Chtěl bych se vás zeptat jak mám dále postupovat když matka nerespektovala můj nesouhlas a přesto vycestovala s ním synem

Právní poradna>Všechny dotazy>Chtěl bych se vás zeptat jak mám dále postupovat když matka nerespektovala můj nesouhlas a přesto vycestovala s ním synem>
Dotaz
Dobrý večer měl bych na vás dotaz...s bývalou přítelkyni máme syna ve střídavé péči, před dvěma měsíci jsme měli soud,kde se řešilo plánování prázdnin. Matka dítěte u soudu nesdělila nic o vycestování syna mimo ČR. Když byl syn u mě na prázdninách jsem matce psal jestli mají v plánu během zbytku prázdnin vycestovat mimo ČR,odpověď zněla (kdyby jsme nějak jely budu tě i formovat). Pak jsem předal syna do konce prázdnin zpět k matce.V pátek v 19:10 mi došla SMS s oznámením že se synem odjíždí do Chorvatska.Vice informací nemám i přes můj nesouhlas vím že se v Chorvatsku nachází...Chtěl bych se vás zeptat jak mám dále postupovat když matka nerespektovala můj nesouhlas a přesto vycestovala s ním synem...děkuji za odpověď
Odpověď od:
Mgr. Vít Michel
Advokát
souhlas druhého rodiče je potřeba si opatřit pouze v případě dlouhodobějšího vycestování do zahraničí, za což nelze běžnou dovolenou u moře považovat. Souhlas druhého rodiče s krátkodobým vycestováním dítěte do zahraničí není ze zákona zcela vyžadován, najdou se ale země (např. Turecko či Španělsko), jejichž právní řády předložení takovéhoto souhlasu přímo požadují. Důvodem je snaha zabránit únosu dítěte ze státu jeho obvyklého bydliště bez vědomí druhého rodiče. Důsledněji je souhlas druhého rodiče také vyžadován v případech, kdy příjmení dítěte je odlišné od příjmení rodiče. Máte právo obrátit se na soud, aby vydal tzv. předběžné opatření, ale je potřeba počítat s tím, že soudy z podobného typu sporů nebývají nadšeny, navíc by se to muselo stihnout do doby vycestování. Určitě bych doporučil se s bývalou ženou jasně na podmínkách dohodnout, alespoň do budoucna. Pokud se sami rodiče nedohodnou, je vhodné využít třetích osob, advokátů, mediátorů, popřípadě orgánu sociálně-právní ochrany dětí, kteří s hledáním řešení mohou pomoci.

Předchozí dotaz

je možné si vysadit na svém pozemku cca 20 cm od sousedovi zdi nízký živý plot.

Dobrý den, je možné si vysadit na svém pozemku cca 20 cm od sousedovi zdi nízký živý plot nebo udělat záhon s květinami? Soused operuje s tím, jak bude opravovat zeď a nebo že mu tam pod zeď budou prorůstat kořeny. Dekuji.

Další dotaz

Chtěla jsem se zeptat, jak by to bylo s majetkem, zda by se se mnou musel manžel finančně vypořádat a v jaké procentuální výši?

Dobrý den, manžel si počátkem roku našel přítelkyni, se kterou se i intimně stýkal. Nyní mi tvrdí, že jsou pouze kamarádi a nemá zájem se se mnou rozvádět. Já mu však nevěřím a chtěla by jsem manželství ukončit. Máme již zletilé dítě a rodinný dům, ve kterém se synem bydlíme. Dům je psaný na na mě a na manžela. Manžel odejít nechce. Chtěla jsem se zeptat, jak by to bylo s majetkem, zda by se se mnou musel manžel finančně vypořádat a v jaké procentuální výši. A hlavně jestli to že manžel měl v nedávné době milenku, se kterou jak tvrdí, je nyní jen kamarád je dostatečný důvod k rozvodu.
Mgr. Vít Michel
Advokát

Nejnovější dotazy:

Soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření

Dobrý den, v opatrovnické věci ohledně styku se synem byl proveden psychologický posudek, který pro mě nedopadl nejlépe a soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření. Na základě toho byl nařízen usnesením psychiatrický posudek. Ale podařilo se mi řízení o styku se synem zvládnout s rozsudkem, že styk se neurčuje Psychiatrický posudek proveden nebyl. Bylo zde vydáno doporučení na asistovaný styk. A můj dotaz zní, jestli kdyby OSPOD či ex či soud vyvolaly v této věci nové řízení, jestli bych se mohl vyhnout psychiatrickému posudku tím, že bych řekl, že se se synem již stýkat nebudu do dospělosti. (jestli bych měl vůbec ten asistovaný styk podstupovat), či je-li jiná možnost se psychiatrickému posudku vyhnout. Děkuji.

Uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně

Dobrý den, uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně, odměnami. Stejně tak bylo postupováno i u dalších zaměstnanců. Dva měsíce tomu tak bylo, nyní se tak neděje. Dostávám pouze hrubou mzdu uvedenou ve smlouvě. Můžu s tím něco udělat?

Po své mamince jsem zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu

Dobrý den, v roce x jsem po svém mamince zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu, jedna je z titulu nevyplaceného majetkového podílu a druhá u titulu nevyplaceného vypořádavacího podílu. Několikrát jsem se emailem i telefonem dotazoval v družstvu, ale nikdy jsem od nich nedostal jinou než ústní odpověď, že "je to promlčeno", nic víc, ani konkrétnější co je promlčeno. Děkuji za odpověď

Dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu

Dobrý den, dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu (prý systémová chyba, až do konečného vyúčtování tvrdili, že mám vše ok). Teď přišel nedoplatek a já je ihned kontaktovala. Jak v tomto případě mohou postupovat? Mohou platbu vymáhat takhle zpětně nebo mě nutit do splátkového kalendáře? Děkuji.

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka"- zasláno v 18:00 hod. Byla prý pověřena ředitelem to sdělit. Mám jako rodič povinnost poslouchat učitele? ze zákona?

Ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle

Dobrý den, ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle. Jde o to, že se věnuji psaní autorských textů a knih. Píšu je cca 5 let a sdílím je na sociální síti. Nyní mi byl jeden z textů ukraden, kdy ten kdo ho vydává za svůj mě slovně napadl a píše lidem o tom, že jsem zloděj apod. jelikož se nejedná o spor mezi sousedy o tom kdo má lepší vlasy, rozhodla jsem se tuhle situaci řešit. Můžu se zeptat jak přesně postupovat, když jde o křivé obvinění a porušení autorských práv? Abych prokázala pravost svého textu a očistila své jméno? Děkuji
Potřebujete pomoc právníka?
Máme pro vás slevu na první dotaz.

