Máme pozemky, které se snažíme prodat

Právní poradna>Všechny dotazy>Máme pozemky, které se snažíme prodat>
Dotaz
do 12 hodin
Máme pozemky, které se snažíme prodat. Pozemky jsou zatím jako zemědělské a zprostředkovatel má vynaložit úsilí, aby se v územním plánu s nimi počítalo jako s pozemky pro bytovou zástavbu. Už máme i zprostředkovatelskou smlouvu ve které je jeden bod, který moc dobře nechápu a nevím jestli je tento bod normální. Nechtěl bych podepsat něco co by mě mohlo následně mrzet. "Smluvní strany se výslovně dohodly, že zprostředkovatel je oprávněn převést jednostranně práva a povinnosti z této smlouvy na společnost, kterou si jako zakladatel založí, je však povinen o této skutečnosti informovat zájemce, případně jejich zástupce, kterého si zájemce zvolí. "
Odpověď od:
Mgr. Vít Michel
Advokát
Vážený pane X, Vámi citovaný bod smlouvy není zrovna z těch, který by byl zcela nevýhodný. Vycházím však pouze z této jedné věty, kterou uvádíte, proto mohu jen obecně uvést, o co se obvykle jedná. V podstatě zřejmě v této chvíli zprostředkovatel vystupuje čistě svým jménem jakožto fyzická osoba a takto s Vámi má záměr podepsat i smlouvu. V budoucnu však zřejmě plánuje založit obchodní společnost, jejíž činností bude právě obdobné zprostředkování smluv apod. Podle typu společnosti pak plynou pro obě strany jednotlivá práva a povinnosti, kdy může jít jak o komanditní společnost, spol. s ručením omezeným, akciovou společnost atd. Lze tedy přepokládat, že smluví stranou po založení takovéto společnosti již nebude nadále zprostředkovatel jako fyzická osoba, ale nově založená společnost. Změna pro Vás bude zřejmě v ručení, kdy za případnou škodu ručí dle typu společnosti buď majetkem svým (v.o.s.) nebo majetkem společnosti (s.r.o., a.s.), kdy nyní ručí zprostředkovatel čistě svým majetkem. O tom, že je založena společnost má však povinnost Vás informovat, vy mu ale dle citovaného ustanovení v tom bránit nesmíte.

Předchozí dotaz

Mel jsem v jidle kebab cerva

dobry den, mel jsem v jidle kebab cerva, mam zazivaci problemy, byl jsem u doktora.byli jsme tam ve trech , byli tam tri zamestanci, jedli jsme to na miste, vedouci videl jak cerv z jidla vypadl, a kdyz jsme chteli penize zpet tak zavolali policii. ale ta protoze tam jezdi na obed za 50kc nechteli to resit, a vyhodili nas, ohlaseno na hygienu, fotku cerva mame.a mam neschopenku. je mozne zadat nejake odskodne a z jakym uspechem?

Další dotaz

Chcela by som partnera opustiť a bojím sa toho, že by mi robil problémy

Dobrý deň, sme slovenská rodina žijúca v ČR. Máme tu dve maloleté deti. Chcela by som sa opýtať že chcela by som partnera opustiť a bojím sa toho že by mi robil problémy že by nechcel ísť so mnou tie doklady vybaviť alebo že by ma udal niekde na urad a prišla by som o deti. Šlo by to vybaviť aj bez neho?
Mgr. Vít Michel
Advokát

Nejnovější dotazy:

Soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření

Dobrý den, v opatrovnické věci ohledně styku se synem byl proveden psychologický posudek, který pro mě nedopadl nejlépe a soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření. Na základě toho byl nařízen usnesením psychiatrický posudek. Ale podařilo se mi řízení o styku se synem zvládnout s rozsudkem, že styk se neurčuje Psychiatrický posudek proveden nebyl. Bylo zde vydáno doporučení na asistovaný styk. A můj dotaz zní, jestli kdyby OSPOD či ex či soud vyvolaly v této věci nové řízení, jestli bych se mohl vyhnout psychiatrickému posudku tím, že bych řekl, že se se synem již stýkat nebudu do dospělosti. (jestli bych měl vůbec ten asistovaný styk podstupovat), či je-li jiná možnost se psychiatrickému posudku vyhnout. Děkuji.

Uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně

Dobrý den, uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně, odměnami. Stejně tak bylo postupováno i u dalších zaměstnanců. Dva měsíce tomu tak bylo, nyní se tak neděje. Dostávám pouze hrubou mzdu uvedenou ve smlouvě. Můžu s tím něco udělat?

Po své mamince jsem zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu

Dobrý den, v roce x jsem po svém mamince zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu, jedna je z titulu nevyplaceného majetkového podílu a druhá u titulu nevyplaceného vypořádavacího podílu. Několikrát jsem se emailem i telefonem dotazoval v družstvu, ale nikdy jsem od nich nedostal jinou než ústní odpověď, že "je to promlčeno", nic víc, ani konkrétnější co je promlčeno. Děkuji za odpověď

Dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu

Dobrý den, dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu (prý systémová chyba, až do konečného vyúčtování tvrdili, že mám vše ok). Teď přišel nedoplatek a já je ihned kontaktovala. Jak v tomto případě mohou postupovat? Mohou platbu vymáhat takhle zpětně nebo mě nutit do splátkového kalendáře? Děkuji.

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka"- zasláno v 18:00 hod. Byla prý pověřena ředitelem to sdělit. Mám jako rodič povinnost poslouchat učitele? ze zákona?

Ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle

Dobrý den, ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle. Jde o to, že se věnuji psaní autorských textů a knih. Píšu je cca 5 let a sdílím je na sociální síti. Nyní mi byl jeden z textů ukraden, kdy ten kdo ho vydává za svůj mě slovně napadl a píše lidem o tom, že jsem zloděj apod. jelikož se nejedná o spor mezi sousedy o tom kdo má lepší vlasy, rozhodla jsem se tuhle situaci řešit. Můžu se zeptat jak přesně postupovat, když jde o křivé obvinění a porušení autorských práv? Abych prokázala pravost svého textu a očistila své jméno? Děkuji
Potřebujete pomoc právníka?
Máme pro vás slevu na první dotaz.

