Při stanovení schválení invalidního důchodu mi nezapočítali nezaplacené dny pojištění OSVČ

Právní poradna>Všechny dotazy>Při stanovení schválení invalidního důchodu mi nezapočítali nezaplacené dny pojištění OSVČ>
Dotaz
Dobrý den, Při stanovení schválení invalidního důchodu mi nezapočítali nezaplacené dny pojištění OSVČ , je toto možné když jim dluh splácím insolvenci děkuji
Odpověď od:
JUDr. Helena Nutilová Ph.D.
Advokát
Dobrý den, do doby pojištění pro účely přiznání invalidního důchodu se počítají odpracované roky, kdy je z příjmu odváděno sociální pojištění. Podmínkou přiznání invalidního důchodu je účast na sociálním pojištění po stanovenou dobu (tato podmínka neplatí v případě pracovních úrazů nebo nemoci z povolání). Pokud jste tedy jako OSVČ nějakou dobu neodváděl sociální pojištění, pak Vám toto období nemůže být započteno pro účely invalidního důchodu. Probíhající insolvence na toto nemá bohužel žádný vliv.

Předchozí dotaz

Přítel si ode mě bude půjčovat peníze

Dobrý den, přítel si ode mě bude půjčovat peníze. Bude je investovat do baráku, který je v jeho vlastnictví. Dohodli jsme se, že mi je vrátí v pouze v případě rozchodu či úmrtí. Chtěla jsem to vyřešit dlužním úpisem, ale ten musí obsahovat datum, do kdy bude půjčka splacena.. jak to prosím vyřešit, abych v případě nenadálých okolností o peníze nepřišla.

Další dotaz

Její manžel ma milenku se kterou chce žít ale rozvádět se nechce, dělá dceři scény

Dobrý den, dcera je na mateřské dovolené s roční dcerou, mají dům ve SJM. Její manžel ma milenku se kterou chce žít ale rozvádět se nechce, dělá dceři scény a neustále mění rozhodnutí na kterém se domluví ohledně soužití nebo péče o děti či placení výživného. Jednou jí s dětmi vyhodil z domu, že může jít do bytu, který vlastníme my jako její rodiče. Ráda bych se zeptala jak od něho získat peníze za nájem našeho bytu dceři, když nejsou rozvedeni a dcera je na mateřské, aby si zároveň zeť nemyslel, že tím je odproštěn od platby nájemného, protože je to naše dcera. Děkuji za radu. V.
JUDr. Helena Nutilová Ph.D.
Advokát

Nejnovější dotazy:

Soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření

Dobrý den, v opatrovnické věci ohledně styku se synem byl proveden psychologický posudek, který pro mě nedopadl nejlépe a soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření. Na základě toho byl nařízen usnesením psychiatrický posudek. Ale podařilo se mi řízení o styku se synem zvládnout s rozsudkem, že styk se neurčuje Psychiatrický posudek proveden nebyl. Bylo zde vydáno doporučení na asistovaný styk. A můj dotaz zní, jestli kdyby OSPOD či ex či soud vyvolaly v této věci nové řízení, jestli bych se mohl vyhnout psychiatrickému posudku tím, že bych řekl, že se se synem již stýkat nebudu do dospělosti. (jestli bych měl vůbec ten asistovaný styk podstupovat), či je-li jiná možnost se psychiatrickému posudku vyhnout. Děkuji.

Uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně

Dobrý den, uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně, odměnami. Stejně tak bylo postupováno i u dalších zaměstnanců. Dva měsíce tomu tak bylo, nyní se tak neděje. Dostávám pouze hrubou mzdu uvedenou ve smlouvě. Můžu s tím něco udělat?

Po své mamince jsem zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu

Dobrý den, v roce x jsem po svém mamince zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu, jedna je z titulu nevyplaceného majetkového podílu a druhá u titulu nevyplaceného vypořádavacího podílu. Několikrát jsem se emailem i telefonem dotazoval v družstvu, ale nikdy jsem od nich nedostal jinou než ústní odpověď, že "je to promlčeno", nic víc, ani konkrétnější co je promlčeno. Děkuji za odpověď

Dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu

Dobrý den, dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu (prý systémová chyba, až do konečného vyúčtování tvrdili, že mám vše ok). Teď přišel nedoplatek a já je ihned kontaktovala. Jak v tomto případě mohou postupovat? Mohou platbu vymáhat takhle zpětně nebo mě nutit do splátkového kalendáře? Děkuji.

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka"- zasláno v 18:00 hod. Byla prý pověřena ředitelem to sdělit. Mám jako rodič povinnost poslouchat učitele? ze zákona?

Ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle

Dobrý den, ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle. Jde o to, že se věnuji psaní autorských textů a knih. Píšu je cca 5 let a sdílím je na sociální síti. Nyní mi byl jeden z textů ukraden, kdy ten kdo ho vydává za svůj mě slovně napadl a píše lidem o tom, že jsem zloděj apod. jelikož se nejedná o spor mezi sousedy o tom kdo má lepší vlasy, rozhodla jsem se tuhle situaci řešit. Můžu se zeptat jak přesně postupovat, když jde o křivé obvinění a porušení autorských práv? Abych prokázala pravost svého textu a očistila své jméno? Děkuji
Potřebujete pomoc právníka?
Máme pro vás slevu na první dotaz.

Podobné dotazy

ustní smlouva na odkup mobilního domu byla kupujícím zrušena,mám 3 svědky a nahrávku,mám nějakou šanci na to aby se smlouva dotáhla do konce.Byla i stanovena cena.
do 12 hodin
Dobrý den, může podepsat směnku (bianko) k zajištění úvěru osoba s probíhající insolvencí?
Dobry den chci se zeptat jsem v insolvenci a chtel bych si ponechat bydleni mam na nej hypoteku ale insolvencni spravce rozhodl o prodeji s hypotecni bankou je nejaka moznost si nemovitost ponechat nebo uz je na reseni pozde
Dobrý den, zajimalo by mne pokud uplatňují paušální Dan, jestli můžeme jako rodina ziskat přídavek na dítě a případně jakým způsobem. Přítelkyně je na rodičovské dovolené a já jsem OSVČ uplatnujici paušální daň.
Dobrý den, potřebuji zkontrolovat a připomínkovat Dodatek k Příkazní smlouvě. Jsem OSVČ a pracuji výhradně pro jednu společnost jako realitní designér. Nyní jsem dostala dodatek k příkazní smlouvě a podmínky se mi nelíbí. Myslím, že mohou být dokonce protiprávní.
s přílohami
Jsem OSVČ ztratou univerzálního klíče vznikla škoda 300000,Kč, výměna všech zámku. Vím že OSVČ ručí celým svým majetkem. Může mi firma pro kterou jsem pracoval nauctovat celou částku. Jsem na důchodce je mi přes 60 let. Děkuji za odpověď.
do 12 hodin
Jsem od r.2018 v insolvenci. V r.2020 jsem se dle zákona dostal do rejstříku osob vyloučených z účasti na hazardních hrách,nemůžu se v ČR účastnit hazardní hry. Dotaz: Plánuji s kamarádem víkendový pobyt v EU a hrát v casinu pokerový turnaj.Předpokládám, že mimo ČR toto omezení neplatí a budu se moct účastnit, je tak?
Dobrý den v době kdy jsem byla v insolvenčním řízení na mě věřitel podal žalobu za podvod, proběhl soud a já dostal podmínku na půl roku a zaplatit dluh v plném rozsahu jinak vězení, po půl roce mi byla podmínka zrušena, já platil věřiteli dal v insolvenci. Po ukončení insolvence jsem mu zaplatila 30procent a zjistila, že firma už dva roky neexistuje. Musím mu tedy uhradit i teď tu celou část co určil soud nebo mužů za to jít do vězení jak mám postupovat
do 12 hodin
Dobrý den, mám nařízenu exekuci srážkou ze mzdy a jsem otcem nezletilé dcery. Výživné nemám stanoveno. Zajímá mě zda mohu s matkou dítěte uzavřít dohodu o výživném a současně dohodu o srážkách ze mzdy tak, aby jí zaměstnavatel hradil výživné jako přenostní pohledávku ze mzdy?
Dobrý den, Chtěla bych se zeptat jak je to s vlastnictvím restaurace, která bude na OSVČ V roce 2013 začal manžel na sebe mít obchod a začal podnikat na OSVČ (pracovala jsem tam sním brali jsme to jako společné) Vzali jsme se v roce 2016 a máme sjm Obchod se v červnu uzavřel ( nedošlo k prodeji ) zároveň jsme se rozesli , jelikož si ale rozumime tak se nechceme teď rozvádět a chceme společně dále podnikat Půjčili jsme si peníze na odkup restaurace , kterou koupíme v červenci. A moje otazka je, když jsme sjm a budeme se třeba za 2 roky rozvádět mám nárok právní na polovinu restaurace ? Pred 2 lety jsme už jednu krizi měli a to jsem se dozvedela ze když byl obchod založen ještě před svatbou tak nárok nebyl ( pouze na výdělky) a chtěla bych to mít teď ošetřené aby mě případně pak manžel z toho nemohl dat pryč. Děkuji
do 12 hodin
