Prosím o radu ohledně pozemku

Právní poradna>Všechny dotazy>Prosím o radu ohledně pozemku>
Dotaz
Dobrý den Prosím o radu ohledně pozemku. Na kterém máme plochu ke vchodu do RD, příjezd k domu pro auto a kousek zahrady s plotem. Bohužel ale pozemek nepatří nám. Před X lety jsme kupovali nový RD. S tím, že má vše, jak má být. Již hotový a na klíč. Po nějakém čase jsem zjistil. Že to tak není a malá část právě před domem není naše podle katastru nemovitostí. Ale patří městu. Ani ne tomu prodávajícímu. Ten nám ale při prodeji tuto skutečnost nesdělil. Koupili jsme tedy dům. Ke kterému se musíme dostat skrz cizí pozemek. Z prodávajícího vypadlo, že má s městem, jakou si smlouvu o směně pozemku a tato malá část pak připadne jemu. Po nedávné urgenci, jak se to vše má. Nám bylo sděleno z jeho strany, že začne jednaní s městem o dodržení smlouvy a převodu. Už naznačil, že by nám to byl pak ochoten odprodat po nabití nebo to nechat, jak to je. Taková milosrdnost. S tím jsme ale nepočítali a nechat to na dobrém slovu také není dobré. Vím neznalost neomlouvá. Peníze na nějaký odkup nejsou a na dobré slovo to nechat také nechceme. Nikdy nevíme, co stane. Napadlo mě, jestli nezajít na město s dotazem na ten pozemek a případně toho prodávajícího předběhnout. Když je to pozemek před naším RD a pořád dle katastru ve vlastnictví města. Děkuji předem za případnou radu.
Odpověď od:
Mgr. Lucie Neuvirtová
Advokát
Dobrý den, v první řadě bych Vám doporučila ještě jednou se podívat do kupní smlouvy, zda v tomto smyslu nemáte sjednány nějaké záruky nebo prohlášení prodávajícího. Buďto Vám neoprávněně ve smlouvě garantoval spojení s veřejnou komunikací, pak by Vám odpovídal za škodu, kterou by Vám neoprávněně danou garancí způsobil. Nebo by mohly smlouva obsahovat povinnost prodávajícího na Vás pozemek v budoucnu převést, pak byste se alespoň mohli odvolávat na tuto jeho povinnost a mít větší jistotu, že není na svévoli prodávajícího, zda pozemek nabídne Vám. Pokud smlouva k této okolnosti nic neuvádí, pak máte následující možnosti. Kontaktovat prodávající s jasnou žádostí o sjednání dalšího postupu. Případně můžete kontaktovat rovnou město s vysvětlením, že z důvodu přístupnosti Vašeho pozemku máte odůvodněný zájem na koupi pozemku. Pokud by město mělo za to, že má sjednáno, že je to prodávající, kdo má s nimi sjednáno přednostní právo na koupi pozemku, pak doporučuji ještě pátrat za jakých okolností prodávající toto právo má sjednáno. Pokud ho má sjednáno jako původní majitel pozemku pod nyní Vaším domem, nebo jako stavební firma, pak již v tomto postavení není, tedy v takovém případě by šlo rozporovat přednostní právo prodávajícího a naopak Vy byste učinili alternativní nabídku městu. Pokud by se Vám nicméně nepodařilo odkoupit od prodávajícího ani od města, máte třetí možnost, a to sjednání práva nezbytné cesty v rozsahu přechodu a přejezdu přes dotčený pozemek. Pokud se totiž vlastník pozemku ocitne bez přístupu na svůj vlastní pozemek, má právo domáhat se přístupu přes sousední pozemek, a to přes ten pozemek, přes který vede nejpřirozenější a nejméně zatěžující přístup. Lze toto žádat jak vůči městu, tak vůči soukromému subjektu. Pokud by s Vámi smlouvu nepodepsali, lze se tohoto práva domáhat soudně. Doporučuji ať už smluvně, tak soudně žádat o variantu, aby právo nezbytné cesty bylo zřízeno jako věcné právo a zapsáno do katastru nemovitostí. Pak bude na pozemku trvat bez ohledu na změnu majitelů. S pozdravem, Mgr. Lucie Neuvirtová

