudem.Syn byl týden u mne a týden u otce nebo jeho rodičů. Našla jsem si nového přítele a změnila zaměstnání na ranní směnu s tím, že nebudu nebo nemusím využívat pomoc jeho rodičů při týdenním cyklu směnové práce.Toto se mu přestalo líbit a začal vyhrožovat, že syna budu nadále dávat k jeho rodičům i když v tu chvíli bude v cizině.Jinak si soudně vyžádá syna do výhradní péče.Mam bydlení, stabilní práci, žádné exekuce,dluhy, nepiji,o syna se řádně starám.Chtela bych se tedy zeptat,je vůbec možné,aby mohl dostat výhradní péči?A je možné,aby byl syn při soudní dohodě o střídavou péči svěřen (umístěn)k jeho rodičům v otcově nepřítomnosti (v cizině) Děkuji za odpověď
Dobrý den, nevím ani jak správně formulovat otázku. Chci si pronajmout restauraci od svého otce a vzít si podnikatelskou půjčku na částečnou rekonstrukci. Jak se poté řeší při dědickém řízení nebo případném vyplácení sourozenců to, že jsem třeba ***kč investoval do rekonstrukce majetku otce. Logicky by měli o tu částku dostat méně peněz. Jak se to řeší? Děkuji.
Dobrý den, můj dotaz se týká spoluvlastnictví nemovitosti. Mé babičce kdysi právník poradil, že je vhodné, aby vlastníci nevlastnili ideální polovinu, ale např. 51% a 49 %. Dle mého názoru nemá vyšší podíl oproti nižšímu žádnou výhodu s výjimkou případného prodeje. Má majoritní vlastnictví nějaké výhody?
Dobrý večer.Dostala jsem na hodinu výpověď dohodou.Vím,že jsem nebyla poctivá ke svému zaměstnavateli.Výpověď bych podepsala,ale zaměstnavatel po mě vyžaduje uhradit peníze z titulu použití částky pro vlastní účely bez souhlasu zaměstnavatele.Podotýkám,že jsem žádné peníze nevzala...jen jsem prostě vyměnila hotovost za poukázky. Myslíte že mám přistoupit k zaplacení?
soukromý pozemek s nemovitostí hned sousedící se zahradou obce dala jsem si žádost na odkoupení obecní části zahrady obec schválila odkup dle zákona vyvěšeno na úřední desce i internet po uplynutí zákonné lhůty souhlas s prodejem mám i písemně ozval se ted vlastník zbylého pozemku s nemovitostí má nárok napadnout původní rozhodnutí obce
Dostal jsem výpověď z práce z organizačních důvodů s 2měsíční výpověďni lhutou a po uplynutí lhůty jsem dostal svoji poslední výplatu s tím že mi vyplatily ještě odstupné a poté se ozvaly že se spletly a že mám peníze vrátit mají na to nárok?
do 12 hodin
nakupovala jsem hodne zolpidem cca 1x za dva tydny pro moji spotrebu. byla jsem zavisla. muze me policie z neceho obvinit? o nejakych nakupech vi, ale nevim o kolika
Dobrý den, někdy v roce 2003 jsem podala trestní oznámení za ublížení na zdraví. Dle vyrozumění policie byl spisový materiál předán, pro podezření ze spáchání ublížení na zdraví Okresnímu ředitelství Policie ČR. Následně mi byl zaslán Okresním zastupitelstvím dopis o obvinění jmenovaného pro - trestný čin výtržnictví a trestný čin ublížení na zdraví. Mimo tohoto vyrozumění o podání obžaloby od státního zástupce nemám žádné informace o pokračování v dané záležitosti. Ptám se tedy zda je možné ověření co se s obžalobou stalo a případný postup? Dále zda v tomto případě vznikl nárok na vymáhání odškodnění za průtahy? Děkuji za odpověď
Můj kamarád 55let mi za života přenechal penzijní spoření cca do 50000.ze po jeho smrti jsou peníze moje.coz mam papírově doloženo.ted měsíc po smrtí se mi ozvala jeho přítelkyně s kterou jen žil a chce po mě ty peníze vrátit.Musim ji je dát když je bližší rodina ona?predem děkuji
do 12 hodin
Dobrý den. Mám takový dotaz. Pronajímal jsem restauraci na dobu určitou, a to na pět let, nájem podle smlouvy skončil. Nájemce restauraci bez mého vědomí opustil někdy v polovině června, prostory a vybavení mi nepředal a od té doby je restaurace uzamčena. Mohu do restaurace jakožto majitel objektu násilně vstoupit? A co s jeho případnými movitými věcmi, pokud tam nějaké zanechal? Nájemce mi dluží za několik nájmů. Není možno ho kontaktovat, telefony nebere na emaily neodpovídá a adresu znám pouze, kde původně bydlel, a to je u jeho rodičů. Na tuto adresu jsem mu na dlužné částky poslal doporučeně předžalobní výzvu. Zatím žádná reakce. Předem děkuji za odpověď na dvě výše uvedené otázky. S pozdravem
do 12 hodin
Dobrý den, zaměstnavatel chce zaměstnankyni (mou dceru) přeřadit z pozice vedoucí na pozici řadové prodavačky kvůli manku při inventuře + jí ho strhne z platu. Dcera je s chováním zaměstnavatele dlouhodobě nespokojená, chce co nejdřív rozvázat pracovní poměr. Případný nový zaměstnavatel na ni nemůže čekat 2 měsíce, původní nepřistoupí na dohodu o kratší výpovědní lhůtě. Je možnost, jak situaci řešit? Děkuji za odpověď, zdravím.
Dobrý den, mám dítě ve školce a občas pokašle jako každé dítě (člověk) v tomto počasí. Učitelka po mne vyžadujeme lékařské potvrzení, že dítě je zdravé. Do té doby nesmí dítě do školky. Má na to učitelka právo?
Dobrý den, Chtěla bych se zeptat jak dál pokračovat .V dědickém řízení manžel se svou sestrou zdědil pozemek . Ale po dědickém řízení se ozval jeho strýc který se domáhá pozemku ,který mu prý jeho otec prodal . Při v kladu na kastru mu žádost zamítl s tím ,že k tomu nemá potřebné dokumenty . Nyni nás oběsila a čeká naše rozhodnutí.Byla bych ráda kdyby jste mi poradili jak dál pokračovat cou odepsat na jeho poslány dopis . děkuji
do 12 hodin
Dobrý den, tohoto roku na jaře u mě byla zahájena daňová kontrola za roky XXX-XXX s výsledkem doměření daně ve výši X tis Kč. Daň, penále i úroky jsem ihned uhradila, s FÚ spolupracovala. I tak na mě bylo podáno trestní oznámení na policii, které bylo zahájeno mým výslechem v tomto týdnu. Mé dotazy zní: 1) Na jaký výsledek se nejspíš připravit? Mám čistý TR, bezproblémový člověk. 2) Kam všude se ještě může FÚ obrátit? Mám počítat, že se ozve s doplacením pojištění i ČSSZ a pojišťovna? Děkuji