Zaměstnavatel chce zaměstnankyni přeřadit z pozice vedoucí na pozici řadové prodavačky

Právní poradna>Všechny dotazy>Zaměstnavatel chce zaměstnankyni přeřadit z pozice vedoucí na pozici řadové prodavačky>
Dotaz
Dobrý den, zaměstnavatel chce zaměstnankyni (mou dceru) přeřadit z pozice vedoucí na pozici řadové prodavačky kvůli manku při inventuře + jí ho strhne z platu. Dcera je s chováním zaměstnavatele dlouhodobě nespokojená, chce co nejdřív rozvázat pracovní poměr. Případný nový zaměstnavatel na ni nemůže čekat 2 měsíce, původní nepřistoupí na dohodu o kratší výpovědní lhůtě. Je možnost, jak situaci řešit? Děkuji za odpověď, zdravím.
Odpověď od:
JUDr. Helena Nutilová Ph.D.
Advokát
Dobrý den, zaměstnanec (v tomto případě Vaše dcera) může okamžitě zrušit pracovní poměr ze dvou stanovených důvodů, resp. v případě, že zaměstnanec dle lékařského posudku nemůže dále konat práci bez vážného ohrožení svého zdraví a zaměstnavatel mu neumožnil v době 15 dnů ode dne předložení tohoto posudku výkon jiné, pro něho (zaměstnance) vhodné práce, příp. jestli zaměstnanci zaměstnavatel nevyplatil mzdu nebo plat nebo náhradu mzdy nebo platu anebo jakoukoli jejich část do 15 dnů po uplynutí období splatnosti. Pouze pokud nastanou tyto dva důvody, může dcera okamžitě zrušit pracovní poměr. Jinak vždy poběží dvouměsíční výpovědní lhůta. Nebo může Vaše dcera do práce nechodit ve výpovědní lhůtě. Pokud by však vznikla v důsledku její nepřítomnosti zaměstnavateli škoda, mohl by jí chtít po ní nahradit. Neomluvená absence může vést rovněž k rozvázání původního pracovního poměru pro zvlášť hrubé porušení povinností zaměstnance. Pokud má dcera práci zajištěnou, nemusí jí vadit, že dostane „paragraf“ (jak se vyhazovu pro porušení pracovní kázně říká), kdyby ale o místo přišla, může jí to velmi komplikovat hledání jiného.

Předchozí dotaz

Chtěla bych si přivydělávat živností v oblasti DDD

Dobrý den, pracuji na HPP, kde vykonávám práci v obchodním oddělení potravinářského podniku. Chtěla bych si přivydělávat živností v oblasti DDD, na které mám zkoušky. Nicméně bych tuto službu chtěla pro začátek dělat pro svého současného zaměstnavatele. Lze takto provozovat živnost s fakturací ( pro začátek) pro jednoho zákazníka, u kterého jsem zaměstnaná na HPP, aby se nejednalo o schwarzsystem? Děkuji.

Další dotaz

Jedná se mi o legalizaci nyní ústně dohodnuté výměny sklepů se sousedem

Jedná se mi o legalizaci nyní ústně dohodnuté výměny sklepů se sousedem ve čtyřbytovce. Sklepy jsou dle Prohlášení vlastníka vymezeny jako příslušenství bytu. Sklepy nemají stejnou velikost, proto jejich výměnou dojde ke změně spoluvlastnického podílu na společných částech domu jak pro nás tak i pro souseda. Pro ostatní vlastníky jednotek se spoluvlastnické podíly nemění.
JUDr. Helena Nutilová Ph.D.
Advokát

Nejnovější dotazy:

Soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření

Dobrý den, v opatrovnické věci ohledně styku se synem byl proveden psychologický posudek, který pro mě nedopadl nejlépe a soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření. Na základě toho byl nařízen usnesením psychiatrický posudek. Ale podařilo se mi řízení o styku se synem zvládnout s rozsudkem, že styk se neurčuje Psychiatrický posudek proveden nebyl. Bylo zde vydáno doporučení na asistovaný styk. A můj dotaz zní, jestli kdyby OSPOD či ex či soud vyvolaly v této věci nové řízení, jestli bych se mohl vyhnout psychiatrickému posudku tím, že bych řekl, že se se synem již stýkat nebudu do dospělosti. (jestli bych měl vůbec ten asistovaný styk podstupovat), či je-li jiná možnost se psychiatrickému posudku vyhnout. Děkuji.

Uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně

Dobrý den, uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně, odměnami. Stejně tak bylo postupováno i u dalších zaměstnanců. Dva měsíce tomu tak bylo, nyní se tak neděje. Dostávám pouze hrubou mzdu uvedenou ve smlouvě. Můžu s tím něco udělat?

