zda se do závěti dá zadat, která půlka pozemku komu z nich případne.

Právní poradna>Všechny dotazy>zda se do závěti dá zadat, která půlka pozemku komu z nich případne.>
Dotaz
Dobrý den, chtěla bych se zeptat.Máme s manželem z předešlého manželství každý 2 děti.U notáře jsme sepsali závěť, že až po smrti nás obou budou dědit půlkou moje a druhou půlkou jeho děti.Mě by zajímalo zda se do závěti dá zadat, která půlka pozemku komu z nich případne.Dcera si totiž koupila pozemek vedle nás,tak je pochopitelné, že by chtěla pozemek z té strany. Děkuji za odpověď
Odpověď od:
Mgr. Jakub Groman
Advokát
Dobrý den, mám za to, že takové rozdělení možné nebude, a to z důvodu, že podílové spoluvlastnictví je ze zákona tzv. ideální, tedy není určeno, kterou část věci ve spoluvlastnictví, vlastní každý ze spoluvlastníků. Toto lze založit následně smlouvou mezi spoluvlastníky, což však také není ideální řešení, jelikož pozemek bude i nadále ve spoluvlastnictví, tato dohoda o užívání bude zavazovat pouze spoluvlastníky, ale vůči třetím osobám nebude mít jakékoliv účinky - např. banky, úřady apod. Dle mého názoru by bylo nejlepší pozemek nyní reálně rozdělit na dvě parcely a upravit závěť tak, že každé z dětí bude dědit konkrétní parcelu. Tím bude jasně vymezeno, kterou část současného pozemku dostane které z dětí. Řešit by to šlo samozřejmě i darováním za života, se současným zřízením věcného břemene - to však předpokládám není varianta, kterou byste chtěli realizovat, s ohledem na již sepsanou závěť.

Předchozí dotaz

Před více než dvěma roky jsme se "dohodli" (ústně nikoli však písemně), že v části jehože v části jeho části budu bydlet.

Bratrovi byl již před lety darován podstatný podíl na vlastnictví nemovitosti, kde jsme původně celý život bydleli. Před více než dvěma roky jsme se "dohodli" (ústně nikoli však písemně), že v části jeho části budu bydlet. Před více než měsícem došlo k situaci, kdy jsem volal policii kvůli vyhrožování ze strany otce a kdy jsem byl mírně/lehce slovně agresivní, avšak policie se po příjezdu zeptala, zda má vyvést mě a vyvedla mě a odvezla mě (na mou žádost) na psychiatrii. Po návratu domů po pár dnech už mě bratr nechtěl "domů" pustit.

Další dotaz

Můj kamarád mi za života přenechal penzijní spoření.

Můj kamarád 55let mi za života přenechal penzijní spoření cca do 50000.ze po jeho smrti jsou peníze moje.coz mam papírově doloženo.ted měsíc po smrtí se mi ozvala jeho přítelkyně s kterou jen žil a chce po mě ty peníze vrátit.Musim ji je dát když je bližší rodina ona?predem děkuji
Mgr. Jakub Groman
Advokát

Nejnovější dotazy:

Soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření

Dobrý den, v opatrovnické věci ohledně styku se synem byl proveden psychologický posudek, který pro mě nedopadl nejlépe a soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření. Na základě toho byl nařízen usnesením psychiatrický posudek. Ale podařilo se mi řízení o styku se synem zvládnout s rozsudkem, že styk se neurčuje Psychiatrický posudek proveden nebyl. Bylo zde vydáno doporučení na asistovaný styk. A můj dotaz zní, jestli kdyby OSPOD či ex či soud vyvolaly v této věci nové řízení, jestli bych se mohl vyhnout psychiatrickému posudku tím, že bych řekl, že se se synem již stýkat nebudu do dospělosti. (jestli bych měl vůbec ten asistovaný styk podstupovat), či je-li jiná možnost se psychiatrickému posudku vyhnout. Děkuji.

Uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně

Dobrý den, uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně, odměnami. Stejně tak bylo postupováno i u dalších zaměstnanců. Dva měsíce tomu tak bylo, nyní se tak neděje. Dostávám pouze hrubou mzdu uvedenou ve smlouvě. Můžu s tím něco udělat?

Po své mamince jsem zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu

Dobrý den, v roce x jsem po svém mamince zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu, jedna je z titulu nevyplaceného majetkového podílu a druhá u titulu nevyplaceného vypořádavacího podílu. Několikrát jsem se emailem i telefonem dotazoval v družstvu, ale nikdy jsem od nich nedostal jinou než ústní odpověď, že "je to promlčeno", nic víc, ani konkrétnější co je promlčeno. Děkuji za odpověď

Dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu

Dobrý den, dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu (prý systémová chyba, až do konečného vyúčtování tvrdili, že mám vše ok). Teď přišel nedoplatek a já je ihned kontaktovala. Jak v tomto případě mohou postupovat? Mohou platbu vymáhat takhle zpětně nebo mě nutit do splátkového kalendáře? Děkuji.