Předchozí dotaz

Složenou kauci jsem pouzila na vymalbu a opravy v bytě, což nechce uznat,

Dobrý den, nemohu se dohodnout s byvalym najemnikem na konecnem vyúčtování. Složenou kauci jsem pouzila na vymalbu a opravy v bytě, což nechce uznat, a pozaduje, aby z teto kauce byl zaplacen nedoplatek, ktery mel za energie. S tim pochopitelně nesouhlasim. Jakymi pravidly se pouziti kauci ridi? Děkuji.

Další dotaz

Přítel si ode mě bude půjčovat peníze

Dobrý den, přítel si ode mě bude půjčovat peníze. Bude je investovat do baráku, který je v jeho vlastnictví. Dohodli jsme se, že mi je vrátí v pouze v případě rozchodu či úmrtí. Chtěla jsem to vyřešit dlužním úpisem, ale ten musí obsahovat datum, do kdy bude půjčka splacena.. jak to prosím vyřešit, abych v případě nenadálých okolností o peníze nepřišla.
Mgr. Lucie Neuvirtová
Advokát

Nejnovější dotazy:

Soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření

Dobrý den, v opatrovnické věci ohledně styku se synem byl proveden psychologický posudek, který pro mě nedopadl nejlépe a soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření. Na základě toho byl nařízen usnesením psychiatrický posudek. Ale podařilo se mi řízení o styku se synem zvládnout s rozsudkem, že styk se neurčuje Psychiatrický posudek proveden nebyl. Bylo zde vydáno doporučení na asistovaný styk. A můj dotaz zní, jestli kdyby OSPOD či ex či soud vyvolaly v této věci nové řízení, jestli bych se mohl vyhnout psychiatrickému posudku tím, že bych řekl, že se se synem již stýkat nebudu do dospělosti. (jestli bych měl vůbec ten asistovaný styk podstupovat), či je-li jiná možnost se psychiatrickému posudku vyhnout. Děkuji.

Uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně

Dobrý den, uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně, odměnami. Stejně tak bylo postupováno i u dalších zaměstnanců. Dva měsíce tomu tak bylo, nyní se tak neděje. Dostávám pouze hrubou mzdu uvedenou ve smlouvě. Můžu s tím něco udělat?

Po své mamince jsem zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu

Dobrý den, v roce x jsem po svém mamince zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu, jedna je z titulu nevyplaceného majetkového podílu a druhá u titulu nevyplaceného vypořádavacího podílu. Několikrát jsem se emailem i telefonem dotazoval v družstvu, ale nikdy jsem od nich nedostal jinou než ústní odpověď, že "je to promlčeno", nic víc, ani konkrétnější co je promlčeno. Děkuji za odpověď

Dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu

Dobrý den, dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu (prý systémová chyba, až do konečného vyúčtování tvrdili, že mám vše ok). Teď přišel nedoplatek a já je ihned kontaktovala. Jak v tomto případě mohou postupovat? Mohou platbu vymáhat takhle zpětně nebo mě nutit do splátkového kalendáře? Děkuji.

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka"- zasláno v 18:00 hod. Byla prý pověřena ředitelem to sdělit. Mám jako rodič povinnost poslouchat učitele? ze zákona?

Ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle

Dobrý den, ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle. Jde o to, že se věnuji psaní autorských textů a knih. Píšu je cca 5 let a sdílím je na sociální síti. Nyní mi byl jeden z textů ukraden, kdy ten kdo ho vydává za svůj mě slovně napadl a píše lidem o tom, že jsem zloděj apod. jelikož se nejedná o spor mezi sousedy o tom kdo má lepší vlasy, rozhodla jsem se tuhle situaci řešit. Můžu se zeptat jak přesně postupovat, když jde o křivé obvinění a porušení autorských práv? Abych prokázala pravost svého textu a očistila své jméno? Děkuji
Potřebujete pomoc právníka?
Máme pro vás slevu na první dotaz.

