Nyní chystáme sňatek a kolaudace proběhne až po sňatku

Právní poradna>Všechny dotazy>Nyní chystáme sňatek a kolaudace proběhne až po sňatku>
Dotaz
Dobrý den. Dostal jsem darem od otce pozemek, na kterém jsem postavil dům (stavebníkem jsem pouze já), který jsem z 99% stavěl i financoval sám a cca 1% přítelkyně. Nyní chystáme sňatek a kolaudace proběhne až po sňatku. Můj dotaz zní, zda dům po kolaudaci spadne do SJM, nebo bude patřit pouze vlastníkovi darovaného pozemku, tj. mně. Popřípadě zda varianta SJM automaticky znamená 50% podíl obou, nebo v případě sporu lze určit podíl na základě doložených vkladů. Děkuji
Odpověď od:
Mgr. Jakub Groman
Advokát
Dobrý den, pokud jste vystupoval ve stavebním řízení jako stavebník pouze Vy a pokud je nemovitost (pozemek) pouze ve Vašem výlučném vlastnictví, pak není důvod k tomu, aby byla nemovitost v SJM. Je třeba, abyste o kolaudaci žádal sám, pak by s tímto problém být neměl. Projednat tuto situaci můžete také přímo na stavebním úřadě, dle mého názoru je to však poměrně jasné.

Předchozí dotaz

Při plnění moderátorské činnosti na akci, mi pořadatelkou bylo řečeno, že nechodí moc lidi a nedostanu zaplaceno.

Dobrý den, moderoval jsem akci, na které jsem měl s pořadatelkou sjednanou ústní dohodou odměnu. Při plnění moderátorské činnosti na akci, mi pořadatelkou bylo řečeno, že nechodí moc lidi a vidí to s financemi bledě, šul nul, že mi to raději říká narovinu. V tento okamžik jsem znejistil, že snad pracuji zadarmo a bez ohlášení jsem z akce odjel. Bral jsem to jako porušení naši ústní dohody a tak jsem jednal stejně nejistě. Mezi námi nebyla uzavřena žádná fyzická smlouva s podpisy a domnívám se, že jsem nebyl dostatečně seznámen se svými povinnostmi a právy. - Tedy, co mi hrozí, když takto odjedu. To ani nepočítám, že pořadatelka úkolovala mou přítelkyni, bez nároku na odměnu… Chci se jen zeptat na právní radu, zda po mně mohou vyžadovat nějaké odškodné nebo tak. Moc díky!

Další dotaz

Plánujeme dovoz z Maroka v paritě DDP.

Plánujeme dovoz z Maroka v paritě DDP. Dodavatel / exporter potvrzuje, že v ceně bude vše zahrnuto. Jake dokumenty bychom měli obdržet (požadovat) od prodejce, které prokazují, že clo i DPH bylo při vstupu do EU (vstupem bude Španělsko) uhrazeno a my při dovozu zboží pouze vyložíme do našeho skladu bez dalšího papírovaní. Jsme neplátci DPH.
Mgr. Jakub Groman
Advokát

Nejnovější dotazy:

Soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření

Dobrý den, v opatrovnické věci ohledně styku se synem byl proveden psychologický posudek, který pro mě nedopadl nejlépe a soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření. Na základě toho byl nařízen usnesením psychiatrický posudek. Ale podařilo se mi řízení o styku se synem zvládnout s rozsudkem, že styk se neurčuje Psychiatrický posudek proveden nebyl. Bylo zde vydáno doporučení na asistovaný styk. A můj dotaz zní, jestli kdyby OSPOD či ex či soud vyvolaly v této věci nové řízení, jestli bych se mohl vyhnout psychiatrickému posudku tím, že bych řekl, že se se synem již stýkat nebudu do dospělosti. (jestli bych měl vůbec ten asistovaný styk podstupovat), či je-li jiná možnost se psychiatrickému posudku vyhnout. Děkuji.

Uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně

Dobrý den, uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně, odměnami. Stejně tak bylo postupováno i u dalších zaměstnanců. Dva měsíce tomu tak bylo, nyní se tak neděje. Dostávám pouze hrubou mzdu uvedenou ve smlouvě. Můžu s tím něco udělat?

