Jsem povinna platit mimořádné výdaje? Býv. manžel je po mě chce, na učebnice, koleje vysoké a střední školy našich dcer.

Právní poradna>Všechny dotazy>Jsem povinna platit mimořádné výdaje? Býv. manžel je po mě chce, na učebnice, koleje vysoké a střední školy našich dcer.>
Dotaz
do 12 hodin
Dobry den Platím vyživné zletilé dceři i 16 leté dceři , býv. manželovi měsíčně. Při rozvodu jsme se dohodli, že na mimořádné výdaje budem přispívat 1/2, býv. manžel má dcery v plné péči a s dcerami se vůbec nestýkám protože nechtějí. Jsem povinna platit mimořádné výdaje? Býv. manžel je po mě chce, na učebnice, koleje vysoké a střední školy našich dcer. Děkuji za odpověď
Odpověď od:
Mgr. Vít Michel
Advokát
Vzhledem ke skutečnosti, že o výši výživného i mimořádných příspěvcích bylo úředně rozhodnuto, jste povinna tyto příspěvky platit i v případě, že se s dcerami nestýkáte. Pro jeho snížení, či zrušení je třeba podat nový návrh u soudu, avšak mám za to, že soud by skutečnost, že se s dcerami nestýkáte nebral jako důvodu k Vámi požadovanému rozhodnutí.

Předchozí dotaz

uzavřel jsem se svojí (společník) společnosti s.r.o. smlouvu o zápůjčce na 150 000 Kč

Dobrý den, uzavřel jsem se svojí (společník) společnosti s.r.o. smlouvu o zápůjčce na 150 000 Kč s úrokem 8 % p.a. Ze společnosti jsem si nakonec vyplatil v květnu pouze 100 000 Kč. Kolik mám nyní společnosti vrátit? Je možné nějakým způsobem dluh prominout? Vím, že naopak to lze formou kapitalizace.

Další dotaz

V dubnu 2022 mu činnost ukončili, nezaslali mu ani potvrzení o ukončení činnosti, ani téměř 200tis

Dobrý den, v prosinci 2021 syn nastoupil na živnost u firmy. V dubnu 2022 mu činnost ukončili, nezaslali mu ani potvrzení o ukončení činnosti, ani téměř 200tis na provizích za uzavřené smlouvy. Nikdo s ním nekomunikuje, neodpovídá. Jde o fotovoltaiku, nedostal ani slíbené zrušení konkurenční doložky. Nevíme co máme dělat.
Mgr. Vít Michel
Advokát

Nejnovější dotazy:

Soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření

Dobrý den, v opatrovnické věci ohledně styku se synem byl proveden psychologický posudek, který pro mě nedopadl nejlépe a soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření. Na základě toho byl nařízen usnesením psychiatrický posudek. Ale podařilo se mi řízení o styku se synem zvládnout s rozsudkem, že styk se neurčuje Psychiatrický posudek proveden nebyl. Bylo zde vydáno doporučení na asistovaný styk. A můj dotaz zní, jestli kdyby OSPOD či ex či soud vyvolaly v této věci nové řízení, jestli bych se mohl vyhnout psychiatrickému posudku tím, že bych řekl, že se se synem již stýkat nebudu do dospělosti. (jestli bych měl vůbec ten asistovaný styk podstupovat), či je-li jiná možnost se psychiatrickému posudku vyhnout. Děkuji.

Uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně

Dobrý den, uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně, odměnami. Stejně tak bylo postupováno i u dalších zaměstnanců. Dva měsíce tomu tak bylo, nyní se tak neděje. Dostávám pouze hrubou mzdu uvedenou ve smlouvě. Můžu s tím něco udělat?

Po své mamince jsem zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu

Dobrý den, v roce x jsem po svém mamince zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu, jedna je z titulu nevyplaceného majetkového podílu a druhá u titulu nevyplaceného vypořádavacího podílu. Několikrát jsem se emailem i telefonem dotazoval v družstvu, ale nikdy jsem od nich nedostal jinou než ústní odpověď, že "je to promlčeno", nic víc, ani konkrétnější co je promlčeno. Děkuji za odpověď

Dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu

Dobrý den, dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu (prý systémová chyba, až do konečného vyúčtování tvrdili, že mám vše ok). Teď přišel nedoplatek a já je ihned kontaktovala. Jak v tomto případě mohou postupovat? Mohou platbu vymáhat takhle zpětně nebo mě nutit do splátkového kalendáře? Děkuji.

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka"- zasláno v 18:00 hod. Byla prý pověřena ředitelem to sdělit. Mám jako rodič povinnost poslouchat učitele? ze zákona?

Ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle

Dobrý den, ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle. Jde o to, že se věnuji psaní autorských textů a knih. Píšu je cca 5 let a sdílím je na sociální síti. Nyní mi byl jeden z textů ukraden, kdy ten kdo ho vydává za svůj mě slovně napadl a píše lidem o tom, že jsem zloděj apod. jelikož se nejedná o spor mezi sousedy o tom kdo má lepší vlasy, rozhodla jsem se tuhle situaci řešit. Můžu se zeptat jak přesně postupovat, když jde o křivé obvinění a porušení autorských práv? Abych prokázala pravost svého textu a očistila své jméno? Děkuji
Potřebujete pomoc právníka?
Máme pro vás slevu na první dotaz.

