Chci odvolat dar pro nevděk, ale obdarovaný již nemovitost nevlastní

Právní poradna>Všechny dotazy>Chci odvolat dar pro nevděk, ale obdarovaný již nemovitost nevlastní>
Dotaz
Dobrý den, prosím o radu. Chci odvolat dar pro nevděk, ale obdarovaný již nemovitost nevlastní. V mezidobí ji převedl. Jak by měla znít žaloba, nárok a kolik by činil soudní poplatek. Děkuji.
Odpověď od:
Mgr. Jakub Groman
Advokát
Dobrý den, v případě, že byl již dar převeden na třetí osobu, pak není samozřejmě možné požadovat jeho vrácení, je možné požadovat vydání částky odpovídající jeho hodnotě (vycházet by se mělo z hodnoty ke dni darování). Nejedná se tedy o žalobu na určení vlastnického práva k nemovitosti, ale o žalobu na plnění (o uložení povinnosti zaplatit částku XY,- Kč). Bohužel jsou s tím spojeny poměrně vysoké náklady, jelikož se u nemovitosti jedná téměř výlučně o částky v řádu jednotek milionů korun českých. Soudní poplatek činí 5 % z žalované částky a náklady právního zastoupení (není-li sjednána smluvní odměna) jsou určeny dle advokátního tarifu, Pro příklad tedy např. z částky 3.000.000,- Kč činí soudní poplatek 150.000,- Kč, náklady právního zastoupení spojené se sepisem žaloby činí 74.778,- Kč. Pokud jde o soudní poplatek, v závislosti na Vaší majetkové situaci je samozřejmě možné požádat o osvobození od jeho placení, čímž byste mohl dosáhnout jeho snížení, teoreticky ž do výše 100 %, spíše pak do výše cca 80 % dle Vašich příjmů. Velmi tedy záleží na tom, jakou by nemovitost měla mít hodnotu. V případě úspěchu ve věci pak bude žalovaný povinen Vám tyto náklady uhradit, tedy jak soudní poplatek, tak také náklady právního zastoupení.

Předchozí dotaz

Jsem důchodce a budu se ženit

Pěkný den. Moje situace je vcelku obecně známá a propíraná, ale i tak bych chtěl mít jasno. Jsem důchodce a budu se ženit. Moje dcera z předešlého manželství studuje vysokou školu. Platím ji alimenty, což je na můj důchod víc jak 20%. A teď jádro věci. Když se ožením a ona se to nějakým nedopatřením dozví, může žádat navýšení alimentů? Dá se tomu nějak předejít?!

Další dotaz

Dobrý večer,budu se rozvádět manželka je předseda družstva mám na něco nárok

Dobrý večer,budu se rozvádět manželka je předseda družstva mám na něco nárok děkuji za odpověď
Mgr. Jakub Groman
Advokát

Nejnovější dotazy:

Soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření

Dobrý den, v opatrovnické věci ohledně styku se synem byl proveden psychologický posudek, který pro mě nedopadl nejlépe a soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření. Na základě toho byl nařízen usnesením psychiatrický posudek. Ale podařilo se mi řízení o styku se synem zvládnout s rozsudkem, že styk se neurčuje Psychiatrický posudek proveden nebyl. Bylo zde vydáno doporučení na asistovaný styk. A můj dotaz zní, jestli kdyby OSPOD či ex či soud vyvolaly v této věci nové řízení, jestli bych se mohl vyhnout psychiatrickému posudku tím, že bych řekl, že se se synem již stýkat nebudu do dospělosti. (jestli bych měl vůbec ten asistovaný styk podstupovat), či je-li jiná možnost se psychiatrickému posudku vyhnout. Děkuji.

Uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně

Dobrý den, uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně, odměnami. Stejně tak bylo postupováno i u dalších zaměstnanců. Dva měsíce tomu tak bylo, nyní se tak neděje. Dostávám pouze hrubou mzdu uvedenou ve smlouvě. Můžu s tím něco udělat?

Po své mamince jsem zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu

Dobrý den, v roce x jsem po svém mamince zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu, jedna je z titulu nevyplaceného majetkového podílu a druhá u titulu nevyplaceného vypořádavacího podílu. Několikrát jsem se emailem i telefonem dotazoval v družstvu, ale nikdy jsem od nich nedostal jinou než ústní odpověď, že "je to promlčeno", nic víc, ani konkrétnější co je promlčeno. Děkuji za odpověď

Dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu

Dobrý den, dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu (prý systémová chyba, až do konečného vyúčtování tvrdili, že mám vše ok). Teď přišel nedoplatek a já je ihned kontaktovala. Jak v tomto případě mohou postupovat? Mohou platbu vymáhat takhle zpětně nebo mě nutit do splátkového kalendáře? Děkuji.

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka"- zasláno v 18:00 hod. Byla prý pověřena ředitelem to sdělit. Mám jako rodič povinnost poslouchat učitele? ze zákona?

Ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle

Dobrý den, ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle. Jde o to, že se věnuji psaní autorských textů a knih. Píšu je cca 5 let a sdílím je na sociální síti. Nyní mi byl jeden z textů ukraden, kdy ten kdo ho vydává za svůj mě slovně napadl a píše lidem o tom, že jsem zloděj apod. jelikož se nejedná o spor mezi sousedy o tom kdo má lepší vlasy, rozhodla jsem se tuhle situaci řešit. Můžu se zeptat jak přesně postupovat, když jde o křivé obvinění a porušení autorských práv? Abych prokázala pravost svého textu a očistila své jméno? Děkuji
Potřebujete pomoc právníka?
Máme pro vás slevu na první dotaz.

Podobné dotazy

Dobry den. Prosim o radu jak na darovaci smlouvu notebooku pro potreby vyuky od babicky ( treti osoby ) do vylucneho vlastnictvi sve nezletile vnucce aby notebook byl ochranen proti exekuci rodicu. Podepise dite ?Dekuji
Dobrý den, chtěli bychom synovi darovat finanční prostředky ve výši 3 mil. Kč na koupi bytu, který by si chtěl koupit společně se svou přítelkyní, cena byty 6 mil. Kč. Předpokládám, že časem byt prodají a postaví si dům. Doporučujete sepsat darovací smlouvu?
Dobrý den. Je prosím napadnutelná darovací smlouva na nemovitost, pokud je dárce svéprávný, ale ve zdravotní dokumentaci má Alzheimerovu chorobu? Děkuji.
do 12 hodin
Dobrý den,po pracovním úrazu pobírám rentu jako náhradu za ztrátu na výdělku. Každý měsíc posílám pojišťovně, doporučeně, výplatnici ze současného zaměstnání jako podklad pro výpočet renty. Mám nárok na proplacení poštovních poplatků za doporučené psaní??? Děkuji.
Chci podat na ins. správkyni trestní oznámení pro vydírání. Pobírám menší důchod, pro schválení oddlužení jsem potřeboval poskytovatele důchodu. správkyně spočítala částku na 1500,-Kč měsíčně(myslím si, že už tehdy nás natáhla o víc než bylo nutné)byl jsem rád že mi schválili oddl. později mi bylo 3 x přidáno na důchodě!!!Žádal jsem ať spočítá nový dar-snížení).stále mi vyhrožovala, že případné snížení daru , může mít nakonec výsledek neschválení oddl. Teď se soudu chválila, že z mého dárce vytáhla navíc!!! proti mé vůli i dárce cca 10.000Kč Díky
Dobrý den, uzavřela jsem ústně pracovní smlouvu.Do práce jsem nenastoupila.Zaměstnavatel vyhrožuje obcansko právní zalobou.
Dobrý den, můj bývalí byl ochotný protože já jsem nemohla mi vyzvednul kolo a to bylo na dobírku 5600 Kč. Chtěla jsem se dohodnout kdy se sejdeme abych mu kolo zaplatila a on mi kolo předal. ex-přítel nabídl jen je jednu schůzku kterou jsem nestíhala a já mu nabízela víc variant. Kvůli nezdařené schůzce mě chce můj ex na mě podat žalobu za dluh za to kolo. Prosím co mám dělat.dekuju.
do 6 hodin
Nájemník užívá byt a porušil své povinnosti: nezaplatil 2 x nájem + poplatky za služby, 1x nájem. Nájemník nepřevzal tři doporučeně zaslané tzv. předžalobní výzvy. V mailu že je četl. Je drzý a nezvedá telefon. Když nyní zašlu výpověď s 3 měsíční výpovědní lhůtou a příští měsíc opět nezaplatí nájem + poplatky, mohu pak zaslat výpověď okamžitou do 1 měsíce?
Dobrý den, během manželství jsem darovací smlouvou ziskala byt, ten je zatížen věcným břemenem, do konce života dárce s ním tedy nebudu moct žádným způsobem nakládat. Čeká mě nepěkný rozvod. Bude tento byt brán při rozvodu v potaz a když to řeknu blbě, "znevýhodní" mě, co se týče majetkového vyrovnání? Děkuji
Dobrý den, řešíme novou nájemní smlouvu a v jednom bodě je uvedeno, že si musíme zřídit pojištění domácnosti. Věřím, že je to neplatný bod smlouvy a nemůžu být nucena si pojistit svůj vlastní majetek. Existuje nějaký paragraf nebo zákon na který bych se mohla odvolat. Děkuji.
Dobrý den, potřebuji vyklidit nemovitost - chatu neevidovanou v KN umístěnou na pronajatém pozemku zahrádkářské organizace. Jsem vlastníkem chaty, na které proti mé vůli a proti stanovám organizace (není možno trvale obývat) trvale bydlí více než rok bez právního nároku má expřítelkyně - žalovaná. Odeslal jsem předžalobní dohodu k vyklizení nemovitosti na místo trvalého pobytu, kterou žalovaná nevyzvedla. Nyní chci podat žalobu k vyklizení nemovitosti k příslušnému soudu. Chci se dotázat, jaké případně další dokumenty bych měl k žalobě přiložit (přiložím kopie kupní smlouvy, smlouvu k pronájmu pozemku, kopii předžalobní dohody a ofocený vrácený dopis s předžalobní dohodou) a zda soud požaduje ověřené kopie. Chata bohužel není vedena v KN, proto bude zřejmě situace komplikovanější. Děkuji za odpověď