Po své mamince jsem zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu

Dobrý den, v roce x jsem po svém mamince zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu, jedna je z titulu nevyplaceného majetkového podílu a druhá u titulu nevyplaceného vypořádavacího podílu. Několikrát jsem se emailem i telefonem dotazoval v družstvu, ale nikdy jsem od nich nedostal jinou než ústní odpověď, že "je to promlčeno", nic víc, ani konkrétnější co je promlčeno. Děkuji za odpověď

Dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu

Dobrý den, dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu (prý systémová chyba, až do konečného vyúčtování tvrdili, že mám vše ok). Teď přišel nedoplatek a já je ihned kontaktovala. Jak v tomto případě mohou postupovat? Mohou platbu vymáhat takhle zpětně nebo mě nutit do splátkového kalendáře? Děkuji.

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka"- zasláno v 18:00 hod. Byla prý pověřena ředitelem to sdělit. Mám jako rodič povinnost poslouchat učitele? ze zákona?

Ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle

Dobrý den, ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle. Jde o to, že se věnuji psaní autorských textů a knih. Píšu je cca 5 let a sdílím je na sociální síti. Nyní mi byl jeden z textů ukraden, kdy ten kdo ho vydává za svůj mě slovně napadl a píše lidem o tom, že jsem zloděj apod. jelikož se nejedná o spor mezi sousedy o tom kdo má lepší vlasy, rozhodla jsem se tuhle situaci řešit. Můžu se zeptat jak přesně postupovat, když jde o křivé obvinění a porušení autorských práv? Abych prokázala pravost svého textu a očistila své jméno? Děkuji
Potřebujete pomoc právníka?
Máme pro vás slevu na první dotaz.

