Bohuzel jsem jiz rok v insolvenci a spravce bude samozrejme chtit vydat zisk z dedictvi.

Právní poradna>Všechny dotazy>Bohuzel jsem jiz rok v insolvenci a spravce bude samozrejme chtit vydat zisk z dedictvi.>
Dotaz
Dobry den, manzel zemrel v den me vyplaty,notarka zapsala do dedictvi zustatek i na mem uctu. Bohuzel jsem jiz rok v insolvenci a spravce bude samozrejme chtit vydat zisk z dedictvi, ale ja jsem z te vyplaty zila, ty penize jiz nemam. Jam mam postupovat? Dekuji.
Odpověď od:
JUDr. Bc. Monika Ježková
Advokát
Dobrý den, pokud notářka zapsala něco špatně, měla jste se bránit proti dané chybě ihned. Nevím, v jaké fázi máte řízení o dědictví, pokud notářka ještě nevydala závěrečné usnesení, tak se můžete ještě bránit proti danému usnesení. Nicméně obecně platí, že výdělky obou manželů spadají do SJM. Takže se má zkoumat stav na účtech obou manželů ke dni úmrtí jednoho z manželů (a samozřejmě i další aktiva a pasiva). Polovina z majetku v rámci vypořádání SJM připadne přímo Vám do Vašeho výlučného vlastnictví, druhá polovina SJM je předmětem dědictví. Takže se bavíme v souvislosti s insolvenčním správcem jen o polovině stavu na účtech (a polovině dalších věcí). Insolvenční správce bude chtít Vámi nabyté dědictví, nicméně se s ním můžete domluvit, jak danou záležitost vyřešíte. S ním se budete domlouvat na dalším postupu. Já Vám zde mohu například navrhnout jako jednu z cest splátkový kalendář, ale já nevím, jaký postup si spolu s insolvenčním správcem domluvíte. Z titulu advokáta nemůžu insolventnímu správci ničeho nařizovat. Vše by mělo být o domluvě mezi Vámi a jím. Hezký den!

Předchozí dotaz

Poskytujeme specializovanou individuální službu výhradně pro firemní zákazníky

Potřebuji poradit ohledně emailingu. Poskytujeme specializovanou individuální službu výhradně pro firemní zákazníky. Jedná se o skriptování automatizačních úloh. Nejčastěji se jedná o zpracování strukturovaných dat mezi dodavateli a odběrateli na úrovni firem, automatizované strojové překlady strukturovaných dat a dokumentů apod. Služba nemá komoditní charakter ani pevnou cenu z důvodu své individuální povahy. Službu je možné objednat pouze po vzájemné komunikaci požadavků i vzdáleně (kvalifikovaný elektronický podpis nebo fyzický podpis + pošta), ale je k ní vždy potřeba uzavřít smlouvu o dílo s individuálním postupem realizace a individuální cenou. Službu není možné koupit na dálku "jedním klinutím", protože nevím co budu realizovat. Nejčastějším příjemcem této služby jsou firmy, které mají internetové obchody nebo velkoobchody. Rád bych kontaktoval potenciální zákazníky prostřednictvím emailu, který získám ve veřejné databázi ( z jejich webových stránek). Cílem e-mailu není získat zakázku, ale zjistit, zda takové služby firemní zákazník vůbec potřebuje. Žádné odkazy na webové stránky nebo jakoukoliv nabídku. Potřebuji pouze informace od firem. Z emailu se nedá odhlásit, protože se jedná o prostý a jednorázový e-mail. Tedy není nikde databáze k opakovanému zasílání nějakých nabídek. Mělo by se jednat o obdobu cold callingu, který má zjišťovací charakter a prakticky to má pro adresáta výhodu nereagovat nebo email řešit až bude mít čas anebo chuť email řešit. Předpokládá se zasílání do 20 e-mailů/den. A moje otázka je, zda takový e-mail, lze považovat za hromadný e-mail služeb informační společnosti, tedy zakázané obchodní sdělení na cizí emailovou adresu, či nikoliv. Důvod mého dotazu je, že ÚOOÚ řeší na svém webu prakticky jen situaci, kdy se e-mailem zasílá nějaká nabídka s odkazem k nákupu na webu odesílatele.

