Chtěl bych se zeptat ohledně výživného na dítě

Právní poradna>Všechny dotazy>Chtěl bych se zeptat ohledně výživného na dítě>
Dotaz
Dobrý den, chtěl bych se zeptat ohledně výživného na dítě. Platím matce dítěte výživné, ta se mezi čase vdala, s manželem ma další. Ovlivňuje to nějak placení výživného na dítě co platím? Slyšel jsem že ano, že nemusím platit když je vdaná... Shodou okolností žádá navýšení výživného... Prosím o radu. Děkuji.
Odpověď od:
Mgr. Silvia Hříbková
Advokát
Dobrý den. Skutečnost, že se vdala a má dítě, je změnou okolností, která by mohla mít vliv na výši výživného, které hradíte. Resp. jedná se o dvě skutečnosti, které mají obě význam - každá jinak, jedna na zvýšení výživného druhá na zvýšení. To, že se vdala, má ten význam, že její manžel má k ní vyživovací povinnost, při určování výživného se tedy bude zjišťovat rovněž příjem jejího manžela a soud to bude brát při rozhodování v potaz. Mělo by to znamenat, že její životní úroveň se zvýšila, a tudíž výživné by mělo být nižší. Naopak to, že má dítě, znamená, že má vyživovací povinnost navíc, tudíž má vyšší výdaje a výživné by mělo být vyšší. Soud bude hodnotit veškeré tyto okolnosti a na základě toho pak rozhodne. V případě, že byste potŕeboval konzultaci, jsem k dispozici. S pozdravem, Mgr. Silvia Hříbková, advokátka

Předchozí dotaz

Je možné převod domu nějak napadnout?

Dobrý den, letos v lednu mi zemřel otec. Bohužel za svého života přepsal dům na ženu, která s ním bydlela. K převodu došlo cca čtyři měsíce před jeho smrtí, kdy už na tom nebyl dobře fyzicky. Léčil se s rakovinou, takže žádná psychická nemoc, možná stařecká demence. My jsme se o převodu dozvěděli až po jeho smrti, kdy jsme nebyli ani pozváni k notářskému vyřízení. Na dotaz notáře nám bylo sděleno, že otec zemřel bez majetku s dluhem, který byl umořen jeho úmrtím. Vztahy jsme měli v pořádku, tak se chci zeptat, zda je možné převod domu nějak napadnout, nebo nemá cenu se do toho pouštět. Děkuji

Další dotaz

Jaký je postup při zadávání do kontrolního hlášení?

Firma nakoupila materiál v Polsku. My i Polská firma jsme plátci DPH. Na faktuře z Polska není dph vyčíslené. Jaký je postup při zadávání do kontrolního hlášení? Moc děkuji
Mgr. Silvia Hříbková
Advokát

Nejnovější dotazy:

Soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření

Dobrý den, v opatrovnické věci ohledně styku se synem byl proveden psychologický posudek, který pro mě nedopadl nejlépe a soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření. Na základě toho byl nařízen usnesením psychiatrický posudek. Ale podařilo se mi řízení o styku se synem zvládnout s rozsudkem, že styk se neurčuje Psychiatrický posudek proveden nebyl. Bylo zde vydáno doporučení na asistovaný styk. A můj dotaz zní, jestli kdyby OSPOD či ex či soud vyvolaly v této věci nové řízení, jestli bych se mohl vyhnout psychiatrickému posudku tím, že bych řekl, že se se synem již stýkat nebudu do dospělosti. (jestli bych měl vůbec ten asistovaný styk podstupovat), či je-li jiná možnost se psychiatrickému posudku vyhnout. Děkuji.

Uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně

Dobrý den, uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně, odměnami. Stejně tak bylo postupováno i u dalších zaměstnanců. Dva měsíce tomu tak bylo, nyní se tak neděje. Dostávám pouze hrubou mzdu uvedenou ve smlouvě. Můžu s tím něco udělat?