Podobné dotazy

Dnes jsem nalila nezletilé víno, obsah alkoholu 8,5%. Jednalo se o nastrčenou slečnu ČOI. Slečny jsem se pouze zeptala, zda je skutečně 18ti letá, občanku jsem si nakonec nevyžádala. Jednalo se o první pochybení. Další body kontroly byly v pořádku, jaká mně hrozí pokuta? Děkuji za odpověď
do 12 hodin
Dobrý den, Soused si po vichru vstoupil na můj pozemek bez mého vědomí a souhlasu, aby si opravil část plotu. Postavil si ho v momentě, co jsme začali stavět, je na hranici, ale místy zasahuje do našeho pozemku o 10-40 cm. Celý jeho dřevěný plot podepřel po celé délce na našeho pozemku dřevěnými podpěry. Jak postupovat, aby odstranil podpěry a už nechodil na nás pozemek jak se mu zlíbí?
Vlastním pozemek v zastavitelném území obce před kterým končí obecní asfaltová cesta. Za mým pozemkem má obec další pozemky v zastavitelném území, čili potencionální stavební parcely. Obec chce ode mě koupit pruh mého pozemku na prodloužení asfaltky až k jejím pozemkům . S tím já souhlasím. Ale obec chce, abych se podílela finančně na projektu a stavbě asfaltky a sítí, protože se tím zhodnotí i můj pozemek (stavební parcely). Ale předběžná cena prací (můj podíl) a cena mojí potencionální stavební parcely v naší malé obci by byla cca stejná, takže pro mě tato investice nemá smysl. Má na to právo?
Koupil jsem pozemek pod garáží ale samotná stavba má jiného vlastníka. Kolik mohu požadovat po vlatníkovi za pronájem pozemku na kterém stojí jeho garáž. Cena za kterou jsem pozemek koupil je 240000kč. Pozemek je stavební-smíšené obytné. Děkuji
Dobrý den, byla nam schvalena hypoteka na dum. Rucime pozemkem, ktery tchyne prepsala pouza ne manzela jako dat. Tedy nespada do SJM. My nemame upravene SJM zadnou smlouvou. Dum se bere jako spucast pozemku, busu mit narol vlastnir dum, kdyz nevlastnim pozemek?
Dobrý den, jsem vlastníkem rekreačního objektu (chata), která je postavena, ve svahu, v CHKO. Přes pozemek souseda (ve svahu nad našim pozemkem) vede příjezdová cesta (zpevněná cesta) k dalším chatám. Soused má na svém pozemku v Katastru nemovitostí zapsáno věcné břemeno chůze a jízdy, ale cesta není zaměřena a vyznačena. V této chvíli chce soused přesunout cestu na hranici s našim pozemkem. Vzhledem k tomu, že je vše situováno ve svahu a soused předpokládá zpevnění pouze hlínou, kameny a železničními pražci, máme obavy, že bude docházet k posunu svahu a při podmáčení i možnému zřícení. Mám nějakou obranu resp. platí pro tuto stavbu dodržení 2 m vzdálenosti od hranice pozemku? Neměl by mít na tuto stavbu stavební povolení?
do 12 hodin
Dobrý večer,prosím Vás o pomoc.Mám domek s pozemkem. Pozemek mám oplocený ale né celý,asi 2m za oplocení je ještě můj pozemek a lidi si tam už před lety vyšlapali cestičku jako že chodí kolem řeky a zkracují si cestu přes můj pozemek.Bohužel mi i vandalové ničí plot a vykonávají potřebu a odhazují odpadky.Chtěla jsem si tam dát zábranu aby to nebylo průchozí,vedle mě je oficiální obecní cesta,tak můžou lidé chodit tamtudy.Ale bylo mi řečeno od starosty že to musím nechat průchozí když si tam lidé vyšlapali cestu a že si tam nesmím dát zábranu i kdyžje to můj pozemek.Prosím co s tím mohu dělat,už jsem zoufalá.Moc děkuji za pomoc.
Dobrý den. Pracuji jako učitelka na ZŠ. Běžně pořizuji fotogragie a videa dětí na svůj mobilní telefon (akce školy, výlety, exkurze, práce v hodinách). Od všech rodičů mám pro školu podepsán souhlas GDPR ve všech bodech - nikdo z rodičů nic nevyjmul. V souhlasu není specifikováno, na jaké zařízení media pořizovat (školní fotoaparát, soukromý mobil….). Dále v souhlasu je i bod - pro vnitřní účely školy (bezpečnost, evidence), není potřeba souhlasu. Nyní jsem v konfliktu s jedním rodičem. Tvrdí, že nemohu pořizovat fotografie a videa jeho dítěte na svůj soukromý mobilní telefon. S chlapcem jsou veliké výchovné problémy ( v první třídě -ubližuje dětem, vulgárně všem nadává, občas mívá nervové záchvaty - RZS jsem zatím nevolala). Otec nespolupracoval, popsané situace mi nevěřil. Videa jsem natočila pro svoji obranu a abych přiměla rodiče ke spolupráci. Stáhla do služebního počítače a zákonným zástupcům ukázala. Mohu pořizovat fotografie a videozáběry žáků na svůj mobilní telefon, když mám podepsán souhlas GDPR ve všech bodech?Děkuji za odpověď. Nusková