Další dotaz

Dobrý den mám dotaz zapomněla sem přijet se ubytovat na chatu paní po mě vyžaduje poplatek

Dobrý den mám dotaz zapomněla sem přijet se ubytovat na chatu paní po mě vyžaduje poplatek zaplatit 70 procent jenže já sem nic nepodepsala o uzavření pobytu a ani sem paní neposlala žádnou zálohu může tedy po mě požadovat abych zaplatila 70 procent s celé částky když není nic černé na bílém?
JUDr. Bc. Monika Ježková
Advokát

Nejnovější dotazy:

Soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření

Dobrý den, v opatrovnické věci ohledně styku se synem byl proveden psychologický posudek, který pro mě nedopadl nejlépe a soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření. Na základě toho byl nařízen usnesením psychiatrický posudek. Ale podařilo se mi řízení o styku se synem zvládnout s rozsudkem, že styk se neurčuje Psychiatrický posudek proveden nebyl. Bylo zde vydáno doporučení na asistovaný styk. A můj dotaz zní, jestli kdyby OSPOD či ex či soud vyvolaly v této věci nové řízení, jestli bych se mohl vyhnout psychiatrickému posudku tím, že bych řekl, že se se synem již stýkat nebudu do dospělosti. (jestli bych měl vůbec ten asistovaný styk podstupovat), či je-li jiná možnost se psychiatrickému posudku vyhnout. Děkuji.

Uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně

Dobrý den, uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně, odměnami. Stejně tak bylo postupováno i u dalších zaměstnanců. Dva měsíce tomu tak bylo, nyní se tak neděje. Dostávám pouze hrubou mzdu uvedenou ve smlouvě. Můžu s tím něco udělat?

Po své mamince jsem zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu

Dobrý den, v roce x jsem po svém mamince zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu, jedna je z titulu nevyplaceného majetkového podílu a druhá u titulu nevyplaceného vypořádavacího podílu. Několikrát jsem se emailem i telefonem dotazoval v družstvu, ale nikdy jsem od nich nedostal jinou než ústní odpověď, že "je to promlčeno", nic víc, ani konkrétnější co je promlčeno. Děkuji za odpověď

Dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu

Dobrý den, dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu (prý systémová chyba, až do konečného vyúčtování tvrdili, že mám vše ok). Teď přišel nedoplatek a já je ihned kontaktovala. Jak v tomto případě mohou postupovat? Mohou platbu vymáhat takhle zpětně nebo mě nutit do splátkového kalendáře? Děkuji.

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka"- zasláno v 18:00 hod. Byla prý pověřena ředitelem to sdělit. Mám jako rodič povinnost poslouchat učitele? ze zákona?

Ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle

Dobrý den, ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle. Jde o to, že se věnuji psaní autorských textů a knih. Píšu je cca 5 let a sdílím je na sociální síti. Nyní mi byl jeden z textů ukraden, kdy ten kdo ho vydává za svůj mě slovně napadl a píše lidem o tom, že jsem zloděj apod. jelikož se nejedná o spor mezi sousedy o tom kdo má lepší vlasy, rozhodla jsem se tuhle situaci řešit. Můžu se zeptat jak přesně postupovat, když jde o křivé obvinění a porušení autorských práv? Abych prokázala pravost svého textu a očistila své jméno? Děkuji
Potřebujete pomoc právníka?
Máme pro vás slevu na první dotaz.