Podobné dotazy

Bydlím v RD se synem, jeho ženou a dětmi. Mám ještě dceru, která bydlí jinde. RD je můj. Kdyby nedej bože syn zemřel dřív než já, dcera zdědí půl RD (a peníze, pokud nějaké budu mít), a druhou půlku zdědí synovy děti, nebo všechno dědí dcera? A jak v tom případě zabezpečit, aby půlku mého majetku po mé smrti zdedila vnoučata? Dcera deti nemá.
Zdravim, sme slovaci dlhodobo zijuci v CR, narodila sa nam dcera, ktora ma uz SR aj CR rodny list. Ja ako otec mam v CR prechodny pobyt a rad by som vedel nasledujuci postup: - ako moze dcera ziskat trvaly pobyt v CR? - za akych podmienok moze dcera ziskat ceske obcianstvo alebo dvojite?
Dobrý den. Jsem rozvedená a bydlím v rodinném domě s bývalým manželem.Oba jsme vlastníci nemovitosti. Oba máme 2+1. Bývalý manžel žije ve svém bytě asi 5 let s přítelkyní. Kdyby se s ním něco stalo má jeho přítelkyně nějaký nárok na dědictví ? Spolu s bývalým manželem máme 3 děti.
do 12 hodin
Dobrý den,jsme vlastníci bytu v přízemí ve čtyřbytovce. Pro záměr vyvložkování komína a napojení plynového ohřívače jsme si nechali provést revizi tohoto komína. Bylo zjištěno, že komín končí na úrovni stropu našeho bytu, t.j. máme důvodné podezření, že majitelem bytu byly provedeny nepovolené stavební úpravy spočívající v odstranění komína za účelem rozšíření koupelny. Může se soused bránit, že tyto úpravy on neprovedl, a že byly provedeny předchozím nájemcem či majitelem? Děkuji
Pokud je mezi manželi uzavřená predmanzelska smlouva, kdo dedi majetek v případě úmrtí jedno z manželů?
do 12 hodin
Dobrý den, dcera zdědila po matce chalupu. Na ní bohužel je břemeno odsouhlasené matkou ve prospěch banky - ručení za úvěr 3,9 mil na dostavbu domu příbuzné osobě. Tato osoba odmítá zrušit břemeno, přestože má dost nemovitostí, aby mohla ručit svým majetkem. Dcera žije v zahraničí a chtěla by chalupu prodat. Lze nějak danou osobu donutit, aby neblokovala prodej chalupy? Např. požadovat finanční měsíční úhradu za toto břemeno?
do 12 hodin
Dobrý den, mohu jako rodič zplnomocnit svojí zletitou dceru, aby mne zastoupila a jednala za svojí mladší sestru (mojí nezletilou dceru) na základní škole?
Dobrý den, vdaná jsem 29let. Vztah manžela (je jedináček, otec již nežije) se svou matkou asi tak: zavolá jí 2x ročně, když jede na sraz třídy (1x za 2-3 roky) staví se u ní. Matka - bez většího zájmu o naši rodinu. Neléčená alkoholička. Nyní nesamostatná, na lůžku v ústavu. Manžel má tetu (sestra jeho matky) a bratrance. Teta (i bratranec) se o matku manžela starala více, bydlí blíže. Manžel byl s tetou (s ní dobré vztahy) v ústavu za svou matkou. Matka bydlí v garsonce, kam se už nevrátí. Na dotaz, co bude s bytem, nedostal odpověď ani od matky (mluvila z cesty), ani od tety(vyhýbala se odpovědi). Má podezření, že matka garsonku již nemá, má ji bratrance. Může manžela matka vydědit, aniž by to věděl? Co když ji darovala? Může získat manžel garsonku zpět? Nebo alespoň nějaké vyplacení? Co má dělat?
Dobrý den. Jsme vlastníky bytu ve 4-bytovce, kde jsou ostatní 3 byty rovněž v soukromém vlastnictví. Není zde založeno společenství vlastníků. Dlouhodobě zde nebydlíme, pouze občas přijedeme na kontrolu bytu. Úklid společných prostor máme zajištěn smluvně jedním vlastníkem bytu, ostatní správu vykonává smluvně bývalý vlastník bytů, stavební bytové družstvo. Před 10 lety byl dům napojen na vodovod (1 patní+4 podružné VDM). Smlouvu s dodavatelem vody máme všichni. Vyúčtování jsme doposud kvůli naší zanedbatelné spotřebě neřešili, probíhalo vždy na kusu papíru a částce sdělené jedním z majitelů bytu telefonicky. Nyní byt chceme prodávat a pátráme, jestli je takovýto způsob správný. Dokonce jsme zjistili, že dodavatel vody neposílá fakturu, což nám přijde absurdní. Je to vše správně?
Kamarádova exmanželka, se kterou se rozvádí vlezla do telefonu a ofotila si konverzace co tam měl ze seznamek s jinými ženami po podání rozvodu, a posílá to dalším lidem. Je to trestní čin?Kamarád se odstěhoval,ex bydlí zatím s dětmi ve SJM bytě,o který se soudí. Kamarád platí celý nájem,ex nechce platit nic. Je možné ji nějak donutit,aby platila aspoň půlku nebo třeba vypnout aspoň vodu, elektřinu,plyn?
Dobrý den, měl bych dotaz co se týče sirotčího důchodu. Zemřel mi otec, mám na něj právo a moje matka ho dostávala několik let, protože mi nebylo 18 let. Zletilý jsem od ledna, ale bylo mi řečeno že i teď bude sirotčí dostávat moje matka, protože u ní bydlím. Dneska jsem se ale dočetl že bych to měl dostávat já a ona ho bude dostávat pouze když já podepíšu čestné prohlášení že to tak chci. Chci se zeptat jak to tedy je, jestli nejsem objetí nějakého podvodu.
V roce1978 jsme vstoupili do druhého manželství, já Mirosla (85) a Jana (81). Já mám z prvního manželství 1 dceru, manželka 1 syna a 1 dceru. Z druhého manželství děti nemáme. Od roku 1989 máme oddělené hospodaření podle rozdělených kompetencí (manželka strava doma, domácí potřeby, já platím byt, veškeré investice v bytě, dovolené kulturu a sobě obědy v menze). V roce 1992 jsme si pořídili byt do osobního vlasnictví, který jsem platil. V dobré víře jsem nechal zapsat jako vlastníka manželku. V současné době spolu dobře nevycházíme. Ctěl bych se ubezpečit, jak je to s dědickým právem na byt po mém úmrtí. Podle mého názoru nabytí bytu proběhlo v manželství, takže z hlediska vlastnického podílu vlastním polovinu hodnoty bytu, kterou po mém úmrtí by měla zdědit dcera. Byt není zadlužen. Moje otázka zní: je tomu tak anebo se mýlím. V záporném případě prosím o radu, jak bych měl postupovat, aby tomu tak bylo. V kladném případě bych vás požádal o písemné potvrzení, že tomu tak je.
do 12 hodin
Mam s.r.o. Moldavec zamest. karta 27. Dal jsem mu DPČ, ale nepracuje a ja u nej musim platit odvody aniz by vubec neco vydelal. Opakovane rika, ze bude delat, ale nedela. Nemuzu mu dorucit ani vypoved. Muzu mu dat vypoved okamzite bez 15 denni lhuty?, tak abych uz za nej nemusel nic platit?
Dobrý den, jsem majitelkou bytu ve kterém mám jako nájemníka svého otce. Můj otec vyžaduje zřídit mu věcné břemeno. S tím asi problém nemám, ale ráda bych, aby mi nadále platil nájemné. Je tato možnost proveditelná? A v případě, že by přestal platit nájem, jak se to řeší dál?
Dobrý den, chcy se z manželem rozvést vůbec se nerozumíme...máme spolu dceru 12 let. manzelstvi trvá od roku 2009.
do 12 hodin
Manžel si koupil z spoření (spořeno z manželova účtu za doby našeho manželství) bez mého vědomí motorku za 180 tis. Moto pořízeno na firmu mého otce, asi je nyní majetkem firmy. Jak právně situaci řešit vzhledem k tomu, že mám dle mého nárok na polovinu naspořené částky, na které jsem se výrazně podílela? Možnost donutit manžela k prodeji?
do 12 hodin
Dobrý den. Moje matka s manželem si pořídili byt ve SJM Manželství uzavřeli v roce 1986,byt později.V loňském roce začal mít otčím zdravotní problémy, hlavně demencí. Proto skončil na LDN.Jeho bratr toho využil a dal mu podepsat, že mu odkazuje byt i nějaké pozemky, které zdědil.Mel s sebou asi i nějakého právníka.Letos o Velikonocích otčím zemřel.Od notářky se mamka dozvěděla, že nic dědit nebude, jen jeho bratr.Potrebuji radu, hlavně co se týká bytu. Dá se to nějak zneplatnit nebo bude mamka mít s ním byt napůl?On by tam nejraději nastěhoval svou vnučku.Mamce je 76let a je z celé situace zoufalá,nic jiného nevlastní.