Podobné dotazy

Dobrý den, prosím o radu, jestli mohu sama zařídit očkování proti Covid 19 pro mé syny 8 a 10 let bez souhlasu otce. Jsme od r. 2019 rozvedeni a podle Rozsudku soudu jsou oba synové svěřeni po rozvodu manželství rodičů do mé péče.
Dobrý den ptám se za syna: je zletilý, od léta zaměstnaný, soudem má vyměřené výživné, které momentálně na účet nárazově přichází od insolvenčního správce (povinný je v procesu oddlužení). Syn potřebuje zrušit vyplácení výživného - má se s takovou žádostí obrátit na soud, nebo insolvenčního správce (jak tvrdí jeho asistentka)?
do 12 hodin
Dobrý den, mám na Vas velkou prosbu. Ze zdr. důvodu v rodině byli naší synové doma a měli velky pocet zmeškaných hodin. Pozvali mě do školy s tím že absenci synů oznámí na OSPOD. Byli ve škole ale informováni o důvodu proč synové ve škole nejsou.1.ma škola povinnost či pravomoc nahlasovani vysoke absence (nebo je to věc dobrovolná a podléhá domluvě s rodicem). 2.muze škola zakázat komunikaci přes komunikační kanály, jako je SMS a whatsapp a nebrat v potaz kupř. omluvenku či jinou konverzaci rodiče se školou a výhradně trvat na kominakci nyní přes Bakaláře?
Dobrý den. Jsme tři sourozenci. Ja s manzelem zijeme s detmi v dome, kde jsem se narodila. Sestra zije v byte v jinem meste a bratr si stavi dum. Maminka na me muj rodny dum prepsala darovaci smlouvou. Maminka ale s nami v dome zije a zit bude(vecne bremeno). Muj bratr se vzdal naroku na jakoukoliv kompenzaci, se sestrou jsem se dohodla na financni kompenzaci. Nyni jsme se ale nepohodly a ona najednou nasi slovni dohodu zrusila a nastolila si nove podminky. Bud ji vyplatim cca 3x vetsi castku, nez na ktere jsme byly domluvene nebo ji prenecham dum. Pry to bude resit s advokatkou. Moje otazka zni, zda muze byt v tomto uspesna a vazne si muze vymahat pravne kompenzaci na nemovitost, kterou jsem dostala darem.
Dobrý den, dcera zdědila po matce chalupu. Na ní bohužel je břemeno odsouhlasené matkou ve prospěch banky - ručení za úvěr 3,9 mil na dostavbu domu příbuzné osobě. Tato osoba odmítá zrušit břemeno, přestože má dost nemovitostí, aby mohla ručit svým majetkem. Dcera žije v zahraničí a chtěla by chalupu prodat. Lze nějak danou osobu donutit, aby neblokovala prodej chalupy? Např. požadovat finanční měsíční úhradu za toto břemeno?
do 12 hodin
Dobrý den, Jde o moji babičku (matku mé matky). Nikdy s ní v naší rodině nebyly dobré vztahy a ani se sousedy je neměla. Došlo to až tak daleko, že jí rodiče koupili byt, protože po hádce se sousedy v jejím domě žít nemohla. Její dům byl ještě za života obou prarodičů darován mé matce a to bez práva dožití. Má matka před 4 lety zemřela a dům v dědickém řízení zdědil můj otec po vzájemné dohodě se mnou. Od té doby se o babičku stará i když k ní už nemá žádné vazby. V bytě ji nechal, nemají spolu smlouvu a platí jen směšný nájem. Babička má mimo mé zemřelé matky i syna, který bydlí stovky km daleko a o matku nejeví zájem i přes několik upozornění, že by se o ní měl postarat. Babička mého otce denně telefonicky následně i osobně terorizuje, do pečovatelského zařízení nechce, protože si užívá pohodlí a levného ubytování, dochází k ní charita. Je nějaká právní možnost aby se syn o matku postaral? (o vyživovací povinnost zde nejde). Pokud ne,jak byste situaci řešili? Děkuji.
Dobrý den, půl roku zpátky jsem se seznámil s Ukrajinkou, která žila v ČR a pracovala Nelegálně. Proběhlo pár bližších seznámení a vysadila antikoncepci, aniž bych o tom věděl, protože chtěla dítě. (nebo spíše moje peníze.) Potom odjela s rodiči na Ukrajinu, kde mě ignorovala a nereagovala na žádný kontakt. Začla válka a vrátila se, začla mi psát, že mě dá k soudu, že chce peníze a že mě dá k soudu. Má vůbec nějakou šanci uspět?
do 12 hodin
Dobrý den, vdaná jsem 29let. Vztah manžela (je jedináček, otec již nežije) se svou matkou asi tak: zavolá jí 2x ročně, když jede na sraz třídy (1x za 2-3 roky) staví se u ní. Matka - bez většího zájmu o naši rodinu. Neléčená alkoholička. Nyní nesamostatná, na lůžku v ústavu. Manžel má tetu (sestra jeho matky) a bratrance. Teta (i bratranec) se o matku manžela starala více, bydlí blíže. Manžel byl s tetou (s ní dobré vztahy) v ústavu za svou matkou. Matka bydlí v garsonce, kam se už nevrátí. Na dotaz, co bude s bytem, nedostal odpověď ani od matky (mluvila z cesty), ani od tety(vyhýbala se odpovědi). Má podezření, že matka garsonku již nemá, má ji bratrance. Může manžela matka vydědit, aniž by to věděl? Co když ji darovala? Může získat manžel garsonku zpět? Nebo alespoň nějaké vyplacení? Co má dělat?
Dobrý den, měl bych dotaz co se týče sirotčího důchodu. Zemřel mi otec, mám na něj právo a moje matka ho dostávala několik let, protože mi nebylo 18 let. Zletilý jsem od ledna, ale bylo mi řečeno že i teď bude sirotčí dostávat moje matka, protože u ní bydlím. Dneska jsem se ale dočetl že bych to měl dostávat já a ona ho bude dostávat pouze když já podepíšu čestné prohlášení že to tak chci. Chci se zeptat jak to tedy je, jestli nejsem objetí nějakého podvodu.
Dobrý den. Můj syn je ve škole ve třídě šikanován jeho spolužákem. Šikanu jsem oznámila vedení školy a požádala školu o prošetření a nastavení bezpečnostních opatření aby se šikanu neopakovala a syn mohl bez problémů dál chodit do školy. Syn zatím zůstává doma, než se věc prošetří. Navíc se do školy bojí. Vím že je moje povinnost, aby řádně plnil školní docházku, ale zároveň si myslím, že mám jako rodič i další povinosti ho chránit. Navíc mi selský rozum říká, že pokud mi ho někde mlátí a hrozí mu zdravotní a hlavně psychická ujma, tak ho tam nemám posílat, i když se jedná o školu. Je toto nějak ošetřeno zákonem? Jak dlouho může zůstat případně doma a jak mám syna dál chránit aby nedošlo k další újmě? Děkuji
do 12 hodin