Po své mamince jsem zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu

Dobrý den, v roce x jsem po svém mamince zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu, jedna je z titulu nevyplaceného majetkového podílu a druhá u titulu nevyplaceného vypořádavacího podílu. Několikrát jsem se emailem i telefonem dotazoval v družstvu, ale nikdy jsem od nich nedostal jinou než ústní odpověď, že "je to promlčeno", nic víc, ani konkrétnější co je promlčeno. Děkuji za odpověď

Dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu

Dobrý den, dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu (prý systémová chyba, až do konečného vyúčtování tvrdili, že mám vše ok). Teď přišel nedoplatek a já je ihned kontaktovala. Jak v tomto případě mohou postupovat? Mohou platbu vymáhat takhle zpětně nebo mě nutit do splátkového kalendáře? Děkuji.

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka"- zasláno v 18:00 hod. Byla prý pověřena ředitelem to sdělit. Mám jako rodič povinnost poslouchat učitele? ze zákona?

Ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle

Dobrý den, ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle. Jde o to, že se věnuji psaní autorských textů a knih. Píšu je cca 5 let a sdílím je na sociální síti. Nyní mi byl jeden z textů ukraden, kdy ten kdo ho vydává za svůj mě slovně napadl a píše lidem o tom, že jsem zloděj apod. jelikož se nejedná o spor mezi sousedy o tom kdo má lepší vlasy, rozhodla jsem se tuhle situaci řešit. Můžu se zeptat jak přesně postupovat, když jde o křivé obvinění a porušení autorských práv? Abych prokázala pravost svého textu a očistila své jméno? Děkuji
Potřebujete pomoc právníka?
Máme pro vás slevu na první dotaz.