Podobné dotazy

Bydlím v RD se synem, jeho ženou a dětmi. Mám ještě dceru, která bydlí jinde. RD je můj. Kdyby nedej bože syn zemřel dřív než já, dcera zdědí půl RD (a peníze, pokud nějaké budu mít), a druhou půlku zdědí synovy děti, nebo všechno dědí dcera? A jak v tom případě zabezpečit, aby půlku mého majetku po mé smrti zdedila vnoučata? Dcera deti nemá.
Zdravim, sme slovaci dlhodobo zijuci v CR, narodila sa nam dcera, ktora ma uz SR aj CR rodny list. Ja ako otec mam v CR prechodny pobyt a rad by som vedel nasledujuci postup: - ako moze dcera ziskat trvaly pobyt v CR? - za akych podmienok moze dcera ziskat ceske obcianstvo alebo dvojite?
Dobrý den, dcera zdědila po matce chalupu. Na ní bohužel je břemeno odsouhlasené matkou ve prospěch banky - ručení za úvěr 3,9 mil na dostavbu domu příbuzné osobě. Tato osoba odmítá zrušit břemeno, přestože má dost nemovitostí, aby mohla ručit svým majetkem. Dcera žije v zahraničí a chtěla by chalupu prodat. Lze nějak danou osobu donutit, aby neblokovala prodej chalupy? Např. požadovat finanční měsíční úhradu za toto břemeno?
do 12 hodin
Dobrý den, mohu jako rodič zplnomocnit svojí zletitou dceru, aby mne zastoupila a jednala za svojí mladší sestru (mojí nezletilou dceru) na základní škole?
V roce1978 jsme vstoupili do druhého manželství, já Mirosla (85) a Jana (81). Já mám z prvního manželství 1 dceru, manželka 1 syna a 1 dceru. Z druhého manželství děti nemáme. Od roku 1989 máme oddělené hospodaření podle rozdělených kompetencí (manželka strava doma, domácí potřeby, já platím byt, veškeré investice v bytě, dovolené kulturu a sobě obědy v menze). V roce 1992 jsme si pořídili byt do osobního vlasnictví, který jsem platil. V dobré víře jsem nechal zapsat jako vlastníka manželku. V současné době spolu dobře nevycházíme. Ctěl bych se ubezpečit, jak je to s dědickým právem na byt po mém úmrtí. Podle mého názoru nabytí bytu proběhlo v manželství, takže z hlediska vlastnického podílu vlastním polovinu hodnoty bytu, kterou po mém úmrtí by měla zdědit dcera. Byt není zadlužen. Moje otázka zní: je tomu tak anebo se mýlím. V záporném případě prosím o radu, jak bych měl postupovat, aby tomu tak bylo. V kladném případě bych vás požádal o písemné potvrzení, že tomu tak je.
do 12 hodin
Dobrý den,chci Vás požádat o kontrolu výpovědi,kterou chci podat jako zaměstnanec. Vzhledem k tomu,že se zaměstnavatel dostal do exekuce a finančních problémů,rozhodl jsem se podat výpověď dohodou,kterou zaměstnavatel odmítl.Podal jsem tedy výpověď s dvouměsíční výpovědní lhůtou.Následně mi zaměstnavatel, již nevyplatil mzdu a to ani do 15 dnů po uplynutí doby po její splatnosti, stanovených zákoníkem práce. Z tohoto důvodu,jsem se rozhodl,znovu podat výpověď okamžitou.Žádám Vás tedy o kontrolu výpovědi a též o kontrolu postupu,konkrétně tedy,zda-li mohu podat další výpověď,když jsem již jednu podal.
s přílohami
Dobrý den, chcy se z manželem rozvést vůbec se nerozumíme...máme spolu dceru 12 let. manzelstvi trvá od roku 2009.
do 12 hodin
Dobrý den, potřeboval bych, poradit jak právně ošetřit vztah mezi mnou jako, člověkem který financuje nahrávání CD a není autorem hudby a textů , tak abych měl zajištěný podíl na případných budoucích výnosech.
Snažím se ze svého s r.o. vytáhnout peníze do vlastní kapsy při zachování výhody s.r.o. Mám s.r.o., řekněme s názvem A. Vyplácím si DPP 10000Kč/měs. a DPČ 3499 Kč/měs. Tedy bez soczdrav. Jen DPFO mínus případná sleva na dani. Rád bych tento krok zopakoval u své nové firmy B, přičemž 100% příjmů firmy B pochází od firmy A, a to v cenách obvyklých. Moje otázka je, zda by mohl tuto vlastnickou strukturu FÚ úspěšně napadnout a považovat moje vyplácení DPP z firmy B, jako účelové obcházení daně (15% DPFO vs. 19%DPPO + 15% podíl na zisku nebo zaměstnání sebe na HPP a odvádění soczdrav a DPFO), protože zatímco u firmy A jsou příjmy od různých firem, tak firma B má jediného odběratele (firmu A) a platí jednomu zaměstnanci DPP. Pomineme zákaz konkurence. Pokud by takové vyplácení DPP bylo průchozí, měnilo by něco na věci, kdyby vznikla firma C,D,E... Jde mi právě jen o těch 15% DPFO, které jdou do nákladů.