Dobrý den, syn si vzal půjčku ze SS ČSOB, 600000,-,z tohozaplatil 130000,- provizi, aby vůbec půjčku dostal. 300000,- půjčil kamarádovi (žijící v nájmu a přihlášen na Obecním úřadě, a v exekuci) -dohodli se ústně, že kamarád bude splácet 5000,-Kč měsíčně( to je stanovená splátka z banky), co mám dělat? Matka syna.
Dobrý den, Kamarádka by si ráda vydělávala prodejem své pornografie (samozřejmě je zletilá) a chtěla by abych ji pomáhal s prodejem a propagací prodeje. Má otázka zní, je toto reálná možnost výdělku, kdybych se stal OSVČ? A pokud ano, můžete mi rozepsat trochu detailně, jak bych si takovou formu výdělku měl vytvořit abych tím neporušil žádné zákony a nevystavil tak svou osobu nějakým problémům? Děkuji za odpověď.
do 12 hodin
Dobrý den,mám klienta/daně/...přišla mu výzva ze sociálky k úhradě dluhu dle výkazu nedoplatků za zaměstnance za roky 2008 až 2010.Mezitím proběhla insolvence.Není dluh promlčený?
Dobrý den, od 1.4. pracuji na IČO pro českou firmu v oblasti administrativy, první měsíc jsem vykonávala v místě trvalého pobytu v ČR, od 1.5. pro ně pracuji ze zahraničí a každý měsíc trávím v jiné evropské zemi. Jelikož plánuji být na cestách více jak 6 měsíců, odhlásila jsem se ze zdravotní pojišťovny v ČR, hradím si pouze celoroční cestovní pojištění a sociální pojištění v ČR každý měsíc. Nyní mě zajímá, zda je tento postup v pořádku, nebo je potřeba něco změnit/upravit (hrazení daní v jiných zemích apod). Děkuji.
Dobrý den, kupujeme s manželem dům, již jsme s prodávající stranou podepsali kupní smlouvu, složili peníze do advokátní úschovy a byl podán návrh na vklad do katastru nemovitostí. Před podpisem kupní smlouvy jsme věděli, že dům leží v záplavové oblasti, majitel nás však informoval, že má dům pojištěný i na riziko povodní, takže jsme se s touto informací spokojili a neověřovali, v jakém povodňovém stupni dům leží a přistoupili ke koupi. Nyní jsme však zjistili, že z důvodu záplav, které zde cca před 10 lety proběhly, pojišťovna dům proti povodni nepojistí a že dům se nachází ve 4. povodňovém stupni. Kdybychom tuto informaci obdrželi před uzavřením kupní smlouvy, nepřistoupili bychom na ni. Ráda bych se zeptala, zda máme v této situaci nějakou možnost, jak od smlouvy odstoupit, jak případně postupovat a na co se připravit.
do 6 hodin
Dobry den, manzel zemrel v den me vyplaty,notarka zapsala do dedictvi zustatek i na mem uctu. Bohuzel jsem jiz rok v insolvenci a spravce bude samozrejme chtit vydat zisk z dedictvi, ale ja jsem z te vyplaty zila, ty penize jiz nemam. Jam mam postupovat? Dekuji.
Dobrý den, řešíme novou nájemní smlouvu a v jednom bodě je uvedeno, že si musíme zřídit pojištění domácnosti. Věřím, že je to neplatný bod smlouvy a nemůžu být nucena si pojistit svůj vlastní majetek. Existuje nějaký paragraf nebo zákon na který bych se mohla odvolat. Děkuji.
Dobrý den, potřebovala bych poradit ohledně pracovní smlouvy. Manžel je OSVČ ale má sepsanou smlouvu s jednou firmou. Manžel pro tuto firmu již nepracuje a majitel této firmy mu nechce proplatit fakturu s tím, že nemá sjednané pojištění odpovědnosti jak je uvedeno ve smlouvě. Peníze prý pošle, až doložíme pojištění.Potřebovala bych tedy poradit, jak v tomto případě postupovat, pojištění odpovědnosti nám nikdo zpětně nesjedná.
do 12 hodin
Jsem zaměstnána na DPP s konkur. dolož. znějící přesně: "neposkytovat klientům zaměstnavatele soukromé hodiny výuky, neposkytovat výuku prostřednictvím třetích osob ani s nimi nenavazovat pracovně právní vztahy během trvání této DPP a po dobu 12 měsíců od jejího vypršení." Znamená to, že v oboru ani nemohu během trvání této smlouvy podnikat sama na sebe jako OSVČ na "vedlejšák"?
Má neteř je po insolvenci a nyní na ni byla podána exekuce na zaplacení směnky z roku 2016,která nebyla v insolvenčním řízení uvedena.Lze exekuci uplatnit?
do 12 hodin