Podobné dotazy

Dobrý den. Jsme tři sourozenci. Ja s manzelem zijeme s detmi v dome, kde jsem se narodila. Sestra zije v byte v jinem meste a bratr si stavi dum. Maminka na me muj rodny dum prepsala darovaci smlouvou. Maminka ale s nami v dome zije a zit bude(vecne bremeno). Muj bratr se vzdal naroku na jakoukoliv kompenzaci, se sestrou jsem se dohodla na financni kompenzaci. Nyni jsme se ale nepohodly a ona najednou nasi slovni dohodu zrusila a nastolila si nove podminky. Bud ji vyplatim cca 3x vetsi castku, nez na ktere jsme byly domluvene nebo ji prenecham dum. Pry to bude resit s advokatkou. Moje otazka zni, zda muze byt v tomto uspesna a vazne si muze vymahat pravne kompenzaci na nemovitost, kterou jsem dostala darem.
Dobrý den, byla nam schvalena hypoteka na dum. Rucime pozemkem, ktery tchyne prepsala pouza ne manzela jako dat. Tedy nespada do SJM. My nemame upravene SJM zadnou smlouvou. Dum se bere jako spucast pozemku, busu mit narol vlastnir dum, kdyz nevlastnim pozemek?
Dobrý den, mám na Vás dotaz čeká mě rozvod manželství. Chci se Vás zeptat ohledně rozdělení dohody majetku SJM. Máme společně dům na hypotéku, avšak jeden druhého nemůžeme vyplatit. Chceme dům nechat pro děti. Když se rozvedeme může se sepsat dohoda kdy se majetek rozdělí na půl dům se bude splácet do konce hypotéky. V katastru bude mít každý svoji polovinu a udělá se věcné břemeno s přepisem na děti?
do 12 hodin
Dobrý den.Zdědili jsme dům ve kterém má právo na dožití maminka mého manžela,která je v domově pro seniory.Není schopná se sama o sebe postarat a do domu se už bohužel nevrátí. Mám dotaz.chceme dům prodat,nemáme dost času ani financí,aby jsme dům udržovali,nechceme ho prodat s věcným břemenem.Je možné přepsat její bydlení a dožití u nás doma?
do 12 hodin
Dítě, 14 let, vytvořilo nelichotivou prezentaci a vyvěsilo ji na TikToku. Škola se rozhodla podat trestní oznámení za pomluvu. Jaký může může být postih dítěte? Popřípadě jak je možno toto dítě bránit?
Dobrý den!Namalovala jsem soubor vykladacich a senekoučovacích karet,cca 150 ks a napsala k nim brožůrku.Jako autor kreseb i textů jsem tyto karty vydala . Vše profesionálně,je to už hotový výrobek.Jedná se mi o to,jestli můžu tyto vzorky posílat různě po světě do knižních nakladatelství,které vy případně měly zájem o spolupráci ve formě vlastního nákladu a distribuce,aniž bych se mohla obávat,že mi nápad a karty někdo ukradne?Popřípadě,co mám udělat pro to,abych nemusela mít obavy vzorek poslat?
do 12 hodin
Bývalí manželé (rozvedeni 10/2019) mají společné členství manželů v bytovém družstvu. SJM nebylo vypořádáno. Mohou místo vypořádání SJM převést jejich družstevní podíl na dceru (pomocí Smlouvy o převodu druž. podílu)?
Dobrý den, jsem profi hudebník. Kamarád mi vymyslel umělecké jméno, které chci zaregistrovat jako Ochr. zn. Mám s kamarádem, který mé jméno vymyslel podepsat nějakou smlouvu? Nevěřím mu, že si nebude nárokovat v budoucnu finance. Popřípadě jakou smlovu- přesný název.
Dobrý den, Chtěla bych se zeptat jak je to s vlastnictvím restaurace, která bude na OSVČ V roce 2013 začal manžel na sebe mít obchod a začal podnikat na OSVČ (pracovala jsem tam sním brali jsme to jako společné) Vzali jsme se v roce 2016 a máme sjm Obchod se v červnu uzavřel ( nedošlo k prodeji ) zároveň jsme se rozesli , jelikož si ale rozumime tak se nechceme teď rozvádět a chceme společně dále podnikat Půjčili jsme si peníze na odkup restaurace , kterou koupíme v červenci. A moje otazka je, když jsme sjm a budeme se třeba za 2 roky rozvádět mám nárok právní na polovinu restaurace ? Pred 2 lety jsme už jednu krizi měli a to jsem se dozvedela ze když byl obchod založen ještě před svatbou tak nárok nebyl ( pouze na výdělky) a chtěla bych to mít teď ošetřené aby mě případně pak manžel z toho nemohl dat pryč. Děkuji