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka"- zasláno v 18:00 hod. Byla prý pověřena ředitelem to sdělit. Mám jako rodič povinnost poslouchat učitele? ze zákona?

Ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle

Dobrý den, ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle. Jde o to, že se věnuji psaní autorských textů a knih. Píšu je cca 5 let a sdílím je na sociální síti. Nyní mi byl jeden z textů ukraden, kdy ten kdo ho vydává za svůj mě slovně napadl a píše lidem o tom, že jsem zloděj apod. jelikož se nejedná o spor mezi sousedy o tom kdo má lepší vlasy, rozhodla jsem se tuhle situaci řešit. Můžu se zeptat jak přesně postupovat, když jde o křivé obvinění a porušení autorských práv? Abych prokázala pravost svého textu a očistila své jméno? Děkuji
Potřebujete pomoc právníka?
Máme pro vás slevu na první dotaz.

Podobné dotazy

Dobrý den, Soused si po vichru vstoupil na můj pozemek bez mého vědomí a souhlasu, aby si opravil část plotu. Postavil si ho v momentě, co jsme začali stavět, je na hranici, ale místy zasahuje do našeho pozemku o 10-40 cm. Celý jeho dřevěný plot podepřel po celé délce na našeho pozemku dřevěnými podpěry. Jak postupovat, aby odstranil podpěry a už nechodil na nás pozemek jak se mu zlíbí?
Vlastním pozemek v zastavitelném území obce před kterým končí obecní asfaltová cesta. Za mým pozemkem má obec další pozemky v zastavitelném území, čili potencionální stavební parcely. Obec chce ode mě koupit pruh mého pozemku na prodloužení asfaltky až k jejím pozemkům . S tím já souhlasím. Ale obec chce, abych se podílela finančně na projektu a stavbě asfaltky a sítí, protože se tím zhodnotí i můj pozemek (stavební parcely). Ale předběžná cena prací (můj podíl) a cena mojí potencionální stavební parcely v naší malé obci by byla cca stejná, takže pro mě tato investice nemá smysl. Má na to právo?
Koupil jsem pozemek pod garáží ale samotná stavba má jiného vlastníka. Kolik mohu požadovat po vlatníkovi za pronájem pozemku na kterém stojí jeho garáž. Cena za kterou jsem pozemek koupil je 240000kč. Pozemek je stavební-smíšené obytné. Děkuji
Bydlím v RD se synem, jeho ženou a dětmi. Mám ještě dceru, která bydlí jinde. RD je můj. Kdyby nedej bože syn zemřel dřív než já, dcera zdědí půl RD (a peníze, pokud nějaké budu mít), a druhou půlku zdědí synovy děti, nebo všechno dědí dcera? A jak v tom případě zabezpečit, aby půlku mého majetku po mé smrti zdedila vnoučata? Dcera deti nemá.
Dobrý den, byla nam schvalena hypoteka na dum. Rucime pozemkem, ktery tchyne prepsala pouza ne manzela jako dat. Tedy nespada do SJM. My nemame upravene SJM zadnou smlouvou. Dum se bere jako spucast pozemku, busu mit narol vlastnir dum, kdyz nevlastnim pozemek?
Dobrý den, ziji sama se dvemi nezletilymi detmi. Jsem na Uradu prace, pobiram prispevek na bydleni a hmotnou nouzi. Muj pritel s nami nezije ani se nijak financne nepodili. Chceme se vzit, ale s tim, ze nadále budeme bydlet zvlášť a prijmy budeme mit taktez oddeleny, to hodlame rešit předmanželskou smlouvou, proste vše oddeleně. Mám v takovém případě případě pořád nárok na výše zmíněné příspěvky? Přítel není otcem mých dětí. Velmi děkuji za odpověď.
Dobrý den, jsem vlastníkem rekreačního objektu (chata), která je postavena, ve svahu, v CHKO. Přes pozemek souseda (ve svahu nad našim pozemkem) vede příjezdová cesta (zpevněná cesta) k dalším chatám. Soused má na svém pozemku v Katastru nemovitostí zapsáno věcné břemeno chůze a jízdy, ale cesta není zaměřena a vyznačena. V této chvíli chce soused přesunout cestu na hranici s našim pozemkem. Vzhledem k tomu, že je vše situováno ve svahu a soused předpokládá zpevnění pouze hlínou, kameny a železničními pražci, máme obavy, že bude docházet k posunu svahu a při podmáčení i možnému zřícení. Mám nějakou obranu resp. platí pro tuto stavbu dodržení 2 m vzdálenosti od hranice pozemku? Neměl by mít na tuto stavbu stavební povolení?
do 12 hodin
