Chceme darovat s manželem dceři dům, jaká bude výše darovací daně?

Právní poradna>Všechny dotazy>Chceme darovat s manželem dceři dům, jaká bude výše darovací daně?>
Dotaz
dobrý den, chceme darovat s manželem dceři dům, jaká bude výše darovací daně? dům má hodnotu cca 20 mil.
Odpověď od:
Mgr. Silvia Hříbková
Advokát
Dobrý den, Jelikož jste s dcerou příbuzní v linii přímé, je převod osvobozen od daně z příjmu v souladu s ustanovením § 10 odst. 3 písm. c) bodu 1. zákona 586/1992 Sb., o daních z příjmů. Daň z nabytí nemovitosti byla zrušena. Takže žádnou daň platit nebudete. Nicméně pokud není dcera zletilá, resp. pokud je nezletilá, tak musíte nechat darovací smlouvu schválit opatrovnickým soudem. Nejedná se o nic složitého, ale je to formální krok, bez kterého katastr převod vlastnického práva nezapíše. V případě Vašeho zájmu mohu připravit darovací smlouvu, případně Vám pomoci s jejím schválením u soudu, pokud je dcera nezletilá. V případě jakýchkoliv doplňujících dotazů jsem k dispozici. S pozdravem, Mgr. Silvia Hříbková, advokátka

Předchozí dotaz

Mám zahradu v osobním vlastnictví a půjčila jsem ji kamarádce pro slepice a teď chce po mně zaplatit že tam udělali nový plot

Mám zahradu v osobním vlastnictví a půjčila jsem ji kamarádce pro slepice a teď chce po mně zaplatit že tam udělali nový plot Xm2 dlouhý před Xlety dělaly ten plot a cenu si mám zjistit na internetu a chce to hned děkuji za radu

Další dotaz

Mám nárok žadat zpětně o částku jen z pozemku na kterém dum stoji?

Dobrý den, rozvedla jsem se s manželem před nekolika lety a vyplatil mi čast z nemovitosti(rodinnejo domu) na který jsme měli častečně hypotéku. Vyplatil mě pouze část z rodinneho domu, ale z pozemku na kterém roddinny dum stojí mi částku nevyplatil. Mám nárok žadat zpětně o částku jen z pozemku na kterém dum stoji? Máme mezi sebou smlouvu o rozšíření rozsahu společného jmění manželu jako notářsky zápis ověřený notářem.dekuji
Mgr. Silvia Hříbková
Advokát

Nejnovější dotazy:

Soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření

Dobrý den, v opatrovnické věci ohledně styku se synem byl proveden psychologický posudek, který pro mě nedopadl nejlépe a soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření. Na základě toho byl nařízen usnesením psychiatrický posudek. Ale podařilo se mi řízení o styku se synem zvládnout s rozsudkem, že styk se neurčuje Psychiatrický posudek proveden nebyl. Bylo zde vydáno doporučení na asistovaný styk. A můj dotaz zní, jestli kdyby OSPOD či ex či soud vyvolaly v této věci nové řízení, jestli bych se mohl vyhnout psychiatrickému posudku tím, že bych řekl, že se se synem již stýkat nebudu do dospělosti. (jestli bych měl vůbec ten asistovaný styk podstupovat), či je-li jiná možnost se psychiatrickému posudku vyhnout. Děkuji.

Uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně

Dobrý den, uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně, odměnami. Stejně tak bylo postupováno i u dalších zaměstnanců. Dva měsíce tomu tak bylo, nyní se tak neděje. Dostávám pouze hrubou mzdu uvedenou ve smlouvě. Můžu s tím něco udělat?

Po své mamince jsem zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu

Dobrý den, v roce x jsem po svém mamince zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu, jedna je z titulu nevyplaceného majetkového podílu a druhá u titulu nevyplaceného vypořádavacího podílu. Několikrát jsem se emailem i telefonem dotazoval v družstvu, ale nikdy jsem od nich nedostal jinou než ústní odpověď, že "je to promlčeno", nic víc, ani konkrétnější co je promlčeno. Děkuji za odpověď

Dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu

Dobrý den, dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu (prý systémová chyba, až do konečného vyúčtování tvrdili, že mám vše ok). Teď přišel nedoplatek a já je ihned kontaktovala. Jak v tomto případě mohou postupovat? Mohou platbu vymáhat takhle zpětně nebo mě nutit do splátkového kalendáře? Děkuji.

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka"- zasláno v 18:00 hod. Byla prý pověřena ředitelem to sdělit. Mám jako rodič povinnost poslouchat učitele? ze zákona?

Ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle

Dobrý den, ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle. Jde o to, že se věnuji psaní autorských textů a knih. Píšu je cca 5 let a sdílím je na sociální síti. Nyní mi byl jeden z textů ukraden, kdy ten kdo ho vydává za svůj mě slovně napadl a píše lidem o tom, že jsem zloděj apod. jelikož se nejedná o spor mezi sousedy o tom kdo má lepší vlasy, rozhodla jsem se tuhle situaci řešit. Můžu se zeptat jak přesně postupovat, když jde o křivé obvinění a porušení autorských práv? Abych prokázala pravost svého textu a očistila své jméno? Děkuji
Potřebujete pomoc právníka?
Máme pro vás slevu na první dotaz.

Podobné dotazy

Bydlím v RD se synem, jeho ženou a dětmi. Mám ještě dceru, která bydlí jinde. RD je můj. Kdyby nedej bože syn zemřel dřív než já, dcera zdědí půl RD (a peníze, pokud nějaké budu mít), a druhou půlku zdědí synovy děti, nebo všechno dědí dcera? A jak v tom případě zabezpečit, aby půlku mého majetku po mé smrti zdedila vnoučata? Dcera deti nemá.
Dobrý den. Jsme tři sourozenci. Ja s manzelem zijeme s detmi v dome, kde jsem se narodila. Sestra zije v byte v jinem meste a bratr si stavi dum. Maminka na me muj rodny dum prepsala darovaci smlouvou. Maminka ale s nami v dome zije a zit bude(vecne bremeno). Muj bratr se vzdal naroku na jakoukoliv kompenzaci, se sestrou jsem se dohodla na financni kompenzaci. Nyni jsme se ale nepohodly a ona najednou nasi slovni dohodu zrusila a nastolila si nove podminky. Bud ji vyplatim cca 3x vetsi castku, nez na ktere jsme byly domluvene nebo ji prenecham dum. Pry to bude resit s advokatkou. Moje otazka zni, zda muze byt v tomto uspesna a vazne si muze vymahat pravne kompenzaci na nemovitost, kterou jsem dostala darem.
Zdravim, sme slovaci dlhodobo zijuci v CR, narodila sa nam dcera, ktora ma uz SR aj CR rodny list. Ja ako otec mam v CR prechodny pobyt a rad by som vedel nasledujuci postup: - ako moze dcera ziskat trvaly pobyt v CR? - za akych podmienok moze dcera ziskat ceske obcianstvo alebo dvojite?
Dobrý den, byla nam schvalena hypoteka na dum. Rucime pozemkem, ktery tchyne prepsala pouza ne manzela jako dat. Tedy nespada do SJM. My nemame upravene SJM zadnou smlouvou. Dum se bere jako spucast pozemku, busu mit narol vlastnir dum, kdyz nevlastnim pozemek?
Dobrý den, dcera zdědila po matce chalupu. Na ní bohužel je břemeno odsouhlasené matkou ve prospěch banky - ručení za úvěr 3,9 mil na dostavbu domu příbuzné osobě. Tato osoba odmítá zrušit břemeno, přestože má dost nemovitostí, aby mohla ručit svým majetkem. Dcera žije v zahraničí a chtěla by chalupu prodat. Lze nějak danou osobu donutit, aby neblokovala prodej chalupy? Např. požadovat finanční měsíční úhradu za toto břemeno?
do 12 hodin
Dobrý den, mohu jako rodič zplnomocnit svojí zletitou dceru, aby mne zastoupila a jednala za svojí mladší sestru (mojí nezletilou dceru) na základní škole?
Dobrý den, mám na Vás dotaz čeká mě rozvod manželství. Chci se Vás zeptat ohledně rozdělení dohody majetku SJM. Máme společně dům na hypotéku, avšak jeden druhého nemůžeme vyplatit. Chceme dům nechat pro děti. Když se rozvedeme může se sepsat dohoda kdy se majetek rozdělí na půl dům se bude splácet do konce hypotéky. V katastru bude mít každý svoji polovinu a udělá se věcné břemeno s přepisem na děti?
do 12 hodin
V roce1978 jsme vstoupili do druhého manželství, já Mirosla (85) a Jana (81). Já mám z prvního manželství 1 dceru, manželka 1 syna a 1 dceru. Z druhého manželství děti nemáme. Od roku 1989 máme oddělené hospodaření podle rozdělených kompetencí (manželka strava doma, domácí potřeby, já platím byt, veškeré investice v bytě, dovolené kulturu a sobě obědy v menze). V roce 1992 jsme si pořídili byt do osobního vlasnictví, který jsem platil. V dobré víře jsem nechal zapsat jako vlastníka manželku. V současné době spolu dobře nevycházíme. Ctěl bych se ubezpečit, jak je to s dědickým právem na byt po mém úmrtí. Podle mého názoru nabytí bytu proběhlo v manželství, takže z hlediska vlastnického podílu vlastním polovinu hodnoty bytu, kterou po mém úmrtí by měla zdědit dcera. Byt není zadlužen. Moje otázka zní: je tomu tak anebo se mýlím. V záporném případě prosím o radu, jak bych měl postupovat, aby tomu tak bylo. V kladném případě bych vás požádal o písemné potvrzení, že tomu tak je.