Po své mamince jsem zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu

Dobrý den, v roce x jsem po svém mamince zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu, jedna je z titulu nevyplaceného majetkového podílu a druhá u titulu nevyplaceného vypořádavacího podílu. Několikrát jsem se emailem i telefonem dotazoval v družstvu, ale nikdy jsem od nich nedostal jinou než ústní odpověď, že "je to promlčeno", nic víc, ani konkrétnější co je promlčeno. Děkuji za odpověď

Dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu

Dobrý den, dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu (prý systémová chyba, až do konečného vyúčtování tvrdili, že mám vše ok). Teď přišel nedoplatek a já je ihned kontaktovala. Jak v tomto případě mohou postupovat? Mohou platbu vymáhat takhle zpětně nebo mě nutit do splátkového kalendáře? Děkuji.

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka"- zasláno v 18:00 hod. Byla prý pověřena ředitelem to sdělit. Mám jako rodič povinnost poslouchat učitele? ze zákona?

Ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle

Dobrý den, ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle. Jde o to, že se věnuji psaní autorských textů a knih. Píšu je cca 5 let a sdílím je na sociální síti. Nyní mi byl jeden z textů ukraden, kdy ten kdo ho vydává za svůj mě slovně napadl a píše lidem o tom, že jsem zloděj apod. jelikož se nejedná o spor mezi sousedy o tom kdo má lepší vlasy, rozhodla jsem se tuhle situaci řešit. Můžu se zeptat jak přesně postupovat, když jde o křivé obvinění a porušení autorských práv? Abych prokázala pravost svého textu a očistila své jméno? Děkuji
Potřebujete pomoc právníka?
Máme pro vás slevu na první dotaz.