Kamarádova exmanželka, se kterou se rozvádí vlezla do telefonu a ofotila si konverzace co tam měl ze seznamek s jinými ženami po podání rozvodu, a posílá to dalším lidem. Je to trestní čin?Kamarád se odstěhoval,ex bydlí zatím s dětmi ve SJM bytě,o který se soudí. Kamarád platí celý nájem,ex nechce platit nic. Je možné ji nějak donutit,aby platila aspoň půlku nebo třeba vypnout aspoň vodu, elektřinu,plyn?
Dědické řízení. Závěť (3/4 a 1/4). Předmětem: byt, chata, automobil. Protistrana chce nemovitosti ohodnotit realitkou a rozdělit – 1 strana chatu a 2 byt, aby si každá „svoje“ prodala a my se vypořádali z ceny posudku – přijde mi nefér, protože se dá prodat za jinou cenu než posudkovou. Poradíte možnosti, jak prodat, aby byla dodržena závěť a zajištěno fér dělení? Děkuji
Hezký den moc prosím o radu otec s mamkou jsou v manželství dům nabýt v manželství a může teď otec z ničeho nic půlku domu prodat?
do 12 hodin
Dobrý večer,prosím Vás o pomoc.Mám domek s pozemkem. Pozemek mám oplocený ale né celý,asi 2m za oplocení je ještě můj pozemek a lidi si tam už před lety vyšlapali cestičku jako že chodí kolem řeky a zkracují si cestu přes můj pozemek.Bohužel mi i vandalové ničí plot a vykonávají potřebu a odhazují odpadky.Chtěla jsem si tam dát zábranu aby to nebylo průchozí,vedle mě je oficiální obecní cesta,tak můžou lidé chodit tamtudy.Ale bylo mi řečeno od starosty že to musím nechat průchozí když si tam lidé vyšlapali cestu a že si tam nesmím dát zábranu i kdyžje to můj pozemek.Prosím co s tím mohu dělat,už jsem zoufalá.Moc děkuji za pomoc.
Dobry den, rada bych pravni radu pro muze, jak se chovat v pripade manzelskeho vztahu se dvemi detmi, kdy se zena rozhodla ze vztahu odejit, a jiz pred podanim navrhu rozvodu brani muzi ve styku s detmi. Muz se na prani zeny odstehoval do jineho bytu, ovsem najem bytu, kde zije zena s detmi, a vsechny ostatni naklady, plati on, jelikoz je zena nezamestnana. Muzi jde o nejvice korektni chovani, aby zena nemohla cokoliv potencialne vyuzit v jeho neprospech u rozvodoveho soudu. Dekuji.
do 6 hodin
Dobrý den. Vlastním s manželem dům. Který on zdědil od rodičů. Ty povolili sousedům na naším pozemku postavit garáž a část jejich domu leží na naším pozemku. Vše používají již přes 30 let. Dá se od sousedů teď požadovat nájemné?
do 12 hodin
Na mém pozemku mám podzemní přípojku kanalizace a nadzemní přípojku elektrické energie od sousedova domu. Historicky tato situace vznikla před několika desetiletími, kdy mí rodiče v rámci dobrých sousedských vztahů, tímto sousedům vyhověli. Generace odešly, odešly i dobré sousedské vztahy. Dnes chci stavět v těch místech obytný dům a tyto instalace mi zavazí. Mohlo časem vzniknout dnešním majitelům sousedního domu, nějaké právo toto na mém pozemku mít a užívat? Žádné věcné břemeno neexistuje.
Manžel podniká v budově, kterou nyní přestavujeme. Budeme je znovu zapisovat do katastru. Máme dvě děti a tuto budovu bychom chtěli napsat na ně, ale manžel v budově chce dále podnikat. Musí platit nájem dětem?
Prosím o radu, máme s manželem nemovitost na hypotéku ve SJM a manžel chce nemovitost napsat pouze na mne (manželku). Z předchozího manželství má dvě děti, které o něj nejeví zájem, tak chce předejít, aby po mne děti nechtěli peníze za dům, který jsme si sami vybudovali. Sepsal s ověřeným podpisem darovací smlouvu, bude nám to stačit? Děkuji.
do 12 hodin
Dobrý večer, já a můj syn máme domek každý půlku. Syn chce prodat svoji půlku a já ne. Je možné aby prodal svoji půlku bez mého povoleni.
do 12 hodin
Dobrý den. Zahradní chata 18 m2 , podsklepená ...atd. v osobním vlastnictví v zahrádkářské osadě je postavena na pronajatém pozemku od úřadu městské části. Bohužel v Metropolitním plánu je pozemek navržen pro výstavbu a osada má být zrušena. Chata je v evidenci na Katastru nemovitostí .! V případě zrušení pronájmu pozemku /a vynuceného "zbourání" chaty je možno požadovat náhradu ???