Dobrý den, rád bych se zeptal - jsem zaměstnán u PČR ve služebním poměru, zajímalo by mě, jak je to s hrazením škody vůči zaměstnavateli - měl jsem dopravní nehodu, kdy byly poškozeny dvě policejní auta. Zajímalo by mě zda-li se jedná o jednu škodu a může po mě chtít zaměstnavatel 4,5 násobek platu za obě auta nebo se jedná o dvě škody a tudíž může zaměstnavatel chtít 4,5 násobek za každé auto.
Dobrý den, potřebuji poradit: řeším jak se postavit k výpovědi ze zdravotních důvodů. Zda mám dát výpověd´ já, nebo zaměstnavatel -paragr.52,písm.e, nebo zaměstnavatel chce oboustranou dohodu ze zdravotních důvodů. Nevím na co přistoupit abych neměla krácenou % podporu na úp. a případné odstupné. Jedná se o dlouhodobou nezpůsobilost konat dosavadní práci. Byl mi přiznán invalidní důchod II.st.. Dnes jsem byla u závodní lékařky a ta mi potvrdila nezpůsobilost k mé práci. Prosím o radu. Děkuji
dobrý den, jak je to s placením alimentů když díte dovrší 26let? Dcera dělá vše proto, aby studovala, co nejdéle kvůli alimentům, lze to navršením 26let zrušit či zažádat, že dcera je už na tolik dospělá, aby chodila ke studiím do práceˇ(ponížit alimenty)
Jde sepsat poslední vůle tak,že odkazi dceři dům s tím,že ho v budoucnu může prodat,ale musí koupit další nemovitost,která vždy bude psaná jen na ni?
Dobrý den, při rozvodu bylo domluveno, že syn (18) bude bydlet ve společné domácnosti o otcem, v jeho domě. Ten mu má hradit náklady na ubytování a stravu. Dcera (18+) bydlela v době rozvodu s chlapcem jinde. Začátkem roku se vrátila domů. Otec i já posíláme dětem pravidelně alimenty. Otec se v prosinci odstěhoval k jiné ženě a od dubna chce po dětech aby si platily provoz domu(elektřinu, stočné, televizu, wifi), dělá to přes 2 000 Kč měsíčně. Dcera má školu, která jí dovoluje chodit na brigádu, má dokonce dvě, takže otci peníze dává. Já jim kupuji jídlo, vařím o víkendu, pomáhám na zahradě. Otec kromě alimentů nic, dokonce jim celý dům a velkou zahradu nechal na starost, nic tam nedělá. V domě bydlí i jeho rodiče, na ty se také vykašlal, také dětem pomáhají. Na stížnost syna, že se mu to nelíbí, mu napsal, že jim provoz platit nebude. Mně se to nelíbí, dcera mu v podstatě vrací alimenty zpět a jeho vůbec nezajímá z čeho žije. Nevím jak to řešit, kam se obrátit. Děkuji za odpověď
do 12 hodin
Zdravím. Může mi zaměstnavatel strhnout prémie/mzdu, pokud trpím astigmatismusem ? Např. Že zaměním krabice podobných čísel (323 za 328) ? Už mi tím hrozí že pokud ještě něco zkazím strhne mi všechny prémie na 3 měsíce.
Dobrý den, dcera bydlela s přítelem se kterým má dítě. Za dobu partnerského vztahu si vzali půjčku, kterou společně utratili za zařízení bytu a věci denní potřeby. Půjčka je napsaná na dceru, protože její partner ma exekuci na plat. Následoval rozchod, je možné nějak přimět bývalého partnera, aby se na splácení finančně podílel? Děkuji
do 12 hodin
Dobrý den, chtěl bych se zeptat dceři které bude teprve za měsíc 18 ukončila studium a je vedena na úřadě práce. Od té doby co ukončila studium jsem přestal platit výživné. Měl bych stále platit?
do 12 hodin
Dobry den, ke dni 30.06.2022 je v mem soucasnem zamestnani ukoncena existene me pozice. Zamestnavatel doposud nebyl schopen se mnou vyresit mozne prerazeni do jine pozice, ani vypoved pro nadbytecnost. Dnes je 11.07.2022 a ocekavam, ze se zamestnavatel pokusi moji pripadnou vypoved antidatovat k 30.06.2022, aby se vynhnul dalsimu prodluzovani meho odchodu z 31.08 na 30.09 (vypovedni lhuta). Chci se zeptat jestli je takoveto pripadne antidatovani vypovedi vubec mozne, zakonne. Dekuji za nazor
Můj švagr koupil pro svou dceru byt, ve kterém bydlí dcera s přítelem a jejich syn. Původně vlastnila polovinu bytu dcera a polovinu její otec. Nyní nechal otec přepsat svou polovinu na nezletilého vnuka, který tam bydlí. Ráda bych si ověřila, zda může dojít k manipulaci s bytem (např. přepsání na přítele dcery), když rodiče jsou zákonní zástupci syna.
Dobrý den, prosím o radu ohledně dědického řízení po zemřelém otci. Na schůzce s paní notářkou jsem uvedl, že jsem byl krátce ve spojení s případným dědicem. Jde o mého bratra, kterého jsem nikdy neviděl , a který mě cca před 5 lety jednorázově zkontaktoval přes sociální síť. V současnosti nejsme v žádném kontaktu. Je mojí povinností, pokud mne o to paní notářka požádala, abych ho kvůli dědictví zkontaktoval? Notářce se ho nedaří dohledat. Má prý trvalý pobyt na úřadu. Děkuji.