Podobné dotazy

Dobrý den, rád bych věděl jak se dělí dědic, když není závět. A jakou váhu má to, že má jeden z dědiců trvalí pobyt v nemovitosti a druhý ne a jde prokázat že platil poplatky za užívání nemovitosti.
do 12 hodin
1.Otec pronajímal garáže v prosinci zemřel, bez závěti. Jeho druhá žena, zřídila nový účet, na jméno své dcery, kam nájmy nyní chodí. Spolu děti neměli., my jsem jeho dcery z prvního manželství. Nyní jsme v dědickém řízení u notáře, jak mají být peníze rozděleny, z nájmů před smrtí i nyní po smrti do SJM či dědictví. Garáže byli v jeho výlučném vlastnictví. 2.Jak mám žádat po notáři aby byli věci zařazeny správně, když vím že udělal chybu?3. Mám právo aby mi notář dal do ruky listiny, které tam manželka donesla a já si je nafotila na mobil? 4.Manželka nás odmítá pustit do dílny pro sepsání movitého majetku, dům jde do dědictví děleno ona a dědici. Dokud neproběhne dědické řízení ? Lze se u Vašich odpovědí opřít o paragrafy, napište je, děkuji?
Bydlím v RD se synem, jeho ženou a dětmi. Mám ještě dceru, která bydlí jinde. RD je můj. Kdyby nedej bože syn zemřel dřív než já, dcera zdědí půl RD (a peníze, pokud nějaké budu mít), a druhou půlku zdědí synovy děti, nebo všechno dědí dcera? A jak v tom případě zabezpečit, aby půlku mého majetku po mé smrti zdedila vnoučata? Dcera deti nemá.
Dobrý den, mám takový spor s bývalou přítelkyní se kterou jsem více jak rok bydlel v jejím domě, kde jsem během pobytu pořídil nějaké vybavení. Po rozchodu mi je ale odmítá vydat. Obhajuje se nesmyslnými tvrzeními, že jsem její dům užíval a tak nemám na nic právo. Doklady od různých movitých věcí jsou na mé jméno a mám k nim faktury , že jsem je pořídil já. Jaké mám právo věci dostat zpět? Děkuji
Pokud je mezi manželi uzavřená predmanzelska smlouva, kdo dedi majetek v případě úmrtí jedno z manželů?
do 12 hodin
Dobrý den, může podepsat směnku (bianko) k zajištění úvěru osoba s probíhající insolvencí?
Dobrý den, moji rozvedení rodiče vlastní rovným dílem chalupu na Slovensku. Chalupa by po jejich smrti měla připadnout mně a mojí sestře. Já jsem po dobu dvou let investovala spoustu práce i peněz do rekonstrukce. Je k tomu možno v dědictví nějak přihlédnout? V těchto investicích, pouze z mé strany, bych chtěla pokračovat. Lze nějak předem zajistit, aby k tomu bylo při dědictví přihlédnuto? Sestru jsem chtěla vyplatit, kdyby se chalupa převedla na mě za života rodičů, ale nesouhlasí. Děkuji za odpověď.
Dobry den chci se zeptat jsem v insolvenci a chtel bych si ponechat bydleni mam na nej hypoteku ale insolvencni spravce rozhodl o prodeji s hypotecni bankou je nejaka moznost si nemovitost ponechat nebo uz je na reseni pozde
Dobrý den, Bylo mi nabídnuto se zřeknout dědického práva vůči svému dědovi za úplatu. Je tato úplata předmětem nějaké daně? Děkuji
do 12 hodin
Dobrý den!Namalovala jsem soubor vykladacich a senekoučovacích karet,cca 150 ks a napsala k nim brožůrku.Jako autor kreseb i textů jsem tyto karty vydala . Vše profesionálně,je to už hotový výrobek.Jedná se mi o to,jestli můžu tyto vzorky posílat různě po světě do knižních nakladatelství,které vy případně měly zájem o spolupráci ve formě vlastního nákladu a distribuce,aniž bych se mohla obávat,že mi nápad a karty někdo ukradne?Popřípadě,co mám udělat pro to,abych nemusela mít obavy vzorek poslat?