do 12 hodin
Dobrý den. Vlastním s manželem dům. Který on zdědil od rodičů. Ty povolili sousedům na naším pozemku postavit garáž a část jejich domu leží na naším pozemku. Vše používají již přes 30 let. Dá se od sousedů teď požadovat nájemné?
do 12 hodin
Dobrý den, mám dotaz k územnímu plánu. Při prvním veřejném projednávání územního plánu obce jsem vznesla námitky. Zástupci Krajského úřadu (uzemní plánování) mi sdělili ať námitky podám písemně. To jsem učinila v řádném termínu. Nyní je projednávána změna původního plánu. 2 ze 3 mých námitek jsou v územním plánu zapracovány. Námitky se nestaly součástí dokumentace k územnímu plánu. Přestože původní informace od zástupců kraje zněla, že v případě, že námitky budou podány včas a budou relevantní stanou se součástí dokumentace. Má předkladatel povinnost zapracovat námitky do dokumentace k územnímu plánu. Předem děkuji za odpověď.
do 12 hodin
Na mém pozemku mám podzemní přípojku kanalizace a nadzemní přípojku elektrické energie od sousedova domu. Historicky tato situace vznikla před několika desetiletími, kdy mí rodiče v rámci dobrých sousedských vztahů, tímto sousedům vyhověli. Generace odešly, odešly i dobré sousedské vztahy. Dnes chci stavět v těch místech obytný dům a tyto instalace mi zavazí. Mohlo časem vzniknout dnešním majitelům sousedního domu, nějaké právo toto na mém pozemku mít a užívat? Žádné věcné břemeno neexistuje.
Dobrý den. Zahradní chata 18 m2 , podsklepená ...atd. v osobním vlastnictví v zahrádkářské osadě je postavena na pronajatém pozemku od úřadu městské části. Bohužel v Metropolitním plánu je pozemek navržen pro výstavbu a osada má být zrušena. Chata je v evidenci na Katastru nemovitostí .! V případě zrušení pronájmu pozemku /a vynuceného "zbourání" chaty je možno požadovat náhradu ???
Psychiatr mi nechal zabavit ŘP za to že mám diagnózu alkoholik. Jestli dobře chápu &84 odst. 3 zákona, tak by neměl řídit jen alkoholik neschopný řídit. Problém je v tom že já jim ještě v abstinenčních příznacích nevědomky podepsal že buď se půjdu ústavně léčit, nebo mi ŘP vezmou. Léčbu jsem pak odmítl. Šel by napadnout podpis že jsem byl ještě napůl mimo, nechat si udělat posudek dopravního psychologa a ŘP zachránit?
Dobrý den, přes upozornění se soused několikrát denně auty otáčí na mém pozemku a poškozuje tím povrch pozemku.
do 12 hodin
Dobrý den, obec mi prodala pozemek, na kterém je nelegální skládka o které vědělo. Žádala jsem obec o poskytnutí kontejnerů na likvidaci, ta však po dlouhém dohadování poskytla pouze jeden kontejner. Po odstranění viditelného odpadu jsem zjistila, že skládka je obrovského rozsahu cca 2 m pod zem a na ploše min. 1500m2. Obec nechce skládku, která vznikla za doby jejich vlastnictví odstranit s odůvodněním, že nemají finanční prostředky. Jak se mohu bránit. Při koupi pozemku jsem o skládce nevěděla, pouze jsem se domnívala, že se jedná o nepořádek na povrchu pozemku, který je malého rozsahu a lze jej bez větších problémů odstranit. Děkuji za radu, jak ve věci dále postupovat.
Na obecním pozemku, přesně před mou příjezdovou cestou ke garáži, je rozvaděč elektřiny.Já si proto na svém pozemku nemohu postavit vjezdovou bránu, protože rozvaděč vadí jejímu otevření či zavření. Starosta obce však chce, abych si úhrady za posunutí uhradil sám.Můžu vymáhat posunutí rozvaděče a uhrazení nákladů po obci, když jejich rozvaděč brání užívat plnohodnotně pozemek?
Dobrý den, soused a jeho partnerka nás již několikrát slovně napadli vulgárními slovy, když jsme například grilovali a kouř šel na jejich pozemek nebo hoblovali a prách šel k nim. Nemám problém pokud slušně poprosí se domluvit, ale pokaždé vyskočí na plot a začnou nás častovat nadávkami. Chápu, že žijeme v zástavbě rodiných domů a může nás navzájem něco rušit a jsem ochotná se domluvit, ale opravdu mi vadí slovní napadání.
