chtěli bychom v zahradě rodinného domu postavit stavbu do 25m2 a bazén.

Právní poradna>Všechny dotazy>chtěli bychom v zahradě rodinného domu postavit stavbu do 25m2 a bazén.>
Dotaz
DD, chtěli bychom v zahradě rodinného domu postavit stavbu do 25m2 a bazén. V územním plánu obce je pouze RD, zahrada není v úz.pl - vedeno jako plocha zemědělská, ale je využívaná jako součást RD i oplocena jako celek.
Odpověď od:
Mgr. Lucie Neuvirtová
Advokát
Dobrý den, pokud je v územním plánu plocha vedena jako tzv. nezastavitelné území, bohužel na ni nelze umístit žádnou stavbu. Podle § 2 odst. 3 stavebního zákona se stavbou rozumí veškerá stavební díla, která vznikají stavební nebo montážní technologií, bez zřetele na jejich stavebně technické provedení, použité stavební výrobky, materiály a konstrukce, na účel využití a dobu trvání. Zahradní dome do 25 m2 i bazén tak naplňují definici stavby. Stejná pravidla se vztahují i na výrobky plnící funkci stavby. Skutečnost, že budou mít parametry odpovídající limitům pro drobnou stavbu se pak projeví pouze ve výjimkách pro územní a stavební řízení. V nezastavitelném území lze podle § 18 odst. 5 stavebního zákona umístit pouze v souladu s charakterem území tavby, zařízení, a jiná opatření pouze pro zemědělství, lesnictví, vodní hospodářství, těžbu nerostů, pro ochranu přírody a krajiny, pro veřejnou dopravní a technickou infrastrukturu, přípojky a účelové komunikace, pro snižování nebezpečí ekologických a přírodních katastrof a pro odstraňování jejich důsledků, atd. Řešením, které ale bude časově náročnější, by bylo požádat o změnu územního plánu. Takovou žádost můžete podat jakožto vlastníci pozemku nebo stavby na území obce. Žádost se podává písemně a musí obsahovat náležitosti podle § 46 odst. 1 stavebního zákona. O pořízení změny rozhoduje zastupitelstvo obce a není na ni právní nárok. Nicméně ve Vašem případě by jistě byla pozice výhodnější, když pozemek tvoří jeden celek s rodinným domem a už i nyní je využíván jako zahrada. Pokud je pořízení změny územního plánu vyvoláno výhradně potřebou žadatele, může obec podmínit pořízení změny částečnou nebo úplnou úhradou nákladů na její pořízení navrhovatelem. Pořízení změny územního plánu je dáno § 43 až 57 stavebního zákona a má dané lhůty projednání. Celý proces je poměrně dlouhodobou záležitostí. Pro úplnost uvádím, že pokud by Vám stačilo mít na pozemku umístěno zázemí pro občasnou rekreaci, dovedu si představit, že řešení by mohlo spočívat v mobilitě – tj. umístění obytného karavanu, který by ale měl platnou technickou a byl by pojízdný a čas od času by mohl být odstaven. Mobilita a platná technická by mohly zajistit, že by se nejednalo o tzv. výrobek plnící funkci stavby a mohly byste si pojízdný karavan na pozemek umístit. S podzravem, Mgr. Lucie Neuvirtová

Předchozí dotaz

Před lety jsme ho koupili společně ona s větším vkladem na katastru nemovitosti je zapsáno vlastnictví

Dobrý večer,já a má přítelkyně jsme vlastníci bytu v osobním vlastnictví.Před lety jsme ho koupili společně ona s větším vkladem na katastru nemovitosti je zapsáno vlastnictví takto :Ona 2/3 já 1/3 .Bohužel nás vztah vyšuměl a sice spolu žijeme jako spolubydlici s platbami za nájem a služby napůl .Já jelikož už mezi námi nic není bych chtěl byt prodat ona nechce že mě prý za 15 let vyplatí já přesto trvám na prodáni bytu jehož cena vzrostla.Dá se jí nějak právně donutit aby se byt prodal ?