do 12 hodin
dobry den prosim chtela bych.Mamince zamřel syn,obě dědičky přijeli obě dědictví.mezi sebou se dohodli,družka po synoj vezme šechni dluhy a pohledavky na sebe,a maminka jeden podíl z domu po babičce dědictví.soud dědictvi uznal a potvrdil bylo ukončeno v roce 2017.tet se mamince ozvala banka že se má dostavit k soudu kde se bude projednavat pohledavka.mohu uplatnit u soudu narok na promlčecí lhutu a zdraví maminky.děkuji
do 12 hodin
Po matce zdědím jako jediný nemovitosti, ale nechci, aby se to započítalo do SJM. Jak nejlépe to ošetřit?
Jsem od r.2018 v insolvenci. V r.2020 jsem se dle zákona dostal do rejstříku osob vyloučených z účasti na hazardních hrách,nemůžu se v ČR účastnit hazardní hry. Dotaz: Plánuji s kamarádem víkendový pobyt v EU a hrát v casinu pokerový turnaj.Předpokládám, že mimo ČR toto omezení neplatí a budu se moct účastnit, je tak?
Dobrý den v době kdy jsem byla v insolvenčním řízení na mě věřitel podal žalobu za podvod, proběhl soud a já dostal podmínku na půl roku a zaplatit dluh v plném rozsahu jinak vězení, po půl roce mi byla podmínka zrušena, já platil věřiteli dal v insolvenci. Po ukončení insolvence jsem mu zaplatila 30procent a zjistila, že firma už dva roky neexistuje. Musím mu tedy uhradit i teď tu celou část co určil soud nebo mužů za to jít do vězení jak mám postupovat
do 12 hodin
Dobrý den,můj dotaz se týká dědictví:zůstavitelkou byla zanechána závěť,ve které v datu vystavení je chyba ,v závorce rozepsaného roku je rozpor s datem sepsání i kdyz v knize Notářské komoryČR je listina zapsána se stejným datem,jako na závěti,ale bez slovního rozepsání: rok 2021 a na závěti v závorce je rozepsán rok dvatisícesedmnáct,což považuji za značnou chybu. Zůstavitelka neněla děti a byla vdova,ze zákona jsou v první linii dědiců neteře,coz jsem já a moje dvě sestry,pokud by se opomenula závěť. V závěti je uveden jako dědic člověk,kterého zůstavitelka zapsala do závěti jako synovce s címž nemohu souhlasit,protože by musel být mojím a mojích sester bratrem a to není pravda.Zároveň jsou dalšími dědici stanoveni dva lidé,rovněž nepatřící do rodiny,kterým zůstavitelka odkazjue byt v Praze 4+1,který bude ohodnocen až po schválení závěti ze strany neteří a chci se zeptat,zda je jejich poviností při ev. uznání platnosti závěti,zda jsou povini určitou finanční částku z bytu neteřím zůstavitelky vyplatit.Zároveň bych prosila o radu,zda je při nesouhlasu se závětí šance na prohlášení její neplatnosti o čemž by samozřejmě musel rozhodnot soud.Nemohu opomenout,že po smtri mojí tety nebyly odevzdány klíče od bytu mojí rodině a užívají majetek,který jim ještě nebyl oficielně předán.V závěru tedy prosím o radu,zda se závětí souhlasit a jaká je šance na její neprávoplatnost,zda jsou moje výše uvedené pochybnosti tj.chybný datum sepsání a chybný rodinný příslušník,atd.dostačující.Děkuji
do 6 hodin
Dobrý den, Kamarádka by si ráda vydělávala prodejem své pornografie (samozřejmě je zletilá) a chtěla by abych ji pomáhal s prodejem a propagací prodeje. Má otázka zní, je toto reálná možnost výdělku, kdybych se stal OSVČ? A pokud ano, můžete mi rozepsat trochu detailně, jak bych si takovou formu výdělku měl vytvořit abych tím neporušil žádné zákony a nevystavil tak svou osobu nějakým problémům? Děkuji za odpověď.