Dobrý den, obracím se na Vás tímto dotazem. Jedná se o stavbu rodinného domu v ochranném pásmu vedení vysokého napětí. Od majitele distribuční soustavy - XX a.s. máme písemný souhlas s umístěním stavby v ochranném pásmu. Stavební úřad ale operuje vyhláškou č. 23/2008 ve znění vyhlášky č. 268/2011, přílohou 3 odst. 5, kde se uvádí, že se nástupní místo a stavba navrhuje a umísťuje mimo ochranné pásmo takovým způsobem, který umožňuje příjezd a provedení zásahu hasičů mimo ochranné pásmo. V našem případě jsou splněny podmínky nástupního místa pro zásah hasičů, příjezd i provedení zásahu mimo ochranné pásmo. Lze tedy za výše uvedených podmínek umístit stavbu do ochranného pásma?
do 12 hodin
dobry den prosim chtela bych.Mamince zamřel syn,obě dědičky přijeli obě dědictví.mezi sebou se dohodli,družka po synoj vezme šechni dluhy a pohledavky na sebe,a maminka jeden podíl z domu po babičce dědictví.soud dědictvi uznal a potvrdil bylo ukončeno v roce 2017.tet se mamince ozvala banka že se má dostavit k soudu kde se bude projednavat pohledavka.mohu uplatnit u soudu narok na promlčecí lhutu a zdraví maminky.děkuji
do 12 hodin
Jsem od r.2018 v insolvenci. V r.2020 jsem se dle zákona dostal do rejstříku osob vyloučených z účasti na hazardních hrách,nemůžu se v ČR účastnit hazardní hry. Dotaz: Plánuji s kamarádem víkendový pobyt v EU a hrát v casinu pokerový turnaj.Předpokládám, že mimo ČR toto omezení neplatí a budu se moct účastnit, je tak?
Vyhrál jsem soud, obžalovaný nic nemá,tak že mi nevrátí 130tisíc, a právník po mě chce místo obžalovaného zaplatit služby i když soud to nařídil obžalovanému. Co mám dělat? Děkuji.
Dobrý den chtěla jsem se zeptat když mám syna ve své péči .A kdyby jel z mýma rodičema na dovolenou k moři. Tak je potřeba i souhlas druhého rodiče. Nebo bude stačit můj souhlas. Když syna mám v péčí jen já ? Děkuji
do 12 hodin
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je ještě možné se vyhnout dalšímu soudnímu jednání po tom, co jsme podali odpor proti platebnímu příkazu? Manžel byl předvolán před soud po podání odporu, prý hrozí, že jednání postoupí ke krajskému soudu. Myslíme si, že dluh byl promlčen, ale bohužel nemáme žádné podklady. Nevím, zda jsem srozumitelná.
Dobrý den,byl podán spor k soudu druhou stranou kvůli pŕedkupnímu právu.Vyřešil se smírně ještě před soudním jednáním a spor byl na soudu zrušen.Nyní mám uhradit soudní výlohy já.Jak je to možné,když já jsem k soudu žalobu nepodávala.Děkuji.
Dá se nějak zjistit seznam všech správních řízení nebo soudů kde jsem vystupoval??
Dobrý den, zkusím co nejstručněji, partnerka je rozvedená – skoro tři roky (proběhl soud o děti a status rozvedená) bez majetkového vyrovnání SJM, na které se čeká a nejspíš toto bude muset rozhodnout soud. Návrh k soudu se bude podávat až tento rok na podzim. Partnerka zjistila před dvěma dny, že její bývalý manžel asi před rokem a půl prodal vozidlo a traktor, prodal to kamarádovi a stále věci užívá, proto neměla pochybnost, že takto učinil, obě věci byly v SJM. Bez jejího souhlasu, aniž by partnerce dal polovinu z prodaných věcí nebo nějakým způsobem o tomto informoval. Dopustil se nějakého trestného činu? Případně jak postupovat.
do 12 hodin
Dobrý večer, já a můj syn máme domek každý půlku. Syn chce prodat svoji půlku a já ne. Je možné aby prodal svoji půlku bez mého povoleni.
do 12 hodin
Dobrý den, syn si vzal půjčku ze SS ČSOB, 600000,-,z tohozaplatil 130000,- provizi, aby vůbec půjčku dostal. 300000,- půjčil kamarádovi (žijící v nájmu a přihlášen na Obecním úřadě, a v exekuci) -dohodli se ústně, že kamarád bude splácet 5000,-Kč měsíčně( to je stanovená splátka z banky), co mám dělat? Matka syna.
Dobrý den , pracovala jsem na DPP , kde ze dne na den majitelka uzavřela výdejnu balíků , kde mi předem neinformovala . Za květen mi neposlala výplatu , výpověď , mzdový list, výplatnice . V emailech mi vyhrožuje , že nevyhraji , nic nepošle . Před týden jsem ji zaslala výzvu k zaplacení , jinak se obrátím na soud . Jelikož se mnou nekomunikuje , budu potřebovat k soudu předžalobni výzvu sepsanou advokátem . Můžete mi prosím pomoci ? Nemohu si dovolit platit drahé služby za právní služby . Děkuji
Ukončení platby výživného? a) vím že musí rozhodnout soud b) syn 28 let už ukončil studium VŠ a dál nechce studovat tedy ukončil smysluplnou přípravu na budoucí povoláním c) dostává 210 Euro a toho nenutí jít do stálé práce a proto jen dělá brigády a nic víc (to není stálá práce) Otázka: Mohu i tak požádat soud o součinnost a zrušení rozsudku při řešení tohoto problému ?.. Nemám jak na něj působit (jen sms) a matka nemá důvod při výši 200 Eu jej někam posílat a na Slovensko to je dost peněz. Tedy platí-li, že cca 300-400 je průměr plat.
do 12 hodin
Dobrý den,vlastním polovinu bytu po matce,a druhou polovinu vlastní můj synovec,který byl nyní soudně uznán jako zbaven finanční svéprávnosti.Chtěli jsme byt prodat,co to pro mne znamená,kdo bude rozhodovat o tom,že se může prodat i synovcovo polovina.Bojím se,že to bude zdlouhavé a budu si muset brát právníka?Ještě upřesním,matka každému z nás polovinu bytu dala darem.
do 12 hodin
Dobry den.Obracim se na vas s otazkou kolik smi mesicne opatrovanec utratit ze sveho mesicniho inv. duchodu vy vysi 15000 kc,je-li soudem omezen ve zpusobilosti k pravnim ukonum?(zbaven svepravnosti).Rozsudkem soudu byl opatrovanec omezen tak,ze neni schopen hospodarit s castkou prevysujici 40000 kc mesicne.Dekuji
Tchyně mně, mému synovi a manželovi umožnila v r. 2010 bydlení na své chatě. Po několika letech v r.2019 chatu darovala druhému synovi a ten udělal manželovi věcné břemeno po smrti Tchyně (2020). Manžel v 11/2021 zemřel. A švagr se mně a syna snaží do 15 dnů vystěhovat a na obecní úřad podal návrh na zrušení trvalého pobytu. Jaké mám možnosti. Vše bylo bez smluv pouze ústně.
