Syn je v insolvečním řízení, chci mu pomoci tím, že si ho nastěhuji do svého bytu v družstevním vlastnictví.

Právní poradna>Všechny dotazy>Syn je v insolvečním řízení, chci mu pomoci tím, že si ho nastěhuji do svého bytu v družstevním vlastnictví.>
Dotaz
do 12 hodin
Syn je v insolvečním řízení, chci mu pomoci tím, že si ho nastěhuji do svého bytu v družstevním vlastnictví. Mohu mu u sebe dát přechodné a nebo dokonce trvalé bydliště? Nemohu se tím vystavit nějakým problémům ohledně svého podílu k bytu? Jsem matka a byt je napsaný na mne. Děkuji za odpověď
Odpověď od:
Mgr. Hana Wernerová
Advokát
Dobrý den, pokud je syn v insolvenci, pak se žádnému riziku nevystavujete. Pokud syn insolvenci řádně plní, pak Vás nebudou navštěvovat žádní exekutoři a obecně, ani pokud by syn insolvenci neměl a byl v dluzích vymáhaných exekučně, byste o byt přijít nemohla, neboť vlastníkem členského podílu v družstvu jste Vy, nikoliv syn a jeho dluhy na Váš majetek nedopadají.

Předchozí dotaz

Auto je stále psáno na mne

Prodal jsem známému auto, dohoda zněla 1/2 peněz při odběru, druhá polovina do 3 týdnů. Auto je stále psáno na mne. Kupující přestal komunikovat, napřed výmluvy, že auto má vady, na výzvu, aby mi tedy vozidlo vrátil k reklamaci nereagoval, nyní již nekomunikuje vůbec. Mohu si vzít auto zpět, nebo je právně již majitelem on a já se mohu jen dožadovat doplacení zbytku kupní ceny?

Další dotaz

Babička sepsala závěť,kde svůj byt odkazuje své vnučce.

Dobrý den . Babička sepsala závěť( doma bez ověření notářem ) ,kde svůj byt odkazuje své vnučce ( jedinou pozůstalosti v hodnotě cca X mil).Své 3 potomky opomenula v závěti .Jak se bude dělit tento majetek v souladu s nepominutelným i dědici ?(je možno i zhruba vyčíslit v peněžních částkách ?) Dekuji
Mgr. Hana Wernerová
Advokát

Nejnovější dotazy:

Soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření

Dobrý den, v opatrovnické věci ohledně styku se synem byl proveden psychologický posudek, který pro mě nedopadl nejlépe a soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření. Na základě toho byl nařízen usnesením psychiatrický posudek. Ale podařilo se mi řízení o styku se synem zvládnout s rozsudkem, že styk se neurčuje Psychiatrický posudek proveden nebyl. Bylo zde vydáno doporučení na asistovaný styk. A můj dotaz zní, jestli kdyby OSPOD či ex či soud vyvolaly v této věci nové řízení, jestli bych se mohl vyhnout psychiatrickému posudku tím, že bych řekl, že se se synem již stýkat nebudu do dospělosti. (jestli bych měl vůbec ten asistovaný styk podstupovat), či je-li jiná možnost se psychiatrickému posudku vyhnout. Děkuji.

Uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně

Dobrý den, uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně, odměnami. Stejně tak bylo postupováno i u dalších zaměstnanců. Dva měsíce tomu tak bylo, nyní se tak neděje. Dostávám pouze hrubou mzdu uvedenou ve smlouvě. Můžu s tím něco udělat?

Po své mamince jsem zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu

Dobrý den, v roce x jsem po svém mamince zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu, jedna je z titulu nevyplaceného majetkového podílu a druhá u titulu nevyplaceného vypořádavacího podílu. Několikrát jsem se emailem i telefonem dotazoval v družstvu, ale nikdy jsem od nich nedostal jinou než ústní odpověď, že "je to promlčeno", nic víc, ani konkrétnější co je promlčeno. Děkuji za odpověď

Dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu

Dobrý den, dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu (prý systémová chyba, až do konečného vyúčtování tvrdili, že mám vše ok). Teď přišel nedoplatek a já je ihned kontaktovala. Jak v tomto případě mohou postupovat? Mohou platbu vymáhat takhle zpětně nebo mě nutit do splátkového kalendáře? Děkuji.

