Na základě smlouvy jsem dostal zálohu 100tisíc a po dokončení prací by měl být doplatek 160tisíc

Právní poradna>Všechny dotazy>Na základě smlouvy jsem dostal zálohu 100tisíc a po dokončení prací by měl být doplatek 160tisíc>
Dotaz
Dobrý den, jsem živnostník a nyní pracuju na zakázce. Na základě smlouvy jsem dostal zálohu 100tisíc a po dokončení prací by měl být doplatek 160tisíc. Zákazník ale obdržel exekuční příkaz k provedení exekuce přikázáním jiné peněžité pohledávky. Jde o nepřednostní pohledávku. Dostanu nějaký doplatek?
Odpověď od:
JUDr. Helena Nutilová Ph.D.
Advokát
Dobrý den, z toho, co uvádíte, vyplývá, že společnost *** má postižen exekutorem zřejmě bankovní účet. Pokud peníze na něm budou stačit k zaplacení v exekuci vymáhané částky a společnost má další majetek (účty, movitý majetek, nemovitost, vozidla), pak by byla šance, že Vaše pohledávka bude doplacena. Doporučuji Vám preventivně sledovat insolvenční rejstřík na www.justice.cz, aby Vám případně neunikla informace o insolvenci společnosti a mohl jste včas přihlásit svou pohledávku. Bojíte-li se, že Vaše současná práce nebude proplacena, pak řešení skýtá ust. § 1912 obč. zákoníku: "(1) Kdo má plnit při vzájemném plnění napřed, může své plnění odepřít až do té doby, kdy mu bude vzájemné plnění poskytnuto nebo zajištěno; to však jen tehdy, je-li plnění druhé strany ohroženo okolnostmi, které u ní nastaly, které mu nebyly a neměly být známy, když smlouvu uzavřel. (2) V případě uvedeném v odstavci 1 lze také poskytnout dodatečnou přiměřenou lhůtu k splnění nebo k zajištění plnění a po jejím marném uplynutí odstoupit od smlouvy." To znamená, že nemusíte pokračovat v práci, můžete žádat zaplacení doplatku 160 000 Kč již nyní a pokud se tak nestane, odstoupit od smlouvy.

Předchozí dotaz

Doteď bylo vše o ústní dohodě (mohl jsem tankovat zdarma), ale majitelka si to rozmyslela

Dobrý den, může majitelka firmy požadovat po svém zaměstnanci zaplacení nafty zpětně od ledna až do dnešního datumu i přes to, že to není uvedeno ve smlouvě? Doteď bylo vše o ústní dohodě (mohl jsem tankovat zdarma), ale majitelka si to rozmyslela a chce to zpětně vše zaplatit.

Další dotaz

Ve smlouvě jsem se zavázal k tomu že když odejdu dřív tak zaplatím rekvalifikační kurzy

Dobrý den, Rád bych se zeptal ohledně dohody o rekvalifikaci sjednanou se zaměstnavatelem, kde jsem se zavázal setrvat ve firmě po dobu dvou let. Ve smlouvě jsem se zavázal k tomu že když odejdu dřív tak zaplatím rekvalifikační kurzy v plné výši. Jde mi o to že ty kurzy byli z části hrazené Evropskou unií a přijde mi jako nesmysl abych mu zaplatil i to co dostal od Evropské unie na ty kurzy. Když se mu o tom zmíním, tak se semnou o tom nehodlá bavit. Jak mohu teď postupovat? Mám nějakou šanci že zaplatím jen ty náklady které do toho opravdu vložil? Děkuji za odpověď
JUDr. Helena Nutilová Ph.D.
Advokát

Nejnovější dotazy:

Soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření

Dobrý den, v opatrovnické věci ohledně styku se synem byl proveden psychologický posudek, který pro mě nedopadl nejlépe a soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření. Na základě toho byl nařízen usnesením psychiatrický posudek. Ale podařilo se mi řízení o styku se synem zvládnout s rozsudkem, že styk se neurčuje Psychiatrický posudek proveden nebyl. Bylo zde vydáno doporučení na asistovaný styk. A můj dotaz zní, jestli kdyby OSPOD či ex či soud vyvolaly v této věci nové řízení, jestli bych se mohl vyhnout psychiatrickému posudku tím, že bych řekl, že se se synem již stýkat nebudu do dospělosti. (jestli bych měl vůbec ten asistovaný styk podstupovat), či je-li jiná možnost se psychiatrickému posudku vyhnout. Děkuji.

Uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně

Dobrý den, uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně, odměnami. Stejně tak bylo postupováno i u dalších zaměstnanců. Dva měsíce tomu tak bylo, nyní se tak neděje. Dostávám pouze hrubou mzdu uvedenou ve smlouvě. Můžu s tím něco udělat?