Podobné dotazy

Dobrý den ptám se za syna: je zletilý, od léta zaměstnaný, soudem má vyměřené výživné, které momentálně na účet nárazově přichází od insolvenčního správce (povinný je v procesu oddlužení). Syn potřebuje zrušit vyplácení výživného - má se s takovou žádostí obrátit na soud, nebo insolvenčního správce (jak tvrdí jeho asistentka)?
do 12 hodin
Dobrý den, potřebuji sepsat navrh na zvýšení alimentu pro zletileho? Otec mi platí 2000,- Kč od mých 6 let. Dnes mi je 19 let a potřeby na život se zvyšují. Studují střední školu a určitě půjdu na VŠ. Předem děkuji za odpověď.
Kamarádova exmanželka, se kterou se rozvádí vlezla do telefonu a ofotila si konverzace co tam měl ze seznamek s jinými ženami po podání rozvodu, a posílá to dalším lidem. Je to trestní čin?Kamarád se odstěhoval,ex bydlí zatím s dětmi ve SJM bytě,o který se soudí. Kamarád platí celý nájem,ex nechce platit nic. Je možné ji nějak donutit,aby platila aspoň půlku nebo třeba vypnout aspoň vodu, elektřinu,plyn?
Mam s.r.o. Moldavec zamest. karta 27. Dal jsem mu DPČ, ale nepracuje a ja u nej musim platit odvody aniz by vubec neco vydelal. Opakovane rika, ze bude delat, ale nedela. Nemuzu mu dorucit ani vypoved. Muzu mu dat vypoved okamzite bez 15 denni lhuty?, tak abych uz za nej nemusel nic platit?
Dobrý den, jsem majitelkou bytu ve kterém mám jako nájemníka svého otce. Můj otec vyžaduje zřídit mu věcné břemeno. S tím asi problém nemám, ale ráda bych, aby mi nadále platil nájemné. Je tato možnost proveditelná? A v případě, že by přestal platit nájem, jak se to řeší dál?
Dobrý den bydlím v podnájmu 3+1 platím 18000 za vše. Majitel bytu nikdy nepředložil roční vyučtování.Žádné přeplatky za celou tu dobu jsem také neobdržela,pouze 2x chtěl doplatek což mi jen zavolal.Tento tok 2022 v lednu mi navýšil nájem o 530kč ,v březnu opět navýšil nájem o 490kč.Dotaz tedy je jak často může navyšovat nájem ,kdy mohu vymáhat přeplatky.
do 12 hodin
Dítě, 14 let, vytvořilo nelichotivou prezentaci a vyvěsilo ji na TikToku. Škola se rozhodla podat trestní oznámení za pomluvu. Jaký může může být postih dítěte? Popřípadě jak je možno toto dítě bránit?
Jaké jsou sankce za používání objektu v rozporu s vydaným kolaudačním rozhodnutím? Jedná se o ubytovnu, kde se malý sál předělal na pokoje, takže došlo k navýšení počtu lůžek. Tahle úprava nebyla kolaudována. Jak postupuje SÚ, kdyby se o této záležitosti dozvěděl?
Dobrý den, mám dotaz z oblasti rodinného práva. Rozcházíme se s přítelkyni (bývalou), ale ona je těhotná a ke všemu je z Polska. Vyhrožuje mi tím, že mi nikdy neukáže dítě, nebo, že je to její dítě a ona rozhoduje a má jako matka přednost v péči. Pro upřesnění, již jedno dítě má, není úplně špatná matka, ale úplně se dítěti nevěnuje a není úplně pořádná. Jen by mě zajímalo, jaké mám možnosti jako otec? Rozumím, že pro dítě to bude buď tam a nebo tedy, jelikož předpokládám, že není možná střídavá péče mezi dvěma státy. Upřímně si myslím, že by se se mnou dítě mělo lépe, ale nechci dělat ukvapené závěry, jen bych chtěl vědět, jaké jsou mé možnosti, kdybych dítě chtěl? Děkuji Vám.
do 12 hodin
Dobrý den, synovi je 25 a teď dokončil vysokou školu a oznámil mi, že si podal přihlášku doktorského studia Musím i nadále platit výživné, když u doktorského studia bývá určitý příjem. Děkuji
Dobrý den máme se známou ústní dohodu že máme pizzerii a půl psaná jen na jeho jméno,ale vybavení se platilo na půl a zednické práce jsme platily jen my a ještě tam pracujeme a on nás tet chce obřezat o investice a nezaplatit odpracované dny a ještě nás pomlouvá a ponižuje dá se stím něco dělat???