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka"- zasláno v 18:00 hod. Byla prý pověřena ředitelem to sdělit. Mám jako rodič povinnost poslouchat učitele? ze zákona?

Ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle

Dobrý den, ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle. Jde o to, že se věnuji psaní autorských textů a knih. Píšu je cca 5 let a sdílím je na sociální síti. Nyní mi byl jeden z textů ukraden, kdy ten kdo ho vydává za svůj mě slovně napadl a píše lidem o tom, že jsem zloděj apod. jelikož se nejedná o spor mezi sousedy o tom kdo má lepší vlasy, rozhodla jsem se tuhle situaci řešit. Můžu se zeptat jak přesně postupovat, když jde o křivé obvinění a porušení autorských práv? Abych prokázala pravost svého textu a očistila své jméno? Děkuji
Potřebujete pomoc právníka?
Máme pro vás slevu na první dotaz.

Podobné dotazy

Dobrý den, na svém soukromém a oploceném pozemku pestuji na výkrm 30 brojlérů pro svoji spotřebu. Brojleřia jsou umístěny v zabezpečené kleci, ohrádce, kterou posouváme k vůli pasení trávy. Soused si stěžuje na smrad a že draždím jeho loveckého psa, který jím pobíhá volně po jejich zahradě a stále na ně štěká přes plot. Ohrádka je minimálně 50 metrů od obydlí, čili v zadní části zahrady. Jsou prosím nějaká omezení?
Dobrý den,jsme vlastníci bytu v přízemí ve čtyřbytovce. Pro záměr vyvložkování komína a napojení plynového ohřívače jsme si nechali provést revizi tohoto komína. Bylo zjištěno, že komín končí na úrovni stropu našeho bytu, t.j. máme důvodné podezření, že majitelem bytu byly provedeny nepovolené stavební úpravy spočívající v odstranění komína za účelem rozšíření koupelny. Může se soused bránit, že tyto úpravy on neprovedl, a že byly provedeny předchozím nájemcem či majitelem? Děkuji
Dobrý den, mohu jako rodič zplnomocnit svojí zletitou dceru, aby mne zastoupila a jednala za svojí mladší sestru (mojí nezletilou dceru) na základní škole?
Dobrý den. Jsme vlastníky bytu ve 4-bytovce, kde jsou ostatní 3 byty rovněž v soukromém vlastnictví. Není zde založeno společenství vlastníků. Dlouhodobě zde nebydlíme, pouze občas přijedeme na kontrolu bytu. Úklid společných prostor máme zajištěn smluvně jedním vlastníkem bytu, ostatní správu vykonává smluvně bývalý vlastník bytů, stavební bytové družstvo. Před 10 lety byl dům napojen na vodovod (1 patní+4 podružné VDM). Smlouvu s dodavatelem vody máme všichni. Vyúčtování jsme doposud kvůli naší zanedbatelné spotřebě neřešili, probíhalo vždy na kusu papíru a částce sdělené jedním z majitelů bytu telefonicky. Nyní byt chceme prodávat a pátráme, jestli je takovýto způsob správný. Dokonce jsme zjistili, že dodavatel vody neposílá fakturu, což nám přijde absurdní. Je to vše správně?
Dobrý den, měl bych dotaz co se týče sirotčího důchodu. Zemřel mi otec, mám na něj právo a moje matka ho dostávala několik let, protože mi nebylo 18 let. Zletilý jsem od ledna, ale bylo mi řečeno že i teď bude sirotčí dostávat moje matka, protože u ní bydlím. Dneska jsem se ale dočetl že bych to měl dostávat já a ona ho bude dostávat pouze když já podepíšu čestné prohlášení že to tak chci. Chci se zeptat jak to tedy je, jestli nejsem objetí nějakého podvodu.
Dobrý den. Moje matka s manželem si pořídili byt ve SJM Manželství uzavřeli v roce 1986,byt později.V loňském roce začal mít otčím zdravotní problémy, hlavně demencí. Proto skončil na LDN.Jeho bratr toho využil a dal mu podepsat, že mu odkazuje byt i nějaké pozemky, které zdědil.Mel s sebou asi i nějakého právníka.Letos o Velikonocích otčím zemřel.Od notářky se mamka dozvěděla, že nic dědit nebude, jen jeho bratr.Potrebuji radu, hlavně co se týká bytu. Dá se to nějak zneplatnit nebo bude mamka mít s ním byt napůl?On by tam nejraději nastěhoval svou vnučku.Mamce je 76let a je z celé situace zoufalá,nic jiného nevlastní.