Po své mamince jsem zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu

Dobrý den, v roce x jsem po svém mamince zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu, jedna je z titulu nevyplaceného majetkového podílu a druhá u titulu nevyplaceného vypořádavacího podílu. Několikrát jsem se emailem i telefonem dotazoval v družstvu, ale nikdy jsem od nich nedostal jinou než ústní odpověď, že "je to promlčeno", nic víc, ani konkrétnější co je promlčeno. Děkuji za odpověď

Dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu

Dobrý den, dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu (prý systémová chyba, až do konečného vyúčtování tvrdili, že mám vše ok). Teď přišel nedoplatek a já je ihned kontaktovala. Jak v tomto případě mohou postupovat? Mohou platbu vymáhat takhle zpětně nebo mě nutit do splátkového kalendáře? Děkuji.

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka"- zasláno v 18:00 hod. Byla prý pověřena ředitelem to sdělit. Mám jako rodič povinnost poslouchat učitele? ze zákona?

Ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle

Dobrý den, ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle. Jde o to, že se věnuji psaní autorských textů a knih. Píšu je cca 5 let a sdílím je na sociální síti. Nyní mi byl jeden z textů ukraden, kdy ten kdo ho vydává za svůj mě slovně napadl a píše lidem o tom, že jsem zloděj apod. jelikož se nejedná o spor mezi sousedy o tom kdo má lepší vlasy, rozhodla jsem se tuhle situaci řešit. Můžu se zeptat jak přesně postupovat, když jde o křivé obvinění a porušení autorských práv? Abych prokázala pravost svého textu a očistila své jméno? Děkuji
Potřebujete pomoc právníka?
Máme pro vás slevu na první dotaz.