Dobry den Platím vyživné zletilé dceři i 16 leté dceři , býv. manželovi měsíčně. Při rozvodu jsme se dohodli, že na mimořádné výdaje budem přispívat 1/2, býv. manžel má dcery v plné péči a s dcerami se vůbec nestýkám protože nechtějí. Jsem povinna platit mimořádné výdaje? Býv. manžel je po mě chce, na učebnice, koleje vysoké a střední školy našich dcer. Děkuji za odpověď
do 12 hodin
Dobrý den. Pracuji v potravinách a při vybalovani zboží jsem na zem odložila věc, na které uklouzl zákazník a poranil si ruku. Má ji naraženou. Zaměstnavatel ma pojistku, přesto prosím o informaci, zda po mně zaměstnavatel, pojišťovna,nebo pán nebude něco vymáhat. Děkuji
Dobrý den, firma ve které pracuji se bude v říjnu tohoto roku stěhovat na jiné místo a mě toto stěhování nevyhovuje, proto jsem si s předstihem našel jinou práci a tak to oznámil v zaměstnání. Se stávajícím zaměstnavatelem sme se domluvili na dřívějším datumu odchodu z práce než je výpovědní lhůta (nový zaměstnavatel chce co nejrychlejší nástup do práce). A tak mě zajímá jestli mám nárok na odstupné nebo ne?Děkuji
do 12 hodin
Dobrý den,mám prosbu. Jde o pracovní pozici. Od 2019 jsem zaměstnaná na pozici vedoucí směny Dnes jen tak mi bylo receno, že mě asi sesadí na prodavačku, jelikož se prý můžou tyto pozice střídat jinými zaměstnanci. Jenže já i lidi kolem mě si myslí, že to nejde, jelikož mám přímo smlouvu s vetou : se zamestnava na pozici vedoucí směny
do 12 hodin
Poslal jsem přes email potenciálními zaměstnavateli kopii OP a ŘP, protože je vyžadoval k přípravě smlouvy. Už týden se neozval. Je běžné žádat o kopie? Jak mám zabránit případnému zneužití?
Dobrý den, před měsícem došlo ke zvyšování mezd kvůli inflaci. Bohužel já a další dvě kolegyně přidáno nedostaly, protože dříve jsme změnily pozici a nedošlo ke změně platů. při změně pozice nedošlo ke snížení platů prý z dobré vůle firmy, a teď je to argument proč u nás nedošlo k inflačnímu zvýšení mzdy. Má na to firma právo? Odbory se k situaci staví laksně.
do 12 hodin
Dobrý den , zemřel můj otec. Pozůstalostní řízení se odehrálo bez mojí účasti , pouze za přítomnosti jeho manželky a také ,možná její dcery , rád bych věděl zda je toto možné obnovit a v případě ,že ano jak postupovat. Děkuji
Dobrý den. Chtěl by se zeptat. Na dceru, která neudělala maturitu a zapomněla se přihlásit k opravným zkouškám v září, plátím alimenty. Jelikož jí dle mého soudu končí status studenta. Buď se přihlásí na pracovní úřad anebo si najde práci. Musím platit dál alimenty? A jak postupovat v případě, že chci alimenty zrušit nebo snížit. Já přišel o práci a dcera mě nenavštěvuje ani moc nekomunikuje. Děkuji
Dobrý den,moje dcera platí velkou hypotéku a momentálně by měla být na mateřské (11měsíců dítě).Nastoupila na nižší úvazek.Obě pracujeme ve zdravotnictví o hlídání se střídáme.Jelikož jí házejí klacky pod nohy,chtěla bych jí pomoci.Chtěla bych se zeptat,do důchodu mám ještě 4 roky,co by bylo pro mě lepší,snížit úvazek,nebo jít do předčasnýho důchodu?Podotýkám jsem 40let u lůžka a dcera má možnost nastoupit na místo kde pracovala a nabídli jí velice výhodné podmínky,ale bohužel je to s dojížděním.
Podepsal jsem DPP u zaměstnavatele. Ve smlouvě stálo, že odměna je 100 Kč/hod. Když jsem dostal výplatu, zjistil jsem, že mám 75 Kč/hod. Zaměstnavatel mi řekl, že zbylých 25 Kč mi garantuje ve spropitném. Co mám dělat?
Dcera zemřela,kdo bude dědit
Dobrý den . Našla jsem brigádu na DPP, ale vyšoupli mě z ÚP, že musím mít DPČ. Jaké jsou výhody a nevýhody pro mě na DPP a DPČ, když je výdělek přes 20 tisíc měsíčně. Mám dceru na studiích. Děkuji
Dobrý den Odstěhoval jsem se že společné domácnosti.Jiz *** měsíce žiju s novou partnerkou.Oba vedeme řádný život a máme zaměstnání. Ještě jsem neřešil rozvod.V manželství mám nezletilou dceru. Mam otázku zda si můžu dceru vzít k sobě na prázdniny i když s tím její matka nesouhlasi.(nemáme vyřešeno žádnou dohodou a přes moji snahu se domluvit se mnou její matka nekomunikuje) Může si její matka klást podmínku ,že v té době kdy budu mít dceru u sebe ,nesmí s náma být má nová partnerka a vídat se s mojí dcerou? Jakou mám povinnost oznámit manželce že si dceru beru aby nemohla třeba na policii hlásit únos dítěte.Nechci dceru odvézt do zahraničí jednalo by se o pobyt v ČR Děkuji za odpověď
do 6 hodin