Dobry den, Syn (28let) má v V mém bytě dosud trvalé bydliště, ale již zde několik let nebydlí. Ma exekuci a myslim ze prisel opraci. Je nejaka moznost mu bez jeho souhlasu zrusit trvale bydliste? A pokud by doslo az na exekucni prilaz majetku ten svuj ochranit? Dekuji
dobrý den, bydlím v domě s více byty. Jsme majiteli bytů. Před nějakou dobou se nad nás nastěhoval nový soused a začal si stěžovat na smrad linoucí se z našeho bytu k nim do bytu okny. Prý je u nás cítit formaldehyd, i u nich prý naměřili zvýšené hodnoty. Chtějí po nás, abychom si nechali vyměnit podlahy, protože pravděpodobně je formaldehyd v nich (jsou staré). Co nám hrozí, kdyby ve svém bytě naměřili zvýšené hodnoty formaldehydu, který se k nim dostane z našeho okna?
Bývalí manželé (rozvedeni 10/2019) mají společné členství manželů v bytovém družstvu. SJM nebylo vypořádáno. Mohou místo vypořádání SJM převést jejich družstevní podíl na dceru (pomocí Smlouvy o převodu druž. podílu)?
Dobrý den, potřebuji radu ohledně koupě bytu který je ve vlastnictví města. Byl nám nabídnut odkup městského bytu který máme v pronájmu už 30 roků. Byl nám přidělen v roce 1989 v havarijním stavu tak jsme udělaly celkovou rekonstrukci ,zednické práce, elektroinstalace, vodoinstalace, vše se souhlasem bytového družstva. Bohužel už nemáme žádné doklady jen podepsané svědectví lidí o stavu a vykonaných úpravách. BD nemá žádné doklady. A tak požadujeme zohlednění prodejní ceny . Máme nějakou šanci?
do 12 hodin
Dobrý den, chtěli bychom synovi darovat finanční prostředky ve výši 3 mil. Kč na koupi bytu, který by si chtěl koupit společně se svou přítelkyní, cena byty 6 mil. Kč. Předpokládám, že časem byt prodají a postaví si dům. Doporučujete sepsat darovací smlouvu?
Dobrý den, Jsem na začátku uvažování o propojení dvou bytů, mám možnost koupit sousední byt a zajímalo by mě, zda je možné byty propojit, z druhého využít pouze jednu místnost, zbytek prepazit a pronajímat jako byt 1+kk? Děkuji . S pozdravem
Jsem 1/4 spoluvlastník bytu. 3/4 vlastní sestra. Sestra byt pronajala bez mého souhlasu. S tímto pronájmem a smlouvou nesouhlasím. Je tato nájemní smlouva platná? Jak postupovat ohledně anulace této smlouvy? Najemník nemá souhlas spolumajitele bytu. Děkuji.
Dobrý večer, já a můj syn máme domek každý půlku. Syn chce prodat svoji půlku a já ne. Je možné aby prodal svoji půlku bez mého povoleni.
do 12 hodin
Dobrý den, prodal jsem družstevní podíl což je bytová jednotka 3+1,mohu se zeptat kolik se platí daň z prodeje, děkuji Zavadil Václav.
do 12 hodin
Dobrý den,vlastním polovinu bytu po matce,a druhou polovinu vlastní můj synovec,který byl nyní soudně uznán jako zbaven finanční svéprávnosti.Chtěli jsme byt prodat,co to pro mne znamená,kdo bude rozhodovat o tom,že se může prodat i synovcovo polovina.Bojím se,že to bude zdlouhavé a budu si muset brát právníka?Ještě upřesním,matka každému z nás polovinu bytu dala darem.
do 12 hodin
Dobry den Platím vyživné zletilé dceři i 16 leté dceři , býv. manželovi měsíčně. Při rozvodu jsme se dohodli, že na mimořádné výdaje budem přispívat 1/2, býv. manžel má dcery v plné péči a s dcerami se vůbec nestýkám protože nechtějí. Jsem povinna platit mimořádné výdaje? Býv. manžel je po mě chce, na učebnice, koleje vysoké a střední školy našich dcer. Děkuji za odpověď