Podobné dotazy

Dobrý den, musí být dražební vyhláška nebo informace o dražbě uvedeny v insolvenčním rejstříku,my nic nedostáli jen obyčejný dopis ani ne měsíc před dražbou s informacemi o prohlídkách a den konání dražby.
Dobrý den, podepsal jsem a zaplatil zálohu na solární elektrárnu(ve výši cca 60%), nicméně jsem se posléze dozvěděl na internetu a z TV(Černé ovce) velmi špatné recenze na firmu, termín dodání mají až do konce listopadu 2022. Můj dotaz zní, lze smlouvu vypovědět a vrátit peníze? Podmínky vrácení zálohy nejsou ve smlouvě specifikovány.
Dobrý den,jsme vlastníci bytu v přízemí ve čtyřbytovce. Pro záměr vyvložkování komína a napojení plynového ohřívače jsme si nechali provést revizi tohoto komína. Bylo zjištěno, že komín končí na úrovni stropu našeho bytu, t.j. máme důvodné podezření, že majitelem bytu byly provedeny nepovolené stavební úpravy spočívající v odstranění komína za účelem rozšíření koupelny. Může se soused bránit, že tyto úpravy on neprovedl, a že byly provedeny předchozím nájemcem či majitelem? Děkuji
Dobrý den, máme problém se zedníkem. Nedodělal práci za kterou dostal zaplaceno a nechce nám vrátit peníze. Chce si pozvat na posouzení soudního znalce. Jsme povinni ho pustit na náš pozemek? Jak dále postupovat abychom své peníze dostali zpět.
Dobrý den. Chci se prosím zeptat ohledně toho zda si majitelka bytu může narokovat něco z předplatku nebo musí mi navratit celou častku? Za rok 2020 jsem dostal po roce a půl vyučtovaní s tím že na něm je častka 14tisic a z toho jsem dostal jenom 5 tisic. Co jsem koukal ve starý smlouvě tak není tam nikde o tom zmínka.
do 12 hodin
Dobrý den, prosím o sdělení, zda zaměstnavatel má povinnost u svých pracovníků/zaměstnanců pracujících na dohodu o provedení práce evidovat začátky a konce směn (jak tomu je u zaměstnanců v pracovním poměru), nebo zda stačí, aby u "dohodářů" evidoval "pouze" počet odpracovaných hodin nějakého časovéhp úseku, např. během jednoho dne nebo během 1 kalendářního měsíce. Stanovisko prosím odůvodnit.
do 12 hodin
Dobrý den, obracím se na Vás tímto dotazem. Jedná se o stavbu rodinného domu v ochranném pásmu vedení vysokého napětí. Od majitele distribuční soustavy - XX a.s. máme písemný souhlas s umístěním stavby v ochranném pásmu. Stavební úřad ale operuje vyhláškou č. 23/2008 ve znění vyhlášky č. 268/2011, přílohou 3 odst. 5, kde se uvádí, že se nástupní místo a stavba navrhuje a umísťuje mimo ochranné pásmo takovým způsobem, který umožňuje příjezd a provedení zásahu hasičů mimo ochranné pásmo. V našem případě jsou splněny podmínky nástupního místa pro zásah hasičů, příjezd i provedení zásahu mimo ochranné pásmo. Lze tedy za výše uvedených podmínek umístit stavbu do ochranného pásma?
do 12 hodin
Dobry den.Potrebuji poradit nebo potvrdit,že když jsem v prenajmu, jestli musim platit zalohy na služby v panelaku jako uver,odmeny domovnikovy,a pod..proste fond oprav.V zmluve mam jenom najem+ služby(elektriku,voda,internet.TV).Dekuji za opoved.
do 12 hodin
Dobrý den, prosím o radu. Když dám výpověď např. Dohodou , mám nemoc z povolání , mám nárok na odstupné ? I když je to místo , na které jsem byla již z tohoto důvodu přeřazena ( vrátnice ). Jsem tu 12 let , ale situace se vyhrocuje , hledají jakoukoli záminku aby mi vyhodili, dostala jsem vytýkací dopis , že jsem špatně obsluhovala závoru . A kdybych dostala to odstupné , bude mi v jiném zaměstnání potom renta ještě doplácena?
Dobrý den, v září byl na prodejně zakoupen kočár, který jsem dostala darem. Byla zjištěná vada. Proto jsem žádala o reklamaci, měla jsem u sebe daňový doklad a účtenku. Reklamaci po telefonu uznali, měla jsem dostat kočár nový. Při předání se jednalo o jiný kočár. Řekli mi, že můj se již nevyrábí, pokud nesouhlasím vrátí mi finance. Po několika hodinách mi volali, že kočár jsem nekoupila a že vyžadují po mě darovací smlouvu od kupujícího. Musí být tento dokument úředně ověřen a v jaké formulaci? Darovaný je pryč a nevím jestli stihne mi dát podpis do vypršení reklamace. Poradíte mi prosím jak mám postupovat? Děkuji
Dobrý den, podal jsem návrh na úpravu styku se synem, který je v péči matky. Byl proveden znalecký posudek z oboru psychologie, který doporučil na mě vypracovat ještě psychiatrický posudek. Můj dotaz zní: jestliže byl vzal svůj návrh zpět, můžu se tím vyhnout psychiatrickému posudku ?
do 12 hodin
Pan X založil s dalšími lidmi spolek, nechali ho zapsat do veřejného rejstříku a vzápětí po té činnost ustala a na spolek zapomněli. Nyní dostal výzvu od městského soudu k doložení všech listin, účetnictví atd. k činnosti spolku. To udělat nejde, protože nic takového nemají, nemají ani sepsané stanovy. Spolek dostal status nečinný. Co má tedy soudu dodat? Případně jak spolek zrušit?
do 12 hodin
Dobrý den, zaplatil jsem zálohu za převzetí restaurace 100 000 ze 400 000 ale nakonec od toho musím kvůli děnní ve světě tzn. Růst cen energii, inflace atd odstoupit. Nikde jsem nic nepodepsal jen jsem poslal peníze na účet. Chci se zeptat zda je možné že tyto peníze už nezískam zpět a pokud ne tak jak bych měl postupovat děkuji.
do 12 hodin