do 12 hodin
Dobrý den, zkusím co nejstručněji, partnerka je rozvedená – skoro tři roky (proběhl soud o děti a status rozvedená) bez majetkového vyrovnání SJM, na které se čeká a nejspíš toto bude muset rozhodnout soud. Návrh k soudu se bude podávat až tento rok na podzim. Partnerka zjistila před dvěma dny, že její bývalý manžel asi před rokem a půl prodal vozidlo a traktor, prodal to kamarádovi a stále věci užívá, proto neměla pochybnost, že takto učinil, obě věci byly v SJM. Bez jejího souhlasu, aniž by partnerce dal polovinu z prodaných věcí nebo nějakým způsobem o tomto informoval. Dopustil se nějakého trestného činu? Případně jak postupovat.
do 12 hodin
Dobrý den, řešíme změnu podílů v sro. Firma má nyní 3 společníky, podíly rozdělené 70/20/10%. Chceme odebrat 2 společníky s podíly 20/10% a přidat nového společníka. Nově by byli 2 společníci a každý s podílem 50%. Lze tyto změny realizovat naráz? Nebo nejprve přepsat minoritní podíly na společníka s 70% a pak přidat do sro nového společníka? Co je nejrychlejší / nejlevnější varianta? Děkuji.
Chceme koupit 3/4 podíl na pozemku, kde 1/4 vlastní zemědělské družstvo a má zde zástavu. Musí původní majitelka těch 3/4 nabízet v rámci předkupního práva svůj podíl družstvu nebo může svůj podíl prodat nám bez jejich svolení?
Rozchod druh a druzka. Dcera 12 let ve střídavé péči. Sepsana dododa, ze dum i hypoteku, ktere byl psane na jen druzku prodaji a rozdeli rovnym dilem. Druzka dum prodala pod cenou svym znamym. Druh kazdy mesic posilal na ucet celou castku na hypoteku plus jeste neco malo navic (cca polovina energiii). Dum je prodany nyni za 5 mil., jeden zajemce chtel dum koupit za 6,8 mil. Jak postupovat?
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na vlastnictví manželů. Před manželstvím jsem koupila rodinný dům, který jsem měla ve svém vlastnictví a jsem zapsaná na katastru nemovitostí. O několik let později jsem se vdala a s manželem jsme začali dům opravovat. Museli jsme i refinancovat hypotéku, ve které je manžel uveden jako hlavní ručitel, z důvodu mojí mateřské dovolené. Chtěla bych se zeptat zda i nadále je dům v mém vlastnictví, když jsem ho nabyla před manželstvím a nebo už se stal společným majetkem manželů?
Dobrý den.Jsem spoluvlastníkem nemovitosti včetně pozemku,kterfým je zastavěná plocha a to v obou případech cca 15% Svůj podíl chci prodat.Jsem povinen v tomto případě nabídnout svůj podíl dle novely z r.2020 ostatním spoluvlastníkům,nebo tuto povinnost nemám?
Dobrý den můžu se zeptat jsme 3 spoluvlastní na několika nemovitostech 2 to chtějí přidat 4 osobě a ta 4 osoba tvrdí že ji musím prodat svůj podíl jinak nedostane hypotéku na vyplacení těch dvou
Dobrý den, kupujeme s manželem dům, již jsme s prodávající stranou podepsali kupní smlouvu, složili peníze do advokátní úschovy a byl podán návrh na vklad do katastru nemovitostí. Před podpisem kupní smlouvy jsme věděli, že dům leží v záplavové oblasti, majitel nás však informoval, že má dům pojištěný i na riziko povodní, takže jsme se s touto informací spokojili a neověřovali, v jakém povodňovém stupni dům leží a přistoupili ke koupi. Nyní jsme však zjistili, že z důvodu záplav, které zde cca před 10 lety proběhly, pojišťovna dům proti povodni nepojistí a že dům se nachází ve 4. povodňovém stupni. Kdybychom tuto informaci obdrželi před uzavřením kupní smlouvy, nepřistoupili bychom na ni. Ráda bych se zeptala, zda máme v této situaci nějakou možnost, jak od smlouvy odstoupit, jak případně postupovat a na co se připravit.