dobrý den, jak je to s placením alimentů když díte dovrší 26let? Dcera dělá vše proto, aby studovala, co nejdéle kvůli alimentům, lze to navršením 26let zrušit či zažádat, že dcera je už na tolik dospělá, aby chodila ke studiím do práceˇ(ponížit alimenty)
Dobrý den, mám nařízenu exekuci srážkou ze mzdy a jsem otcem nezletilé dcery. Výživné nemám stanoveno. Zajímá mě zda mohu s matkou dítěte uzavřít dohodu o výživném a současně dohodu o srážkách ze mzdy tak, aby jí zaměstnavatel hradil výživné jako přenostní pohledávku ze mzdy?
Dobrý den, při rozvodu bylo domluveno, že syn (18) bude bydlet ve společné domácnosti o otcem, v jeho domě. Ten mu má hradit náklady na ubytování a stravu. Dcera (18+) bydlela v době rozvodu s chlapcem jinde. Začátkem roku se vrátila domů. Otec i já posíláme dětem pravidelně alimenty. Otec se v prosinci odstěhoval k jiné ženě a od dubna chce po dětech aby si platily provoz domu(elektřinu, stočné, televizu, wifi), dělá to přes 2 000 Kč měsíčně. Dcera má školu, která jí dovoluje chodit na brigádu, má dokonce dvě, takže otci peníze dává. Já jim kupuji jídlo, vařím o víkendu, pomáhám na zahradě. Otec kromě alimentů nic, dokonce jim celý dům a velkou zahradu nechal na starost, nic tam nedělá. V domě bydlí i jeho rodiče, na ty se také vykašlal, také dětem pomáhají. Na stížnost syna, že se mu to nelíbí, mu napsal, že jim provoz platit nebude. Mně se to nelíbí, dcera mu v podstatě vrací alimenty zpět a jeho vůbec nezajímá z čeho žije. Nevím jak to řešit, kam se obrátit. Děkuji za odpověď
do 12 hodin
V mé nájemní smlouvě je uvedeno: PRONAJÍMATEL je oprávněn zvýšit cenu nájemného podle míry inflace za uplynulý kalendářní rok vyhlášené ČSÚ a to maximálně o míru inflace. V každém dalším roce pronajímatel oznámí výši navýšení nájemného nejpozději do 31.3. Majitel mi nyní poslal informaci, že kvůli vysoké aktuální inflaci chce přistoupit ke zdražení nájmu od srpna. Má na něco takového právo, když zvýšení nájemného je ve smlouvě upraveno?
Dobrý den, dcera ukončila studium na střední škole, rok nebude studovat teď je na úřadu práce, a chce nastoupit k studiu v září roku 2024. Mám platit výživné pokud nestuduje a úp.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat dceři které bude teprve za měsíc 18 ukončila studium a je vedena na úřadě práce. Od té doby co ukončila studium jsem přestal platit výživné. Měl bych stále platit?
do 12 hodin
Dobrý den, přítel se rozešel s partnerkou, ale ta mu sdělila, že je těhotná. Upletla to na něj. S ní být nechce, je zlá, vydírá a manipuluje s ním skrz těhotenství, aby byla zabezpečena. Jak může přítel z této situace vybruslit?Může se zříci dítěte? Bude muset platit alimenty?Děkuji
Vyjimka neplaceni dani z prodeje nemovitosti:,,Prodej za účelem zajištění bytové potřeby,,plati to aj ked je zajisteni byt. potreby ve Francii?napr:Prodej bytu v ČR se ziskem a nasledny nakup bytu ve Francii.Platim dan?
Dobry den Platím vyživné zletilé dceři i 16 leté dceři , býv. manželovi měsíčně. Při rozvodu jsme se dohodli, že na mimořádné výdaje budem přispívat 1/2, býv. manžel má dcery v plné péči a s dcerami se vůbec nestýkám protože nechtějí. Jsem povinna platit mimořádné výdaje? Býv. manžel je po mě chce, na učebnice, koleje vysoké a střední školy našich dcer. Děkuji za odpověď
do 12 hodin
Dobrý den, mám problém doma s přítelkyní, která nepracuje a já živím její 3 děti a ji samotnou. Dělá mi i přesto doma peklo a když se ozvu, občas i hlasitěji, tak to hodně schytam, kolikrát i fyzicky, několikrát i krev. Policii, kterou vždy přivolat ona vše řeší pouze tak, že mne vykaze z domu, kde platím nájem. Bez obvinění, bez důkazů, bez toho aby něco vyšetřování.. Prostě jste chlap tak vypadnete. Jak se mohu tomuto postupu bránit?ted sedím v dešti a zimě před domem a jsou z druhé strany klíče a já nemohu do domu, kde platím nájem. Pokud je někdo online prosím o pomoc..