do 12 hodin
Dobrý den, babička nám před necelými dvěmi lety darovala dům na základě darovací smlouvy. V darovací smlouvě je i reálné břemeno - obdarování jsou povinni se o dárce postarat - obstarání léků, zajištění doprovodu k lékaři, obstarání běžných nákupu a to od okamžiku, kdy si o to dárce požádá. Babička se rozhodla, že si teď v sobotu zavolá a my ji v pondělí odvezeme po doktorech a nebere ohledy na to, že oba obdarování jsme v práci. Když jsme řekli, že doprovod obstarame ale nebudeme to my, vyhrožuje, že je to porušení, a že ji nemůžeme stresovat jízdou s cizím člověkem. Snaží se o to, abychom toto břemeno porušili. Na co má v takovém případě nárok? Můžu si ze dne na den zavolat bez předchozí domluvy, když se nejedná o akutní stav?
do 12 hodin
Vlastním s manželem rodinný domek (SJM), Svoji polovinu mu chci darovat.Na domku je věcné břemeno( hypotéka ) , Poradíte mi jak napsat darovací smlouvu a jaké podklady k tomu budu potřebovat?
do 12 hodin
Dobrý den, dostal jsem darem v rámci rodiny nemovitost. V zákoně se píše, že dárce může požadovat vrácení daru v případě porušení dobrých mravů, ale nikde není uvedeno, co to znamená. Dá se považovat za porušení dobrých mravů např., že přestanu s dárcem jakkoliv komunikovat (brát telefony atd.)? A když by došlo k soudnîmu řízení, musí dárce nějak dokazovat, že jsem "dobré mravy" porušil? Děkuji
do 12 hodin
Dobrý večer, potřebuji poradit ohledně majetku.Po svatbě,před téměř 20 lety jsme s manželem dostali darem dům od jeho rodičů,každý polovinu.Tchyně má v domě věcné břemeno.Nyní se rozvádíme a tchyně mě chce o moji polovinu domu připravit,vzít dar zpět.Nikdy jsem jí ublížila,vždy pomáhala,byla jsem taková její služka.Má právo na to vzít dar zpět?
do 12 hodin
dobrý den, chceme darovat s manželem dceři dům, jaká bude výše darovací daně? dům má hodnotu cca 20 mil.
Dobrý den, řeším jednu věc. Když Matka dítěte podá žalobu u soudu na otce dítětě na vymáhání alimentu, následně je nařízeno exekuční vyrovnání. Může to dítě žádat o pozastavení exekuce (plnoleté dítě) nebo může žádat o pozastavení pouze ten, kdo žalobu navrhnul a nebo dlužník (Matka nebo otec). Děkuji
do 6 hodin
Dobrý den podepsala jsem v notář.řízení dohodu o vypořádání dědictví po zemřelmé otci. Nyní mám výhrady k výši odhadní ceny stavby RD a pozemku Jeví se mi velmi podhodnocený. Mohu upatnit odvolani aneb jak mám postupovat. Děkuji
Chci se zeptat na žalobu na hlučné sousedy, kteří bydlí v bytě nade mnou. Už jsem s nimi 3x mluvil a upozorňoval je i správce. Jedná se o kročejový hluk po celý den. Dospělí dupou patami po podlaze, dítě tříská věcmi a dveřmi atd. Domluva očividně nefunguje. Před X měsíci jsem u nich byl i s návrhem, že bych zaplatil kročejovou izolaci. Do teď bez reakce. Jak úspěšné by bylo podání žaloby? Já i oni jsme majiteli svých bytů.
Dobry den, chtěla jsem se zeptat… Hledáme bydlení a sešla jsem se s realiťačkou, byt byl v pohodě a tak jsem se sní domluvila a podepsala rezervační poplatek a poslala ji X,-Kč. Paní mi vlastně řekla ze nájemní smlouvu se mnou bude dělat jiná firma pod kterou to majitel má, ta paní mi teda smlouvu poslala a tam uz byl problém.. ve smlouvě vlastně bylo ze se bude platit i nějaký administrativni poplatek , pojištění atd. Což mi o tom vůbec realitačka neřekla. Takže tohle jsem odmítla s tím ze smlouvu nepodepíšeme. Ovšem paní realiťačka se mnou přestala komunikovat po té co jsem po ni chtěla vrátit ten rezervační poplatek, psala jsem i té paní z té druhé firmy a též se mnou uz nekomunikuji, dneska jsem zažádala banku aby poslali zadost o vracení peněz s tím ze bych se i obrátila na PČR. Jaké jsou pro nás teď možnosti. A jim to projít… děkuji
do 6 hodin