Podobné dotazy

Dobrý den, Soused si po vichru vstoupil na můj pozemek bez mého vědomí a souhlasu, aby si opravil část plotu. Postavil si ho v momentě, co jsme začali stavět, je na hranici, ale místy zasahuje do našeho pozemku o 10-40 cm. Celý jeho dřevěný plot podepřel po celé délce na našeho pozemku dřevěnými podpěry. Jak postupovat, aby odstranil podpěry a už nechodil na nás pozemek jak se mu zlíbí?
Vlastním pozemek v zastavitelném území obce před kterým končí obecní asfaltová cesta. Za mým pozemkem má obec další pozemky v zastavitelném území, čili potencionální stavební parcely. Obec chce ode mě koupit pruh mého pozemku na prodloužení asfaltky až k jejím pozemkům . S tím já souhlasím. Ale obec chce, abych se podílela finančně na projektu a stavbě asfaltky a sítí, protože se tím zhodnotí i můj pozemek (stavební parcely). Ale předběžná cena prací (můj podíl) a cena mojí potencionální stavební parcely v naší malé obci by byla cca stejná, takže pro mě tato investice nemá smysl. Má na to právo?
Koupil jsem pozemek pod garáží ale samotná stavba má jiného vlastníka. Kolik mohu požadovat po vlatníkovi za pronájem pozemku na kterém stojí jeho garáž. Cena za kterou jsem pozemek koupil je 240000kč. Pozemek je stavební-smíšené obytné. Děkuji
Dobrý den, byla nam schvalena hypoteka na dum. Rucime pozemkem, ktery tchyne prepsala pouza ne manzela jako dat. Tedy nespada do SJM. My nemame upravene SJM zadnou smlouvou. Dum se bere jako spucast pozemku, busu mit narol vlastnir dum, kdyz nevlastnim pozemek?
Dobrý den, jsem vlastníkem rekreačního objektu (chata), která je postavena, ve svahu, v CHKO. Přes pozemek souseda (ve svahu nad našim pozemkem) vede příjezdová cesta (zpevněná cesta) k dalším chatám. Soused má na svém pozemku v Katastru nemovitostí zapsáno věcné břemeno chůze a jízdy, ale cesta není zaměřena a vyznačena. V této chvíli chce soused přesunout cestu na hranici s našim pozemkem. Vzhledem k tomu, že je vše situováno ve svahu a soused předpokládá zpevnění pouze hlínou, kameny a železničními pražci, máme obavy, že bude docházet k posunu svahu a při podmáčení i možnému zřícení. Mám nějakou obranu resp. platí pro tuto stavbu dodržení 2 m vzdálenosti od hranice pozemku? Neměl by mít na tuto stavbu stavební povolení?
do 12 hodin
Dobrý den, bydlím v městském nájemním bytě. Pro neopravitelnost plyn. kotle mi bude instalován nový. Může mi město celou pořizovací částku rozpočítat, po dobu 10 let, do nájemného. Kotel je veden jako zařízení bytu. Děkuji za odpověď. Alena Samková
do 12 hodin
Dobrý den, vlastním chatu na pozemku, který mají v pronájmu Lesy města. S LM mám uzavřenou smlovu o pronájmu. Ve smlouvě je napsáno, že podnájemce využívá stavbu k účelům rekreace provozované nikoliv k podnikatelským způsobem a že podnájemce není oprávněn přenechat stavbu k užívání jiné osobě bez písemného souhlasu nájemce. Je to ale právně podložené? Jelikož chatu pro sebe nevyužívám, ráda bych ji na pronajímala, jako to dělají někteří mí sousedé (ale zřejmě na černo). Děkuji za odpověď.
