Věřím, že je to neplatný bod smlouvy a nemůžu být nucena si pojistit svůj vlastní majetek

Právní poradna>Všechny dotazy>Věřím, že je to neplatný bod smlouvy a nemůžu být nucena si pojistit svůj vlastní majetek>
Dotaz
Dobrý den, řešíme novou nájemní smlouvu a v jednom bodě je uvedeno, že si musíme zřídit pojištění domácnosti. Věřím, že je to neplatný bod smlouvy a nemůžu být nucena si pojistit svůj vlastní majetek. Existuje nějaký paragraf nebo zákon na který bych se mohla odvolat. Děkuji.
Odpověď od:
Mgr. Martin Kostrhoun
Advokát
Dobrý den. V zákoně nikde není uvedeno, zda je zřízení takového pojištění možno po nájemci požadovat či nikoli. Jediné kritérium je, zda je takový požadavek vůči nájemci přiměřený, či nikoli. Současně si nejsem vědom toho, že by v dané věci bylo nějaké rozhodnutí Nejvyššího soudu, které by toto nějak rozseklo. Osobně jsem názoru, že toto po nájemci lze požadovat, a to z důvodu, že toto pojištění nekryje jen majetek nájemce v bytě (jeho vlastní vybavení), ale také věci pronajímatele - např. podlahy, omítky apod. Tedy něco, co může být poškozeno za trvání nájmu a není Vaše.

Předchozí dotaz

pokud spolu manželé od data "xy" prokazatelně nebydlí, jak bude při rozvodu naloženo s jejich SJM

Dobrý den, pokud spolu manželé od data "xy" prokazatelně nebydlí, jak bude při rozvodu naloženo s jejich SJM právě od data rozluky po rozsudek o vypořádání SJM (míněno finance, účty, příjmy, výdaje atp.). Lze utrácet či spíše šetřit? Budou soudem vyhodnoceny příjmy a výdaje na účtech a kreditní položky (nadbytek) na účtu "majetnějšího" manžela rozděleny 1/2? Manželství je bezdětné. Jak je to prosím s vypořádáním hypotéky jednoho z manželů, kterou tento nabyl v době před vznikem manželství (výhradně na jeho nemovitost, jejíž je jediným majitelem), ale byla částečně splácena v době manželství, tedy ze SJM, kdy do rodinného rozpočtu přispíval i druhý manžel. Má v době SJM "přispívající" manžel při soudním vypořádání SJM nárok na 1/2 hypotečních vkladů za období manželství?

Další dotaz

Patří odstupné ze zaměstnání do průměrného čistého výdělku

Dobrý den, mám otázku.Patří odstupné ze zaměstnání do průměrného čistého výdělku?Jde mi o výpočet výživného ,které se vypočítává z průměrného měsíčního výdělku.
Mgr. Martin Kostrhoun
Advokát

Nejnovější dotazy:

Soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření

Dobrý den, v opatrovnické věci ohledně styku se synem byl proveden psychologický posudek, který pro mě nedopadl nejlépe a soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření. Na základě toho byl nařízen usnesením psychiatrický posudek. Ale podařilo se mi řízení o styku se synem zvládnout s rozsudkem, že styk se neurčuje Psychiatrický posudek proveden nebyl. Bylo zde vydáno doporučení na asistovaný styk. A můj dotaz zní, jestli kdyby OSPOD či ex či soud vyvolaly v této věci nové řízení, jestli bych se mohl vyhnout psychiatrickému posudku tím, že bych řekl, že se se synem již stýkat nebudu do dospělosti. (jestli bych měl vůbec ten asistovaný styk podstupovat), či je-li jiná možnost se psychiatrickému posudku vyhnout. Děkuji.

Uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně

Dobrý den, uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně, odměnami. Stejně tak bylo postupováno i u dalších zaměstnanců. Dva měsíce tomu tak bylo, nyní se tak neděje. Dostávám pouze hrubou mzdu uvedenou ve smlouvě. Můžu s tím něco udělat?