do 12 hodin
Dobrý den,mám klienta/daně/...přišla mu výzva ze sociálky k úhradě dluhu dle výkazu nedoplatků za zaměstnance za roky 2008 až 2010.Mezitím proběhla insolvence.Není dluh promlčený?
DobrýDen, pracuji u firmy od r.2003, nyní mám odpracován 1rok po MD se 2dětmi. Mám podepsat výpověď dohodou z důvodu 1.paragrafu na děti (neštovice) s vysvětlením, že jsem pro firmu s nadále pravděpodobně často nemocnými dětmi nepoužitelná. Ihned vydali inzerát na mé místo a mají již náhradu. Mám ID 1.st. 3měs. odstupné ve výši základu mzdy nerozporují.
Manželka koupila po svém rozvodu byt do os. vlastnictví. Po té jsme se vzali a jsme spolu v manželství a společné domácnosti 12 let. Má dvě dospělé děti. V případě její smrti, jaký bych měl dědický nárok na tento byt? A dědí část také její děti? Děkuji.
Dobrý den,9 rodinných příslušníků v rámci dědictví zdědilo nemovitost. Pak proběhla nedobrovolná dražba na podíl jednoho z nich, vydražena byla bohužel třetí osobou.Majitelé chtějí prodej a "nový" majitel začal dělat problémy. Existuje titul, kde lze napadnout neplatnost dražby?
Dcera zemřela,kdo bude dědit
Chci část svého majetku odkázat nezletilým vnoučatům. Kdo může být určen jako správce jejich dědictví do doby jejich zletilosti ?
do 12 hodin
Dobrý den,po náhlém úmrtí otce řešíme dědictví,kdy polovinu baráku vlastnil otec a polovinu vlastní matka.Jsme dvě dcery a chtěly bychom se dědictví po otci vzdát ve prospěch matky.Dotaz je,zda a jaké finanční náklady by vznikly matce,jako jediné dědičce?
Dobrý den, jak se prosím dá předejít tomu, aby můj partner a i naše děti jednou nezdědily dluhy, které mají partnerovy rodiče? S matkou se neviděl cca 20 let. S otcem se občas vidí. Předem děkuji za odpověď,
Dobrý den potřeboval bych poradit ohledně dědictví moje matka se svým bratrem přijali dědictví a on neplatí dluhy( za 4 měsíce nic nezaplatil) které s ním přijal teď prodávají byt na který si i on dělá nárok. Lze ho z důvodu neplnění podmínek vyloučit z nároku na dědictví ?
Pred časem mi na dobirku dorazilo zbozi. Nyni po me prodejce vymaha penize, ze jsem udajne nezaplatila. Prepravce mi ale zbozi vydal a ja na 99% platila v hotovosti. Je to davno a nemam uschovany potvrzeni o platbe. Jsem v pravu? Musim ja dokazovat, ze jsem platila, kdyz mi bylo zbozi predano? Dekuji.
Dobrý den, mamka nedávno zemřela. Moje Babička již vdova je bohužel také nemocná a v případě její smrti by celé dědictví získala její druhá a teď jediná dcera (moje teta)? Nebo by dědil ještě někdo jiný. Svou otázku směřuji k tomu jestli bychom měli nárok na část dědictví i když je mamka už po smrti, která by jinak měla nárok na 50% dědictví.
Dobrý den, budeme u notáře projednávat závěť ve které zesnulý odkázal většinu financí svému vnukovi, který u něj asi bydlel. Částku odkázal dvěma dcerám a ostatním 3 vnukům a jedné vnučce. Jeden vnuk je syn již zemřelého syna. Od notáře jsem dostal dopis , ve kterém mne žádá o vyjádření, zda závěť uznávám za pravou a platnou a o vyjádření k právu nepominutelných dědiců §1642 o.z zda uplatňuji právo na výplatu povinného dílu a případně zda žádám o vypořádání povinného dílu a v jaké výši. Já jsem přítel jedné z dcer, jejíž vnuk u dědy bydlel a zároveň jsem podepsán na závěti jako jeden ze dvou svědků. Mám také plnou moc k zastupování při jednání u notáře ve věci závěti. Otázka 1) Pokud chci, aby byly finance vyplaceny tak jak je uvedeno v závěti, stačí odpovědět, že : Neuplatňuji právo na výplatu povinného dílu nepominutelným dědicům ani nežádám vypořádání povinného dílu? Otázka 2) Je taková možnost, že pokud někdo z nepominutelných dědiců bude chtít povinný díl vyplatit, bude jeho žádost mít přednost před zněním závěti? Děkuji za odpověď.