do 6 hodin
Hezký večer, mám dotaz jsem vlastníkem domů, žila jsem s manželem 7 let společně jsme dům zvelebily cca, 250 tisíci, rozvedly jsme se manžel se nechce domluvit na sjm že bych mu polovinu vyplatila chce to dát k soudu, já dům prodávám má právo chtít větší obnos peněz z prodejní ceny?
do 12 hodin
Dobrý den, máme s.r.o. a jsme 3 osoby. Obchodní podíly a funkce jsou rozděleny takto: 1. Jednatel, 34% 2. Společník 33% 3. Společník 33% V tuto chvíli se 1 společník konečně rozhodl, že už ve firmě nechce pokračovat a rád by bezúplatně vystoupil s firmy (dohodou). Dále i neplnil podmínky firmy a byl několikrát napomenut. Zajímá mě jak to bude s jeho obchodním podílem, mám jako jednatel firmy s nejvyšším podílem nárok rozhodovat o převodu podílu ? Nebo může podíl přepsat klidně jen na druhého společníka ? Jsem trochu v nejistote, protoze jsou rodina a myslim si ze bude chtit svuj podil predat cely pouze druhemu spolecnikovi, coz je pro me riziko, protoze bude mit nejvyssi podil. Cela firma byl muj napad od zacatku, veskere veci interni je moje zasluha a nerad bych aby me to ted spalilo. Dekuji za informace s prevedenim podilu jake tam jsou moznosti
Dobrý den, s manželkou se rozvádím a nyní řešíme SJM. Manželka má advokátku. Máme spolu ve SJM dům. Něco ze svého účtu (kuchyň, nábytek, zahrada) za trvání manželství financovala ona, něco já. Dům jsme kupovali na půl před svatbou. Dával jsem návrh, že dostane víc, ale chce ještě víc, že prý do toho domu dala víc. Ještě bych se chtěl zeptat, zda je nějaká možnost když rozvodové stání máme září 2022 a já musím podepsat Smlouvu o smlouvě budoucí na koupě mého nového bytu do konce srpna 2022, kde už mám zálohu a který bych chtěl dál financovat z prodeje mé poloviny domu, aby si manželka nedělala nárok (aby to nebylo později napadnutelné) na půlku z tohoto bytu. Moc děkuji.
Dobrý den, pokud spolu manželé od data "xy" prokazatelně nebydlí, jak bude při rozvodu naloženo s jejich SJM právě od data rozluky po rozsudek o vypořádání SJM (míněno finance, účty, příjmy, výdaje atp.). Lze utrácet či spíše šetřit? Budou soudem vyhodnoceny příjmy a výdaje na účtech a kreditní položky (nadbytek) na účtu "majetnějšího" manžela rozděleny 1/2? Manželství je bezdětné. Jak je to prosím s vypořádáním hypotéky jednoho z manželů, kterou tento nabyl v době před vznikem manželství (výhradně na jeho nemovitost, jejíž je jediným majitelem), ale byla částečně splácena v době manželství, tedy ze SJM, kdy do rodinného rozpočtu přispíval i druhý manžel. Má v době SJM "přispívající" manžel při soudním vypořádání SJM nárok na 1/2 hypotečních vkladů za období manželství?
DD,vlastním s bratrem napůl dům, dědictví po matce. On nechce prodat ani darovat. Dům je v havarijním stavu. Není způsobilý k trvalému bydlení. Chci rekonstrukci celého domu, bratr souhlasí, ale bez finanční podpory. Jak se řeší budoucí dědické řízení po nás, když náklady rekonstrukce celého domu budou jen na mě? Jak se dá řešit?Děkuji
Dobrý den, rozvádím se a řešíme majetkové vyrovnání. Postavili jsme s manželem dům, vzali si hypotéku. Manžel mě z domu vyplatil a já nechala svůj podíl domu napsat na něj. Bohužel mě nemůže vyvázat z hypotéky, protože nemá pro banku dostatečně vysoké příjmy. Hypotéku bude splácet jen on. Potřebuju vědět, jaká mi hrozí rizika, kdyby hypotéku přestal splácet. Může mi banka pak obstavit můj majetek? Nebo by banka chtěla prodat jen daný dům a nemovitost v zástavě, což je manželův další byt? Děkuji za odpověď.