do 12 hodin
Dobrý den! Od února nám teče přes prasklý odpad v bytě nad námi voda. Oni mají v bytě sucho, tak odmítají situaci řešit. Nabídli jsme se, že si opravu provedeme sami ,ale odmítli nám přístup do bytu. Policie nám řekla, že ona nemá co řešit, protože to není úmysl. Napsali jsme doporučený dopis společenství ,ale žádná reakce. Při telefonickém kontaktu, nám je naopak vyhrožováno a úmyslně nám je puštěná voda na hlavu. Chceme to řešit soudní cestou, ale nevíme o co máme nárok žádat. Vše máme zdokumentované. Nevíme ani jak se žaloba podává a hlavně koho oslovit /soudce, státního zástupce/ Děkuji za radu
Dobrý den dotaz: Žiji a mám trvalé bydliště už 13 let u mého přítele v jeho rodinném domě. Přítel má dvě děti. Chci se zeptat jak je to nyní s dědictvím a zda bych po přítelově smrti musela opustit rod.dům a na co mám nárok ? Děkuji
Dobrý den, s manželkou se rozvádím a nyní řešíme SJM. Manželka má advokátku. Máme spolu ve SJM dům. Něco ze svého účtu (kuchyň, nábytek, zahrada) za trvání manželství financovala ona, něco já. Dům jsme kupovali na půl před svatbou. Dával jsem návrh, že dostane víc, ale chce ještě víc, že prý do toho domu dala víc. Ještě bych se chtěl zeptat, zda je nějaká možnost když rozvodové stání máme září 2022 a já musím podepsat Smlouvu o smlouvě budoucí na koupě mého nového bytu do konce srpna 2022, kde už mám zálohu a který bych chtěl dál financovat z prodeje mé poloviny domu, aby si manželka nedělala nárok (aby to nebylo později napadnutelné) na půlku z tohoto bytu. Moc děkuji.
Dobrý den. Vlastníme s manželem družstevní byt. Jelikož nám bude brzy 80 let chtěli bychom přepsat družstevní práva na naše děti kterých je 5. Předseda družstva nám říkal že to takto nelze. Pouze u bytu v osobním vlastnictví. Je nějaká možnost převést družstevní práva na více členů. Děkuji vám
Dobrý den! Můj dotaz zní: jaká je sazba dědické daně v první skupině, tedy například matka - syn nebo matka - vnuk? Typické dědictví: nemovitost, byt v osobním vlastnictví nebo družstevní podíl. Laickým pohledem do snadno dostupných veřejných zdrojů se zdá být odpověď jasná: žádná daň se neplatí. Nicméně v mém okolí jsou lidé, kteří tvrdí, že dědili a platili. V čem může být háček?
do 6 hodin
Dobrý den,potřebuji poradit.Manžel má dům,který vlastní a jeho maminka tu má věcné břemeno a bydlí s námi a užívá vše.Ale má tu napsané trvalé bydliště manželova sestra,která tu nebydli jiz nekolik let a bydlí jinde,bohužel se spolu nebaví.Pokud by manželova maminka zemřela,má sestra nárok na majetek,když tu má trvalé bydliště?Popřípadě,jak dociliit toho aby se odhlásila.Děkuji
Dobrý večer,já a má přítelkyně jsme vlastníci bytu v osobním vlastnictví.Před lety jsme ho koupili společně ona s větším vkladem na katastru nemovitosti je zapsáno vlastnictví takto :Ona 2/3 já 1/3 .Bohužel nás vztah vyšuměl a sice spolu žijeme jako spolubydlici s platbami za nájem a služby napůl .Já jelikož už mezi námi nic není bych chtěl byt prodat ona nechce že mě prý za 15 let vyplatí já přesto trvám na prodáni bytu jehož cena vzrostla.Dá se jí nějak právně donutit aby se byt prodal ?
do 12 hodin
Stavím dům, jehož druhá polovina má jiného majitele. Tento pán se zhostil stavby společné základové desky. Jelikož jsem si teprve vyřizovala úvěr podepsala jsem mu papír, že mu dlužím 250tis. - za práci a materiál (což ale v uznání dluhu specifikováno nebylo.) Nyní jsem zjistila, že deska je udělaná špatně a je na ni použito dvakrát tolik materiálu než bylo třeba. Jak nyní situaci řešit, chtít podepsat dodatečně smlouvu o dílo( neměli jsme) a pak desku reklamovat? A když nebude chtít podepsat smlouvu?