Další dotaz

Kdo může být určen jako správce jejich dědictví do doby jejich zletilosti

Chci část svého majetku odkázat nezletilým vnoučatům. Kdo může být určen jako správce jejich dědictví do doby jejich zletilosti ?
Mgr. Lucie Neuvirtová
Advokát

Nejnovější dotazy:

Soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření

Dobrý den, v opatrovnické věci ohledně styku se synem byl proveden psychologický posudek, který pro mě nedopadl nejlépe a soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření. Na základě toho byl nařízen usnesením psychiatrický posudek. Ale podařilo se mi řízení o styku se synem zvládnout s rozsudkem, že styk se neurčuje Psychiatrický posudek proveden nebyl. Bylo zde vydáno doporučení na asistovaný styk. A můj dotaz zní, jestli kdyby OSPOD či ex či soud vyvolaly v této věci nové řízení, jestli bych se mohl vyhnout psychiatrickému posudku tím, že bych řekl, že se se synem již stýkat nebudu do dospělosti. (jestli bych měl vůbec ten asistovaný styk podstupovat), či je-li jiná možnost se psychiatrickému posudku vyhnout. Děkuji.

Uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně

Dobrý den, uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně, odměnami. Stejně tak bylo postupováno i u dalších zaměstnanců. Dva měsíce tomu tak bylo, nyní se tak neděje. Dostávám pouze hrubou mzdu uvedenou ve smlouvě. Můžu s tím něco udělat?

Po své mamince jsem zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu

Dobrý den, v roce x jsem po svém mamince zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu, jedna je z titulu nevyplaceného majetkového podílu a druhá u titulu nevyplaceného vypořádavacího podílu. Několikrát jsem se emailem i telefonem dotazoval v družstvu, ale nikdy jsem od nich nedostal jinou než ústní odpověď, že "je to promlčeno", nic víc, ani konkrétnější co je promlčeno. Děkuji za odpověď

Dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu

Dobrý den, dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu (prý systémová chyba, až do konečného vyúčtování tvrdili, že mám vše ok). Teď přišel nedoplatek a já je ihned kontaktovala. Jak v tomto případě mohou postupovat? Mohou platbu vymáhat takhle zpětně nebo mě nutit do splátkového kalendáře? Děkuji.

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka"- zasláno v 18:00 hod. Byla prý pověřena ředitelem to sdělit. Mám jako rodič povinnost poslouchat učitele? ze zákona?

Ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle

Dobrý den, ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle. Jde o to, že se věnuji psaní autorských textů a knih. Píšu je cca 5 let a sdílím je na sociální síti. Nyní mi byl jeden z textů ukraden, kdy ten kdo ho vydává za svůj mě slovně napadl a píše lidem o tom, že jsem zloděj apod. jelikož se nejedná o spor mezi sousedy o tom kdo má lepší vlasy, rozhodla jsem se tuhle situaci řešit. Můžu se zeptat jak přesně postupovat, když jde o křivé obvinění a porušení autorských práv? Abych prokázala pravost svého textu a očistila své jméno? Děkuji
Potřebujete pomoc právníka?
Máme pro vás slevu na první dotaz.