Dobrý den Ráda bych se zeptala, rozešla jsem se po 18 letech s partnerem. Máme spolu dvě děti, po vzájemné dohodě jsme se nikdy nevzali. Nic neproběhlo soudem, na všem jsme se více méně v závěru dohodli. Děti žijí se mnou. V době vztahu koupil partner byt a začal podnikat. Dotaz tedy zní, opravdu nemám nárok na nic, protože jsme nebyli manželé? V současné době mi expartner prodává byt, kde jsme žili za skoro 3násobnou cenu, než ho tenkrát kupoval. Byt je psán pouze na něj.
do 12 hodin
Dobrý den,můj dotaz se týká dědictví:zůstavitelkou byla zanechána závěť,ve které v datu vystavení je chyba ,v závorce rozepsaného roku je rozpor s datem sepsání i kdyz v knize Notářské komoryČR je listina zapsána se stejným datem,jako na závěti,ale bez slovního rozepsání: rok 2021 a na závěti v závorce je rozepsán rok dvatisícesedmnáct,což považuji za značnou chybu. Zůstavitelka neněla děti a byla vdova,ze zákona jsou v první linii dědiců neteře,coz jsem já a moje dvě sestry,pokud by se opomenula závěť. V závěti je uveden jako dědic člověk,kterého zůstavitelka zapsala do závěti jako synovce s címž nemohu souhlasit,protože by musel být mojím a mojích sester bratrem a to není pravda.Zároveň jsou dalšími dědici stanoveni dva lidé,rovněž nepatřící do rodiny,kterým zůstavitelka odkazjue byt v Praze 4+1,který bude ohodnocen až po schválení závěti ze strany neteří a chci se zeptat,zda je jejich poviností při ev. uznání platnosti závěti,zda jsou povini určitou finanční částku z bytu neteřím zůstavitelky vyplatit.Zároveň bych prosila o radu,zda je při nesouhlasu se závětí šance na prohlášení její neplatnosti o čemž by samozřejmě musel rozhodnot soud.Nemohu opomenout,že po smtri mojí tety nebyly odevzdány klíče od bytu mojí rodině a užívají majetek,který jim ještě nebyl oficielně předán.V závěru tedy prosím o radu,zda se závětí souhlasit a jaká je šance na její neprávoplatnost,zda jsou moje výše uvedené pochybnosti tj.chybný datum sepsání a chybný rodinný příslušník,atd.dostačující.Děkuji
do 6 hodin
Dobrý den, přes upozornění se soused několikrát denně auty otáčí na mém pozemku a poškozuje tím povrch pozemku.
do 12 hodin
Dobrý den, manžel a já jsme před 6 lety koupili dům na 100% hypoteku a máme spolu maloletou dceru, bohužel koupi baráku se pokazilo manželství, zrekontruovala jsem si barák vlastníma rukama a financema ,nyní se chce rozvést a chce půlku z baráku, já barák rozhodně prodat nechci a nevím jestli z jedné výplaty užívim 2 děti( mám jeste syna z prvního manželství)a hypoteku,můžete mi poradit jak to je v této situaci, děkuji
do 12 hodin
DobrýDen, pracuji u firmy od r.2003, nyní mám odpracován 1rok po MD se 2dětmi. Mám podepsat výpověď dohodou z důvodu 1.paragrafu na děti (neštovice) s vysvětlením, že jsem pro firmu s nadále pravděpodobně často nemocnými dětmi nepoužitelná. Ihned vydali inzerát na mé místo a mají již náhradu. Mám ID 1.st. 3měs. odstupné ve výši základu mzdy nerozporují.
Dobrý den, obec mi prodala pozemek, na kterém je nelegální skládka o které vědělo. Žádala jsem obec o poskytnutí kontejnerů na likvidaci, ta však po dlouhém dohadování poskytla pouze jeden kontejner. Po odstranění viditelného odpadu jsem zjistila, že skládka je obrovského rozsahu cca 2 m pod zem a na ploše min. 1500m2. Obec nechce skládku, která vznikla za doby jejich vlastnictví odstranit s odůvodněním, že nemají finanční prostředky. Jak se mohu bránit. Při koupi pozemku jsem o skládce nevěděla, pouze jsem se domnívala, že se jedná o nepořádek na povrchu pozemku, který je malého rozsahu a lze jej bez větších problémů odstranit. Děkuji za radu, jak ve věci dále postupovat.
Na obecním pozemku, přesně před mou příjezdovou cestou ke garáži, je rozvaděč elektřiny.Já si proto na svém pozemku nemohu postavit vjezdovou bránu, protože rozvaděč vadí jejímu otevření či zavření. Starosta obce však chce, abych si úhrady za posunutí uhradil sám.Můžu vymáhat posunutí rozvaděče a uhrazení nákladů po obci, když jejich rozvaděč brání užívat plnohodnotně pozemek?
Dobrý den, jak je to prosím v případě nevěry -při rozvodu? Může manžel nárokovat děti do své péče?Nebo skoro vždy jdou do péče matky? Manžel vydírá že to vybalí v případě sporného rozvodu.Chtěla bych děti do výlučné péče s rozšířeným stykem a on do střídavé.