do 12 hodin
Dobry den. Prosim o radu jak na darovaci smlouvu notebooku pro potreby vyuky od babicky ( treti osoby ) do vylucneho vlastnictvi sve nezletile vnucce aby notebook byl ochranen proti exekuci rodicu. Podepise dite ?Dekuji
Dobrý den.Zdědili jsme dům ve kterém má právo na dožití maminka mého manžela,která je v domově pro seniory.Není schopná se sama o sebe postarat a do domu se už bohužel nevrátí. Mám dotaz.chceme dům prodat,nemáme dost času ani financí,aby jsme dům udržovali,nechceme ho prodat s věcným břemenem.Je možné přepsat její bydlení a dožití u nás doma?
do 12 hodin
Dobrý den, chcy se z manželem rozvést vůbec se nerozumíme...máme spolu dceru 12 let. manzelstvi trvá od roku 2009.
do 12 hodin
Dobrý den, chtěli bychom synovi darovat finanční prostředky ve výši 3 mil. Kč na koupi bytu, který by si chtěl koupit společně se svou přítelkyní, cena byty 6 mil. Kč. Předpokládám, že časem byt prodají a postaví si dům. Doporučujete sepsat darovací smlouvu?
dobrý den, jak je to s placením alimentů když díte dovrší 26let? Dcera dělá vše proto, aby studovala, co nejdéle kvůli alimentům, lze to navršením 26let zrušit či zažádat, že dcera je už na tolik dospělá, aby chodila ke studiím do práceˇ(ponížit alimenty)
Dobrý den. Je prosím napadnutelná darovací smlouva na nemovitost, pokud je dárce svéprávný, ale ve zdravotní dokumentaci má Alzheimerovu chorobu? Děkuji.
do 12 hodin
Jde sepsat poslední vůle tak,že odkazi dceři dům s tím,že ho v budoucnu může prodat,ale musí koupit další nemovitost,která vždy bude psaná jen na ni?
Dobrý den, při rozvodu bylo domluveno, že syn (18) bude bydlet ve společné domácnosti o otcem, v jeho domě. Ten mu má hradit náklady na ubytování a stravu. Dcera (18+) bydlela v době rozvodu s chlapcem jinde. Začátkem roku se vrátila domů. Otec i já posíláme dětem pravidelně alimenty. Otec se v prosinci odstěhoval k jiné ženě a od dubna chce po dětech aby si platily provoz domu(elektřinu, stočné, televizu, wifi), dělá to přes 2 000 Kč měsíčně. Dcera má školu, která jí dovoluje chodit na brigádu, má dokonce dvě, takže otci peníze dává. Já jim kupuji jídlo, vařím o víkendu, pomáhám na zahradě. Otec kromě alimentů nic, dokonce jim celý dům a velkou zahradu nechal na starost, nic tam nedělá. V domě bydlí i jeho rodiče, na ty se také vykašlal, také dětem pomáhají. Na stížnost syna, že se mu to nelíbí, mu napsal, že jim provoz platit nebude. Mně se to nelíbí, dcera mu v podstatě vrací alimenty zpět a jeho vůbec nezajímá z čeho žije. Nevím jak to řešit, kam se obrátit. Děkuji za odpověď
do 12 hodin
Dobrý den, dcera bydlela s přítelem se kterým má dítě. Za dobu partnerského vztahu si vzali půjčku, kterou společně utratili za zařízení bytu a věci denní potřeby. Půjčka je napsaná na dceru, protože její partner ma exekuci na plat. Následoval rozchod, je možné nějak přimět bývalého partnera, aby se na splácení finančně podílel? Děkuji
do 12 hodin
Dobrý den, chtěl bych se zeptat dceři které bude teprve za měsíc 18 ukončila studium a je vedena na úřadě práce. Od té doby co ukončila studium jsem přestal platit výživné. Měl bych stále platit?
do 12 hodin
Chci podat na ins. správkyni trestní oznámení pro vydírání. Pobírám menší důchod, pro schválení oddlužení jsem potřeboval poskytovatele důchodu. správkyně spočítala částku na 1500,-Kč měsíčně(myslím si, že už tehdy nás natáhla o víc než bylo nutné)byl jsem rád že mi schválili oddl. později mi bylo 3 x přidáno na důchodě!!!Žádal jsem ať spočítá nový dar-snížení).stále mi vyhrožovala, že případné snížení daru , může mít nakonec výsledek neschválení oddl. Teď se soudu chválila, že z mého dárce vytáhla navíc!!! proti mé vůli i dárce cca 10.000Kč Díky