do 6 hodin
Dobrý deň, Som Slovenský občan, žijúci v Čr.( trvalý pobyt v ČR). S bývalou manželkou mám dieťa. ( manželka i dcera majú slovenské občianstvo). Manželka i dieťa už plnoleté žijú tiež v čr. Posledný súd na alimenty bol na Slovensko v roku 2005. V tej dobe som dostal výpočet alimentov. Keď som sa presťahoval do ČR, postupne som alimenty dobrovolne zvyšoval. Teraz sa ozvala matka dieťaťa, že chce alimenty navýšiť. Inak ma dá k súdu. Môj dotaz je, kde ma môže dať manželka, alebo sieťa k súdu? Na Slovensku? Alebo v ČR?
do 12 hodin
Dobrý den, potřebovala bych sepsat dohodu svěření dítěte matce z důvodu, kojení a starostlivosti a má zázemí, pije po dvou hodinách. , jiného bydliště otce, otec ještě studuje takže na výživném jsme se ještě nedomluvili, děkuji
Dobrý den. Chtěl by se zeptat. Na dceru, která neudělala maturitu a zapomněla se přihlásit k opravným zkouškám v září, plátím alimenty. Jelikož jí dle mého soudu končí status studenta. Buď se přihlásí na pracovní úřad anebo si najde práci. Musím platit dál alimenty? A jak postupovat v případě, že chci alimenty zrušit nebo snížit. Já přišel o práci a dcera mě nenavštěvuje ani moc nekomunikuje. Děkuji
Dobrý den, s manželkou se rozvádíme, protože jsem se bez jejího vědomí zadlužil. Máme jedno roční dítě a v únoru se má narodit druhé. Můj měsíční čistý příjem je kolem 60ti tisíc. Zkoušíme rozvod dohodou. Manželka požaduje výživně 20 tisíc. 20 tisíc mám splátky úvěrů a ještě si budu muset hledat nájem. Je výše výživného adekvátní? Nebyla by řešením pro mne insolvence?Děkuji
Dobrý den, mám otázku.Patří odstupné ze zaměstnání do průměrného čistého výdělku?Jde mi o výpočet výživného ,které se vypočítává z průměrného měsíčního výdělku.
Dobrý den! Můj dotaz zní: jaká je sazba dědické daně v první skupině, tedy například matka - syn nebo matka - vnuk? Typické dědictví: nemovitost, byt v osobním vlastnictví nebo družstevní podíl. Laickým pohledem do snadno dostupných veřejných zdrojů se zdá být odpověď jasná: žádná daň se neplatí. Nicméně v mém okolí jsou lidé, kteří tvrdí, že dědili a platili. V čem může být háček?
do 6 hodin
Dobrý den, můj bratr má podnájemní smlouvu od 1.7.2021 na dobu určitou. Od ledna 2022 navýšen nájem(5%) i zálohy na služby(50%). Nyní žádá navýšení od září -nájemné o 20% a zálohy na služby o 100%. Vyúčtování za rok 2021 ještě nedodal i přes opakované písemné žádosti. Je v právu? Mohu se obrátit na advokáta?
Dcera záměrně nedokoncila SŠ a nechce dělat jinou. Chodí jen na brigády pracovat nechce. Chce abych platila výživné prý je to pohodlnější. Co s tím? Nemám peněz na zbyt.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Zda může pronajímatel po nájemci žádat zpětně navýšení nájemného?
Dobrý den. Synovi bude letos v říjnu 18 let. Ještě další rok bude chodit do školy. Je mi jasné, že má syn nárok na výživné od svého otce dokud nepřestane studovat, i když už je plnoletý. Problém je v tom, že už několik let se mnou ani se synem bývalý manžel nekomunikuje a o syna se vůbec nezajímá. Potřebovali bychom, prosím, poradit a přimět exmanžela platit výživné synovi dál.
Mám chalupu. Získala jsem jí darovací smlouvou od matky a otčíma. Otčím je alkoholik a hrozily mu exekuce, tak jsem chtěla pomoct, aby o chalupu, ve které žili, nepřišli. Matka před šesti lety umřela a otčím tam stále žije, má tam trvalé bydliště ale žádnou smlouvu, kromě elektřiny nic neplatí i přesto, že bylo ústně domluveno, že já budu platit daň z nemovitosti a on vše ostatní. Ráda bych nějaký nájem nebo vystěhování. V obci pořád něco dluží a je mi už trapně, že mi volá starosta..