dobrý den, bydlím v domě s více byty. Jsme majiteli bytů. Před nějakou dobou se nad nás nastěhoval nový soused a začal si stěžovat na smrad linoucí se z našeho bytu k nim do bytu okny. Prý je u nás cítit formaldehyd, i u nich prý naměřili zvýšené hodnoty. Chtějí po nás, abychom si nechali vyměnit podlahy, protože pravděpodobně je formaldehyd v nich (jsou staré). Co nám hrozí, kdyby ve svém bytě naměřili zvýšené hodnoty formaldehydu, který se k nim dostane z našeho okna?
Bývalí manželé (rozvedeni 10/2019) mají společné členství manželů v bytovém družstvu. SJM nebylo vypořádáno. Mohou místo vypořádání SJM převést jejich družstevní podíl na dceru (pomocí Smlouvy o převodu druž. podílu)?
Dobrý den, potřebuji radu ohledně koupě bytu který je ve vlastnictví města. Byl nám nabídnut odkup městského bytu který máme v pronájmu už 30 roků. Byl nám přidělen v roce 1989 v havarijním stavu tak jsme udělaly celkovou rekonstrukci ,zednické práce, elektroinstalace, vodoinstalace, vše se souhlasem bytového družstva. Bohužel už nemáme žádné doklady jen podepsané svědectví lidí o stavu a vykonaných úpravách. BD nemá žádné doklady. A tak požadujeme zohlednění prodejní ceny . Máme nějakou šanci?
do 12 hodin
Dobrý den, chtěli bychom synovi darovat finanční prostředky ve výši 3 mil. Kč na koupi bytu, který by si chtěl koupit společně se svou přítelkyní, cena byty 6 mil. Kč. Předpokládám, že časem byt prodají a postaví si dům. Doporučujete sepsat darovací smlouvu?
Manžel se švagrem se po prodeji ostatního z dědictví dohodli na os.užívání zbývajících 2 ks aut cca stejné hodnoty pro každého,snad písemně. Nyní švagr náhle zemřel a manžel chce své auto přepsat na DI na svého syna nebo kupce.Lze to?Co má v této situaci udělat?Děkuji
Dobrý den, Jsem na začátku uvažování o propojení dvou bytů, mám možnost koupit sousední byt a zajímalo by mě, zda je možné byty propojit, z druhého využít pouze jednu místnost, zbytek prepazit a pronajímat jako byt 1+kk? Děkuji . S pozdravem
Manžel podniká v budově, kterou nyní přestavujeme. Budeme je znovu zapisovat do katastru. Máme dvě děti a tuto budovu bychom chtěli napsat na ně, ale manžel v budově chce dále podnikat. Musí platit nájem dětem?
Dobrý den máme se známou ústní dohodu že máme pizzerii a půl psaná jen na jeho jméno,ale vybavení se platilo na půl a zednické práce jsme platily jen my a ještě tam pracujeme a on nás tet chce obřezat o investice a nezaplatit odpracované dny a ještě nás pomlouvá a ponižuje dá se stím něco dělat???
dobrý den, jak je to s placením alimentů když díte dovrší 26let? Dcera dělá vše proto, aby studovala, co nejdéle kvůli alimentům, lze to navršením 26let zrušit či zažádat, že dcera je už na tolik dospělá, aby chodila ke studiím do práceˇ(ponížit alimenty)
Jsem 1/4 spoluvlastník bytu. 3/4 vlastní sestra. Sestra byt pronajala bez mého souhlasu. S tímto pronájmem a smlouvou nesouhlasím. Je tato nájemní smlouva platná? Jak postupovat ohledně anulace této smlouvy? Najemník nemá souhlas spolumajitele bytu. Děkuji.
Jde sepsat poslední vůle tak,že odkazi dceři dům s tím,že ho v budoucnu může prodat,ale musí koupit další nemovitost,která vždy bude psaná jen na ni?
Prosím o radu, máme s manželem nemovitost na hypotéku ve SJM a manžel chce nemovitost napsat pouze na mne (manželku). Z předchozího manželství má dvě děti, které o něj nejeví zájem, tak chce předejít, aby po mne děti nechtěli peníze za dům, který jsme si sami vybudovali. Sepsal s ověřeným podpisem darovací smlouvu, bude nám to stačit? Děkuji.
do 12 hodin
Dobrý den, V roce 2011 se manžel rozvedl se svou 1. ženou, vyplatil ji z bytu částkou ve stejné výši jako byla cena bytu a vzal si na to úvěr. Začali jsme spolu žít a společně splácet úvěr, v roce 2012 jsme spolu koupili byt na úvěr (byt psán na oba a úvěr také). 2013 byla svatba a v roce 2016 jsme úvěry sloučili. Dluh splácen společně, jeden byt psán na oba, druhý stále jen na manžela. Plat jsem měla slušný a ze společných peněz jsme platili také život jeho syna ve střídavé péči. Máme spolu nyní syna a chci se rozvést. Mam v tomto případě nárok stále pouze na jednu polovinu bytu, který je psán na oba nebo společným splácením i na polovinu druhého, který je psán pouze na manžela? Děkuji za odpověď
Dobrý den, při rozvodu bylo domluveno, že syn (18) bude bydlet ve společné domácnosti o otcem, v jeho domě. Ten mu má hradit náklady na ubytování a stravu. Dcera (18+) bydlela v době rozvodu s chlapcem jinde. Začátkem roku se vrátila domů. Otec i já posíláme dětem pravidelně alimenty. Otec se v prosinci odstěhoval k jiné ženě a od dubna chce po dětech aby si platily provoz domu(elektřinu, stočné, televizu, wifi), dělá to přes 2 000 Kč měsíčně. Dcera má školu, která jí dovoluje chodit na brigádu, má dokonce dvě, takže otci peníze dává. Já jim kupuji jídlo, vařím o víkendu, pomáhám na zahradě. Otec kromě alimentů nic, dokonce jim celý dům a velkou zahradu nechal na starost, nic tam nedělá. V domě bydlí i jeho rodiče, na ty se také vykašlal, také dětem pomáhají. Na stížnost syna, že se mu to nelíbí, mu napsal, že jim provoz platit nebude. Mně se to nelíbí, dcera mu v podstatě vrací alimenty zpět a jeho vůbec nezajímá z čeho žije. Nevím jak to řešit, kam se obrátit. Děkuji za odpověď
do 12 hodin
Dobrý den, dcera bydlela s přítelem se kterým má dítě. Za dobu partnerského vztahu si vzali půjčku, kterou společně utratili za zařízení bytu a věci denní potřeby. Půjčka je napsaná na dceru, protože její partner ma exekuci na plat. Následoval rozchod, je možné nějak přimět bývalého partnera, aby se na splácení finančně podílel? Děkuji
do 12 hodin
Dobrý den, chtěl bych se zeptat dceři které bude teprve za měsíc 18 ukončila studium a je vedena na úřadě práce. Od té doby co ukončila studium jsem přestal platit výživné. Měl bych stále platit?
do 12 hodin
Vyjimka neplaceni dani z prodeje nemovitosti:,,Prodej za účelem zajištění bytové potřeby,,plati to aj ked je zajisteni byt. potreby ve Francii?napr:Prodej bytu v ČR se ziskem a nasledny nakup bytu ve Francii.Platim dan?
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na vlastnictví manželů. Před manželstvím jsem koupila rodinný dům, který jsem měla ve svém vlastnictví a jsem zapsaná na katastru nemovitostí. O několik let později jsem se vdala a s manželem jsme začali dům opravovat. Museli jsme i refinancovat hypotéku, ve které je manžel uveden jako hlavní ručitel, z důvodu mojí mateřské dovolené. Chtěla bych se zeptat zda i nadále je dům v mém vlastnictví, když jsem ho nabyla před manželstvím a nebo už se stal společným majetkem manželů?
Můj švagr koupil pro svou dceru byt, ve kterém bydlí dcera s přítelem a jejich syn. Původně vlastnila polovinu bytu dcera a polovinu její otec. Nyní nechal otec přepsat svou polovinu na nezletilého vnuka, který tam bydlí. Ráda bych si ověřila, zda může dojít k manipulaci s bytem (např. přepsání na přítele dcery), když rodiče jsou zákonní zástupci syna.
Dobrý den vloni jsem se vdala a s manželem jsme sepsali předmanželskou smlouvu.Manžel vlastní dům ve kterém bydlíme.V případě rozvodu je mi vše jasné ale jak to je v případě manželova úmrtí? Každý máme z předešlého manželství dvě děti a já bych nerada zůstala bez střechy nad hlavou.
do 12 hodin
Dobrý den,vlastním polovinu bytu po matce,a druhou polovinu vlastní můj synovec,který byl nyní soudně uznán jako zbaven finanční svéprávnosti.Chtěli jsme byt prodat,co to pro mne znamená,kdo bude rozhodovat o tom,že se může prodat i synovcovo polovina.Bojím se,že to bude zdlouhavé a budu si muset brát právníka?Ještě upřesním,matka každému z nás polovinu bytu dala darem.