na konci června jsem si založila datovou schránku FO. Pak mi ale přišel dopis od soudu poštou, celý měsíc jsem byla v zahraničí. Pravděpodobně se jedná o rozsudek ve věci TŘ, kde jsem zúčastněnou osobou, soudní jednání bylo v červnu, nebyla jsem předvolána a jednání se neúčastnila, přišlo mi předtím vyrozumění a usnesení.
do 12 hodin
Dobrý den. Mám dotaz ohledně majetku. Před 19 lety lety jsem dostala dům po babičce. Před 12 lety jsem se vdala a díky manželovi se opravil dům. Vzali jsme si hypotéku. Střecha, okna a fasáda. Darovala jsem mu polovinu domů a myslela si, že spolu zůstaneme navždy. Jenže z manžela se vyklubal manipulátor a já se s ním Před rokem rozvedla. Teď řešíme majetek. Nemám peníze, abych ho vyplatila. Dal k prodeji polovinu domu. Já bydlím nahoře se synem z prvního manželství a dole moje máma. Teď v jeho polovině. Chci se zeptat, může mě bez mého vědomí vystěhovat mé osobní věci zezdola ,maminky osobní věci a druhého syna věci? Druhý syn má dole pokoj, ale už bydlí sám. Jestli to může udělat bez soudního rozhodnutí. Chtěla bych vědět co můžu já a on, právně. Mrzí mě, že nemá kousek slušnosti. Já jsem se tu narodila a mojí hloupostí jsem přišla o půl domu. Chtěla jsem si vzít hypotéku.
do 12 hodin
Obracím se na Vás s tímto problémem: Syn je zaměstnanec stavební společnosti s r.o. Tato spolecnost změnila kompletně vedení. Ví se jen, že spol. měla dlouhodobé problémy.Pred pandemii to byla velmi prosperující spol. Minulý měsíc syn neobdržel výplatu (to se nikdy nestalo, vždy byla výplata včas na úctě). Jak má postupovat? Ma podat žalobu na zaměstnavatele a zároveň výpověď dle parametrů? Má se hlásit na Up a kdy? Můžete poradit, jak má postupovat a v jakém pořadí! Děkuji předem
do 12 hodin
Pan X založil s dalšími lidmi spolek, nechali ho zapsat do veřejného rejstříku a vzápětí po té činnost ustala a na spolek zapomněli. Nyní dostal výzvu od městského soudu k doložení všech listin, účetnictví atd. k činnosti spolku. To udělat nejde, protože nic takového nemají, nemají ani sepsané stanovy. Spolek dostal status nečinný. Co má tedy soudu dodat? Případně jak spolek zrušit?
do 12 hodin
Dobrý den ,přejdu rovnou k dotazu . V těchto dnech řešíme dědické řízení . Na jaře 2022 zemřel otec .Majetek byl půl na půl z mámou . Dle dostupných informací ze zákona je následovné rozdělění otcovy poloviny na tři části , jsme 2 bratři a matka .... s tímto rozdělením jsem smířen a takto bych to chtěl . Bratr přišel s návrhem matka věcné břemeno já a on bychom se stali majiteli 2 půlek . Z určitých důvodů s tím nesouhlasím.Co tedy v tomto případě rozhoduje . Děkuji za odpověď
Zdravím manžel,před asi 8lety doroval sestře svůj podíl na nemovitosti,který zdědil po matce se slibem ,že mu přenechá být, bohužel k tomuto nedošlo došla jen SMS , že se máme do 14 dní vystěhovat,že být je již prodány,tomuto ještě předcházelo vyhození a znemožnění vstupu do nemovitosti ,kde má dosud trvalý pobyt,a vše zděděné po matce , protože se toho sestra zřekla v jeho prospěch,došlo k úmrtí otce a a ona ho neuvedla na partě a ani nedala vědět, že zemřel u notare řešena pozůstalost obdržel jen finance,které mu vyplatil ústav v kterém se otec nacházel a třetina věci po něm nebyla opět vydána,touto dobou došlo k prodeji nemovitosti a opět bez možnosti si vzít své věci nebo věci po matce a otci prosím o radu zda jde vzít dar zpátky pro nevděk a špatné chování děkuji
do 12 hodin
Dobrý den, otec nabyl byt po rozvodu s maminkou. Poté se znovu oženil a napsal byt na svou druhou ženu s podmínkou dožití. Mám jako syn po otcově smrti na byt právo? Děkuji
do 12 hodin
Dobrý večer, chtěla bych se zeptat.Mame 10.leteho syna s bývalým přítelem.Vse probíhalo v pořádku.O péči jsme se domlouvali,nic nebylo určeno soudem.Syn byl týden u mne a týden u otce nebo jeho rodičů. Našla jsem si nového přítele a změnila zaměstnání na ranní směnu s tím, že nebudu nebo nemusím využívat pomoc jeho rodičů při týdenním cyklu směnové práce.Toto se mu přestalo líbit a začal vyhrožovat, že syna budu nadále dávat k jeho rodičům i když v tu chvíli bude v cizině.Jinak si soudně vyžádá syna do výhradní péče.Mam bydlení, stabilní práci, žádné exekuce,dluhy, nepiji,o syna se řádně starám.Chtela bych se tedy zeptat,je vůbec možné,aby mohl dostat výhradní péči?A je možné,aby byl syn při soudní dohodě o střídavou péči svěřen (umístěn)k jeho rodičům v otcově nepřítomnosti (v cizině) Děkuji za odpověď
Dobrý den! Můj dotaz zní: jaká je sazba dědické daně v první skupině, tedy například matka - syn nebo matka - vnuk? Typické dědictví: nemovitost, byt v osobním vlastnictví nebo družstevní podíl. Laickým pohledem do snadno dostupných veřejných zdrojů se zdá být odpověď jasná: žádná daň se neplatí. Nicméně v mém okolí jsou lidé, kteří tvrdí, že dědili a platili. V čem může být háček?
do 6 hodin
Existuje lhůta, do kdy musí soud rozhodnout o návrhu na zrušení předběžného opatřeni? Mám PO na strpění průjezdu přes pozemek a protistrana podala návrh na zrušení. Mohu pozdržet vybrání z DS na 10 dnů(soud chce, abych se k tomu vyjádřil)?
Dobrý den Odstěhoval jsem se že společné domácnosti.Jiz *** měsíce žiju s novou partnerkou.Oba vedeme řádný život a máme zaměstnání. Ještě jsem neřešil rozvod.V manželství mám nezletilou dceru. Mam otázku zda si můžu dceru vzít k sobě na prázdniny i když s tím její matka nesouhlasi.(nemáme vyřešeno žádnou dohodou a přes moji snahu se domluvit se mnou její matka nekomunikuje) Může si její matka klást podmínku ,že v té době kdy budu mít dceru u sebe ,nesmí s náma být má nová partnerka a vídat se s mojí dcerou? Jakou mám povinnost oznámit manželce že si dceru beru aby nemohla třeba na policii hlásit únos dítěte.Nechci dceru odvézt do zahraničí jednalo by se o pobyt v ČR Děkuji za odpověď
do 6 hodin