Dobry den, měl bych dotaz ohledně produktu ktery chci prodávat jedná se mi o doplněk stravy (Kraton), ale bohužel se toto zboží prodává jakosběratelsky předmět a ne jako vyživa. Kdybych zachoval stejný popis je to napadnutelné? popřipade jestli se uz neprojednávájí nějaké restrikce vuči tomu?
Dobrý den, zdědila jsem podíl na nemovitosti, ve které ale nepřebývám, ale v předmětné nemovitosti mám stále trvalé bydliště. Chtěla bych však provádět namátkové kontroly této nemovitosti (mám obavy o její stav, spoluvlastník ji využívá). Mám právo kdykoliv vstoupit do nemovitosti, kde mám vlastnický podíl? Musím návštěvu nahlašovat? Můžu v předmětné nemovitosti přespat? Může se mnou v nemovitosti přespat i přítel? Může mi spoluvlastník nějak zabránit ke vstupu (např. výměna zámku)? Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, manžel si počátkem roku našel přítelkyni, se kterou se i intimně stýkal. Nyní mi tvrdí, že jsou pouze kamarádi a nemá zájem se se mnou rozvádět. Já mu však nevěřím a chtěla by jsem manželství ukončit. Máme již zletilé dítě a rodinný dům, ve kterém se synem bydlíme. Dům je psaný na na mě a na manžela. Manžel odejít nechce. Chtěla jsem se zeptat, jak by to bylo s majetkem, zda by se se mnou musel manžel finančně vypořádat a v jaké procentuální výši. A hlavně jestli to že manžel měl v nedávné době milenku, se kterou jak tvrdí, je nyní jen kamarád je dostatečný důvod k rozvodu.
Jsem po rozvodu vlastním dům na polovinu domu mi darovala peníze sestra, dům prodávám nemám udelano sjm s bývalým manželem můžu poslat peníze z prodeje sestře na účet? Nebudu mít problém?
Dobrý den, dá se někde zjistit zda konkrétní osoba měla někdy v minulosti soud, popřípadě s kým? Podrobnosti nepotřebuji, jen zda něco proběhlo. Děkuji.
do 6 hodin
Dobry den, tatinek bydli v jednom dome se synem. Tatinek se potrebuje prestehovat a dum prodat. Co se synem, ktery nechce odejit. Dum je napsany jen na otce. Syn tam ma trvale bydliste. Jake mame moznosti? Dekuji.
Dobry den, pritel se soudi o barak na ktery plati hypoteku. Ma predmanzelskou smlouvu na pozemek a dum je na pul s byvalou manzelkou.Ona ho odmita do domu pustit.Chtela jsem se zeptat kdybychom se vzali mohli bychom dum uzivat i my dva bez toho aby na nas volala policii?
do 6 hodin
Dobrý den, soused vypouští odpadní vody do zahrady se kterou sousedíme, tedy i na moji zahradu. V obci je kanalizace , proč není napojen do ní:? Kdo řeší tento problém obec, stavení úřad , popřípadě který orgán. Děkuji za odpověď
Dobrý den, Jsem vdaná, po dohodě s manželem si chci zařídit stavební spoření. Nechci však, aby toto spoření spadalo do SJM, chci, aby bylo výlučně mé. Lze to nějak vyjmout popř. Smluvně nějak ošetřit ? Pokud ano, jak ? Děkuji,
Dobrý den, existuje možnost u vypořádání manželů při rozvodu, aby oboum manželům po rozvodu zůstal i nadále podíl u družstevního bytu na dobu neurčitou. Ani jeden z manželů nemá na vyrovnání toho druhého, přičemž jeden bude byt dál obývat a druhý o podíl nechce přijít. Děkuji
Dobrý den prosíme o radu před nedávnem nám zemřel otec bylo dědické řízení jsme tři sestry vzdaly jsme se dědictví e prospěch matky s tím že souhlasila že prodáme dům do života matky vstoupil pan X který měl prodat auto po otci a zaplatit dědickou dan dan není dodnes uhrazrná shce nám prodávat dům matka je z něho uplně zblázněná máme strach že příjdem o dům peníze za auto dodnes nemáme podáme trestní oznámení na policii. let nechce prodat dům přes ralitní kancelář můžeme matku zbavit částečné svépravnosti děkuji
do 12 hodin