do 12 hodin
Tchyně mně, mému synovi a manželovi umožnila v r. 2010 bydlení na své chatě. Po několika letech v r.2019 chatu darovala druhému synovi a ten udělal manželovi věcné břemeno po smrti Tchyně (2020). Manžel v 11/2021 zemřel. A švagr se mně a syna snaží do 15 dnů vystěhovat a na obecní úřad podal návrh na zrušení trvalého pobytu. Jaké mám možnosti. Vše bylo bez smluv pouze ústně.
Dobrý den! Od února nám teče přes prasklý odpad v bytě nad námi voda. Oni mají v bytě sucho, tak odmítají situaci řešit. Nabídli jsme se, že si opravu provedeme sami ,ale odmítli nám přístup do bytu. Policie nám řekla, že ona nemá co řešit, protože to není úmysl. Napsali jsme doporučený dopis společenství ,ale žádná reakce. Při telefonickém kontaktu, nám je naopak vyhrožováno a úmyslně nám je puštěná voda na hlavu. Chceme to řešit soudní cestou, ale nevíme o co máme nárok žádat. Vše máme zdokumentované. Nevíme ani jak se žaloba podává a hlavně koho oslovit /soudce, státního zástupce/ Děkuji za radu
Dobrý den. Vážení, jsme manželé vyššího věku, vlastníme rod . domek a chtěli bychom darovat vnukovi , ktrerý je momentalně mimo republiku.Máme dceru,která o nás nejeví zájem už šest let nejsme v kontaktu.Prosím, ,jaké by bylo nejlepší řešení tento domek na vnuka přepsat bez jakych koliv poplatků. Prosím ,stačí darovací smlouva nebo je nějaké jiné řešení o kterém nevíme?
Dobrý den, mám problém doma s přítelkyní, která nepracuje a já živím její 3 děti a ji samotnou. Dělá mi i přesto doma peklo a když se ozvu, občas i hlasitěji, tak to hodně schytam, kolikrát i fyzicky, několikrát i krev. Policii, kterou vždy přivolat ona vše řeší pouze tak, že mne vykaze z domu, kde platím nájem. Bez obvinění, bez důkazů, bez toho aby něco vyšetřování.. Prostě jste chlap tak vypadnete. Jak se mohu tomuto postupu bránit?ted sedím v dešti a zimě před domem a jsou z druhé strany klíče a já nemohu do domu, kde platím nájem. Pokud je někdo online prosím o pomoc..
do 6 hodin
Hezký večer, mám dotaz jsem vlastníkem domů, žila jsem s manželem 7 let společně jsme dům zvelebily cca, 250 tisíci, rozvedly jsme se manžel se nechce domluvit na sjm že bych mu polovinu vyplatila chce to dát k soudu, já dům prodávám má právo chtít větší obnos peněz z prodejní ceny?
do 12 hodin
Dobrý den , zemřel můj otec. Pozůstalostní řízení se odehrálo bez mojí účasti , pouze za přítomnosti jeho manželky a také ,možná její dcery , rád bych věděl zda je toto možné obnovit a v případě ,že ano jak postupovat. Děkuji
Dobrý den. Chtěl by se zeptat. Na dceru, která neudělala maturitu a zapomněla se přihlásit k opravným zkouškám v září, plátím alimenty. Jelikož jí dle mého soudu končí status studenta. Buď se přihlásí na pracovní úřad anebo si najde práci. Musím platit dál alimenty? A jak postupovat v případě, že chci alimenty zrušit nebo snížit. Já přišel o práci a dcera mě nenavštěvuje ani moc nekomunikuje. Děkuji
Dobrý den,moje dcera platí velkou hypotéku a momentálně by měla být na mateřské (11měsíců dítě).Nastoupila na nižší úvazek.Obě pracujeme ve zdravotnictví o hlídání se střídáme.Jelikož jí házejí klacky pod nohy,chtěla bych jí pomoci.Chtěla bych se zeptat,do důchodu mám ještě 4 roky,co by bylo pro mě lepší,snížit úvazek,nebo jít do předčasnýho důchodu?Podotýkám jsem 40let u lůžka a dcera má možnost nastoupit na místo kde pracovala a nabídli jí velice výhodné podmínky,ale bohužel je to s dojížděním.
Dobrý den, s manželkou se rozvádím a nyní řešíme SJM. Manželka má advokátku. Máme spolu ve SJM dům. Něco ze svého účtu (kuchyň, nábytek, zahrada) za trvání manželství financovala ona, něco já. Dům jsme kupovali na půl před svatbou. Dával jsem návrh, že dostane víc, ale chce ještě víc, že prý do toho domu dala víc. Ještě bych se chtěl zeptat, zda je nějaká možnost když rozvodové stání máme září 2022 a já musím podepsat Smlouvu o smlouvě budoucí na koupě mého nového bytu do konce srpna 2022, kde už mám zálohu a který bych chtěl dál financovat z prodeje mé poloviny domu, aby si manželka nedělala nárok (aby to nebylo později napadnutelné) na půlku z tohoto bytu. Moc děkuji.
Dcera zemřela,kdo bude dědit
Dobrý den, pokud spolu manželé od data "xy" prokazatelně nebydlí, jak bude při rozvodu naloženo s jejich SJM právě od data rozluky po rozsudek o vypořádání SJM (míněno finance, účty, příjmy, výdaje atp.). Lze utrácet či spíše šetřit? Budou soudem vyhodnoceny příjmy a výdaje na účtech a kreditní položky (nadbytek) na účtu "majetnějšího" manžela rozděleny 1/2? Manželství je bezdětné. Jak je to prosím s vypořádáním hypotéky jednoho z manželů, kterou tento nabyl v době před vznikem manželství (výhradně na jeho nemovitost, jejíž je jediným majitelem), ale byla částečně splácena v době manželství, tedy ze SJM, kdy do rodinného rozpočtu přispíval i druhý manžel. Má v době SJM "přispívající" manžel při soudním vypořádání SJM nárok na 1/2 hypotečních vkladů za období manželství?
Dobrý den! Můj dotaz zní: jaká je sazba dědické daně v první skupině, tedy například matka - syn nebo matka - vnuk? Typické dědictví: nemovitost, byt v osobním vlastnictví nebo družstevní podíl. Laickým pohledem do snadno dostupných veřejných zdrojů se zdá být odpověď jasná: žádná daň se neplatí. Nicméně v mém okolí jsou lidé, kteří tvrdí, že dědili a platili. V čem může být háček?
do 6 hodin
Dobrý den . Našla jsem brigádu na DPP, ale vyšoupli mě z ÚP, že musím mít DPČ. Jaké jsou výhody a nevýhody pro mě na DPP a DPČ, když je výdělek přes 20 tisíc měsíčně. Mám dceru na studiích. Děkuji
Dobrý den Odstěhoval jsem se že společné domácnosti.Jiz *** měsíce žiju s novou partnerkou.Oba vedeme řádný život a máme zaměstnání. Ještě jsem neřešil rozvod.V manželství mám nezletilou dceru. Mam otázku zda si můžu dceru vzít k sobě na prázdniny i když s tím její matka nesouhlasi.(nemáme vyřešeno žádnou dohodou a přes moji snahu se domluvit se mnou její matka nekomunikuje) Může si její matka klást podmínku ,že v té době kdy budu mít dceru u sebe ,nesmí s náma být má nová partnerka a vídat se s mojí dcerou? Jakou mám povinnost oznámit manželce že si dceru beru aby nemohla třeba na policii hlásit únos dítěte.Nechci dceru odvézt do zahraničí jednalo by se o pobyt v ČR Děkuji za odpověď
do 6 hodin
Dobry den mam prosím dotaz manžel bydlí se mnou v byte nájemním smlouva je na mě manzel tam neni uveden a nema zde trvaly pobyt je mozne ho hned vystehovat a jeste si tam nastehoval dospeleho syna manzel ani jeho syn neprispivaji na domacnost ani korunu ja platim vse prosim o radu
Dobrý večer,já a má přítelkyně jsme vlastníci bytu v osobním vlastnictví.Před lety jsme ho koupili společně ona s větším vkladem na katastru nemovitosti je zapsáno vlastnictví takto :Ona 2/3 já 1/3 .Bohužel nás vztah vyšuměl a sice spolu žijeme jako spolubydlici s platbami za nájem a služby napůl .Já jelikož už mezi námi nic není bych chtěl byt prodat ona nechce že mě prý za 15 let vyplatí já přesto trvám na prodáni bytu jehož cena vzrostla.Dá se jí nějak právně donutit aby se byt prodal ?
do 12 hodin
Stavím dům, jehož druhá polovina má jiného majitele. Tento pán se zhostil stavby společné základové desky. Jelikož jsem si teprve vyřizovala úvěr podepsala jsem mu papír, že mu dlužím 250tis. - za práci a materiál (což ale v uznání dluhu specifikováno nebylo.) Nyní jsem zjistila, že deska je udělaná špatně a je na ni použito dvakrát tolik materiálu než bylo třeba. Jak nyní situaci řešit, chtít podepsat dodatečně smlouvu o dílo( neměli jsme) a pak desku reklamovat? A když nebude chtít podepsat smlouvu?