Rozchod druh a druzka. Dcera 12 let ve střídavé péči. Sepsana dododa, ze dum i hypoteku, ktere byl psane na jen druzku prodaji a rozdeli rovnym dilem. Druzka dum prodala pod cenou svym znamym. Druh kazdy mesic posilal na ucet celou castku na hypoteku plus jeste neco malo navic (cca polovina energiii). Dum je prodany nyni za 5 mil., jeden zajemce chtel dum koupit za 6,8 mil. Jak postupovat?
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na vlastnictví manželů. Před manželstvím jsem koupila rodinný dům, který jsem měla ve svém vlastnictví a jsem zapsaná na katastru nemovitostí. O několik let později jsem se vdala a s manželem jsme začali dům opravovat. Museli jsme i refinancovat hypotéku, ve které je manžel uveden jako hlavní ručitel, z důvodu mojí mateřské dovolené. Chtěla bych se zeptat zda i nadále je dům v mém vlastnictví, když jsem ho nabyla před manželstvím a nebo už se stal společným majetkem manželů?
Můj švagr koupil pro svou dceru byt, ve kterém bydlí dcera s přítelem a jejich syn. Původně vlastnila polovinu bytu dcera a polovinu její otec. Nyní nechal otec přepsat svou polovinu na nezletilého vnuka, který tam bydlí. Ráda bych si ověřila, zda může dojít k manipulaci s bytem (např. přepsání na přítele dcery), když rodiče jsou zákonní zástupci syna.
Dobry den Platím vyživné zletilé dceři i 16 leté dceři , býv. manželovi měsíčně. Při rozvodu jsme se dohodli, že na mimořádné výdaje budem přispívat 1/2, býv. manžel má dcery v plné péči a s dcerami se vůbec nestýkám protože nechtějí. Jsem povinna platit mimořádné výdaje? Býv. manžel je po mě chce, na učebnice, koleje vysoké a střední školy našich dcer. Děkuji za odpověď
do 12 hodin
Dobrý den, kupujeme s manželem dům, již jsme s prodávající stranou podepsali kupní smlouvu, složili peníze do advokátní úschovy a byl podán návrh na vklad do katastru nemovitostí. Před podpisem kupní smlouvy jsme věděli, že dům leží v záplavové oblasti, majitel nás však informoval, že má dům pojištěný i na riziko povodní, takže jsme se s touto informací spokojili a neověřovali, v jakém povodňovém stupni dům leží a přistoupili ke koupi. Nyní jsme však zjistili, že z důvodu záplav, které zde cca před 10 lety proběhly, pojišťovna dům proti povodni nepojistí a že dům se nachází ve 4. povodňovém stupni. Kdybychom tuto informaci obdrželi před uzavřením kupní smlouvy, nepřistoupili bychom na ni. Ráda bych se zeptala, zda máme v této situaci nějakou možnost, jak od smlouvy odstoupit, jak případně postupovat a na co se připravit.
do 6 hodin
Hezký večer, mám dotaz jsem vlastníkem domů, žila jsem s manželem 7 let společně jsme dům zvelebily cca, 250 tisíci, rozvedly jsme se manžel se nechce domluvit na sjm že bych mu polovinu vyplatila chce to dát k soudu, já dům prodávám má právo chtít větší obnos peněz z prodejní ceny?
do 12 hodin
Dobrý den , zemřel můj otec. Pozůstalostní řízení se odehrálo bez mojí účasti , pouze za přítomnosti jeho manželky a také ,možná její dcery , rád bych věděl zda je toto možné obnovit a v případě ,že ano jak postupovat. Děkuji
Dobrý den. Chtěl by se zeptat. Na dceru, která neudělala maturitu a zapomněla se přihlásit k opravným zkouškám v září, plátím alimenty. Jelikož jí dle mého soudu končí status studenta. Buď se přihlásí na pracovní úřad anebo si najde práci. Musím platit dál alimenty? A jak postupovat v případě, že chci alimenty zrušit nebo snížit. Já přišel o práci a dcera mě nenavštěvuje ani moc nekomunikuje. Děkuji
Dobrý den,moje dcera platí velkou hypotéku a momentálně by měla být na mateřské (11měsíců dítě).Nastoupila na nižší úvazek.Obě pracujeme ve zdravotnictví o hlídání se střídáme.Jelikož jí házejí klacky pod nohy,chtěla bych jí pomoci.Chtěla bych se zeptat,do důchodu mám ještě 4 roky,co by bylo pro mě lepší,snížit úvazek,nebo jít do předčasnýho důchodu?Podotýkám jsem 40let u lůžka a dcera má možnost nastoupit na místo kde pracovala a nabídli jí velice výhodné podmínky,ale bohužel je to s dojížděním.
Dcera zemřela,kdo bude dědit