Dobrý večer,prosím Vás o pomoc.Mám domek s pozemkem. Pozemek mám oplocený ale né celý,asi 2m za oplocení je ještě můj pozemek a lidi si tam už před lety vyšlapali cestičku jako že chodí kolem řeky a zkracují si cestu přes můj pozemek.Bohužel mi i vandalové ničí plot a vykonávají potřebu a odhazují odpadky.Chtěla jsem si tam dát zábranu aby to nebylo průchozí,vedle mě je oficiální obecní cesta,tak můžou lidé chodit tamtudy.Ale bylo mi řečeno od starosty že to musím nechat průchozí když si tam lidé vyšlapali cestu a že si tam nesmím dát zábranu i kdyžje to můj pozemek.Prosím co s tím mohu dělat,už jsem zoufalá.Moc děkuji za pomoc.
Dobrý den. Vlastním s manželem dům. Který on zdědil od rodičů. Ty povolili sousedům na naším pozemku postavit garáž a část jejich domu leží na naším pozemku. Vše používají již přes 30 let. Dá se od sousedů teď požadovat nájemné?
do 12 hodin
Na mém pozemku mám podzemní přípojku kanalizace a nadzemní přípojku elektrické energie od sousedova domu. Historicky tato situace vznikla před několika desetiletími, kdy mí rodiče v rámci dobrých sousedských vztahů, tímto sousedům vyhověli. Generace odešly, odešly i dobré sousedské vztahy. Dnes chci stavět v těch místech obytný dům a tyto instalace mi zavazí. Mohlo časem vzniknout dnešním majitelům sousedního domu, nějaké právo toto na mém pozemku mít a užívat? Žádné věcné břemeno neexistuje.
Dobrý den. Zahradní chata 18 m2 , podsklepená ...atd. v osobním vlastnictví v zahrádkářské osadě je postavena na pronajatém pozemku od úřadu městské části. Bohužel v Metropolitním plánu je pozemek navržen pro výstavbu a osada má být zrušena. Chata je v evidenci na Katastru nemovitostí .! V případě zrušení pronájmu pozemku /a vynuceného "zbourání" chaty je možno požadovat náhradu ???
Psychiatr mi nechal zabavit ŘP za to že mám diagnózu alkoholik. Jestli dobře chápu &84 odst. 3 zákona, tak by neměl řídit jen alkoholik neschopný řídit. Problém je v tom že já jim ještě v abstinenčních příznacích nevědomky podepsal že buď se půjdu ústavně léčit, nebo mi ŘP vezmou. Léčbu jsem pak odmítl. Šel by napadnout podpis že jsem byl ještě napůl mimo, nechat si udělat posudek dopravního psychologa a ŘP zachránit?
Dobrý den, rád bych se zeptal na otázku ohledně nutné obrany se zbraní. Pokud mě útočník již nevyprovokovaně fyzicky napadl(kopnutím) a běžel za mnou s teleskopickým obuškem, ale díky bicyklu jsem mu byl schopný ujet, je možné se v teoretické situaci opět nevyprovokovaného útoku, která je pro mě bezvýchodná - tedy útěk je buď neúspěšný nebo nemožný, bránit výhružkou použití zbraně, případně pak jejím použitím ještě předtím, než mě s obuškem praští? Případně je tato obrana možná jen potom, co mě s ním praští a nebo z hlediska práva není v ČR teleskopický obušek považován jako smrtící zbraň a s palnou zbraní se tedy proti němu bránit nemohu vůbec? Děkuji předem za odpověď.
Dobry den, ke dni 30.06.2022 je v mem soucasnem zamestnani ukoncena existene me pozice. Zamestnavatel doposud nebyl schopen se mnou vyresit mozne prerazeni do jine pozice, ani vypoved pro nadbytecnost. Dnes je 11.07.2022 a ocekavam, ze se zamestnavatel pokusi moji pripadnou vypoved antidatovat k 30.06.2022, aby se vynhnul dalsimu prodluzovani meho odchodu z 31.08 na 30.09 (vypovedni lhuta). Chci se zeptat jestli je takoveto pripadne antidatovani vypovedi vubec mozne, zakonne. Dekuji za nazor
Dobrý den, přes upozornění se soused několikrát denně auty otáčí na mém pozemku a poškozuje tím povrch pozemku.
do 12 hodin