Dobrý den, po 16-ti letém společném soužití jsme se s manželem vzali. Každý jsme měli svůj vlastní účet a tak to zůstává i v manželství. Bydlíme v rodinném domě, který si manžel koupil, ještě před naším spolužitím. Vlastní ještě další nemovitosti. Z předchozích manželství má 3 dospělé děti, já dvě. Zajímalo by mne, jak by se postupovalo v případě dědictví ze zákona, jestli by do dědického řízení byly zahrnuty i finance toho druhého a jak by se dělil nemovitý majetek. Předem děkuji.
Mám chalupu. Získala jsem jí darovací smlouvou od matky a otčíma. Otčím je alkoholik a hrozily mu exekuce, tak jsem chtěla pomoct, aby o chalupu, ve které žili, nepřišli. Matka před šesti lety umřela a otčím tam stále žije, má tam trvalé bydliště ale žádnou smlouvu, kromě elektřiny nic neplatí i přesto, že bylo ústně domluveno, že já budu platit daň z nemovitosti a on vše ostatní. Ráda bych nějaký nájem nebo vystěhování. V obci pořád něco dluží a je mi už trapně, že mi volá starosta..
Dobrý den. Musí mít oprávněná osoba před zřízením věcného břemene k bytu trvalý pobyt v předmětem bytě? Jedná se o právo z věcného břemene - zákaz zcizení a nezatížení bytu po dobu života ve prospěch oprávněného.
Dobrý den, rozhodla jsem se odejít od manžela a ústně jsme se dohodli na tom, že mu dám svou polovinu domu s pozemkem a další nemovitosti s tím že mi slíbil že tyto nemovitosti přenechá dětem. Bohužel situace je jiná . Manžel se odstěhoval do zahraničí se svou přítelkyní a svým dětem nepřenechal nic a ani do budoucna tak nechce učinit . Dcera se musela vystěhovat z domu a manžel teď dům pronajímá dům cizím lidem. Mohu požadovat vrácení daru?
do 12 hodin
Dobrý den, manžel si počátkem roku našel přítelkyni, se kterou se i intimně stýkal. Nyní mi tvrdí, že jsou pouze kamarádi a nemá zájem se se mnou rozvádět. Já mu však nevěřím a chtěla by jsem manželství ukončit. Máme již zletilé dítě a rodinný dům, ve kterém se synem bydlíme. Dům je psaný na na mě a na manžela. Manžel odejít nechce. Chtěla jsem se zeptat, jak by to bylo s majetkem, zda by se se mnou musel manžel finančně vypořádat a v jaké procentuální výši. A hlavně jestli to že manžel měl v nedávné době milenku, se kterou jak tvrdí, je nyní jen kamarád je dostatečný důvod k rozvodu.
Dobrý den, mám dceru 6 měsíců a nechci, aby se stýskala s mou tchýní. Tchýně ke mě nemá dobrý vztah a o mou dceru se nezajimala až doteď, kdy si vyžaduje, aby ji manžel vozil k ní domů. Může si tchýně zažádat o styk s mojí dcerou soudně nebo co vše může podniknout pro to, aby ji mohla vídat? Dá se právně z mojí strany zakázat styk, popřípadě z jakého důvodu? Mohl by byt duvod výhružky nebo urážky z její strany, strany její dcery a sestry? Jsem z toho psychicky na dne. Nebo dá se upravit styk na určité dny a za přítomnosti manžela, mě nebo sociální pracovnice (asistovaný styk za pomoci pracovnice OSPOD)? Co je reálné reseni a jak to v takových případech chodí? Předem děkuji za odpověď.
do 6 hodin
Dobrý den, manžela nedávno nabourali a auto je na odpis. Řidič, který nehodu způsobil neměl řidičské oprávnění a měl alkohol v krvi. Chtěla bychom se zeptat zda pojišťovna musí uhradit manželovi náklady spojené s odtahovou službou a dále zda nějak zohlední při platbě pojistné události i plně natankovanou nádrž a dálniční známku. Děkuji
Dobrý den, mám přítelkyni na Slovensku. Je to svobodná matka dvou nezletilých dcer, přičemž u jedné z nich jsem zapsán v RL jako otec a nese moje příjmení. Chtěly bychom spolu žít a tvořit rodinu i s druhou dcerou u nás na Moravě. Její otec však s odstěhováním dcerky souhlasit nebude. Otec nemá soudně stanovené výživné, ale matce přispívá a navštěvuje ji. Co v takovém případě dělat?
Dobrý den, Kupujeme s manželem nemovitost. Většinou platí on z vlastních zdrojů, zbytek platíme z půjčky kde jsem spoludluznikem. Advokát realitky chce aby jsem podepsala souhlas že nemovitost bude ve výlučné vlastnictví manžela. Vypadá mi to divně, když jsme spoludluzniky. Děkuji
do 12 hodin
Jsme manželé 10 roků, Bydlíme zatím stále na společné stejné adrese a chtěli bychom řešit náš rozvod jako "nesporný rozvod". Je možné uvést u obou stejnou adresu i když jako "manželé" spolu již nežijeme?
Dobrý den. Potřebovala bych poradit ohledně výpovědi z podnájmu. Jsme 5 člena rodina v podnájmu družstevního bytů kdy se vždy smlouva automaticky prodlužuje o jeden rok a mame se do zítřka vystěhovat z bytů. Pronajímatelka mi poslala výpovědn z podnájmu formou emailu, jenže výpověď není napsaná tak jak by měla ani mě majitelka nepoucila o mich právech které mám. Chtěla bych se vás poprosit a zeptat se zdáli je tato výpověď platná nebo ne. Předem děkuji za odpověď.
Jak ma otec narok vídat se se svou dcerou ,při určování výživného se před soudem dohodli že to nechaji na domluvě ale od té doby co se matka dcery vdala to nefunguje, alimenty syn platí,zaměstnání ma ,zázemí pro dceru také,jak je to s vánocemi,prázdninami a jiné dekuji
do 12 hodin
Vlastním s přítelkyní byt, každý 1/2. V případě rozchodu se domluvíme, že prozatím zůstanu v daném bytě bydlet. Musím hradit přítelkyni poměrný nájem i když jí nebráním, aby dál dočasně bydlela se mnou ve společné domácnosti? Jak to je s placením služeb a elektřinou (smlouva je na přítelkyni). Může je přestat platit a odpojit mě? Např. kvůli pozdějším neshodám. Ta 1/2 bytu mi byla darována od přítelkyně a ještě to nebude 1 rok. Obávám se, že si najde nějaký důvod, jak chtít dostat dar zpět pro nevděk. Jsou pravidla, čeho se nesmím dopustit? Nemám v plánu se k ní chovat špatně. Přítelkyně se chce rozejít se mnou a žádná nevěra neproběhla. Rozchod chce čistě kvůli rozdílným názorům.
Pred časem mi na dobirku dorazilo zbozi. Nyni po me prodejce vymaha penize, ze jsem udajne nezaplatila. Prepravce mi ale zbozi vydal a ja na 99% platila v hotovosti. Je to davno a nemam uschovany potvrzeni o platbe. Jsem v pravu? Musim ja dokazovat, ze jsem platila, kdyz mi bylo zbozi predano? Dekuji.
Dobrý den, dcera plnoletá, která žije s matkou, dostudovala střední školu. Údajně nemůže najít práci, ale ani nemá snahu nahlásit se na úřad práce. Jsem z toho rozhořčený a mám největší chuť ji přestat platit alimenty, abych jí ke jejim "povinnostem" přinutil. Samozřejmě, je to má dcera, nechci jí o nic připravit, ale zlobí mě to. Když bych přestal platit a ona to dala k soudu, mám nějakou šanci "neprohrát" ? Děkuji za Váš názor, či radu.
S manželem jsme před sńatkem uzavřeli před manželskou smlouvu spočívající v režimu oddělených jmění. Manžel zemřel,dědictví bylo vypořádáno. Má nárok jeho dcera z předcházejícího manželství nárok v nějaké linii po mně. Děkuji
Manžel podal žádost o rozvod, kterou jsme ale stáhli. Jeho právní zástupkyně napsala, že falšuji jeho podpisy. Přitom to není pravda a ví to i manžel. Navíc bych si nedovolila otevřít jeho doporučený dopis, jako to udělal on a mně ho vůbec nepředal. Co mám dělat?
Dobrý den Mé přítelkyni zemřel otec. Vlastnil byt na který má úvěr. Zajímá nás jak teď postupovat než se vyřídí dědictví . Má ještě bratra v insolvenci se kterým se bude dělit o dědictví . Má teď platit úvěr za zesnulého otce nebo neplatit. A jak je to s placením záloh na energie Díky
do 12 hodin