do 12 hodin
Prosím o radu. Bydlím v širším centru historického města. Soused má nahoře (svažitý pozemek) na hranici mého pozemku poměrně velkou černou stavbu (není zakreslená v katastru nemovitostí) kde má koně . Na tuto zeď jsem vysadila břečťan. Léta to sousedovi nevadilo. Jedno ráno jsem zjistila, že, bez jakékoliv komunikace se mnou, břečťan nahoře odřízl a celý hodil na můj pozemek, čímž zničil všechny rostliny, keře, které tam rostly a zřejmě i dřevěnou lavičku. Jde o velkou hromadu spletených "lián" (cca šíře 7m, výška cca 1,5m, hloubka cca 1m - mám to nafocené), kterou nejsem ze zdravotních důvodů schopná odstranit. Mohu po sousedovi chtít, aby, když se mnou nekomunikoval, zajistil odstranění této velké hromady? Zdvořile děkuji za radu.
Dobrý den, mám v nové nájemní smlouvě: Smluvní strany se dohodly, že Nájemci nenáleží úrok z Jistoty a Nájemce se jakýchkoli úroků z Jistoty tímto předem vzdává. Je to vůbec platné a neruší tento bod občanský zákoník?
Dobrý den, rád bych se zeptal a získal od vás právní vyjádření k jednomu bodu ve smlouvě. Dle mého výstupní klauzule. Chci vědět, jestli mohu začít podnikat v podobném - stejném oboru s tím, že nevyzradím žádné kontakty, nepoužiju žádnou strategii, která byla vytvořena majitelem, atp. Přikládám bod ze smlouvy.
do 12 hodins přílohami
Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o radu. Soused rok neseče svůj pozemek. Jsou tam dvoumetrové kopřivy, bodláky a tráva,kde se množí různí živočichové a ti mi ničí moji zahradu. Snažila jsem se se sousedem domluvit, ale marně. Už si nevím rady, jak ho donutit, aby alespoň 2x do roka svůj pozemek posekal. Prosím o radu.
Dobrý den, řešíme novou nájemní smlouvu a v jednom bodě je uvedeno, že si musíme zřídit pojištění domácnosti. Věřím, že je to neplatný bod smlouvy a nemůžu být nucena si pojistit svůj vlastní majetek. Existuje nějaký paragraf nebo zákon na který bych se mohla odvolat. Děkuji.
Dobrý den, považuje se souhlas v emailu za uzavření právního jednání? Psala jsem si se společností ohledně prodeje pozemku a napsala jsem doslova "Tím pádem bych s vámi chtěla uzavřít kupní smlouvu na koupi pozemku - půdy, parcela č. ... v KÚ ..., okrese ..." Poslali mi návrh velmi nevýhodné smlouvy pro mě, kterou nechci podepsat. Mají právo po mě něco požadovat (např.kompenzaci nákladů, atd.)? Pokud ano, co s tím můžu dělat? Děkuji
do 12 hodin
Jde mi o uziti fotografie pro fotobanky, v ramci zpravodajske licence, tj bez souhlasu fotografovane osoby. Obsah a specifika licence pro redakcni pouziti chapu, neni mi vsak jasne, zda muzu tuto fotografii pouzit na socialni siti, kde muze byt chapano tak, ze k moji propagaci a tedy pro komercni ucely. dekuji
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda-li je formulace textu "v tuto chvíli počítáme s dokončením dle uzavřených smluv o dílo s přihlédnutím k bodu X (vyšší moc)" opodstatněným uplatněním vyšší moci ze strany developera Děkuji
Dobry den. Chtěla bych vědět,kdo může sepsat smlouvu o odkupu pozemků pod domem,který stojí svoji polovinou na pozemku dvou vlastníků. Dekuji
do 12 hodin
Musí informovat právní zastupce o umrtí otce pozustalé potomky,ze všech manželských vstahu?
do 12 hodin
Dobrý den,v květnu jsem dostala ve škole úvazek, že budu učit cjl, dej. Mela jsem to v písemné podobě,pod tím datum, zástupce, ředitele.V srpnu začal pri.tyden,a najednou jsem přes systém zjistila, že mi vzali hod.cestiny a dali neap.obcanku.Ohradila jsem se, ze takto ne.Mohou měnit úvazek,bez mého vědomí, neinformovanosti? Děkuji.
zastupitelstvo na zasedání schválilo žádost o koupi pozemku mám i návrh kupní smlouvy na zaplacení pozemku jsme dohodnuti v listopadu kdy budu mít peníze ze spoření může obec prodej zrušit?že si zmýlili pozemek ten který mi odsouhlasili je sice obecní ale je uvnitř pozemku jiného vlastníka včetně rd k demolici vlastník má svůj díl pozemku 40let ale na vyvěšení na obci nereagoval že nevěděl že se prodává