Ke svému domu jezdím přes pozemek souseda (dle soudního rozhodnutí). Soused má na svém pozemku umístěnou kameru, kterou si mě filmuje. Je protiprávní, když mu před svým přejezdem kameru zakryju a po přejezdu zase odkryju?
Dobrý den. Musí mít oprávněná osoba před zřízením věcného břemene k bytu trvalý pobyt v předmětem bytě? Jedná se o právo z věcného břemene - zákaz zcizení a nezatížení bytu po dobu života ve prospěch oprávněného.
Dobrý den, rozhodla jsem se odejít od manžela a ústně jsme se dohodli na tom, že mu dám svou polovinu domu s pozemkem a další nemovitosti s tím že mi slíbil že tyto nemovitosti přenechá dětem. Bohužel situace je jiná . Manžel se odstěhoval do zahraničí se svou přítelkyní a svým dětem nepřenechal nic a ani do budoucna tak nechce učinit . Dcera se musela vystěhovat z domu a manžel teď dům pronajímá dům cizím lidem. Mohu požadovat vrácení daru?
do 12 hodin
Dobry den, tatinek bydli v jednom dome se synem. Tatinek se potrebuje prestehovat a dum prodat. Co se synem, ktery nechce odejit. Dum je napsany jen na otce. Syn tam ma trvale bydliste. Jake mame moznosti? Dekuji.
Dobrý den. Potřebovala bych poradit ohledně výpovědi z podnájmu. Jsme 5 člena rodina v podnájmu družstevního bytů kdy se vždy smlouva automaticky prodlužuje o jeden rok a mame se do zítřka vystěhovat z bytů. Pronajímatelka mi poslala výpovědn z podnájmu formou emailu, jenže výpověď není napsaná tak jak by měla ani mě majitelka nepoucila o mich právech které mám. Chtěla bych se vás poprosit a zeptat se zdáli je tato výpověď platná nebo ne. Předem děkuji za odpověď.
Vlastním s přítelkyní byt, každý 1/2. V případě rozchodu se domluvíme, že prozatím zůstanu v daném bytě bydlet. Musím hradit přítelkyni poměrný nájem i když jí nebráním, aby dál dočasně bydlela se mnou ve společné domácnosti? Jak to je s placením služeb a elektřinou (smlouva je na přítelkyni). Může je přestat platit a odpojit mě? Např. kvůli pozdějším neshodám. Ta 1/2 bytu mi byla darována od přítelkyně a ještě to nebude 1 rok. Obávám se, že si najde nějaký důvod, jak chtít dostat dar zpět pro nevděk. Jsou pravidla, čeho se nesmím dopustit? Nemám v plánu se k ní chovat špatně. Přítelkyně se chce rozejít se mnou a žádná nevěra neproběhla. Rozchod chce čistě kvůli rozdílným názorům.
Dobrý den, potřebovala bych radu ohledně pracovního práva. Mám v práci podepsanou hmotnou odpovědnost za společenský sál, v němž je i technika. /přesně nevím cca 3 mil./. Díky nezodpovědnosti kolegyně se nyní řešilo, že do sálu nebude kolegyně, která odpovědnost nemá vstupovat - brala si klíče a dělala soukromé akce v sále bez mého vědomí. Vyšlo nařízení ředitele, že všechny akce budou na smlouvu, i když budou zdarma. Nyní je ředitel mimo, mi bylo řečeno zástupkyní, že co si dovoluju, že smlouvy nebudou a že jsme kolegyně, tak bude chodit do sálu kdykoliv bude chtít. Jak se mám dále bránit? Co je třeba mít písemně? Dle mého názoru není možné, abych nesla hmotnou odpovědnost za sál já, když zaměstnavatel mi neumožní tento prostor hlídat.
do 12 hodin