Dobrý den, mám 2 separátní dotazy. 1. vodo topenář mi dělal bez smlouvy (tzn. nic jsem nikde nepodepsala) rozvody v domě. Cenu teď nakonec navýšil a já s ní nesouhlasím. Jak s ním mohu manipulovat? 2. webová agentura mi udělala návrh webu na shoptet , smlouva také neexistuje. Existují emaily ve kterých ohledně projektu komunikujeme. Jejich přístup se mi nelíbil. Projekt protahovali a bylo víc úprav než jsem chtěla. Nemám problém zaplatit, ale cena neodpovídá mým představám. Chtějí se soudně vypořádat...
do 12 hodin
Dobry den. Chceme se s ex domluvit na vysi alimentu na 2 deti. Podle tabulek si priblizny rozsah castky vyhledam. Vim ze se to lisi dle rozhodnuti soudce, ale mate nejakou svou radu ci zkusenost? Je snazsi se domluvit na vyssi castce stim ze tam bude zahrnuto vse co k alimentum zhruba patri nebo klidne nizsi stim ze nektere vydaje si k placeni rozdelime (napr. ja klukovi skolu+obedy, ona holce skolku....)? Dekuji za odpoved
Dobrý den, mám přítelkyni na Slovensku. Je to svobodná matka dvou nezletilých dcer, přičemž u jedné z nich jsem zapsán v RL jako otec a nese moje příjmení. Chtěly bychom spolu žít a tvořit rodinu i s druhou dcerou u nás na Moravě. Její otec však s odstěhováním dcerky souhlasit nebude. Otec nemá soudně stanovené výživné, ale matce přispívá a navštěvuje ji. Co v takovém případě dělat?
Dobrý den, Kupujeme s manželem nemovitost. Většinou platí on z vlastních zdrojů, zbytek platíme z půjčky kde jsem spoludluznikem. Advokát realitky chce aby jsem podepsala souhlas že nemovitost bude ve výlučné vlastnictví manžela. Vypadá mi to divně, když jsme spoludluzniky. Děkuji
do 12 hodin
Dobrý den, s ex manzelem jsme rozvedení, dceru mám ve své péči a bydlíme ve spolecném domě, nemáme vyřešené SJM. Zálohy na plyn se mi navýšili, do této doby mi platil ex polovinu, ale momentálně řekl, že je to muj problém. Jak mám postupovat?
Jak ma otec narok vídat se se svou dcerou ,při určování výživného se před soudem dohodli že to nechaji na domluvě ale od té doby co se matka dcery vdala to nefunguje, alimenty syn platí,zaměstnání ma ,zázemí pro dceru také,jak je to s vánocemi,prázdninami a jiné dekuji
do 12 hodin
Pred časem mi na dobirku dorazilo zbozi. Nyni po me prodejce vymaha penize, ze jsem udajne nezaplatila. Prepravce mi ale zbozi vydal a ja na 99% platila v hotovosti. Je to davno a nemam uschovany potvrzeni o platbe. Jsem v pravu? Musim ja dokazovat, ze jsem platila, kdyz mi bylo zbozi predano? Dekuji.
Dobrý den, dcera plnoletá, která žije s matkou, dostudovala střední školu. Údajně nemůže najít práci, ale ani nemá snahu nahlásit se na úřad práce. Jsem z toho rozhořčený a mám největší chuť ji přestat platit alimenty, abych jí ke jejim "povinnostem" přinutil. Samozřejmě, je to má dcera, nechci jí o nic připravit, ale zlobí mě to. Když bych přestal platit a ona to dala k soudu, mám nějakou šanci "neprohrát" ? Děkuji za Váš názor, či radu.
Dobrý den Mé přítelkyni zemřel otec. Vlastnil byt na který má úvěr. Zajímá nás jak teď postupovat než se vyřídí dědictví . Má ještě bratra v insolvenci se kterým se bude dělit o dědictví . Má teď platit úvěr za zesnulého otce nebo neplatit. A jak je to s placením záloh na energie Díky
do 12 hodin
Dobrý den mám prozbu. Mám dcerku která byla svěřena do mé péče . Jejího otce sem kontaktovala že bych potřebovala navisit alimenty. Řek že tet stim problém nemá . A chce to mít potvrzené oficiálně úřadem. Chtěla bych se i zeptat že si lze jen poslat k soudu poslat nějaký papír že chceme navisit alimenty a že stim otec souhlasí . A jeho podpis že si by se to obešlo i bez soudů. Je možné my pomoc sepsat to hezký den