Dobrý den, můj bratr má podnájemní smlouvu od 1.7.2021 na dobu určitou. Od ledna 2022 navýšen nájem(5%) i zálohy na služby(50%). Nyní žádá navýšení od září -nájemné o 20% a zálohy na služby o 100%. Vyúčtování za rok 2021 ještě nedodal i přes opakované písemné žádosti. Je v právu? Mohu se obrátit na advokáta?
Pracuji jako operátor výroby v automobilce THK.Měla jsem kožní problémy a proto jsem si nechala udělat testy,kde mi bylo zjištěno,že mám určité alergie na kovy,které se nachází v naší práci,donesla jsem jim do práce potvrzení a oni mě přestali posílat na "riziková" pracoviště. Pak jsem začala pracovat jako Operátor výroby-zapisovatel OEE a SPC,prošla jsem přijímacím řízením a moje náplň práce je,až na výjimky,pouze kancelářská.Nyní OEE a SPC karty budou končit a mě chtějí "šoupnout" zpět k mašině,což nechci.Mám smlouvu na neurčito a opravdu se bojím,že po příchodu zpět ke stroji se moje kožní projevy zhorší.Myslím si,že tyto látky co mi vadí, tu lítají ve vzduchu a vdechuju je.Co bych mohla udělat proto,abych dostala výpověď a dostala odstupné platy?
Jsem hudební umělec a chystám se natočit hudební videoklip s humorným halloweenským tématem na židovském hřbitově. Je toto nelegální? nebo je to pouze "neetické"? Jde mi o to, zda by mě někdo mohl po zveřejnění videoklipu např. žalovat, nebo zda bych mohl dostat jakýkoliv postih/sankci.
Dobrý den, s ex manzelem jsme rozvedení, dceru mám ve své péči a bydlíme ve spolecném domě, nemáme vyřešené SJM. Zálohy na plyn se mi navýšili, do této doby mi platil ex polovinu, ale momentálně řekl, že je to muj problém. Jak mám postupovat?
Dobrý den Dostala jsem výpověď dle § 52 e , která je mnou nepodepsaná. V tu dobu jsem již žádala o uznání nemoci z povolání , která byla uznána až po skončení prac. poměru. Nyní jsem se dozvěděla , že 12 měsíční odstupné nemohu dostat , protože není výpověď dle § 52 d. Jak dále prosím vás postupovat. Děkuji
Dobrý den, dělala jsem jako prodavačka pak jsem dostala nabídku dělat vedoucí na zaskok na 1 rok, mam smlouvu na prodavcku na dobu neurčitou a jako vedoucí na rok. Bohužel zanedlouho to bude rok a já dostala výpověď , kterou jsem musela podepsat dohodou. Takže za měsíc odcházím bez odstupného a ani s dvouměsíční výpovědní dobou. Jde s tím něco dělat. Děkuji za odpoveď
Dostal jsem výpověď z práce z organizačních důvodů s 2měsíční výpověďni lhutou a po uplynutí lhůty jsem dostal svoji poslední výplatu s tím že mi vyplatily ještě odstupné a poté se ozvaly že se spletly a že mám peníze vrátit mají na to nárok?
do 12 hodin
Dobrý den. Když oznámím zaměstnavateli že jdu do stávky protože s náma odmítá jednat ohledně zvýšení platu, a stávka bude vyhlášena dle zákona jak mám postupovat v následné situaci: háček je v tom že máme dohodu o provedení práce kuli pohotovosti tak když mi zavolají na pohotovost abych přijel a opravil to. Můžu to odmítnout nebo musím vyrazit do práce a opravit to ? I když budu mít vyhlášenou stávku. Díky za odpověď.
do 12 hodin
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli se zaplacením zálohy advokátovi bez jakékoliv další smlouvy člověk zavazuje k nějaké pravidelné dlouhodobé spolupráci s advokátem, či jestli je možné spolupráci s daným advokátem kdykoliv ukončit. Děkuji.
do 12 hodin
Dobrý den , zaplatila jsem mě advokátce zálohu na majetkové vyrovnání X Kč , nakonec dne se s manželem dohodli a její služby nebudu potřebovat. Mám nárok na vyučtování zálohy , co pro mě udělala a navrácení zbytku zálohy ?Je velice rázná a mám obavy .Velice Vám děkuji za odpověď
Dobrý den, v dubnu jsme si nechali zaměřit pozemek, který jsme chtěli koupit od OÚ. Zaplatili jsme geodetovi zálohu s tím, že zbytek doplatíme po předání plánků. Od té doby nám nebere telefon a neodpovídá na emaily. Jak máme dál pokračovat, když chceme zpět zálohu?
S firmou mám podepsanou smlouvu o dílo na zhotovení zimní zahrady. Uhradil jsem zálohu ve výši 70%. Termín realizace je nejpozději do XXX, firma již nyní ví, že termín nesplní a nabízí mi instalaci zahrady v roce 2023. S tím já nesouhlasím. Žádám o posouzení přiložené smlouvy, zda mohu z důvodu nesplnění termínu od smlouvy odstoupit a požadovat vrácení celé zálohy.
do 12 hodins přílohami
Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka"- zasláno v 18:00 hod. Byla prý pověřena ředitelem to sdělit. Mám jako rodič povinnost poslouchat učitele? ze zákona?
Dobrý den, v opatrovnické věci ohledně styku se synem byl proveden psychologický posudek, který pro mě nedopadl nejlépe a soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření. Na základě toho byl nařízen usnesením psychiatrický posudek. Ale podařilo se mi řízení o styku se synem zvládnout s rozsudkem, že styk se neurčuje Psychiatrický posudek proveden nebyl. Bylo zde vydáno doporučení na asistovaný styk. A můj dotaz zní, jestli kdyby OSPOD či ex či soud vyvolaly v této věci nové řízení, jestli bych se mohl vyhnout psychiatrickému posudku tím, že bych řekl, že se se synem již stýkat nebudu do dospělosti. (jestli bych měl vůbec ten asistovaný styk podstupovat), či je-li jiná možnost se psychiatrickému posudku vyhnout. Děkuji.
do 12 hodin