Dobrý den, jak lze ukončit pracovní poměr, pokud reálným důvodem odchodu je šikanování ze strany majitele, tak abych po 12 letech ve výkonné pozici nepřišel alespoň o odstupně? Majitel se chová a vystupuje už léta jako psychopat (a to vůči všem zaměstnancům) a tedy pokud není jeho, tak jakákoli debata s ním je nemožná. Svou silou a mocí je schopen udělat cokoliv, aby zaměstnance psychycky zničil (většinou jde o lži a vyfabulované konspirace o kterých následně přesvědčuje okolí, které mu ale nijak neoponuje, nakolik ho zná a je často v identické situaci). Jaké jsou možnosti ukončení takové spolupráce, tak abych za svou poctivu robotu dostal alespoň to, na co mám podle zákoníku práce nárok?
Dobrý den, zajímalo by mě právní řešení hypotetické situace. Manžel A je majitelem bytu, manžel B zakáže rodičům manžela A vstup do bytu s tvrzením, že je to jeho domov a že si to nepřeje. Děkuji
Dobrý den jsem na UP a bydlím sama v byte mam po operaci, ex pritel mi byl napomocen a mel u me v byte par obleceni aby nemusel cestovat takovou dalku tam a zpet z jeho bydliste, mam cestne prohlaseni, svoje, jeho, matijele baraku kde bydlim a i vlastnika kde bydli zase on. Na udani jeho ex manzelky prisla kontrola a nasla ho tady jak mi zrovna pomahal s nakupem a i jeho par veci na obleceni co tu mel, chcou mi ho zapocitat do spolecne domacnosti a vzit mi prizpevek, nikdy tu nebydlel. co mam v takove situaci delat popripade dolozit
Dobrý den mám problém s přítelkyní asi se budeme rozcházet manželé nejsme. Máme spolu být na půl i hypotéku přítelkyně neprospívala na hypotéku ani na rekonstrukci bytu ani na služby ani korunu . Tak sem se chtěl zeptat jestli má nárok na nějakou finanční část z bytu . Kdyby po rozchodu chtěl přepsat vše na mě .
do 12 hodin
Dostala jsem od majitele bytu 3měsíční výpověd jako důvod uvedl že chce byt pro svoji potřebu v bytě bydlím již 30 let na základě smlouvy s OPBH s novým majitelem jsem smlouvu neuzavřela a mám zde trvalé bydliště je tedy tato výpověd platná?
do 12 hodin
Dobrý den, matka žila v bytě společnosti, (v nájmu), její úmrtí v červnu. Já a sestra jsme dědici, ale obě se určitě všeho zřekneme. Jak se mohu bránit vymáhání nájmu? S matkou jsem nikdy nežila, pouze jsem společnosti zaslala úmrtní list. V bytě byla vedena nezletilá sestra (15), má ZZ otce. Na koho může nájem přejít? Musím v tom nějak figurovat? Nechci s tím mít nic společného. Díky
do 12 hodin
Dobrý den, rodiče mi chtějí darovat byt, který mají v OV a trvale tam bydlí déle než 10 let. Pokud budu chtít byt za méně než 10 let prodat, musím zaplatit daň z příjmu z prodeje nemovitosti? Trvalé bydliště ve zmíněném bytě nemám. Je lepší dar odmítnout a byt zdědit (jsem jedináček, takže předpokládám, že bez závěti dědím já)? A jak se stanovuje cena bytu pro účely dědického řízení?
Dobry den,zijeme více nez 20 let jako druh a druzka v byte,ktery byl mestsky a pred 3roky jsme jako celek zalozili druzstvo,odkoupili byty a splacime formou najmu.Nyni jsem vztah ukoncila a chtela bych se z bytu odstehovat.Jak by vypadalo vyrovnani,kdyz bych druhovi byt ponechala a chtela vyplatit aby to bylo spravedlive.Z ceho se vypocitava castka,postup.Ve smlouve na byt jsme od sameho zacatku uvedeni oba dva.Dekuji za odpoved
Dobrý den, Jsem student, který si na jeden měsíc potřeboval zajistit bydlení na druhém konci republiky, momentálně již nájem v daném bytě nepotřebuju a chci ho zrušit. Ovšem nerad bych další tři měsíce platil nájem v bytě ve kterém nebydlím. Jak mám zrušit nájemní smlouvu co nejrychleji? Děkuji za odpověď