Dobrý den,potřebuji poradit.Manžel má dům,který vlastní a jeho maminka tu má věcné břemeno a bydlí s námi a užívá vše.Ale má tu napsané trvalé bydliště manželova sestra,která tu nebydli jiz nekolik let a bydlí jinde,bohužel se spolu nebaví.Pokud by manželova maminka zemřela,má sestra nárok na majetek,když tu má trvalé bydliště?Popřípadě,jak dociliit toho aby se odhlásila.Děkuji
Dobry den mam prosím dotaz manžel bydlí se mnou v byte nájemním smlouva je na mě manzel tam neni uveden a nema zde trvaly pobyt je mozne ho hned vystehovat a jeste si tam nastehoval dospeleho syna manzel ani jeho syn neprispivaji na domacnost ani korunu ja platim vse prosim o radu
Dobrý den. Řeším problém za nezletilého syna , který podepsal kupní smlouvu bez mého vědomí, na automobil. Smlouvu má jen majitel, ne syn. ČKP nyní chce po synovi úhradu za nepojištené vozidlo, i když ještě není přepsáno. POV skončilo a nárokuje ČKP po synovi. Dá se považovat za platnou, když není syn zletilý?
do 12 hodin
Dobrý den, dostala jsem se do tíživé rodinné situace a potřebovala bych prosím poradit. Má sestra má dluhy u nebankovních společností, bydlí společně s matkou, kde mají trvalé bydliště. Nemají spolu žádný dokument. Je to dům o dvou bytech. Pracuje. K 31.8. ji matka vyzvala, aby se odstěhovala. Sestra nechce odejít. Otázka č. 1)Může se sestra nějak právně ohánět, nebo jako nemajitel ničeho nemá na nic právo? 2)Existuje nějaký dokument na souhlas s přehlášením TP? Kam se po žádosti na přehlášení matkou sestra má přihlásit nově, když asi půjde na ulici? Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den,po náhlém úmrtí otce řešíme dědictví,kdy polovinu baráku vlastnil otec a polovinu vlastní matka.Jsme dvě dcery a chtěly bychom se dědictví po otci vzdát ve prospěch matky.Dotaz je,zda a jaké finanční náklady by vznikly matce,jako jediné dědičce?
Dobrý den. Synovi bude letos v říjnu 18 let. Ještě další rok bude chodit do školy. Je mi jasné, že má syn nárok na výživné od svého otce dokud nepřestane studovat, i když už je plnoletý. Problém je v tom, že už několik let se mnou ani se synem bývalý manžel nekomunikuje a o syna se vůbec nezajímá. Potřebovali bychom, prosím, poradit a přimět exmanžela platit výživné synovi dál.
Dobrý den, měla bych dotaz ohledně nároku na majetek při rozchodu. S partnerem jsem žila ve společné domácnosti 10 let, máme spolu syna a partner má z předchozího manželství dva syny ve střídavé péči. Chtěla bych se zeptat, jestli mám nárok na nějaký majetek při rozchodu. Nebo jak se v dnešní době posuzuje vztah druh družka. Děkuji
Mám chalupu. Získala jsem jí darovací smlouvou od matky a otčíma. Otčím je alkoholik a hrozily mu exekuce, tak jsem chtěla pomoct, aby o chalupu, ve které žili, nepřišli. Matka před šesti lety umřela a otčím tam stále žije, má tam trvalé bydliště ale žádnou smlouvu, kromě elektřiny nic neplatí i přesto, že bylo ústně domluveno, že já budu platit daň z nemovitosti a on vše ostatní. Ráda bych nějaký nájem nebo vystěhování. V obci pořád něco dluží a je mi už trapně, že mi volá starosta..
Dobrý den, mám dotaz ohledně rodiny mého syna. Žijí s manželkou odděleně a mají 7 měsíční dcerku. Žádost o rozvod není podaná. Matka žije s dcerou u svých rodičů. Syn by chtěl malou mít častěji u sebe. Má matka povinnost mu ji po nějakou dobu dát? Ona nechce, že na něho není malá zvyklá. Musí ji vidět pouze venku v kočárku a za přítomnosti matky. Jaká má práva otec dítěte a jak by měl postupovat? My jako prarodiče ji tedy nevidíme téměř vůbec.
do 12 hodin
Ke svému domu jezdím přes pozemek souseda (dle soudního rozhodnutí). Soused má na svém pozemku umístěnou kameru, kterou si mě filmuje. Je protiprávní, když mu před svým přejezdem kameru zakryju a po přejezdu zase odkryju?
Dobrý den potřeboval bych poradit ohledně dědictví moje matka se svým bratrem přijali dědictví a on neplatí dluhy( za 4 měsíce nic nezaplatil) které s ním přijal teď prodávají byt na který si i on dělá nárok. Lze ho z důvodu neplnění podmínek vyloučit z nároku na dědictví ?
Dobry den, tatinek bydli v jednom dome se synem. Tatinek se potrebuje prestehovat a dum prodat. Co se synem, ktery nechce odejit. Dum je napsany jen na otce. Syn tam ma trvale bydliste. Jake mame moznosti? Dekuji.
Dobrý den, mám přítelkyni na Slovensku. Je to svobodná matka dvou nezletilých dcer, přičemž u jedné z nich jsem zapsán v RL jako otec a nese moje příjmení. Chtěly bychom spolu žít a tvořit rodinu i s druhou dcerou u nás na Moravě. Její otec však s odstěhováním dcerky souhlasit nebude. Otec nemá soudně stanovené výživné, ale matce přispívá a navštěvuje ji. Co v takovém případě dělat?
Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem. Manžel by si chtěl osvojit nezletilého syna,kterého mám z prvního manželství. Biologicky otec zemřel. Loňského roku jsem podepsala Dohodu s jeho matkou o styku s vnukem. Tuto dohodu od ledna letošního roku matka bývalého nedodrzela(již za vnukem neprijela). Mezitím si vsugerovala,že vnuk není jejího zesnulého syna(mám podloženo SMS zprávami). Teď se zase chce se synem potkat. Zajímalo by mne,zda-li osvojenim úplně zanikne vztah s ní a mého syna?Jelikoz jsem cetla,ze osvojenim zanikaji veskera prava a povinnosti k puvodni rodině.Předem děkuji za odpověď. Hezký den
do 6 hodin
Dobrý den, mám syna který je zletilý. Žije se mnou, s dcerou a s mým přítelem v rodinném domě, který vlastním já. Syn mi přestal dávat peníze, vyhrožuje příteli, roznáší o něm lživé informace a já se ho začínám bát. Je možné ho vystěhovat? Děkuji za odpověď
do 12 hodin
Dobrý den, zajímalo by mě, zda si mě jako občanku ČR může předvolat jako svědka slovenský soud doporučeným dopisem - zda by o tom neměl vědět nějaký česky úřad. Dále by mě zajímalo, jak se dokládá útrata za cestu k soudu (benzín/hotel…) Pěkný den,