Dobrý den, v rámci střední školy vznikla potřeba nahrávat si schůzky s vedením školy a např. se zástupci zřizovatele (náměstkem za kraj). Jde o problémy v pracovně právních vztazích (výpovědi, proti kterým se chtějí kolegové bránit) a fungování školy obecně. Musíme mít svolení s nahráváním schůzek? Máme o něj žádat? Může vedení nahrávání odmítnout? Je legální nahrávat tajně?
Dobrý den. Jsem spolumajitel nemovitosti (pozemku), kde na LV jsou uvedeni nedostatečně identifikovatelní vlastníci. Po uplynutí zákonné doby propadne tato část pozemku státu. Budu mít předkupní právo na odkup, nebo o něj musím zažádat a kde? Děkuji,
Dobrý den, někdy v roce 2003 jsem podala trestní oznámení za ublížení na zdraví. Dle vyrozumění policie byl spisový materiál předán, pro podezření ze spáchání ublížení na zdraví Okresnímu ředitelství Policie ČR. Následně mi byl zaslán Okresním zastupitelstvím dopis o obvinění jmenovaného pro - trestný čin výtržnictví a trestný čin ublížení na zdraví. Mimo tohoto vyrozumění o podání obžaloby od státního zástupce nemám žádné informace o pokračování v dané záležitosti. Ptám se tedy zda je možné ověření co se s obžalobou stalo a případný postup? Dále zda v tomto případě vznikl nárok na vymáhání odškodnění za průtahy? Děkuji za odpověď
Dobrý den. Chtěl bych zjistit výši nájmu z pozemku.Jedná se o cizí stavbu/komerčního typu/ na mém pozemku.
Dobry den chtěla bych se zeptat máme pozemek kde by jsme mohli stavět vše by jsme měli povoleno ale sestřenice manžela mu prodala 5 metru jako prijezdovou cestu ale přesto jde pozemek sousedů mají tam dva sloupky a dělají nám neschválí ze tam žádný Barak nechtějí tak jsem psala paní na zaměření pozemku a říkala ze mi pošle vyvlastňovaci zákon který mám v e-mailu tak bych se chtěla zeptat zda by šlo s tím něco dělat 😒 dekuji hezky den
do 12 hodin
Dobrý den, jsem vlastníkem pozemku. Část mi neoprávněně užívá soused. Mohu tuto část geometricky oddělit, aby vznikly pozemky dva, větší pozemek prodat a o "obsazený" pozemek vést se sousedem soudní spor?
Zdravím,včera jsem dostal vytýkací dopis. Nesouhlasil jsem s oba body. Pod nátlakem jsem podepsal. Dnes ráno jsem dodal do podepsaného dopisu,že nesouhlasím s bodem 1 i 2 a že jsem byl donucen pod nátlakem podepsat. Byl jsem dnes požádán vedoucím, abych dopsal datum dnešního dodaného komentáře. Jaké prosím mám dopsat datum svého komentáře, nebo nemám ho dopisovat?
Dobrý den, chtěla bych se zeptat.Máme s manželem z předešlého manželství každý 2 děti.U notáře jsme sepsali závěť, že až po smrti nás obou budou dědit půlkou moje a druhou půlkou jeho děti.Mě by zajímalo zda se do závěti dá zadat, která půlka pozemku komu z nich případne.Dcera si totiž koupila pozemek vedle nás,tak je pochopitelné, že by chtěla pozemek z té strany. Děkuji za odpověď
Může se při podpisu smlouvy o koupi pozemku jeden z manželů tohoto pozemku vzdát a smlouvu podepíše pouze jeden a bude jediným majitelem ? Pokud ano, co je třeba doložit při podpisu.
do 12 hodin
Dobrý den, máme pozemek kde chceme vybudovat sídlo firmy což dle uz. plánu lze . přistup by byl k němu možný po obecním pozemku na nemž je ovšem vodovodní šachtice souseda (jeho majetek), muže ho město donutit aby svolil k upravě šachtice na naše náklady aby bylo možné využívat pozemek pro příjezd k našemu pozemku.
do 12 hodin
Dobrý den, jako nejurista chápu křivé obvinění jako poměrně složitou záležitost z hlediska souhry informačních a psychologických faktorů. Jaký je právní náhled na křivé obvinění z hlediska výše uvedených faktorů, Děkuji
Dobrý den, před měsícem nám ukradli od domu kola v hodnotě Xtisíc. Policie pachatele našla, kola nee, jsou nezletilí a z domova. Teď musíme prý čekat, až policie případ uzavře. Chci se zeptat co dělat potom, když chceme, aby nám domov, jakožto jejich zákonný zástupce, zaplatil škodu. Jestli se musí podat žaloba k soudu nebo co dělat. Děkuji za odpověď
Dobrý den, je teoretický možný občanskoprávní spor se státním zástupcem? Jaká práva se porušují, když způsob šetření policie, kterou dozoruje státní zástupce, je nekvalitní? Jak reagovat na tvrzení, že státní zástupce má právo na způsob šetření dle svého uvážení. Děkuji