Zdědila jsem 1/4 nemovitosti. Další 1/8 jsem koupila za trvání manželství, ale smlouvou jen na mé jméno, v Katastru nemovitostí jsem uvedena jako majitelka 3/8. Zbývajících 5/8 jsme pak koupili s manželem společně do SJM. Domnívám se, že i ta 1/8 je v SJM, i když tak není zapsaná v katastru. Ráda bych, aby manžel i v katastru vlastnil 1/2. Jak to provést? Mám mu darovat Darovací smlouvou (ověřené podpisy) polovinu z mých 3/8? Přestože je 1/16 jeho (v SJM), i když nezapsaná? Zápis pak bude, že 5/8 je SJM a 3/16 já a 3/16 manžel. Ale to není tak úplně pravda, protože 1/16 je jeho v SJM, i když není zapsaná v katastru. Správně by mělo být - 3/4 v SJM a 1/8 moje a 1/8 manžela v podílovém vlastnictví. Ale jak to zařídit? Nakonec to asi bude jedno, jak to bude zapsané, ale ráda bych, aby to bylo po právní stránce správně. Děkuji.
Dobrý den vlastním pozemky ornou půdu mám nevýhodnou smlouvu kterou jsem uzavřel pod tlakem kdysi chtěl bych to nyní změnit a navýšit cenu za hektar popřípadě bych potřeboval napsat výpověď a celé s tím poradit myslíte že to bude možné Děkuji
do 12 hodin
dobrý den, chceme darovat s manželem dceři dům, jaká bude výše darovací daně? dům má hodnotu cca 20 mil.
Dobrý den, Koupili jsme jsi starý dům před nekolika lety a začali s rekonstrukcí, bohužel dům skrýval mnoho skrytých vad a jedna z nich byla střecha, při výměně střešní krytiny se rozpadlo shnilé úžlabí, kterým zatékalo do domu, ale asi jen nám, aby toho nebylo málo firma, která nám vše dělala, tak zkrachovala, ze dne na den, tak manžel úžlabí dodělával sám, při opravě úžlabí změnil sklon aby voda netekla na chodník a někdo neudělal a svedl vodu na zahradu do nádrží, kde jí používáme na zalévání. Přes 2 roky byl klid až teď nás soused udal na stavební úřad že jsme změnili sklon a že jemu teče do domu zdůrazňují podzemní voda. Bydlíme na pískovci s podzemní vodou. Stavební úřad semnou před 3 lety komunikoval jen přes email, kde nechtěl nic řešit kvůli Covidu a ať uděláme to tak ať nemáme škody na majetku a teď po nás chce abychom jsi zažádali o dodatečné povolení a udělali projekt na změnu úžlabí, které má 5m X 1.5m. Nemáme na to finance a ani chuť, když nám soused leze po úžlabí a ničí ho a fotí jsi náš dům a zahradu a jen se modlím aby jsi nefotil i naší dceru. Byla jsem ho už nahlásit na policii za narušování soukromí. Chci poprosit o radu jestli je nějaká možnost. Děkuji
Dobrý den, přítel vlastní pozemek, na kterém chceme stavět rodinný dům. Pozemek není možné převést do spoluvlastnictví (darovaný jeho rodinou, která si to nepřeje). Stavět chceme částečně z naspořených peněz nás obou a z hypotéky také psané na oba. Pochopila jsem, že dům musí být v jeho vlastnictví. Na jaké vypořádání mám právo pokud se rozejdeme? Změnila by se moje pozice, pokud bychom se před stavbou vzali? Co můžeme udělat, abych se dostala alespoň do částečně férové pozice?
Dobrý den, zdědila jsem dům po otci ve kterém žil s přítelkyní více jak deset let, má zřejmě tedy právo bydlet jako by měla nájemní smlouvu. Nyní si nemohu dovolit udržovat dům ( vše k rekonstrukci) a potřebuji dům prodat. Paní má zažádáno o domov seniorů, protože její zdravotní stav to již vyžaduje ( snížená mobilita ). O tuto paní se nemohu starat a její dcera nejeví zájem. Paní mi zatím platí jen inkaso a nyní po mě požaduje nájemní smlouvu, aby si mohla podat žádost o příspěvek na bydlení, protože i to inkaso nezvládne. Já o nájemní smluvu ale nemám zájem, protože dům nechci a nemohu držet. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat, jak paní vystěhovat v rámci nějaké doby? Zda opravdu sepsat nájemní smlouvu, či je to beze smlouvy, tak jak to je nyní pro mě jednodušší? S paní máme korektní vztahy, ale obávám se, že by odmítala dům opustit. Mám totiž dojem, že pronajímatel je vždy bit, i když je v zoufalé situaci. Děkuji,
do 12 hodin