Manželka koupila po svém rozvodu byt do os. vlastnictví. Po té jsme se vzali a jsme spolu v manželství a společné domácnosti 12 let. Má dvě dospělé děti. V případě její smrti, jaký bych měl dědický nárok na tento byt? A dědí část také její děti? Děkuji.
Dobrý den, Je platná závěť mého nyní zesnulého bratra, která je psaná v roce 2007, kde odkazuje majetek své tehdejší manželce s kterou je momentálně již 5 let rozvedený? Děkuji
do 12 hodin
Dobrý den, prosím o radu. S manželem nežiji 1,5 roku. Společný byt ve SJM využívá on spolu s našimi dospělými dětmi. Ráda bych se rozvedla, myslím že by mi i podepsal dohodu - jen zatím neplánujeme byt prodat a majetkově se vyrovnat, dokud tam děti bydlí. Je možné se rozvést a nemít vyřízené majetkové vyrovnání? Nebo je potřeba při rozvodu mít sepsána pravidla jak naložíme se společným majetkem? Děkuji.
Prosím o radu. Bydlím v širším centru historického města. Soused má nahoře (svažitý pozemek) na hranici mého pozemku poměrně velkou černou stavbu (není zakreslená v katastru nemovitostí) kde má koně . Na tuto zeď jsem vysadila břečťan. Léta to sousedovi nevadilo. Jedno ráno jsem zjistila, že, bez jakékoliv komunikace se mnou, břečťan nahoře odřízl a celý hodil na můj pozemek, čímž zničil všechny rostliny, keře, které tam rostly a zřejmě i dřevěnou lavičku. Jde o velkou hromadu spletených "lián" (cca šíře 7m, výška cca 1,5m, hloubka cca 1m - mám to nafocené), kterou nejsem ze zdravotních důvodů schopná odstranit. Mohu po sousedovi chtít, aby, když se mnou nekomunikoval, zajistil odstranění této velké hromady? Zdvořile děkuji za radu.
Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o radu. Soused rok neseče svůj pozemek. Jsou tam dvoumetrové kopřivy, bodláky a tráva,kde se množí různí živočichové a ti mi ničí moji zahradu. Snažila jsem se se sousedem domluvit, ale marně. Už si nevím rady, jak ho donutit, aby alespoň 2x do roka svůj pozemek posekal. Prosím o radu.
Dobrý den, považuje se souhlas v emailu za uzavření právního jednání? Psala jsem si se společností ohledně prodeje pozemku a napsala jsem doslova "Tím pádem bych s vámi chtěla uzavřít kupní smlouvu na koupi pozemku - půdy, parcela č. ... v KÚ ..., okrese ..." Poslali mi návrh velmi nevýhodné smlouvy pro mě, kterou nechci podepsat. Mají právo po mě něco požadovat (např.kompenzaci nákladů, atd.)? Pokud ano, co s tím můžu dělat? Děkuji
do 12 hodin
Žijeme v nesezdaném partnerství a máme dvě děti. Bydlíme v rodinném domě, který je v mém výhradním vlastnictví. Partnerka si našla milence. Chci ji z domu vystěhovat a nastavit střídavou péči. Se střídavou péčí slovně souhlasila. Partnerka se ale odmítá vystěhovat a požaduje, abych jí zakoupil byt. Nechce bydlet v nájemním bytě, nechce akceptovat příspěvek na nájemné. Mohu ji nechat soudně vystěhovat bez nároku na jakékoliv odstupné ? Jak v tomto případě bude soud postupovat pokud máme dvě děti ?
Dobrý den.S manželkou máme 2 děti.Máme byt koupený od jejích rodičů ještě před svatbou. Během manželství byl přikoupen druhý byt a jsou propojeny a máme jeden velký byt. Financován byl z účtu syna kam manželky rodiče vložili peníze. Já platím nájem a energie od té doby co jsme spolu a předělávání jsem taky dělal já. Bohužel manželka si našla mladšího. Chce vychovat děti a dělat jako že nic před dětmi. Mě se to ,ale nazamlouvá vůbec. Chtěl bych vědět jak by se řešilo vyrovnání, protože já bohužel nemám kam jít. Tak by mě zajímalo jak se řeší tyto věci, protože vím, že k dohodě asi určitě nedojde. Díky za informaci
Dobrý den, rozhodla jsem se odejít od manžela a ústně jsme se dohodli na tom, že mu dám svou polovinu domu s pozemkem a další nemovitosti s tím že mi slíbil že tyto nemovitosti přenechá dětem. Bohužel situace je jiná . Manžel se odstěhoval do zahraničí se svou přítelkyní a svým dětem nepřenechal nic a ani do budoucna tak nechce učinit . Dcera se musela vystěhovat z domu a manžel teď dům pronajímá dům cizím lidem. Mohu požadovat vrácení daru?