Dobrý den, má člověk právo vyslovit osobní hodnoticí postoj vůči reakci státního zástupce na podnět? Děkuji
Dobrý den, potřebovala bych poradit, co napsat do návrhu na podmíněné zastavení trestního stíhání. měla jsem dopravní nehodu, kterou jsem zavinila a spolujezdec s nabouraného vozidla měl zranění na dobu léčby delší než 7 dnů. Nyní je celý spis u státního zástupce. S poškozeným jsem se finančně vyrovnala a omluvila, mám čistý trestní rejstřík, čistou kartu řidiče, stálé zaměstnání. Děkuji předem
Dobrý den Prosím o radu ohledně pozemku. Na kterém máme plochu ke vchodu do RD, příjezd k domu pro auto a kousek zahrady s plotem. Bohužel ale pozemek nepatří nám. Před X lety jsme kupovali nový RD. S tím, že má vše, jak má být. Již hotový a na klíč. Po nějakém čase jsem zjistil. Že to tak není a malá část právě před domem není naše podle katastru nemovitostí. Ale patří městu. Ani ne tomu prodávajícímu. Ten nám ale při prodeji tuto skutečnost nesdělil. Koupili jsme tedy dům. Ke kterému se musíme dostat skrz cizí pozemek. Z prodávajícího vypadlo, že má s městem, jakou si smlouvu o směně pozemku a tato malá část pak připadne jemu. Po nedávné urgenci, jak se to vše má. Nám bylo sděleno z jeho strany, že začne jednaní s městem o dodržení smlouvy a převodu. Už naznačil, že by nám to byl pak ochoten odprodat po nabití nebo to nechat, jak to je. Taková milosrdnost. S tím jsme ale nepočítali a nechat to na dobrém slovu také není dobré. Vím neznalost neomlouvá. Peníze na nějaký odkup nejsou a na dobré slovo to nechat také nechceme. Nikdy nevíme, co stane. Napadlo mě, jestli nezajít na město s dotazem na ten pozemek a případně toho prodávajícího předběhnout. Když je to pozemek před naším RD a pořád dle katastru ve vlastnictví města. Děkuji předem za případnou radu.
Majitel přes 40 let nejevil zájem a ani se nestaral o pozemek kolem domu v soukromém vlastnictví. O tento pozemek se starali vlastníci domu a v současné době po nich nárokuje nájem, nebo odkoupení pozemku. Má na toto právo ? Nelze použít Derelikci nemovitosti ?
Dobrý den, přítel vlastní pozemek, na kterém chceme stavět rodinný dům. Pozemek není možné převést do spoluvlastnictví (darovaný jeho rodinou, která si to nepřeje). Stavět chceme částečně z naspořených peněz nás obou a z hypotéky také psané na oba. Pochopila jsem, že dům musí být v jeho vlastnictví. Na jaké vypořádání mám právo pokud se rozejdeme? Změnila by se moje pozice, pokud bychom se před stavbou vzali? Co můžeme udělat, abych se dostala alespoň do částečně férové pozice?
Dobrý den, pozemek je vlastněn ideální 1/2. Jeden z vlastníků provedl úpravy (oplocení, dlažba, stromy) bez souhlasu druhého vlastníka. Kam podat žádost o odstranění těchto úprav bez souhlasu? Domluva není možná. Pozemek v KÚ - zahrada, ale slouží jako příjezdová cesta.
Dobry den, jsme rozvedeni. Mam ve sve peci syna. Jde mi o to, ze otec ho dava do druziny. Pokud ho nevyzvedava on, tak si napsal na papir kdo bude pripadne syna vyzvedavat. Napsal tam svou pritelkyni. Muze toto i bez meho souhlasu jako zakoneho zastupce? Muze si na papir o vyzvedavani ze skolniho zarizeni napsat koho chce aniz bych ja o tom vedela a odsouhlasila? Dekuji za odpoved.
do 12 hodin
Dobrý den, zřejmě jsem právní naivista, protože jsem očekával, že vůči mým argumentům budou protiargumenty, které bud mé argumenty potvrdí nebo vy vrátí. Jak na OSZ, tak na KSZ jsem se dočkal jen ad hoc tvrzení a paušálních frází a mé argumenty jakoby neexistovaly Takže jsem podal podnět na VSZ. Existuje nějaká obrana proti duševní lenosti státních zástupců, kteří zneužívají své mocenské postavení a odpovídají jak se jim zachce? V případě ústavní stížnosti jak najít právníka, jenž by sepsal případnou ústavní stížnost ?
Bývalý vlastník pozemku tvořícího funkční celek s naším rodiným domem nám ústně slíbil odprodej pozemku pak ale prodal i se soused.pozemky jiné osobě která nám pozemek prodat odmítá, lze se prodeje domoci a jak postupovat?