Po své mamince jsem zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu

Dobrý den, v roce x jsem po svém mamince zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu, jedna je z titulu nevyplaceného majetkového podílu a druhá u titulu nevyplaceného vypořádavacího podílu. Několikrát jsem se emailem i telefonem dotazoval v družstvu, ale nikdy jsem od nich nedostal jinou než ústní odpověď, že "je to promlčeno", nic víc, ani konkrétnější co je promlčeno. Děkuji za odpověď

Dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu

Dobrý den, dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu (prý systémová chyba, až do konečného vyúčtování tvrdili, že mám vše ok). Teď přišel nedoplatek a já je ihned kontaktovala. Jak v tomto případě mohou postupovat? Mohou platbu vymáhat takhle zpětně nebo mě nutit do splátkového kalendáře? Děkuji.

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka"- zasláno v 18:00 hod. Byla prý pověřena ředitelem to sdělit. Mám jako rodič povinnost poslouchat učitele? ze zákona?

Ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle

Dobrý den, ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle. Jde o to, že se věnuji psaní autorských textů a knih. Píšu je cca 5 let a sdílím je na sociální síti. Nyní mi byl jeden z textů ukraden, kdy ten kdo ho vydává za svůj mě slovně napadl a píše lidem o tom, že jsem zloděj apod. jelikož se nejedná o spor mezi sousedy o tom kdo má lepší vlasy, rozhodla jsem se tuhle situaci řešit. Můžu se zeptat jak přesně postupovat, když jde o křivé obvinění a porušení autorských práv? Abych prokázala pravost svého textu a očistila své jméno? Děkuji
Potřebujete pomoc právníka?
Máme pro vás slevu na první dotaz.