Dobrý den, měla bych dotaz. Před více lety mi zemřel tatínek a po smrti jsem se zřekla jedné čtvrtiny rodinného domu ve prospěch bratra. Tento dům byl rozdělen na polovinu maminky a polovinu bratra. Nyní přišel bratr s návrhem ,že si nechá dům přepsat pouze na sebe. Maminka s tím souhlasí. Maminka je umístěna v domě pro seniory a v domě tudíž nebydlí. Vše kolem maminky zařizuji já. Mohu s tím něco dělat, mohu nesouhlasit s přepisem domu. Děkuji za odpověď
do 12 hodin
Dobrý den mám prozbu. Mám dcerku která byla svěřena do mé péče . Jejího otce sem kontaktovala že bych potřebovala navisit alimenty. Řek že tet stim problém nemá . A chce to mít potvrzené oficiálně úřadem. Chtěla bych se i zeptat že si lze jen poslat k soudu poslat nějaký papír že chceme navisit alimenty a že stim otec souhlasí . A jeho podpis že si by se to obešlo i bez soudů. Je možné my pomoc sepsat to hezký den
do 12 hodin
Dobrý den, mám syna ve věku 15 let ve střídavé péči a on chce přejít do mojí výhradní péče. S tím ale nesouhlasí bývalá žena, takže se chci obrátit na soud. Dotaz zní: Jestli má soud nějakou zákonnou lhůtu na vyrozumění od data podání, dále jak dlouho asi trvá, než k jednání dojde a jestli jsou nějaké webové stránky se vzorem, jaké má mít toto podání náležitosti.
Syn odmítá chodit k otci. Zatím jsem ho vždy premluvila, ale pokaždé říká, že tam být nechce, že si s tátou nerozumí, ze ho psychicky depta. Soudem je určený styk jeden den v týdnu a ob víkend. Může už se v tomto věku dítě rozhodnout, že se s otcem nebude stykat? Přihlédne případný soud k jeho názoru? S otcem není možná domluva, na styku trvá a mysli si, že syna manipuluji. To ale není pravda, jsme od sebe léta a vždy k němu syn chodil.
Dobrý den, chtěli bychom s manželkou darovat synovi nemovitost, na kterou ještě budem asi 7 let splácet hypotéku. Je možné to zohlednit v darovací smlouvě tak, aby po doplacení hypotéky přešla nemovitost na syna?
Dobrý den prosíme o radu před nedávnem nám zemřel otec bylo dědické řízení jsme tři sestry vzdaly jsme se dědictví e prospěch matky s tím že souhlasila že prodáme dům do života matky vstoupil pan X který měl prodat auto po otci a zaplatit dědickou dan dan není dodnes uhrazrná shce nám prodávat dům matka je z něho uplně zblázněná máme strach že příjdem o dům peníze za auto dodnes nemáme podáme trestní oznámení na policii. let nechce prodat dům přes ralitní kancelář můžeme matku zbavit částečné svépravnosti děkuji
do 12 hodin
Dobrý den, mám v opatrovnictví maminku a známí mě požádali o prodej malého kousku pozemku, který je v jejím vlastnictví. prosím o radu, jak podat žádost k opatrovnickému soudu o prodeji jejího majetku, pokud výtěžek bude použit pro její potřeby.
Dobrý den . Prosím o pomoc umřela mi maminka po tezké nemoci bohuzel se nestihl prepsat barak na me na syna sem jediny dedic jen se chci zeptat kolik procent z nemovitosti je dan dekuji
Bydlím s manželem v rodinném domku jeho matky.Máme syna.Jeho matka nechce ,abych už v tomto domě bydlela.Nemám kam jít.Mám právo na ro,abych tam mohla dále bydlet?Mnohokrát děkuji za odpověď.
Dobrý den, pracuji ve školství a jedna ukrajinská matka mě začala urážet, osočila mě z šikany dcery a ukrajinofobie. Veškeré bezdůvodné slovní napadení od matky mám v mailu. Paní na mě podala oficiální stížnost u ředitelky školy. Chtěla bych se zeptat, zda mám kontaktovat nějakého právníka, aby mě v daném jednání zastupoval. Jelikož bych chci od dané paní omluvu. Děkuji za radu
Dobrý den, s bývalou přítelkyní máme X letého syna. Měli jsme domluvené a sepsané že budu posílat synovy každý měsíc X kč. Potřebovala to na sociálku ohledně příspěvku. Syna jsem navštěvoval denně a co potřeboval jsem kupoval. Dnes mi napsala že chce syna do své péče soudně ohledně hmotné nouzi. moc nechápu o co ji jde a jaké mám práva můžete mi poradit děkuji.
do 12 hodin
Dobrý den, pokud uhradim exekuci, může ještě dovolací soud zrušit původní rozsudek a nařídit vrácení plnění v exekuci. Myslím dovolání proti rozhodnutí Městského soudu ohledně rozsudku.
S otcem dítěte máme dohodu o styku s dítětem. Není dana rozsudkem soudu. Rozsudkem soudu bylo jen výživné a svěření dítěte do me výlučne péče. Dohoda o styku s dítětem byla sepsána podepsaná otcem v březnu 2022, od té doby ji otec nedodrzoval. Údajně čekal na rozsudek soudu. Ale styk s dítětem nebylo dáno rozsudkem soudu. Soud byl v červnu 2022. Chci se zeptat, odkdy tedy tato dohoda o styku byla v platnosti. Po podepsání nebo až po soudu, i když styk s dítětem nebo dáno rozsudkem soudu, ale na nás.
Mám syna . Jeho otec ,můj bývalý manžel umřel letos v březnu . Můj syn je jeho jediný potomek ,žádné jiné děti ani manželku nemá . Můj syn by měl zdědit byt a auto,ale nemůže být dědické řízení neboť ještě nebylo zjištěno datum úmrtí . Můžeme využívat toto dědictví i před dědickým řízení? . Děkuji za odpověď
Situace: jsme tri bratři, dnes jsme byli u maminky na domluvu ohledně dedictvi. Maminka vlastni pouze jednu nemovitost, kterou chce odkazat nejmladsimu synovi. Ostatnim majetkem nedisponuje. A chce jeste za sveho zivota, aby my dva zbyli bratri se zrekli teto nemovitosti ve prospech nejmladsiho bratra. Bohuzel ja jsem v Ceske republice jednou za pul roku a vim, ze budeme muset navstivit notare (nejspis). To ted nestihneme. Ale myslite, ze by v soucasne situaci, kdy jsme se jen tak uvnitr rodiny dohodli, tak pro klid duse maminky, podepsali mezi nami dokument, kde se shodujeme na tomto postupu? Nez to zoficializujeme u notare. Napr. smlouva/cestne prohlaseni, ze se vzdavame domu ve prospech nejmladsiho bratra?
do 6 hodin
Dobrý den. S manželkou máme syna. Náš vztah uplně přestal fungovat a budeme se rozvádět. Žadost o rozvod není zatím podána z žádné strany. Bydlíme ted v bytě manželčiných rodičů , kde mám nahlášen trvalý pobyt. Do konce roku jsme se měli stěhovat do většího bytu , který patří také manželčiným rodičům. Manželka mi oznámila , že stěhovat se bude sama s naším synem již do týdne a že ho můžu kdykoliv vídat. A její rodiče mě nechají bydlet ve stávajícím bytě do konce roku , než si najdu podnájem. Nevím vlastně co mám dělat. Jde mi hlavně o syna , který vlastně bude spát jinde než já. Bez nějakého soudního , právního rozhodnutí. Jak jsem psal , žádost o rozvod nebyla ještě ani podána.