Dobrý den Mé přítelkyni zemřel otec. Vlastnil byt na který má úvěr. Zajímá nás jak teď postupovat než se vyřídí dědictví . Má ještě bratra v insolvenci se kterým se bude dělit o dědictví . Má teď platit úvěr za zesnulého otce nebo neplatit. A jak je to s placením záloh na energie Díky
do 12 hodin
Dobrý den. Je nějaká maximální zákonná lhůta pro vydání maturitního vysvědčení v podzimním termínu? Vydání vysvědčení potřebuji do 3 pracovních dnů, ale vydat mi ho chtějí až 21.09. Maturitu jsem složil 8.9.2022.
Má neteř je po insolvenci a nyní na ni byla podána exekuce na zaplacení směnky z roku 2016,která nebyla v insolvenčním řízení uvedena.Lze exekuci uplatnit?
do 12 hodin
Dobrý den, mému příteli chodí pomluvy a urážky o me na email, odesílatel samozřejmě vytvořil falešný e-mail. Kontaktovala jsem policii, pokusí se dotyčného dohledat. Chci se zeptat, jaká mám práva proti tomuto člověku, pokud se ho podaří vypátrat.
Dobrý den. S přítelem spolu máme 2 děti, po narození prvního dítěte jsme se rozešli a soudně jsme si stanovili alimenty. Přítel si mezi tím zazadal o insolvenci, přičemž jsem dostávala Alimenty od ins. správce.Po roce jsme k sobě opět našli cestu ,ale alimenty jsme nezrusili a pobiram jej dal. Nejsme úplně v dobré finanční situaci při mé mateřské a jeho insolvenci. A má otázka zní, "jestli i přes tuhle situaci se s přítelem můžeme vzít" a nadále pobírat alimenty aniž by to bylo nějak proti právní, nebo na to mohl soud popř přijít pokud bychom se vzali. Děkuji za odpověď. S pozdravem
do 12 hodin
Dobrý den. Chtěl bych se zeptat, jak je to s dědictvím po zemřelém, který měl potomky ale ještě stále je žijící rodič zemřelého? V jaké linii se rodič nachází ohledně dědictví? Děkuji.
Dobrý den, řeším dědictví své nezletilé dcery umřel jí otec a bojím se abych neudělala něco špatně.Je zde i druhý dědit z druhého vstahu.V dědictví je barák a auto.Z druhou maminkou by jsme to chtěly prodat a dětem uložit peníze na účet nebo koupit byt.Barák co je v dědictví není v dobrém stavu a ani jedna nemáme prostředky jak se o něj starat.
do 12 hodin
Dobrý den. Chci se zeptat půjčila jsem cizímu člověku 200tis. S ústní dohodou že mi je vrátí do týdne.Měl je použít pracovně na materiál to se nestalo naházel je do automatu a od počátku neměl v úmyslu je vracet.Je živnostník a má insolvenci.Na policii jsem nebyla.Co mohu udělat abych peníze získala zpět.Důkaz mám jeho zprávy a výpis z účtu.Děkuji
do 12 hodin
Dobrý den, po řádném ukončení nájmu a předání bytu pronajímatel odmítá vydat jistotu. Ve smlouvě je uvedeno, že jistota bude vrácena po vyúčtování služeb (bez data). Je toto ujednání v rozporu s OZ, tedy nicotné? Kdy je jistota vymahatelná? Děkuji.
Dobry den maminka je v dedickem rizeni sestra ma dluch muze exekutor zabavit veci kdyz probiha dedicke rizeni kdyz sestra podepsala plnou moc ze se vzdava dedickeho rizeni muze exekutor prijit a brat veci dekuju za odpoved