Podobné dotazy

Dnes jsem nalila nezletilé víno, obsah alkoholu 8,5%. Jednalo se o nastrčenou slečnu ČOI. Slečny jsem se pouze zeptala, zda je skutečně 18ti letá, občanku jsem si nakonec nevyžádala. Jednalo se o první pochybení. Další body kontroly byly v pořádku, jaká mně hrozí pokuta? Děkuji za odpověď
do 12 hodin
Dobrý den. Pracuji jako učitelka na ZŠ. Běžně pořizuji fotogragie a videa dětí na svůj mobilní telefon (akce školy, výlety, exkurze, práce v hodinách). Od všech rodičů mám pro školu podepsán souhlas GDPR ve všech bodech - nikdo z rodičů nic nevyjmul. V souhlasu není specifikováno, na jaké zařízení media pořizovat (školní fotoaparát, soukromý mobil….). Dále v souhlasu je i bod - pro vnitřní účely školy (bezpečnost, evidence), není potřeba souhlasu. Nyní jsem v konfliktu s jedním rodičem. Tvrdí, že nemohu pořizovat fotografie a videa jeho dítěte na svůj soukromý mobilní telefon. S chlapcem jsou veliké výchovné problémy ( v první třídě -ubližuje dětem, vulgárně všem nadává, občas mívá nervové záchvaty - RZS jsem zatím nevolala). Otec nespolupracoval, popsané situace mi nevěřil. Videa jsem natočila pro svoji obranu a abych přiměla rodiče ke spolupráci. Stáhla do služebního počítače a zákonným zástupcům ukázala. Mohu pořizovat fotografie a videozáběry žáků na svůj mobilní telefon, když mám podepsán souhlas GDPR ve všech bodech?Děkuji za odpověď. Nusková
do 12 hodin
Dobrý den, od 1.4. pracuji na IČO pro českou firmu v oblasti administrativy, první měsíc jsem vykonávala v místě trvalého pobytu v ČR, od 1.5. pro ně pracuji ze zahraničí a každý měsíc trávím v jiné evropské zemi. Jelikož plánuji být na cestách více jak 6 měsíců, odhlásila jsem se ze zdravotní pojišťovny v ČR, hradím si pouze celoroční cestovní pojištění a sociální pojištění v ČR každý měsíc. Nyní mě zajímá, zda je tento postup v pořádku, nebo je potřeba něco změnit/upravit (hrazení daní v jiných zemích apod). Děkuji.
Dobrý den, kupujeme s manželem dům, již jsme s prodávající stranou podepsali kupní smlouvu, složili peníze do advokátní úschovy a byl podán návrh na vklad do katastru nemovitostí. Před podpisem kupní smlouvy jsme věděli, že dům leží v záplavové oblasti, majitel nás však informoval, že má dům pojištěný i na riziko povodní, takže jsme se s touto informací spokojili a neověřovali, v jakém povodňovém stupni dům leží a přistoupili ke koupi. Nyní jsme však zjistili, že z důvodu záplav, které zde cca před 10 lety proběhly, pojišťovna dům proti povodni nepojistí a že dům se nachází ve 4. povodňovém stupni. Kdybychom tuto informaci obdrželi před uzavřením kupní smlouvy, nepřistoupili bychom na ni. Ráda bych se zeptala, zda máme v této situaci nějakou možnost, jak od smlouvy odstoupit, jak případně postupovat a na co se připravit.
do 6 hodin
Dobrý den, mám v nové nájemní smlouvě: Smluvní strany se dohodly, že Nájemci nenáleží úrok z Jistoty a Nájemce se jakýchkoli úroků z Jistoty tímto předem vzdává. Je to vůbec platné a neruší tento bod občanský zákoník?
Dobrý den, rád bych se zeptal a získal od vás právní vyjádření k jednomu bodu ve smlouvě. Dle mého výstupní klauzule. Chci vědět, jestli mohu začít podnikat v podobném - stejném oboru s tím, že nevyzradím žádné kontakty, nepoužiju žádnou strategii, která byla vytvořena majitelem, atp. Přikládám bod ze smlouvy.
do 12 hodins přílohami
Dobrý den, potřebovala bych poradit ohledně pracovní smlouvy. Manžel je OSVČ ale má sepsanou smlouvu s jednou firmou. Manžel pro tuto firmu již nepracuje a majitel této firmy mu nechce proplatit fakturu s tím, že nemá sjednané pojištění odpovědnosti jak je uvedeno ve smlouvě. Peníze prý pošle, až doložíme pojištění.Potřebovala bych tedy poradit, jak v tomto případě postupovat, pojištění odpovědnosti nám nikdo zpětně nesjedná.
do 12 hodin
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda-li je formulace textu "v tuto chvíli počítáme s dokončením dle uzavřených smluv o dílo s přihlédnutím k bodu X (vyšší moc)" opodstatněným uplatněním vyšší moci ze strany developera Děkuji