Dobrý den, nevím ani jak správně formulovat otázku. Chci si pronajmout restauraci od svého otce a vzít si podnikatelskou půjčku na částečnou rekonstrukci. Jak se poté řeší při dědickém řízení nebo případném vyplácení sourozenců to, že jsem třeba ***kč investoval do rekonstrukce majetku otce. Logicky by měli o tu částku dostat méně peněz. Jak se to řeší? Děkuji.
Dobrý den, můj dotaz se týká spoluvlastnictví nemovitosti. Mé babičce kdysi právník poradil, že je vhodné, aby vlastníci nevlastnili ideální polovinu, ale např. 51% a 49 %. Dle mého názoru nemá vyšší podíl oproti nižšímu žádnou výhodu s výjimkou případného prodeje. Má majoritní vlastnictví nějaké výhody?
Dobrý den, mám dceru 6 měsíců a nechci, aby se stýskala s mou tchýní. Tchýně ke mě nemá dobrý vztah a o mou dceru se nezajimala až doteď, kdy si vyžaduje, aby ji manžel vozil k ní domů. Může si tchýně zažádat o styk s mojí dcerou soudně nebo co vše může podniknout pro to, aby ji mohla vídat? Dá se právně z mojí strany zakázat styk, popřípadě z jakého důvodu? Mohl by byt duvod výhružky nebo urážky z její strany, strany její dcery a sestry? Jsem z toho psychicky na dne. Nebo dá se upravit styk na určité dny a za přítomnosti manžela, mě nebo sociální pracovnice (asistovaný styk za pomoci pracovnice OSPOD)? Co je reálné reseni a jak to v takových případech chodí? Předem děkuji za odpověď.
do 6 hodin
Dobrý den, mám přítelkyni na Slovensku. Je to svobodná matka dvou nezletilých dcer, přičemž u jedné z nich jsem zapsán v RL jako otec a nese moje příjmení. Chtěly bychom spolu žít a tvořit rodinu i s druhou dcerou u nás na Moravě. Její otec však s odstěhováním dcerky souhlasit nebude. Otec nemá soudně stanovené výživné, ale matce přispívá a navštěvuje ji. Co v takovém případě dělat?
Jak ma otec narok vídat se se svou dcerou ,při určování výživného se před soudem dohodli že to nechaji na domluvě ale od té doby co se matka dcery vdala to nefunguje, alimenty syn platí,zaměstnání ma ,zázemí pro dceru také,jak je to s vánocemi,prázdninami a jiné dekuji
do 12 hodin
Dobrý den, zamestnavatel zrusil mou pozici jako nadbytecnou. Predal mi vypoved posledni den pracovni neschopnosti a zaroven v dobe, kdy jsem byla tehotna, ale jeste jsrm to nevedela. O tomto vsem jsem zamestnavatele informonala a on ted pripravuje zpetvzeti vypovedi. Pry me necha cele tehotenstvi na prekazkach. A dale tvrdi, ze moje pozice je dale zrusena a ze to na me pocka po rodicovske. Moje dotazy: Je spravne zpetvzeti vypovedi? Slysela jsem pouze o odvolani, to slovo slysim poprve. A druhy dotaz. Opravdu je spravne, ze ta nadbytecnost bude cekat 4 roky na me? Nema nyni zamestnavatel bud to rozhodnuti zrusit nebo vyhodit nejakou jinou kolegyni? Dekujj.
Dobrý večer.Dostala jsem na hodinu výpověď dohodou.Vím,že jsem nebyla poctivá ke svému zaměstnavateli.Výpověď bych podepsala,ale zaměstnavatel po mě vyžaduje uhradit peníze z titulu použití částky pro vlastní účely bez souhlasu zaměstnavatele.Podotýkám,že jsem žádné peníze nevzala...jen jsem prostě vyměnila hotovost za poukázky. Myslíte že mám přistoupit k zaplacení?
Dobrý den, dcera plnoletá, která žije s matkou, dostudovala střední školu. Údajně nemůže najít práci, ale ani nemá snahu nahlásit se na úřad práce. Jsem z toho rozhořčený a mám největší chuť ji přestat platit alimenty, abych jí ke jejim "povinnostem" přinutil. Samozřejmě, je to má dcera, nechci jí o nic připravit, ale zlobí mě to. Když bych přestal platit a ona to dala k soudu, mám nějakou šanci "neprohrát" ? Děkuji za Váš názor, či radu.
Dobrý den,mám v péči dceru .Dcera teď byla 2 měsíce u její matky na prázdninách, musí mi za ty dva měsíce poslat jeji máma alimenty, které má danne soudem?Děkuji za odpověď.
do 12 hodin
Dobrý večer přeji.Ráda bych se zeptala zda je v pořádku,když mi zaměstnavatel řekne,že pokud nastoupím na operaci nedostanu odměny a půjdu na jinou pracovní pozici.Po 20 letech u stejného zaměstnavatele.Pokud nenastoupím,odměny dostanu,ale jdu na jinou pozici.Zítra ukončuji PN a opravdu od pondělí jdu na novou pozici.Jsme státní podnik,pracuji jako pečovatelská.Má právo se takhle chovat?Prosím poraďte.
do 12 hodin