do 12 hodin
Dobrý den, chci se zeptat, od května jsem se rozvedla, syna mám v péči,, jelikož kde teď bydlíme není mé rodné město a s otcem nejsme za dobré, prodávám dům a chci se odstěhovat pryč z města kde bydlí otec dítěte. Teď otec vyhrožuje, že chce syna do střídavé péče, a že udělá vše proto aby syna udrzel v daném městě, a že se nikam stěhovat nebude. Potřebovala bych radu jak postupovat. Dekuji
Dobrý den, moje babička s dědou, mají tři děti. Jedním z nich je můj tatínek. Situace je taková, že můj tatínek v lednu umřel, a v srpnu umřel i jeho tatínek (můj děda). Já mám pouze jednu sestru a maminku. Dědictví po mém tatínkovi je vyřešené (všeho jsme se se sestrou vzdaly ve prospěch maminky). Nyní budeme řešit dědictví po dědovi. Závět žádnou nezanechal. Majetek je v SJM. Bude se dědit byt, chata a auto. Chtěla bych vědět zda já i moje sestra máme nárok na dědictví (za našeho zemřelého tatínka) a jaký podíl v % budeme dědit.
Dobrý den, řeším jednu věc. Když Matka dítěte podá žalobu u soudu na otce dítětě na vymáhání alimentu, následně je nařízeno exekuční vyrovnání. Může to dítě žádat o pozastavení exekuce (plnoleté dítě) nebo může žádat o pozastavení pouze ten, kdo žalobu navrhnul a nebo dlužník (Matka nebo otec). Děkuji
do 6 hodin
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,můj otec byl před X lety obdarován domem od své matky. Pote byla sepsána dohoda, že otec musí vyplatit svého bratra X Kč do 1 roka po smrti jejich matky ale obdarovaný otec zemřel, tak mě zajímá když ze zákona zdedim onen darovaný dům jako jeho dcera , jestli je má povinnost té výplaty X Kč pro otcova bratra dle jejich sepsané dohody." Otec je povinen vyplatit svého bratra do 1 roka po smrti jejich matky. Ale jejich matka stále žije. Dekuji
do 12 hodins přílohami
Dobrý den,chci se zeptat můj otec byl obdarován domem od své matky před X lety a byla sepsána dohoda o vyplacení otcova bratra X Kč do roka po smrti jejich matky.Otec zemřel takže se ptám nejspíš povinos výplaty přechází na mě jako otcova dcera.Jejich matka žije a chce vyplatu z té dohody pro druhého syna zrušit za jeho velmi hrubé chování.V dohodě je že můj otec má vyplatit bratra .Jenomže jejich matka, po smrti obdarovaného syna chce zrušit výplatu.Staci sepsat závěť že ruší dohodu k vyplacení druhého syna ,který měl být do budoucna vyplacen mým zesnulým otcem,momentálně nelze přepisovat níc ,protože není moje dědictví uzavřené ale otcova matka je stará X let .Ptám se jestli do budoucna sepsanou závěti zruší dohodu při které byla účastník s mým otcem.Dekuji doufám že to z mého popisu porozumíte.Dekuji
do 12 hodin
Dobrý den, Dne XXX měl syn manželky s vozidlem XX nehodu. Jel v obci za vozidlem X, které asi zapomnělo odbočit a najednou začalo prudce brzdit a doleva se otáčet. Pršelo, bylo mokro a syn brzdil a snažil se vozidlu vyhnout zleva a protože tam již nebylo místo, do levé části vozidla před sebou svojí pravou částí naboural. Ve vozidle X jeli manželé, nikomu se nic nestalo. Řidič měl na místě prohlásit, že se chtěl otočit a že ho neviděl. Sepsali Záznam , podle kterého se jedno vozidlo otáčelo a druhé neubrzdilo a do prvního bouchlo. Večer jsme se synem online nehodu nahlásili na pojistovnu a chtěli využít plnění z doplňkového pojištění nezaviněné nehody. Ještě ten večer se syn dotazoval druhého účastníka nehody, zda již nehodu své pojišťovně nahlásil své pojišťovně , a ten mu sdělil, že nehodu musí nahlásit pouze syn, protože je viník ... Tak jsme při hlášení nehody uvedli, že druhá strana vinu nyní popírá. Dnes, synovi volala z pojišťovny nějaká paní, že pojišťovně ohlásil nehodu i druhý účastník a jako viníka označil našeho syna. To bych vše i chápal, to vše vychází z rozhodnutí vlády, že se nehody do 100 000 Kč nemusí hlásit policii a účastníci se dohodnout vždy nemusí. Rozumím i tomu, že se ani pojišťovny na viníkovi neshodnou, ale že pojišťovna vlastnímu klientovi oznámí, že ze Záznamu o nehodě se viník nedá jednoznačně určit a doporučí, aby nahlášení pojistné události z doplňkového pojištění nezaviněné nehody stáhl a požádal o hrazení opravy z havarijního pojištění a také počítal se snížením bonusu, mi připadá hodně za čarou! A to jim navíc vůbec nevadí, že se druhý účastník neobrací na svou pojišťovnu, ale přímo na pojišťovnu konkurenční! Vzhledem k tomu, že ze záznamu nehody jasně vyplývá, že se vozidlo na silnici otáčelo, a ze střetu vozidel je více než zřejmé že řidič tohoto vozidla ohrozil vozidlo za ním jedoucí (§24, resp. §21 zák. 361/2000Sb.), je podle mě viník více než zřejmý. Můžete nám prosím poradit a doporučit další postup, nebo pro nás ve věci něco udělat? Děkuji, s pozdravem,
do 12 hodins přílohami
Dobrý den, dotaz se týká dědictví. Paní X. měla dva syny a ještě za života odkázala dům jednomu z nich (Y), bez domluvy a vědomí druhého syna. V domě pak společně žila se synem P a jeho manželkou a dětmi. Vyrovnání s druhým bratrem mizivé. Po smrti paní X. zůstala hotovost, kterou syn (Y) spravuje a vyrovnání s bratrem nechystá. Lze obě tyto “křivdy” vyřešit? Jak "darovaný" dům, tak finance?
Dobrý den, v květnu umřel tatínek, který mě a mým 2 sourozencům odkázal dům. Rádi bychom, aby tam naše maminka měla věcne břemeno, poněvadž tam nyní bydlí. Byli spolu rozvedení. Prosím jak postupovat, musíme mamince udělat smlouvu o najmu nebohé rovnou zadost o vecne břemeno ( o užíváni), kde formulář stahnu? Dekuji moc za radu.