Podobné dotazy

Dobrý den, na svém soukromém a oploceném pozemku pestuji na výkrm 30 brojlérů pro svoji spotřebu. Brojleřia jsou umístěny v zabezpečené kleci, ohrádce, kterou posouváme k vůli pasení trávy. Soused si stěžuje na smrad a že draždím jeho loveckého psa, který jím pobíhá volně po jejich zahradě a stále na ně štěká přes plot. Ohrádka je minimálně 50 metrů od obydlí, čili v zadní části zahrady. Jsou prosím nějaká omezení?
Dobrý den, kolem našeho rodinného baráku se rozhodli postavit několika patrové budovy, podél zahrady. Nikdo se s námi nebavil, jen nás obeslali s informacemi, co se bude dít. Nejdříve slíbili, že budovy budou kolmo a nyní mají být podél, což beze slova změnili. Baráky nám zastíní zahradu, kde jsou okrasné a ovocné stromy. Zároveň přijdeme o veškeré soukromí kvůli blízkosti vysokých baráků. Odkoupili i druhý pozemek, takže budeme mít baráky opravdu kolem dokola, kde budeme, jak v Zoo. Projekt mají schválený, ale nás se nikdo neptal. Dá se s tím něco dělat?
do 12 hodin
Dobrý den, jsem majitelkou 5/8 rodinného domu, můj přítel je majitelem 3/8 rodinného domu. Rozcházíme se, chci ho vyplatit. Kdo stanoví částku kterou mu mám vyplatit? Vložil do nemovitosti 1,5mil.Kč
Dobrý den. Se synem provozujeme ubytování v rodinném domě. Jsme kvůli financím už rok ve sporu. Bez jeho souhlasu jsem darovala ukrajinským dětem 4 částečně poškozené válendy a vzala jsem k sobě povlečení a pár drobností, které jsem zakoupila, aby se neztrácely, protože skříně nezamyká. Před našimi dlouhodobými hosty i novými rozvíjí pomlouvačnou kampaň, nazývá mě zlodějem, až mají obavu o své osobní věci. Nikdy jsem nikomu nic neukradla a jeho jednání silně poškozuje mojí pověst. Zvažuji žalobu.
Myslivecký spolek má stanovy , jejich nedílnou součástí je provozní řád . Může na členské schůzi , přijmout rozhodnutí , které je v rozporu s ustanovením provozního řádu ? Nebo musí prvně na řádné schůzi změnit ustanovení provozního řádu ? Na členské schůzi se přijímá nadpoloviční většinou přitomných, Stanovy a provozní řád schvaluje většina všech členů
Dobrý den, mám dotaz k územnímu plánu. Při prvním veřejném projednávání územního plánu obce jsem vznesla námitky. Zástupci Krajského úřadu (uzemní plánování) mi sdělili ať námitky podám písemně. To jsem učinila v řádném termínu. Nyní je projednávána změna původního plánu. 2 ze 3 mých námitek jsou v územním plánu zapracovány. Námitky se nestaly součástí dokumentace k územnímu plánu. Přestože původní informace od zástupců kraje zněla, že v případě, že námitky budou podány včas a budou relevantní stanou se součástí dokumentace. Má předkladatel povinnost zapracovat námitky do dokumentace k územnímu plánu. Předem děkuji za odpověď.
do 12 hodin
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat,jestli soused může postavit kurník přímo na hranici pozemků běž našeho souhlasu.Od plotu není téměř žádný prostor.Bydlime ve městě a máme u domku malou zahradu kde v létě rádi posedíme. Podotknu ještě,že soused má zahradu u svého obchodu a v objektu ani nebydlí.Bojim se, že zápachem a hlukem nás slepice budou obtěžovat.Komunikace s ním je nemožná.
do 6 hodin
Bytový dům s SVJ, jeho součástí byty a garáže v soukromém vlastnictví. V Prohlášení vlastníka se ohledně garáží, píše: "Součástí jednotek garáží jsou vstupní dveře." Podle nařízení vlády jsou ale venkovního dveře součástí pláště budovy a tedy ve správě SVJ. Pokud má větší pravomoc Prohlášení vlastníka, může si tedy vlastník garáže vrata vyměnit za jakákoli jiná podle své libosti? K převodu do os. vlastnictví došlo 2002.
Dobrý den, ukázalo se, že můj praděda (zemřel cca před 33 lety) vlastní pozemek, který nebyl součástí dědictví, protože se o něm nevědělo. Přímí potomci již nežijí. Žijí tři vnoučata majitele. Jak lze řešit tuto situaci, kam a jak podat žádost o dědické řízení, a kolik by celý ten proces stál? Hodnota pozemků je cca 30 tis. Děkuji za odpověď
Dobrý den dotaz: Žiji a mám trvalé bydliště už 13 let u mého přítele v jeho rodinném domě. Přítel má dvě děti. Chci se zeptat jak je to nyní s dědictvím a zda bych po přítelově smrti musela opustit rod.dům a na co mám nárok ? Děkuji
Dobrý den, po 16-ti letém společném soužití jsme se s manželem vzali. Každý jsme měli svůj vlastní účet a tak to zůstává i v manželství. Bydlíme v rodinném domě, který si manžel koupil, ještě před naším spolužitím. Vlastní ještě další nemovitosti. Z předchozích manželství má 3 dospělé děti, já dvě. Zajímalo by mne, jak by se postupovalo v případě dědictví ze zákona, jestli by do dědického řízení byly zahrnuty i finance toho druhého a jak by se dělil nemovitý majetek. Předem děkuji.