Dobrý den, někdy v roce 2003 jsem podala trestní oznámení za ublížení na zdraví. Dle vyrozumění policie byl spisový materiál předán, pro podezření ze spáchání ublížení na zdraví Okresnímu ředitelství Policie ČR. Následně mi byl zaslán Okresním zastupitelstvím dopis o obvinění jmenovaného pro - trestný čin výtržnictví a trestný čin ublížení na zdraví. Mimo tohoto vyrozumění o podání obžaloby od státního zástupce nemám žádné informace o pokračování v dané záležitosti. Ptám se tedy zda je možné ověření co se s obžalobou stalo a případný postup? Dále zda v tomto případě vznikl nárok na vymáhání odškodnění za průtahy? Děkuji za odpověď
Pracuji jako asistent pedagoga. Mám plný úvazek a jsem placen v 8.platové třídě. Zaměstnavatel po mě chce abych za stejný úvazek přijal 7.platovou třídu. Mohu tuto nabídku odmítnout? A žádat po zaměstnavateli odstupné pokud mi nenabízí stejné platové ohodnocení a musí mi dát výpověď. Zaměstnavatel chce dohodu ,aby nemusel platit odstupné. Děkuji a přeji hezký den.
do 12 hodin
Dobrý den, můj problém je zdravotní stav a výpověď zaměstnavatele. Jsem zdravotně nezpůsobily, a řeším nemoc z povoláni. Zaměstnavatel neví jakou mi má dát výpověď s odstupným, protože neví jak se situace vyvine. Zatím jsem doma a platí mi 100% plat. Jelikož se to zaměstnavateli nelíbí a hygiena to bude řešit cca měsíc, tlačí mně abych vzal pracovní pozici jinou, ale za mnohem menší plat. A tvrdí, že když ji nevezmu dá mi dvouměsiční výpověď. Což se mi zdá nesmysl, protože stejně nemohu zastávat svou pracovní pozici. Proto se ptám jaký je správný postup. Když práci vezmu jaký mohu brát plat ( když není dořešena nemoc z povolání ). A když nevezmu, jakou mohu dostat výpověď, vzhledem k tomu, že není dořešena nemoc z povolání. Děkuji za odpověď.
do 12 hodin
Dobrý den. Dcera přestoupila do soukromé školy, kde jí byla slíbena distanční on-line výuka přes google učebny. Po obdržení školného škola přestala komunikovat. Dcera dosud nemá přístup do učeben, na maily nikdo nereaguje, telefon nezvedají, žádná výuka neprobíhá. Jet do školy momentálně nemůžeme, žijeme v zahraničí. Jak můžeme postupovat? Děkuji a přeji hezký den.
S bývalým manželem se v současné chvíli soudíme o svěření dcery do péče. Doposud jsem měla dceru v péči já a on měl rozšířený styk. Teď chce střídavou péči, v současné chvíli ji máme na zkoušku. Ovšem dcera takto není spokojená a mne zajímá jak mám postupovat při dalším stání?
Může zaměstnavatel pokutovat zaměstnance, popř. v jakých případech. Děkuji
dobrý den, chceme darovat s manželem dceři dům, jaká bude výše darovací daně? dům má hodnotu cca 20 mil.
Dobrý den, dcera je na mateřské dovolené s roční dcerou, mají dům ve SJM. Její manžel ma milenku se kterou chce žít ale rozvádět se nechce, dělá dceři scény a neustále mění rozhodnutí na kterém se domluví ohledně soužití nebo péče o děti či placení výživného. Jednou jí s dětmi vyhodil z domu, že může jít do bytu, který vlastníme my jako její rodiče. Ráda bych se zeptala jak od něho získat peníze za nájem našeho bytu dceři, když nejsou rozvedeni a dcera je na mateřské, aby si zároveň zeť nemyslel, že tím je odproštěn od platby nájemného, protože je to naše dcera. Děkuji za radu. V.
do 12 hodin
Dobrý den. Mám takový dotaz. Pronajímal jsem restauraci na dobu určitou, a to na pět let, nájem podle smlouvy skončil. Nájemce restauraci bez mého vědomí opustil někdy v polovině června, prostory a vybavení mi nepředal a od té doby je restaurace uzamčena. Mohu do restaurace jakožto majitel objektu násilně vstoupit? A co s jeho případnými movitými věcmi, pokud tam nějaké zanechal? Nájemce mi dluží za několik nájmů. Není možno ho kontaktovat, telefony nebere na emaily neodpovídá a adresu znám pouze, kde původně bydlel, a to je u jeho rodičů. Na tuto adresu jsem mu na dlužné částky poslal doporučeně předžalobní výzvu. Zatím žádná reakce. Předem děkuji za odpověď na dvě výše uvedené otázky. S pozdravem
do 12 hodin
Dobrý den, přítel vlastní pozemek, na kterém chceme stavět rodinný dům. Pozemek není možné převést do spoluvlastnictví (darovaný jeho rodinou, která si to nepřeje). Stavět chceme částečně z naspořených peněz nás obou a z hypotéky také psané na oba. Pochopila jsem, že dům musí být v jeho vlastnictví. Na jaké vypořádání mám právo pokud se rozejdeme? Změnila by se moje pozice, pokud bychom se před stavbou vzali? Co můžeme udělat, abych se dostala alespoň do částečně férové pozice?