Dobrý den, během manželství jsem darovací smlouvou ziskala byt, ten je zatížen věcným břemenem, do konce života dárce s ním tedy nebudu moct žádným způsobem nakládat. Čeká mě nepěkný rozvod. Bude tento byt brán při rozvodu v potaz a když to řeknu blbě, "znevýhodní" mě, co se týče majetkového vyrovnání? Děkuji
Dobrý den . Našla jsem brigádu na DPP, ale vyšoupli mě z ÚP, že musím mít DPČ. Jaké jsou výhody a nevýhody pro mě na DPP a DPČ, když je výdělek přes 20 tisíc měsíčně. Mám dceru na studiích. Děkuji
Dobrý den Odstěhoval jsem se že společné domácnosti.Jiz *** měsíce žiju s novou partnerkou.Oba vedeme řádný život a máme zaměstnání. Ještě jsem neřešil rozvod.V manželství mám nezletilou dceru. Mam otázku zda si můžu dceru vzít k sobě na prázdniny i když s tím její matka nesouhlasi.(nemáme vyřešeno žádnou dohodou a přes moji snahu se domluvit se mnou její matka nekomunikuje) Může si její matka klást podmínku ,že v té době kdy budu mít dceru u sebe ,nesmí s náma být má nová partnerka a vídat se s mojí dcerou? Jakou mám povinnost oznámit manželce že si dceru beru aby nemohla třeba na policii hlásit únos dítěte.Nechci dceru odvézt do zahraničí jednalo by se o pobyt v ČR Děkuji za odpověď
do 6 hodin
DD,vlastním s bratrem napůl dům, dědictví po matce. On nechce prodat ani darovat. Dům je v havarijním stavu. Není způsobilý k trvalému bydlení. Chci rekonstrukci celého domu, bratr souhlasí, ale bez finanční podpory. Jak se řeší budoucí dědické řízení po nás, když náklady rekonstrukce celého domu budou jen na mě? Jak se dá řešit?Děkuji
Dobrý den, rozvádím se a řešíme majetkové vyrovnání. Postavili jsme s manželem dům, vzali si hypotéku. Manžel mě z domu vyplatil a já nechala svůj podíl domu napsat na něj. Bohužel mě nemůže vyvázat z hypotéky, protože nemá pro banku dostatečně vysoké příjmy. Hypotéku bude splácet jen on. Potřebuju vědět, jaká mi hrozí rizika, kdyby hypotéku přestal splácet. Může mi banka pak obstavit můj majetek? Nebo by banka chtěla prodat jen daný dům a nemovitost v zástavě, což je manželův další byt? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, manžel si počátkem roku našel přítelkyni, se kterou se i intimně stýkal. Nyní mi tvrdí, že jsou pouze kamarádi a nemá zájem se se mnou rozvádět. Já mu však nevěřím a chtěla by jsem manželství ukončit. Máme již zletilé dítě a rodinný dům, ve kterém se synem bydlíme. Dům je psaný na na mě a na manžela. Manžel odejít nechce. Chtěla jsem se zeptat, jak by to bylo s majetkem, zda by se se mnou musel manžel finančně vypořádat a v jaké procentuální výši. A hlavně jestli to že manžel měl v nedávné době milenku, se kterou jak tvrdí, je nyní jen kamarád je dostatečný důvod k rozvodu.
Dobrý den. Dostal jsem darem od otce pozemek, na kterém jsem postavil dům (stavebníkem jsem pouze já), který jsem z 99% stavěl i financoval sám a cca 1% přítelkyně. Nyní chystáme sňatek a kolaudace proběhne až po sňatku. Můj dotaz zní, zda dům po kolaudaci spadne do SJM, nebo bude patřit pouze vlastníkovi darovaného pozemku, tj. mně. Popřípadě zda varianta SJM automaticky znamená 50% podíl obou, nebo v případě sporu lze určit podíl na základě doložených vkladů. Děkuji
Dobrý den, mám dceru 6 měsíců a nechci, aby se stýskala s mou tchýní. Tchýně ke mě nemá dobrý vztah a o mou dceru se nezajimala až doteď, kdy si vyžaduje, aby ji manžel vozil k ní domů. Může si tchýně zažádat o styk s mojí dcerou soudně nebo co vše může podniknout pro to, aby ji mohla vídat? Dá se právně z mojí strany zakázat styk, popřípadě z jakého důvodu? Mohl by byt duvod výhružky nebo urážky z její strany, strany její dcery a sestry? Jsem z toho psychicky na dne. Nebo dá se upravit styk na určité dny a za přítomnosti manžela, mě nebo sociální pracovnice (asistovaný styk za pomoci pracovnice OSPOD)? Co je reálné reseni a jak to v takových případech chodí? Předem děkuji za odpověď.
do 6 hodin
Jsem po rozvodu vlastním dům na polovinu domu mi darovala peníze sestra, dům prodávám nemám udelano sjm s bývalým manželem můžu poslat peníze z prodeje sestře na účet? Nebudu mít problém?