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je možné sepsat smlouvu na zúžení společného jmění manželů, v případě, že ja podnikám a chtěla bych, aby se manzel vzdal nároku na zisk me soukromé zubní ordinace. Jsem OSVČ. Manzel říkal, ze mi papíry podepíše. Děkuji Tišťanová
Dobrý den. S přítelem spolu máme 2 děti, po narození prvního dítěte jsme se rozešli a soudně jsme si stanovili alimenty. Přítel si mezi tím zazadal o insolvenci, přičemž jsem dostávala Alimenty od ins. správce.Po roce jsme k sobě opět našli cestu ,ale alimenty jsme nezrusili a pobiram jej dal. Nejsme úplně v dobré finanční situaci při mé mateřské a jeho insolvenci. A má otázka zní, "jestli i přes tuhle situaci se s přítelem můžeme vzít" a nadále pobírat alimenty aniž by to bylo nějak proti právní, nebo na to mohl soud popř přijít pokud bychom se vzali. Děkuji za odpověď. S pozdravem
do 12 hodin
Jsem autor obrazů, nemám ŽL, ani jsem se zatím nepřihlásil k DIČ, prodávám je přes aukční síň (která si něco odečte a zbytek mi zaplatí na účet). Občas něco prodám přátelům. Prosím jak je to s daněmi z příjmu? Zdravotní pojištění si hradím. díky
Dobrý den Prosím o radu jak vyřešit vrácení vozidla. Půjčil jsem k užívání auto švagrové s tím, že si bude platit pojištění a dočasně jej užívat než se auto zruší. Pojištění ale neplatí a auto nechce vrátit. Auto se momentálně nachází v Rakousku a švagrová trpí psychickou poruchou, kterou momentálně neléčí proto se s ní nedá komunikovat. Pojištění propadlo ke dni X. Jakým spůsobem nejlépe postupovat. Děkuji s pozdravem
Dobrý den , chtěli bychom do Stanov ustanovit , že nelze kumulovat funkce ve spolcích se stejným profesním zaměřením . Opozice tvrdí , že toto je protiústavní a diskriminační . My máme za to ,že nynější spolky se stejným profesním zaměřením zastupuje jinou část profese 1/ my zastupujeme všechny odborníky a to jak OSVČ , tak jejich zaměstnance , tak zaměstnance ve státní správě 2 /druhý spolek zastupuje jen OSVČ 3 /třetí spolek zastupuje všechny ale i v jiném rezortu A už z této podstaty se možný zástupce vedení spolku musí dostat do rozporu ,pokud by byl zároveň ve vedení jiného spolku . Děkuji za právní náhled , jd e. nám hlavně o názor , že je tento požadavek diskriminační a proti dobrým mravům .
do 12 hodin
Dobrý den. Chci se zeptat půjčila jsem cizímu člověku 200tis. S ústní dohodou že mi je vrátí do týdne.Měl je použít pracovně na materiál to se nestalo naházel je do automatu a od počátku neměl v úmyslu je vracet.Je živnostník a má insolvenci.Na policii jsem nebyla.Co mohu udělat abych peníze získala zpět.Důkaz mám jeho zprávy a výpis z účtu.Děkuji
do 12 hodin
Dobrý den, potřebuji bych vědět, zda-li má právní nárok (dle znění půjčovní smlouvy) na úhradu spoluúčasti na pojištění ode mne provozovatel autopůjčovny, který po mě požaduje platbu ve výši X,- Kč, jelikož jsem na půjčeném vozidle způsobil nehodu. Je-li takový požadavek v souladu se zákonem. Děkuji. S pozdravem
do 6 hodins přílohami
Dobrý den, řešíme situaci, kdy se firma mého otce ocitla v problémech a nejspíš se dostane brzy do insolvence. Firma má od banky nafinancované nějaké úvěry, za které můj otec ručí směnkou no svoji osobu. Můj otec vlastní na sebe, jako na občana dva byty, které jsou v zástavě. Zbývá na nich doplatit nějaký úvěr u jiné bankyza. Nyní se snaží byty prodat, ale nedaří se. Pokud se nepodaří byty prodat a firma se dostane do insolvence, tak je zabaví banka. Je možné přepsat nemovitosti na mě (na syna) s tím, že převezmu úvěr a vyhneme se tak zabavení bytů? Děkuji za odpověď
Dobrý den, rád bych se informoval ohledně zodpovědnosti za škodu na vozidle jiného provozovatele. Já OSVČ jsem na mokré vozovce dostal Aquaplaning a způsobil škodu na zapůjčeném vozidle. Vozidlo bohužel mělo nevyhovující pneumatiky a pojišťovna neuznala plnění. Smlouva o provozování vozidla nebyla sjednána. Mám povinnost hradit škodu ? Děkuji