do 12 hodin
Dobrý den,mám v péči dceru .Dcera teď byla 2 měsíce u její matky na prázdninách, musí mi za ty dva měsíce poslat jeji máma alimenty, které má danne soudem?Děkuji za odpověď.
do 12 hodin
Může zaměstnavatel rozvázat pracovní poměr ve zkušební době se zaměstnancem, když má zaměstnanec ošetřovné na dítě?
do 12 hodin
Dobrý den. S přítelem spolu máme 2 děti, po narození prvního dítěte jsme se rozešli a soudně jsme si stanovili alimenty. Přítel si mezi tím zazadal o insolvenci, přičemž jsem dostávala Alimenty od ins. správce.Po roce jsme k sobě opět našli cestu ,ale alimenty jsme nezrusili a pobiram jej dal. Nejsme úplně v dobré finanční situaci při mé mateřské a jeho insolvenci. A má otázka zní, "jestli i přes tuhle situaci se s přítelem můžeme vzít" a nadále pobírat alimenty aniž by to bylo nějak proti právní, nebo na to mohl soud popř přijít pokud bychom se vzali. Děkuji za odpověď. S pozdravem
do 12 hodin
Pěkný den. Moje situace je vcelku obecně známá a propíraná, ale i tak bych chtěl mít jasno. Jsem důchodce a budu se ženit. Moje dcera z předešlého manželství studuje vysokou školu. Platím ji alimenty, což je na můj důchod víc jak 20%. A teď jádro věci. Když se ožením a ona se to nějakým nedopatřením dozví, může žádat navýšení alimentů? Dá se tomu nějak předejít?!
Dobrý den Prosím o radu jak vyřešit vrácení vozidla. Půjčil jsem k užívání auto švagrové s tím, že si bude platit pojištění a dočasně jej užívat než se auto zruší. Pojištění ale neplatí a auto nechce vrátit. Auto se momentálně nachází v Rakousku a švagrová trpí psychickou poruchou, kterou momentálně neléčí proto se s ní nedá komunikovat. Pojištění propadlo ke dni X. Jakým spůsobem nejlépe postupovat. Děkuji s pozdravem
Dobrý den. Potřebuji poradit ohledně rozvodu. V manželství jsme X let a máme dítě. Skoro rok bydlíme zvlášť a manžel platí alimenty podle ústní domluvě a chce rozvod. Jsem cizinka a on taky. Tady nemám rodinu ani byt, s pronájmem nějakou dobu pomáhal, ale dál už nechce. Má vysoký příjem. Chtěla bych vědět jaké alimenty můžu dostávat na dítě, a jestli můžu i na sebe a do kdy. Děkuji.
do 12 hodin
Dobrý den vlastním pozemky ornou půdu mám nevýhodnou smlouvu kterou jsem uzavřel pod tlakem kdysi chtěl bych to nyní změnit a navýšit cenu za hektar popřípadě bych potřeboval napsat výpověď a celé s tím poradit myslíte že to bude možné Děkuji
do 12 hodin
Dobry den. Dotaz zni, mam s byvalou zenou od brezna tohoto roku soudem ustavenou stridavou peci. Na dceru platim vyzivne ve vysi dane odhadem soudu, nicmene manzelka na muj navrh plati vyzivne nizsi nez by mela. Nicmene k prihlednutim k soucasne ekonomicke situaci je vyse jejiho vyzivneho pro mne nedostacujici, manzelka navic byla zvolena do rady obce s financnim prijmem a dale jako statnimu zamestnanci ji byl zvysen plat. Mohu zadat v tak kratke dobe od rozsudku o upravu vyzivneho? Dekuji
do 12 hodin
Dobrý den, žádám Vás tímto o radu ohledně péče o dítě, které sveruji v rozšířeném styku jeho otci, jak stanovil soud, já mám vylucnou péči. Problém je, že otec nechává našeho syna samotného doma s nevl.bratrem, a také ho nechává hlídat úplně cizími osobami, přesto, že by s ním měl trávit čas on, jako rodič. Je jeho pravém si naše dite v soudně stanovené dny vyzvednout a nechat samotné doma s ne o moc starším bratrem, nebo ho odvezt k osobám, co nejsou rodinní příslušníci? Také se pravidelně vrací unavený, nastydly a psychicky rozladeny. Co dělat?