Mám syna . Jeho otec ,můj bývalý manžel umřel letos v březnu . Můj syn je jeho jediný potomek ,žádné jiné děti ani manželku nemá . Můj syn by měl zdědit byt a auto,ale nemůže být dědické řízení neboť ještě nebylo zjištěno datum úmrtí . Můžeme využívat toto dědictví i před dědickým řízení? . Děkuji za odpověď
Zemřel mi přítel po 21letech společného života, všechno zdědili jeho dcery -druzstevni byt,auto a dali mi naše pejsky k adopci, přišla jsem o všechno milované.Ted mně chtěj vyhodit z bytu beze všeho
Dobrý den, Při stanovení schválení invalidního důchodu mi nezapočítali nezaplacené dny pojištění OSVČ , je toto možné když jim dluh splácím insolvenci děkuji
Dobry den, muž, o kterého se starám a u něhož bydlím, mi nabídl bezplatný pronájem jednoho ze svých domku na 30 let (hradit mám symbolickou korunu a samozřejmě energie, vodu, opravy…) pronájem má pokračovat hlavně po jeho smrti. Bude smlouva po jeho smrti platná? Mohou mne jeho dědici smlouvu vypovědět případně dle svého uvážení navýšit nájem? Co by bylo se smlouvou v případě, ze by dědici objekt prodali? Predem děkuji za odpověď.
do 6 hodin
Dobrý den, moje babička s dědou, mají tři děti. Jedním z nich je můj tatínek. Situace je taková, že můj tatínek v lednu umřel, a v srpnu umřel i jeho tatínek (můj děda). Já mám pouze jednu sestru a maminku. Dědictví po mém tatínkovi je vyřešené (všeho jsme se se sestrou vzdaly ve prospěch maminky). Nyní budeme řešit dědictví po dědovi. Závět žádnou nezanechal. Majetek je v SJM. Bude se dědit byt, chata a auto. Chtěla bych vědět zda já i moje sestra máme nárok na dědictví (za našeho zemřelého tatínka) a jaký podíl v % budeme dědit.
Dobrý den, umřel mi tatínek. Dědictví se týká maminky, mne, a mé sestry. Taky mého bratra, který bohužel už před lety taky umřel. Zůstaly po něm syn a dcera. Můj dotaz...bere se při dědickém řízení v potaz, že ani jeden z bratrových dětí se źádným způsobem nezajímaly o prarodiče. ?Jestli vůbec žijí, jestli něco potřebují atd?Ani nevíme kde bydlí? Je nějaký.způsob, jak je z dědického řízení vyřadit? Děkuji za Vaši odpověď
do 12 hodin
Dobrý den, zemřel mi táta a běží dědické řízení. Táta napsal závěť, kde mám zdědit nemovitost. Vzhledem k problémům s nájemcem, potřebuji dát výpověď z nájmu. Ve smlouvě je uvedeno, že pokud nedám výpověď do XXXX, tak se sml. prodlužuje o rok. Ale to já nechci. Mohu dát výpověď, i když neskončilo dědické řízení? Jak se postupuje v tomto případě? Děkuji za odpověď
do 12 hodin
Dobrý den, chci se prosím zeptat, můj děda bez vědomí své manželky převádí veškeré finance, které za celý život vydělal na svého vnuka, manželka nemá povědomí o výši financí. Předpokládám, že je vše společné jmění manželů? Je možné, že po jeho smrti bude chtít vykonavatel dědictví tyto finance vrátit, aby je zahrnul do dědictví? Je nějaká lhůta? Děkuji
do 6 hodin
Dobrý den, Prosím o radu. Osoba, která není v pribuzenskem vztahu mi odkázala veškerý svůj majetek. Lze, odmítmout dědictví a zrušit závěť za života dotyčného, když on není schopen toto vykonat? Je možné odmítnout dědictví po smrti dotyčného na dálku, aniž bych musela čekat na předvolání k notáři? Je možné část majetku odmítnout? Nejde o dluhy. Děkuji.