Dobry den, tatinek bydli v jednom dome se synem. Tatinek se potrebuje prestehovat a dum prodat. Co se synem, ktery nechce odejit. Dum je napsany jen na otce. Syn tam ma trvale bydliste. Jake mame moznosti? Dekuji.
Dobrý den, mám přítelkyni na Slovensku. Je to svobodná matka dvou nezletilých dcer, přičemž u jedné z nich jsem zapsán v RL jako otec a nese moje příjmení. Chtěly bychom spolu žít a tvořit rodinu i s druhou dcerou u nás na Moravě. Její otec však s odstěhováním dcerky souhlasit nebude. Otec nemá soudně stanovené výživné, ale matce přispívá a navštěvuje ji. Co v takovém případě dělat?
Jak ma otec narok vídat se se svou dcerou ,při určování výživného se před soudem dohodli že to nechaji na domluvě ale od té doby co se matka dcery vdala to nefunguje, alimenty syn platí,zaměstnání ma ,zázemí pro dceru také,jak je to s vánocemi,prázdninami a jiné dekuji
do 12 hodin
Dobrý den, dcera plnoletá, která žije s matkou, dostudovala střední školu. Údajně nemůže najít práci, ale ani nemá snahu nahlásit se na úřad práce. Jsem z toho rozhořčený a mám největší chuť ji přestat platit alimenty, abych jí ke jejim "povinnostem" přinutil. Samozřejmě, je to má dcera, nechci jí o nic připravit, ale zlobí mě to. Když bych přestal platit a ona to dala k soudu, mám nějakou šanci "neprohrát" ? Děkuji za Váš názor, či radu.
Dobry den, pritel se soudi o barak na ktery plati hypoteku. Ma predmanzelskou smlouvu na pozemek a dum je na pul s byvalou manzelkou.Ona ho odmita do domu pustit.Chtela jsem se zeptat kdybychom se vzali mohli bychom dum uzivat i my dva bez toho aby na nas volala policii?
do 6 hodin
Dobrý den,mám v péči dceru .Dcera teď byla 2 měsíce u její matky na prázdninách, musí mi za ty dva měsíce poslat jeji máma alimenty, které má danne soudem?Děkuji za odpověď.
do 12 hodin
Dobrý den, babička nám před necelými dvěmi lety darovala dům na základě darovací smlouvy. V darovací smlouvě je i reálné břemeno - obdarování jsou povinni se o dárce postarat - obstarání léků, zajištění doprovodu k lékaři, obstarání běžných nákupu a to od okamžiku, kdy si o to dárce požádá. Babička se rozhodla, že si teď v sobotu zavolá a my ji v pondělí odvezeme po doktorech a nebere ohledy na to, že oba obdarování jsme v práci. Když jsme řekli, že doprovod obstarame ale nebudeme to my, vyhrožuje, že je to porušení, a že ji nemůžeme stresovat jízdou s cizím člověkem. Snaží se o to, abychom toto břemeno porušili. Na co má v takovém případě nárok? Můžu si ze dne na den zavolat bez předchozí domluvy, když se nejedná o akutní stav?
do 12 hodin
Vlastním s manželem rodinný domek (SJM), Svoji polovinu mu chci darovat.Na domku je věcné břemeno( hypotéka ) , Poradíte mi jak napsat darovací smlouvu a jaké podklady k tomu budu potřebovat?
do 12 hodin
Dobrý den prosíme o radu před nedávnem nám zemřel otec bylo dědické řízení jsme tři sestry vzdaly jsme se dědictví e prospěch matky s tím že souhlasila že prodáme dům do života matky vstoupil pan X který měl prodat auto po otci a zaplatit dědickou dan dan není dodnes uhrazrná shce nám prodávat dům matka je z něho uplně zblázněná máme strach že příjdem o dům peníze za auto dodnes nemáme podáme trestní oznámení na policii. let nechce prodat dům přes ralitní kancelář můžeme matku zbavit částečné svépravnosti děkuji
do 12 hodin
Dobrý den, prosím o radu. Chci odvolat dar pro nevděk, ale obdarovaný již nemovitost nevlastní. V mezidobí ji převedl. Jak by měla znít žaloba, nárok a kolik by činil soudní poplatek. Děkuji.
Dobrý den. Dcera přestoupila do soukromé školy, kde jí byla slíbena distanční on-line výuka přes google učebny. Po obdržení školného škola přestala komunikovat. Dcera dosud nemá přístup do učeben, na maily nikdo nereaguje, telefon nezvedají, žádná výuka neprobíhá. Jet do školy momentálně nemůžeme, žijeme v zahraničí. Jak můžeme postupovat? Děkuji a přeji hezký den.
S bývalým manželem se v současné chvíli soudíme o svěření dcery do péče. Doposud jsem měla dceru v péči já a on měl rozšířený styk. Teď chce střídavou péči, v současné chvíli ji máme na zkoušku. Ovšem dcera takto není spokojená a mne zajímá jak mám postupovat při dalším stání?