Dobrý den, potřebovala bych radu ohledně pracovního práva. Mám v práci podepsanou hmotnou odpovědnost za společenský sál, v němž je i technika. /přesně nevím cca 3 mil./. Díky nezodpovědnosti kolegyně se nyní řešilo, že do sálu nebude kolegyně, která odpovědnost nemá vstupovat - brala si klíče a dělala soukromé akce v sále bez mého vědomí. Vyšlo nařízení ředitele, že všechny akce budou na smlouvu, i když budou zdarma. Nyní je ředitel mimo, mi bylo řečeno zástupkyní, že co si dovoluju, že smlouvy nebudou a že jsme kolegyně, tak bude chodit do sálu kdykoliv bude chtít. Jak se mám dále bránit? Co je třeba mít písemně? Dle mého názoru není možné, abych nesla hmotnou odpovědnost za sál já, když zaměstnavatel mi neumožní tento prostor hlídat.
do 12 hodin
Dobrý den,mám v péči dceru .Dcera teď byla 2 měsíce u její matky na prázdninách, musí mi za ty dva měsíce poslat jeji máma alimenty, které má danne soudem?Děkuji za odpověď.
do 12 hodin
Dobrý den, zajímalo by mě právní řešení hypotetické situace. Manžel A je majitelem bytu, manžel B zakáže rodičům manžela A vstup do bytu s tvrzením, že je to jeho domov a že si to nepřeje. Děkuji
Dobrý den, existuje možnost u vypořádání manželů při rozvodu, aby oboum manželům po rozvodu zůstal i nadále podíl u družstevního bytu na dobu neurčitou. Ani jeden z manželů nemá na vyrovnání toho druhého, přičemž jeden bude byt dál obývat a druhý o podíl nechce přijít. Děkuji
Dobrý den jsem na UP a bydlím sama v byte mam po operaci, ex pritel mi byl napomocen a mel u me v byte par obleceni aby nemusel cestovat takovou dalku tam a zpet z jeho bydliste, mam cestne prohlaseni, svoje, jeho, matijele baraku kde bydlim a i vlastnika kde bydli zase on. Na udani jeho ex manzelky prisla kontrola a nasla ho tady jak mi zrovna pomahal s nakupem a i jeho par veci na obleceni co tu mel, chcou mi ho zapocitat do spolecne domacnosti a vzit mi prizpevek, nikdy tu nebydlel. co mam v takove situaci delat popripade dolozit
Dobrý den, OSSZ rozhodla o vzniku invalidity manžela, poté byla dokumentace postoupena na ČSSZ Praha. Pak bohužel manžel zemřel a pojišťovna ČPP odmítá vyplatit invaliditu, neboť tvrdí, že riziko invalidity zaniká během pojistné doby úmrtím pojištěného. Jak je možné, když o invaliditě bylo rozhodnuto ještě za života manžela? Proč nebyly vyplaceny tedy aspoň ty dva měsíce. Děkuji
Dobrý den mám problém s přítelkyní asi se budeme rozcházet manželé nejsme. Máme spolu být na půl i hypotéku přítelkyně neprospívala na hypotéku ani na rekonstrukci bytu ani na služby ani korunu . Tak sem se chtěl zeptat jestli má nárok na nějakou finanční část z bytu . Kdyby po rozchodu chtěl přepsat vše na mě .
do 12 hodin
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je možné sepsat smlouvu na zúžení společného jmění manželů, v případě, že ja podnikám a chtěla bych, aby se manzel vzdal nároku na zisk me soukromé zubní ordinace. Jsem OSVČ. Manzel říkal, ze mi papíry podepíše. Děkuji Tišťanová
Zdědila jsem 1/4 nemovitosti. Další 1/8 jsem koupila za trvání manželství, ale smlouvou jen na mé jméno, v Katastru nemovitostí jsem uvedena jako majitelka 3/8. Zbývajících 5/8 jsme pak koupili s manželem společně do SJM. Domnívám se, že i ta 1/8 je v SJM, i když tak není zapsaná v katastru. Ráda bych, aby manžel i v katastru vlastnil 1/2. Jak to provést? Mám mu darovat Darovací smlouvou (ověřené podpisy) polovinu z mých 3/8? Přestože je 1/16 jeho (v SJM), i když nezapsaná? Zápis pak bude, že 5/8 je SJM a 3/16 já a 3/16 manžel. Ale to není tak úplně pravda, protože 1/16 je jeho v SJM, i když není zapsaná v katastru. Správně by mělo být - 3/4 v SJM a 1/8 moje a 1/8 manžela v podílovém vlastnictví. Ale jak to zařídit? Nakonec to asi bude jedno, jak to bude zapsané, ale ráda bych, aby to bylo po právní stránce správně. Děkuji.
Dobrý den, zajímalo by mě, jestli můžou být v zastupitelstvu obce manželé. Dekuji
Dobrý den, v létě letošního roku jsem podala Návrh na rozvod manželství, jako navrhovatelka. Po 30 letec manželství. Od manžela jsem se odstěhovala již před nejakou dobou. Manžel nijak nereagoval, neprojevil žádnou reakci. Děti máme již dospělé a z domu. Od soudu přišlo již předvolání k rozvodu. Po jeho obdržení manžel psal SMS, že by chtěl abych se vrátila zpět. Já na rozvodu trvám. Nyní však mám pochybnost, zda budeme rozvedeni, když zatím nemáme dohodu o vypořádání majetku. Máme dost velký majetek a jistě dohoda nebude jednoduchá. Nevím jak manžel u rozvodu, zda se bude chtít rozvést, nejedná se o rozvod dohodou. Můžete poradit?
Dobrý den, máme s manželem byt, v němž nebydlíme, ve společném jmění manželů. Po vzájemné domluvě bych chtěla společné jmění manželů zrušit a spoluvlastníky bytu by se stali můj manžel a náš dospělý syn. Já bych nebyla vlastníkem. Děkuji za odpověď.
do 12 hodin
Dobrý den, matka žila v bytě společnosti, (v nájmu), její úmrtí v červnu. Já a sestra jsme dědici, ale obě se určitě všeho zřekneme. Jak se mohu bránit vymáhání nájmu? S matkou jsem nikdy nežila, pouze jsem společnosti zaslala úmrtní list. V bytě byla vedena nezletilá sestra (15), má ZZ otce. Na koho může nájem přejít? Musím v tom nějak figurovat? Nechci s tím mít nic společného. Díky
do 12 hodin
Dobrý den. Dcera přestoupila do soukromé školy, kde jí byla slíbena distanční on-line výuka přes google učebny. Po obdržení školného škola přestala komunikovat. Dcera dosud nemá přístup do učeben, na maily nikdo nereaguje, telefon nezvedají, žádná výuka neprobíhá. Jet do školy momentálně nemůžeme, žijeme v zahraničí. Jak můžeme postupovat? Děkuji a přeji hezký den.
Dobrý večer, prosím o radu jak postupovat manžel zapřel v děditví své matky źe odkázala část rodinného domku mě mám to písemně a ověřené právníkem.Chci odejít od manźela a budu chtít výplatot.Děkuji za pomoc chakt nevím jak postupovat dál
Dobrý den, ziju s manželem v jeho bytě, který ma v osobním vlastnictví 14 let, již 15 let ho ma na hypotéku, 10 let jsme manžele a tudíž platíme hypotéku společně, rok teď po fixaci u jiné banky vidím stav hypotéky i ve svém bankovnictví. Nyní se chceme rozvést a mě zajímá, zda mohu požadovat nějaké finanční prostředky za byt,
Dobrý den Prosím o radu jak vyřešit vrácení vozidla. Půjčil jsem k užívání auto švagrové s tím, že si bude platit pojištění a dočasně jej užívat než se auto zruší. Pojištění ale neplatí a auto nechce vrátit. Auto se momentálně nachází v Rakousku a švagrová trpí psychickou poruchou, kterou momentálně neléčí proto se s ní nedá komunikovat. Pojištění propadlo ke dni X. Jakým spůsobem nejlépe postupovat. Děkuji s pozdravem
Dobry den,zijeme více nez 20 let jako druh a druzka v byte,ktery byl mestsky a pred 3roky jsme jako celek zalozili druzstvo,odkoupili byty a splacime formou najmu.Nyni jsem vztah ukoncila a chtela bych se z bytu odstehovat.Jak by vypadalo vyrovnani,kdyz bych druhovi byt ponechala a chtela vyplatit aby to bylo spravedlive.Z ceho se vypocitava castka,postup.Ve smlouve na byt jsme od sameho zacatku uvedeni oba dva.Dekuji za odpoved
S bývalým manželem se v současné chvíli soudíme o svěření dcery do péče. Doposud jsem měla dceru v péči já a on měl rozšířený styk. Teď chce střídavou péči, v současné chvíli ji máme na zkoušku. Ovšem dcera takto není spokojená a mne zajímá jak mám postupovat při dalším stání?
Dobrý den, Jsem student, který si na jeden měsíc potřeboval zajistit bydlení na druhém konci republiky, momentálně již nájem v daném bytě nepotřebuju a chci ho zrušit. Ovšem nerad bych další tři měsíce platil nájem v bytě ve kterém nebydlím. Jak mám zrušit nájemní smlouvu co nejrychleji? Děkuji za odpověď