Dobrý den, řešíme situaci, kdy se firma mého otce ocitla v problémech a nejspíš se dostane brzy do insolvence. Firma má od banky nafinancované nějaké úvěry, za které můj otec ručí směnkou no svoji osobu. Můj otec vlastní na sebe, jako na občana dva byty, které jsou v zástavě. Zbývá na nich doplatit nějaký úvěr u jiné bankyza. Nyní se snaží byty prodat, ale nedaří se. Pokud se nepodaří byty prodat a firma se dostane do insolvence, tak je zabaví banka. Je možné přepsat nemovitosti na mě (na syna) s tím, že převezmu úvěr a vyhneme se tak zabavení bytů? Děkuji za odpověď
Chci přepsat svůj dům na vnučku. Otázka zní pokud by se ji něco stalo má nárok na dědictví po ni její otec se kterým nežije ani nezila ve společně domácnosti výživné platil nestykaji se její matka tj moje dcera určitě ano rozhodly jsme se to dat ji samozřejmě s bremenem nebo ještě něco nemáme zapomenout děkuji
do 12 hodin
Zdedila jsem 1/2 domu, do kterého majitel 2/2 domu bez mého souhlasu a vědomi ubytoval svého syna i s trvalým bydlištěm. Mohu nějak nájemníka vystěhovat ? Jak postupovat?
do 12 hodin
Dobrý den, mám dotaz. Bydlím s přítelkyní, která má 3 letého kluka z předchozího vztahu. Jeho bio otec ho nevídá ( platí však alimenty). My chceme vyrazit do ciziny, pracovně, kariérně. Poprosili jsme otce o souhlas vycestování dítěte. Ten nám však vydat nechce. Jaké máme pravomoce a jak se můžeme bránit ? Nebot nám to brání kariérně růst a nabídnout dětem lepší životní podmínky.
Dobrý den, zemřela mi maminka a probíhá dědické řízení ve kterém jsem já+sestra+tatínek. Mezi movité věci patří byt, auto a garáž. Máme se tohoto dědictví se sestrou zřeknout a nechat vše tatínkovi, který by potom mohl věci darovat nebo si dědictví se sestrou nechat? Je pak možné např. byt přepsat na vnučku? Děkuji
Co přesně musím udělat, když mám 2 dospělé děti a chci, aby dědilo jedno, protože druhé dítě má exekuci..Jak to udělat, aby u druhého z dětí, které má exekuci dědilo jeho dítě, tedy vnuk. Jde o to, aby se dědictví nedostalo do rukou exekutorům. Děkuji
Dobrý den, manžel měl včera jednání u notáře ohledně dědictví. Je závěť X/X druhý dědic a X/X manžel. Byt a chatu chtěli společně prodat a peníze rozdělit. Včera druhý dědic přišel s návrhem na vyplacení s čímž manžel souhlasil a navrhl splatnost X měsíců. Za chvíli jdou podepsat protokol k notářce. Myslím si správně, že dal X měsíců na to, aby si druhý zajistil finanční prostředky, které poukáže na účet manžela a až poté se stane vlastníkem nemovitostí (bude moci prodávat, pronajímat)? U notářky se to prý neřešilo a bojím se, aby on s nemovitostmi nemohl manipulovat ještě před výplatou. Co by měl zápis u notáře obsahovat, aby bylo jasné, že vlastníkem nemovitostí bude až po splacení závazku vůči mému manželovi? Bojím se, aby druhý dědic splátku neodkládal. Je přeci jeho věc, kdy se mu nemovitosti povede prodat a za kolik, nebo si je ponechá. Nebo je jedinou možností uplatnit "zástavní právo"? Děkuji
do 12 hodin
Dobrý den, Chtěla bych se zeptat jak dál pokračovat .V dědickém řízení manžel se svou sestrou zdědil pozemek . Ale po dědickém řízení se ozval jeho strýc který se domáhá pozemku ,který mu prý jeho otec prodal . Při v kladu na kastru mu žádost zamítl s tím ,že k tomu nemá potřebné dokumenty . Nyni nás oběsila a čeká naše rozhodnutí.Byla bych ráda kdyby jste mi poradili jak dál pokračovat cou odepsat na jeho poslány dopis . děkuji
do 12 hodin