Dobrý den, jsem vlastníkem bytové jednotky (od roku 2014) v bytovém domě (Brno-Veveří), který leží na pozemku, jenž je ve vlastnictví města Brna. Město nyní požaduje náhradu v důsledku neoprávněného obohacení za užívání pozemků, na nichž bytový dům stojí a které jsou funkčně spjaty s bytovým domem dle 1160 zákona č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku. Mimo pozemky, na kterých dům stojí, město požaduje náhradu i za pozemky představující dvůr domu. Nicméně tento dvůr nevyužívám a nevidím důvod, proč bych za něj měl něco platit. Existuje v tomto případě nějaká opora v konkrétním zákoně? Má město právo požadovat nájemné/náhradu za pozemek, který nevyužívám, resp. město nemůže prokázat, že tento pozemek využívám? Děkuji
Dobrý den, obec mi prodala pozemek, na kterém je nelegální skládka o které vědělo. Žádala jsem obec o poskytnutí kontejnerů na likvidaci, ta však po dlouhém dohadování poskytla pouze jeden kontejner. Po odstranění viditelného odpadu jsem zjistila, že skládka je obrovského rozsahu cca 2 m pod zem a na ploše min. 1500m2. Obec nechce skládku, která vznikla za doby jejich vlastnictví odstranit s odůvodněním, že nemají finanční prostředky. Jak se mohu bránit. Při koupi pozemku jsem o skládce nevěděla, pouze jsem se domnívala, že se jedná o nepořádek na povrchu pozemku, který je malého rozsahu a lze jej bez větších problémů odstranit. Děkuji za radu, jak ve věci dále postupovat.
Na obecním pozemku, přesně před mou příjezdovou cestou ke garáži, je rozvaděč elektřiny.Já si proto na svém pozemku nemohu postavit vjezdovou bránu, protože rozvaděč vadí jejímu otevření či zavření. Starosta obce však chce, abych si úhrady za posunutí uhradil sám.Můžu vymáhat posunutí rozvaděče a uhrazení nákladů po obci, když jejich rozvaděč brání užívat plnohodnotně pozemek?
Prosím o radu. Bydlím v širším centru historického města. Soused má nahoře (svažitý pozemek) na hranici mého pozemku poměrně velkou černou stavbu (není zakreslená v katastru nemovitostí) kde má koně . Na tuto zeď jsem vysadila břečťan. Léta to sousedovi nevadilo. Jedno ráno jsem zjistila, že, bez jakékoliv komunikace se mnou, břečťan nahoře odřízl a celý hodil na můj pozemek, čímž zničil všechny rostliny, keře, které tam rostly a zřejmě i dřevěnou lavičku. Jde o velkou hromadu spletených "lián" (cca šíře 7m, výška cca 1,5m, hloubka cca 1m - mám to nafocené), kterou nejsem ze zdravotních důvodů schopná odstranit. Mohu po sousedovi chtít, aby, když se mnou nekomunikoval, zajistil odstranění této velké hromady? Zdvořile děkuji za radu.
Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o radu. Soused rok neseče svůj pozemek. Jsou tam dvoumetrové kopřivy, bodláky a tráva,kde se množí různí živočichové a ti mi ničí moji zahradu. Snažila jsem se se sousedem domluvit, ale marně. Už si nevím rady, jak ho donutit, aby alespoň 2x do roka svůj pozemek posekal. Prosím o radu.
Dobrý den, považuje se souhlas v emailu za uzavření právního jednání? Psala jsem si se společností ohledně prodeje pozemku a napsala jsem doslova "Tím pádem bych s vámi chtěla uzavřít kupní smlouvu na koupi pozemku - půdy, parcela č. ... v KÚ ..., okrese ..." Poslali mi návrh velmi nevýhodné smlouvy pro mě, kterou nechci podepsat. Mají právo po mě něco požadovat (např.kompenzaci nákladů, atd.)? Pokud ano, co s tím můžu dělat? Děkuji
do 12 hodin