do 12 hodin
Dobry den. Chtěla bych vědět,kdo může sepsat smlouvu o odkupu pozemků pod domem,který stojí svoji polovinou na pozemku dvou vlastníků. Dekuji
do 12 hodin
Dobrý den, v září by měla rozdělená nemovitost - rodinný dům na půl. Půlku vlastní moje žena a půlku její nevlastní nezletilý bratr zastoupený jeho matkou. Co dělat, pokud se tam bratr se svou matkou a "nevlastním" otcem nastěhují bez našeho souhlasu a nebo zamezí nám tam přístup. Kdo má do nemovitosti oprávněný přístup? Bojíme se , že je odtamtud pak již nikdo nevystěhuje, protože doposud žijí v městském přiděleném bytě a obáváme se poničení nemovitosti.
do 12 hodin
Dobrý den, budeme u notáře projednávat závěť ve které zesnulý odkázal většinu financí svému vnukovi, který u něj asi bydlel. Částku odkázal dvěma dcerám a ostatním 3 vnukům a jedné vnučce. Jeden vnuk je syn již zemřelého syna. Od notáře jsem dostal dopis , ve kterém mne žádá o vyjádření, zda závěť uznávám za pravou a platnou a o vyjádření k právu nepominutelných dědiců §1642 o.z zda uplatňuji právo na výplatu povinného dílu a případně zda žádám o vypořádání povinného dílu a v jaké výši. Já jsem přítel jedné z dcer, jejíž vnuk u dědy bydlel a zároveň jsem podepsán na závěti jako jeden ze dvou svědků. Mám také plnou moc k zastupování při jednání u notáře ve věci závěti. Otázka 1) Pokud chci, aby byly finance vyplaceny tak jak je uvedeno v závěti, stačí odpovědět, že : Neuplatňuji právo na výplatu povinného dílu nepominutelným dědicům ani nežádám vypořádání povinného dílu? Otázka 2) Je taková možnost, že pokud někdo z nepominutelných dědiců bude chtít povinný díl vyplatit, bude jeho žádost mít přednost před zněním závěti? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, můj dotaz se týká rodinného práva. Pokud dojde v manželství s malými dětmi k neshodám mezi manželi, pro uklidnění situace se dočasně jeden z měnželů přesune do nového podnájmu, ale vše by nakonec skončilo stejně rozvodem. Může mu to později být přičítáno k horšímu kolizním opatrovníkem při rozhodování o vypořádání svěření dětí do péče, pokud se rodiče nebudou schopni na opatrování dětí dohodnout?
zastupitelstvo na zasedání schválilo žádost o koupi pozemku mám i návrh kupní smlouvy na zaplacení pozemku jsme dohodnuti v listopadu kdy budu mít peníze ze spoření může obec prodej zrušit?že si zmýlili pozemek ten který mi odsouhlasili je sice obecní ale je uvnitř pozemku jiného vlastníka včetně rd k demolici vlastník má svůj díl pozemku 40let ale na vyvěšení na obci nereagoval že nevěděl že se prodává
Dobrý den. Jsem spolumajitel nemovitosti (pozemku), kde na LV jsou uvedeni nedostatečně identifikovatelní vlastníci. Po uplynutí zákonné doby propadne tato část pozemku státu. Budu mít předkupní právo na odkup, nebo o něj musím zažádat a kde? Děkuji,
Dobrý den. Chtěl bych zjistit výši nájmu z pozemku.Jedná se o cizí stavbu/komerčního typu/ na mém pozemku.
Dědeček a babička postavili před X lety dům, rozvedli se, ale neprovedli majetkové vypořádání. Jsou stále bezpodíloví spoluvlastníci. Dědeček se znovu oženil. Nyní chce řešit majetek a v budoucím děd.řízení upřednostnit 1 vnučku. Jakou formou to může udělat? Babička s tím nesouhlasí. Může svou část domu darovat za života či sepsat závěť ve prospěch 1 vnučky? Má závěť přednost před děděním ze zákona? Jak by se nemovitost dělila (zůstali by: babička bezpodílový spoluvlastník, 2. manželka, 1 dcera z 1.manželství, 2 vnučky po zesnulém synovi). Děkuji.
do 12 hodin
Dobry den chtěla bych se zeptat máme pozemek kde by jsme mohli stavět vše by jsme měli povoleno ale sestřenice manžela mu prodala 5 metru jako prijezdovou cestu ale přesto jde pozemek sousedů mají tam dva sloupky a dělají nám neschválí ze tam žádný Barak nechtějí tak jsem psala paní na zaměření pozemku a říkala ze mi pošle vyvlastňovaci zákon který mám v e-mailu tak bych se chtěla zeptat zda by šlo s tím něco dělat 😒 dekuji hezky den
do 12 hodin