Dobrý den dnes mi přišlo EPR.. jde o to ze jako důkaz nebyla udana smlouva tu prý nemají ale jen potvrzení ze mi peníze přišli na účet.. takže neoprávněné zbohatnutí.. zajímavé na tom je ze jako zprávu pro příjemce zadali rodné číslo mého už bývalého přítele.. matně si vzpomínám ze mi říkal ze mu ke mě přijdou peníze ze mu je mám dat ze je vše na jeho jméno.. je možné tedy ze to vymáhaji po mě? Má smysl poslat odpor? Popřípadě jak?
Dobrý večer. Jsem těhotná a blíží se termín porodu. Otec dítěte tvrdí že otec není a o ani jednoho z nás nejeví zájem za celou dobu se ani nezeptal zda je malý v pořádku a místo toho mě poslal na potrat takže budu požadovat testy otcovství a alimenty vše přes soud ale jeho maminka chce aby si dítě brali někdy na hlídání i když se nezajímají takže netuším jak si to představující komunikace s nimi moc nefunguje oba dva jsou arogantní a povýšení ale je nějaká šance aby soud nedovolil popřípadě střídavou péči jen ještě chci objasnit mně ani otci nebylo ještě 18 a moje maminka bude ho mít do mích 18 v opatrovnictví
Mám dotaz, zda můžou přejít dluhy z dcery na matku v případě dceřiného úmrtí, popřípadě exekuce za neplacené zdravotní pojištění a pokuty, nebydlí a nezdržuje se na trvalém místě pobyty matky. Je možné se oficiálně dcery zřeknout?
Dobrý den, chtěli bychom vás požádat o radu. Jde o spor o dědictví, jehož předmětem je dům. Dědici jsou tři - táta, strejda a teta. Tito tři se domluvili (máme jejich domluvu písemně potvrzenou), že nám (mě a příteli) tento dům prodají. Dovolili nám již dříve, abychom začali s rekonstrukcí. Ještě předtím, než bylo vyřízeno dědické řízení a byla nám schválena hypotéka. Do domu jsme tedy v dobré víře, že dům bude patřit nám, nasypali již cca 250 tisíc. Potíže ovšem přišly nyní, kdy máme vyřízenou hypotéku a podepsané smlouvy s tátou a s tetou. Strýc tuto smlouvu nechce podepsat a místo toho jsme se stali předmětem vydírání z jeho strany zbylých pozůstalých o dalším dědictví (stylem nepodepíšu, pokud mi nedáte toto za tuto cenu). A to i přesto, že nám potvrdil, že smlouvy o prodeji jsou z jeho strany schváleny (opět písemně emailem). Kromě toho, že jsme do domu již investovali spoustu peněz nám nyní hrozí ještě pokuta bance (ve výši 150 tisíc korun), protože pravděpodobně úvěr čerpat nebudeme. Chci se zeptat, zda jsou tyto částky vymahatelné, když jsme na domě pracovali v dobré víře a pod slibem, že nám dům prodá. A další otázka je ohledně toho, zda je možné být v tomto domě zatím v pronájmu, pokud budeme mít souhlas 2/3 vlastníků? Děkuji a přeji krásný den!
Dobrý den, otec mého dospělého syna prodává dům, ve kterém má syn trvalý pobyt. Dům je zatížen hypotékou. Pokud se dům prodá, má syn nárok na nějaký podíl z prodeje domu? Není spoluvlastníkem domu, má v něm pouze trvalý pobyt. Děkuji.
do 12 hodin
Dobrý den, zemřela nám maminka (tatínka ještě máme), jsme 4 sourozenci. Rodiče vlastnili v SMJ družstevní podíl. Jak se dědí tento podíl? Musí tatínek vyplácet nás děti, nebo automaticky vše zůstane jemu a děti vyplácet nemusí.
Dobrý den, Měl bych na Vás dotaz. Moje žena pracuje jako chůva. Nově její nadřízená chce po ní psát týdenní plány, které má psát ve volném čase, tudíž bez proplacení mzdy za čas, který nad psaním těchto plánů stráví. Podle její nadřízené je to takhle v pořádku. Opravdu si tohle nadřízená může dovolit? Existuje popřípadě nějaký paragraf v zákoníku práce, o který by se moje manželka mohla opřít? Děkuji za odpověď S pozdravem
Dobrý den, mám nárok na nějaký podíl v dědictví po zesnulém bratrovi, který měl pouze manželku (žili společně). Neměl tedy žádné děti ani rodiče nebo vnoučata. Jeho manželka bohužel nechce nic sdělit. Děkuji.