Dobry den. Chtěla bych vědět,kdo může sepsat smlouvu o odkupu pozemků pod domem,který stojí svoji polovinou na pozemku dvou vlastníků. Dekuji
do 12 hodin
Město na úřední desce oznámilo záměr prodloužit nájemní smlouvu přímému zájemci. Zveřejnění bylo časově nastaveno tak, aby bezprostředně předcházelo jednání ZM. V zákonné lhůtě jsem podal svou nabídku - zájem za shodných podmínek + nájemné o 15 % vyšší. ZM nabídce nevyhovělo a prodloužilo smlouvu stávajícímu nájemci. Argument - problém s nájemci v dávné minulosti, nejasná historie mé firmy. ZM mě ani na jednání nepozvalo a nevyžádalo si další informace. Jak lze rozhodnutí ZM města napadnout, dosáhnout případné revokace a uzavření nájemní smlouvy s mojí firmou ?
zastupitelstvo na zasedání schválilo žádost o koupi pozemku mám i návrh kupní smlouvy na zaplacení pozemku jsme dohodnuti v listopadu kdy budu mít peníze ze spoření může obec prodej zrušit?že si zmýlili pozemek ten který mi odsouhlasili je sice obecní ale je uvnitř pozemku jiného vlastníka včetně rd k demolici vlastník má svůj díl pozemku 40let ale na vyvěšení na obci nereagoval že nevěděl že se prodává
Dobrý den. Jsem spolumajitel nemovitosti (pozemku), kde na LV jsou uvedeni nedostatečně identifikovatelní vlastníci. Po uplynutí zákonné doby propadne tato část pozemku státu. Budu mít předkupní právo na odkup, nebo o něj musím zažádat a kde? Děkuji,
Syn zadlužen a bydlí u nás v domě .Trvale je hlášen na městském úřadě v jiném městě .Máme se obávat exekuce ?Jak se toto řeší ?
do 12 hodin
Dobrý den. Chtěl bych zjistit výši nájmu z pozemku.Jedná se o cizí stavbu/komerčního typu/ na mém pozemku.
Dobry den chtěla bych se zeptat máme pozemek kde by jsme mohli stavět vše by jsme měli povoleno ale sestřenice manžela mu prodala 5 metru jako prijezdovou cestu ale přesto jde pozemek sousedů mají tam dva sloupky a dělají nám neschválí ze tam žádný Barak nechtějí tak jsem psala paní na zaměření pozemku a říkala ze mi pošle vyvlastňovaci zákon který mám v e-mailu tak bych se chtěla zeptat zda by šlo s tím něco dělat 😒 dekuji hezky den
do 12 hodin
Dobrý den, jsem vlastníkem pozemku. Část mi neoprávněně užívá soused. Mohu tuto část geometricky oddělit, aby vznikly pozemky dva, větší pozemek prodat a o "obsazený" pozemek vést se sousedem soudní spor?
Dobrý den, chtěla bych se zeptat.Máme s manželem z předešlého manželství každý 2 děti.U notáře jsme sepsali závěť, že až po smrti nás obou budou dědit půlkou moje a druhou půlkou jeho děti.Mě by zajímalo zda se do závěti dá zadat, která půlka pozemku komu z nich případne.Dcera si totiž koupila pozemek vedle nás,tak je pochopitelné, že by chtěla pozemek z té strany. Děkuji za odpověď
Může se při podpisu smlouvy o koupi pozemku jeden z manželů tohoto pozemku vzdát a smlouvu podepíše pouze jeden a bude jediným majitelem ? Pokud ano, co je třeba doložit při podpisu.
do 12 hodin
Dobrý den, máme pozemek kde chceme vybudovat sídlo firmy což dle uz. plánu lze . přistup by byl k němu možný po obecním pozemku na nemž je ovšem vodovodní šachtice souseda (jeho majetek), muže ho město donutit aby svolil k upravě šachtice na naše náklady aby bylo možné využívat pozemek pro příjezd k našemu pozemku.
do 12 hodin