Dobrý den, prosím o radu. Chci odvolat dar pro nevděk, ale obdarovaný již nemovitost nevlastní. V mezidobí ji převedl. Jak by měla znít žaloba, nárok a kolik by činil soudní poplatek. Děkuji.
Jsem autor obrazů, nemám ŽL, ani jsem se zatím nepřihlásil k DIČ, prodávám je přes aukční síň (která si něco odečte a zbytek mi zaplatí na účet). Občas něco prodám přátelům. Prosím jak je to s daněmi z příjmu? Zdravotní pojištění si hradím. díky
Dobrý den, jsem patnáctiletý student který by chtěl začít podnikat. Bohužel mě ale v podnikání brzdí český zákon, který podnikání umožňuje až ve zletilosti. Myslel jsem si, že musím být svéprávný (pomocí paragrafu 37 NOZ č. 89/2012) abych mohl podnikat. Každopádně jsem četl pár článků na internetu a dozvěděl jsem se o paragrafu 33 NOZ č. 89/2012 Sb. který umožňuje nezletilým podnikat. Chtěl bych se vás zeptat, co konkrétně musím udělat abych soudní řízení zahájil, co k zahájení potřebuji, jak přibližně soud bude probíhat (na jaké otázky se mě budou ptát) a na co se mám připravit? Předem děkuji za odpověď.
do 12 hodin
Zdravím,včera jsem dostal vytýkací dopis. Nesouhlasil jsem s oba body. Pod nátlakem jsem podepsal. Dnes ráno jsem dodal do podepsaného dopisu,že nesouhlasím s bodem 1 i 2 a že jsem byl donucen pod nátlakem podepsat. Byl jsem dnes požádán vedoucím, abych dopsal datum dnešního dodaného komentáře. Jaké prosím mám dopsat datum svého komentáře, nebo nemám ho dopisovat?
Dobrý den Prosím o radu jak vyřešit vrácení vozidla. Půjčil jsem k užívání auto švagrové s tím, že si bude platit pojištění a dočasně jej užívat než se auto zruší. Pojištění ale neplatí a auto nechce vrátit. Auto se momentálně nachází v Rakousku a švagrová trpí psychickou poruchou, kterou momentálně neléčí proto se s ní nedá komunikovat. Pojištění propadlo ke dni X. Jakým spůsobem nejlépe postupovat. Děkuji s pozdravem
co znamená u vodního zákona paragraf 51 odst.c) slova strpět " po předchozím projednání s nimi" průchod souseda na mém pozemku, když jsem s ním nic neprojednala
do 12 hodin
Máme pozemky, které se snažíme prodat. Pozemky jsou zatím jako zemědělské a zprostředkovatel má vynaložit úsilí, aby se v územním plánu s nimi počítalo jako s pozemky pro bytovou zástavbu. Už máme i zprostředkovatelskou smlouvu ve které je jeden bod, který moc dobře nechápu a nevím jestli je tento bod normální. Nechtěl bych podepsat něco co by mě mohlo následně mrzet. "Smluvní strany se výslovně dohodly, že zprostředkovatel je oprávněn převést jednostranně práva a povinnosti z této smlouvy na společnost, kterou si jako zakladatel založí, je však povinen o této skutečnosti informovat zájemce, případně jejich zástupce, kterého si zájemce zvolí. "
do 12 hodin
Dobrý den. Má byt evidována v katastru nemovitosti drevena zahradní chatka (do 25m2 plochá, do 5 m výška, nepodsklepena)? Pokud ne prosim uvést číslo paragrafu ktery toto potvzuje. Chatka stojí na pozemku zahrádkářské kolonie.
Dobrý den, Při stanovení schválení invalidního důchodu mi nezapočítali nezaplacené dny pojištění OSVČ , je toto možné když jim dluh splácím insolvenci děkuji
Dobrý den, potřebuji bych vědět, zda-li má právní nárok (dle znění půjčovní smlouvy) na úhradu spoluúčasti na pojištění ode mne provozovatel autopůjčovny, který po mě požaduje platbu ve výši X,- Kč, jelikož jsem na půjčeném vozidle způsobil nehodu. Je-li takový požadavek v souladu se zákonem. Děkuji. S pozdravem
do 6 hodins přílohami
Dobrý den podepsala jsem v notář.řízení dohodu o vypořádání dědictví po zemřelmé otci. Nyní mám výhrady k výši odhadní ceny stavby RD a pozemku Jeví se mi velmi podhodnocený. Mohu upatnit odvolani aneb jak mám postupovat. Děkuji
Nedávno jsem byla hospitalizovaná v nemocnici po těžké operaci. Druhý den po operaci mi zdravotní sestra sdělila, že si pytlík s močí, který je zaveden do močovodu musím chodit vypouštět na záchod sama. Měla jsem 30 stehů na břiše a byl to pro mě velký problém si dojít na záchod , který byl na konci chodby asi 30 m daleko. Může po mě sestra toto chtít , když jsem pacient?Mohu požadovat po nemocnici odškodnění a pokud ano, dle jakého paragrafu?