zemřel můj manžel, Napsali jsme oba závěť již v roce X podepsanou dvěma cizími paní. V té době to bylo možné, podpis 2 cizích lidí a nás manžela a mě. Jak to bude s dědictvím, manžel měl sestru s kterou se nestýkal a je již po smrti. Můžete mi říci, jak to bude dál ? Děkuji za odpověď.
Rozvádím se,manžel mi nechce vydat sušičku.Kupovala se z mých peněz (hotově),které jsem vybrala z účtu.tvrdí,že když má fakturu na jeho jméno,je tudíž jeho.já mám doklad jen výpis z mého účtu s vybranou částkou.v té době jsme již manželé byli.
do 12 hodin
dobrý den s manželkou jsme půl roku od sebe byl jsem z našeho společného bytu které jsem platil já vyhozen co jsem zvládl u nás hned protože mám stabilní práci zahraničí pár hodin jízdy z Plzně manželka si rozkázala xxx tisíc měsíčně alimenty na dve maloleté holčičky co nebyl problém a pokaždé jsem dával peníze navíc mám o tom potvrzení a co šlo bokem to jsem posílal pro děti. snažil jsem se je navštěvovat co nejčastěji protože obě jsou fixovaný na mě citově. zrovna tenhle víkend jsem jel na mýma holkama měl jsem dopedu rezervované penzion a mělo to být hezky jako u každé mé návštěvy. celou dobu odloučení jsem pozoroval jak manželka nezvládá výchovu holek. chtěla po mě více a více peněz psala jsi o ně skoro denně. ale teď je to nepodstatné tenhle víkend situace vyvrcholila úplně do nejvyššího extrému po mém odchodu z bytu si našla nového partnera ne dobrého charakteru manželku bil před dětmi větší holka mi to několikrát potvrdila protože jsem se ptal protože mě to zaujímalo na to dostali výpověď z bytu co zbylo tenhle pátek se museli vystěhovat pár dní zpětně mi to oznámila že má výpověď z bytu ale že sehnala nový nájem na který potřebovala více než 10000, které jsem jí samozřejmě dál. v pátek mi volá s pláčem a oznamuje mi že zaplatila kauci na nový byt a byla podvedená když jsem navrhoval zavolat policii argumentovala to tím že policie to nevyřeší a nemá žádný doklad ani smlouvu ani potvrzení že někomu něco někde dávála a že s holkama je momentálně na ulici po hodině mi volá že už jsou na bytě u její známé tvrdila mi byla oznámena na odspodu a že jsi už pro holky do jdou nevzali je prý právě tyhle známe která poskytla azyl pod podmínkou že příští týden bude s holkama už ve vlastním bytě když ne budou odebrána. V listopadu mám naplánováno nastěhovat se do bytu kteří si pronájmu. V kterém by měli holky svůj pokoj. když jí holky odeberou chtěl bych okamžitě začít řešit holky do své péči. Novou známost zatím nemám proto potřebuji aspoň ze začátku pomoc profesionál formou chůvy na plný úvazek a nebo jinou organizací. jsou mé všechno nedovolím aby žili v nějakém zařízení když mají svého tátu přece a holky to ví minimálně ta větší. Jsem si plně vedom že je to závazek na celý život ale tam jsem si byl vědom ještě před jejich narozením. a chtěl bych se rozvést z důvodu selhání starostlivosti o děti a utráceni společného příjmu na hazardních online automatech. můžete mi nějakým způsobem pomoci pro jejich získání do mé péče? nebo aspoň poradit kterým směrem bych se měl vydat.dopredu děkuji za vaše odpovědi
Dobrý den, chtěl bych se zeptat ohledně výživného na dítě. Platím matce dítěte výživné, ta se mezi čase vdala, s manželem ma další. Ovlivňuje to nějak placení výživného na dítě co platím? Slyšel jsem že ano, že nemusím platit když je vdaná... Shodou okolností žádá navýšení výživného... Prosím o radu. Děkuji.
dobrý den, chceme darovat s manželem dceři dům, jaká bude výše darovací daně? dům má hodnotu cca 20 mil.
Dobrý den, dcera je na mateřské dovolené s roční dcerou, mají dům ve SJM. Její manžel ma milenku se kterou chce žít ale rozvádět se nechce, dělá dceři scény a neustále mění rozhodnutí na kterém se domluví ohledně soužití nebo péče o děti či placení výživného. Jednou jí s dětmi vyhodil z domu, že může jít do bytu, který vlastníme my jako její rodiče. Ráda bych se zeptala jak od něho získat peníze za nájem našeho bytu dceři, když nejsou rozvedeni a dcera je na mateřské, aby si zároveň zeť nemyslel, že tím je odproštěn od platby nájemného, protože je to naše dcera. Děkuji za radu. V.
do 12 hodin
Dobrý den. Chtěla bych se nechat rozvést dceru mám svěřenou do péče manžel neplatí výživné už to řeší právník a exekutor, podala jsem na policii i trestné oznámení. Chtěla bych se zeptat co všechno k rozvodu potřebují vím že vyplněnou žádost, rodný list dítěte, rozsudek o svěření do péče, oddací list. Mám přikládat ještě něco? Mají třeba nájemní smlouvu kde žiju nebo nějaké potvrzení že nemáme žádný společný majetek? A jestli se platí 2000kč kolek nebo jestli je nějaká změna? Tím že manžel neplatí tak ty peníze chybí tak se mi nedaří uspořit na kolek. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, prosím o radu ve věci dalšího bydlení mých rodičů v bytě zesnulého majitele, mého bývalého manžela. V DOHODĚ O VYPOŘÁDÁNÍ SPOLEČNÉHO JMĚNÍ MANŽELŮ PRO DOBU PO ROZVODU mezi mým dřívějším manželem a mnou se uvádí, že bývalý manžel jako vlastník bytu výslovně prohlašuje, že byt jsou a nadále budou užívány mými rodiči na dožití, a že dále prohlašuje, že rodičům nebude nijak zasahovat do jejich práva bydlení a užívání uvedeného bytu. Bývalý manžel před nedávnem náhle zemřel a jeho děti jakožto dědicové se domáhají opuštění bytu. Uvedený byt byl kdysi součástí SJM bývalého manžela a mě. Z dohody dále vyplývá, že se já zavazuji bývalému manželovi vyplatit částku ve výši X Kč a doplacení úvěru ve výši X Kč na rekonstrukci domu, který je v mém vlastnictví. Užívání bytu mými rodiči není zakotveno jako věcné břemeno v katastru nemovitostí a existuje pouze ve výše uvedené DOHODĚ O VYPOŘÁDÁNÍ SJM. Mají dědicové právo vyžadovat po mých rodičích opuštění bytu? Děkuji za informaci
do 12 hodin
Jaké náležitosti musí obsahovat darovací smlouva na pozemek ve výlučném vlastnictví manželky do výlučného vlastnictví manželovi? (např. explicitní info, že jde o manželku a manžela, explicitní odkaz na část CLV, kde jsou věc. břemena, ...)? Může žádost na vklad do katastru přes elektronický formulář na www.cuzk.cz podat Obdarovaný nebo musí žádost vždy podávat Dárce.
do 12 hodin
Dobrý den po úmrtí manžela,nebyla vyplacena poslední výplata.Zaměstnavatel prý čeká na potvrzení od notáře,ale notářka říkala, že k tomu mi má sloužit USNESENÍ, abych vyřešila pár věcí po manželovi.Na internetu jsem se dočetla, že se ani na vyřízení dědictví nemusí čekat... teď už ho tedy mám ale.
do 12 hodin
Dobrý den, prosím o radu. Probíhá rekonstrukce/výstavba bytů nad mým, při které došlo k závadám typu prošlápnutý strop ke mně, zatékající voda stropem do mého bytu. Poničené SDK v místnostech, plesnivějící koupelna. Stavitel přislíbil nápravu po ukončení stavby, ale v st.deníku zápis není, můj nepodepsal a nereaguje na žádosti o vysoušeč a termíny opravy. Jakým způsobem mohu řešit? Děkuji!
Syn je v insolvečním řízení, chci mu pomoci tím, že si ho nastěhuji do svého bytu v družstevním vlastnictví. Mohu mu u sebe dát přechodné a nebo dokonce trvalé bydliště? Nemohu se tím vystavit nějakým problémům ohledně svého podílu k bytu? Jsem matka a byt je napsaný na mne. Děkuji za odpověď
do 12 hodin
Dobrý den bydlím X let u tchýně v bytě s trvalým bydlištěm. Nyni se byt bude přepisovat na manžela ,chci se s ním rozejít ,mám nárok na část bytu, děkuji
do 6 hodin