Dobrý den, jsem vlastníkem pozemku. Část mi neoprávněně užívá soused. Mohu tuto část geometricky oddělit, aby vznikly pozemky dva, větší pozemek prodat a o "obsazený" pozemek vést se sousedem soudní spor?
Může se při podpisu smlouvy o koupi pozemku jeden z manželů tohoto pozemku vzdát a smlouvu podepíše pouze jeden a bude jediným majitelem ? Pokud ano, co je třeba doložit při podpisu.
do 12 hodin
Dobrý den, máme pozemek kde chceme vybudovat sídlo firmy což dle uz. plánu lze . přistup by byl k němu možný po obecním pozemku na nemž je ovšem vodovodní šachtice souseda (jeho majetek), muže ho město donutit aby svolil k upravě šachtice na naše náklady aby bylo možné využívat pozemek pro příjezd k našemu pozemku.
do 12 hodin
Dobrý den, moje babička chce na mne jako svého vnuka odkázat v případě její smrti byt s podmínkou že její dceru / mojí matku tak nechám dožít. Jak mám prosím dál postupovat, aby závěť byla nenapadnutelná?
Máme pozemky, které se snažíme prodat. Pozemky jsou zatím jako zemědělské a zprostředkovatel má vynaložit úsilí, aby se v územním plánu s nimi počítalo jako s pozemky pro bytovou zástavbu. Už máme i zprostředkovatelskou smlouvu ve které je jeden bod, který moc dobře nechápu a nevím jestli je tento bod normální. Nechtěl bych podepsat něco co by mě mohlo následně mrzet. "Smluvní strany se výslovně dohodly, že zprostředkovatel je oprávněn převést jednostranně práva a povinnosti z této smlouvy na společnost, kterou si jako zakladatel založí, je však povinen o této skutečnosti informovat zájemce, případně jejich zástupce, kterého si zájemce zvolí. "
do 12 hodin
Dobrý deň, sme slovenská rodina žijúca v ČR. Máme tu dve maloleté deti. Chcela by som sa opýtať že chcela by som partnera opustiť a bojím sa toho že by mi robil problémy že by nechcel ísť so mnou tie doklady vybaviť alebo že by ma udal niekde na urad a prišla by som o deti. Šlo by to vybaviť aj bez neho?
zemřel můj manžel, Napsali jsme oba závěť již v roce X podepsanou dvěma cizími paní. V té době to bylo možné, podpis 2 cizích lidí a nás manžela a mě. Jak to bude s dědictvím, manžel měl sestru s kterou se nestýkal a je již po smrti. Můžete mi říci, jak to bude dál ? Děkuji za odpověď.
S otcem dítěte máme dohodu o styku s dítětem. Není dana rozsudkem soudu. Rozsudkem soudu bylo jen výživné a svěření dítěte do me výlučne péče. Dohoda o styku s dítětem byla sepsána podepsaná otcem v březnu 2022, od té doby ji otec nedodrzoval. Údajně čekal na rozsudek soudu. Ale styk s dítětem nebylo dáno rozsudkem soudu. Soud byl v červnu 2022. Chci se zeptat, odkdy tedy tato dohoda o styku byla v platnosti. Po podepsání nebo až po soudu, i když styk s dítětem nebo dáno rozsudkem soudu, ale na nás.
Dobrý den Prosím o radu ohledně pozemku. Na kterém máme plochu ke vchodu do RD, příjezd k domu pro auto a kousek zahrady s plotem. Bohužel ale pozemek nepatří nám. Před X lety jsme kupovali nový RD. S tím, že má vše, jak má být. Již hotový a na klíč. Po nějakém čase jsem zjistil. Že to tak není a malá část právě před domem není naše podle katastru nemovitostí. Ale patří městu. Ani ne tomu prodávajícímu. Ten nám ale při prodeji tuto skutečnost nesdělil. Koupili jsme tedy dům. Ke kterému se musíme dostat skrz cizí pozemek. Z prodávajícího vypadlo, že má s městem, jakou si smlouvu o směně pozemku a tato malá část pak připadne jemu. Po nedávné urgenci, jak se to vše má. Nám bylo sděleno z jeho strany, že začne jednaní s městem o dodržení smlouvy a převodu. Už naznačil, že by nám to byl pak ochoten odprodat po nabití nebo to nechat, jak to je. Taková milosrdnost. S tím jsme ale nepočítali a nechat to na dobrém slovu také není dobré. Vím neznalost neomlouvá. Peníze na nějaký odkup nejsou a na dobré slovo to nechat také nechceme. Nikdy nevíme, co stane. Napadlo mě, jestli nezajít na město s dotazem na ten pozemek a případně toho prodávajícího předběhnout. Když je to pozemek před naším RD a pořád dle katastru ve vlastnictví města. Děkuji předem za případnou radu.