dobrý den s manželkou jsme půl roku od sebe byl jsem z našeho společného bytu které jsem platil já vyhozen co jsem zvládl u nás hned protože mám stabilní práci zahraničí pár hodin jízdy z Plzně manželka si rozkázala xxx tisíc měsíčně alimenty na dve maloleté holčičky co nebyl problém a pokaždé jsem dával peníze navíc mám o tom potvrzení a co šlo bokem to jsem posílal pro děti. snažil jsem se je navštěvovat co nejčastěji protože obě jsou fixovaný na mě citově. zrovna tenhle víkend jsem jel na mýma holkama měl jsem dopedu rezervované penzion a mělo to být hezky jako u každé mé návštěvy. celou dobu odloučení jsem pozoroval jak manželka nezvládá výchovu holek. chtěla po mě více a více peněz psala jsi o ně skoro denně. ale teď je to nepodstatné tenhle víkend situace vyvrcholila úplně do nejvyššího extrému po mém odchodu z bytu si našla nového partnera ne dobrého charakteru manželku bil před dětmi větší holka mi to několikrát potvrdila protože jsem se ptal protože mě to zaujímalo na to dostali výpověď z bytu co zbylo tenhle pátek se museli vystěhovat pár dní zpětně mi to oznámila že má výpověď z bytu ale že sehnala nový nájem na který potřebovala více než 10000, které jsem jí samozřejmě dál. v pátek mi volá s pláčem a oznamuje mi že zaplatila kauci na nový byt a byla podvedená když jsem navrhoval zavolat policii argumentovala to tím že policie to nevyřeší a nemá žádný doklad ani smlouvu ani potvrzení že někomu něco někde dávála a že s holkama je momentálně na ulici po hodině mi volá že už jsou na bytě u její známé tvrdila mi byla oznámena na odspodu a že jsi už pro holky do jdou nevzali je prý právě tyhle známe která poskytla azyl pod podmínkou že příští týden bude s holkama už ve vlastním bytě když ne budou odebrána. V listopadu mám naplánováno nastěhovat se do bytu kteří si pronájmu. V kterém by měli holky svůj pokoj. když jí holky odeberou chtěl bych okamžitě začít řešit holky do své péči. Novou známost zatím nemám proto potřebuji aspoň ze začátku pomoc profesionál formou chůvy na plný úvazek a nebo jinou organizací. jsou mé všechno nedovolím aby žili v nějakém zařízení když mají svého tátu přece a holky to ví minimálně ta větší. Jsem si plně vedom že je to závazek na celý život ale tam jsem si byl vědom ještě před jejich narozením. a chtěl bych se rozvést z důvodu selhání starostlivosti o děti a utráceni společného příjmu na hazardních online automatech. můžete mi nějakým způsobem pomoci pro jejich získání do mé péče? nebo aspoň poradit kterým směrem bych se měl vydat.dopredu děkuji za vaše odpovědi
Zemřel mi přítel po 21letech společného života, všechno zdědili jeho dcery -druzstevni byt,auto a dali mi naše pejsky k adopci, přišla jsem o všechno milované.Ted mně chtěj vyhodit z bytu beze všeho
Dobrý den, dcera je na mateřské dovolené s roční dcerou, mají dům ve SJM. Její manžel ma milenku se kterou chce žít ale rozvádět se nechce, dělá dceři scény a neustále mění rozhodnutí na kterém se domluví ohledně soužití nebo péče o děti či placení výživného. Jednou jí s dětmi vyhodil z domu, že může jít do bytu, který vlastníme my jako její rodiče. Ráda bych se zeptala jak od něho získat peníze za nájem našeho bytu dceři, když nejsou rozvedeni a dcera je na mateřské, aby si zároveň zeť nemyslel, že tím je odproštěn od platby nájemného, protože je to naše dcera. Děkuji za radu. V.
do 12 hodin
Dobrý den, prosím o radu ve věci dalšího bydlení mých rodičů v bytě zesnulého majitele, mého bývalého manžela. V DOHODĚ O VYPOŘÁDÁNÍ SPOLEČNÉHO JMĚNÍ MANŽELŮ PRO DOBU PO ROZVODU mezi mým dřívějším manželem a mnou se uvádí, že bývalý manžel jako vlastník bytu výslovně prohlašuje, že byt jsou a nadále budou užívány mými rodiči na dožití, a že dále prohlašuje, že rodičům nebude nijak zasahovat do jejich práva bydlení a užívání uvedeného bytu. Bývalý manžel před nedávnem náhle zemřel a jeho děti jakožto dědicové se domáhají opuštění bytu. Uvedený byt byl kdysi součástí SJM bývalého manžela a mě. Z dohody dále vyplývá, že se já zavazuji bývalému manželovi vyplatit částku ve výši X Kč a doplacení úvěru ve výši X Kč na rekonstrukci domu, který je v mém vlastnictví. Užívání bytu mými rodiči není zakotveno jako věcné břemeno v katastru nemovitostí a existuje pouze ve výše uvedené DOHODĚ O VYPOŘÁDÁNÍ SJM. Mají dědicové právo vyžadovat po mých rodičích opuštění bytu? Děkuji za informaci