Dobrý den, koupil jsem byt. Součástí bytu je i místnost přístupná ze dvoru, která sousedí s mým bytem a chci ji k bytu připojit. Místností prochází odpady majitelů jednotky nad tou místností. Místnost je zakreslena v plánech jako součást mého bytu. V té místnosti se nachází vchod do nepoužívaného sklepa který není nikde zakreslen a vede pod mým bytem. A jde o to, že jeden obyvatel domu mi tvrdí, že místnost nemohu zavřít, dokuď se nevyřeší sklep, protože je v majetku SVJ. Čí je tedy sklep? Musím se s ostatními členy SVJ dohodnout, nebo tu místnost mohu prostě zavřít a připojit? Musím odpady v té místnosti tolerovat, nebo mohu požadovat jejich odstranění? Děkuji
Máme v podniku X nárok na benefit (není ve smlouvě)-naturálie a příspěvek na dov. Podmínkou je nebýt v PN.za předešlý rok. Pro důchodce je podminka jiná-odpracov.hodiny. V podniku jsou i lidé se zdrav.postižením ( nemoc z povolání a invalidé), pro ty jsou tyto kritéria nesplnitelné. Zejména pro mě -zjištěná nemoc z pov.-astma. V rizik.obdobích nesmím dle KPL na pracovišti být ,.takže jsem v PN na profesní astma a to jest -žně -zeměd.alergeny a na jaře (ostatni pyly ). Není to už diskriminace ? Děkuji
Manželka, se kterou bych se rád rozvedl, mne obvinila z fyzického napadení dcery a dále lékaři po telefonu uvedla, že jí údajně dcera řekla, že v nepřítomnosti matky dceru biji pěstmi. Dcera na dotaz policie toto vyvrátila. Na sociálce to pak vyvrátili obě dvě, ale policie má zápis, ve kterém lékařka píše, že jí toto bylo manželkou sděleno. Nakonec policie případ ukončila, ač jsem policii i lékařku žádal, aby se věc prošetřila. Já ale žiju v neustálém napětí, čeho je schopna manželka použít - křivá obvinění, pomluvy, jen aby mne zdiskreditovala. Jaký czela konkrétní krom mám učinit na svoji obranu, bojím se, že podobné útoky se od manželky mohou opakovat. Existuje cokoli, co by manželku v těchto lžích zastavilo?
Dobrý den, zaměstnavatel chce zaměstnankyni (mou dceru) přeřadit z pozice vedoucí na pozici řadové prodavačky kvůli manku při inventuře + jí ho strhne z platu. Dcera je s chováním zaměstnavatele dlouhodobě nespokojená, chce co nejdřív rozvázat pracovní poměr. Případný nový zaměstnavatel na ni nemůže čekat 2 měsíce, původní nepřistoupí na dohodu o kratší výpovědní lhůtě. Je možnost, jak situaci řešit? Děkuji za odpověď, zdravím.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat ,s manželem se rozvádíme, máme si rozdělit peníze. Manžel mi chce z těchto peněz odečíst nájem za X let, který platil své matce, X 000,- Kč měsíčně, počítač, mobil a zdravou výživu. Já jsem pracovala na méně hodin, manžel na plný úvazek a k tomu provozuje vlastní bar. Má na toto všechno právo? Mnohokrát děkuji za odpověď.
Dobrý den, Jsem podruhé vdaná. S bývalým manželem jsem vlastnila X/X rod. domu a ten mě nechtěl vyplatit. Po jeho úmrtí jsme s mými dcerami prodaly dům. Můžu nějak "ošetřit" peníze, které jsem po prodeji domu získala, aby je po mé smrti dostaly jen mé dcery? Děkuji za odpověď
Dobrý den, řešíme situaci, kdy se firma mého otce ocitla v problémech a nejspíš se dostane brzy do insolvence. Firma má od banky nafinancované nějaké úvěry, za které můj otec ručí směnkou no svoji osobu. Můj otec vlastní na sebe, jako na občana dva byty, které jsou v zástavě. Zbývá na nich doplatit nějaký úvěr u jiné bankyza. Nyní se snaží byty prodat, ale nedaří se. Pokud se nepodaří byty prodat a firma se dostane do insolvence, tak je zabaví banka. Je možné přepsat nemovitosti na mě (na syna) s tím, že převezmu úvěr a vyhneme se tak zabavení bytů? Děkuji za odpověď
Dobrý večer, byl jsem v exekuci a proto je hypotéka na dnes mou ženu. Vše jsem platil a platím já a dnes bych rád měl záruku mnou vložených peněz. Co přichází v úvahu, aniž by se změnila námi /mou ženou zafixovana úroková sazba. Smlouva o vložených penězích ? Či společné jmění manželů? Zapsání přes banku do katastru? Hledáme levnou variantu bez hýbání s úrokem. Děkuji za odpověď.
do 12 hodin
Dobrý večer, potřebovala bych poradit ohledně bydlení. Před 5 lety když jsem byla rok u syna v Austrálii, tak má dcera se svým manželem kupovali dvougenerační dům. Ovšem neměli dost peněz, tak se s mým manželem domluvili, prodali náš byt a nás nastěhovali do jednoho bytu v domě. V současné době se dcera rozvádí a její manžel chce abych se odstěhovala Ovšem nechce mě vyplatit, protože nikde není psáno, že jsem spolumajitel, mám v domě jen trvalé bydliště. V příštích dnech odlétám na rok za synem do Austrálie a zeť odemne chce, abych mu každý měsíc posílala X - Kč. Proto bych potřebovala poradit zda mám nárok na vyplacení a zda mu.musim.platit tak vysoký nájem, když tu nebudu. Děkuji.
Dobrý den. S přítelem se chceme vzít a chceme oddělené jmeni manzelu., Před svatbou jsme koupili auto za X tis ( já do něj investovala Y tis.pritel XY tis.ale je psané na pritele) Je možné dát do společného jmění manželů pouze toto auto?
do 12 hodin
Mám dotaz, zda můžou přejít dluhy z dcery na matku v případě dceřiného úmrtí, popřípadě exekuce za neplacené zdravotní pojištění a pokuty, nebydlí a nezdržuje se na trvalém místě pobyty matky. Je možné se oficiálně dcery zřeknout?
Dobrý den, v nefunkčním manželství bych ráda upravila finanční situaci. Zúžení SJM u nás úplně nejde (společný dům s manželem i s dospělým synem, navíc mám v domě provozovnu), ale podstatně víc pracuji i vydělávám. Stačí sepsat dohodu(a podepsat na Czech pointu), kolik kdo bude přispívat na společný účet na pokrytí nákladů na energie, jídlo...a že ostatní vydělané peníze si každý nechá výhradně pro svoji potřebu a že ani jeden z manželů nenese zodpovědnost za případné investice toho druhého? Bude to právně dostačující? Děkuji za odpověď
do 12 hodin
Dobrý den, potřebovala bych poradit ohledně společného jmění manželů. Manžel i já jsme vlastníci koupeného bytu v době manželství. Byt byl od začátku veden jen na mě a několik let ještě před poznáním manžela jsem v něm žila. Dohodli jsme se, že vlastníkem budu pouze já případně náš syn. Lze tedy z vlastnictví tohoto bytu nějak manžela vymazat i když nejsme rozvedený? Děkuji
do 12 hodin
Dobrý den, manžel měl včera jednání u notáře ohledně dědictví. Je závěť X/X druhý dědic a X/X manžel. Byt a chatu chtěli společně prodat a peníze rozdělit. Včera druhý dědic přišel s návrhem na vyplacení s čímž manžel souhlasil a navrhl splatnost X měsíců. Za chvíli jdou podepsat protokol k notářce. Myslím si správně, že dal X měsíců na to, aby si druhý zajistil finanční prostředky, které poukáže na účet manžela a až poté se stane vlastníkem nemovitostí (bude moci prodávat, pronajímat)? U notářky se to prý neřešilo a bojím se, aby on s nemovitostmi nemohl manipulovat ještě před výplatou. Co by měl zápis u notáře obsahovat, aby bylo jasné, že vlastníkem nemovitostí bude až po splacení závazku vůči mému manželovi? Bojím se, aby druhý dědic splátku neodkládal. Je přeci jeho věc, kdy se mu nemovitosti povede prodat a za kolik, nebo si je ponechá. Nebo je jedinou možností uplatnit "zástavní právo"? Děkuji
do 12 hodin
Dobrý den, s manželem se chceme rozvádět, dohodli jsme se na nesporném rozvodu, manželé jsme rok a čtvrt, ale již přes půl roku spolu nežijeme. Na majetkovém vyrovnání jsme se dohodli bez problémů a děti nemáme. Chtěla bych se zeptat, jak postupovat a jaké dokumenty případně potřebuji zhotovit? Děkuji
do 12 hodin
Zdravím měl bych dotaz jedná se o mou dceru seznámila se s mladíkem žili spolu asi 4 roky pak si mladík vzal hypotéku a postavil na klíč dům na pozemku jeho táty a bydlel tam s mou dcerou rok ,jo maji spolu dvouroční dítě a včera jí řekl že už ji nemiluje ať se sebere a jde pryč z baráku i s dítětem ptám se má dcera nějaký nárok na odškodnění děkuji za odpověď
do 12 hodin