Dobrý den, chci se zeptat, jestli může město zvýšit cenu tepla a teplé vody během 2 měsíců o 5000 Kč? Jedná se o městský byt. Nikdo nám nic neřekl a přišel jen dopis o zdražení. Děkuji za info
do 12 hodin
Máme pozemky, které se snažíme prodat. Pozemky jsou zatím jako zemědělské a zprostředkovatel má vynaložit úsilí, aby se v územním plánu s nimi počítalo jako s pozemky pro bytovou zástavbu. Už máme i zprostředkovatelskou smlouvu ve které je jeden bod, který moc dobře nechápu a nevím jestli je tento bod normální. Nechtěl bych podepsat něco co by mě mohlo následně mrzet. "Smluvní strany se výslovně dohodly, že zprostředkovatel je oprávněn převést jednostranně práva a povinnosti z této smlouvy na společnost, kterou si jako zakladatel založí, je však povinen o této skutečnosti informovat zájemce, případně jejich zástupce, kterého si zájemce zvolí. "
do 12 hodin
Dobrý den, po dohodě s manželem chceme nechat zúžit SJM, a to převodem domu na mě. Můj dotaz, je nutný notářský zápis nebo si mohu dohodu sepsat sama a nechat u notáře pouze ověřit pravost podpisu? děkuji
do 12 hodin
Dobrý den, chci se zeptat, od května jsem se rozvedla, syna mám v péči,, jelikož kde teď bydlíme není mé rodné město a s otcem nejsme za dobré, prodávám dům a chci se odstěhovat pryč z města kde bydlí otec dítěte. Teď otec vyhrožuje, že chce syna do střídavé péče, a že udělá vše proto aby syna udrzel v daném městě, a že se nikam stěhovat nebude. Potřebovala bych radu jak postupovat. Dekuji
Majitel přes 40 let nejevil zájem a ani se nestaral o pozemek kolem domu v soukromém vlastnictví. O tento pozemek se starali vlastníci domu a v současné době po nich nárokuje nájem, nebo odkoupení pozemku. Má na toto právo ? Nelze použít Derelikci nemovitosti ?
Dobrý den, přítel vlastní pozemek, na kterém chceme stavět rodinný dům. Pozemek není možné převést do spoluvlastnictví (darovaný jeho rodinou, která si to nepřeje). Stavět chceme částečně z naspořených peněz nás obou a z hypotéky také psané na oba. Pochopila jsem, že dům musí být v jeho vlastnictví. Na jaké vypořádání mám právo pokud se rozejdeme? Změnila by se moje pozice, pokud bychom se před stavbou vzali? Co můžeme udělat, abych se dostala alespoň do částečně férové pozice?
Dobrý den, pozemek je vlastněn ideální 1/2. Jeden z vlastníků provedl úpravy (oplocení, dlažba, stromy) bez souhlasu druhého vlastníka. Kam podat žádost o odstranění těchto úprav bez souhlasu? Domluva není možná. Pozemek v KÚ - zahrada, ale slouží jako příjezdová cesta.
Dobrý den, přítel se bude stěhovat do mého bytu. Tudíž bude měnit i adresu trvalého pobytu. Je pravda, že případné jeho dluhy by přešly i na mne? Jak se zabezpečit, aby v případě rozchodu proběhlo vše hladce? Tzn. jak termín vystěhování, tak případné další náležitosti, které mi možná ani v tuto chvíli nedocházejí. Děkuji
Dobrý den, zemřela mi maminka a probíhá dědické řízení ve kterém jsem já+sestra+tatínek. Mezi movité věci patří byt, auto a garáž. Máme se tohoto dědictví se sestrou zřeknout a nechat vše tatínkovi, který by potom mohl věci darovat nebo si dědictví se sestrou nechat? Je pak možné např. byt přepsat na vnučku? Děkuji
Bývalý vlastník pozemku tvořícího funkční celek s naším rodiným domem nám ústně slíbil odprodej pozemku pak ale prodal i se soused.pozemky jiné osobě která nám pozemek prodat odmítá, lze se prodeje domoci a jak postupovat?