Dobrý den , obracím se na vás s prosbou o radu a eventuelně i zastupování v případném sporu. Pracoval jsem u živnostníka jako OSVČ . Manuální práce, montáže stínící techniky. Minulý týden jsem po sprostém jednání mého zaměstnavatele odešel ze dne na den. Žádnou pracovní smlouvu jsme spolu uzavřenou písemně neměli. Fakturoval jsem hodinovou mzdu X kč. , a bokem dostával X Kč,- měsíčně na odvody. Zatím to vypadá , že mi nechce bývalý zaměstnavatel vyplatit poslední dvě výplaty. Faktury které vyhotovuji mají být zaplaceny hotově na ruku. Žádný výdajový doklad jsem nikdy nepodepisoval, a výplata i přes různá zpoždění bývala vyplacena, až dodnes. Prosím o radu ohledně dalšího postupu. Děkuji
do 12 hodin
Dobrý den, pro dlouhodobé spory se zaměstnavatelem jsem se rozhodla k XXX podat výpověď. Od zítřejšího dne bude také práce neschopná, jelikož mám vážné zdravotní potíže. K dnešnímu dni mi skončilo ošetřování na nezletilou dceru, takže mi nemoc navazuje a dnes nebo nejpozději zítra chci odeslat poštou výpověď. Budeme - li předpokládat, že neschopenka bude doručena mému zaměstnavateli do datové schránky zítra v ranních hodinách, ale kolegyně, která obsluhuje datové schránky nebude v práci. Jakým způsobem jsem povinna oznámit zaměstnavateli, že jsem práce neschopná? Dále by mne zajímalo, zda má nějakou rozhodující roli, zda obdrží nejprve neschopenku a posléze výpověď, nebo zda může být doručeno obojí zároveň a zda to pro mě skýtá nějaké výhody, to znamená nějakou ochrannou lhůtu vzhledem k nemoci? Moc Vám děkuji za odpověď a přeji pěkný den.
Manželka, se kterou bych se rád rozvedl, mne obvinila z fyzického napadení dcery a dále lékaři po telefonu uvedla, že jí údajně dcera řekla, že v nepřítomnosti matky dceru biji pěstmi. Dcera na dotaz policie toto vyvrátila. Na sociálce to pak vyvrátili obě dvě, ale policie má zápis, ve kterém lékařka píše, že jí toto bylo manželkou sděleno. Nakonec policie případ ukončila, ač jsem policii i lékařku žádal, aby se věc prošetřila. Já ale žiju v neustálém napětí, čeho je schopna manželka použít - křivá obvinění, pomluvy, jen aby mne zdiskreditovala. Jaký czela konkrétní krom mám učinit na svoji obranu, bojím se, že podobné útoky se od manželky mohou opakovat. Existuje cokoli, co by manželku v těchto lžích zastavilo?
Dobrý den, prosím o konzultaci z prac.práva. Pracuji v ČR v s.r.o. od mezinárodní firmy. Prodává naše oddělení jiné firmě. Našel jsem,že závazky a smlouvy přecházejí v nového zaměstnavatele a nepohorším si (plat,dovolena). Nový zaměstnavatel chce s námi podepsat nové pracovní smlouvy. Otazka: Kdybych na tuto smlouvu nepřistoupil, náleží mi odstupné a výpovědní doba? Jaký to je paragraf ze ZP?
Dobrý den, Jsem podruhé vdaná. S bývalým manželem jsem vlastnila X/X rod. domu a ten mě nechtěl vyplatit. Po jeho úmrtí jsme s mými dcerami prodaly dům. Můžu nějak "ošetřit" peníze, které jsem po prodeji domu získala, aby je po mé smrti dostaly jen mé dcery? Děkuji za odpověď
Mám dotaz, zda můžou přejít dluhy z dcery na matku v případě dceřiného úmrtí, popřípadě exekuce za neplacené zdravotní pojištění a pokuty, nebydlí a nezdržuje se na trvalém místě pobyty matky. Je možné se oficiálně dcery zřeknout?
Dobry den,stal se mi pracovni uraz v zaparkovanem kamionu pri povinne bezpecnostni prestavce ve Francii. Naboural do nas osobni automobil. Zamestnavateli jsme vse ohlasili a po navratu vse sepsali se zamestnavatelem jako pracovni uraz.Policie oznacila ridice osobniho vozidla za vinika. Po rocnim marodeni jsem vsechny doklady od policie a lekaru odevzdal zamestnavateli i pojistovne u ktere ma muj zamestnavatel uzavrenou pojistku. Pojistovna mi zamitla priznani odskodneni a za duvod uvedla ze jsem nepracoval a nehoda se stala kdyz jsem mel odpocinek. Poprosil bych o radu jak postupovat dal jelikoz jako ridic z povolani skupiny C,E musim dodrzovat bezpecnostni prestavky (Aetr+socialni zakon) a tyto povinne bezpecnostni prestavky (odpocinek) musim delat ve vozidle. Predem dekuji za radu.
Zdravím měl bych dotaz jedná se o mou dceru seznámila se s mladíkem žili spolu asi 4 roky pak si mladík vzal hypotéku a postavil na klíč dům na pozemku jeho táty a bydlel tam s mou dcerou rok ,jo maji spolu dvouroční dítě a včera jí řekl že už ji nemiluje ať se sebere a jde pryč z baráku i s dítětem ptám se má dcera nějaký nárok na odškodnění děkuji za odpověď
do 12 hodin