Dobrý den, dostal jsem darem v rámci rodiny nemovitost. V zákoně se píše, že dárce může požadovat vrácení daru v případě porušení dobrých mravů, ale nikde není uvedeno, co to znamená. Dá se považovat za porušení dobrých mravů např., že přestanu s dárcem jakkoliv komunikovat (brát telefony atd.)? A když by došlo k soudnîmu řízení, musí dárce nějak dokazovat, že jsem "dobré mravy" porušil? Děkuji
do 12 hodin
Dobrý večer, potřebuji poradit ohledně majetku.Po svatbě,před téměř 20 lety jsme s manželem dostali darem dům od jeho rodičů,každý polovinu.Tchyně má v domě věcné břemeno.Nyní se rozvádíme a tchyně mě chce o moji polovinu domu připravit,vzít dar zpět.Nikdy jsem jí ublížila,vždy pomáhala,byla jsem taková její služka.Má právo na to vzít dar zpět?
do 12 hodin
Dobrý den, Koupili jsme jsi starý dům před nekolika lety a začali s rekonstrukcí, bohužel dům skrýval mnoho skrytých vad a jedna z nich byla střecha, při výměně střešní krytiny se rozpadlo shnilé úžlabí, kterým zatékalo do domu, ale asi jen nám, aby toho nebylo málo firma, která nám vše dělala, tak zkrachovala, ze dne na den, tak manžel úžlabí dodělával sám, při opravě úžlabí změnil sklon aby voda netekla na chodník a někdo neudělal a svedl vodu na zahradu do nádrží, kde jí používáme na zalévání. Přes 2 roky byl klid až teď nás soused udal na stavební úřad že jsme změnili sklon a že jemu teče do domu zdůrazňují podzemní voda. Bydlíme na pískovci s podzemní vodou. Stavební úřad semnou před 3 lety komunikoval jen přes email, kde nechtěl nic řešit kvůli Covidu a ať uděláme to tak ať nemáme škody na majetku a teď po nás chce abychom jsi zažádali o dodatečné povolení a udělali projekt na změnu úžlabí, které má 5m X 1.5m. Nemáme na to finance a ani chuť, když nám soused leze po úžlabí a ničí ho a fotí jsi náš dům a zahradu a jen se modlím aby jsi nefotil i naší dceru. Byla jsem ho už nahlásit na policii za narušování soukromí. Chci poprosit o radu jestli je nějaká možnost. Děkuji
Dobrý den, dcera je na mateřské dovolené s roční dcerou, mají dům ve SJM. Její manžel ma milenku se kterou chce žít ale rozvádět se nechce, dělá dceři scény a neustále mění rozhodnutí na kterém se domluví ohledně soužití nebo péče o děti či placení výživného. Jednou jí s dětmi vyhodil z domu, že může jít do bytu, který vlastníme my jako její rodiče. Ráda bych se zeptala jak od něho získat peníze za nájem našeho bytu dceři, když nejsou rozvedeni a dcera je na mateřské, aby si zároveň zeť nemyslel, že tím je odproštěn od platby nájemného, protože je to naše dcera. Děkuji za radu. V.
do 12 hodin
Dobrý den, přítel vlastní pozemek, na kterém chceme stavět rodinný dům. Pozemek není možné převést do spoluvlastnictví (darovaný jeho rodinou, která si to nepřeje). Stavět chceme částečně z naspořených peněz nás obou a z hypotéky také psané na oba. Pochopila jsem, že dům musí být v jeho vlastnictví. Na jaké vypořádání mám právo pokud se rozejdeme? Změnila by se moje pozice, pokud bychom se před stavbou vzali? Co můžeme udělat, abych se dostala alespoň do částečně férové pozice?
Dobrý den, zdědila jsem dům po otci ve kterém žil s přítelkyní více jak deset let, má zřejmě tedy právo bydlet jako by měla nájemní smlouvu. Nyní si nemohu dovolit udržovat dům ( vše k rekonstrukci) a potřebuji dům prodat. Paní má zažádáno o domov seniorů, protože její zdravotní stav to již vyžaduje ( snížená mobilita ). O tuto paní se nemohu starat a její dcera nejeví zájem. Paní mi zatím platí jen inkaso a nyní po mě požaduje nájemní smlouvu, aby si mohla podat žádost o příspěvek na bydlení, protože i to inkaso nezvládne. Já o nájemní smluvu ale nemám zájem, protože dům nechci a nemohu držet. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat, jak paní vystěhovat v rámci nějaké doby? Zda opravdu sepsat nájemní smlouvu, či je to beze smlouvy, tak jak to je nyní pro mě jednodušší? S paní máme korektní vztahy, ale obávám se, že by odmítala dům opustit. Mám totiž dojem, že pronajímatel je vždy bit, i když je v zoufalé situaci. Děkuji,