Dobrý večer. Jsem těhotná a blíží se termín porodu. Otec dítěte tvrdí že otec není a o ani jednoho z nás nejeví zájem za celou dobu se ani nezeptal zda je malý v pořádku a místo toho mě poslal na potrat takže budu požadovat testy otcovství a alimenty vše přes soud ale jeho maminka chce aby si dítě brali někdy na hlídání i když se nezajímají takže netuším jak si to představující komunikace s nimi moc nefunguje oba dva jsou arogantní a povýšení ale je nějaká šance aby soud nedovolil popřípadě střídavou péči jen ještě chci objasnit mně ani otci nebylo ještě 18 a moje maminka bude ho mít do mích 18 v opatrovnictví
Bratr s manželkou a tetou jsou vlastníci nemovitosti.Já s matkou jsme se v dědickém řízení podílu zřekli v jeho prospěch.Matka má v chalupě břemeno na doživotí. Dnes chodí o dvou francouzských holích a syn jí nechce dát klíče od druhého vchodu,kudy to má blíž k dceři.Syn se o matku nestará. Pečující je dcera.Klíče od nemovitosti jí odmítá dát.
Dobry den, jsme rozvedeni. Mam ve sve peci syna. Jde mi o to, ze otec ho dava do druziny. Pokud ho nevyzvedava on, tak si napsal na papir kdo bude pripadne syna vyzvedavat. Napsal tam svou pritelkyni. Muze toto i bez meho souhlasu jako zakoneho zastupce? Muze si na papir o vyzvedavani ze skolniho zarizeni napsat koho chce aniz bych ja o tom vedela a odsouhlasila? Dekuji za odpoved.
do 12 hodin
Dobrý den, Žiji tři roky s přítelkyní, která má syna z původního vztahu. S bio otcem je to trochu těžší neboť se moc nemá k výchově syna ( kromě alimentů, které po něm ani nechceme). Biologický otec nás kontaktoval s tím ze se vzdá otcovství. Můžete nám prosím poradit jak dále postupovat, ideálně jestli existuje rychla cesta, chceme totiž vyrazit do zahraničí. Jaké jsou dle ČR legislativy postupy ?
do 12 hodin
Dobrý den. Před měsícem mi policista sdělil, že mi zemřel syn v Holandsku. Vyřídila jsem zpopelnění a měla by mi přijít urna. Teď jsem se ale dočetla v článku, že přijetím urny a zpopelněním na mě přejdou jeho dluhy. I kdyby nic jiného, měl exekuci za neplacení výživného na dceru. Přitom já se starám již 8 let o vnuka, protože ho měl původně v péči právě syn (měli děti rozdělené a matka ho nechtěla), ale pak u něj propukla schizofrenie a už se o něj nemohl starat. Byla jsem za lékařem, ale bylo mi řečeno, že pokud nespáchá pod vlivem nemoci trestný čin, nemohou ho bez jeho souhlasu zavřít do ústavu. Už tak je to pro mne těžké a teď mám řešit ještě toto. Dá se nějak zříct dědictví a přitom mít možnost převzít urnu a uložit ho v kolumbární schránce? Nebudu dělat žádný oficiální pohřeb. Předem děkuji za odpověď.
do 12 hodin
Dobrý den, soud určil žalovanému, aby mně uhradil soudní výlohy. Odpovídající částka byla z jeho účtu na můj účet zaslána, avšak bez specifikace. Na mé dotazy, zda se jedná o platbu za soudní výlohy nereaguje. Splnil žalovaný z právního hlediska ?rozhodnutí soudu? Děkuji.
Mám dotaz, zda můžou přejít dluhy z dcery na matku v případě dceřiného úmrtí, popřípadě exekuce za neplacené zdravotní pojištění a pokuty, nebydlí a nezdržuje se na trvalém místě pobyty matky. Je možné se oficiálně dcery zřeknout?
Dobrý den, potřebovala bych Vaší radu. Moji mamince je X let. Momentálně musí řešit problém se sousedkou, která si koupila domek vedle maminky a která se domáhá chodit přes její pozemek. Vím,že existuje jakási cesta služebnosti . Sousedka si ale koupila domek v roce X s tím,že má přístup z druhé strany domku,je to na vesnici v kopci. Všichni tam mají zhoršený přístup i příjezd k domům. No a mamince přišel najednou dopis od advokáta paní sousedky,že by chtěla odkoupit část pozemku, aby mohli chodit pohodlněji,než z té druhé strany. Ale maminka nechce pozemek prodat a ani si nepřeje, aby tam sousedka chodila (chodila by vlastně přes její dvorek). Myslíte si,že máme nějakou šanci se nějak bránit? Paní sousedka chce podat žalobu a bylo nám řečeno že má na to právo chtít chodit a dokonce jezdit přes maminky pozemek?! Sousedka se nikdy nepokoušela s maminkou domluvit a to to má 20 kroků, je taková hodně zvláštní. Maminka si s povolením dala na hranici svého pozemku plot,který se udělal vyndavací, kdyby bylo potřeba, třeba stěhovat, nebo něco těžkého dostat k sousedce. Protože z té druhé strany mají úzkou uličku. Asi sama usoudila že jsme to udělali schválně, ale maminka si tam ten plot dala ještě, když tam nikdo nebydlel, protože předchozí soused byl velice agresivní, tak se bála aby se tam nenastěhovali další zlý lidi. A povolení na to má. Je to takové komplikované celé, ale myslíte, že má maminka taky nějaké právo na to,žádat, že si nepřeje aby tudy sousedka chodila? Moc děkuji za Vaše rady.
Dobrý den, otec mého dospělého syna prodává dům, ve kterém má syn trvalý pobyt. Dům je zatížen hypotékou. Pokud se dům prodá, má syn nárok na nějaký podíl z prodeje domu? Není spoluvlastníkem domu, má v něm pouze trvalý pobyt. Děkuji.
do 12 hodin
Dobrý den. V době manželství má žena mému synovi zřídila pojištění se spořením.Po rozvodu jsem tam posílal peníze já z mého účtu.Před nedávnem synovi napsala,ať ji pošle plnou moc ,že to zruší. Peníze si však ponechala. Smlouvu jsem neviděl, ale ona je určitě disponent,ale potřeboval bych vědět, zda-li má na to odkupné právo, přez to ,že jsem to prokazatelně platil já. Děkuji za odpověď
do 12 hodin
Dobrý den, v opatrovnické věci ohledně styku se synem byl proveden psychologický posudek, který pro mě nedopadl nejlépe a soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření. Na základě toho byl nařízen usnesením psychiatrický posudek. Ale podařilo se mi řízení o styku se synem zvládnout s rozsudkem, že styk se neurčuje Psychiatrický posudek proveden nebyl. Bylo zde vydáno doporučení na asistovaný styk. A můj dotaz zní, jestli kdyby OSPOD či ex či soud vyvolaly v této věci nové řízení, jestli bych se mohl vyhnout psychiatrickému posudku tím, že bych řekl, že se se synem již stýkat nebudu do dospělosti. (jestli bych měl vůbec ten asistovaný styk podstupovat), či je-li jiná možnost se psychiatrickému posudku vyhnout. Děkuji.
do 12 hodin