Dobrý den, mám syna který je zletilý. Žije se mnou, s dcerou a s mým přítelem v rodinném domě, který vlastním já. Syn mi přestal dávat peníze, vyhrožuje příteli, roznáší o něm lživé informace a já se ho začínám bát. Je možné ho vystěhovat? Děkuji za odpověď
do 12 hodin
soukromý pozemek s nemovitostí hned sousedící se zahradou obce dala jsem si žádost na odkoupení obecní části zahrady obec schválila odkup dle zákona vyvěšeno na úřední desce i internet po uplynutí zákonné lhůty souhlas s prodejem mám i písemně ozval se ted vlastník zbylého pozemku s nemovitostí má nárok napadnout původní rozhodnutí obce
Dobrý den, soused vypouští odpadní vody do zahrady se kterou sousedíme, tedy i na moji zahradu. V obci je kanalizace , proč není napojen do ní:? Kdo řeší tento problém obec, stavení úřad , popřípadě který orgán. Děkuji za odpověď
Dobrý den, brzy budu muset řešit prodej ideální poloviny domu. Dům je vila se dvěma oddělenými bytovými jednotkami, z nichž jednu užívám, i oddělenými měřiči. Zahrada, sklep a půda jsou rozdělené jen na základě ústní domluvy, tj, na zahradě například není žádný plot. Jsem majitel 1/2, zbytek jsou 3 spoluvlastníci (7/24, 1/24 a 4/24). Jak mám postupovat? Co když jeden ze tří nebude souhlasit s rozdělením na jednotlivé jednotky? Mají předkupní právo všichni? Děkuji,
do 12 hodin
Na základě inzerce realitní kanceláře jsem zakoupila zahradu s dřevěnou chatkou. V inzerátu bylo uvedeno, že se na zahradě nachází přípojka obecního vodovodu a voda je přivedena do chaty. Ještě před protokolárním převzetím nemovitosti jsme zjistili, že voda do chaty přivedena není. Mohu po prodávajícím požadovat finanční kompenzaci, případně je toto důvod k dodatečnému odstoupení od kupní smlouvy i když jsem již uhradila kupní cenu a jsem zapsána v KN?
do 12 hodin
Dobrý den, zemřela mi matka kde žila s otcem v rodinném domě. Zajímalo by mne jak bude probíhat d. řízení kde otec dům odkázal bratrovi a zda mám nárok na část dědictví. Dekuji
Dobrý den mám dotaz žiju s matkou v rodinném domě, máme zde neshody oba máme polovinu baráku.Mám dva bratry kteří se pletou do našich problémů jak to mohu řešit?
do 12 hodin
Dobrý den, naše sousedka nám chce darovat zahradu.Žije sama a děti nemá. Nyní je nemocná a my se ženou o ní pečujeme. Jak je to s daněním takového převodu. Děkuji
do 12 hodin
Dobrý den, koupil jsem byt. Součástí bytu je i místnost přístupná ze dvoru, která sousedí s mým bytem a chci ji k bytu připojit. Místností prochází odpady majitelů jednotky nad tou místností. Místnost je zakreslena v plánech jako součást mého bytu. V té místnosti se nachází vchod do nepoužívaného sklepa který není nikde zakreslen a vede pod mým bytem. A jde o to, že jeden obyvatel domu mi tvrdí, že místnost nemohu zavřít, dokuď se nevyřeší sklep, protože je v majetku SVJ. Čí je tedy sklep? Musím se s ostatními členy SVJ dohodnout, nebo tu místnost mohu prostě zavřít a připojit? Musím odpady v té místnosti tolerovat, nebo mohu požadovat jejich odstranění? Děkuji
S firmou mám podepsanou smlouvu o dílo na zhotovení zimní zahrady. Uhradil jsem zálohu ve výši 70%. Termín realizace je nejpozději do XXX, firma již nyní ví, že termín nesplní a nabízí mi instalaci zahrady v roce 2023. S tím já nesouhlasím. Žádám o posouzení přiložené smlouvy, zda mohu z důvodu nesplnění termínu od smlouvy odstoupit a požadovat vrácení celé zálohy.
do 12 hodins přílohami
Dobrý den, Měl bych na Vás dotaz. Moje žena pracuje jako chůva. Nově její nadřízená chce po ní psát týdenní plány, které má psát ve volném čase, tudíž bez proplacení mzdy za čas, který nad psaním těchto plánů stráví. Podle její nadřízené je to takhle v pořádku. Opravdu si tohle nadřízená může dovolit? Existuje popřípadě nějaký paragraf v zákoníku práce, o který by se moje manželka mohla opřít? Děkuji za odpověď S pozdravem
Dobrý den, na místě vyhořelého rodinného domu jsme chtěli postavit nový. sousedi nám ale nepovolili stejnou vzdálenost od jejich pozemku,1,20m,tak jak stál starý domek,ale požadují vzdálenost 3m, tak jak udává zákon ,protože se bude stavět domek nový. Máme nějakou možnost aby jsme stavěli na puvodních základech? za každou radu budeme velmi vděční. děkuji
do 6 hodin