do 12 hodin
Chci pronajmout družstevní byt ,ale družstvo to nechce povolit. Má to ve stanovách. Má nato právo?
Dobrý den, prosím o radu. Probíhá rekonstrukce/výstavba bytů nad mým, při které došlo k závadám typu prošlápnutý strop ke mně, zatékající voda stropem do mého bytu. Poničené SDK v místnostech, plesnivějící koupelna. Stavitel přislíbil nápravu po ukončení stavby, ale v st.deníku zápis není, můj nepodepsal a nereaguje na žádosti o vysoušeč a termíny opravy. Jakým způsobem mohu řešit? Děkuji!
Dobrý den bydlím X let u tchýně v bytě s trvalým bydlištěm. Nyni se byt bude přepisovat na manžela ,chci se s ním rozejít ,mám nárok na část bytu, děkuji
do 6 hodin
Dobrý den, koupil jsem byt. Součástí bytu je i místnost přístupná ze dvoru, která sousedí s mým bytem a chci ji k bytu připojit. Místností prochází odpady majitelů jednotky nad tou místností. Místnost je zakreslena v plánech jako součást mého bytu. V té místnosti se nachází vchod do nepoužívaného sklepa který není nikde zakreslen a vede pod mým bytem. A jde o to, že jeden obyvatel domu mi tvrdí, že místnost nemohu zavřít, dokuď se nevyřeší sklep, protože je v majetku SVJ. Čí je tedy sklep? Musím se s ostatními členy SVJ dohodnout, nebo tu místnost mohu prostě zavřít a připojit? Musím odpady v té místnosti tolerovat, nebo mohu požadovat jejich odstranění? Děkuji
Máme v podniku X nárok na benefit (není ve smlouvě)-naturálie a příspěvek na dov. Podmínkou je nebýt v PN.za předešlý rok. Pro důchodce je podminka jiná-odpracov.hodiny. V podniku jsou i lidé se zdrav.postižením ( nemoc z povolání a invalidé), pro ty jsou tyto kritéria nesplnitelné. Zejména pro mě -zjištěná nemoc z pov.-astma. V rizik.obdobích nesmím dle KPL na pracovišti být ,.takže jsem v PN na profesní astma a to jest -žně -zeměd.alergeny a na jaře (ostatni pyly ). Není to už diskriminace ? Děkuji
Dobrý den, řešíme situaci, kdy se firma mého otce ocitla v problémech a nejspíš se dostane brzy do insolvence. Firma má od banky nafinancované nějaké úvěry, za které můj otec ručí směnkou no svoji osobu. Můj otec vlastní na sebe, jako na občana dva byty, které jsou v zástavě. Zbývá na nich doplatit nějaký úvěr u jiné bankyza. Nyní se snaží byty prodat, ale nedaří se. Pokud se nepodaří byty prodat a firma se dostane do insolvence, tak je zabaví banka. Je možné přepsat nemovitosti na mě (na syna) s tím, že převezmu úvěr a vyhneme se tak zabavení bytů? Děkuji za odpověď
Dobrý den, potřebovala bych poradit ohledně společného jmění manželů. Manžel i já jsme vlastníci koupeného bytu v době manželství. Byt byl od začátku veden jen na mě a několik let ještě před poznáním manžela jsem v něm žila. Dohodli jsme se, že vlastníkem budu pouze já případně náš syn. Lze tedy z vlastnictví tohoto bytu nějak manžela vymazat i když nejsme rozvedený? Děkuji
do 12 hodin
Dobrý den, zemřela nám maminka (tatínka ještě máme), jsme 4 sourozenci. Rodiče vlastnili v SMJ družstevní podíl. Jak se dědí tento podíl? Musí tatínek vyplácet nás děti, nebo automaticky vše zůstane jemu a děti vyplácet nemusí.