do 12 hodin
Dobrý den . Babička sepsala závěť( doma bez ověření notářem ) ,kde svůj byt odkazuje své vnučce ( jedinou pozůstalosti v hodnotě cca X mil).Své 3 potomky opomenula v závěti .Jak se bude dělit tento majetek v souladu s nepominutelným i dědici ?(je možno i zhruba vyčíslit v peněžních částkách ?) Dekuji
do 12 hodin
Manželka, se kterou bych se rád rozvedl, mne obvinila z fyzického napadení dcery a dále lékaři po telefonu uvedla, že jí údajně dcera řekla, že v nepřítomnosti matky dceru biji pěstmi. Dcera na dotaz policie toto vyvrátila. Na sociálce to pak vyvrátili obě dvě, ale policie má zápis, ve kterém lékařka píše, že jí toto bylo manželkou sděleno. Nakonec policie případ ukončila, ač jsem policii i lékařku žádal, aby se věc prošetřila. Já ale žiju v neustálém napětí, čeho je schopna manželka použít - křivá obvinění, pomluvy, jen aby mne zdiskreditovala. Jaký czela konkrétní krom mám učinit na svoji obranu, bojím se, že podobné útoky se od manželky mohou opakovat. Existuje cokoli, co by manželku v těchto lžích zastavilo?
Dobrý den, zaměstnavatel chce zaměstnankyni (mou dceru) přeřadit z pozice vedoucí na pozici řadové prodavačky kvůli manku při inventuře + jí ho strhne z platu. Dcera je s chováním zaměstnavatele dlouhodobě nespokojená, chce co nejdřív rozvázat pracovní poměr. Případný nový zaměstnavatel na ni nemůže čekat 2 měsíce, původní nepřistoupí na dohodu o kratší výpovědní lhůtě. Je možnost, jak situaci řešit? Děkuji za odpověď, zdravím.
Dobrý den, Jsem podruhé vdaná. S bývalým manželem jsem vlastnila X/X rod. domu a ten mě nechtěl vyplatit. Po jeho úmrtí jsme s mými dcerami prodaly dům. Můžu nějak "ošetřit" peníze, které jsem po prodeji domu získala, aby je po mé smrti dostaly jen mé dcery? Děkuji za odpověď
Mám dotaz, zda můžou přejít dluhy z dcery na matku v případě dceřiného úmrtí, popřípadě exekuce za neplacené zdravotní pojištění a pokuty, nebydlí a nezdržuje se na trvalém místě pobyty matky. Je možné se oficiálně dcery zřeknout?
Dobrý den, chtěli bychom vás požádat o radu. Jde o spor o dědictví, jehož předmětem je dům. Dědici jsou tři - táta, strejda a teta. Tito tři se domluvili (máme jejich domluvu písemně potvrzenou), že nám (mě a příteli) tento dům prodají. Dovolili nám již dříve, abychom začali s rekonstrukcí. Ještě předtím, než bylo vyřízeno dědické řízení a byla nám schválena hypotéka. Do domu jsme tedy v dobré víře, že dům bude patřit nám, nasypali již cca 250 tisíc. Potíže ovšem přišly nyní, kdy máme vyřízenou hypotéku a podepsané smlouvy s tátou a s tetou. Strýc tuto smlouvu nechce podepsat a místo toho jsme se stali předmětem vydírání z jeho strany zbylých pozůstalých o dalším dědictví (stylem nepodepíšu, pokud mi nedáte toto za tuto cenu). A to i přesto, že nám potvrdil, že smlouvy o prodeji jsou z jeho strany schváleny (opět písemně emailem). Kromě toho, že jsme do domu již investovali spoustu peněz nám nyní hrozí ještě pokuta bance (ve výši 150 tisíc korun), protože pravděpodobně úvěr čerpat nebudeme. Chci se zeptat, zda jsou tyto částky vymahatelné, když jsme na domě pracovali v dobré víře a pod slibem, že nám dům prodá. A další otázka je ohledně toho, zda je možné být v tomto domě zatím v pronájmu, pokud budeme mít souhlas 2/3 vlastníků? Děkuji a přeji krásný den!
Dobrý den, otec mého dospělého syna prodává dům, ve kterém má syn trvalý pobyt. Dům je zatížen hypotékou. Pokud se dům prodá, má syn nárok na nějaký podíl z prodeje domu? Není spoluvlastníkem domu, má v něm pouze trvalý pobyt. Děkuji.
do 12 hodin
Zdravím měl bych dotaz jedná se o mou dceru seznámila se s mladíkem žili spolu asi 4 roky pak si mladík vzal hypotéku a postavil na klíč dům na pozemku jeho táty a bydlel tam s mou dcerou rok ,jo maji spolu dvouroční dítě a včera jí řekl že už ji nemiluje ať se sebere a jde pryč z baráku i s dítětem ptám se má dcera nějaký nárok na odškodnění děkuji za odpověď
do 12 hodin