Dobrý den, dcera je na mateřské dovolené s roční dcerou, mají dům ve SJM. Její manžel ma milenku se kterou chce žít ale rozvádět se nechce, dělá dceři scény a neustále mění rozhodnutí na kterém se domluví ohledně soužití nebo péče o děti či placení výživného. Jednou jí s dětmi vyhodil z domu, že může jít do bytu, který vlastníme my jako její rodiče. Ráda bych se zeptala jak od něho získat peníze za nájem našeho bytu dceři, když nejsou rozvedeni a dcera je na mateřské, aby si zároveň zeť nemyslel, že tím je odproštěn od platby nájemného, protože je to naše dcera. Děkuji za radu. V.
do 12 hodin
Dobrý den, prosím o radu. Manžel se chce rozvést a aby dostal děti do péče, chce použít video, kde jsem doma opilá. Tyto videa má 2 za celý rok. Chce ze mě udělat alkoholika, pokud nepřistoupím na jeho podmínky. Nevím jak se mám bránit. A bojím se, že na základě těchto videií mohu přijít soudně o děti. Je to možné? Děkuji
Majitel přes 40 let nejevil zájem a ani se nestaral o pozemek kolem domu v soukromém vlastnictví. O tento pozemek se starali vlastníci domu a v současné době po nich nárokuje nájem, nebo odkoupení pozemku. Má na toto právo ? Nelze použít Derelikci nemovitosti ?
Dobrý den, přítel vlastní pozemek, na kterém chceme stavět rodinný dům. Pozemek není možné převést do spoluvlastnictví (darovaný jeho rodinou, která si to nepřeje). Stavět chceme částečně z naspořených peněz nás obou a z hypotéky také psané na oba. Pochopila jsem, že dům musí být v jeho vlastnictví. Na jaké vypořádání mám právo pokud se rozejdeme? Změnila by se moje pozice, pokud bychom se před stavbou vzali? Co můžeme udělat, abych se dostala alespoň do částečně férové pozice?
Dobrý den, pozemek je vlastněn ideální 1/2. Jeden z vlastníků provedl úpravy (oplocení, dlažba, stromy) bez souhlasu druhého vlastníka. Kam podat žádost o odstranění těchto úprav bez souhlasu? Domluva není možná. Pozemek v KÚ - zahrada, ale slouží jako příjezdová cesta.
Dobrý den . Babička sepsala závěť( doma bez ověření notářem ) ,kde svůj byt odkazuje své vnučce ( jedinou pozůstalosti v hodnotě cca X mil).Své 3 potomky opomenula v závěti .Jak se bude dělit tento majetek v souladu s nepominutelným i dědici ?(je možno i zhruba vyčíslit v peněžních částkách ?) Dekuji
do 12 hodin
Dobrý den, ráda bych se poradila ohledně pracovního práva. V současnosti jsem na RD s termínem do X. Dítěti budou X roky X, tedy myslím, že jsem v lhůtě do X let dítěte, kdy mi má zaměstnavatel držet pracovní místo. Při mém aktivním kontaktování nadřízeného a HR oddělení mi bylo sděleno, že není místo a bylo mi navrhnuto prodloužit RD, nebo ukončit dohodou. Odpověděla jsem že preferuji ukončení, jelikož prodlužovat již nechci (prodlužovala jsem RD již 2x, jelikož mi bylo pokaždé řečeno, že zrovna není místo, proto jsem dávala i HR prostor na vyřešení situace do X let mého dítěte). Jelikož mám v pondělí s HR setkáni, ráda bych se na schůzi důsledně připravila, abychom znala své maximální možnosti. Děkuji. S pozdravem
Dobrý den, mám dotaz. Bydlím s přítelkyní, která má 3 letého kluka z předchozího vztahu. Jeho bio otec ho nevídá ( platí však alimenty). My chceme vyrazit do ciziny, pracovně, kariérně. Poprosili jsme otce o souhlas vycestování dítěte. Ten nám však vydat nechce. Jaké máme pravomoce a jak se můžeme bránit ? Nebot nám to brání kariérně růst a nabídnout dětem lepší životní podmínky.
Měl jsem tetu, ona neměla vlastní děti, žila sama, pomáhal jsem ji v hospodaření. X měsíce zpátky umřela let. Byla na mně sepsaná závět. Poslední par let teta měla problémy s paměti a domnívám si že mohla sepsat novou závět na cizí lidi. Jak mám postupovat?
Bývalý vlastník pozemku tvořícího funkční celek s naším rodiným domem nám ústně slíbil odprodej pozemku pak ale prodal i se soused.pozemky jiné osobě která nám pozemek prodat odmítá, lze se prodeje domoci a jak postupovat?
Dobrý den, zemřela nám maminka (tatínka ještě máme), jsme 4 sourozenci. Rodiče vlastnili v SMJ družstevní podíl. Jak se dědí tento podíl? Musí tatínek vyplácet nás děti, nebo automaticky vše zůstane jemu a děti vyplácet nemusí.