do 12 hodin
Dobrý den. Chtěla bych se nechat rozvést dceru mám svěřenou do péče manžel neplatí výživné už to řeší právník a exekutor, podala jsem na policii i trestné oznámení. Chtěla bych se zeptat co všechno k rozvodu potřebují vím že vyplněnou žádost, rodný list dítěte, rozsudek o svěření do péče, oddací list. Mám přikládat ještě něco? Mají třeba nájemní smlouvu kde žiju nebo nějaké potvrzení že nemáme žádný společný majetek? A jestli se platí 2000kč kolek nebo jestli je nějaká změna? Tím že manžel neplatí tak ty peníze chybí tak se mi nedaří uspořit na kolek. Děkuji za odpověď.
Dobry den, muž, o kterého se starám a u něhož bydlím, mi nabídl bezplatný pronájem jednoho ze svých domku na 30 let (hradit mám symbolickou korunu a samozřejmě energie, vodu, opravy…) pronájem má pokračovat hlavně po jeho smrti. Bude smlouva po jeho smrti platná? Mohou mne jeho dědici smlouvu vypovědět případně dle svého uvážení navýšit nájem? Co by bylo se smlouvou v případě, ze by dědici objekt prodali? Predem děkuji za odpověď.
do 6 hodin
Dobrý den, řeším jednu věc. Když Matka dítěte podá žalobu u soudu na otce dítětě na vymáhání alimentu, následně je nařízeno exekuční vyrovnání. Může to dítě žádat o pozastavení exekuce (plnoleté dítě) nebo může žádat o pozastavení pouze ten, kdo žalobu navrhnul a nebo dlužník (Matka nebo otec). Děkuji
do 6 hodin
Dobrý den. Měla bych dotaz. Setkali jste se někdy se střídavou péčí u dítě v cca 7 měsících. Nebo zda je reálné aby na žádost otce byla v tomto věku schválená střídavá péče. Děkuji za odpověď
Dobrý den, Žiji tři roky s přítelkyní, která má syna z původního vztahu. S bio otcem je to trochu těžší neboť se moc nemá k výchově syna ( kromě alimentů, které po něm ani nechceme). Biologický otec nás kontaktoval s tím ze se vzdá otcovství. Můžete nám prosím poradit jak dále postupovat, ideálně jestli existuje rychla cesta, chceme totiž vyrazit do zahraničí. Jaké jsou dle ČR legislativy postupy ?
do 12 hodin
Dobrý den, Může dítě v 15 letech bydlet samostatně, tedy nikoliv u rodičů? Nemám na mysli internát, ale třeba byt v podnájmu, který platí rodiče. Pokud je taková situace možná, jaká přináší rizika?
Dobrý den, mám dítě ve školce a občas pokašle jako každé dítě (člověk) v tomto počasí. Učitelka po mne vyžadujeme lékařské potvrzení, že dítě je zdravé. Do té doby nesmí dítě do školky. Má na to učitelka právo?
Dobrý večer, byl jsem v exekuci a proto je hypotéka na dnes mou ženu. Vše jsem platil a platím já a dnes bych rád měl záruku mnou vložených peněz. Co přichází v úvahu, aniž by se změnila námi /mou ženou zafixovana úroková sazba. Smlouva o vložených penězích ? Či společné jmění manželů? Zapsání přes banku do katastru? Hledáme levnou variantu bez hýbání s úrokem. Děkuji za odpověď.
do 12 hodin
Chci přepsat svůj dům na vnučku. Otázka zní pokud by se ji něco stalo má nárok na dědictví po ni její otec se kterým nežije ani nezila ve společně domácnosti výživné platil nestykaji se její matka tj moje dcera určitě ano rozhodly jsme se to dat ji samozřejmě s bremenem nebo ještě něco nemáme zapomenout děkuji
do 12 hodin
Co přesně musím udělat, když mám 2 dospělé děti a chci, aby dědilo jedno, protože druhé dítě má exekuci..Jak to udělat, aby u druhého z dětí, které má exekuci dědilo jeho dítě, tedy vnuk. Jde o to, aby se dědictví nedostalo do rukou exekutorům. Děkuji
Dobrý den, uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně, odměnami. Stejně tak bylo postupováno i u dalších zaměstnanců. Dva měsíce tomu tak bylo, nyní se tak neděje. Dostávám pouze hrubou mzdu uvedenou ve smlouvě. Můžu s tím něco udělat?